Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3551) Freddy76 válasza Mercutio_ (#3549) üzenetére


Freddy76
addikt

42?

Mi mindig mentünk Asszonnyal, Egyiptom két hét, Tunézia (egyik sem szállodában punnyadós, bejártuk a fél országot), London, Dublin, Csehország mindenfelé. Dubrovnikban mi is voltunk, két hét, baromi jó. Mi előre foglalunk szállást, mert tengerre/városra panorámást akartunk, de ott is lett volna - ugyanannyiért... Crey, egy tipp: a kikötőből félóránként mennek kis hajók Lokumra, ez egy kis sziget kb. 15 perc hajóútra (van, aki átevez), szenzációs. Van egy romos kolostor, egy romos fellegvár, arborétumszerű park pávákkal, és pazar sziklás partok (kb. az egész sziget...). Mi minden másnap mentünk valamerre (Mostar, Cavtat, stb.), és minden másnap Lokrum. Reggel felkelés, reggeli, két vállra kapható hűtőtatyóba (feleségem valami női magazin mellé kapta ajándékba indulás előtt) két sör, néhány szendvics, jégakkuként fagyasztóból kivett ásványvíz, fürdőlepedő, és fürdőgatyában (Jana bikiniben és sortban) le a hajóhoz, átmegy, mólótól átsétál túlpartra (kb. 10 perc, keresztül a kolostor romjain, valahol a parttól nem messze lecuccoltunk, és héder egész nap. Csobbanás, olvasás, csobbanás, söri, szendvics, csobbanás, szunya, csobbanás, még egy söri, olvasás, csobbanás, haza. Ha épp elmegy a hajó, csobbanás, míg jön a következő.

Dubrovnik drága, erre készülj fel. De teljesen más dimenzió mint pl. Isztria. Tök jó piac van, és Cavtat felé pár kilométerre van egy agy Metro (ott nem így hívják, de ugyanaz). Útikönyv van, adok kölcsön.

Budvába mi is elindultunk, Herceg Novinál visszafordultunk...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3552) JohnyBlue válasza crey (#3550) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Ezt jobb volt olvasni :C :R

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#3553) crey válasza JohnyBlue (#3552) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Már meg miért? Engem jobban izgatott a tiéd, mert érdekel Montenegró és környéke. :)

Ja még valami: Ha választanotok kell Plitvice és Krka között, hogy melyik nemzeti parkot nézitek meg (mondjuk idő vagy pénzhiány miatt), akkor egyértelműen Plitvice. 100x jobb :)
Oda ősszel is vissza fogok menni, mert az egy szín orgia.

Freddy: köszi, Isztrián soha nem voltam, és nem is tervezem. Nem akarok parasztnak tűnni, de ha külföldre megyek igyekszem kerülni a fajtámat a legmesszebbre, és a lehető leginkább kiszakadni az itthoni gondokból.
Na most az isztrián szerintem több a magyar, mint a Balatonon, pont emiatt kerülöm :D

Amúgy tudom, hogy Dubrovnik drága, tavaly voltunk ott. De pl. elsétáltam 50 méterre a Stari Gradtól, és találtam egy pincében egy olyan éttermet, hogy a két kezem összetettem érte.

120 kn-ért egy négyfogásos kaját rittyentettek elém, amiben volt halleves, tenger gyümölcsei saláta, roston white fish, és egy gyüm9lcskosár desszertnek. :)

Lokum szigete, az elátkozot sziget, tervben van a meglátogatása. Sőt majd megnézzük, mert elvileg Dubrovnikból indul katamarán járat, hátha megy egy Lastovora is, az egész sziget egy csodálatos nemzeti park :)

[ Szerkesztve ]

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3554) Freddy76 válasza crey (#3550) üzenetére


Freddy76
addikt

Mostarba menet azt láttuk, hogy a zöld kártyán (biztosító igazolása) pörögnek a határőrök, akinek nem volt, út visszafordították. Nekünk Mostar kötelező volt, én 1997-2002 között sokszor jártam a Balkánon nemzetközi szervek megfigyelőjeként, akkor azért más volt Bosznia-Hercegovina (és persze Koszovó is...). Mostarban 1998-ban voltam, akkor még ott elég kemény volt... A fél város romokban, iszonyú erős katonai jelenlét mindenhol, a város két része teljesen szemben állt, a folyó egyik partján horvátok, másikon bosnyákok, a hídon max. katona vagy megfigyelő ment át. Nagyon feszült volt a hangulat. Veszélyben azért nem voltunk, de lehetett érezni, hogy ott nem olyan régen háború volt. Turista persze és darab sem... Akkor még az Öreg-híd is romokban volt, magyar katonai búvárok akkortájt hozták fel a híd követi a folyóból.

