Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• batagy

őstag

válasz Lenry #19802 üzenetére

Sziasztok!

OpenSUSE 13.1 friss telepítésű gépet mint NIS klienst szeretnék beintegrálni egy meglévő NIS szerverbe. A NIS szerver Solaris 10-en fut.
    Más SLES10 SP2-es szerverek már integrálva vannak régóta, azokon működik rendesen a NIS.

Az a probléma, hogy a jelszót nem fogadja el, ha egy NIS user belép.
    Hibaüzenet a /var/log/messages-ban:

2014-05-19T17:45:34.287130+02:00 seag sshd[42440]: error: PAM: Authentication service cannot retrieve authentication info for egyobat from
    2014-05-19T17:45:35.083873+02:00 seag sshd[42440]: error: Received disconnect from : 13: Unable to authenticate [preauth]

Yast-tal beállítottam először az NFS kliens-t, mert a user home-okat előtte fel kell mountolni. Ezzel nincs gond.
    NFS kliens esetén a Yast az alábbi fájlokat módosítja:
    /etc/sysconfig/nfs
    /etc/idmapd.conf
    /etc/fstab

Utána Yast-tal beállítottam a NIS-t. A Yast az alábbi fájlokat módosítja:
    /etc/sysconfig/network/config
    /etc/nsswitch.conf
    /etc/group
    /etc/shadow
    /etc/passwd
    /etc/sysconfig/ypbind
    /etc/yp.conf

Innentől működnie kellene, de nem akar. Működne, de a NIS user jelszót nem fogadja el.
    Akkor működik a belépés, ha az nscd service-t leállítom!

systemctl status nscd.service
    systemctl stop nscd.service

De amint elindítom az nscd-t, nem fogadja el a jelszót. Variáltam többféleképpen a /etc/nsswitch.conf tartalmát és az /etc/shadow utolsó sorát, de csak akkor megy ha az nscd le van állítva.

Az /etc/nsswitch.conf tartalma:

passwd: compat
    group: compat

hosts: files mdns_minimal [NOTFOUND=return] dns
    networks: files dns

services: files nis
    protocols: files
    rpc: files
    ethers: files
    netmasks: files
    netgroup: files nis
    publickey: files

bootparams: files
    automount: files
    aliases: files nis
    shadow: compat

Az /etc/shadow-ba a Yast alapból csak egy "+" jelet tesz az utolsó sorba. Én próbáltam "+::::::::"-tal is, de a szitu ugyanaz.

A "getent passwd" és "ypcat passwd" lefut rendesen, kiírja az összes NIS usert. Érdekes módon a "getent passwd" a jelszót hash-eket is beleveszi a printoutba, míg a "ypcat passwd" a jelszó hash-eket nem írja ki, de ez így van a két régi SLES10 gépen is.

Van ötletetek?

SZERK: bocs, nem Lenry -nek akartam címezni, csak véletlen a válaszra kattintottam.

• bambano

titán

válasz Lenry #19802 üzenetére

de ha a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules fájlból kitörlöd a régi ethernet kártya mac címét, akkor eth0 lesz belőle.

Új hozzászólás Aktív témák