2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • "Milyen laptopot vegyek?" - Bosszankodás a laptopok jövőjéről

    Ez a bejegyzés egy az egyben a "Milyen laptopot vegyek?" topikba íródott tegnap éjjel, de onnan 1 percen belül törölve is lett, mert nem oda való. Vén róka vagyok, itt voltam már az ősidőkben is, amikor a PH még csak a szárnyait próbálgatta és azt kell mondjam, hogy hiányzik az az idő, amikor a topikokban beszélgetni is lehetett és nem csak egy séma alapján írhattam be bármit is. Ez csak egy mellékszál, vissza a témához. Ide teszem, hátha itt elfér és ide még írhatok.

    Sziasztok!

    A vélemény/tanács kérésen túl és a beszélgetés elindítása mellett egy kicsit bosszankodás is lesz ez a hozzászólás, szóval nézzétek el nekem.

    Már évek óta szeretnék egy új laptopot venni, ami értelemszerűen előrelépés a mostanihoz képest tudásban, sebességben, de olyan formában, hogy a számomra legszükségesebb funkciókat se veszítsem el. A gond az, hogy egész egyszerűen nem találok ilyet, pedig elég sok megfordul a kezeim között a munkámból kifolyólag is.

    Azt érzem egyre inkább, hogy ami a piacon zajlik innováció címszó alatt az minden, csak nem az.

    Folytatás...

    The DJ 5 hónapja 46

  • Nagyapám tanítása

    Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, amikor nagyapám legelőször vitt el halászni. Köztudott, hogy ha van mire várni, akkor egy gyereknek mindig lelassul az idő múlása, így természetesen a nagy esemény előtti napok a szokottnál is hosszabbnak tűntek, és ha tehettem volna biztosan át is pörgetem az egészet addig a bizonyos délutánig. Élénk fantáziával megáldott kis sráchoz méltóan a végtelennek tűnő várakozás alatt elképzeltem, hogy mennyi de mennyi óriási halat fogunk fogni és szinte láttam magam előtt azt is ahogy cipeljük felfelé mindketten a zsákmánnyal megpakolt vödröket. Így merültem álomba. Türelmetlenül, de mosollyal az arcomon.

    Másnap izgatottan pattantam ki az ágyból és meg sem álltunk, egészen a házukig. Nem kellett messzire menni, hiszen ott volt a part, rögtön a kert végében. Az egyik kedvenc helyem. Csendes, nyugodt, békés, természetközeli, szinte érintetlen. Sosem felejtem el, hogy eső után mindig békák kórusának dala zajongta be az éjszakákat. A színek, a hangok, az illatok, az állatok... mesevilág volt ez egy gyereknek.

    Folytatás...

    The DJ 4 éve 8

  • Színek a lelkemben

    Tartozom Neked egy vallomással. De először is elmesélek egy történetet.

    Talán 11 éves lehettem, amikor édesanyám először a szemészetre vitt. A mai napig kristálytisztán él bennem az a nap. Reszketve ültem a kihalt folyosó sarki padján és fogalmam se volt mi fog történni velem. "Tűket döfnek belém? Kanállal vájják ki a szemem? Miért nem szólítanak már, hát nincs is itt senki?" Egy óra lógott szemben a falon, le se tudtam venni a szemem róla. Szentül hittem, hogy elromlott, mert kizárt dolog, hogy ilyen lassan teljen az idő. Aztán néhány végtelennek tűnő perc után hirtelen mégiscsak kitárult az ajtó, a kiszűrődő fényben pedig megpillantottam egy ősz hajú, de barátságos arcú orvost, aki határozottan mondta ki a nevem. "Én jövök!" A szívem a torkomban dobogott, úgy éreztem biztosan elájulok. Kezével intett, hogy mehetünk, majd a hófehér székekre mutatott:
    -Kérem foglaljanak helyet.
    Édesanyám nem sokat időzött, rögtön bele is kezdett:
    -Doktor úr, az a helyzet, hogy valami biztosan nincs rendben a fiam látásával. Már az iskolában is felfigyeltek rá, hogy nem szereti a színeket. Nem fest, nem rajzol, mintha nem is ismerné őket.
    Az orvos bólintással jelezte, hogy megértette és már fel is állt, hogy egy furcsa szerkezethez vezessen. Nem tudtam mire számítsak, biztos voltam benne, hogy fájni fog. Persze nem így lett.
    Egy mikroszkópnak látszó gép elé ültetett és arra kért nézzek bele.

    Folytatás...

    The DJ 4 éve 0

  • Audi A6 Quattro Avant - csak egy újabb "én autóm" sztori

    Kedvet kaptam a sok "első autóm" sztori után, hogy én is leírjam az autós történeteimet egészen a kezdetektől, de aztán annyira átcsapott nosztalgiázásba a dolog, hogy úgy éreztem senkit sem érdekelne, úgyhogy a végéről indulok és rögtön a jelenlegi autómmal indítok, ami bizony egy Audi A6 C5 2.5 V6. Számomra ez nem csak egy autó, ez egy hobbi és ez az a kocsi, ami megszerettette velem magát az autószerelést is (hívjuk inkább otthoni bütykölésnek), de ennyire ne szaladjunk előre.

