Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3601) VVoid válasza King Unique (#3600) üzenetére


VVoid
aktív tag

Aha, értem, köszi :R

(#3602) Gravity1234


Gravity1234
tag

Sziasztok.
Rock HDL SU3 kulso merevlemez tok jo?

Egyebkent mit ajanlanatok egy adattarolasra hasznalt kulso vinyo + dobozhoz ma?
2-3TB-os 5400 fordulatos.
G.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#3603) King Unique válasza Gravity1234 (#3602) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Tehát Mediasonic ProBox HDL-SU3, ami UASP képes, 8 TB-ig kezeli a merevlemezeket, tolókapcsolós stb. Nincs vele konkrét tapasztalat, de attól még természetesen lehet jó. Ajánlani leginkább csak azokat tudom, amik az összefoglaló táblázatban is benne vannak, valamint amelyekkel a beszámolók / tesztek alapján van tapasztalat.

Külső házba 5400 RPM HDD ajánlott, a tárolókapacitás pedig keretfüggő, kinek mekkora merevlemezre van pénze. Tehát lehet bele akár 6-8 TB-os vinyót is tenni, ha a külső rack kezeli és van rá zsé. :)

(#3604) Gravity1234 válasza King Unique (#3603) üzenetére


Gravity1234
tag

Igen jol irod, haaat pontosan most a penz a szuk keresztmetszet az ismerosnel es azert tapogatozom, hogy kulso adattarolasra mi lenne a legjobb megoldas. Minimum 1 TB, de en azt javasoltam tarhellyel ne sporoljon es csak gyorsan arukeresoben atfuttatva nagyobb adatkupacot azt lattam hogy 4-5 ezer Ft kulonbseggel lehet 2 akar 3 TB vinyo is.

Csak a kerdes az ajanlott e vagy sem. Amiket neztem 22 es 28 kozott mozogtak.
En alapvetoen belso vinyo + haz megoldason gondolkozom, de erdekelne mi a pro es kontra egy dediklt kulsovel szemben is.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#3606) King Unique válasza Gravity1234 (#3604) üzenetére


King Unique
titán

Mindkét megoldásnál van pro / kontra, ami alapján aztán lehet mérlegelni. Tárhellyel valóban nem feltétlen érdemes spórolni és a nagyobb tárolókapacitású modellek ár/érték aránya is jobb. Viszont a kiválasztásnál azt el kéne dönteni, hogy milyen fajtát és milyen fizikális méretben. De tovább nem is ragoznám, mert a másik topik alapján a külső házas megoldást választottad.

[ Szerkesztve ]

(#3607) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Sziasztok!

Belső 3.5"-os RAC-es topic-ot nem találtam, így ide tenném fel a kérdést: milyen 5.5"-os helyre rakható belső Rac-ek ajánlottak 3.5"-os merevlemezekhez? Az alaplapom csak SATA I-es, de gondolok a jövőre is, így jó lenne, ha a RAC SATA III-at is tudna (Vagy nem tudom ez számít e ténylegesen a sebesség szempontjából.)

2.5"-os HDD-t nem fogok benne használni, csak 3.5"-ost. Fontos a megbízható működés és normális Hot Swap funkció, tehát, hogy biztonságosan lehessen cserélgetni benne a winyót.

A tervezett winyók WD Red és Black-ek lesznek majd...

Köszi! :)

(#3608) batagy válasza SunMount3r (#3607) üzenetére


batagy
őstag

Üdv!

RAC: olyan nincs, rack van.
5.5": olyan sincs. 5.25" amiről beszélsz.

A konkrét kérdéssel kapcsolatban pedig, ezek a régi típusú, 5.25" helyre betolható rackek kimentek már a divatból. Régen az IDE csatlakozónál könnyebb volt megoldani, és az USB2 is lassúnak számított. A SATA csatlakozó nem igazán szereti a sok dugdosást, eléggé érzékeny a fizikai interfész, nem túl stabil. Illetve az USB3 elterjedésével talán okafogyottá is vált, mert külső USB3 racket sokkal stabilabban és hordozhatóbban lehet alkalmazni és elég gyors.

De ez csak egy vélemény. Amit keresel, az egy 5.25" docking station, talán úgy keress rá.

Páran használnak USB3-as docking station-t, a SATA csatlakoztási instabilitás azoknál is fennáll, de bizonyos okokból szükségük van rá.

