Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2633) XGalapagosiX


XGalapagosiX
csendes tag

Kérésre szeretnék bemutatni egy általam igazán jónak tartott, mindkét portján/csatlakozásán tüzetesen tesztelt és jól teljesítő, immáron egy-két hete masszívan igénybevett külső házat/racket, nevén nevezve a FANTEC DB-AluSky U3e-t.

A képeket a gyártó, illetve egy, ezt a terméket forgalmazó cég oldaláról "csentem", fényképezési lehetőség híján, de minden megtalálható rajtuk, amire kíváncsi lehet az ember.

Önmagában véve, gyárilag lehet, hogy bizonyos funkciókkal (később részletezem) nem rendelkezik a ház, de az AluSky U3e más téren remekel, legyen USB-n, vagy eSATA-n keresztül csatlakoztatva.

Mert ez az igazán fontos, ahogy a leírásában is olvasható, USB3, valamint eSATA csatlakozásra is lehetőség van, ami valljuk be, nem túl gyakori kombináció. Személy szerint, én célirányosan ezért kerestem

De mit is kell tudni erről a házról, és mit tartalmaz a doboz?
Először is, az egész ház fém, egyik oldalán a kapcsoló és csatlakozók találhatóak, másikon pedig szellőzésre/hűtésre szánt, apró lyukakkal teli, rácsos felület.

A házon kívül, a doboz tartalmazza még a következő elemeket:

-műanyag talp/tartó
-USB kábel
-eSATA kábel
-adapter
-kézikönyv
-csavarok
-rögzítő
-és egy kippatintható/vágható gumiszalag (ezen tartozék használata kissé ködös volt számomra, elvileg azt a célt szolgálná ez a gumicsík, hogy kivágva/kipattintva apró lábakként szolgáljanak, ha nem állva használná valaki az eszközt)

Az eszközök további részletezésre nem szorulnak, talán az emelhető ki, hogy mind fekve, mind állva is használható a ház.

A HDD rögzítésére két opció is létezik, ám a kettő együtt nem lehetséges (a lyukak elhelyezése miatt), az egyik, az általam jobbnak tartott, négy csavaros megoldás, valamint (amit a kézikönyv inkább a fekvő állapothoz javasol) a műanyag tartós opció. Képen a csavaroktól jobbra látható elemek

A ház szétszerelése/összeszerelése sem nagy ördöngősség, mindössze a kapcsoló/csatlakozó panelt kell kicsavarozni, és kihúzni.

Sajnos nem szemrevételeztem a chip-et, de minden jel arra mutat, hogy ASmedia 2105-tel rendelkezik.

Mielőtt bemutatnám a teljesítményét a szerkezetnek, pár szót ejtenék a tesztkörnyezetről, hardverekről, amivel mértem a bemutatni kívánt eredményeket.

-QuadCore Intel Core i5-4670K, 3600 MHz
-Gigabyte GA-Z97-D3H
-2x Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM
-Win7 Ultimate 64bit, SP1

Szót kell ejtenem egy fontos dologról: az alaplapom nem rendelkezik eSATA porttal, joggal kérdezhető így, hogy mégis hogy végeztem eSATA méréseket. Egy korábbi külső házhoz (LC-Power EH35BE2) kaptam egy fel nem használt, beszerelhető átalakítót, amit az alaplapomra csatlakoztattam.
Lehet, hogy épp emiatt (régebbi technológia, nem "igazi" eSATA port) nem működött megfelelően a házhoz tartozó eSATA-kábel! (Ezalatt főként adatátviteli hibákat, lassúságot kell érteni)
Hogy az inkompatibilitás, vagy egy rossz, hibás kábel okozta-e ezt a jelenséget, nem derült ki, hiszen szerencsémre még megvolt a régi, szintén a fent említett külső ház (ehhez hasonló) eSATA kábele, ezután ezen a porton keresztül is tökéletesen működött/működik az adatátvitel, akárcsak USB3-on. (Nem kizárt, hogy egy olyan adatlapon, ahol ilyen típusú port gyárilag található, nem fordult volna elő ez a mizéria)

Nem szaporítom tovább a szót, térjünk rá a konkrét számokra, adatokra, teljesítményre:
A külső házba egy nem túl mai, vagy friss HDD került, egy Western Digital Black 1TB-os winchester (nem az újabb, WD1002FAEX, hanem a régebbi, WD1001FALS) működik, ezért a sebesség, amint az látható lesz, nem lett túl gyors.

A képek baloldalán mindig az eSATA, a jobb oldalán az USB3 eredmények láthatóak.

HDTune 5.50 tesztek:

1.

2.

3.

