Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mustaros: Torrent jó dolog, de már nem használom.
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
czundermák
senior tag
Kevered a BE6-II-vel, 440BX lapok közül az volt Abitból a felső polc.
Persze mindegyik említett lapban megy a Coppermine, viszont a BX6 BH6 páros nem rendelkezik UDMA66-al lassabb lesz a HDD kezelés. A BE6-II már "támogatta" a 133 MHz-es procikat, és kapott SoftMenü III-at, de semelyik BX lap nem volt képes az AGP/PCI órajelet fixen 66/33-on tartani, így ennél a lapnál is igaz, hogy inkább 100-as procikhoz való. 133-on elszállna az AGP/PCI órajel, ami instabilitást okozhat. -
ricsip
addikt
válasz
czundermák
üzenetére
Nekem úgy rémlett a BX6 2.0 volt a csúcs alaplap, ami P3-hoz is teljesen jól passzolt. Katmai-hoz egyértelműen, de 100 Mhz FSB-s Slot1 Coppermine-nak is kellene mennie benne?
-
czundermák
senior tag
Teljes mértékben szimpátia kérdése manapság ez.
Mindkét lap jó lehet bármelyik FSB 100 MHz proci alá. BX6-on egyel több memóriafoglalat van, Soft Menü II ugyanaz.
440BX-től elvárható stabilitást megkapod mindkét laptól, érdemi mérhető különbség nem lenne köztük, talán annyi, hogy a BH6-ban jobban lehet tuningolni, de ez is szerencse kérdése lehet, mert a VRM teljesen megegyezik.
A BX6 igaz 2.0 verziót kérdzed, Pentium II alá autentikusabbnak érződik, míg a BH6 már inkább Katmai PIII vonal. Coppermine alá személy szerint nem ezeket, inkább egy VIA 694-et, vagy i820-as Rambus lapot raknék. -
ricsip
addikt
Amúgy egy buta kérdés: Abit BX6 2.0 és BH6 közül melyik a "jobb" és miért?
-
ricsip
addikt
sub
-
törölt tag
Nekem P3 933 slot1 volt az első gépem. Olyan régen volt már a franc se emlékszik már rá. Azt tudom, hogy a végén azzal nyírtam ki szétszedtem újrapasztázni, összeraktam és sose indult el többé. Az a jó nagy, magas tüskés aluborda volt rajta.
140 Mhz-en használtam az 980 MHz, az SD ramok nem is bírtak többet főleg mivel 4 volt 768 MB-tal. Egy Radeon 9200 128 MB, egy 40 Gigás Maxtor ata133-mal, meg egy 15 colos 1024x768 tft monitor. A gond csak annyi, hogy már az XP SP2 kint volt, de az SP3 még nem mikor megszereztem, 7-8 éves rendszer volt addigra. Max Payne 1-et még ezen játszottam.Stalker első részét is bár az már borzalmasan ment rajta, eleve nem is tudta a DX9-et a kártya még szerencse volt DX8 módja is, a proci is a minimum gépigényt adta, legkisebb beállításokon ment ott is akadozva ha nem a földet néztem. Aztán az upgrade után mikor... Nem is emlékszem milyen VGA-t vettem utána, de arra emlékszem, hogy az AGP vége volt, a dobogós legerősebbek valamelyike meg egy 3 GHz-es HT P4 és brutális lett a javulás, kiderült, hogy a Stalkerben vannak bokrok, fűszálak, falevelek is nem csak az a fos színű mosott talaj. Lettek repedések a házfalakon, rácsosak lettek a kerítések.
Az egy más világ volt, még nem ütötte ki a biztosítékot annyira, ha nem lehetett minden csúszkát maxra húzni, meg ha a távoli karakter mögött három helyett csak két fénysugár vet árnyékot valami 4 betűs agyrohasztó 700 ezrekbe kerülő technológia hiánya miatt. Egyszerűen csak játszottam 10-15 FPS-sel, volt mikor 800x600-ban. -
Pikari
veterán
az 1.4es p3 már tualatin magos.
a tualatin mag 47 millió tranzisztor
az athlon 22 millió
az athlonxp 38 milliószerintem a k7-esek nem azért voltak tipikusan zajosabbak, mert amd-ből ne lett volna lehetőség alacsony fogyasztású gépek építésére, hanem azért, mert az emberek inkább a 10-20w-al többet fogyasztó procikat vették az extra teljesítmény miatt.
-
arn
félisten
válasz
cheatergs
üzenetére
wikipedia.
mire gondolsz, a die size, vagy a hutore, amit raraksz?
ez kicsit osszetett kerdes, annyi minden befolyasolja, a hutes tervezese eleg empirikus dolog. de a korabeli athlonok (pl 1400as tb) rohadt sok hot termelnek, es a korabeli hutesi megoldasokkal es tapokkal eleg zajos lesz a vegeredmeny a p3hoz kepest.meg hogyan mered a homersekletet?
