- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2021-05-14 12:18 Téma összefoglaló
A Chia az új zöld kripto valuta, ahol a blokklánc technológia a nagy energiafogyasztású, egymással versengő számítások (Proofs of Work) helyett konszenzusos, tárterület (Proofs of Space and Time) foglaláson alapul. Akit bővebben érdekel a Chia weboldlán tájékozódhat: [chia.net]a aki csak pénzt akar keresni, lapozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rolly
veterán
Bocs TB akart lenni... Ha jól értem a plotokat több kliensel farmolod. Az a kérdés, hogy ezt hogy sikerült beállítani?
-
Rolly
veterán
És hogy tudsz párhuzamosan 40 gbon farmolni velük?
-
Rolly
veterán
0,41 W / plot nálam... körülbelül... 600 plotom van ...
te most elszámoltál valamit? Vagy neked 4500+ plotod van?
nálam kb most a napi fogyasztás (klímával - bár az amúgy is menne így az részben rontja a megtérülést) napi 300 Ft körül van az áram amit a gép elogyaszt és Hpoolon a napi csia 500 Ft körül alakul napi árfolyamon...
szóval én szerintem július végén leállok ezzel
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
ha marad az árfolyam
és marad a networking
ha azt nézem viszont hogy az árfolyam cirka 2 hónap alatt harmadolódott miközben a hálózat háromszorosára nőtt ... akkor máris nem érte meg
... -
Rolly
veterán
ha még nem kezdtél el venni cuccokat hozzá akkor engedd el szerintem
...
persze ha a meglévő vagy most beszerzett hardvereket szeretnéd jóárasítani kicsit ledolgozni a PCd árából akkor jó lehet...
jelenleg nekem 750 plot (75 TB) hoz napi 1450 Ft körül (1900 körül kellene csak hát a hpoolon is vannak csalók most is
) ebből kb 4 kWh az áram fogyasztása a hddknek (nálam relatív kicsi hddk üzemelnek) tehát marad 1330 Ft / nap ami nem rossz 40e... de ugye napról napra csökken most éppen minimálisan csökken... Tehát havi cirka 35-40e Ft nyereséget hoz ez a 75 TB már teleplottolva...
befektetésem kb 600e Ft volt -
Rolly
veterán
nekem az chias gépen van
- 6 HDD alaplapi SATA
- 8 HDD PCI-ex-es controlleren (sajnos régit sikerült szerezni ami max 2 TB-os HDDt kezel max, de egy ilyen kártyám még van...)
- 7 HDD van jelenleg USBn (ilyen átalakítóból van még 20 dbom
csak ennek kell valahonnan extra 12 V amit én molex csatlakozóról vettem le)
Linux alatt max 256 HDD kezelhető
-
Rolly
veterán
ezek az USDk napok hetek hónap? milyen távon számolja ezt?
-
Rolly
veterán
nekem az egyik gép (8*2 + 3*5 + 4 azaz 35 TB fogysztása (mindennel most) 120 W már nem plottolok tele van minden van még 5 hdd... Másik gépen van 8 HDD ott a plusz fogyasztás 60-70W ahogy nézem. A többi vinyó amúgy is menne kb mert nassban vannak (még 7
) összes kapacitás most - mivel kis hddk vanak - 70 TB
és van még 15 TB-nyi HDD az asztalon amivel a postára várok... 15-én vámkezelt usb dockolókat még nem kaptam meg
-
Rolly
veterán
és lehet egyszerre farmolni ugyanazokat a plotokat?
a chián is és a flaxon is? -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
coint vegyél mert azzal növeled a keresletet és az árfolyamot így aki el akar adni jobban jár
vinyót ne vegyél mert akkor növeled a hálózatot és mindenkivel kicseszel... de ha rám hallgatsz inkább utald át a pénzt az én számlámra (megírom privátba
) és akkor te ugyanúgy buktál de én jól járok -
Rolly
veterán
én megállok szerintem 80 TB-nál (bár a korábbi 18-20 plotról mára eljutottam max 30 plot / nap kapacitásig... bár 20-25 között csinálok csak) 65 TBnél járok most elvileg jövőhéten jönnek az usbs dokkolók (30 db
) ebből 13 amit tudok majd használni
és akkor minden hdd gépen lesz... át fogok rakni mindent linuxra és látom a külön fogyasztást is ...
Más szerintetek 750W-os (FSP Raider RA750) táp elbír 6+8+13 HDD-t? Mert akkor az usbs adaptereknek a pc tápjáról adnék tápot... most a gép 130-135W körül fogyaszt kompletten, de ugye induláskor a HDDk többet is felvehetnek... -
Rolly
veterán
én 0,4 XCHnál járok amit kaptam és kivettem Binance-ig ... most jött még 0,2

nálam a folyamatot már leírtam...
