- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Vigyázzatok a jófogással!!!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szólánc.
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Az MP4 boxmeccs hang nélkül folytatódik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
Abban egyetértek, hogy a via jobb volt, mint az nforce, igaz, az általad említett minőséget már Socket A foglalaton érte el, a kt333 chipsettel 2002-ben, amikor a socket 370 már kifutó modell volt.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Ott a Via4in1 driver verziója okozta a gondot, asszem a 4.53- ban javították véglegesre az UDMA flexelést, és a dualPCI integrált lapokon az 1 és 2 IDE csatoló közti nagy fileok másolása közti leállást, ill file allokációt, egyben adatvesztést.
Utána a Via sokkal jobb sztem az elborult megfőzőségi frekin hajtott bármelyik nForce- nál. Utóbbiak ritkulnak, de a megbízható, stabil, közepes KT600- asok a mái napig stabilak /meg a régi kondik sem durrantak még el, mert nem extrém teljesítményre vannak kényszerítve...A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
A csúcs k7 lapok és a legalja k7 lapok között is maximum olyan 33% különbség van teljesítményben. A P3 lapok között nagyobb a szórás teljesítményben (teljesítményben a többszöröse is lehet egy jó p3 lap egy low end lapnak).
A ecs k7s5a különféle változatai az "olcsó" kategóriát képviselték, de egy olcsó ecs p3 laphoz képest többszörösen gyorsabb pl játékok alatt, és mindkettő ecs.
Ha a p3-ból emberi teljesítményt akartál kihozni, ahhoz normális alaplap kellett, k7 mellett viszont el tudtál lenni egy bármilyen alaplappal is.
A coppermine, főleg 700 mhz fölött, csak nagyon ideális körülmények között tudja a teljesítményét megvillantani, ezért is volt egy nagyon rossz választás az a platform. Arra tényleg jó, hogy mondjuk egy 400as cerka helyére egy gagyi lapba bedobj egy 600as vagy 700as modellt, ha ilyen kéznél volt, és akkor ami eddig ment 10 fps-en, az hirtelen 25 fps lesz, de afölött szinte esélytelen volt érdemi skálázódást elérni egy low end rendszerrel.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
A régebbi socket370-es VIA chipsetes alaplapokon annyira bugos volt a DMA, hogy ki kellet kapcsolni XP alatt, különben crc errorozik a merevlemezek és optikai lemezek írása/olvasása, és ha nem tetted fel a megfelelő chipset drivert (mindig kísérletezni kell, hogy melyikkel a legkevésbé szar), akkor pár boot után meghalt rajta az XP
-
Pikari
addikt
válasz
czundermák #52 üzenetére
Van egy VIA chipsetes kombó slot1-socket370 lapom, ebben lakott mindenféle celeron, mostanában 700 mhz körüli p3 lakik benne. Teljesítményben, így 700 mhz-en tud kb annyit, mint amit a 450-es katmaiom tudott bx lapban, annyira rohadt lassú minden rajta az agptől kezdve az integrált hangkártyán át a memóriasávszélességig.
A Darthsun által említett átalakítókat (amellett, hogy pénzbe kerülnek) meg úgy kellett levadászni, ami az egységsugarú embereknek kb lehetetlen feladat volt, és vállalni a rizikót a kompatibilitással (vagy megy, vagy nem) ami eléggé elrettentő hatású volt.
Ezzel szemben a socket A foglalattal nem lehetett mellé lőni.
-
válasz
czundermák #52 üzenetére
+1
És a Via sokkal kompatibilisebb mint a rendre elfüstölő nForce- ok. A meminterleave- vel meg már már nemcsak sebességben érik be, hanem használhatóságban is lealázzák a mesterségesen túlhajtott izzó chipsetett.
Via esetén pld alap hogy jól megy Win98- al, ami létfontosságú a retró szempontjából, és ez ugye alapból támogatott, a nem Via chipsett itt már kb rosálhat, mármint a korabeli lehetőségekkel.
