- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gipsztigris
addikt
válasz
csongi #16153 üzenetére
A sima szíjtárcsa anyáját letekered, majd a szabadonfutót feltekered a forgórészre. Amennyire tudod húzd meg, de nem kell hozzá szerszám, mert járó motornál RÁ fog húzódni a szabadonfutó. Ha van szerszám az nem baj, de emiatt ne vegyél!
A szabadonfutó eltávolítása,....na, ott már szükság lesz szerszámra.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #16135 üzenetére
generator attol meg lehet rossz, ha terhelesen mar nem birja
amior vettem a kekvillam-ot, a kmora egysegben a kijelzo "hullamzott", gazra lepve gyorsabban, egy bizonyos rpm felett meg a emberi szem miatt mar nem latszott a vibralas
...de attol meg 12.2-12.3V-nal tobbet akkor sem akart produkalni
Denso generator volt rajta, egy felujitott Bosch kerult ra helyette
ez most tompitott vilagitassal 14.0-14.1V-t tud -
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #16133 üzenetére
szivyargyujtos telefontolokbol letezik olyan amin van feszultsegmero
pl: [link]
nezd meg egy olyannal menet kozben mit mutat jaro motornal
feszszabalyzon szokott lenni egy szenkefe, ami idovel elkopik
egyes tipusokban a fesz.szabalyzo kulon is cserelheto a helyen is
meg akksi saruit erdemes megtisztitgatni, mert ha retkes/oxidalodott, akkor toltes sem lesz jo, a jo generatorral sem
lehet venni ra akksi saru zsirt, ami egy piros trutyi, ez megvedi ettol, de ehhez femtisztanak kell lennie, amikor rakened -
tboldi
nagyúr
válasz
csongi #16013 üzenetére
És mivel kened?
Az általános autós topikban a fehér lítiumos zsírt ajánlották*, ma délelőtt be is szereztem.
*Mondjuk én cserélni fogom, nem a meglévőt javítani, csak az új alkatrész teljesen szárazon érkezett.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
csongi #15992 üzenetére
Na ja, abból lehet 10k sincs egy pár. Csatlakozó viszont bontottan is keresett hozzá a megégő test érintkező miatt - ilyen szempontból meg lehet venni nyugodtan olyat is, amin már látszik picit hogy ki van nyílva jobban/el van színeződve picit, átalakítás miatt akár ki is lehet később venni, lehet így találsz olcsóbban csatit. Búra alsó-felső sarkait nézd meg, ott tud lepattanni esetleg.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
csongi #15989 üzenetére
Hüllő Kft nem tudná megmenteni, vagy annyit nem ér? Esetleg ragasztó, ha nem látszik annyira? Amíg nem halványul, sajnálnám
Grande, nem Evo? Fordítva szoktak cserélni, mert hogy csinosabb a LED-es Evo lámpa, az alapján ugyanúgy csatlakozó cserével szerintem működhet. Egy körben testet érdemes kivezetni külön sarura. -
gipsztigris
addikt
válasz
csongi #15976 üzenetére
"Briteknel, Usaba joval nagxobn a szabadsag."
Ez igaz! Sajnos nálunk a "6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről" szabályozza a műszaki feltételeket. Az egyik legelavultabb jogszabályunk ami felett qrvára ejárt az idő. -
gipsztigris
addikt
válasz
csongi #15973 üzenetére
"Ezeken a vizsga allomasokon dolgozoknak mi a vegzetseguk ugyan ?"
Műszaki vizsgabiztosi képesítés feltétele az 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet szerinti vizsgabiztos tanfolyam elvégzése.
Az alábbi képesítések valamelyikének birtokában lehet jelentkezni a képzésre.
Szerintem pontosan tudni fogja, hogy mit kell néznie! -
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #15445 üzenetére
csavarfejek aljat es a menet kicsit kend meg olajjal, hogy a lehuzasi nyomatek valosabb legyen
ha surlodik a csavarmenet vagy a csavarfej, akkor elobb lekattan a nyomatekkulcs es nem alakul ki a kello u.n. "clamping force"
es a csavarfuratokat jol fujasd ki suritett levegovel, mielott felrakod a hengerfejet es beleteszed a csavarokat
ne legyen benne semmi szennyezodes, femforgacs vagy folyadek -
gipsztigris
addikt
válasz
csongi #15387 üzenetére
Őszintén szólva nem tudom, mert a hengerfejes szakira szoktam bízni mindig. Döntse el ő!