CrystalDiskMark 3.0.3 teszt:

ATTO Disk Benchmark 2.47 teszt:

(Belső) HDD -> Külső HDD (ha minden igaz, ezt hívják írástesztnek), cirka 7 gigás videófájl:

(Kissé kaotikusra sikeredett, a lényeg, 200 felettiről kezdte mind az eSATA, mind az USB - körülbelül az átvitel ötödéig - majd végül az alul látható, körülbelül 100-105 közötti sebességre álltak be)

Külső HDD -> (Belső) HDD (olvasásteszt)

(A sebességet folyamatosan tartotta)

Sebességnél, átlagosan, a nagy egészet nézve kirívó különbségek nincsenek, talán egy picit a mérleg nyelve az eSATA iránya felé mutat (elérési idő, például), de ezt mindenki döntse el maga. A méréseket próbáltam azonos feltételek között végrehajtani.

Most pedig jöjjön néhány adat HD Sentinel segítségével:

(Néhány sor itt-ott átcsúszott a következő képbe, sajnos.)

Úgy gondolom, hogy amennyire lehetett, szemléltettem a működését, teljesítményét, információit mindkét módnak, variációnak, összehasonlítva azt amennyire lehetett, és én, személy szerint, ezekkel tökéletesen meg vagyok elégedve, hiszen kihozták a maximumot a benne lévő HDD-ből, mindezt stabil, és megbízható adatátvitellel. Természetesen a kezdeti nehézségeket nem számítva.
Persze vannak olyan (már korábban, fent említett) funkciók, melyek hiánya zavarhat egyeseket.

Zavaró hiányosságok lehetnek:
-eSATA-n keresztül csatlakoztatva a hardver biztonságos eltávolítása funkció nem él (bár eddigi eSATA-s külső házaim egyike sem volt erre képes), tehát, ha valaki nem szeretne adatvesztést, javasolt a gép leállítása után kikapcsolni a meghajtót. (Bár erre megoldást jelenthetnek olyan lehetőségek, mint pl. a Hotswap! program)
-Ha USB-s módot választod, és eltávolítod a meghajtót, bár a partíciókat, és magát a meghajtót a rendszer nem fogja látni, és a HDD működése, seekelése is teljes mértékben leáll, viszont áram alatt marad, ám ez bármikor kikapcsolható (azaz nem kapcsol ki teljesen a meghajtó, mint ahogy azt tenné, ha például a pc teljesen leáll - ergo érződik, hogy áram alatt van), ez gondot nem fog okozni.
-Én többnyire eSATA-val csatlakoztattam a géphez, (így gondolom nem meglepő) de nem vettem észre, hogy "sleep" módba kapcsolt volna a meghajtó, USB-vel sem igazán. (bár általában nem szoktam tétlenül hagyni külső meghajtót, ráadásul a benne lévő wd1001fals gyakran belső öntesztel, a régebbi greenek is gyakran művelték ezt)

Ezek a problémák egyébként előfordulhat, hogy firmware frissítéssel "orvosolhatóak" lennének (már ha valakinek igazán szüksége lenne rájuk), de a 100%-os bizonyossággal beazonosított chip-típus nélkül, valamint a jelenlegi használat mértéke miatt, én ennek mélyebben nem jártam utána, és nem kísérletezgettem, tehát erről bővebb információval nem szolgálhatok.

Egy igazán bosszantó hibát tudnék még kiemelni, ez pedig a led fényereje. Sajnálatos módon az állapotledet hátul, azaz a kapcsoló-csatlakozók oldalán helyezték el, és mivel apró, valamint gyenge a fénye, ha az ember nem látja legalább oldalról azt a részét, nehéz megállapítania, hogy éppen működik, vagy sem. Ilyen, "tervezési" hibának tartom még a kapcsolót, hiszen nem billenőkapcsoló, hanem "nyomókapcsoló".

Mindezeket, az apró tervezési hibákat és funkcióbeli hiányosságokat (utóbbiak számomra inkább pozitívumok) nem számítva, ez egy igencsak jó külső ház, főleg azok számára, akik valamilyen oknál fogva mindkét típusú csatlakozást kívánják használni. Én például oprendszerhez/oprendszerekhez inkább az eSATA-t preferálom, vagy ha épp valami nagy igénybevételű, aktív programot futtatnék, mely valamilyen oknál fogva nem telepíthető belső hdd-re (ebbe a kategóriába akár még a játékok is tartozhatnak), míg USB-t főleg tárolásra, vagy passzívabb tevékenységre/nem túl aktív programoknál szeretem, ide tartozik még mondjuk a filmnézés/képek böngészése. Ráadásul eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy egy kellően kompatibilis külső ház+eSATA port kombinációt a legtöbb operációs rendszer jól kezel, míg USB3 esetében ez nem igazán mondható el.

Beszerezni nem volt egyszerű, és ára sem volt túlzottan olcsó (körülbelül 8500 forintért vettem, ha jól emlékszem 2 év garanciával), de USB3-as, eSATA-s külsőt nagyon ritkán lehet találni.
És természetesen elnézést a dagályosnak is nevezhető irományomért.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.