Más dolog hogy a modern driverekkel már Zen2 vason is kifogástalanul fut a Win98, de ez csak mintegy kb 2 éve elérhető, akkor jöttek az igazán modernizált driverek, moddok 98- hoz.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
Rendes lapban igen. Ahhoz viszont akkor meg kellett venni pluszban egy rendes lapot
cusl2-c 135 usd megjelenésekor+szállítási költség, tusl2-c ugyanennyi (ezúton üdvözlöm azt, aki a tualatin megjelenése előtt megvette a cusl2 lapot, majd fél évvel később vehette meg a tualatin miatt a tusl2-t
)
Ezzel szemben pl a k7s5a a megjelenésekor 60-70$ volt, rajta sd és ddr ram foglalat egyből. agp 1x kártyákkal is visszafele kompatibilis agp4x foglalat + megy benne thunderbird (athlon), duron, palomino (athlon xp), thoroughbred, bios update után thorton is 2 ghz-ig, egyből borsot tör a p3 és egyúttal a p4 orra alá is. De pl egy régebbi kt133mas lapban is menni szoktak az újabb athlonok és athlon xp-k némi sebességdeficit mellett.
-
Ellentétben a közvélekedéssel, a magasabb órajelű coppermine és tualatin processzorok teljesen veszett fejsze nyele voltak.
Nem, a Copper és a Tua is hihetetlen jól skálázódott, főleg az órajel, de a magok miatt is. BX- ben is hihetetlen teljesítménnyel ment pld a Tua, a megfelelő kompatibilis SlotKettel, ráadásul BX- ben nem volt korlát az 512MB RAM sem....
A 3 test probléma nem megoldható.
-
"mert az olcsó via chipsetes szutykokban használva még a p2-nél is alig volt gyorsabb."
Mindkét platformnak megvan a maga helye a retróban, de azért a Katmai már 500 MHz felett is bőven ellépett a P2-től, nemhogy a Coppermine-ok. A VIA chipsetjét pedig, most hogy hivatalos fanná váltam kötelességem megvédeni.Ugyanis a 694 bőven nem az a kategória ami megérdemli a szutyok halmazba kerülést.
A mérésekből tisztán látszik, hogy néhány wattról beszélünk, ha a 100 kontra 133-as FSB órajelet figyelembe veszed, ehhez ajánlom a teljes táblázatot, amit az utolsó oldalon elérsz, ott elég sok adattal lehet összehasonlítást végezni.
Az Athlon XP-re váltással minden tekintetben egyet tudok érteni veled.
CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
P3 Copper brutálisan skálázódik 1GHz/akár 1.1GHz- ig is rendes lapban(a Voodoo2 tesztek is belengetik a lehetőségeket, bár a világcsúcs csak profi Prescottos lapban lett meg). Az AthlonXP már más kategória, kicsit későbbi korból, nemcsoda hogy jobb volt, bár a Voodoo2 világcsúcsaimat reménytelen hogy bármikor is befogja
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Rengeteg variáció van ezekből a chipekből, athlonxp-ből is van, ami 1.5v-ot használ pl. Sokszor egy generáción belül ugyanakkora órajelet/csíkszélességet/cachet használó példányok is más magfeszültséget használnak (1.5v vs 1.6v), az amd eléggé randomra alakította ki a termékpalettát.
-
hobizoli
nagyúr
az kesobb az Athlon XP-nel volt ugy, Appalebvred Duron, az egy L2 cache vagott XP volt
a Spitfire Duron magja mas alaku, mit a Tbird-eke
van egy ghecci ritka Duron szeria is, a Camaro, ami csak 1.5V-s es negyzet alaku a core alakja, mint az XP-é is, de meg lila keramia tokos
utana jott ki az 1.75V-s Morgan core, ami alakra egy 90 fokkal elforditott Spitfire
inputtöbb drón kell ;P
-
Pikari
addikt
A rendszer teljesítménye és ára a lényeg. Tehát, hogy az adott fogyasztásból mekkora teljesítményt tud a rendszer kihozni, illetve, hogy mennyibe kerül.
Az maximum érdekesség, hogy ezt mekkora processzorórajel mellett teszi meg.
Bár a p3, mint processzor, valamivel gyorsabb a Duronnál azonos órajelen, és kevesebbet fogyaszt, ezek az előnyök könnyen elveszhetnek, amint befaktorálod a processzor (és az egész rendszer) árát és fogyasztását.
A pentium3 konfig ára részben azért magasabb, mert maga a processzor több tranzisztort tartalmaz, és így a processzor is drágább, másrészt pedig ahhoz, hogy ténylegesen is le tudja gyűrni a duront sebességben, a drágább alaplapok kellettek, mert az olcsó via chipsetes szutykokban használva még a p2-nél is alig volt gyorsabb.
Illetve a 133mas memória és az ennyin ketyegő chipset megintcsak árnövelő (fogyasztásnövelő) tényező.