Még valami: SATA-n a Hotswap-ot az alapnak kell támogatnia, AHCI-t kell tudnia.

(#3609) Sped


Sped
aktív tag

Sziasztok!

Excelben nem látom, ennek ellenére valakinek van vele tapasztalata?
Árban nagyon jó, mi lehet benne a buktató? Hasonló kategóriában alternatíva?

Köszi!

IndyCar Series - Real Racing, Real Sport

(#3610) Sped válasza Sped (#3609) üzenetére


Sped
aktív tag

Előbb olvasni kellett volna... :B

IndyCar Series - Real Racing, Real Sport

(#3612) King Unique válasza Sped (#3609) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Árban valóban jó, viszont belül a HDD rögzítése nem az igazi [link]. Illetve egyik fórumtárs korábban írt egy beszámolót. Ugyan nem említette benne a modellszámot és a link se jó már, de lehet, hogy erről a külső házról van szó.

(#3613) cocka


cocka
veterán

Hi!

Kéne nekem egy 3.5-es külső ház, akár átalakító is lehet a következő kritériumokkal:

1. Usb 3.0 nem fontos, de az usb 2.0-át képes legyen kihasználni, azaz 20-25 megabájt/sec írási sebesség már jó.

2. Legyen rajta bekapcsoló gomb.

3. Tudja kezelni az ide/pata meg a sata hddket is. Nem fontos, hogy egyszerre kezeljen több hddt, de jó ha külön-külön tudja mindkét típust.

4. Natúr adapterkábele legyen, azaz villásdugótól közvetlenül a DC bemenetig, ne kelljen egy külön tápkábel végére applikálni egy "doboztápot", aminek a másik vége dines. Az gáz. Meg a "doboztápból" közvetlenül molexben végződő is gáz!

5. Ha átalakító, néha menne rá idés optikai meghajtó is, így kulcsfontosságú lenne, hogy ne legyen túl széles a felcsatolandó átalakító, otherwise nem lehet a mellette lévő molexet bedugni vagy csak hosszabbítóval. Mert a sok okostojás idés oddken nem a molex meg az ide csati közé rakta a jumpereket, ahogy a hddken szokás, hanem az ide csati mellé a másik oldalra. Így gyakorlatilag kb. 3 mm hely van a két csatlakozórész között.
[link]

6. Tudjon kezelni optikai meghajtókat is, ezért a dokkolók kizárva, mivel ugye a csatolófelület el van zárva, következésképp nem csatlakoztatható optikai meghajtókhoz.

7. Fontos, hogy tudjon smartot olvasni mind az idés, mind a satás vinyókról.

8. esata, firewire vagy egyéb parasztvakítás nem kell.

Ezt néztem ki, csak kérdés, hogy hol kapható:

[link]

Vagy van-e még alternatíva?

(#3614) King Unique válasza cocka (#3613) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Azért ezek kicsit extra igények ahhoz, hogy egy eszköz mindet maximálisan kielégítse...
Ha IDE/SATA külső rack kell, akkor pl. az alábbi megoldások jöhetnek szóba [link]. Ha olyan kell, amibe ODD is tehető, akkor eleve 5,25" külső ház kell [link]. A Delock 42444 kapható több helyütt [link], ez nem lehet probléma. Viszont ebbe ODD nem tehető, vsz nem is tudná kezelni. Ilyen igényhez eleve az előbb említett 5,25" külső ház, vagy külső USB - IDE/SATA adapter kéne. Aztán, hogy azokból melyik a jó, az passz és nem is ezen topik témája.

(#3615) cocka válasza King Unique (#3614) üzenetére


cocka
veterán

Ha olyan kell, amibe ODD is tehető, akkor eleve 5,25" külső ház kell

Ezt ki mondta? A mostani cuccom papíron sima sata 3.5-es hddkhez van, csak rákattintom a dvd író végére és kész az usb odd.

Árva szóval nem mondtam, hogy nekem keret is kell hozzá. Nekem csak az átalakító rész a lényeg, a többi nálam alapból kuka. Fémház, mini csavarhúzó, csavarok általában vagy kidobom őket a picsába vagy elteszem olyan jó mélyre, hogy el is felejtem hol keressem.

Demonstrálom képpel:

[link]

És ez nem urban legend, hanem működik. A képen csak azért nem világít a ledje, mert nem volt áram alatt.