2010-ben már nagyon más. Szép, rendezett, tiszta, tele turistákkal és bazárral... Veled ellentétben én nem hiszem, hogy ott igazi relikviákat árulnak, szerintem az kamu.

1998-ban készült egy kép, mint a lerombolt öreg híd alatt ülök egy kövön. 2010-ben ugyanazt a képet meglőttük, hát, a híd minden újjáépített méteréhez jött rám egy kiló...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3555) A Zéé válasza crey (#3550) üzenetére


A Zéé
addikt

Ha már mindenki úti beszámolózik :)
Horvátország nagyon szép, a tengerpart szerintem sokkal hangulatosabb, mint Görögország. Én kb végigjártam az egészet 2001 óta, nagyon-nagyon sok mindenben változott azóta, sok mindenben nem a legjobb irányba.

Amikor először voltunk szülőkkel még nem volt meg az autópálya lefelé (csak Zágráb és Karlovac között), kalandoztunk a Ladával keresztül a Dinári-hegységen, még mindenhol vigyázz akna tábla, felrobbantott házak, lepukkant apartmanok, cserébe szállás a tengerparton, nagy olcsóság, kedves emberek voltak mindenhol. Zadar mellett (Zukve) voltunk. Ez volt az az időszak, amikor olcsóbb lett egy hét Horvátország, mint az egy hét megszokott badacsonyi céges üdülő :)

2005-ben haverokkal mentünk szintén Zadar mellé (Diklo) 10-en, még mindig relatív olcsók voltak a dolgok, valami falunapon úgy bekajáltunk és berúgtunk az ingyen sörtől (nem hagyták, hogy fizessük), hogy pucérmaraton lett a vége a parti sétányon. Abszolút pozitív volt még akkor is.

2006-ban Umag lett a céltpont, szintén csoportosan, 8-an mentünk. Na ott már árnyaltabb volt a kép. A szállás, sör sokkal drágább volt, messze is volt a tengerpart (gyalog kb 25 perc), és nem telt el úgy nap, hogy a helyi keménygyerekek ne akartak volna belénk kötni, meg kicsit mindenhol lekezelően bántak velünk.

Ez után nem is mentünk 2009-ig. Megint családi program volt, csak akkor Split-Podstrana. Fullos apartmanház a tengerparton, nagyon szép partszakasz, de az emberek eléggé lenéztek minket. Pl boltban ha betévedt valaki helyi, akkor előbb kiszolgálták azt, minthogy anyámnak odaadják a visszajáróját, vagy előbb adják ki a helyi Dzsoninak a cigit, minthogy én fizethessek, holott már 2 perce arra várok, hogy kegyeskedjen a beszélgetésből odajönni a kasszához és hasonlók.

2010-ben Pulában voltunk barátnőmmel. Na ott minden drága volt. Kettőnknek egy vacsora majd 300 kuna volt, de még így is az egyik legolcsóbb helyen kajáltunk. A szállásadónak minden nap baja volt azzal, hogy hogyan állok a kocsival, így a 3. nap este már inkább kinn is hagytam az utcán. Korsó sör 15 kuna környékén rémlik arról.

2011 ismét Split, szintén barátnőmmel a korábbi helyszínre (fateréknak volt valami kedvezményes vackuk, csak nem tudták elhasználni). Helyzet változatlan. Sajnos. Csak az árak mentek feljebb. Bár még mindig olcsóbb mint az Isztria.

Omis tényleg szép, a "rafting" inkább kis nyugis evezés 2-3 enyhén rázósabb szakasszal, de poén, csinálnak rólad ilyen képeket, amit utána meg lehet venni. A Cetina tényleg szép, és a tengerpart is mintha nem Horvátországban lenne.
Mostar nekünk kimaradt, a mai napig bánom, de majd járunk még arrafelé :)
Makarska viszont abszolút nem tetszett. Megálltunk, hogy el kéne tölteni ott egy napot, ha már mindenki annyira odáig van érte, de nagyon nem jött át az érzés. Kicsi, tele van magyarral (véletlen elkapott kedvenc idézetem 30-as, kisgyerekes anyukától: Ha itt van MakBurger, akkor kell árulniuk Caffé Lattét, mert otthon van a Mekdonáldszban iiiis), és olyan semmilyen.
Zadar és környéke szintén magyartanya lett (különösen Vir), kicsit zavaróan is.
Isztria meg drága.