Összességében szerintem, ahogy fent is említettem se a Duron, se a gyorsabb Pentium3 procik nem voltak jó vétel. A Pentium3-nak annyi értelme volt, hogy a teszkó gazdaságos olcsó via chipsetes celeroncs alaplap 400 mhz-es prociját szerencsésebb esetben fel lehetett vele egyszerűen updatelni mondjuk 600 vagy 700 mhz-re, vagy egy p2 konfigot 333 mhz helyett 500 mhz környékére, vagy kicsivel afölé. Mindezt úgy, hogy gyorsulás is volt, ellentétben a celeroncsok overclockolgatásával, ahol a cache hiánya volt a limitáló tényező, hiába emelte az ember bárhová az órajelet, a p3 egy jó drop in replacement volt. De GHz magasságokban szárnyalni már semmi értelme nem volt vele, annyira ratyi volt a chipset, hogy nem skálázódik rendesen a teljesítmény.
Aki 2002 után egyből AthlonXP-t vett, na az járt a legjobban, na az ezeket már keményen szétcsapja.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
A duron nem igazan fogyasztott kevesebbet, csak alacsonyabb volt az orajele. A 600-700as verzio fogyaszttott annyit, mint a csucs p3, a hasonlo orajelu ott is majdnem a fele volt.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
Igazad van, a duron 2000 közepén jött, addig nem volt AMD-ből alacsony tdp-jű változat.
-
Pikari
addikt
Az athlonhoz képest igen, alacsony fogyasztású procik a duron széria között voltak elérhetőek annak, aki ilyet szeretett volna.
-
Pikari
addikt
válasz
Fücsök007 #39 üzenetére
Egyetértek. Ellentétben a közvélekedéssel, a magasabb órajelű coppermine és tualatin processzorok teljesen veszett fejsze nyele voltak.
Egyrészt, a tualatin eleve kissebb csíkszélességen készült, és több tranzisztort tartalmazott, mint a pentium4. Horror áron lehetett gyártani. Egy teljesen piacképtelen termék, amely hatalmas mennyiségű veszteséget produkálhatott az intelnek.
Továbbá abban az esetben, ha egy régi celós lapba rakták, akkor bármilyen pentium3 proci kb 2x lassabb volt játékok alatt, mint egy pentium4 a gyenge északi és déli híd miatt, bizonyos szoftverek meg productivity alatt pedig akár még ennél is rosszabb volt a helyzet.
Persze volt piaca ezeknek is, de ott meg az amd alacsonyabb órajelű processzorai náspángolták el őket.
Szerintem a p3nak olyan 700 mhz-ig volt értelme, mint egyszerű replacement a slot1 és socket370-es gépekbe, de ott az intelnek már szorult nagyon a hurok a nyaka körül, hogy egy teljesen új chipsetet, foglalatot, és mikroarchitektúrát kelljen kiadnia.
-
Fücsök007
őstag
Az az irónikus, hogy mire kezdett értelme lenni a "gigahertzes" P3-as prociknak Slot1 vagy S370 vonalon, már elérhető lett a NW P4 is minimum 133MHz FSB-vel. Először túl drágák voltak a 800/850Mhz-es kistesókhoz képest, később pedig a P4-ek alapból erősebbek és időtállóbbak is voltak jobb I/O-val fűszerezve mindezt.
-
Pikari
addikt
Hobizoli nem pontos: volt mindenféle. Olyan is, ahol selejtes magokat használtak duronnak, de olyan is, amit direkt duronnak gyártottak. A processzorokon jumperek voltak, amiket lézerrel elvágtak gyártás után, hogy beállítsák a cache memóriát, szorzót.
-
Pikari
addikt
A socket370 és Slot konfigok érdekesek, mert hosszú ideig ezt használta, több generáción keresztül. Érdekes megfigyelni a Celeron skálázódásának a hiányát 400 mhz fölött, amit a kevés (vagy 0) cache okoz. A p3 sem igazán skálázódik 700 mhz fölött számottevően. Nem csoda, hogy az AthlonXP letolt gatyával érte őket.
