Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3502) King Unique válasza exabit (#3499) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A 42478 benne van az összefoglaló táblázatban is, ami alapján a HDD kicsit lötyög benne. Az meg nyilván nem feltétlen az igazi.

Az USB 3.1-es StarTech külső rack gondolom EZ lehet. Szerintem, amennyit egy sima 3,5" WD Red tud, oda felesleges az USB 3.1. Egy USB 3.0 külső ház sebessége is bőven elég, illetve mindkét szabvány úgyis csak SSD-vel hajtható ki teljesen. Na meg, az újabbnak csak akkor van némi értelme, ha a gépeden is van olyan interfész. Valamint jelenleg sok USB 3.1-es megoldás is csak SATA 6 Gbps csatolóra épül, ami megint alapból korlátozza a teljes sávszélesség kihasználását. Továbbá még kicsit felárasak az új csatlakozós megoldások, mint pl. az általad említett is [link]. Ennél azért olcsóbban tudsz venni minőségi USB 3.0 külső házat, amik szintén bőven megfelelnek adattárolási célra. ;)

[ Szerkesztve ]

(#3503) exabit válasza King Unique (#3502) üzenetére


exabit
tag

Huhh, észre se vettem hogy ilyen príma, részletes összefoglalót írtatok a témához. Végig is nézem alaposan. :R

(#3504) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok!

Olvasom az összefoglalóban, hogy a Captiva jó is meg olcsó is. Nem igazán találni belőle a magyar piacon, én csak ezt a kettőt találtam: [link] [link] Lehet ezekről bármit tudni, hogy milyen minőségűek?

Szívesen megúsznám 10+ helyett 5 pénzből a dolgot. Ami nálam még szempont, hogy maga a táp külön aljzatról és ne USB-ről menjen, de ahogy nézem a legtöbb rack eleve ilyen. Meg persze, hogy USB3-al menjen az adat, ne USB2-vel. Legalább tudjon annyit, ami a gigabites netnek kell.

szerk:
Közben küldtem levelet a boltnak, hogy mik a típusszámok, mert így nem egyszerű utánuk keresni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3505) inf3rno válasza inf3rno (#3504) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben megtaláltam én is gyártó honlapját, nem is volt olyan egyszerű. [link]

Nagyon úgy néz ki, hogy a szürke, amit linkeltem az csak USB2-es, hiába reklámozzák USB3-nak a webshopok. A fekete lesz a jó.

Látom, hogy sokan rendeltetek ilyet, bevált hosszú távon? Kell valami extrát csinálni vele beüzemeléskor, pl firmware frissítés?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3506) Valkűr


Valkűr
őstag

AZ enyém már munkára van fogva...Eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeim.

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3507) King Unique válasza inf3rno (#3504) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Azt már korábban is tárgyaltuk itt a topikban, hogy itthon az egyes termékek elérhetősége folyamatosan változik, előfordulhat átmeneti készlethiány. Pár hónapja még egy rakás helyen lehetett kapni ezt a fajta külső házat. Összefoglaló táblázatban benne vannak a linkek, erről van szó [link]. Illetve egy beszámolót is találsz róla. Egyes webshopokban viszont nem jó képet tettek be és azért megtévesztő...
Amúgy hasonlóan olcsó és ajánlottnak mondható az N Drive EH35ND3 külső rack. A webshopokban annál is meg van keverve a termékkép...erről van szó.

Beüzemelésnél az összeszerelésen, esetleges HDD partícionáláson kívül más teendő nincsen. A firmware frissítés és egyéb dolgok beállítása csak opcionális, ahogyan az összefoglaló is írja.

[ Szerkesztve ]

(#3508) King Unique válasza Valkűr (#3506) üzenetére


King Unique
titán

Ebbe tettél 7200 RPM-es merevlemezt, ha jól tudom. Milyenek a hőfokok?

Amúgy korábbi eseteknél a vezérlővel és egyéb leállítással kapcsolatos infók elmaradtak, ha azt megnéznéd, azt megköszönnénk. Ha a chip nem látszik belül, akkor a VID-PID azonosító is elég.

(#3509) inf3rno válasza King Unique (#3507) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Okés, köszi! Meg is rendeltem.

Buliban hasznos! =]

(#3510) Möhe


Möhe
addikt

Sziasztok!

Hirtelen ötlettől vezérelve kinéztem az összefoglalóban ajánlott Sharkoon Swift Case Pro -t.