- hpoolon bányászom
- gateio-ra utalom ki
- ott átváltom olyan coinra ami olcsón és gyorsan utalható
- majd átrakom Binance-ra
- itt van már virtuális kártyám ... de a valódi kártya még nem érkezett meg
Így adózást a Binance kártyáról költött összegek alapján tudom majd megtenni

nálam amíg a befektetés nem térül meg addig mindent váltok utána felét ...
-
Rolly
veterán
valaki tud jó áron SATA controllert (8 portos kellene) az alábbiak szerint?
- kábelem van hozzá
- low profil vagy kis nyákos kellene (hogy a VGA ne süljön meg
)
- windows alatt menjen IT / HBA módban -
Rolly
veterán
gateio-n kereskedek CHIAval
Amúgy Musk ezt az igazolást hogy gondolta?
Mert például én amit termelek (most nem btc, hanem ETH és Chia) az mind napelemről jön le nem sok de nálam 100%-a fedezve van megújulóval
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
Úgy néz ki sikerült megtalálni a problémát az volt amit itt tippelt valaki (hibás / duplikált plot - inkább az utóbbi)
Szóval az, hogy hol 40TB hol 4 hol 2 stb ... volt amire kaptam hpoolnál chiat szerintem attól függött, hogy a hibás plotot (vagy duplikáltat) hányadiknak olvasta be... ha 400.nak akkor addig lévő plotok mentek ha 10.nek akkor csak annyi... -
Rolly
veterán
hát új hpool mininggel kiselejtezett plotokkal se állt vissza eddig a cucc a korábbira se. Nem hogy a 550 plotra. Körülbelül 50 plotot lát a hpool a Contribution menüben ... máshol rendben látszódik a többi...
ötletem nincs, hogy mi lehet és nagyon megoldást se találok...

-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
aki olyan sokat ebbe beruházott az bátor volt én 500e-t raktam bele körülbelül és ebből 150e vissza is jött az alkatrészekből kb 200e körül amúgy is kellett vennem (8 TB-os HDDk a nasba) plusz a régi 3+ éves hddmet is ki akartam cserélni ... szóval lehet még 300e is olyan kiadás volt amit nem sajnálok... eddig kb 400 USD bevételnél tartok. Szerintem még 200-300 USD benne lesz nyár végéig a dologban ha 500 alá nem néz be a CHIA coin
amit sajnálok a kínából 50e-ért rendelt usbs dokkolók
amik meg se jöttek de persze tuti megfognak a 60. napra érkezni... ha nem akkor reklamálok és visszajön... -
Rolly
veterán
jelenleg mikor egy 10 TB-os hdd 130e körül van egy 8-as 95e körül addig
24e körül van a 3 TB-os akkor azért szerintem jobban megéri a 24e körüli 3 TB-os még ha kell neki egy 20e Ft-os használt gép + raid kártya 10e + 2 kábel hozzá 10e-ért mert 40e felár esetén k 16 DB hddt tud kezelni...
Tehát 3 TB-osból: 16 db 384 Ft + egyéb 40e és akkor tud 48 TB-ot használni
Addig 10 TB-osból ez 5 DB hdd ami csak HDD 625e Ft
Addig 8 TB-osból 6 db ami csak HDD esetén 570e Ft
azárt azt a kb 150-200e Ft áramot azért hdd / 5W-tal elég sokára fogja elégetni... cirka napi fogyasztás különbség:
- 10-11x5*24 W 1,2 kWh / nap azaz 40 Ft
- havi 1200 Ft
- évi 15000 Ft
Ha pedig a HDDk beszabadulnak a piacra akkor a 3TB-oson / db kisebb vesztesége lesz mikor eladja mert még nem ment fel az ár... míg a 10 Tb-os hdd nagyon gyorsan be fog esn 60e körülre... -
Rolly
veterán
de ez csökken a napi hálózat növekedésével ami kb 5 %... tehát ami ma 0,015 az holnap már csak 0.01425 ...
elég gyorsan esik ez még úgyis ha az ember próbál mellé plotolni 
-
Rolly
veterán
Nekem első plot május 3-ai ... azóta gyártom folyamatosan a napi 18-20 plotot... Most 50 TB határán vagyok (49.5 TB) és van még kb 10 TB már beépített kapacitásom és a polcon még 15 TB hdd. Így eddig 0,4 Chia volt és váltón van még 0,12 chiám tehát eddig (elején még 880 körül váltottam) kb 400 USD körüli bevételem volt az elmúlt kb 1 hónapban... mostani tippre következő egy hónapban már csak kb 0,3 chiára tippelem a bevételt.