-
-
arn
félisten
Elkezdődött a harc az 1GHz-es álomhatár eléréséért, melyre itt már mindössze 4 hónapot kellett várni. 1999 decemberében megérkeztek a 850 MHz-es Coppermineok, válaszként az AMD piacra dobta a 850-es Pluto magos Athlonokat, majd 2000 március 6. napján megérkezett az első 1 GHz-es processzor, az AMD Athlon 1000 Orion képében, melyet két napra rá március 8-án követett az első 1 GHz-es Pentium III. A csatát, ha hajszállal, de az AMD nyerte.
javasolnek par pontositast a p3al kapcsolatban: 99 legvegen a 800as procit jelentettek be, de a piacon kicsit kesobb jelent meg. A 850/100 2000 marcius vegi, a ghz utan jelentettek be, a legtobb alaplapgyartonal ez jelentette a bx supportjanal veget (cb0 steppinggel). A ghz verzional gyakorlatilag eloreszaladtak, mert keptelenek voltak normalis mennyisegben gyartani, a piacra folyamatosan kerultek piacra a nagyobb orajelu peldanyok. A 850 volt a realitas 2000 marciusaban, es nyarra jelent meg tenylegesen az 1000, amit gyakorlatilag nem is tudtak megugrani, csak amikor mar semmi jelentosege nem volt, a gyorsabb athlonok es p4ek mellett.
Az 1100/100 mar a tualatinok utan jelent meg 2001ben, az 1000/100 is 2000 ev vegi, addig a bxbe a 850 jelentette a 100mhzes csucsot (ezert is supportalta eddig pl az asus a bxeket).
itt jobban korbe jartam a temat: [link]
tuahoz lehet venni egy vekony nyakot a proci es foglalat koze, ugy megy nem tuas lapokban.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
"Az Intelhez hasonlóan az AMD is gondolt a szűkősebb pénztárcával rendelkező vásárlókra a Duronokkal."
Inkabb eladtak a selejtes processzorokat. Mondom ezt ugy, hogy elebb egy 600-as Duronom volt, majd kikaptam es raktam be a helyere egy 1200-ast.
Ettol fuggetlenul koszi az irast, szep munka! Emlekszem, csak kapkodtuk a fejunket, hogy mi a fene tortenik.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
zotyesz66
őstag
Nekem ez a lapom volt. Már nincs meg sajnos. A proci hozzá egy 750-es Thunderbird volt.
[ Szerkesztve ]
-
Teljesen véletlen maradt nálam ez a proci.
Viszont már bánom, hogy volt egy Slot1-es Intel , és az valahogy elkeseredett.
Poco X7 Pro bemutató: https://logout.hu/bejegyzes/poco_x7_pro_bemutato_video.html ,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
Na akkor csak ér ez is valamit.
Most nézem mi lapul itt a közelemben.
Poco X7 Pro bemutató: https://logout.hu/bejegyzes/poco_x7_pro_bemutato_video.html ,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
A mai napig a kedvenc platformom, a Socket 939-cel egyetemben. Van is itthon még pár proci valamerre.
Jó kis Slot 1-es P3-ak.SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Na találtam itthon egy igazán oszver megoldást , ha jól látom.
Egy Compaq gép alaplapja.Poco X7 Pro bemutató: https://logout.hu/bejegyzes/poco_x7_pro_bemutato_video.html ,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
zoo8800
veterán
Hatalmas köszi!
rip and tear, until it is done
-
Azt hiszem megnézem a régi gépeket... Habár egy csomó került a szemétdombra, akkor még nem tudtam, hogy ilyen drágaságok is lehetnek a gépekben.
-
válasz
czundermák #21 üzenetére
XP alatt is trükkös a 3D Now? - nem, simán alkalmazható, ami viszi, pld Quake2 - 3DNowOGL for AMD kiadás. Pár pontot dobott a tesztekben, viszont néhányban maga a Phenom-II kilőtt, mindenféle egyéb API ellenére is. DualCore teszt - táblázat /Win98/XP alatt is PCIe videókártyákkal, utóbbi ma már természetes, akár RyZen konfigban is.
Az AMD maradt házban, Intel jobban tuningolható, és FPU- ban is erősebb, de összesítésben vesztett.
Az egész nyilván opcionális - de a korban biztosra megyek, ezek a brutális teljesítményű kétmagosok még teljesen kompatibilisek akár a Slotos korszakkal is, és nem kell félnem hogy bármely korabeli cím belassulna, vagy akár nagyfelbontásban, high setek mellett is probléma adódna.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
zotyesz66 #20 üzenetére
A P3V4X-et nagyon megkedveltem a teszt alatt, sok tapasztalatom nem volt VIA chipekkel, nagyon pozitív hatást tett. Sajnos a PS/2 portjai nem működnek, de már így vettem, egy donor lapról majd cserélem az egészet.