-
válasz
czundermák
üzenetére
Úgy nézem a déli hídon nincs ezeken sem : Epox8KRA2i, Asus A7N8XE Deluxe, majd ragasztok rájuk, feltéve ha nem lesz útban a videónak
. -
zotyesz66
őstag
Van itt egy Pentium 4 531, az ugye Prescott, 3 GHz, de LGA775. Asus P5LD2 Deluxe lapban van, na ez izzik alul-felül. Van egy Pentium D 805 (Smithfield=dupla Prescott) Abit AL8-ban, ez érzetre sokkal hűvösebb. Az Asus még valamivel alacsonyabb hőmérsékletet mér ráadásul. Nem egyformák ezek a rendszerek.
-
czundermák
senior tag
Az nForce 2-nek igazán nem lehet baja, ha normális hűtést kap a chipset a CPU mellett. Ezalatt nem az Abit féle lemezdarabot értem egy ventilátorral, hanem egy ténylegesen méretes bordát. Például amit a Chaintech használt, vagy passzívban az Epox féle torony északi híd bordák már bőven langyosan tudták tartani az nForce 2-t.
A nagyobb gond a déli híddal van. Kevés gyártó tett rá bordát, viszont mindenképp ajánlott, akár az eredetiség megtőrése ellenében ragasztani rá valamit, mert még bordával is képesek érinthetetlenül forróra (70+ Celsius) hevülni. A kedvenc underdog lapomnál, az MSI K7N2-nél óriási baklövésnek éreztem, ezt a forró hidat még leragasztani marketing ürügyén egy FSB400 felirattal például.
Az Epox 8RDA3I, vagy az NF7 S2 által behűtött déli hidak kizárt, hogy hosszú távon problémát okozzanak, ott már figyeltek erre a gyártók. Sajnálom, hogy a felsőbb kategóriában még az Asus sem alkalmazta ezt.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Az egyik 500- ast hajtottam csak 550- en, azt szépen bírta, a végét nem is néztem meg. Már 500- on is valamivel jobb lett a tesztsora, mint a 617- en futó K6-III+ - nak. Más kérdés hogy ez nem annyira csökkenti a csúcs SS7 feelingjét.
-
válasz
cheatergs
üzenetére
Nálam kibírta 2400- ra tuningolva az MBarton, de hűvös szobában jött az arcomba a hőség. Netes visszajelzésekben fogynak az nForce lapok, a magas órajelű chipset forrón jár. KT600- ban kell majd tesztelnem az unlockos Bartont hogy milyenek lesznek a hőfokok, mellette pedig mekkora a teljesítmény.
i845/nForce, fej-fej mellett küzdöttek nálam, persze a Prescott a régebbi lapban kevésbé tuningolható, 865- ben már lazán megy 4.15GHz- et, ott már nincs verseny, és elvileg jó a teszt mert a Barton is csúcs nForce- ban ment.
Presi + nagytorony lég : 3GHz/D0-->4.1GHz, evvel pld a legnagyobb PCI órajel jön ki, mással nem kivitelezhető - ezért tudtam minden Voodoo2 versenyszámban bejegyezni a világcsúcsot HWBot- ra.
Ja, és a lap+CPU sokkal alacsonyabb hőfokokat produkál mint a Bartonos konfig. -
ncc1701
veterán
Milyen szép idők voltak. Celeron 366-om fop38-al vitte a 612MHz-et stabilan, vízzel hűtött 300w-os peltierrel pedig a 732MHz-et. Q jó volt.
Teteje tükörre polírozva, ahogy kell. Alaplapra már nem emlékszem. -
Katmai - 2db 500/100- as, 1db 533/133 van a készletemben + sok BX lap, ezek ingyen/olcsón jöttek, brand + épített géppel. Az egy felhasználó által felmutatható mintavétel persze nem tükrözheti az átfogó piacot, de azért gyanús. SlotA : 1db 500 + 1db 800 + 1db vadiúj K7M lap. Jóval ritkább ma a slotos AMD.
-
czundermák
senior tag
Katmaibol van szerencsém két darab 533/133-hoz és egy 550-hez is. A képek közt láthatod a P3 CPU-k ismertetésénél. Sebességben amúgy nem vészes a lemaradása azonos órajelen a Copperminehoz képest, cserébe 30%-al többet fogyaszt.
450-es procibol is lehet 600/133-at csinálni, de ezt ahogy Fūcsök írja, már csak szerencsével lehet. Van egy pont, egész korán 500 MHz körül, ahol nem a CPU mag, hanem az L2 cache chipek miatt nem bír többet menni a proci. Vannak lapok ahol lehet állítani a cache latency-t, de az teljes abszurdum, lasabb tőle a rendszer mint 450-en. A 533/133-as más L2 chipeket kapott,hogy bírja az FSB órajelet.
-
arn
félisten
volt katmai is, elvileg ahhoz jott a 820, de mivel a bugok miatt visszavontak (meg a cumine megjelenesere se tudtak kijavitani), igy gyk max viaba tehetted, es az akkori viak sem voltak tul jok, kb 2000 masodik felere kupalodtak ki.
szoval 440bx + 600/100 volt az ertelmes megoldas intel reszerol, az athlon megjelenese utan az intel osszevissza kapkodott, csak tuzoltasok voltak a katmai tulhuzasaval (a 600as mar 2.05von ment) es egy bugos chipset tul korai piacra dobasaval (i820).