Szóval kicsit úgy vagyok Horvátországgal, hogy nagyon szép a tengerpart, és a természeti adottságok, imádom a kis városok hangulatát (Dubrovnik, Trogir, Rovinj, Porec, Split óvárosa a kedvenceim), de az utóbbi időben úgy érzem, hogy a helyi emberek inkább nyűgnek, és kellemetlennek tekintik azt, hogy mi oda akarunk menni elkölteni a pénzünk.
Illetve amit még kimondottan gyűlölök, azok a fizetőkapuk. :W Hazafelé Zágráb-Lucko kapu előtt azok az izgalmas 2-2,5 órák egyszerűen kikészítenek.

Just a simple Lineman...

(#3556) crey válasza A Zéé (#3555) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Mi ezért csináljuk mindig azt, hogy egyrészt 10 napra megyünk. Tehát nem a turnus váltással indulunk, és amikor megyünk haza mindig beiktatunk egy olyan úticélt (pl. Krka, Plitvice), ami miatt Zagrab előtt le kell jönni a pályáról, és amikor vissza megyünk (este 7-8 felé) már nincs olyan forgalom. Igaz, hogy így hajnal kettő körül érjük el Budapestet, de legalább nem a dugóban állunk. :) .

Sajnos a helyiek hozzáállásán nagyon éreztem ezt én is tavaly, ezért is javaslom Podgorat pl - ahol úgy állt az egész városka hozzád, hogy ők abból élnek, amit te ott hagysz. .

Szerencsére helyi menő csávókkal nem volt dolgunk, igaz tényleg csak a turista célpontokat kerestük fel.

Makarska magyar tanya, zsúfolt, és legalább szar is, de legalább a strandja is szar (nem értem mit vergődik rajta mindenki, hogy milyen jó is). Ott a piac közvetlenül a strand mellett, de keresztbe-kasul bejártuk és azt merem mondani, hogy semmi egyedi cuccot nem lehet venni, mindenhol az egyen Kínában gyártott szarok vannak.

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3557) Santiagain


Santiagain
senior tag

Aludt közületek valaki az Eiffel-torony alatt? :)
A 90-es évek elején, amikor még kuriózum volt a leomlott vasfüggöny mögül érkezett ember, stoppal körbecsöveztük Európát. Párizsban a szomszédos parkban akartunk aludni, de sötétedéskor megjelentek a csendőrök és betereltek mindenkit a torony alá. Hajnalban meg jöttek ébreszteni, hogy ne rontsuk tovább a városképet. Akkoriban még mindenhol baromi toleránsak voltak velünk. Manapság nem tudom hogyan megy, de szerintem már ránk unhattak.
Amszterdamban a Heinekken múzeumba 2 Gulden volt a belépő. Annyi, mint a városban egy pohár sör ára. Az idegenvezetés végeztével volt kóstoló. Fél órán keresztül annyit ittál, amennyit akartál. Nem győzték hozni a pincérek. :)
Na, erről a túráról tudnék mesélni fél napig.

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#3558) Real_Necro válasza Santiagain (#3557) üzenetére


Real_Necro
veterán

Jöhet. :))

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#3559) cool13


cool13
őstag

Hajnal 2 - 3:30-ig írtam egy szép útibeszámolót Rab szigeti nyaralásról, és amikor ok gombot nyomtam, elveszett minden. :W

(#3560) Santiagain válasza Real_Necro (#3558) üzenetére


Santiagain
senior tag

Esetleg részletekben.

Németeknél durván jó volt a stop. Szombat reggel St Pöltennél ébredtünk az autópálya mellett. Kellemes szemerkélő esőben aludtunk. Jól jött a katonai hálózsák. Estére már Amszterdamban voltunk úgy, hogy kb. 10 különböző autó vitt minket. Volt olyan, hogy kitettek minket egy benzinkútnál. A cuccaink még a csomagtartóban voltak, de már megállt mellettünk egy autó, hogy merre megyünk. Lerítt rólunk a stoppos.
Vitt minket két rocker srác egy lepukkant Passattal. Akkoriban itthon még nem voltunk ennyire környezettudatosak és simán kipöcköltem a csikket az ablakon. Ma már nem lepődnék meg rajta, de akkoriban fura volt, hogy két, amúgy tök laza arc egyből rám szólt.
Pénteken indultunk Pestről nagyjából húszan. Az utolsó pár is kiért Amszterdamba vasárnap estére. Akik "lassabbak" voltak, azok Magyarországon ragadtak le. Sokakat az is hátráltathatott, hogy egyszerre szálltuk meg az Osztyapekót. Fiatalabbaknak: ez egy szobor volt az M1-M7-es kivezetőjénél. Általában innen indultak a stopposok a Balatonra és nyugatra.