[ Szerkesztve ]

(#3616) cocka válasza King Unique (#3614) üzenetére


cocka
veterán

OK, akkor nézzük sorban.

Összevonnám az 1-est és a 8-ast, az kb. annyi, hogy legyen usb 2.0 csatlakozása. Ez alapelvárás.

A bekapcsoló gomb is az kéne legyen, csak sajnos sok gyártó szarik rá.

A 3. pontot mondanám talán különlegesebb elvárásnak, de ez eddig még csak 2.

Reményeim szerint a ma kapható rackeknél már nem kell ilyen "doboztápokkal" bohóckodni, szóval ez is pipa és alapelvárás.

5. pontot kompletten ki is húznám, mert most jutott eszembe, hogy a hosszabbító sem megoldás, mivel ha valami takarja a molex csatit, akkor már eleve nem tudsz bedugni semmit. Másrészt ezek az átalakítók azért elég ormótlan nagyok házak átalakító részeihez képest. Meg hülyén állnak, mert nem tartja őket semmi valamit még alájuk kell rakni.

6. pontra ott volt a mellékelt ábra, ami mutatja, hogy semmi szükség 5.25-ös házra. A működés persze nem volt igazolva, de ha én mondom elhiszed, hogy működik? Ha nem hiszed, akkor biztos hazudok nyilván.

7. pont: Soha nem értettem, hogy a smartolvasás miért nem alapelvárás?

Szóval bekapcsoló gomb, tudjon kezelni pata 3.5-es vagy sata 3.5-es hddket, 5.25-ös oddket és olvasson smartot a hddkről. Ez olyan nagy kérés 2016-ban? :DD

(#3617) King Unique válasza cocka (#3615) üzenetére


King Unique
titán

Azért mondtam, mert eleve úgy kezdődött, hogy külső ház kell és a végén is az alábbi külső ház volt megemlítve. De ha 5,25" ODD használat is lesz, akkor ahhoz hivatalosan más külső rack való. Valamint volt arra is példa, hogy a notebook ODD nem működött a 2,5" külső ház SATA-USB átalakítójával.
Ilyen igényekhez továbbra is azt tudom mondani, hogy átalakító adapter lenne a legpraktikusabb, ami korábban is meg volt említve. Ha 3,5" külső ház kell, akkor felőlem lehet olyan is, szintén volt rá ajánlás + ott a topik összefoglaló. Aztán majd lehet szétszedni és kukázni belőle a felesleget. :D

[ Szerkesztve ]

(#3618) cocka válasza King Unique (#3617) üzenetére


cocka
veterán

OKÉ. Amúgy van még másfajta ház vagy akkor tényleg csak ez a delock marad? Csak kíváncsi lennék. Mondjuk azt nem teljesen értem, hogy hogyan fér el azon a szűk helyen sata meg ide csatlakozó is. Próbáltam róla belső képet keresni, de nincs.

(#3619) cocka válasza King Unique (#3617) üzenetére


cocka
veterán

Leírtam már miért nem jó az átalakító. A többségén úgy van kialakítva a 3.5-es IDE csati, hogy csak rá kell pattintani a male részre, de oldalt az egész kóceráj szélesebb, következésképp egy IDE ODD-nél takarja a molex csatit. Ergo átalakítók kilőve.

(#3620) King Unique válasza cocka (#3619) üzenetére


King Unique
titán

Ha tényleg nem jó semmilyen átalakító, akkor marad a külső ház. Van a fenti linkekben több megoldás is feltüntetve.

(#3621) Lauda


Lauda
félisten

Sziasztok!

Neztem az osszefoglalot es nagyon tartalmas, igazabol nekem tulsagosan is. Csak azt szeretnem kerdezni, hogy az iponbol melyik a legolcsobb kulso rack, amit erdemes megvenni? Heti nehany napot menne bent a vinyo, torrenten.

Koszonom!

(#3622) King Unique válasza Lauda (#3621) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az összefoglaló táblázatban vannak olcsóbb, drágább külső házak is. Viszont itt a topikban azokat lehet leginkább ajánlani, amelyekről van beszámoló, teszt, benne vannak a táblázatban. Persze a webshopban jóval bővebb a lista és több külső rack van feltüntetve. Hasonlóan bő, mint az összefoglaló végén lévő gyártók listája.

a.) Tehát a topik infói alapján amelyik szimpi, azt megnézed az adott webshop kínálatában.
b.) Természetesen lehet választani mást is, nem muszáj az itteni ajánlásokra szűkíteni a kört.