-
arn
félisten
Még ha valaki az Athlon megoldást választja is a P3/Coppermine helyett, az egyetlen most elérhető chipset, az AMD Irongate chipset nem képes megfelelően kezelni az AGP-t. Ennek következtében a kártyák az AGP 1x "parancs módra" váltanak, ami valamelyest lelassítja a kártyát. Fontos megérteni, hogy az AGP 1x "parancs mód" NEM az AGP 1x, mivel a textúrák és egyéb adatok továbbra is AGP 2x sebességgel kerülnek lekérésre. Azonban még az AGP 1x "parancs mód" is tartalmaz problémát, és ez a probléma akkor válik nyilvánvalóvá, ha megvizsgáljuk, mi a gond az Irongate chipsettel.
Lényegében az Irongate chipsetben egy hiba van, amely korrumpálja az AGP buszon keresztül küldött adatokat stb. Olyan esetekben, mint például a textúraadatok, a korrumpált bájtok száma nagyon kicsi; valódi játék közben sosem fogjuk észrevenni, hogy egy vagy két pixel nem az, aminek lennie kellene. Azonban ha egy grafikai parancs hibásan kerül átadásra, annak hatásai akár rendszerösszeomláshoz is vezethetnek. Ennek oka, hogy az Irongate chipsetekhez kiadott BIOS javítások biztonságra mennek, és az AGP 1x-re váltanak a parancsok küldésekor. Érdekes megjegyezni, hogy amint az alkalmazások kezdik széleskörűen használni a T&L-t (transzformáció és világítás), az adathibák nagyban észrevehető hatásokat okozhatnak, például egész poligonok torzulhatnak el súlyosan vagy teljesen eltűnhetnek, ha csupán egy bit is megváltozik. Remélhetőleg a VIA nemrégiben megjelent Athlon chipsetje jót hoz az Athlon számára.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
A c3-ról szólván, 500 mhz-es órajelen kb 400as Celeron szint a harmadik változat belőlük. Az első cyrix3-makban meg nem volt l2 cache sem, viszont az tényleg keveset fogyaszt. Viszont csíkszélességtől és verziótól függően tuningolhatóak az újabb változatok. Pl a későbbi 600 mhz-es példányok pl mennek 1.2 ghz-en is (windows alól lehet a szorzót állítgatni) ott meg kb egy alacsonyabb órajelű p3 teljesítményét hozzák, így aztán 1 ghz fölött már játékra is alkalmasak.
A cyrix3-ból két fajta van, az első batch Cyrix mag (nem tudom, hogy ezt szállították -e magyarországra, valószínűleg nem). A tömegtermelt Cyrix3 változat viszont már winchip alapú, később egy új mag revízió megjelenésekor c3-ra nevezték át. A c3-ból 3 féle van (samuel2, ezra, nehemiah) ez utóbbiból kidobták a 3dnowot, és SSE lett helyette.
Ezt követően a C7-el átálltak a mobil pentium4 foglalatára, és/vagy forrasztják a processzort.
-
czundermák
senior tag
A gond a C3-al, hogy nincs ilyen procim, tapasztalatom is legfejlebb 15 évvel ezelőttröl van velük.
Valóban hiányoztak. A korszakot tekintve akár a K6-II és K6-III is szerepelhetett volna, viszont a fő csapásirányt a Slot1 jelentette, a Socket 370-ről átalakított Celeronok és P3-ak, ebből is főleg a P3 azért szerepelt, mert azokból sincs megfelelő órajelű Slot1 variánsom. -
Pikari
veterán
Közben alaposan végigrágtam a tesztet. Hiányérzetem van, említés szintjén se szerepelt benne a VIA Cyrix III és VIA C3 processzor, pedig ezeknek is volt Socket 370-es változata, és több revíziója is elérhető volt erre a foglalatra. Javaslom kiegészíteni a cikket.
-
arn
félisten
A cuvx4 nekem eleg kiforrott lap benyomasat keltette, ghzes p3al dos alatt gyorsabb is volt, mint a bx, win alatt az agpn mult - pl egy 32ms gtsel 1024tol mar a via volt gyorsabb, egy 64ms ultraval a bx gyorsabb. Persze a bxen az agp tul volt hajtva, ugy volt versenykepes.
El is gondolkodtam a valtason, egy dolog szolt ellene, hogy nekem az a w9x korszak annyira a bxrol szolt, hogy megpatkolva is feelingesebb egy slot1es procival.1100/100as procim van, de az mar 2001es, 1000/100as slot1 2000 vegerol sajnos nincs - az lenne a tokeletes bx proci a korszak lezarasahoz.

-
Kb egyetértek, bár az nForce4 kb def kiolvasztja a tuningolt Bartont a foglalatból. KT333 a TB procikhoz jól illett, a későbbiekben pedig az nForce4 ultra is ajánlatosan füstölhettet...
, és mai napig működő lapokban is def hogy bármikor kigyulladhat.
A korabeli tesztekben a Barton is igencsak dícsérve volt, persze jó is, dehát a gyártástechnológia már akkor is az Intel oldalán volt, a sima D0 3GHz Presi is megy 4.1GHz- en simán, nem képes erre a Barton(primitívebb Si szelet).