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#3561) spanyoll válasza cool13 (#3559) üzenetére


spanyoll
addikt

Már írtuk régebben, hogy ilyenkor kötelező jelleggel kell mindig ctrl+c-zni küldés előtt, jobb ha megszokod :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#3562) Real_Necro válasza Santiagain (#3560) üzenetére


Real_Necro
veterán

Engem mindig az érdekelt, hogy aki nekiindul stoppal világot járni, hogyan tudja ezt anyagilag fedezni, mint kaja, meg hasonlók? :B

cool13: ilyenkor legközelebb léptess vissza egy oldalt és meg lesz az iromány ;)

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#3563) zool1


zool1
őstag

:DDD

[ Szerkesztve ]

(#3564) Mercutio_ válasza Freddy76 (#3551) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jaja :K

Skacok ti egész messzire mentetek, mi Krk szigetnél megálltunk :B ismerősök mesélték, akik már 10 éve is Horvátba jártak motorral, hogy egyre messzebbre kell menniük, ha azt a feelinget és nyugit akarják, ami miatt annó elkezdtek járni, az általatok írtakból nekem is ez jön le.

Crey: Krk-en Malinskában nekünk is hasonló "távolságban" volt a szállásunk, mint neked a legutóbbi helyen, csak azt felejtették el közölni, hogy minden nap hajnalban ott megy el a kukásautó, valamint a partra lemenő utca miatt éjjel a kikötői diszkó hangjai tompítás nélkül érnek el hozzánk :W

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3565) Santiagain válasza Real_Necro (#3562) üzenetére


Santiagain
senior tag

Az útiköltségen és szálláson csomót lehet spórolni. Amikor szombat este kiraktak minket Ausztriában, akkor meghívtak előtte egy buliba, de hülye módon siettünk. Volt olyan is, hogy megállt a sofőr egy benzinkútnál és fizette a kávénkat.

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#3566) cool13 válasza spanyoll (#3561) üzenetére


cool13
őstag

Már fordult elő, és azóta tudom mit kell tenni, de dolgoztam közben és hát akkor arra jobban kellett figyelnem. Ezért elfelejtkeztem róla. :B

Real_Necro próbáltam, de már az sem segített. Kidobott a háttérben, és jelszót kért. Akkor meg már mindegy volt. A spanyoll féle ajánlást szoktam alkalmazni, de most sok minden dolog volt akkor éppen, és ez lett a vége.
Nem szabad élő adás alatt, novellát írni. :N

(#3567) Real_Necro válasza Santiagain (#3565) üzenetére


Real_Necro
veterán

Nem tudom milyen a mai mentalitás, de én pl nem szeretek stoppost felvenni, főként a negatív hírek miatt. Kollégám nem egyszer utazott már EU-n belül neten regisztrálható "utitárs" módszerrel. Volt, mikor sportkocsival vitték egyik országból másikba. Elég olcsón összehozta.

Tavalyi évünk elég jól jött össze, így belefért a dél olasz út, igaz busszal. Most már tudom, hogy legközelebb inkább repülővel mennék, vagy partvonalon. Szép a toszkán táj, csak hosszú távon nagyon monoton úgy utazni.
Horvátországban sosem nyaraltunk, bár voltam már 2x Plitvicén meg postojnai barlangban stb... Olaszban viszont többször megfordultam. Most pl azért szerveztük oda nyaralásunk, mert Pompeji városát nagyon meg szerettük volna nézni, és eléggé hangoztatják, hogy állapota miatt hamarosan bezárásra kerülhet sor. Érdekes módon nem a város volt az, ami legjobban tetszett, hanem inkább az Amalfi partvidék (Amalfi, Ravello, Positano), Capri szigete, vagy Sorrento városa. Leírhatatlan élmény. Balinov barátunk is tavaly járt arra, ő már postolt róla képeket, majd párat rakok fel én is.