    Jöhetne rögtön a kérdés, hogy miért ez? Nos, ez érdekes sztori :) Azt tudtam, hogy Audit akarok és konkrét elképzeléseim voltak, miszerint A4-es 1.9TDI-t szeretnék, kézi váltóval, sedan kivitelben és már a 110 lovas változatot. Ezek ugye a megölhetetlen, igásló motorok, jó a hírük, megbízhatóak, kevés velük a gond. Sokáig vártam, keresgéltem, majd befutott az ideális autó. Lebeszéltem a tulajjal mindent és megtörtént, ami már korábban is... eladta az orrom elől. A végén arra se méltatott, hogy felvegye a telefont, ha keresem és az üzeneteimre se válaszolt. Egy ismerős hívta fel a kérésemre másik számról, neki persze rögtön felvette és közölte, hogy már elkelt. Korrektség a köbön.

    Folytatás...

    The DJ 6 éve 33

  • Kínai fake videókártyák hardveres BIOS módosítása (gyári állapotra)

    Nagyon elkezdtek terjedni az ebayről és kínából rendelt csábítóan olcsó VGA-k, de sajnos mint ahogy a legtöbb esetben, itt is igaz az a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. A GTX750Ti 1GB valójában egy BIOS módosított GTX550Ti 1GB, a GTX960 4GB pedig csak egy GTS450 1GB (ez a nagyobb probléma). A fake GTX750Ti esetében megegyezik a VRAM mennyisége a BIOS-ban található értékkel, tehát itt nagyobb anomáliák nem fognak jelentkezni, mindössze nem GTX750Ti kártyánk lesz, hanem egy jóval lassabb GTX550Ti. A GTX960-nál már más a helyzet. Ott a BIOS 4GB-os VRAM-ot jelez az alkalmazásoknak, azonban, ha megtelik a valós 1GB, akkor az éppen futó program vagy játék összeomlik és egész egyszerűen kilép. Ez megtörténik minden modern mai játék esetében, tehát így ez a kártya használhatatlan.

    A GTX750Ti kártyát saját magamnak rendeltem, egész egyszerűen, mert kíváncsi voltam mi is ez és hogy mit tudok kezdeni vele, a GTX960-al pedig sajnos átvertek elég csúnyán és a nyakamon maradt. Ebből is látszik, hogy mennyire gyűrűzik befelé a piacra a sok kamu kártya. A jófogás is tele van velük egyébként.

    Folytatás...

    The DJ 6 éve 43

  • Retro VGA gyűjtemény

    Eljött az idő, hogy a processzorok után a VGA-kat is összeírjam, így legalább tudni fogom mi van és mi nincs, ha éppen egy retro konfigot építek.

    VESA

    - Genoa Systems Phantom 64 (8864VL)

    ISA

    - Tandon EGA/VGA 16 bit (193720-002)

    PCI

    - S3 Virge/DX
    - S3 Virge/DX - 4MB
    - S3 Trio 3D/2X
    - S3Trio 64V+ (2 darab)
    - S3 Trio 64V2/DX
    - Inno 3D S3/Savage 4 - 16MB
    - Matrox Mystique 220 - 4MB
    - Nvidia Quadro NVS280 - 64MB
    - 3Dfx VooDoo (500-0004-02)

    AGP

    - S3 Savage 3D - 8MB (DSUB + Svideo + Composite)
    - S3 Virge/GX2 (Dsub + Svideo + Composite)
    - S3 Savage4 Pro (Dsub)
    - S3 Savage4 16MB by Joytech (FQIS3S4SD) (DSUB)
    - CreativeLabs Savage4 (CT6900) - 32MB (DSUB)
    - ATI Radeon VE (RV100) - 64MB (2DSUB + TV out)
    - TNT2 Vanta/M64 - 32MB (DSUB)
    - Elsa Erazor III-A32 VIVO (Riva TNT2) - 32MB (DSUB + ?)
    - Creative nVidia Riva TNT2 Ultra (CT5823) (DSUB + TV out + DFP)
    - Geforce MX4000 - 64M (Dsub + Svideo)
    - Inno 3D Tornado MX440 (128MB) (DSUB + Svideo)
    - Diamon Viper II Z200 - 32MB (DSUB + Svideo + Composite)
    - Geforce 2 MX400 - 64M (DSUB)
    - Inno 3D Geforce 2 MX400 - 32M (DSUB)

    Folytatás...