Tesztpadomon hogy a tuningolt Barton nemigen hűthető, míg a modernebb szilíciumon nyugvó Prescott alig melegszik - sok vita, hogy a Presi kazán, ez nem igaz, sokkal modernebb CPU, mint az elavult technológiával gyártott akkori AMD.
Persze a Zen korszak kicsit már más, a RyZenek is már elég modern gyártósorokon készülnek, hát de még mindíg elmaradnak az Intel technológiától.
Látszik hogy az Intelek még mindíg optimalizálva vannak a retró 3DM01- re, ami korunkban egy világmeghatározó tényező, AMD evvel már nem foglalkozik, de ez annyira lényeges ma is, hogy az AMD a retró vonal miatt fog veszíteni...a jelenlegi felállás szerint...hacsak nem kezdik komolyan venni a retrósok igényeit a modern gépekre...Raptor Win98 :....

-
Ott a Via4in1 driver verziója okozta a gondot, asszem a 4.53- ban javították véglegesre az UDMA flexelést, és a dualPCI integrált lapokon az 1 és 2 IDE csatoló közti nagy fileok másolása közti leállást, ill file allokációt, egyben adatvesztést.
Utána a Via sokkal jobb sztem az elborult megfőzőségi frekin hajtott bármelyik nForce- nál. Utóbbiak ritkulnak, de a megbízható, stabil, közepes KT600- asok a mái napig stabilak /meg a régi kondik sem durrantak még el, mert nem extrém teljesítményre vannak kényszerítve... -
Pikari
veterán
A csúcs k7 lapok és a legalja k7 lapok között is maximum olyan 33% különbség van teljesítményben. A P3 lapok között nagyobb a szórás teljesítményben (teljesítményben a többszöröse is lehet egy jó p3 lap egy low end lapnak).
A ecs k7s5a különféle változatai az "olcsó" kategóriát képviselték, de egy olcsó ecs p3 laphoz képest többszörösen gyorsabb pl játékok alatt, és mindkettő ecs.
Ha a p3-ból emberi teljesítményt akartál kihozni, ahhoz normális alaplap kellett, k7 mellett viszont el tudtál lenni egy bármilyen alaplappal is.
A coppermine, főleg 700 mhz fölött, csak nagyon ideális körülmények között tudja a teljesítményét megvillantani, ezért is volt egy nagyon rossz választás az a platform. Arra tényleg jó, hogy mondjuk egy 400as cerka helyére egy gagyi lapba bedobj egy 600as vagy 700as modellt, ha ilyen kéznél volt, és akkor ami eddig ment 10 fps-en, az hirtelen 25 fps lesz, de afölött szinte esélytelen volt érdemi skálázódást elérni egy low end rendszerrel.
-
Pikari
veterán
A régebbi socket370-es VIA chipsetes alaplapokon annyira bugos volt a DMA, hogy ki kellet kapcsolni XP alatt, különben crc errorozik a merevlemezek és optikai lemezek írása/olvasása, és ha nem tetted fel a megfelelő chipset drivert (mindig kísérletezni kell, hogy melyikkel a legkevésbé szar), akkor pár boot után meghalt rajta az XP

-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Van egy VIA chipsetes kombó slot1-socket370 lapom, ebben lakott mindenféle celeron, mostanában 700 mhz körüli p3 lakik benne. Teljesítményben, így 700 mhz-en tud kb annyit, mint amit a 450-es katmaiom tudott bx lapban, annyira rohadt lassú minden rajta az agptől kezdve az integrált hangkártyán át a memóriasávszélességig.
A Darthsun által említett átalakítókat (amellett, hogy pénzbe kerülnek) meg úgy kellett levadászni, ami az egységsugarú embereknek kb lehetetlen feladat volt, és vállalni a rizikót a kompatibilitással (vagy megy, vagy nem) ami eléggé elrettentő hatású volt.
Ezzel szemben a socket A foglalattal nem lehetett mellé lőni.
-
válasz
czundermák
üzenetére
+1
És a Via sokkal kompatibilisebb mint a rendre elfüstölő nForce- ok. A meminterleave- vel meg már már nemcsak sebességben érik be, hanem használhatóságban is lealázzák a mesterségesen túlhajtott izzó chipsetett.
Via esetén pld alap hogy jól megy Win98- al, ami létfontosságú a retró szempontjából, és ez ugye alapból támogatott, a nem Via chipsett itt már kb rosálhat, mármint a korabeli lehetőségekkel.
Más dolog hogy a modern driverekkel már Zen2 vason is kifogástalanul fut a Win98, de ez csak mintegy kb 2 éve elérhető, akkor jöttek az igazán modernizált driverek, moddok 98- hoz. -
Pikari
veterán
Rendes lapban igen. Ahhoz viszont akkor meg kellett venni pluszban egy rendes lapot
cusl2-c 135 usd megjelenésekor+szállítási költség, tusl2-c ugyanennyi (ezúton üdvözlöm azt, aki a tualatin megjelenése előtt megvette a cusl2 lapot, majd fél évvel később vehette meg a tualatin miatt a tusl2-t
)Ezzel szemben pl a k7s5a a megjelenésekor 60-70$ volt, rajta sd és ddr ram foglalat egyből. agp 1x kártyákkal is visszafele kompatibilis agp4x foglalat + megy benne thunderbird (athlon), duron, palomino (athlon xp), thoroughbred, bios update után thorton is 2 ghz-ig, egyből borsot tör a p3 és egyúttal a p4 orra alá is. De pl egy régebbi kt133mas lapban is menni szoktak az újabb athlonok és athlon xp-k némi sebességdeficit mellett.