Az SH6-ot hardveraprón vettem 3000 Ft-ért vagy 10 éve.
Azóta sem láttam, elég ritka lett az évek során.XP alatt is trükkös a 3D Now? Köszi az infót ennek utána nézek.
-
zotyesz66
őstag
De jó olvasmány !
Szép lap az a P3V4X! Tökéletes retro lap. És még ISA is van rajta , pedig az Asus szerette elhagyni a lapjairól. Az Abit SH6-ról még nem is hallottam. Honnan került az elő?
A másik még, hogy a tesztprogramok nem nagyon akarták a 3DNow!-t használni. Az SSE-t szinte rögtön használta minden, de az AMD cuccával ügyeskedni kellett.
-
updog
őstag
Óh, a Slot1 idők
Az én cerkám is ment 333 -> 416MHz beállításon évekig, simán BIOSban (Tomato alaplap) át lehetett állítani, milyen boldog voltam
Hát még amikor a 32 mega RAM mellé vettem még 64-et...
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || Eladó Zoom G1 Four gitár multieffekt: https://hardverapro.hu/apro/zoom_g1_four_gitar_multieffekt_2/friss.html
-
atee
őstag
Jaj micsoda retró kapott el
Életem első saját PCje egy 266 celeron volt
Valami épÍtett konfig volt az akkor fénykorában lévő Herta számítógép boltból. Pár havi részletre tudtam megvenni. Még Anyukám jött el velem. Az ő nevén ment.
(Köszi Anya)
Aztán gyakorlatilag végigjártam a Celeron sort Tualatin 1200/1500 ig.
Slot1 ben nagyon sokábig egy Abit BH6 volt a gépembe
A Tualatin már egy ST6E (A gyönyörű fehér) Abit alaplapban volt.
Akinek annó eladtam még biztos megvan sufniban...Évek óta tervezek rákérdezniD-day 2002-01-04 01:54
-
Fentebb iday által említett Tbird és Orion 1 GHz, néha előfordul 200 ezer Ft alatt is...
eBay nem feltétlenül mérvadó, idehaza a hardveraprós árak még az elfogadható kategóriába esnek. A BH6 6-10 ezer Ft közt elérhető alaplap, ha felbukkan. Abban igazad van, hogy nem olcsó, főleg a ritkább cuccok. Valójában minden hobbira igaz ez.
[ Szerkesztve ]
-
gaborbol
őstag
Mar informatikuskent dolgoztam, mentem ki maganemberekhez panelba, csaladokhoz, milyen gepet szeretnenek?
Abit BH6 -Celeron 300A procival a slot1-es!
Mindenki ezt akarta, de soha senki nem tudta, hogy mi mit jelent, csak a gyerek haverja a sogor, a szomszed ezt mondta!
Es jo cucc is volt! Hany gepet osszeraktam anno ....Most raneztem Ebay-re, Abit BH6 alaplap 50 dollartol indul 260 dollar nal tetozik . Nem olcso a retro erzes
[ Szerkesztve ]
-
iday
aktív tag
válasz
czundermák #12 üzenetére
Nekem van 8db is, egy Tunderbird magos, és egy Orion magos 1Ghz példány is.
Kétfajta alaplap is.3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu
-
negro
őstag
Nalam ez kimarad. Emlekszem nagy dillema volt, hogy 166MMX utan mire kene valtani (persze meg szulok penzen akkor) de szamomra a AMD K6-2 3Dnow! ar/ertek aranya es hogy nem kell alaplapot is cserelni (Epox volt akkor talan) es igy egy Voodoo2 is belefert. A 3dnow-t tamogato jatekok szarnyaltak a V2-vel es boven hozta azt a teljesitmenyt a gep mint egy 2x annyiba kerulo PII-es. Utana meg 600-as Duron amit firkaltam rotringgal, hogy szorzo zar mentes legyen de sajnos 1ghz nem ment neki.
De jo kis korszak volt.
''A kreativitás kulcsa abban rejlik, hogy tudod, hogy rejtsd el forrásaid''
-
Sajnos nincs nagyobb procim a 700-as Athlonnál, kíváncsi lettem volna mit mutat az Orion talajon a nagyobb P3-al szemben, de majd Thunderbirddel oltom a kíváncsiságom, ha eljutok odáig.
A K7 nagy kedvenc, és hát, itt kezdődött, megkerülhetetlen volt.