    The DJ 6 éve 13

  • Nixie clock

    Régi álmom volt, most végre itt van :) Hat darab IN-4 orosz Nixie csővel az 1970-es évekből. Ráadásul okos is, mutat időt, hőmérsékletet, dátumot, tud visszaszámolni, ébreszteni, van benne éjszakai mód, amit én állítok (automatizált ki/bekapcs), távirányító, RTC battery, hogy ne felejtsen el semmit, rengeteg "animáció" az idő váltására, USB-n keresztüli FW frissítés, multi color LED háttérvilágítás alul/felül, amik különállóan vezérelhetőek színben és fényerőben is. A szoba éke lesz :)

    The DJ 6 éve 19

  • Retro láz

    Mindig is vonzottak a régi idők hardverei, főleg a retro PC és notebookok azok, amik megmozgatják a fantáziámat. Pár éve sikeresen felszámoltam a régi hardvereimet és laptopjaimat, elég sok kincset adtam el akkoriban. Rengeteg processzor, ISA/PCI/AGP kártya, komplett 486-P1-P2-P3 gépek, IBM Thinkpad gyűjtemény és még rengeteg más dolog is. Mára viszont kicsit már bánom. Egy ideje rákaptam Youtube-on az LGR, 8-bit guy, Obsolete Geek és társai videóira és hála nekik megint elkapott a retro láz. Ennek okán ismét elkezdtem nyitott szemmel járni és sikerült megcsípni pár érdekes és izgalmas hardvert.

    Az első, ami befutott az egy NCR SYSTEM 3227-es 486-os kompakt masina. Ami ebben számomra igazán különleges az a mérete. Mai szemmel is aprócska, akkoriban pedig igazán kicsinek számított. A másik érdekessége a Pentium Overdrive, ami szintén egy igen szuper dolog volt abban a korban.

    Paraméterei:

    Folytatás...

    The DJ 7 éve 12

  • Raspberry Pi ötletelés

    Szóval egy jó ideje pihen már a szekrény alján egy Raspberry Pi 3 Model B a következő tartozékokkal:

    Ebayen lőttem őket anno, de azóta se tudom mihez kezdjek velük. Van egy pici kijelzőm, egy ultrahangos szenzorom, kábeleim, meg még valami vezérlő, amiről per pillanat azt sem tudom micsoda :B Meg persze a málna, a ház, bordák, a töltő és 16-os MicroSD.

    Úgy döntöttem kezdek velük valamit, de fogalmam sincs, hogy mit. A TV-k a lakásban okosak, NAS már van Synology DSM-el, szóval a home szerver, a média center, a streamelés, a DLNA mind megoldott.

    Tudom, tele a net ezer és egy oldallal, ami jobbnál jobb ötleteket vonultat fel Árpival kapcsolatban, de itt sok a szaki, hátha feldobtok egy olyan ötletet, ami tetszik is és össze is tudom hozni a fenti alkatrészekből. Esetleg ha valami hiányzik, akkor azt még pótolom.

    Szóval a kérdés adott: Ti mihez kezdenétek RPi-val? :)

    The DJ 7 éve 20

  • EB203, az olcsó kínai BT fejhallgató

    Bluetooth, A2DP, rádió, MicroSD és jack, mindez egy igen olcsó fülesben. De vajon megéri költeni rá?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 7 éve 16

  • Néha kiborulok

    Volt már hasonló írásom nemrég, de megint összegyűlt egy adag "kellemes" tapasztalat. Jó pár éve foglalkozom már hobbi szinten laptopokkal, adom-veszem, javítom őket, főleg a régebbi típusokat. Élvezem, szeretem, jó érzés egy leélt, koszos, halott gépet szinte újszerűvé varázsolni. Általában többet költök rájuk, mint amennyit kapok értük a végén, de ezzel nincs is baj, nem ez a bevételi forrásom.

    Aki ismer vagy üzletelt már velem az tudja, hogy alapos vagyok minden téren, mindent leírok, közlök, amit eladok az garantáltan tesztelt, kipróbált, hibátlan, ha mégis van hiba, akkor azt részletesen közlöm, esetleg képekkel dokumentálom. Mindenkinek adott a lehetőség a személyes átvételre/próbára, sőt, ezt preferálom, mert sok félreértés elkerülhető így. A fentiek okán itt, Vaterán és minden más helyen is csak pozitív értékeléseim vannak, erre büszke is vagyok.

    A gond az, hogy az emberek többségének fogalma sincs róla, hogy mit vesz. Tisztelet a kivételnek. De ezen a mai napig képes vagyok elképedni. Én sem értek mindenhez, de ha valami olyan dolgot akarok vásárolni, ami irányába nincs kellő ismeretem, akkor elkezdek olvasgatni, kutatni, tájékozódni és felmérem a piacot, valamint azt is, hogy mit lenne a legérdemesebb vennem a pénzemért és honnan. Csak ezután ugrok bele valamibe, de így biztos nem fogok csalódni, hiába szűkös a keret.

    Folytatás...

    The DJ 7 éve 23

  • Audi A6 okosságok

    Ide gyűjtöm a hosszas küzdelmeim sikeres eredményeit, hátha másoknak is hasznos lesz. A Facebookos 2.5 V6 TDI csoport összefoglalójában a nagyja már benn van, de szeretném ide is vezetni őket.