(#3623) Lauda válasza King Unique (#3622) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Erdekes ez, a tablazatban szerepel a LCPOWER LC-35U3-Sirius rack, rakerestem a topikban es semmi sincs rola irva. :F

(#3624) King Unique válasza Lauda (#3623) üzenetére


King Unique
titán

Az infók begyűjtése természetesen több helyről történik. Tapasztalatok, konkrét információk más topikokból, pü-ben folytatott beszélgetésekből és fórumon kívülről is jöhetnek. Ezek szerint az LC-35U3-Sirius lesz a befutó?

[ Szerkesztve ]

(#3625) cocka


cocka
veterán

Ilyet hol lehet kapni?

[link]

(#3626) King Unique válasza cocka (#3625) üzenetére


King Unique
titán

A Swift Case Pro Combo még elég új, nemrég tette be a Sharkoon a kínálatába. Én is nézegettem, de nem találtam itthoni boltokban és webáruházakban. Illetve idehaza az egyes termékek elérhetősége is folyamatosan változik...Viszont beszerezhető akár olyan helyekről is, mint az eBay.

[ Szerkesztve ]

(#3627) Lauda válasza King Unique (#3624) üzenetére


Lauda
félisten

Megneztem a tobbi kulso rack-es es a kulso vinyos topikban is, ott sincs rola semmi. Nem tudom, mivel nulla informaciot talaltam rola sajnos. ;)

[ Szerkesztve ]

(#3628) King Unique válasza Lauda (#3627) üzenetére


King Unique
titán

Mért is olyan fontos ez, netán arra célzol, hogy hiteltelen a táblázatban való szerepeltetése...? Megnyugtathatlak, mert korábban egyeztettünk a fórumtárssal privátban és ő részletesen beszámolt róla. Valamit ismeretségi körben is akad ilyen rack és annó onnan is informálódtunk.

(#3629) Lauda válasza King Unique (#3628) üzenetére


Lauda
félisten

Hogy hogy miert is olyan fontos? Mert szeretnek rola tapasztalatokat olvasni.

(#3630) King Unique válasza Lauda (#3629) üzenetére


King Unique
titán

Eleve nem minden külső házról vannak ide beírva hosszas beszámolók és tesztek. Ha ez nem elég, nem elég informatív az itteni anyag és összefoglaló, akkor lehet kérdezni a fórumtársat, vagy túrni a netet. Hajrá!

(#3631) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok!

Az nBase N-Drive rack-ekhez milyen hosszúságú tápkábelt adnak?

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3632) King Unique válasza jolti05 (#3631) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Legjobb, ha célirányosan azon fórumtársat kérdezed meg ez ügyben, akinek van ilyen [link]. Általában az USB kábel hosszára kíváncsi a többség, de gondolom valami elhelyezési oka van a kérdésednek.

[ Szerkesztve ]

(#3633) jolti05 válasza King Unique (#3632) üzenetére


jolti05
őstag

Köszönöm a választ!

Jól látod, a routerem mellett funkcionálna, mint NAS és viszonylag távol (~1,5m) tudom csak elhelyezni a legközelebbi hálózati csatlakozótól.

Ráírok a kollégára.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3634) cocka válasza cocka (#3613) üzenetére


cocka
veterán

Na megvettem a Delockot, nos a kritériumoknak majdnem teljesen képes megfelelni.

1. Tökéletes, sőt 30 mega körül mozog a sebesség.

2. Van.

3. OK

4. Ez is jó. Olyan adaptere van, ami megfelelő.

6. Hát itt olyan ügyesen összehozták a házat, hogy (nem tudom mi erre a megfelelő szó) "oda van szegecselve" a ház aljához az átalakító rész és ennél fogva a kettő kvázi elválaszthatatlan egymástól. Mondjuk ennek annyira nem örülök.

7. OK

Szóval egy dolog kivételével maradéktalanul teljesíteni tudta az elvárásaimat.

(#3635) cocka válasza cocka (#3634) üzenetére


cocka
veterán

6-ost visszavonom, simán szét lehet szedni az egészet, csak úgy tűnt, mintha oda lenne szegecselve.

[ Szerkesztve ]

(#3636) havri1


havri1
félisten

Sziasztok!

