Hirdetés

Aktív témák

• Alan

aktív tag

válasz L3zl13 #78 üzenetére

Az mondjuk fel sem merült bennem, hogy mikor a pápa egy étkezés után azt mondja ''Ez finom volt!'' akkor azt isteni kinyilatkoztatásnak vegyem

Eszembe se jutott ezt feltételezni :), csak hát ezernyi szint van az egyértelmű végletek, a cölibátus meg az abortusz, illetve mondjuk az elfogyasztott csokifagyi íze között, szóval nem könnyű meghúzni a vonalat. Egyébként (zárójelben) nyilvánvalóan én sem értek egyet rengeteg dologgal, amit az egyház tett az utóbbi húsz évszázad során, de azt hiszem, itt most nem erről volt igazán szó.

A hozzászólásod többi része amúgy szerintem teljesen korrekt, helytálló, mélyrelátó következtetéseket sorol, ami annál is érdekesebb, mert a premisszádban elveted a Biblia megbízhatóságát. Ezer százelékig megértem, hogy miért teszed - de jó hírt mondok neked: nem szükségszerű, hogy akár a Biblia szó szerinti érthetőségét fel kelljen adni. Nem muszáj ezt feladni ahhoz, hogy értelmes hivő maradhass. Nincsenek a Bibliának egyértelműen ellentmondó tudományos felfedezések, nincsenek a valóságban tapasztalt tényekkel ellenkező, megválaszolhatatlan lelki természetű kérdések. Sőt.

Persze nem állítom, hogy én vagy bárki tudná a választ mindenre. Rengeteg dolog azonban, amit készpénznek veszünk a világ erős ráhatása miatt, egyáltalán nem áll annyira biztos alapokon (pl. az evolúciós fejlődéselmélet). Főleg nem annyira, hogy azért feladjuk a Biblia megbízhatóságába vetett hitet.

Már csak azért sem, mert ha a Bibliát nem szabad logikus, racionális szemmel (is) nézni, akkor reményünk sincs a megértésére. És ha mindig csak utólag, nyakatekert, érthetetlen, magyarázkodásnak tűnő mutatványokkal lehetne csak összhangba hozni a valósággal, akkor hogyan adhatnánk neki tekintélyt bármilyen kérdésben is? Ennél, hála Istennek, sokkal jobb a helyzet!

[Szerkesztve]

Aktív témák