    Xenon szintező rendszer hibáinak diagnosztikája / a rendszer újratanítása:

    Leírom ma mire jutottam, hátha segít a Xenonosoknak, mert ahogy olvastam sokaknak van problémája a szintezővel. Nekem sem csinálta eddig, de a normál működés az, hogy minden bekapcsoláskor bólint és pozícionál, ha ezt nem csinálja, akkor valahol gond van. Hogy hol azt a következőképpen érdemes kilogisztikázni:

    1, VCDS-el hibakódokat kell olvasni a "Xenon range" control modulnál. Ha nincs, akkor ugrás a kettes pontra, ha van, akkor azok mentén kell elindulni. A szintérzékelő szenzorok szoktak leginkább tönkremenni (kettő van, bal elöl és jobb hátul a kerék mögött). Ezek kapják folyamatosan sarat, vizet, koszt, eloxidálódnak, megpusztulnak. Ha hibakódot dobnak, akkor érdemes rögtön cserélni, pár ezer forintért már hozzád dobnak egy működőt, ami remélhetőleg kihúz még pár évet.

    2, Ha nincs hibakód, de mégsem szintez, akkor érdemes megnézni a szenzorok feszültségeit VCDS-el. Ha 12V körüli az érték, akkor jó, ha nem, akkor ugrás az 1-es pontra.

    Folytatás...

    The DJ 7 éve 2

  • DD4 - Olcsó "must have" biztonsági eszköz

    Ez most egy érdekes próba bejegyzés lesz, de úgy gondoltam adok neki egy esélyt. A bestbuy kütyüs topikban láttam meg először a DD4.com webshopot és mivel voltak igen jó akcióik (VR-Box, csavarhúzókészlet, stb.), ezért be is rendeltem ezeket a filléres kütyüket. Mind meg is érkezett épségben, hibátlanul. A meglepetés akkor ért, amikor pár héttel később megkerestek privát csatornán a DD4-től, hogy esetleg írnék-e pár mondatot valamelyik rendelt termékről, cserébe pedig honorálják a munkámat valami aprósággal. Úgy voltam vele miért ne, úgyhogy írok néhány gondolatot egy filléres apróságról, aztán meglátjuk mi sül ki belőle :) Ha tetszik nekik, akkor szóba jöhet az is, hogy időnként küldenek néhány eszközt, amit én majd jól letesztelek és utána jól zsebre vágok :) Win-Win.

    Amiről most szó lesz az főként a buszokból lehet ismerős, én legalábbis ott szúrtam ki mindig az ablakok mellé akasztva. Ez pedig nem más mint egy ablaktörő és biztonsági öv elvágó biztonsági eszköz, amit jó esetben sosem fog használni az ember, rosszabb esetben pedig örülni fog, hogy éppen kéznél van egy.

    Folytatás...

    The DJ 7 éve 16

  • Amikor már azt hiszed nem lehet rosszabb egy nap

    Szóval csütörtökön felébredtem. A következő dolgok történtek.

    1, Csengetett a postás, hozott egy ebayes csomagot. Megörültem, 2 Toshiba laptop töltő, vártam már őket nagyon. Kibontottam a csomagot, és... [link] :((( Persze mind a kettő kuka. Mehet az ebayes reklamálás, ha szerencsém van visszakapom a pénzem és rendelhetem őket újra. Még 2-3 hét várakozás, amíg nem tudom használni a laptopokat. Hurrá.

    2, Rendeltem egy ismerősnek innen PH-ról bontatlan multifunkciós HP nyomtatót. Persze olcsó kis otthoni kategória, de neki pont ez kellett. Megkaptam a csomagot, direkt ki se bontottam, szóltam neki, hogy megérkezett, vigye. Kicsivel később telefon, hogy valami nem okés, hiába követte az útmutatót nem indul a nyomtató, nézzem már meg. Megnéztem és... a nyomtató halott. Ég a kis felkiáltójel és a két papír igazítást jelző led, de más életjelet nem ad. Persze a hivatalos doksi szerint ilyen hibakód nem létezik :) A net tele ezzel a problémával, megoldás persze nincsen. Írtam a srácnak, akitől vettem, hétfőn postázhatom neki vissza. A postaköltséget persze bukom és most is a saját költségemen adom fel. Aztán kereshetek másik nyomtatót, ami belefér az immáron még szűkösebb keretbe.

    Folytatás...

    The DJ 8 éve 37

  • Megérkezett a PocketChip

    Támogattam anno a Kickstarter kampányt és most végre megérkezett a jutalom: [link]

    Fontosabb paraméterek:

    1Ghz CPU
    512MB DDR3 RAM
    Mali400 GPU
    4GB NAND Flash
    WIFI B/G/N
    Bluetooth
    4.3" érintőkijelző
    QWERTY billentyűzet
    3,000 mAH akku
    GPIO
    stb.