Beruházás kb 500e Ft volt eddig minden... -
Rolly
veterán
nálam a korábban küldött képen ami a-b-z meghajtó volt az mind hálózati meghajtóról jön. Néha kapok hibaüzenetet csatoláskor de 2-3 alkalomból egyszer felmegy és utána már működik

-
Rolly
veterán
jelenleg de 2 hét múlva az már csak 80 lesz majd 2 hét múlva már csak 50 ... szóval erősen csökken ez... nekem 1 hét alatt úgy hogy folyamatosan gyártom a plottokat 25%-kal csökkent a bevétel, pedig közben kb ennyivel nőtt a plotok száma ...
van még kb 10 TB szabad helyem és 15TB hddm ami nincs rigben ... ez utóbbiakat 1 hét múlva lehet el is adom inkább... -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
már nálam sincs akkor lett mikor átraktam a winre a linuxos plotok minerelését és a linuxon pár fájlnak rossz volt az fájl írás/olvasás joga...
remélem akkor majd globális probléma lesz és észhez fog térni

mod: most feljött már 36 TB körülig már csak 10 T ami valamiért nem jelent meg....
-
Rolly
veterán
no hát nem értem mára szerintem hagyom ezt a témát, ha valakinek van ötlete szívesen fogadom...
szóval átraktam 1 gépre a farmot ahol szépen fut most éppen 46,8 TB kapacitás (hibás invalid plot nincs benne ami volt azt kitakarítottam): [kép]
Közben a hpool 188 plotot lát körülbelül
kb 1-2 órája raktam rendet azóta már csak fel kellett volna mennie a syncnek
[kép] de amúgy minden más listában a hpoolon látszik a kapacitásom helyesen 
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
linuxon 1255 de passz hogy ez mi
windowson 1,18sviszont linuxon találtam egy ilyen hibát:
error="read tcp 192.168.1.251:40088->203.107.53.48:443: use of closed network connection" f7="{loggers.go,logging.CPrint,156}" f8="{server.go,websocket.(*Server).connect.func1,111}" f9="{asm_amd64.s,runtime.goexit,1371}" tid=4097 de nem sűrűn van ilyen#2729szazbolha: hát ha az a baja, hogy egy hálózaton belül van gondja akkor érdekes, mert korábban nem volt gond vele... de ezt is kipróbálom csak félek, hogy így a hálózati meghajtó miatt lassabb lesz az elérés
-
Rolly
veterán
hpoolon van 1 napja kb olyan problémám, hogy kb felét kapom mint korábban...
hpool minerek a legfrissebbek a két gépen (tegnap volt gépcserém) és azota valami összeakad szerintem...
- online minernél: 45 TB és mindkét gép online
- online plotnál nincs csak 188 plot 8a 450 helyett
- contribution résznél látom a visszaesést a korábbi csúcs 38227 volt most 19063
- distribution résznél tegnap a korábbi 0,017 helyett csak 0,01 Chiat kaptam
mindkét gépen frissítettem 1.4.0-ról 1.4.0.2-re a minert de nem tért magához a contribution rész 1-2 óra alatt sem
, mit tudok tenni szeretintetek? -
Rolly
veterán
az a baj, hogy a raid kártyám a max 2 TB-os HDDket tud kezelni
így a második RAID kártyát lehet el is adom a kábellel amit vettem tőled ... vagy szerzek még 2 TB-os hddket nem tudom még egy 12-es riget gondoltam összerakni de azt már USB alapon (megvan hozzá minden usb hub, kábelek, táp, 10 hdd csak az a fánya USB-s kínai dokkoló nem jön már 1 hónapja
és elég overkill lenne 3TB-os hddket 2 TB-osként használni ... -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
sata controller kártyában ki van otthon?

beraktam a gépembe a biosa és a configja megy a vinyókat látja amit rádugog, de ha 1 vinyó is van a controlleren akkor a boot megáll a "verifying dmi pool data...."-nál...
még akkor se tudok tovább menni, ha én választok boot devicet és kiválasztom azt amin a linux van... ha leszedem a vinyókat a sata controllerről akkor máris minden megy mint a karikacsapás.
Ilyen kártyám van: Fujitsu Raid Controller D2507-C11 GS 1 SAS SATA PCIe
Mod: és ahogy nézem ha a kártya benne van a gépben akkor net sincs
.... Ez utóbbit gondolom egy linux újra telepítés megoldaná de az előbbit, -
Rolly
veterán
ez egyelőre szerintem túl jól néz ki 91 plottal de majd kiderül hosszabb távon, mert nálam kb 4x ennyire tegnap a hpoolon 0.01818775 jött ami 10 plotra nézve:
Hpool: 0,000492
"Magyar" pool: 0,000939Ami alapján neked 2x annyi bevétel jött... kérdés, hogy ahogy nő és kiegyensúlyozódik a reward akkor hogy fog alakulni, de ahhoz jó lenne hosszabb időt nézni
mondjuk 1 hetet... és ahogy nő a méret úgy lesz egyre egyenletesebb a bevétel ott is -
Rolly
veterán
én úgy szoktam hogy minden hddn van egy plots mappa amiből be vannak olvasva a minernek a plotok... én mindig a főmappába másolok és csak áthelyezek onnan a plot mappába.
azt kellene megnézned, hogy a hibás plot a következő olvasásnál / esetleg a miner újra indításánál is hibás-e ha igen akkor valami nem okés vele de ha nem hibás akkor csak pont másolás közben olvasta fel.
elvileg másolás közben nem szabadna hibának keletkeznie...