-
Ellentétben a közvélekedéssel, a magasabb órajelű coppermine és tualatin processzorok teljesen veszett fejsze nyele voltak.
Nem, a Copper és a Tua is hihetetlen jól skálázódott, főleg az órajel, de a magok miatt is. BX- ben is hihetetlen teljesítménnyel ment pld a Tua, a megfelelő kompatibilis SlotKettel, ráadásul BX- ben nem volt korlát az 512MB RAM sem...
. -
czundermák
senior tag
"mert az olcsó via chipsetes szutykokban használva még a p2-nél is alig volt gyorsabb."
Mindkét platformnak megvan a maga helye a retróban, de azért a Katmai már 500 MHz felett is bőven ellépett a P2-től, nemhogy a Coppermine-ok. A VIA chipsetjét pedig, most hogy hivatalos fanná váltam kötelességem megvédeni.
Ugyanis a 694 bőven nem az a kategória ami megérdemli a szutyok halmazba kerülést.A mérésekből tisztán látszik, hogy néhány wattról beszélünk, ha a 100 kontra 133-as FSB órajelet figyelembe veszed, ehhez ajánlom a teljes táblázatot, amit az utolsó oldalon elérsz, ott elég sok adattal lehet összehasonlítást végezni.
Az Athlon XP-re váltással minden tekintetben egyet tudok érteni veled.
-
P3 Copper brutálisan skálázódik 1GHz/akár 1.1GHz- ig is rendes lapban(a Voodoo2 tesztek is belengetik a lehetőségeket, bár a világcsúcs csak profi Prescottos lapban lett meg). Az AthlonXP már más kategória, kicsit későbbi korból, nemcsoda hogy jobb volt, bár a Voodoo2 világcsúcsaimat reménytelen hogy bármikor is befogja
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Pikari
veterán
Rengeteg variáció van ezekből a chipekből, athlonxp-ből is van, ami 1.5v-ot használ pl. Sokszor egy generáción belül ugyanakkora órajelet/csíkszélességet/cachet használó példányok is más magfeszültséget használnak (1.5v vs 1.6v), az amd eléggé randomra alakította ki a termékpalettát.
-
hobizoli
nagyúr
az kesobb az Athlon XP-nel volt ugy, Appalebvred Duron, az egy L2 cache vagott XP volt
a Spitfire Duron magja mas alaku, mit a Tbird-eke
van egy ghecci ritka Duron szeria is, a Camaro, ami csak 1.5V-s es negyzet alaku a core alakja, mint az XP-é is, de meg lila keramia tokos
utana jott ki az 1.75V-s Morgan core, ami alakra egy 90 fokkal elforditott Spitfire
input -
Pikari
veterán
A rendszer teljesítménye és ára a lényeg. Tehát, hogy az adott fogyasztásból mekkora teljesítményt tud a rendszer kihozni, illetve, hogy mennyibe kerül.
Az maximum érdekesség, hogy ezt mekkora processzorórajel mellett teszi meg.
Bár a p3, mint processzor, valamivel gyorsabb a Duronnál azonos órajelen, és kevesebbet fogyaszt, ezek az előnyök könnyen elveszhetnek, amint befaktorálod a processzor (és az egész rendszer) árát és fogyasztását.
A pentium3 konfig ára részben azért magasabb, mert maga a processzor több tranzisztort tartalmaz, és így a processzor is drágább, másrészt pedig ahhoz, hogy ténylegesen is le tudja gyűrni a duront sebességben, a drágább alaplapok kellettek, mert az olcsó via chipsetes szutykokban használva még a p2-nél is alig volt gyorsabb.
Illetve a 133mas memória és az ennyin ketyegő chipset megintcsak árnövelő (fogyasztásnövelő) tényező.
Összességében szerintem, ahogy fent is említettem se a Duron, se a gyorsabb Pentium3 procik nem voltak jó vétel. A Pentium3-nak annyi értelme volt, hogy a teszkó gazdaságos olcsó via chipsetes celeroncs alaplap 400 mhz-es prociját szerencsésebb esetben fel lehetett vele egyszerűen updatelni mondjuk 600 vagy 700 mhz-re, vagy egy p2 konfigot 333 mhz helyett 500 mhz környékére, vagy kicsivel afölé. Mindezt úgy, hogy gyorsulás is volt, ellentétben a celeroncsok overclockolgatásával, ahol a cache hiánya volt a limitáló tényező, hiába emelte az ember bárhová az órajelet, a p3 egy jó drop in replacement volt. De GHz magasságokban szárnyalni már semmi értelme nem volt vele, annyira ratyi volt a chipset, hogy nem skálázódik rendesen a teljesítmény.
Aki 2002 után egyből AthlonXP-t vett, na az járt a legjobban, na az ezeket már keményen szétcsapja.
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Egyetértek. Ellentétben a közvélekedéssel, a magasabb órajelű coppermine és tualatin processzorok teljesen veszett fejsze nyele voltak.