    Most még csak ismerkedünk, de egyelőre nagyon tetszik a kütyü, mindig is odavoltam az ilyesmikért :)

    The DJ 8 éve 6

  • Mert jó fej vagyok

    Ezért felajánlok néhány Humble bundliból megmaradt Steam kulcsot a köznek. Nem kérek értük semmit, de bármit elfogadok, ha nagyon szeretnél adakozni :) Gyűjtöm a régi procikat, szeretem a retro hardvereket és a Ferrarikat :D

    - Murdered: Soul Suspect
    - Contagion
    - Syberia
    - Back to the Future: The Game
    - Sam & Max: Devil's Playhouse
    - Poker Night at the Inventory
    - Puzzle Agent
    - Puzzle Agent 2
    - The Walking Dead: Season 1
    - The Walking Dead: 400 Days
    - Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (ez Square enix)
    - DEFCON Multiplayer Key
    - Multiwinia Multiplayer Key

    Kérdés: Azt meg tudom nézni, hogy a redeemelt kulcsok közül melyik lett már felhasználva? Mert ha esetleg igen, akkor a fenti lista 2x ekkorára bővül, mivel csomó olyan eset volt, amikor redeemeltem, de kiderült, hogy már megvan a fiókomon a játék, így a kulcs nem lett elhasználva.

    The DJ 8 éve 18

  • Retro Microsoft gyűjtemény

    Bizony, ilyenem is van :)

    A kollekció eddigi tagjai:

    - MS-DOS 6.22 floppyk + COA + 127 oldalas user guide
    - Dobozos, magyar nyelvű Windows 3.1, 710 oldalas kézikönyvvel, eredetiségmatricával, 5.25"-os floppy lemezeken
    - Bontatlan Windows 98 SE + COA + kézikönyv + boot floppy
    - Windows NT Workstation + COA
    - Windows 2000 professional + COA
    - Office 2000 Small Business (bontatlan) + COA
    - Word 2000 + COA
    - Windows XP Professional SP2 + COA
    - Windows XP Home Edition SP2 + COA

    A dobozos Vistát és Windows 7-et nemrég eladtam, de ahogy megy le az áruk majd beszerzem őket ismét. :)

    Sajnos Windows ME még nincsen, pedig meghatározó része volt az életemnek és nagyon szerettem.

    The DJ 8 éve 15

  • CPU gyűjtemény 2.0

    Azt hiszem elértem azt a pontot, amikor már össze kell írnom, hogy mik is vannak pontosan az én kis retro asztali processzor gyűjteményemben. Ezután jön majd a laptop procik összesítése. :)

    Akartam készíteni egy csoportképet is, de nincs akkora szabad felületem, ahova ki tudnám pakolni mindet.

    Socket 370

    - Intel Celeron 333Mhz (SL36B) + Slot1 PGA370 átalakító
    - Intel Celeron 433Mhz (SL3BA) + Slot1 PGA370 átalakító (2 darab)
    - Intel Celeron 400 Mhz (SL3A2) + Slot 1 PGA370 átalakító + venti
    - Slot 1 PGA370 átalakító (üres)
    - Intel Celeron 366 Mhz (SL36C) + Slot1 PGA370 átalakító
    - Intel Celeron 1000Mhz (SL5VP)
    - Intel Pentium 3 1GHz (SL52R) (2 darab)
    - Intel Celeron 900 Mhz (SL5LX) (2 darab)
    - Intel Celeron 600 Mhz (SL4PB) (2 darab)
    - Intel Celeron 633 Mhz (SL4PA)
    - Intel Celeron 733 Mhz (SL52Y) (2 darab)
    - Intel Pentium 3 900 Mhz (SL4SD)
    - Intel Pentium 3 1133Mhz (SL5GQ)
    - Intel Celeron 366 Mhz (SL36C) (2 darab)
    - Intel Celeron 400 Mhz (SL3A2) (2 darab)
    - Intel Pentium 3 667 Mhz (SL3XW)
    - Intel Celeron 633 Mhz (SL3VS)
    - Intel Celeron 1Ghz (SL5XT)
    - Intel Celeron 1100 Mhz (SL5VQ)
    - Intel Celeron 850 Mhz (SL54Q)
    - Intel pentium 3 600 Mhz (SL3VG)
    - Intel Celeron 700 Mhz (SL48F)
    - Intel Celeron 667 Mhz (SL4P9)
    - Intel Celeron 667 Mhz (SL48E)

    Folytatás...

    The DJ 8 éve 23

  • WPSzaki - A WordPress kisokos

    A WordPress topikban merült fel először az igény még tavaly év végén egy olyan hazai weboldalra, ami összeszedi a WordPress CMS-el kapcsolatos tippeket/trükköket/tudnivalókat a kezdők és haladók számára is, én pedig már korábban is fontolgattam, hogy indítok egy blogot, ahol megosztom az aktuális tapasztalataimat és az évek során összeszedett tudásanyagomat. A projekt szép lassan ugyan, de körvonalazódni kezdett, idén januárban pedig meg is nyitottam a nagyközönség számára.

    Az ötlet felvetése után többen kerestetek itt privátban is és szerencsére elég sokan biztattak is az elkészítésére, úgyhogy itt van. Még vannak bugok, sok minden csak béta verzió, folyamatosan reszelem, de már látogatható. Személyes blog jellegű lett a formátum, szerintem így közvetlenebb és jobban is passzol hozzám.