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
honnan lehet raktárról SAS-> 4 Sata átalakító kábelt venni? Ahol nézem mindenhol 1+ hétre van még nagykereknél is
-
Rolly
veterán
nekem az út a
HPOOL ==(XCH)==> Gate.io --(XCH->USDT->BNB)--> Gate.io ==(BNB)==>Binance volt.. Sajnos mivel volt közben 1-2 felesleges váltás / kiküldés így feeken buktam
...remélem a héten meglesz a binance kártya és ki tudom próbálni a költést... így külön kártyával az adózás is könnyű lesz csak írnom kell mikor mit mennyiért vettem a kártyáról
, de még nem jött meg a binance kártya
a kártyának van egy díja és elvileg van binance visszatérítés is vásárlás után 1 BNB felett 2%... -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
a hpoolra és arra, hogy ott 0,2 Chia a kiutalási limit mivel mindenki eladja hasonló ütemben plottol / ismerte meg a CHIA-t mint coin így a kiutalás is valamilyen szinten ehhez igazodik (kitermelés / kiutalás - persze egyre jobban elmosva).
Mivel nagyon nő a hálózat így egyre több "bányásznak" van eladó coinja így az ár folyamtosan csökkenni fog szerintem. (hacsak nem kilő megint a BTC és duplázódik minden) de összességében a CHIA is még egy N+1. coin és amíg nem lép ki ebből addig az ára csökkenni fog a kitermeléssel és hatással van rá a BTC árfolyama is...
-
Rolly
veterán
árfolyam alapján várhatóan 12-14 nap múlva lesz egy újabb "beszakadás" szerintem tippre akkor be fog esni az árfolyam 500-600 közé. Egyelőre még nincs meg az igazi felvevő piaca a XCHnak
-
Rolly
veterán
én most napi 2-2,5 TB-ot tudnék körülbelül plottolni, kb 10-14 napja kezdtem. Már ezzel a plot mennyiséggel már nem tudom tartani a tempót és a diff gyorsabban emelkedik mint amennyit pótolni tudok az új plotokkal.
Jelenlegi árfolyamon még van 300 USD amit ki tudok venni a következő 1-1,5 hónapban utána, hogy megéri-e fenntartani a farmot vagy sem az passz, de a napi megtérülés nem lesz túl jelentős...
Esetleg amit még csinálhatnál, hogy bér plottolásra állsz be így tudnál sok plotot szerezni...
Nálam most 2 gond jelentkezett ... 10 napja magyarországon lévő 30 DB sata usb adapterek nem jöttek még meg a postával
, s lassan már nincs mibe hddt rakni.
Illetve 1 hete rendelt 8 portos sata controllerről se tudok semmit
.
A terv az volt, hogy még 10-16 HDDt beállítok és akkor elérem a 100TB-os kapacitást de mostmár az itthon lévő 6-8 hddmet se tudom mibe belerakni
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
a kapott CHIA-t ki hogyan juttatja el FIATig vagy saját walletbe (ETH / BTC-re gondolok)?
én regeltem a gate.io-ra ott rendben ment a váltás USDT-re de a kutalása az usdt-nek elég drága és a minimum összeg miatt se tudok hozzájutni gyorsan
...
most amit szeretnék, hogy Binance FIAT kártyán el tudjam költeni
... (mondjuk még kérdés, hogyha FIAT kártyán költöm akkor abból mit lát a NAV
) -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
szerintem számoljuk bele a fogyasztást is (ugye nehéz de legalább a hdd fogyasztását).
Ahogy nézem 4W körül mennek a hddk manapság, hogy mennyit tud idlebe lenni az jó kérdés - őszintén nem tudom - így 5W-tal számolok (idle-termelés 2-4W közötti de ugye a gépnek is van fogyasztása és a tápegységnek is hatékonysága).
Szóval egy hdd napi 120W-ot fogyaszt ami 4,56 Ft / nap költség... / hdd -
Rolly
veterán
nekem egy ilyenem van de nem tapasztaltam, hogy aludnának benne a lemezek :) farmként ... windows 10 alatt
-
Rolly
veterán
engem is érdekelhetne kb 10 db annyi fér majd még a 26 lemezes farmomba
-
Rolly
veterán
hát én pont ma néztem és nem igazán éri meg...