Egyrészt, a tualatin eleve kissebb csíkszélességen készült, és több tranzisztort tartalmazott, mint a pentium4. Horror áron lehetett gyártani. Egy teljesen piacképtelen termék, amely hatalmas mennyiségű veszteséget produkálhatott az intelnek.
Továbbá abban az esetben, ha egy régi celós lapba rakták, akkor bármilyen pentium3 proci kb 2x lassabb volt játékok alatt, mint egy pentium4 a gyenge északi és déli híd miatt, bizonyos szoftverek meg productivity alatt pedig akár még ennél is rosszabb volt a helyzet.
Persze volt piaca ezeknek is, de ott meg az amd alacsonyabb órajelű processzorai náspángolták el őket.
Szerintem a p3nak olyan 700 mhz-ig volt értelme, mint egyszerű replacement a slot1 és socket370-es gépekbe, de ott az intelnek már szorult nagyon a hurok a nyaka körül, hogy egy teljesen új chipsetet, foglalatot, és mikroarchitektúrát kelljen kiadnia.
-
Fücsök007
őstag
Az az irónikus, hogy mire kezdett értelme lenni a "gigahertzes" P3-as prociknak Slot1 vagy S370 vonalon, már elérhető lett a NW P4 is minimum 133MHz FSB-vel. Először túl drágák voltak a 800/850Mhz-es kistesókhoz képest, később pedig a P4-ek alapból erősebbek és időtállóbbak is voltak jobb I/O-val fűszerezve mindezt.
-
-
Pikari
veterán
A socket370 és Slot konfigok érdekesek, mert hosszú ideig ezt használta, több generáción keresztül. Érdekes megfigyelni a Celeron skálázódásának a hiányát 400 mhz fölött, amit a kevés (vagy 0) cache okoz. A p3 sem igazán skálázódik 700 mhz fölött számottevően. Nem csoda, hogy az AthlonXP letolt gatyával érte őket.
-
-
arn
félisten
Elkezdődött a harc az 1GHz-es álomhatár eléréséért, melyre itt már mindössze 4 hónapot kellett várni. 1999 decemberében megérkeztek a 850 MHz-es Coppermineok, válaszként az AMD piacra dobta a 850-es Pluto magos Athlonokat, majd 2000 március 6. napján megérkezett az első 1 GHz-es processzor, az AMD Athlon 1000 Orion képében, melyet két napra rá március 8-án követett az első 1 GHz-es Pentium III. A csatát, ha hajszállal, de az AMD nyerte.
javasolnek par pontositast a p3al kapcsolatban: 99 legvegen a 800as procit jelentettek be, de a piacon kicsit kesobb jelent meg. A 850/100 2000 marcius vegi, a ghz utan jelentettek be, a legtobb alaplapgyartonal ez jelentette a bx supportjanal veget (cb0 steppinggel). A ghz verzional gyakorlatilag eloreszaladtak, mert keptelenek voltak normalis mennyisegben gyartani, a piacra folyamatosan kerultek piacra a nagyobb orajelu peldanyok. A 850 volt a realitas 2000 marciusaban, es nyarra jelent meg tenylegesen az 1000, amit gyakorlatilag nem is tudtak megugrani, csak amikor mar semmi jelentosege nem volt, a gyorsabb athlonok es p4ek mellett.
Az 1100/100 mar a tualatinok utan jelent meg 2001ben, az 1000/100 is 2000 ev vegi, addig a bxbe a 850 jelentette a 100mhzes csucsot (ezert is supportalta eddig pl az asus a bxeket).
itt jobban korbe jartam a temat: [link]
tuahoz lehet venni egy vekony nyakot a proci es foglalat koze, ugy megy nem tuas lapokban.
-
"Az Intelhez hasonlóan az AMD is gondolt a szűkősebb pénztárcával rendelkező vásárlókra a Duronokkal."
Inkabb eladtak a selejtes processzorokat. Mondom ezt ugy, hogy elebb egy 600-as Duronom volt, majd kikaptam es raktam be a helyere egy 1200-ast.
Ettol fuggetlenul koszi az irast, szep munka! Emlekszem, csak kapkodtuk a fejunket, hogy mi a fene tortenik.
-
zotyesz66
őstag
Nekem ez a lapom volt. Már nincs meg sajnos. A proci hozzá egy 750-es Thunderbird volt.

-
Graphics
Jómunkásember
Na akkor csak ér ez is valamit.
Most nézem mi lapul itt a közelemben.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A mai napig a kedvenc platformom, a Socket 939-cel egyetemben. Van is itthon még pár proci valamerre.
Jó kis Slot 1-es P3-ak. -
Graphics
Jómunkásember
Na találtam itthon egy igazán oszver megoldást , ha jól látom.
Egy Compaq gép alaplapja.
-
zoo8800
veterán
Hatalmas köszi!
-
Graphics
Jómunkásember
Azt hiszem megnézem a régi gépeket... Habár egy csomó került a szemétdombra, akkor még nem tudtam, hogy ilyen drágaságok is lehetnek a gépekben.