    Naponta próbálok kitenni legalább 1-2 szakmai cikket mégpedig olyan formában, hogy a kezdők és a haladók számára is érdekes lehessen. Mindezt kategorizálva, ingyenesen és kiskapuk nélkül. Valószínűleg nem látszik, de nagyon sok időm és energiám van ebben az oldalban és folyamatosan dolgozom rajta, hogy még jobb lehessen. Az építő jellegű kritikákat természetesen itt is örömmel fogadom és remélem számotokra is hasznos lesz idővel. :)

    Folytatás...

    The DJ 8 éve 5

  • MI van itt?

    Azt hiszem kicsit ráfüggtem a Xiaomi cuccaira. :)

    A telefonom Xiaomi Mi3.

    A bal karomon Xiaomi Mi Band méri az aktivitást.

    Ha lemerülnék, akkor a Xiaomi Powerbank mindig kéznél van.

    Baráti összejöveteleken, nyaraláson, kirándulásokon hű társam a Xiaomi Bluetooth hangszóró, aminek méretéhez képest meglepően jó hangereje és hangzása van.

    Ha jó az idő és a szél se fúj, akkor kiviszem a Syma X8C drónomat, amire pedig egy Xiaomi Yi kamera került, hogy a légi felvételek minőségére se lehessen panasz.

    Folytatás...

    The DJ 8 éve 18

  • Új szerzemények

    Azért szeretem a Vaterát mert ki lehet fogni kincseket fillérekért. A jelenlegi két szerzemény:

    Shuttle XPC ST61G4

    Hibásként volt hirdetve, leírás szerint bekapcsol, de nem ad képet. Kockáztattam, licitáltam, pofátlanul olcsón elhoztam, csak HDD nem volt benne, minden más igen. 2x512 DDR400 dualban, 3Ghz HT-s Pentium proci, DVD író, minden más integrált. Bekapcs után valóban nem adott képet, elég poros is volt, de szerencsére nem láttam púpos kondit. Memóriákat cserélgetve se történt változás, AGP-s VGA berakása után sem. Próbáltam BIOS-t resetelni, az se vezetett eredményre. Éppen kétségbe estem volna, mikor beugrott, hogy megér még egy próbát az alaplapi elemcsere. Kimértem, tényleg le volt merülve, elkezdtem bizakodni. Betettem egy újat, indítottam, ééés... életre kelt :) Kitakarítottam és ment bele 2x1GB memória és egy AGP-s passzív Geforce FX5200 plusz egy 80GB-os HDD és USB-s wifi. Sajnálom, hogy több memóriát nem kezel, de így is szuper. Igazi kis kincs. Marad a szülőknek netezős gépnek.

    Folytatás...

    The DJ 8 éve 9

  • PowerMac támadás

    Szóval úgy kezdődött, hogy volt egy nem induló PowerMac G5 Quad folyadékhűtéssel.

    Jelenleg pedig ez a helyzet:

    A jobb oldali az enyém lesz. G5 Quad, hibátlan állapotban, folyadékhűtés, 8GB ram, 500GB HDD. A középső a nem induló G5 Quad. Úgy néz ki mégsem a táp a hibás, mert hibátlan táppal is ugyanazt csinálja. Azaz semmit. A power led ég folyamatosan, bekapcsolni nem lehet. A bal oldali egy G5 dual, ez elindul, bekapcsol, ventik pörögnek, kettőt villan a power led és ennyi. Aztán ott a kis retro G4-em is.

    Attól tartok túlságosan belemerültem a témába és most adhatom el a felesleget. :)

    The DJ 8 éve 9

  • Segítsetek PowerMac G5-öt éleszteni

    Hozzájutottam egy tökéletes állapotú PowerMac G4-hez, ezzel nincs is semmi gondom, viszont szeretném felfejleszteni reális határokon belül. Ez egy PowerMac3,4 (Digital Audio) modell. Kapott már gyári Airport kártyát és 1.5GB ramot (ennyi a maximum, amit kezelni tud), ezen felül 120GB HDD-n dübörög az OSX Tiger.

    Ezzel kapcsolatban egy kérdésem lenne, mégpedig az, hogy melyik az a processzor, amit még megeszik? Próbáltam én keresni, de mindenhol más válaszokra bukkantam és mivel elég drága dolgok ezek ezért nem szeretnék feleslegesen rendelni. Jelenleg egy 450Mhz-es proci van benne, de ha minden igaz megeszi a 733-ast (de lehet, hogy az 1Ghz-est is). Valaki megerősítene ebben? Mi a maximum, amit bele tudok pakolni? Mit kell figyelnem ebay-es rendeléskor? Még alakra is máshogy néznek ki az egyes CPU kártyák, ezért vagyok ennyire elveszve. Új terület még nekem a Mac úgyhogy inkább kérdezek.

    A nagyobb gondom viszont a tesóval van, ez pedig egy PowerMac G5, ráadásul a folyadékhűtéses modell. Elég barátságos konfig lenne... ha bekapcsolna. 8GB ram, 160GB HDD, dual CPU és minden egyéb földi jóság.