- vagy drága a VPS
- vagy csak 100 Mbites a sávszél
- vagy kevés a havi adatmennyiség (3-3,5 TB kellene és általában 1-2 közöttiek vannak ...)annyi kiegészítés, hogy van egy régi 8 éves szerverünk teremben... azon generálok plotokat
illetve egy vps amit nem használunk... de a vps 12500 Ft / hó + ÁFA és napi 1 plotot tud csinálni -
Rolly
veterán
HPoolon 1 wallettel tudok két gépről farmot indítani (a minden plot max 1 farmon van tehát átfedés nem lenne a farmok / plotok között)
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
egyik ismerős elkezdett plotokat csinálni, de rájött, hogy nem nagyon tud szerezni hdd így inkább feladn (ugye az alap 3 TB-os belső hddvel fogott csak neki de 29 plottal nem sokat ér)... kérdésem az, hogy az ő általa készített plotokat egyszerűen én a saját hpoolomon (vagy chia tárcámon) keresztül tudom farmolni?
Vagy csak az ő chia tárcáján keresztül?Tehát a kérdés az lenne, hogy a plot wallethez van kötve, jól gondolom?
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
most néztem a HDD árakat azért durva már 10e / TB körüli árak vannak
-
Rolly
veterán
az a kérdés, hogy mi lesz a hálózat maximuma mert egy idő után annyira kevés CHIA jut / nap (ha poolban nézzük) hogy az áramszámla se jön ki belőle... akkor pedig le fognak állni azok akiknek ez veszteséges.
3 opció lehetséges szerintem:
- emelkedik a chia ára addig, hogy a rendelkezésre álló hdd kapacitást megérje fenntartani áramszámlával
- többen ki fognak szállni és csökken majd a tetőzés után a hálózat kapacitás
- összeomlik a CHIA (például nem nő az ár vagy sokáig kitartanak az emberek a hddkel és sokan egyszerre hagyják ott) -
Rolly
veterán
gondolom tesztelik az algot
és az utalásokat
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
jók a kalkulátorok ... csak sima paraméterrel nem számol a hálózat növekedésével ami azért most elég dinamikus (kérdés meddig) ha advance módban használod akkor ott már jobban lehet vele kalkulálni...
alapból 15% heti (napi 2% hálózat növekedéssel kalkulál, de az elmúlt 1 napban 8% volt... én inkább 4% átlaggal számolok mert remélem, hogy ez lassulni fog) és máris nem olyan vidám a helyzet
Nekem most:
- sima kalkulátor 95 plotra (ennyi van most kész): 677,95 USD mond havi bevételnek
- ha átmegyek advanced-ra akkor 6 hónapra 1240 USD-t mond
ami 6 hónapra nézve máris csak havi 206 USD
- ha átállítom a kalkulátort hogy tudok még plotolni 700-ig és napi 2 TB, akkor 6 hónapra 7360 USD-t kalkulál
- ha átállítom napi 8-ra a hálózat növekedését akkor összesen 1030 USD-m lesz 6 hónap alatt
- ha kicsit optimistább vagyok akkor 4%-kal 3000USD-m lesz 6 hónap alatt
Így mindenki maga dönt, hogy miben hisz... véleményem szerint én 700 plottal 6 hónap alatt összesen 1030-3000 USD között fogok valahogy keresni... tehát a befektett 500e Ft-om kb ki fog jönni + hardver tehát kerestem vele és játszottam egy jót ...
6 hónap után várhatóan:
- ha 4% a hálózat növekedési átlaga akkor 600-700 Ft napi bevételem lesz kb 300Ft napi áramszámlára
- 8% esetén 2,5 hónap múlva már több áramot fogyaszt a gép mint amennyit termel...
Kérdések:
- ki mikor fogja lekapcsolni a hddket (mert nem hozzák az áramszámlát se)
- milyen árfolyam változás lesz mert ha 1000 USD marad akkor ezek a számok ha 100 akkor abszolút szívás, ha 10.000 akkor máris boldogabb lesz mindenki
Így aki most kezd bele annak a helyében én elgondolkodnék rajta mikor 30%-kal drágábbak a HDDk mint 1 hónapja (kicsik még nem de ott meg más a gond... 1 HDD fajlagos + költsége nálam - terveim szerint - 3-4.000 Ft (usb átalakító - táp - kábel) ... persze akinek otthon van HDDje annak hajrá de ha nincs és venni kell akkor nem foglalkoznék vele... vennék ETH-t és ugyanott lennék mint a többiek
-
Rolly
veterán
- 1 alaplap (amibe bele tudsz rakni 2 db 1 TB -os NVMe ssdt)
- valami 12+ szálas proi
- 32 GB ram
- 2db 1 TB-os x4-es NVMe ssd
- ez elvileg tudhat 18-20 plotot naponta (van akinek ennél többet tud én kb itt állok talán)
vagy 8 satás alaplap 8 szálas proci 8 db hdd
- 32 GB ram
- ez így kb 8 plotot tud / nap -
Rolly
veterán
igen de nálam is az a gond, hogy nem tudok elég gyorsan plotot készíteni most kb ott tartok, hogy heti 100-120 plotot tudok csinálni összesen van 70TB helyem... de ezzel a tempóbal kb azt tudom biztosítani, hogy a hálózat növekedése miatt még 6-7 hétig meglegyen a napi 4000 Ft... ami kb 200e Ft bevételt jelent utána ez csökkenni fog (sajnos ahogy calkulálom elég gyorsan)
eddigi beruházásom:
- plusz memória egy régi gépbe (25.000 Ft)
- usb to SATA átalakítók (50e ft ... még úton van)
- új ssdk (2x1 TB + 2x500 GB), és vinyók (42 TB kapacitás összesen) (420e Ft)
- kell majd még két USB elosztó (12e Ft)
- kell majd egy 12V 500W-os táp a vinyóknak tápellátásra (~35e Ft)
- (RPi vagy marad a kis nettopom farmra) 0 Ft
- csatlakozók kébelek (10e Ft)
- meg majd valami HDD keret sem ártana ventikkel
szóval a meglévő 28 TB kapacitás mellett a fenti 550e Ft-os beruházásom van ami addig nem fog megtérülni amíg a csúcson leszek, utána várhatóan 6 hónapig számolhatok átlag 1000 Ft (optimista esetben 2000 Ft) nyereséggel ahogy a hálózat növekedik úgy csökken így ez átlag, így 180-360e Ft haszonnal... azért ez annyira nem bolog...