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#3568) Real_Necro válasza Real_Necro (#3567) üzenetére


Real_Necro
veterán

Amúgy Amalfi parton vannak érdekes megoldások a szállástól a strand megközelítésére. Ha fentről a fehér épülettől elindultok láttok a sziklába vésve egy nem rövid kacskaringós lépcsőt. :D

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#3569) Santiagain válasza Real_Necro (#3567) üzenetére


Santiagain
senior tag

Az, aki maga is állt napokat az út mentén, kevesebbet filózik, hogy felvegyen-e valakit. Nagyon rosszul kell kinézni ahhoz, hogy ne álljak meg.
Minket is vittek Franciaországban portugálok cabrio Porschéval. Nem volt túl kényelmes hátul, csomagokkal az ölben. 180-nál már a menetszél sem fuvallat.

(#3568) Real_Necro: fotókon már láttam. A panoráma viszont nem lehet rossz.

[ Szerkesztve ]

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#3570) zolka78 válasza Santiagain (#3560) üzenetére


zolka78
senior tag

Nekem a németeknél való stoppolással rosszak a tapasztalataim. 16 évesen amikor mentem ki Berlinbe Toten Hosen koncertre, nem igazán voltak szimpik. Kimértek, mogorvák. Német nyelv nélkül is simán el lehet értekezni, hogy hova szeretnél eljutni. De ők akkor is értetlenkednek. Ha nem beszélsz németül, már nem is akarja megérteni mi van. Ugyan ez nincs meg a lengyelnél, szlováknál(akik szerintem a föld legbunkóbb emberei), olasznál.... Osztrákoknál ugyan ezt tapasztaltam. Volt, hogy simán kibasztak éjszaka Leobenben, mondván eddig jöttek. Pedig meg volt beszélve, hogy Klagenfurtig elvisznek mivel arra mennek. Aztán simán visszahajtottak a pályára, és mentek tovább arra amerre én is menni akartam. Bár ez nem zavart már akkor amikor reggel felébredtem egy ótvar panzióban, és az eredeti Gösser sörgyárra nézett az ablakom. Már is szebben telt a napom. Ráadásul nem is tudtam volna, hogy ez egyáltalán ott van. És nem is láttam volna belülről soha.

Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

(#3571) *Ropi* válasza Real_Necro (#3568) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nekik tutira nem kell konditerembe járniuk, ha lábizomra akarnak gyúrni. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3572) Santiagain válasza zolka78 (#3570) üzenetére


Santiagain
senior tag

Ez mikor volt?

http://allergiadesign.com - http://www.flickr.com/photos/santiagain/

(#3573) Mercutio_ válasza Real_Necro (#3567) üzenetére


Mercutio_
félisten

Sokat változtak az emberek az elmúlt nyócév 20-25 évben :K Akkoriban ritkaságszámba ment, hogy valakit kiraboltak/megöltek akár sofőr, akár stoppos oldalon, manapság ez reális veszély.

Tyű azok a lépcsők aztán szép kis vádlit/popsit csinálhatnak :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3574) spanyoll


spanyoll
addikt

Stopposoknak ajánlom az On the road c. könyvet ;)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#3575) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

sarajevoba menjetek el, relative kozel van (~600km) telen-nyaron szep, nyaron nagyon isztambul-torokos jellegu a bazarsorral, de sokkal kulturaltabb/civilizaltabb.

mi 2010-ben voltunk vonattal, 1-1 nap sarajevo-mostar-ploce-sarajevo (delutan-esti erkezesekkel, es reggeli indulasokkal), egy het zusammen jeggyel, szallas, etellel kijott olyan 60-70e-bol.

kavefuggoknek kotelezo. meg ugy mindenkinek.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3576) Freddy76 válasza Mr.Csizmás (#3575) üzenetére


Freddy76
addikt

Szarajevóban szintén 1998-ban voltam. Hát, az akkor még zordabb volt... Szarajevó nagyon sokat kapott.. Oda is vissza akartam menni, de az már nem fért bele három éve, majd máskor.

Amúgy én is sokat stoppoltam gimis és fősulis koromban. A vonatjegy árából akkor kijött plusz egy nap a célállomáson sörrel. Azért az nem mindegy :DDD. Utoljára szintén Bosznia-Hercegovinában stoppoltam, 2000-ben. A kijelölt helyem (választásokat megfigyelni) egy hegyi falu volt a szerb és a bosnyák tagköztársaság határán, isten háta mögött. Egyik este az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet helyi irodája bulit rendezett Tuzlában, dehát tömegközlekedés sehol, a kijelölt sofőrünket pedig csak másnap kaptuk meg. Bementünk a helyi ENSZ-rendőrökhöz, hogy nem mennek-e Tuzlába, mondták nem, de nemsokára jönnek küldeményért amerikaiak, velük esetleg. Rádió, mondták oké. Katonai Hummer (akkor ilyet még csak tévében láttunk) jött, haverral (szintén magyar) vigyorogtunk, hogy ez mekkora fíling lesz.