    A tünet: Bedugom a konnektorba, kettő kattanást hallok a tápegységből, a power led pedig folyamatosan világít az előlapon. A bekapcsológombra nem reagál, akár hosszan nyomom, akár röviden. Ha kihúzom a gépet, akkor ismét két kattanás.

    Folytatás...

    The DJ 9 éve 23

  • Windows 10 tapasztalatok

    Én is éltem az ingyenes frissítés lehetőségével, úgyhogy már az én laptopomon is egy legális Windows 10 Pro figyel. Maga a folyamat majdnem egy hetet vett igénybe, mármint az előkészületek, a biztonsági mentések, az egész SSD klónozása vész esetére. Munkaeszköz a laptop és mindennek ugyanúgy kell működnie, mint korábban, úgyhogy kellett az óvatosság.

    A lényeg a lényeg, lementettem mindent, leszedtem a Media Creatort és elindítottam a frissítési folyamatot. Egész gyorsan be is fejeződött, úgy tűnt minden működik is, viszont én a tiszta munka híve vagyok, ezért rövid tesztelés után legyalultam az egészet és az asztaliról készítettem egy USB-s telepítőt (szintén a Media Creatorral) és végrehajtottam egy tiszta telepítést. Ezután jöhetett a programok visszarakása, a rendszer belakása, az ismerkedés és a tapasztalatgyűjtés. Maga a Windows 10 tetszik, de azért még vannak kiforratlanságok és néha bosszankodom is. Ide fogom gyűjteni a problémákat, amikkel szembesültem.

    A laptop: Dell Latitude E5520, I5, 8GB, Samsung 830 SSD, 500GB HDD, HD Graphics 3000

    Folytatás...

    The DJ 9 éve 24

  • Viszlát Golf, hello Audi

    Sajnos egyre inkább pénznyelővé és bosszantóvá vált a szeretett Golf 2 GTI-m, ezért fájó szívvel, de túladtam rajta, a helyét pedig már át is vette az újabb pénznyelő: Audi A6 Avant 2.5 TDI V6 (AFB - 150 lovas), tiptronic, rengeteg extrával. Egyelőre nagy a szerelem és szokom a prémium árakat is. Most kapott új Continental Premiumcontact gumikat, volt futóműbeállítás is és már összeválogattam a vezérlés szettet is (ismételt köszönet 7600 GS fórumtársnak). Kell majd egy előtöltés beállítás, lesz olajcsere és váltóolajcsere is.

    Ezeken felül még a Xenon szintező hibáját kell megtalálni, a többi már csak apróság.

    Jövőbeli tervek: Chip, Iveco csúcsok
    Extra: Hamarosan érkezik vissza a gyári Bose Concert kazettás fejegység, egy ügyes szaki épít be nekem a kazetta helyére távirányítós USB+SD kártya lejátszó funkciót, így megmarad az eredeti érzés is és mellette nem kell lemondanom az új technika előnyeiről sem.

    The DJ 9 éve 31

  • Ex machina

    Na, valahol itt kezdődik az, amit én scifinek hívok. Minden perce szuper, végig a székbe szegezi a nézőt. Elgondolkodtat, etikai és morális kérdéseket feszeget és előrevetít egy olyan jövőt, ami talán már nem is annyira távoli. Mindenkinek ajánlom, aki kedveli a műfajt, aki viszont vizuális látványorgiára számít repkedő robotokkal, szuperhősökkel és műanyag dialógokkal az inkább hagyja ki, mert nagy csalódás lesz számára.

    Korábban a "Her" volt az, ami még hasonló hatást tudott gyakorolni rám (bár ez egy kicsit kakukktojás), de sajnos elég ritka mostanság az igényes scifi. Ha valakinek van esetleg tippje hasonlóan 'must-see' alkotásokról, akkor ne tartsa magában.

    The DJ 9 éve 27

  • T-Mobile Ameo (HTC Athena X7500)

    Sikerült fillérekért hozzájutni a címben szereplő kis eszközhöz, így a Sigmarion és a Zipit után ez a következő billentyűzetes mindenes gép, amibe sikerült beleszeretni. Nem fiatal már, de még ma is meglepő, hogy mennyi mindent zsúfoltak bele. Wifi, bluetooth, GPS, 8GB Microdrive + Mini SD bővíthetőség, első + hátsó kamera + vaku, SIM kártyát is eszik, telefonálni is lehet vele, járt hozzá mágneses billentyűzet, VGA kábel (igen, monitorra is köthető), headset, adatkábel, töltő és mágneses bőrtok.

    Rögtön egy romcserével kezdtem, felkúszott rá XDA-ról az AP 3.0 Dual rom, ezzel pedig még okosabb és ügyesebb lett a gép. Még ismerkedem vele, de egyelőre nagyon tetszik.

    PH teszt: [link]

    Valaki tudja esetleg, hogy hol lehet még fellelni Windows Mobile-ra való alkalmazásokat/játékokat? Mindenütt csak Windows Phone appokat találok.