Összefoglalva 6 hónap alatt ha az árfolyam nem csökken akkor kb 0-án leszek és lesz pár vas amit el lehet majd adni (SSD kuka árban kb...) hddk normál nettó árban.
Most nem biztos, hogy belekezdenék
... akartam még egy gyors plott készítő gépet, de nem hozná vissza az árát szerintem
-
Rolly
veterán
kérdés még, hogy amikor elérjük, hogy a CHIA már nem mindenhol profitabilis és elkezdik lekapcsolni a hálózatról a gépeket, akkor mi lesz mert akkor a DIF csökken több "coin" jár ... a végén beállva valami egészségesebb jövőképbe...
De ha a chia ára 10-edére esne akkor már most nem érné meg farmolni mert én például napi 400 Ft-ot keresnék vele ...
kérdés, hogy ez a piacot mennyire érdekli 
én 2 szerver amit ügyfél nem hozott ki a teremből (sajnos hdd-sek) átállítottam chia bányászatra
csak mivel 1-1 raid 0 van így sokat nem érek vele a két gép napi 2-3 plot csak
de nem rossz ötlet, hogy később legyen rajta farm
bár 3-9 plot férne csak rájuk
-
Rolly
veterán
sajnos reális szerintem... nekem is hasonló jött ki de ez csak a hálózat növekedésétől függ ha napi 2% akkor megéri ha napi 8% ahogy te írtad akkor szopo... bár a hálózat növekedése lassulni fog mert senki nem tud annyit plotolni hogy ez fennmaradjon... szóval én mondjuk napi 5% körül számolnék a következő 6 hónapra...
és az a szép, hogy amikor a közel 30-35 HDD itthon fog napi 2 USD-t termelni akkor már nem biztos, hogy megéri futtatni a gépeket
bár akkor a napi működés kb 200 ft és termel 600 Ft-ot ... -
Rolly
veterán
köszi nem volt egyértelműa githubos leírás de köszi...
Chiánál napi 10-14 közötti plottal azt nézem, hogy elkezdett megállni a bevétel növekedés ... tehát nálam 90 plot körül elértem azt aminél többet nem tudok majd keresni
CHIA-ban, mert a hálózat mostantól gyorsabban nő mint ahogy én tudom gyarapítani a plotok számát... Úgy gondolom, hogy itt hamar kapufa lesz a bányászoknak mert nem tudunk átmenni más coinra csak úgy...
Nálam most "be van vetve" 95 plot ... és elvileg a kapacitásom szerint 700 plotot terveztem kialakítani... utána kérdés, hogy megéri-e még beruházni rá vagy sem.
Jelenleg napi 4000 Ft körül hoz a 95 plot ha jól számolom... de ha már elkezdek leszakadni a hálózatról akkor ez hamar decificites lehet (vagyis nem éri meg újabb hddket beállítani sorba) a terv az volt, hogy még 16 3 tB-os hddt beújítok és csinálok egy 26 HDD-s farmot hozzá
-
Rolly
veterán
ilyen hibát akkor ad a chia plotter ha nem jó valamelyik key (farm / plotter) legalábbis nekem a swar-chia-plot-manager-nél ezt dobta
amit neked a consoleban... -
Rolly
veterán
elkezdtem használni a Swar-Chia-Plot-Manager-t kérdés, hogy ha később módosítom a configot és újra indítom a managert a korábbi plotok attól futni fognak?
