Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34039) sb válasza imibogyo (#34030) üzenetére


sb
veterán

Az árak kicsit összevissza vannak, de úgy látom én is tévedtem.
120GB-ból 20-21-ért látok 850-est, 951-est meg 23-ért. Ez már nem különbség, én nagyobb árrésre emlékeztem, gondolom azóta összement.
250GB-ban viszont jelentős a gap: 27e egy 850 EVO, 40e egy 951-es.

A 2.5" vs M.2-vel nem értem mit akarsz mondani, tök mindegy a tokozás,a lényeg, hogy SATA vagy PCIe az interfész.

Amivel még nem értek egyet az a (két) kategórián belüli különbség. Én használok lófütty 650-es meg Adata SP550-es legaljától kezdve egészen 850 Pro-ig SATA-n belül. Nincs érezhető különbség. Munkában (nem cad, fotosopp) se. Bootra is gyorsabb a Pentium+650 mint a desktop OC-s i5+850. Ezek már nüanszok pedig specben jelentős eltérés van.
Ami még feltűnt: szekvenciális értékeket írsz de a legkevésbé az számít. Már ha átlaguser vagy és gigás projekteket nyitsz meg/videót vágsz/adattárolásra használod - ez mind nem átlag szvsz. Ebben nyilván érezhető lenne, hogy GB-okat mennyi idő alatt másol át. De a lényeg átlagos programokban a access time és random (többszálú) 4k elérés. Abban pedig ott van nagy ugrás ahol írtam.

HDD vs akármilyen legszarabb SATA SSD: Kb. 0.5MB/s vs 100-300MB/s. Elérési idő is 10-20ms vs 1ms alatti.
Innen SATA-n belül találhatsz 150-400MB/s között modelleket de alig fogsz különbséget érezni.
PCIe-n megint van ugrás éppen 4k átvitelben is, de nem ilyen, 2-3 nagyságrendnyi, hanem jóval kisebb.
És ami még lényeg, hogy átlag programnál már nem annyira érződik, mert nincs olyan nagyságú terhelés.

Ezek már relatív dolgok: nyilván 2mp helyett is meg lehet érezni simán az 1mp-t de kérdés, hogy megéri-e, akkora-e a hozzáadott értéke. HDD-ről SSD-re váltva viszont ennél jóval nagyobb ugrások voltak és kritikusabb értékekkel. Mondjuk 5-10mp-ről felgyorsulva ami már nem kényelmes.

És akkor marad még ezen kívül 2 terület ahol látványos és hasznos is a gyorsulás. A brutál progik (nagy adatmennyiséggel) és önmagában a nagy adatmennyiség szekvenciális mozgatása. De ez meg nem átlagfeladat napi 1000x.

szerk: Egyébként a nagy adatmennyiséggel ha őszinte akarok lenni akkor "hétköznap" is találkozol. Pl. egy AMD driver kicsomagol 1GB-ot a C-re... na ott érezni a különbséget írásban a 300 meg 500MB/s között. De az meg kb. havi 1x van és +3-4mp (tömörítés miatt nem a nyers írási sebességtől függ). :)

Fogyasztásról nem írtál, nem tudom hol tartanak most. Lehet, hogy ott is lemaradtam, de amikor régebben néztem akkor ilyen 10-20W-okat be tudtak szippantani a PCIe-s SSD-k. Bár melegedés alapján gyanítom most sem sokkal jobb a helyzet. :F

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.