[ Szerkesztve ]
-
iday
aktív tag
Külön piros pont, hogy a Slot-A is említésre került.
3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu
-
Uhhh, micsoda cikk
Alig várom, hogy legyen időm végigolvasni⏺︎ Szeretnél akár 45-90.000 Ft-ot is egyszerűen zsebre tenni bankváltással? ⏺︎ Küldök neked meghívót a Gránit, Unicredit, K&H vagy Raiffeisen Bankok egyikéhez! ⏺︎ További részletekért írj privát üzenetet! ⏺︎ ️
-
-
troller
senior tag
Igazi nosztalgia cikk.
Emlékszem '97-ben, az alig 1 éves pentium 223mmx + Tomato alaplap félgépemet cseréltem Abit BH6-ra és bele 300-as celeronra, még L2 cache nélkül. A számtek boltban jól hülyének is néztek, hogy gyengébb procira váltok és még ők adtak vissza pénzt a beszámításnál. Természetesen rögtön húztam 4,5×112=504MHz-re, így azért L2 cache nélkül is jóval gyorsabb volt játékokban, mint a 233mmx. Aztán ezt váltotta egy 300A 450-en (valószínűleg a cache miatt már nem bírta a 112-es fsb-t, csak a 100-at), majd egy 500-as cerka 750-en végül egy 600-as, már p3-as, cerka 900-on. Aztán már valamilyen Tualatin cerka TUSL2C alaplapban, szintén húzva 1,6G-re.
Szép idők voltak, de nem bánom, hogy mára annyira belassult a fejlődés, hogy simán el casual gamerkedek egy 10 éves procin és 5 éves videókártyán. Nem kell fél évente cserélni mindent is, hogy használható gépe legyen az ember fiának.Asus P8H67M-LE; Xeon E3-1270v2; 2x8GB DDR3; PNY GTX 1660 super 6GB
-
Fücsök007
őstag
Kiváló és részletes cikk! Apró érdekesség, hogy majdnem nem került bele a felhozatalba az amúgy mára elfeledett Asus P2L97-es lapocska, ehhez a szerencsének + nekem is volt némi köze.
További érdekesség a lapról: a legelső 1.00 revízión nem volt mechanikai kapcsoló szorzó és FSB emeléshez, mindent szoftveresen próbáltak 2. gyártóként meglépni Abit után, de annyira instabil lett az egész, hogy 1.01-es revízióval felhagytak az egésszel, de így is hatalmas fejlődés volt a késői Pentium I-es lapokhoz képest. Sőt a lapnak létezik szerver változata Asus P2L97-DS néven, ott a legelső bios átalakító mellett kezeli a 166/200Mhz-es Pentium Pro procikat is!
[ Szerkesztve ]
-
koby11h
őstag
Köszi! Nagyon jó teszt, ezek töredékét próbáltam ki annak idején. És nosztalgiázásra is tökéletes volt!
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
Óh, amikor a Celeron 300A-m bármilyen extra tuningos tudás nélkül tudtam 450 MHz-re húzni, ezzel töredék áron hozta a munkahelyi PII gépem teljesítményét...
Úgy emlékszem, elég barátságos volt szerelni-feléleszteni; még a BIOS-ok is elég kezelhetőek voltak akkoriban.Celeron II-ből az 566-ost sajnos már "csak" 833-on tudtam járatni, mert az igazán jó példányokat (a 300A sikerén okulva) már a kereskedők, vagy a náluk dolgozó lelkes alkalmazottak kiválogatták, és eladták felárral.
A tej élet, erő, egészség.
-
kriszpontaz
veterán
A régi szép idők, mikor a zsír új géped fél év alatt elévült a picsbe
.
-
ttt1
őstag
Főleg úgy, hogy sok emléket előhozott. 366-os celeront 450-re húzva fsb emeléssel, sokáig lehetett használni. P-II meg sokáig álom maradt az ára miatt. Majd egy P3-as ami mág " megfizetgető. Aztán Athlon is volt ( volt lesarkazott is a közelembe), majd a Thoroughbred A és B ami már jobban húzható volt.
-
Hosszú részletes, príma teszt
Grat, sok meló van egy ilyennel.
Új hozzászólás Aktív témák
lo A régi gépek előtti ima a bedöglés ellen elég lehetne, de abban nincs semmi kiszámíthatatlan. VIA, 440, i815 esetleg SiS? A PC legendás korszaka, sokadjára ismét tiszta vizet önthet a pohárba.