-
válasz
czundermák
üzenetére
XP alatt is trükkös a 3D Now? - nem, simán alkalmazható, ami viszi, pld Quake2 - 3DNowOGL for AMD kiadás. Pár pontot dobott a tesztekben, viszont néhányban maga a Phenom-II kilőtt, mindenféle egyéb API ellenére is. DualCore teszt - táblázat /Win98/XP alatt is PCIe videókártyákkal, utóbbi ma már természetes, akár RyZen konfigban is.
Az AMD maradt házban, Intel jobban tuningolható, és FPU- ban is erősebb, de összesítésben vesztett.
Az egész nyilván opcionális - de a korban biztosra megyek, ezek a brutális teljesítményű kétmagosok még teljesen kompatibilisek akár a Slotos korszakkal is, és nem kell félnem hogy bármely korabeli cím belassulna, vagy akár nagyfelbontásban, high setek mellett is probléma adódna. -
czundermák
senior tag
válasz
zotyesz66
üzenetére
A P3V4X-et nagyon megkedveltem a teszt alatt, sok tapasztalatom nem volt VIA chipekkel, nagyon pozitív hatást tett. Sajnos a PS/2 portjai nem működnek, de már így vettem, egy donor lapról majd cserélem az egészet.
Az SH6-ot hardveraprón vettem 3000 Ft-ért vagy 10 éve.
Azóta sem láttam, elég ritka lett az évek során.XP alatt is trükkös a 3D Now? Köszi az infót ennek utána nézek.
-
zotyesz66
őstag
De jó olvasmány !
Szép lap az a P3V4X! Tökéletes retro lap. És még ISA is van rajta , pedig az Asus szerette elhagyni a lapjairól. Az Abit SH6-ról még nem is hallottam. Honnan került az elő?
A másik még, hogy a tesztprogramok nem nagyon akarták a 3DNow!-t használni. Az SSE-t szinte rögtön használta minden, de az AMD cuccával ügyeskedni kellett.
-
updog
őstag
Óh, a Slot1 idők
Az én cerkám is ment 333 -> 416MHz beállításon évekig, simán BIOSban (Tomato alaplap) át lehetett állítani, milyen boldog voltam
Hát még amikor a 32 mega RAM mellé vettem még 64-et... -
atee
őstag
Jaj micsoda retró kapott el
Életem első saját PCje egy 266 celeron volt
Valami épÍtett konfig volt az akkor fénykorában lévő Herta számítógép boltból. Pár havi részletre tudtam megvenni. Még Anyukám jött el velem. Az ő nevén ment.
(Köszi Anya)
Aztán gyakorlatilag végigjártam a Celeron sort Tualatin 1200/1500 ig.
Slot1 ben nagyon sokábig egy Abit BH6 volt a gépembe
A Tualatin már egy ST6E (A gyönyörű fehér) Abit alaplapban volt.
Akinek annó eladtam még biztos megvan sufniban...Évek óta tervezek rákérdezni
-
czundermák
senior tag
Fentebb iday által említett Tbird és Orion 1 GHz, néha előfordul 200 ezer Ft alatt is...

eBay nem feltétlenül mérvadó, idehaza a hardveraprós árak még az elfogadható kategóriába esnek. A BH6 6-10 ezer Ft közt elérhető alaplap, ha felbukkan. Abban igazad van, hogy nem olcsó, főleg a ritkább cuccok. Valójában minden hobbira igaz ez.
-
gaborbol
őstag
Mar informatikuskent dolgoztam, mentem ki maganemberekhez panelba, csaladokhoz, milyen gepet szeretnenek?
Abit BH6 -Celeron 300A procival a slot1-es!
Mindenki ezt akarta, de soha senki nem tudta, hogy mi mit jelent, csak a gyerek haverja a sogor, a szomszed ezt mondta!
Es jo cucc is volt! Hany gepet osszeraktam anno ....Most raneztem Ebay-re, Abit BH6 alaplap 50 dollartol indul 260 dollar nal tetozik . Nem olcso a retro erzes
-
iday
aktív tag
válasz
czundermák
üzenetére
Nekem van 8db is, egy Tunderbird magos, és egy Orion magos 1Ghz példány is.
Kétfajta alaplap is. -
negro
őstag
Nalam ez kimarad. Emlekszem nagy dillema volt, hogy 166MMX utan mire kene valtani (persze meg szulok penzen akkor) de szamomra a AMD K6-2 3Dnow! ar/ertek aranya es hogy nem kell alaplapot is cserelni (Epox volt akkor talan) es igy egy Voodoo2 is belefert. A 3dnow-t tamogato jatekok szarnyaltak a V2-vel es boven hozta azt a teljesitmenyt a gep mint egy 2x annyiba kerulo PII-es. Utana meg 600-as Duron amit firkaltam rotringgal, hogy szorzo zar mentes legyen de sajnos 1ghz nem ment neki.
De jo kis korszak volt. -
-
iday
aktív tag
Külön piros pont, hogy a Slot-A is említésre került.
-
Uhhh, micsoda cikk
Alig várom, hogy legyen időm végigolvasni
-
-
troller
senior tag
Igazi nosztalgia cikk.