Ja, az volt kb. 1 kilométerig. Három km után már inkább kiszálltam volna, hogy legyalogoljam azt a 40 km-t a hegyen... Azóta legyintek, amikor azt hallom, hogy kemény egy kocsi futóműve, és kényelmetlenek az ülések :DDD

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3577) Mr.Csizmás válasza Freddy76 (#3576) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

hat ahhoz kepest nagyon magukhoz tertek (tudom mirol van szo, a haboruval egyutt nottem fel, nap mint nap lattam az ujsagokban es tevekben...gyerekkorom meghatarozo momentuma sajnos), az utcak tisztak, a burkolat sima, nem katyus, a boltok is egy osztrak kisbolt szintjen vannak, az emberek mosolyognak, es kedvesek, busz-villamosvezetok visszaintegetnek pl. vagy akar utazas kozben a vonatbol a falvakban is.....

viszont a haboru ezernyi sebe, az epuletek, ures telkek, es a parkokban a sirkovek orok memento, arrol nem beszelve ami nem lathato, ami az emberekben maradt. azota felnott egy generacio, de ok se felejtik.

ui.: Admiraek sirjat is megkerestem. (korabeli CNN weboldal)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3578) Freddy76 válasza Mr.Csizmás (#3577) üzenetére


Freddy76
addikt

Hát ja. A háborúkról sokat olvasunk, tele vagyunk filmekkel, de ez azért más. Ott vannak a temetőkben a hatalmas parcellák egyforma, és szemmel láthatóan egy időben készült sírokkal, és az ember látja, hogy ez szinte tegnap történt, pár kilométerre tőlünk... Meg a személyes élmények... Amikor 2002-ben Siroki Brijegben voltunk, a sofőröm vitt el négyünket Mostarba, kirándulni (hivatalos célokra kaptunk sofőrt, de az üzemanyagköltségért és megfelelő mennyiségű márkáért bárhova elvittek). Horvát volt, megállt a hídnál, és közölte, hogy merre menjünk át, majd kiköpött, elment. Sétáltunk az óvárosban (főként bosnyák részen van), hazafelé az autóban pedig beszélgettünk. Olthatatlan gyűlölet volt benne minden bosnyák iránt. Ilyenkor jönnek persze a háborút sohasem látott, jólétben és békében demokratizálódott tunya pöcsök mantrája (ezek voltunk mi), hogy de ez így nem jó, meg nem vezet sehová, meg hosszú távon ne lehet így élni, meg a gyereke (volt egy kb. 10 éves fia) is így nőjjön fel, stb. Aztán elmondta, hogy a nagyobbik gyerekét bosnyákok ölték meg 12 évesen, a testvérét és annak teljes családját gránáttalálat ölte meg (szerb csapatok által kilőtt). Ilyenkor lehetne azt mondani, hogy a másik oldalon is ugyanilyen sebek vannak, és ha valaki nem nyújt kezet, vagy legalább nem hajlandó elkezdeni gondolkodni a továbblépésen, akkor újra megismétlődhet minden, de persze ezt akkor ott annak az embernek egyikünk sem mondta (hogy jöttem volna én 26 évesen, 160 márkás napidíjjal ahhoz, hogy kioktassak egy ilyen élettapasztalattal rendelkező embert...).

De az idő és a jólét azért csak oldja ezt a feszültséget, Mostarban legalábbis már ezt láttuk.

Hm, elő kellene keresni a régi fényképeket... Csak az a baj, hogy azokon könnyebb voltam 25 kilóval, és az a tömeg is más halmazállapotban és elrendezésben volt rajtam, félek, sírni kezdenék :O .

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3579) crey válasza Freddy76 (#3578) üzenetére


crey
MODERÁTOR

Hát Metkovicsnál átlépve a határt meg mindig érezni a feszültséget szerbek/bosnyákok es horvátok között.
Ugyan minden közintézményen a bosnyákok sárga-kék lobogója feszül, de nem látsz a Mostarig vezető úton olyan települést ahol ne a Horvát zászló lenne kifeszitve az ut felett. es biztos vagyok benne, ha valaki le merne szedni, a helyszinen vernek agyon. Ráadásul a cirill betűs szerb helységnevek mindenhol atfújva, lekaparva, athúzva. A háború nyomai meg most is jól követhetők még vidéken is. Szét lőtt tanyák, istállók, de Mostarban se kellett kettőnél többet lepni a golyó ütötte nyomokért, vagy a tüzérség által lerombolt épületekért.