-
Rolly
veterán
nekem ETH bányászaton a gép kb 250-270 W-ot eszik (egy RTX 3080-nal) most az a gép csinál 3 plotot párhuzamosan (napi 7-et) így a fogyasztás 300-310 W-ra nőtt szóval nem jelentős a plusz fogyasztás... (ma kap új ssdket ha minden igaz) és akkor reményeim szerintnő a plottolási képessége. Szeretnék eljutni 16-20 közöttig
.
mondjuk lett egy másik gép is az cirka 50-70W körül fogyaszthat ami még készíti a plotokat ő hdds napi 4 plotot tud csak készítein, de úgy állítottam be, hogy teljesen automatikusan csinálja tehát se monitor semmi nem kell hozzá
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
farm elvileg megy
de még nem volt időm kipróbálni és itthon csak pi3 van
de pár nap és betelik a nas és van itthon cirka 30-40 TB HDD
szóval remélem menni fog 
-
Rolly
veterán
hpool appot az én avastom nem fogta meg
... de az összes eth minert igen ... -
Rolly
veterán
valaki leírhatná már, hogy honnan jön a felét lenyúlják dolog... a HPoolon én 0 bányász feet találtam kiutalásra 0.1%-ot ami persze tuti nem igaz de nem hiszem, hogy 50% fee lenne főleg mert nekem 60 plot körül 0,015 Chia jött (aznap volt 10 plot) szóval ha ez így van akkor 25% a fee ... amit még sokallok de ma majd megnézem pontosan, hogy hány plot mennyit hozott chian
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
hát nem tudom minden poolban kb ez van mert oda bányászol és míg nem tudod a min értékkel kiutalni addig igazából nem a tied... ez annyira nem gáz a CHIA esetén sem persze itt a technikai hülység miatt kell plusz péntárca... de én például minimum estén valami váltóra ki fogom utalni aztán felét eladom a másik fele meg megy BTC és ETH-ba 50-50 arányban ...
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
készlet infónak nem lehet hinni
nagyker készletet ír ki mindenki... -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
Két gép van ami itthon most plotokat készít:
I) Fő melós gépem:
- Windows 10
- Ryzen 3600-as proci (6 mag 12 szál)
- 32 GB memória DDR4-es ram
- 1 TB-os Samsung NVMe SSD
- 2 db Intenso 500 GB-os SSD (vicces de ehhez a márkához amit vettem sehol nem találtam a hivatalos oldalon TBW adatot
, viszont 10 TB írás után 1%-ot esett az állapota)
- delayt nem használok a plotoknál (thread elosztással elvileg nem kellene gondnak lennie és dedikált a kiosztott kapacitás)
- mellette egy RTX3080 ETHt túr és szoktam rajta dolgozni de a meló nincs hatással a plot készítésre
- itt folyamatosan generálja a plotokat
3 plot megy párhuzamosan:1) az 1 TB-os Samsung NVMe ssdn
- 1 plotot csinál
- 6 szálon
- 8000 MB ramPlot generálás: 27367s (első fázis: 8834s; második fázis: 6369s; harmadik fázis: 10658s; negyedik fázis: 1504s) - 7,6 óra ~ 3 plot / nap
2) másik 2 plot a 500-as SSDken
- 1 plotot csinálnak / ssd
- 2 szálon
- 5000 MB ramPlot generálás: 46391s (első fázis: 18092s; második fázis. 11665s; harmadik fázis: 13937s; negyedik fázis: 2696) - 12,9 óra ~ 4 plot / nap
Hibák ötletek:
- korábban elszámoltam és nem 5 hanem 7 plot / nap
- itt annyi hibát találtam, hogy ugyanarra a hddre készül a temp és az éles... így egy plusz SSD-t rakok majd be amire készülnek a végleges plotok (persze itt majd már figyelni kell, hogy egyszerre 2 ne fusson
- és így most a plot készítés áll míg felmásolom a hálózatra a kész plotot... ami kb 15-16 perc 8napi 0,5-0,75 óra kiesés még pluszban jelenleg)
- gondolkodom, hogy a két 500 GB-os SSD-t átrakom raidbe és 1 plotot csinálok több szálon több maggal kevesebb szívás a kimásolás eltolássalII) régi irodai "asztali" gépem:
- debian linux
- valami ADM FX proci
- 16 GB ram DDR3-as ram
- 4 DB 3 TB-os WD red vinyóItt összesen 4plot megy párhuzamosan minden plot 1 szálon megy 4 GB rammal külön vinyókon. Itt már van eltolás de az automatikusan jött létre a lemásolás miatt mot kb 20-30 perccel vannak eltolva a folyamatok:
- generál egy plotot
- scpn felmásolja a megfelelő hálózatra
- majd törli a gépról a plotot és küld nekem e-mailt ... én indítom újrakörülbelül 4x 1 plot kb 23 óra alatt készül el...