    The DJ 9 éve 13

  • A legalitás útján

    Furcsa dolog ez, de ahogy közelítek a 30-hoz egyre inkább igényem van arra, hogy az általam használt és körülöttem levő szoftverek legálisak legyenek. Egyszerűen jó érzés, hogy nem kell vesződni crackekkel, nem kell serialok után kutakodni és nem utolsósorban jó támogatni a fejlesztőket, cserébe pedig jár a normális support és a frissítések.

    A fentiek okán egyre több szoftvert vásárolok, figyelem a leértékeléseket, akciókat, ami pedig drága, arra inkább keresek egy ingyenes megoldást (mert szinte mindenre van egy open-source alternatíva).

    Az első a sorban a legális Windows volt. Ma már mindkét melós laptopomon eredeti Windows 7 Professional szaladgál (ezeket később frissíteni fogom Windows 10-re). Aztán amit szinte egész nap bámulok az a Total Commander. Persze lehet nyomkodni az 1-2-3 gombokat életünk végéig, de én szerettem volna támogatni a fejlesztőt, így megvettem ezt is. Pár héttel később jött is buborékos csomagban a telepítő lemez, a licensz, a köszönőlevél és még miegymás. Hihetetlenül jó érzés egy ilyet kibontani :)

    Aztán ott van még a retro mániám, így beszereztem eredeti Windows 98, XP (home + prof) és 2000 lemezeket is. A retro faktoron kívül használom is őket a régi laptopjaim rendszereinek felfrissítésére (mivel telepítőkulcs már van rajtuk, ezért nagy élmény eredeti lemezzel telepíteni őket :) )

    Folytatás...

    The DJ 9 éve 59

  • Kepfeltolt.es

    Anno elég sokan használtátok az unofficial PH képfeltöltőnket, de aztán technikai okok miatt nem tudtam tovább üzemeltetni és a fórumba is beépítésre került a képfeltöltés lehetősége, viszont maradt egy nagy csapat képem, amit nem akartam törölni (és még a mai napig is csomó topikba az én URL-emről vannak beágyazva a fotók), ezért úgy döntöttem ismét megnyitom, az oldalt, immáron saját domain alatt, komolyabb motorral, szerverrel és sokkal több lehetőséggel. A régi képek persze továbbra is a régi helyről és domain alól érhetők el.

    Tessék használni, próbálgatni, tesztelni mert ez már egy sokkal komolyabb rendszer: kepfeltolt.es

    Véleményem szerint a hazai képfeltöltő oldalakat már jelen állapotában is maga mögé utasítja és a szerver is elég komoly mögötte. SSD raid, Xeon procik, napi 2 biztonsági mentés egy hétre visszamenőleg, stb. Ezen felül lehet saját profilod is ha szeretnéd (akár a ma oly népszerű közösségi oldalakon keresztüli belépéssel is), tehát a feltöltött képeid egy helyen tudhatod és akár kategóriákba/mappákba is rendezheted. Minden feltöltött kép kommentelhető, lájkolható, megosztható és böngészhető (ha csak privátként meg nem jelölöd) és ez még csak néhány dolog a temérdek új funkció közül.

    Kényelmes, gyors, megbízható. Hátha másnak is hasznos lesz rajtam kívül. :)

    Folytatás...

    The DJ 9 éve 18

  • Adok-veszek tébolyda

    Mióta az eszemet tudom a Hardveraprón intézem az adásvételeimet, viszont nemrégiben gondoltam egy merészet és kipróbáltam a Facebook-os adok-veszek csoportokat. Van köztük 20-30 ezres tagot számláló is, ráadásul rengeteg ismerősöm hirdet ilyen helyeken, úgyhogy adtam én is egy esélyt a dolognak. Bár ne tettem volna...

    Nálam alap, hogy mindenről fényképet készítek és csatolok mellé egy normális leírást na és persze minden esetben adok meg árat is. Ezzel a lépéssel elkerülöm a felesleges kérdések túlnyomó részét. Legalább is azt hittem elkerülöm.
    Készítettem egy albumot és tettem fel néhány régebbi laptopot (régebbi, értsd: P3 és P4) mivel itt csak porosodnak, majd vártam a csodát. Jöttek is a kommentek ezerrel, de a mosolyom mégsem volt őszinte. Az első jelentkező megkérdezte ékes magyarsággal, hogy "menyi". A második kíváncsi volt hogy "hejileg hol vehető át" (azóta ettől a kérdéstől az arcomról tépném le a bőrt, mert naponta legalább 10x beírja valaki, akkor is, ha egy hozzászólással fentebb már leírtam a választ egy másik érdeklődőnek). A harmadik emberke kíváncsi volt, hogy "csere érdekele", majd mikor megkérdeztem mire (már amikor leírtam akkor megbántam), akkor közölte, hogy "300watos szubcső".

    Folytatás...

    The DJ 9 éve 21

  • Processzorok

    A "gyűjtemény" egyik fele. A másik csapat még össze-vissza hever, de hamarosan elővadászom azokat is. Lassan minden lényegesebb tokozáshoz lesz teszt CPU itthon, így közelítek a célom felé. Meg persze jó bennük gyönyörködni is :)

    The DJ 9 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.