Emlékszem '97-ben, az alig 1 éves pentium 223mmx + Tomato alaplap félgépemet cseréltem Abit BH6-ra és bele 300-as celeronra, még L2 cache nélkül. A számtek boltban jól hülyének is néztek, hogy gyengébb procira váltok és még ők adtak vissza pénzt a beszámításnál. Természetesen rögtön húztam 4,5×112=504MHz-re, így azért L2 cache nélkül is jóval gyorsabb volt játékokban, mint a 233mmx. Aztán ezt váltotta egy 300A 450-en (valószínűleg a cache miatt már nem bírta a 112-es fsb-t, csak a 100-at), majd egy 500-as cerka 750-en végül egy 600-as, már p3-as, cerka 900-on. Aztán már valamilyen Tualatin cerka TUSL2C alaplapban, szintén húzva 1,6G-re.
Szép idők voltak, de nem bánom, hogy mára annyira belassult a fejlődés, hogy simán el casual gamerkedek egy 10 éves procin és 5 éves videókártyán. Nem kell fél évente cserélni mindent is, hogy használható gépe legyen az ember fiának.
-
Fücsök007
őstag
Kiváló és részletes cikk! Apró érdekesség, hogy majdnem nem került bele a felhozatalba az amúgy mára elfeledett Asus P2L97-es lapocska, ehhez a szerencsének + nekem is volt némi köze.
További érdekesség a lapról: a legelső 1.00 revízión nem volt mechanikai kapcsoló szorzó és FSB emeléshez, mindent szoftveresen próbáltak 2. gyártóként meglépni Abit után, de annyira instabil lett az egész, hogy 1.01-es revízióval felhagytak az egésszel, de így is hatalmas fejlődés volt a késői Pentium I-es lapokhoz képest. Sőt a lapnak létezik szerver változata Asus P2L97-DS néven, ott a legelső bios átalakító mellett kezeli a 166/200Mhz-es Pentium Pro procikat is! 
-
koby11h
őstag
Köszi! Nagyon jó teszt, ezek töredékét próbáltam ki annak idején. És nosztalgiázásra is tökéletes volt!
-
Óh, amikor a Celeron 300A-m bármilyen extra tuningos tudás nélkül tudtam 450 MHz-re húzni, ezzel töredék áron hozta a munkahelyi PII gépem teljesítményét...
Úgy emlékszem, elég barátságos volt szerelni-feléleszteni; még a BIOS-ok is elég kezelhetőek voltak akkoriban.Celeron II-ből az 566-ost sajnos már "csak" 833-on tudtam járatni, mert az igazán jó példányokat (a 300A sikerén okulva) már a kereskedők, vagy a náluk dolgozó lelkes alkalmazottak kiválogatták, és eladták felárral.
-
kriszpontaz
veterán
A régi szép idők, mikor a zsír új géped fél év alatt elévült a picsbe
. -
ttt1
őstag
Főleg úgy, hogy sok emléket előhozott. 366-os celeront 450-re húzva fsb emeléssel, sokáig lehetett használni. P-II meg sokáig álom maradt az ára miatt. Majd egy P3-as ami mág " megfizetgető. Aztán Athlon is volt ( volt lesarkazott is a közelembe), majd a Thoroughbred A és B ami már jobban húzható volt.
-
Hosszú részletes, príma teszt
Grat, sok meló van egy ilyennel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Apple Watch
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- TCL LCD és LED TV-k
- Tápos kibeszélő offtopik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OnePlus 15 - van plusz energia
- További aktív témák...
- Ps4 Slim 500GB Alza jótállás+ MM garis Nacon kontroller
- -75% Dell XPS 13 (9320) i7-1260P 16GB Ram/1TB SSD FHD+ Gari
- Dobozos Új Dell Xps 15 9530 i7 13620h 16gb ram 1tb ssd intel uhd graphics+ Intel Arc A370M
- -68%OFF HP Spectre x360 14 (14-ef2276ng) i7-1355U/16GB/1TBSSD/3K 3000X2000 Amoled
- GIGA AKCIÓ!!! MacBook Air M4 24GB 512GB Garancia! SILVER
- LG 39GX90SA - 39" Ívelt Smart OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- MacBook Air 13" M2 16gb ram/256gb ssd 27% Áfás (0357AB)
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G2 SFF brand - i7 6700 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB W10
- Új MSI 15 Katana FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB DDR5 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ez kicsit osszetett kerdes, annyi minden befolyasolja, a hutes tervezese eleg empirikus dolog. de a korabeli athlonok (pl 1400as tb) rohadt sok hot termelnek, es a korabeli hutesi megoldasokkal es tapokkal eleg zajos lesz a vegeredmeny a p3hoz kepest.
.

, és mai napig működő lapokban is def hogy bármikor kigyulladhat.

Hát még amikor a 32 mega RAM mellé vettem még 64-et...

További érdekesség a lapról: a legelső 1.00 revízión nem volt mechanikai kapcsoló szorzó és FSB emeléshez, mindent szoftveresen próbáltak 2. gyártóként meglépni Abit után, de annyira instabil lett az egész, hogy 1.01-es revízióval felhagytak az egésszel, de így is hatalmas fejlődés volt a késői Pentium I-es lapokhoz képest. Sőt a lapnak létezik szerver változata Asus P2L97-DS néven, ott a legelső bios átalakító mellett kezeli a 166/200Mhz-es Pentium Pro procikat is!