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3580) crey


crey
MODERÁTOR

A Veletechen az Oly is kint járt jó sok üveggel :)

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3581) Mercutio_ válasza crey (#3580) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nálam csak egy üveg volt - söröskorsó - Dunakeszin, az is karcolt :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3582) Mercutio_ válasza crey (#3580) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ki volt kint a márkaboltot képviselni, Wavrekords (szemüveges srác) vagy a marketinges fotós arcok + dekoratív hostes?
Az új 17/1.8, 75/1.8-ak is voltak?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3583) crey válasza Mercutio_ (#3582) üzenetére


crey
MODERÁTOR

a szemüveges srác volt kint, jól nyomta. :)

Azt nem tudom, hogy kint volt-e, de a 75/1,8-ba belezúgtam. :D Durva kis üveg.
Bár hogy mit kezdenék vele azt ne kérdezd, de érződött rajta, hogy van benne anyag :D

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3584) TayRol válasza crey (#3583) üzenetére


TayRol
veterán

ekv. 150-es fix, hm, gondolkoznom kell hogy mire használnám. szerintem semmire.:D

(#3585) Mercutio_ válasza TayRol (#3584) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ballagást, koncertet, egyéb eseményt fotózni picit távolabbról tökéletes, makró előtéttel meg mindenféle izgága ízeltlábú ellen is hatásos :K

crey: Wav amúgy zenél is

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3586) TayRol válasza Mercutio_ (#3585) üzenetére


TayRol
veterán

persze, biztosan van akinek ez beleillik a fix sorába.:) foleg ha legalább a 45/1.8 szintjét hozza akkor imádni fogják.

(#3587) Mr.Csizmás válasza crey (#3580) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

megtappancskodtam a 75-ost (persze omd-vel kertem :DDD), aztan a 60as makrot, meg a 9-18-at.

75-os brutal, kb. egy pro svajciora erzeset hozza kezbevetelre, MF-ben meg alom a fokusz tekergetese. dof kremes, csodas.

60-as saccra kepminosegben hozza az elod 50/2-t, persze kisebb meretben, es joval gyorsabban. alternativ portrezni is bejott nekem.

9-18 meg siman jo, csillagozni, egyeb nagyotnezos dolgokra.

ugyanitt vese elado

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3588) crey válasza Mr.Csizmás (#3587) üzenetére


crey
MODERÁTOR

látom a sperma donorság már kevés... :DDD

Sarcasm: just one of the many services I offer.

(#3589) Mr.Csizmás válasza crey (#3588) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

akkor te is hallottad az OC versenynel...? :DDD

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#3590) spanyoll


spanyoll
addikt

Gyerekek ez az omd ennyire pöpec? Nézegettem én is de már kép alapján is cukkernek nézett ki...

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#3591) TayRol válasza spanyoll (#3590) üzenetére


TayRol
veterán

az.

(#3592) Real_Necro válasza spanyoll (#3590) üzenetére


Real_Necro
veterán

Szóval mikor váltasz? ;]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#3593) t_a_m_a_s


t_a_m_a_s
őstag

ajjajjj... :DDD

Holnap majd jól beletépünk...

(#3594) *Ropi*


*Ropi*
félisten

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#3595) vacsigusz


vacsigusz
csendes tag

Sziasztok!

Örömmel olvasom, hogy mások is felfedezték már Montenegró szépséges országát. Mi eddig 2x-er voltunk 2009-ben Ulcinjban és tavaly Herceg-Noviban. Addig menjetek el ebbe a csodálatos országba amíg az árak nem érik el a horvátországi árakat. 2009-hez képest jelentős drágulást állapítottunk meg.
2012-ben mi is Debrecenből indultunk, de ismerve a 47-es főút viszonyait más útvonalat választottunk. Debrecen-Nagyvárad-Arad-Temesvár. Ajánlom bátran ezt az útvonalat a Kelet-Magyarországon lakóknak, nagyon jó út, látszik hogy a románok jó helyre fektették az EU-s pénzeket. Morovitánál léptük át a Román-Szerb határt, Belgrádot jó messzire elkerülve Smedereovon keresztül robogtunk Uzice felé, átérve Bosznia-Hercegovinában megálltunk egy éjszakára Visegrad városkában, itt található egy nagyon híres kőhíd amit Szokoli Mehmed pasa építettet 1571-ben, erről hídról írt regényt Ivo Adric amit irodalmi Nobel-díjjal jutalmaztak, utazás előtt érdemes elolvasni, van feelingje ha tudod a hídnak a történetét mikor azon sétálgatsz. Visegrádban a szállás közvetlenül a hídnál 20 euró/fő reggelivel, őrzött parkolóval. Érdemes Boszniára is rászánni 1-2 napot nagyon kedves és bájos ország, de sajnos a háború nyomai még most erősen látszanak.

