2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Szemben a divattal: hangrendszer építése

Nincs HDMI, távirányító, LED-ek, Bluetooth sincs. A rendszerem csak egy dolgot tud: zenélni!

[ ÚJ TESZT ]

Alapozás

A cikk azért íródott, hogy legyen nyoma a neten annak, hogy lehet másként is, sőt, szerintem csak másként van értelme. Más szemlélet! Ha szerinted nem lehet, ne olvass tovább. Ne töltsd az életidődet ezzel az írással, nem akarlak semmiről meggyőzni. Építs úgy, ahogy eddig. Az írásom hosszú ideig készült, többször átszerkesztettem, sok részt pedig kitöröltem. Több témát tudatosan kerülök. Azért kellett, mert nem szeretnék senkit megsérteni. Ez nehéz, mert megszokott megoldások vannak. Ezek mások által szabott korlátok, melyeket soha nem fogadhattam el!

Alapozzunk

Számomra ezek a készülékek nem pusztán tárgyak, varázslat inkább, mely testet öltött.

Vasárnap volt.

Hallgatom az általam épített teljes rendszert. Közben érzem, hogy még csak hasonlót sem hallottam soha. Pedig voltam HI-FI Show-n is. Megdöbbentett, hogy a hatalmas összegekbe kerülő készülékek mennyire nem nyújtottak semmit. - Miért írhatok ilyet? Mert amit építettem, ZENÉL! Egyszerűen zenél! Izgalmas, érdekes. Arra gondolok közben, hogy haragból, dühből kezdtem neki, hogy mindent magam építek meg. Arra is gondolok, hogy mégis ebből született valami jó! Az élet így hozta, most visszatekintve jobb ez így.

Vágjunk bele! A korábbi cikkemre építek, melyet itt olvashat bárki:

[link]

Abban a cikkben sok dolgot kifejtek. Főként egy-egy alkatrészre koncentrálva. Eddig igyekeztem konkrét, bevált receptet adni. Most nem ez a célom. Az akkori leírás legtöbb elemén változtattam. Új felismerésekre jutottam. Nem annyira alkatrészben, mint inkább kivitelezésben. Munkám nem a technikumhoz, hanem az emberhez van közel. Ezen eredményeimet már nem teszem közzé. Azért sem, mert a siker kockázata itt már nagyobb. Az áramkörök részei jobban támaszkodnak egymásra, a stabil egyensúly nehezebben áll be. Amit mégis leírok, nem szentírás, azt sem állítom, hogy nincs ennél jobb, de azt igen, hogy én nem találkoztam még olyannal sem, mely akárcsak megközelítette volna. Azt szeretném elérni, hogy kísérletezz, próbálkozz, légy szabad! Közben a teljesség igénye nélkül leírom a zsákutcákat is. Mert abból bizony volt bőven. Az írás alatt senkit nem szeretnék megsérteni.

Egyszerűen annyi nyomot szeretnék hagyni az interneten, hogy igenis lehet másként! Ennyi. Sőt szerintem csak másként lehet, mint ahogy megszokottá tették. Kérek mindenkit, engedje ezt meg nekem! Én is éveken át vettem készülékeket. A képlet egyszerű volt, ha jobb hangot szeretnél, vegyél valamiből újat! Ha lehet, még jobbat, még újabbat, még drágábban. Ahelyett, hogy a meglévőt tanulnánk meg teljesen felhasználni. Ezoterikus kábeleket, melyek mindig csak egyre drágábbak és drágábbak voltak. Először örültem, majd eladtam. És mit kaptam? Semmit, abból, amire vágytam. Hol van a művész tehetsége, az emberi szellem szárnyalása, mondanivalója? Hol van az alázat a mű iránt? Ha Te, kedves olvasó így érzel, akkor talán jól fog esni ezen cikk olvasása. Csak annyit szeretnék elérni a cikkel, hogy lásd, hogy igazán jót csak magad építhetsz!

A lentebb leírtak meggyőzik az olvasót, hogy mekkora alapossággal vált véglegessé egy-egy részlet. Mindennek az eredménye az lett, hogy a felvételből kinyert olyan valóság teremtődik újra, mely a felvétel készítésének pillanatában volt jelen. Ez pedig nem műszaki eredmény, hanem művészet. Előre is elnézést kérek, de szükséges kicsit dicsekednem. Az, hogy én rendelkezem ehhez tehetséggel, azt nem tudtam. Én csak azt tudtam, hogy a készülékeknek nem így kellene szólniuk! Mivel a „szakik” részéről falakba ütköztem, nem volt más választásom, akkor megépítem magam! Bezárkóztam.