Viszont, ha abból indulok ki, hogy a T-Jet (és úgy általában az összes 1,4-es motor) ceruzavékonyságú hengerfejcsavarokkal van szerelve, akkor abból baj nem lesz, ha az az öt század deformitás sem lesz a hengerfejben. Gondolom kap új szelepszár szimmeringet is, akkor tegyünk egy pipát a hengerfej mellé a következő pár évre azzal, hogy kap egy síkolást is. Szerintem! -
gipsztigris
addikt
válasz
csongi #15331 üzenetére
Sajnos most nincs! Kérdezd meg Szalay Miklóst a facebookon. [link]
#15332Xerath404
Ezek a korrekciós értékek lehetnek mástól is mint hibás porlasztótól. Először egy "poharazást" kell csinálni, és ha a résolaj veszteségnél is ilyen különbségek vannak, akkor el kell vinni bevizsgáltatni a porlasztókat. Ha a résolaj jó, akkor kompressziómérés, szívóoldali kokszosodás ellenőrzése, EGR rendszer vizsgálata legyen a következő lépés, mert sokan tévesen, kizárólag az injektorok állapotára következtetnek a korrekciós értékekből, pedig, nagyon sok körülmény befolyásoja, hogy milyenek a korrekciós értékek. -
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #15320 üzenetére
ezt szerintem le lehet tiltani a komfort modulban
ket 147-m van, az egyike nyilik kulcsrol is, a masike nem
nem foglalkozatm vele miert, de azert erdekes
ja es az alvazszamuk kozott 1244 a diffi, szoval kb par nap lehetett koztuk a gyartosoron
ismerek egy mukit, szerenyen ket Dedra Integrale-ja is van
egyiket olaszorszagbol hoztak be, par evvel kesobb a masikat nemetorszagbol, es kozvetlen egymas utani alvazszamuak az autok
az miii? -
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #15086 üzenetére
azert 30k dolgozo eleg eros targyalasi alap barmelyik autogyartonal
kb mint amikor flottas telefoncsomag van es frutti havidij, ingyen beszelhettek egymas kozott meg ingyen kapja ceg a telefonokat is, es fizetnek par ezret havonta tobb oras
beszelgetesekkel
neked halandokent meg ugyanezt 10-12k/ho dijert se adjak, ha 10+ eve vagy az ugyfeluk
vagy nemet autora kapnak allami tamit is motivaciokent, a koreai francia olaszra meg nem -
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #15081 üzenetére
voltak nalunk nemet cegtol gepet telepiteni meg a covid elott
aszondta csavo, hogy a nemet allam regota tamogatja, hogy a nemet cegek nemet autokat vegyenek
plusz kapnak flotta kedvezmenyt ismeg a ceg minden dolgozoja igenyelhet a rendszeren keresztul autot maganak jobgrade fuggoen, de tenyleg, meg a sima takaritok is, hiszen azzal is nagyobb a flotta
csak naluk kozel harmincezer dolgozo van tobb telephelyen nemetorszagban, ezert azzal mar eros poziban vannak barmelyik autogyartonal, es kozvetlenul azokkal szerzodnek, nem kulso flottakezelo cegen keresztula lenyeg az, hogy igy a ceges dologzonak egy Golf 40EUR/ho-tol indult akkor
de az eleg jol felszerelt se volt 100EUR havonta (akkor)
ez eleve levonodik a havi nettobolnaluk eppen akkor volt a valtas Opel-rol VW-ra, vkinek meg az Opel-je volt, masoknak mar a VW
de VW-n belul is vehetnek barmit, csak az max tobbe kerulaki felsobb poziban van, ott nyilvan vmikor eleve jar cegauto +benzinkartya, es akkor anyu meg a gyerek autoja jon ebbol a rendszerbol, mert a magasabb jobgrade miatt tobbet is igenyelhet juttataskent
ezzel is nagyobb a ceges flottade ez az 5-6 evvel ezelotti akkori allapot volt, azota ez lehet kicsit mar visszabb lett faragva
-
daneel_hu
addikt
válasz
csongi #15083 üzenetére
"Amugy sztem, SUV orulet van, a sportos nem keresett. Itthon leginkabb masodik autokent latom jelen a sportos autokat.
A frontot a SUV meretu autok kepzik.
Minden kategoria hizott mint a malac."
Persze, de ezt nálam 1000x okosabb emberek kifejtették.
A SUV-ot veszik mint a cukrot, az olaszok eleve későn ültek fel erre a "vonatra", egyébként elektromos és hibrid-fronton is elkéstek.
Most is csak azért van ilyen modell, mert a Stellantisnak volt a polcon megfelelő tech hozzá.Amíg volt külön FIAT-csoport, addig a kontinuitás sem volt meg. Soha semminek nem volt értelmes utódja, maximum ha valaki 1 ciklust várt.
Értem ezalatt, hogy az Alfa 159-nek sem volt utódja 2016-ig, a Giuliettának most sincs csak Crossover, de ott is várni kellett éveket az új modellre. A Bravonak sincs a Fiatnál, sőt az egyetlen értelmes modelljük személyautó fronton az 500-as. (azt veszik is)
A Tipot hagyjuk, az nem valódi utódja a Bravonak.Rengeteg hibát elkövettek az elmúlt 20 évben.