Ötlet:
- itt a végén szintén ugyanoda készül a plot ahova a tmp is... tehát ide is vennék egy SSD-t amire a végeredmény készülne egyelőre... majd onnan másolnám fel a hálózatra... most itt is kb 15-20 perc a felmásolás / hdd addig pedig nem érdemes plotot indítani mert a hdd nagyon földnbe állHálózaton belüli másolás mindig 100 MB/s körül van a gigabites háló miatt
-
Rolly
veterán
most vagy a chia plot készítő gyorsabb vagy a hpool plotja mást is csinál nálam most az AMD 3600-as proci napi 5 plotot tud 3 ssdvel... de nem terheli agyon... de nem értem ezeket a burtálgyors adatokat nálatok a plot készítésben ...
-
Rolly
veterán
nem tudom, én egy oldalon találtam feeket a hpoolhoz... ott azt írják jelenleg a chia esetén 0 a fee
https://miningpoolstats.stream/hpool.com_pools
persze hogy ez igaz vagy sem az passz
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
hát ha windos lenne akkor így működne
de ez linux és console és a proc/cpuinfo se mondja meg a CPU típusát
de nem is érdekel fut
az a lényeg 
Nálam most:
- 2 szerver plottol - amúgy a szerverek nem túl gyorsak sajnos (1 vps és normál 1 hdds)
- egy 3TB-os hdd csinálja a plotokat a home nasban (microserveren)
- 4 3 TB-os hdd (4-5 évesek) csinálja egy régi AM3-as AMD-s gépben (ennek nem tudom a proci típusát)
- 3 SSD az asztali gépben
Terveim szerint ha sikerül jól összerakni akkor napi 15-16 plot is kijöhet ebből -
Rolly
veterán
elkészült az újabb plot készítő gépem... egy régi szekrény tetején csücsülő valamilyen AMD procis gép (4 magos ennyit tudok róla
)vettem bele 16 GB DDR3-as ramot és beleraktam egy 320-as laptop vinyót rendszernek + 4 3TB-os WD RED vinyót a régi nasomból...
nem tudom mit fog tudni a 4 vinyón elindítottam 1 CPU / 4 GB ram-onként 1-1 plot készítést így 4 plotot csinálok éppen... io 300-500 MB / sec között megy...
kicsit sok a load 8-10 között
a 4 maghoz... de megnézzem így mennyi idő egy-egy plot ... aztán nézek majd egy kört csak 3 vinyóval is ... -
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
hát én farmnak egy raspberry pi 4-et gondoltam 1-2 16-os usb hubbal és usb to sata átalíkótval ... így egy 500W-os 12 voltos táp + 32 vinyó el tud menni farmként elvileg
de egyelőre most van 2 nas amire töltöm a plotokat és a melós gépemmel farmolok a plot készítés mellett + azon megy egy nicehash eth-ra is :) -
Rolly
veterán
nekem melós gépen 3 ssd 3 párhuzamos plot készítés 3 külön hddre így kb 8-12-12 1-1-1 plot elkészítése
szóval akkor lassabb mint nálad pedig nvme-s ssd az egyik... De mindegy mert a home nast is beizzítottam és van 2 szerverünk amin van elég hely (dev szerver...) azokon is indítom a plot generálást
így most számításaim szerint napi 7+2+4+2 plotot tudok gyártani... kb 30 TB-os kapacitásom van szóval még így is sok idő lesz mire tele lesznek a vinyók... de már tervezem a farm gépet
-
Rolly
veterán
-
Rolly
veterán
linux alatt van valami oldal, hogy hogyan lehet plotot generálni? Mert van 1-2 microserver a házban akik tudnának toldozni szintén 1-1 ploton... De nem találtam rá jó infót, hogy hogyan lehet elindítani linuxon ...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Android Auto és Carplay utólag? A Carpodgo Mini kicsi és olcsóbb, mint a nagyok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Szólánc.
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-roller topik
- További aktív témák...
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- Bontatlan Zacsis Új Lenovo Thinkpad T14 G5 Laptop 14" -50% Ultra 7 155U 16/512 FHD+ Magyar!
- Powercolor Radeon RX 6700 XT 12Gb
- Szabad személyre 2.0 LANCOOL 216RX Black ÜRES Gépház Ingyen MPL
- 27% - MSI RTX 5080 SHADOW 3X OC 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1i - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Honor Magic 7 Lite 256GB Graphite Megkímélt állapot 8GB RAM 6 hónap garancia
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad L13 Gen 2 Yoga Ryzen3 5400U Refurbished - Garancia Akció!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) ebből kb 4 kWh az áram fogyasztása a hddknek (nálam relatív kicsi hddk üzemelnek) tehát marad 1330 Ft / nap ami nem rossz 40e... de ugye napról napra csökken most éppen minimálisan csökken... Tehát havi cirka 35-40e Ft nyereséget hoz ez a 75 TB már teleplottolva...
a chián is és a flaxon is?
. Amúgy binance kártyát igényeltem és azzal fogok vásárolni... így minden btc-eth-chia ... stb egy kártyán jön ki így az adóbevallást tudom könnyíteni
)