Nagyon érdekes dolog történt velünk Visegrádban. Sétálgatunk a hídon és egyszer csak velünk szemben jön Ian Wright a Travel Channel-en látható Globe Trekker műsorvezetője. Nagy kedvencem ez a műsor. Közös sörözés és fotó abszolválva. :) Boszniáról forgattak úti filmet, jó helyen voltunk jó időben.

Másnap reggel frissen kipihenten indultunk utazásunk talán az egyik leglátványosabb célpontjához a Piva-kanyonhoz. Nem lehet szavakba önteni a szépségét, vétek kihagyni. Haladva a Kotori-öböl felé felmentünk az Ostrog kolostorhoz, csak jó képességű sofőröknek ajánlott ez az út, fogalmazzunk úgy, hogy elég nagy a "kitettség" a felfele vezető szerpentinen, de megéri bevállalni.

Herceg-Novi városkája nagyon rendezett és szép hely, de a tengerpartja nem valami nagy durranás, mi csak a szállás miatt választottuk, 7,5K félpanzióval/nap/fő, de kiindulási pontnak tökéletes volt, Kb 40 perc kocsival Dubrovnik. A Zanjic nevű falucskához jártunk strandolni, vizitaxi jár oda, 5 euró az oda-vissza út, nagyon baráti, Zanjictól indulnak hajók a méltán híres Kék-barlanghoz, 3 euró/fő tarifával.

Mindenképp megér egy napot Kotor városa, felmászni az itt található erődhöz hatalmas élmény. Cevap sörrel + sopszka saláta, bőséges adag 6 euró/fő.

Nemzetközi zöldkártya kötelező, a határon kérhetik és ha nincs akkor nem engednek be, ha igazoltat a rendőr egyből ezt kéri. A rend éber őrei, a Balkánhoz képest jól beszélnek angolul, segítőkészek, nekünk nem volt bajunk velük, persze a KRESZ betartása kötelező, sok helyen mérnek. Ne filmekben látott balkáni rendőröket képzeljétek el, csak egy példa, glockkal és mp5-el rohangálnak, golf 5, land rover... stb
Akit megfognak valamiért csak óvatosan a megvesztegetéssel, találkoztunk egy német házaspárral a szállásunkon akik bepróbáltak egy rendőrt, fogda lett a vége + 1000 euró.

Akit érdekel itt egy videó a Visegrád-Kotor útról a minőségért elnézést. (tud jobb videót is az 5N ;] )

[link]

Itt pedig találtok 1-2 képet a fent említett helyekről.

[link]

"Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy."

(#3596) spanyoll válasza Real_Necro (#3592) üzenetére


spanyoll
addikt

Te viccből írtad én meg komolyan gondolkoztam rajta ... sőt még mindig fontolgatok ilyeneket, persze előtte megtapiznám rendesen meg kipróbálnám. Mondjuk az x100on is filóztam. Nem könnyű. Igazából imádom a gépem, de na, vonzanak a jobb lepkecsattogtatók is. Majd Freddyvel rábeszéltetem magam egyre :DDD

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#3597) Larry303 válasza spanyoll (#3596) üzenetére


Larry303
addikt

kezdem úgy érezni, hogy ez vmi szerveződés itt.... :) -minden topicban a milcre térítik az embert sunyiban

kicsit lassú vagyok még, két napot pecáztam egy úszóstégen -mindegy is- a lényeg, hogy arra eszméltem az előbb, hogy azon filoztam, egy időre elcserélném a cuccom csak pár hónapra...olyan közelebbi ismerkedés gyanánt..

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs

(#3598) Balinov


Balinov
félisten

potkivanok a zuraknak, utobbi majd' 1 hetben offline voltam foleg, lemaradtam valami erdekesrol?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#3599) Freddy76 válasza Balinov (#3598) üzenetére


Freddy76
addikt

Nem. Menj vissza nyugodtan.

;] :P

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#3600) Real_Necro


Real_Necro
veterán

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.