Ez eredeti lehet?
Nekem pont ilyenre lenne szükségem..2.5/3.5", és egy rasperry pi-re szeretném kötni. Viszont USB3 is tud, a gyorsabb másolás előny esetenként.

New ORICO USB 3.0 External 2.5" 3.5" SATA Hard Drive Enclosure SSD HDD Disk Case

Esetleg ez? Ez is azt a célt szolgálja, és olcsóbb is.

ORICO SuperSpeed USB 3.0 to SATA 2.5''&3.5'' HDD Hard Drive Docking Station

:R

[ Szerkesztve ]

havri

(#3637) King Unique válasza havri1 (#3636) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Itt a topikban csak elvétve vannak infók HDD dokkolókról és a téma eleve a külső házak inkább. Orico termékekkel kapcsolatban veze fórumtársat tudnám ajánlani, neki van / volt ilyen fekvő dokkolója és külső háza is [link], [link]. Valamint korábban az alábbi fórumtag is jobban belemélyedt a témába [link].

Bolti kínálatban a többség általában a RaidSonic és Sharkoon dokkolókat szokta venni, de Delock és Ewent modelleket is használnak páran. Továbbá a TechPowerUp oldalát és tesztjeit tudnám még ajánlani a témában, ahol van külön Docking Stations kategória is.

[ Szerkesztve ]

(#3638) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok!

Vásároltam a napokban NBase n-Drive 3,5"-os külső racket. Akad vele néhány problémám:

- Nem adtak csavarokat ahhoz, hogy a vinyót becsavarozzam és úgy van kialakítva, hogy ha bármilyen lapos fejű csavart becsavarok, nem tudom ráhúzni az oldalsó "borítását", megakad a csavarban...
- Az egyik ilyen oldalsó "borításnak" (nem tudom hogy nevezzem, akinek van ilyen rackje, látott már ilyet, esetleg használta már valamikor, tudja, mire gondolok..) a belső felén a vájat (hogy a csavarnak legyen hely) alul van, de a vinyót felül lehet rögzíteni...
- A sata adatkábelt csak istenesen meggyűrve lehet csatlakoztatni, amit tapasztalatból tudok, hogy imádnak ezek a kábelek. Cserére nincs mód, a másik vége forrasztva van nyákra (valószínűleg le tudnám cserélni, ha muszáj lenne, de emellett akkor sem tudok elmenni...)
- A termék specifikációban az szerepel, hogy 5V 500mA. Akkor miért 12V-os 2000mA-es tápod adnak hozzá?

Ha bárki tud bármelyikre írni valami okosat, azt megköszönöm.
Ahhoz képest, hogy az ajánlott termékek között szerepel a listában, nekem egyértelműen az a véleményem, hogy ennyi alapján nem tudnám senkinek sem ajánlani..

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3639) King Unique válasza jolti05 (#3638) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Akik vettek ebből a típusból, nem panaszkodtak eddig ilyen / ennyi problémára. Persze az is benne lehet, hogy kinek mi a pro / kontra. Illetve, ha jól tudom kérdeztél az adott fórumtárstól is, mielőtt megvetted. Az infók alapján 4 db csavart adnak hozzá, de rögzítési problémák nem voltak megemlítve. Persze attól még elhiszem, amit írtál. Egy 3,5" külső rack és HDD esetén pedig alap, hogy 12 V | 2 A áramértékek szükségesek a működtetéshez.

Ha ennyi problémád van vele, akkor nem tudok mit tanácsolni, mint hogy vidd vissza és cseréltesd ki másra! Illetve egy 3,5" USB 3.0 külső házért ez az ár azért igen kedvezményes, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy minden téren annyira fullos. Ebben a kategóriában egy igazán jó és márkásabb modell általában 8 ezer+ körül kezdődik, mint pl. a RaidSonic és Sharkoon termékei. Olcsóbbak közül az LC-Power külső házak még viszonylag jónak mondhatóak, de azoknál is akad azért kontra.

:R

[ Szerkesztve ]

(#3640) jolti05 válasza King Unique (#3639) üzenetére


jolti05
őstag

Szia!

Köszönöm a reagálást.A hétvége folyamán, ha lesz időm, készíteni fogok képeket (bár ha senki sem kíváncsi, akkor nem).

A csavar problémáját meg fogom oldani, elmegyek majd egy vaskereskedésbe és kérek olyan csavart, aminek a feje belefekszik a lyukakba és nem, vagy alig emelkedik el a rack síkjától. Innentől összerakható és használható, csak aggaszt az, hogy meg kell gyűrni az adatkábelt, különben nem tudom összerakni.