Viszont azt tartom, hogy itthon Magyarországon akkor sem vettek csúcskivitelű verdákat amikor lehetett kapni. Legalábbis olasz fronton ezt sosem láttam.
Az Alfát meg sosem lett volna szabad a kommerszebb felé pozícionálni, annak a márkának ez nem való. -
daneel_hu
addikt
válasz
csongi #15081 üzenetére
Nincs már Fiat-csoport.
Stellantis van, legalább 16 márkával. (ebből állítólag ki lesz nyírva legalább 5)
Lényegében a Peugeot és a Fiat egyesült.
A cégvezetés sem olasz.Olasz autóipar: Ferrari.
Kína miatt pedig az egész európai autóipar fog szopni.
Jah nem. Az eu-s politikusok miatt akik faszságokat kényszerítenek ránk.De a kiindulási pont nem ez volt, hanem az, hogy az autót szerető user (vagy autót nem szerető) miért nem veszi meg a sportos modellt akkor sem ha létezik ilyen?
-
orion1025
őstag
válasz
csongi #14972 üzenetére
Köszi a választ! Ha volt is ilyen figyelmetlenség, nem tudom milyen hőmérsékletre melegedhetett fel a dob, hogy ez történjen. Hiába nem nagy érzésre egy ponton a tökösödés, mégis beállíthatatlan így a fék. Tegnap megrendeltem az új dobot+betéteket neki, mert nem egy nagy összeg, de érdekes mindenesetre, ilyet sosem láttam korábban.
-
gipsztigris
addikt
-
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #14894 üzenetére
OK, ez is igaz
egyebkent ha vkit erdekelne, erre lehet kapni egy ontapados hofok matricat, ami elszinezodik legmagasabb elert homersekletnek megfeleloen, es a kihules utan is megtartja azt az erteket
szoval arrol csak le kell olvasni mennyi volt a max a trip alatt
tobbfele -tol -ig hatarokhoz kalibralva lehet venni 1k/db koruli aron
nyilvan nem az 1.2-s Puntohoz van ez kitalalva elsosorban, de amugy erdekessegkent igy nyaron, amikor az aszfalt is 40-50 fokos meg lehet nezni egy autopalyas 130-s menet utan is pl
-
gipsztigris
addikt
válasz
csongi #14814 üzenetére
Mannol injektor tisztítója egész jó! Ezt használtam tisztításra.
-
Micsurin
nagyúr
-
Micsurin
nagyúr
válasz
csongi #14413 üzenetére
Ültél már 1.2-es Jazzben? Csigamobil, ha kinyomod a szemét és már lábbal rugdosod a tűzfalat sem akar elindulni nem, hogy 60-ról bármely jelét adja a dinamikus gyorsulásnak.
Mielőtt egy Corgi dühösen néz rám nem nem EGR, Imi szerint makkegészséges és fogadjuk el ez ennyit tud.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #14362 üzenetére
en egyre inkabb azon vagyok, hogy valtoolaj csere 30k km-nel.... es nem erdekel ki szerint felesleges
a 3. olajcserenel valtoolaj is leugrik es akkor nyugodtabban alszok
kerul ~8k-ba....
vhogy vicces amikor az USA-ban is kaphato modellekre ott minden olajcsere kb a fele km periodusra van irva merfoldbol atszamolva, mint az EU-ban
...vagy max a 2/3-ra
a kanadaiak meg meg azt is surubbre veszik a hidegebb eghajlat miatt
ott az, hogy 5-6k km-nel olajcsere van motorban, meg a valtoban diffiben osztomuben 15km-nel, teljesen normalis szokas
ha mar azert csereled a olajat, mert hangja van, akkor annak mar ...
inkabb csereld surtubben a kozismeretebben nyugosebb tipusban az olajat, mert a surubb olajcsere meg mindig joval olcsobb, mint a valtofelujitas
belegondolsz a korai M32-s valtoknal is a 3 liter olaj 10-12k-ba kerul, a valto le, szetborit, felujit osszerak, valto fel stb buli... az meg ~250k
ugyanez a motornal is
TS-kre is jott ez a 20k km-s olajcsere haluzas, csomo csapagyas is lett 150-200k km korul az olajsar lerakodasok miatt -
tboldi
nagyúr
válasz
csongi #14342 üzenetére
Köszönöm, de úgy gondoltam, inkább veszek egy kulcs nélkülit. A Lanciában biztosan nincs ilyen leszívásgátló szelep, ahhoz kelleni fog egy zárható sapka, úgyhogy az az ötletem támadt, hogy visszaépítem a jelenleg Alfán lévőt dízelesre, és a MiTóra, amiben viszont esélyesen van ilyen szelep*, egy kulcs nélküli kerül.