A teljes rendszer kikísérletezése és megépítése 5 évet vett igénybe. Egy percét sem sajnálom. Néhány dologról hagytam nyomot a neten. Birtokában vagyok az általam meghallgatott teljes rendszer kapcsolásának, pontos alkatrészeinek és kivitelezésének. Mindent, de mindent többféleképen is kipróbáltam, és tapasztalatból írom, hogy bármely változtatással azonnal bukjuk a zeneiségét. Némely esetben akár a puszta működést is. A paramétereiről nem írok. Kimértem, és őszintén le merem írni: egyik eredménnyel se lövünk nyulat, és nem kerülünk be a rekordok könyvébe. Nincs HDMI sem és távirányító sincs, LED-ek sem villognak sehol, Bluetooth sincs. Ha ilyesmire vágysz, van a boltban. A rendszerem csak egy dolgot tud: zenélni! Ilyen viszont nincs a boltban. Van komoly oszcilloszkópom! De már nem használom! Ha valami jól szól, nem kell mérni, ha meg rosszul, akkor meg minek. Bevisz az erdőbe. Kínos pontosságra képes, tökéletes paraméterekkel rendelkező készülékekkel tele vannak a polcok. Nálam meg a “padlás”! Unalmas és jellegtelen működésük taszító számomra. Ezzel pedig nem vagyok egyedül.

“- Luke: Ez lehetetlen!
- Yoda: Látod? Ezért nem megy neked!”

Mielőtt konkrétumokkal is foglalkoznék, le kell írnom az első zsákutcát. Ez pedig nem más, mint hogy azt gondoltam, hogy a különböző fórumokon kaphatok kiforrott tanácsot. Ehelyett azt tapasztaltam, hogy az oldalakon vannak általam csak „Igazságosztók”-nak nevezett személyek. Ők és csak ők jelenthetnek ki igazságokat. Többször előfordult, hogy más fórumtagok felvetésemre csak privátban merték megírni véleményüket, mert tartottak a nyíltságuk miatti támadástól ezen személyek és hívőik részéről. Ez nagyon elszomorított. Így elfordultam az összes fórumtól. Ez nagyon jó döntés volt. Így szabad maradt az elmém. Erről muszáj volt írnom, bár ezt a bekezdést többször átszerkesztettem.

Inkább a következő bibliai tanácsot követtem: 1.Thesszalonika 5:21: “Mindent megpróbáljatok; a mi jó, azt megtartsátok!”

Rám jellemző dolog, hogy ha valami változtatás eszembe jut, nem bírom ki, hogy ki ne próbáljam a gyakorlatban. Főként akkor, ha még senki nem próbálta, vagy legalábbis nincs nyoma. Ekkor, ha kétséges a működése – általában az, mert elég vad ötleteim is vannak –, LtSpice-ban szimulálom, ha működőképes és a szimulált szinuszhullámok is rendben vannak, akkor jöhet a forrasztás. Ezután a módosított áramkörön biztonságos működés tekintetében mérések, melyekben arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi az eltérés a szimulációtól. Majd meghallgatás. Öt ötletemből átlag egy jön be. Az LtSpice egy ingyenes szoftver, áramkörök rajzolására készítették, és a megrajzolt áramkör működésének szimulálását is tudja. Könnyű belátni, mennyivel könnyebb próbaként virtuálisan “átforrasztani” valamit. Jó ötlet a szoftver használatának megtanulása. Természetesen a valódi áramkör el fog térni a szimulációtól. Erre számíts. Én kb. 10%-kal próbaképpen magam is el szoktam térni +,-. Ennek oka, hogy próbálkozom, hogyan szól egy kicsit más értékkel. Így például az erősítő második triódafél anódon a számított érték 20k, míg a meghallgatott érték 22k.

Szeretnék most ajánlani egy japán nyelvű interjút, mely nagyon érdekes, és ritka bepillantást enged az audio készülékek gyártóinak igazi életébe. A cikk Masaharu Yatsuhashi úrral készült, a Maranzt HD-DAC1 termékfejlesztőjével. (Majd a Google lefordítja).

[link]

Azért idéztem ide ezt a cikket, mert ehhez képest én a műhelyemben azt csinálok, amit akarok! Ezért kell magadnak elkészíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.