Igen, érdeklődtem egyik fórumtárstól, leginkább az érdekelt, hogy a tápkábele milyen hosszú. Válaszként ~1,5m-t kaptam. A pontosság kedvéért 115 cm, ami számomra rövid :) így a megtáplálást is valamilyen alternatív módon kell megoldanom :)

Egy kérdés maradt még bennem. Elvileg ebben a 3TB-os HDD-k is elpörögnek?

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3642) King Unique válasza jolti05 (#3640) üzenetére


King Unique
titán

Adott tárolókapacitású HDD kezelése a benne lévő chiptől, illetve annak firmware beállításaitól függ. Azt az összefoglalóban is említettük, hogy ha meg is adnak a gyártók limitet, nem biztos, hogy ténylegesen csak akkorát tud kezelni. Az N Base ASM1053 chipes az eddigi infók alapján, ami kezel akár 8 TB-os merevlemezt is [link]. Ha legalább az alábbi táblázatban lévő firmware van rajta, akkor biztosan. Valamint mivel ennek 55AA a PID azonosítója, így egy régi firmware is könnyen frissíthető. Egyébként a fórumtárs által korábban készített ASMedia MP Tool screenshotokon látszik, hogy új a firmware és nála pont 3 TB-os HDD volt benne [link]. Tehát ez a része ok. :K

A fenti kellemetlenségekért pedig még egyszer elnézést! Ha szükséges, akkor módosítva lesz. :R

[ Szerkesztve ]

(#3643) jolti05 válasza King Unique (#3642) üzenetére


jolti05
őstag

Olvastam, csak ezen felül úgy éreztem, megerősítésre szorulok. Utána megyek a napokban, hogy nálam mi a helyzet firmware terén.

Magam is 3TB-tal szeretném megtámogatni, ha oda jutok. Egy Asus N18U routerhez fogom csatlakoztatni. Kvázi NAS lesz belőle.

Azt tartom, hogy ha érdekel, vagy bárkit érdekel, amiket leírtam fentebb, akkor szívesen készítek képeket.

Az utolsó gondolatodra: ugyan! Ne kérj elnézést, nincs miért :) A látszat ellenére nem azért jöttem és irtam, hogy számon kérjem a topikgazdát, csak a tapasztalataimat véltem megosztani, illetve kicsit a dühöm is kiadtam, amit a gyártó felé érzek.

Vegülis, ha a csavarozást megoldom, akkor már csak az a feladatom, hogy amikor berakom az új vinyót, ne törjem meg az adatkábel, illetve vagy ügyesebben kell elhelyeznem, vagy egy másik tapkabelre be kell ruháznom.
Néztem amúgy ebayen, nagyjából 800 forint, ami pont ugyan olyan (kinézet + specifikáció), mint amit a gyártó biztosít hozzá, csak más a címke rajta :)

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3644) havri1 válasza King Unique (#3637) üzenetére


havri1
félisten

Helló!

Köszi.
Akkor inkább újra kérdezem. Mit ajánlanál, ami hosszú távon képes kezelni egy 1.5TB Hitachi 3.5" hdd-t, anélkül, hogy megsülne?
Preferálnám 5e alatt :)
Rossz hőmérséklet tapasztalatom van ezekkel a házakkal kapcsolatban, főleg hosszútávon.

Köszi :)

havri

(#3645) King Unique válasza havri1 (#3644) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Milyen Hitachi HDD, 5400 / 7200 RPM? Előbbihez jó egy passzív hűtéses rack is, bár azért nyáron többeknél felmelegszik 4x°C-ra abban is. Ha 7200-as, ahhoz viszont egy aktív hűtéses külső ház lenne az igazi [link], de az elég drága [link]. Illetve 5k körül jobbára csak a fentebb tárgyalt N Base van, de azt a fórumtárs kifogásolta pár dologban. A Captiva is drágult a korábbiakhoz képest. Valamint akad még egy olcsó Kolink rack, ahhoz viszont ezt tudom hozzáfűzni [link]. A többi 3,5" USB 3.0 külső ház pedig ezektől általában drágább és olcsóbbak max a nemzetközi webshopokban fellehető, vagy az USB 2.0 típusok lehetnek. De utóbbit manapság már nem nagyon érdemes vásárolni.