*Az azonos érából való Giuliettában van, ennyit sikerült kiderítenem.
-
tboldi
nagyúr
válasz
csongi #14330 üzenetére
Van Móváron ilyen?
Más: Preventív jelleggel cserélem a testkábelt az újabb Ypsilonon is, nehogy meglepetés érje anyumat, mint az előzővel, hogy váratlanul nem indul be. Na, meg én sem akarok hajnali 4-kor felkelni amiatt, hogy pánikol.
Ma legyártottam, holnap beszerelem, viszont házilag 2 külön darabból tudtam csak megoldani (aksi-kasztni és kasztni-váltó), de a csavar úgy is összefogja majd középen. -
válasz
csongi #14314 üzenetére
Természetesen igen, a helyén állt, vízszintes terepen (magam betonoztam
)
Most fotóztam
Ha jól érzékelem akkor a zsbkendő végénél van a szint.Megnéztem mennyi olaj maradt az 1l-es kannában, beoszás szerin 1.5dl. Tehát 3.8 liter körül lehet benne (?)
Elég vastag csövem van, csak itthon, lehet, hogy valami vékonyabbat is beújítok, ha itt leszávásra kerül a sor.
Rákerestem a neten, 3.1-3.2 l-t írnak.
Hú... Az akkor legalább fél liter plusz.(Női zsírleszívás....)
-
tboldi
nagyúr
válasz
csongi #14033 üzenetére
Mannolhoz képest persze, hogy drága a Selénia, de az egész mezőnyt nézve viszonylag olcsónak számít az is.
Ahogy gipsztigris is említette, hitbéli kérdés, én a felső polcról válogatok, szeretem a lehető legjobbat megadni, a költség nálam nem elsődleges szempont. Most a csúcs Ravenol, a RUP 5W40 van benne USVO technológiával, ami annyit tesz, hogy PAO és észter bázisú, valamint a labortesztek alapján a különböző jótékony adalékanyagokból sem szenved hiányt. Mondjuk ennek pont nincs semmilyen Fiat minősítése, de igazából minden szempontból megfelel annak, utánanéztem a bővebb követelményeknek.
De persze én is városban nyaggatom a legtöbbet a MiTót, fix 5000 km-re álltam be vele, ez legutóbb 8-9 hónap alatt jött össze.És a nyamvadt Jazz is menci olajat kap, Motul Eco-lite 0W20-at, ami fix félévente cserés (gyárilag is ez az előírás), mert szintén városban nyúzós. A Suzukiba legutóbb Eneos Sustina 5W30 került, ez ingázós, az alap gyári 15k km-es periódust tartjuk, van hogy évi 2 is összejön - bár hamarosan eladjuk, legalábbis remélem.
A Lanciát meg várja a gyári Selénia WR 5W40, amint hazakerül működő km-órával, és ez is félévre vagy 5000 km-re lesz beállítva. -
hobizoli
nagyúr
válasz
csongi #14033 üzenetére
egyebkent egyre tobbektol hallom/olvasom, hogy siman Mannol olajat hasznalnak, es nem vami fancy markanevut es hibbbbbbbatlanul muxik
belegondolsz, ha felezed az olajcsereperiodust azzal, akkoris jobban jossz ki, mert mindig frissebb, kevesbe elszennyzett olaj van benne, aminek eselye sincs olajsarat kepeznie, hiszen addigra reg lecserelodott, amire arra szintre jutna
meg ma akar egy Mannol olaj is jobb tud lenni, mint tizenhuszon eve egy top
multkor is irta a FB-s csoportban vki, hogy a melos Scudo-jukba csakis Mannol olaj megy 10k km-kent, es 490k km van benne -
gg72
veterán
válasz
csongi #14029 üzenetére
Ezeket válogattam össze, mivel nem tudom gyertyacsere mikor volt benne, így gondoltam azt is kellene, de itt nem tudom Denso vagy NGK. Olajból Shell HX8. Ez így okés lenne? Havi szinten menne bele kb. 300-400 km autópálya, a többi 300 km ilyen 5-10km lenne.
tboldi: Köszi.
-
Integrale
veterán
válasz
csongi #13972 üzenetére
Biztos, hogy azok, amennyiben rendesen fel vannak rakva és utána lakkozva.
Van a csoportban egy srác, aki ezzel foglalkozik, de az én gyomrom nem tudja bevenni az ilyen megoldásokat.
Kis kényes pcsa vagyok, de az ok, ami miatt nem tetszik ez a megoldás összességében, az a ködlámpák piktogramjai. Első és a hátsó ugyanaz, csak tükrözve, a valóságban pedig nem. Aki ezen a hatalmas problémán túl tud lendülni, annak jó megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- iPhone 17 Pro prototípus a vadonban
- Íme a Battlefield 6 első előzetese
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X