[ Szerkesztve ]

(#3646) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok!

Nem vagyok elég ügyes, nem találom a következőt:
"as_mp Tool_v0.6 —► 30 perc utáni alvó mód"
Be tudnátok nekem linkelni egy olyan firmware-t, ahol a külső vinyó nem 10 percenként áll le? Vagy az is tökéletes, ha a v0.3 config fájlban megtudom, melyik értéket kell átírnom :)

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3648) King Unique válasza jolti05 (#3646) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Kizárólag a computerbase firmware-ben van többféle config fájl. Az összefoglalóban is említett, az adott chiphez való firmware-t kell letölteni. Linkelni onnan nem lehet, mert valamiért nem jegyzi meg és egy idő után a főoldalt jeleníti meg ismét...ezért sincs az összefoglalóban sem link ezekhez. Majd a bal felső sarokban a "Load INI" ablakot megnyitva a v0.6 config fájlt kell kiválasztani. Viszont nálam ezt talán csak a legelső frissítéskor engedte az MP Tool 2.02, ha jól emlékszem. Utána / általában csak a v0.3 | v0.4 választható ki, mert a többinél hibaüzenetet dob(hat).

Másik lehetőség, ha olyan firmware-t (nem UASP) töltesz le onnan, amiben az MP Tool 1.10 van. Annál a "More Config" ablakában a "HDD Standby" bejelölése után lehetőség van manuálisan is beállítani a kívánt értéket [link]. Én egy eredetileg UASP képes külső háznál próbáltam és frissítés után is megmaradt ezen képessége.

Továbbá, hogy 30 perc után ténylegesen alvóba is küldje, ahhoz nem árt, ha ezt a rendszer energiagazdálkodási beállításai [link] nem írják felül, valamint egyes háttérfolyamatai nem zavarnak bele. Illetve olyan külső programok is akadályozhatják az alvó mód működését, mint pl. a HDS.

Ezen külső firmware-ek frissítéskor átírják az eredeti azonosítókat. Windows esetén azokat érdemes előtte eszközkezelőben és a tálca értesítési területének ikonjára kattintva lecsekkolni. Majd még a frissítés megkezdése előtt ezeket visszaírni a gyártó -és eszközazonosító mezőkbe. (Manufacturer String | Product String)

Ja, és természetesen minden ilyen firmware babrálást csak óvatosan és saját felelősségre érdemes próbálgatni!

[ Szerkesztve ]

(#3649) jolti05 válasza King Unique (#3648) üzenetére


jolti05
őstag

Köszönöm a kimerítő választ, sikerült letöltenem egy package-t, amiben több konfigurációs fájlt is találtam, így tudtam frissíteni v0.6-ra. A merevlemez valóban le is áll 30 perc után, nem gátolja benne semmi (legalábbis első blikkre).
Mindezt azért akartam meglépni, mert vélhetően a merevlemezek nem szeretnek naponta akár többször is elállni és felpörögni, nálam pedig a 10 perces "korláttal" néhányszor ez megtörtént napjával.
Egyébként fogalmam sincs, mi lenne az optimális időintervallum leállás nélkül.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#3650) King Unique válasza jolti05 (#3649) üzenetére


King Unique
titán

Melyik firmware volt pontosan, MP Tool 1.10 / 2.02? Ha utóbbi és engedte kiválasztani a v0.6 konfigurációs fájlt, akkor jól emlékeztem, hogy első alkalommal működik. De 2.02 esetén utána nálam már nem engedi, csak a fentebb említett kettőt.

A HDD mechanikáját leginkább a sok indulás / leállás veszi igénybe. Viszont alvó állapotnál, ha egyszer leállt, akkor utána akár órákig úgy maradhat, ami nyilván nem megterhelő a merevlemeznek. A gond akkor van, ha túl gyakran leáll és újra felpörög...utóbbit pedig az operációs rendszer és egyes külső programok lemezhozzáférési műveletei is okozhatják.
De azért nem kell túlreagálni se a dolgot, mert napi pár-néhány leállástól / felpörgéstől még nem fog tönkremenni. Illetve pár 10.000-et kibírnak belőle, ami általában évek alatt szokott csak összejönni. Ha azonban zavar a leállítás, akkor akár nagyobbra is lehet venni az időtartamot, vagy kikapcsolni. Ez PID: 55AA külső rack, ennél szinte mindent be lehet állítani. :))

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.