Mivel van itthon pár kallódó HDD-m amit nincs szívem eladni,de külső HDD-t meg nem akarok venni, ezért gondoltam a dokkolóra.
Akár TV-re dugva, vagy csak pár terrát cipelni ide-oda. Tervezzem újra ezt a dolgot,vagy erre megfelel?

köszönöm a segítséget :R

(#3511) King Unique válasza Möhe (#3510) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha eleve több HDD-t akarsz használni, gyakran cserélgetni, akkor oda nyilván a dokkoló a legpraktikusabb. Egy 3,5" külső ház esetében is meg lehet ezt oldani, de egy egylemezesnél eleve kicsit kényelmetlen állandóan szétszedni, cserélgetni benne a merevlemezt. A többlemezes külső rack megoldások meg eleve drágák.

Tehát ilyen felhasználásra inkább egy HDD dokkoló lenne ideálisabb. Viszont azok terén nincs különösebb tapasztalat, ahogy az összefoglaló is említi. Max azt a gyártói listát tudom mondani, ami sz összefoglaló végén van, illetve a topik korábbi hozzászólásait ezen témában [link]. Valamint egyik szaki a fórumról ezt a 3 típust használja, amik viszonylag jól működnek: [link], [link], [link]. Illetve még a Sharkoon, RaidSonic dokkolók is népszerűek a vásárlók körében. Aztán, hogy TV-n hogy muzsikálnak, arról nincs infó...? Afelől TV topikjában kéne érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#3512) Möhe válasza King Unique (#3511) üzenetére


Möhe
addikt

Nem akarok egyszerre többet használni,csak több van itthon használaton kívül,de külső vinyót nem akarok venni.

Köszönöm, megfontolom amit ajánlottál.

(#3513) Valkűr válasza King Unique (#3508) üzenetére


Valkűr
őstag

Igen ebbe ment a 7200 HDD. 26-28 fokos átlagban. A másik felét a kérdésednek nem értem. Vagy az nem is nekem szólt? ☺

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3514) King Unique válasza Möhe (#3512) üzenetére


King Unique
titán

Én úgy értettem, hogy azt a párat szeretnéd külső HDD-ként használni. Ha ezekből csak egy merevlemezt, akkor nyilván elég 1 db külső ház. Ha mindet, akkor meg eleve többet kell beszerezni, vagy egy HDD dokkolót.

(#3513) Tigerteam: de neked, mivel a táblázat néhány oszlopának adata korábban nem lett megadva, azért lenne jó azokat kitölteni. Amit előre is nagyon megköszönnék. A chip, ha nem látszik, akkor elég a VID-PID azonosító is HDS-ben. Mi nem érthető ezen? Amúgy a hőfokok nagyon jók, ahhoz képest, hogy 7200-as a lemez.

[ Szerkesztve ]

(#3515) Valkűr válasza King Unique (#3514) üzenetére


Valkűr
őstag

Még mindig nem vágom miről van szó...Miféle táblázat? És mi az a Vid-Pid? :) Ok a táblázat meg van, nem tudtam hirtelen miről van szó..

[ Szerkesztve ]

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3516) Valkűr


Valkűr
őstag

NA közben megtaláltam amit kérdezel...Vid: 13FD PID: 1E40 Feltéve, ha ezeket kérdezted :) A csomagban volt csavarhuzó, e-sata és USB kábel is..

[ Szerkesztve ]

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3517) King Unique válasza Valkűr (#3516) üzenetére


King Unique
titán

Igen ezekre voltam kíváncsi, köszönöm. A VID-PID és HDS infók alapján Initio chip lehet benne. Valószínűleg INIC-3619PL/ 3610PN [link].
Ez a rack csak sima USB 3.0 csatlakozós, eSATA kábelt hogyhogy mellékeltek? Továbbá HDD leállítás, üresjáratban alvó mód?

(#3518) Valkűr válasza King Unique (#3517) üzenetére


Valkűr
őstag

Ez a USB 2-es verzio, nem vettem meg a hármast mert amihez kell ahhoz e-satával van csatlakoztatva. Ezért nem volt szükség USB3 -ra. De valamit nem értek. Miért nem látja a gépem ha esatával csatlakoztatom? A mediaplayer azonnal meglátta a PC nem. Még az eszközkezelőben sincs. Az Esata csati a pc házamon van, elvileg be is van kötve mert a USB csatlakozók amik ugyan onnan jönnek működnek.

Leállitásra a hátlapon van egy kapcsolo, illetve kettő. Az egyikkel leállitom a másik a ventik világitása.

[ Szerkesztve ]

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3519) King Unique válasza Valkűr (#3518) üzenetére


King Unique
titán

Ja, hogy te ezt vetted [link]. Jó tudni. :D

Ha eSATA-n csatlakoztatod, eszköz -és lemezkezelőben látja a Windows, BIOS-ban AHCI be van kapcsolva?
Illetve volt olyan eset, hogy gépindítás előtt kellett eSATA-n csatlakoztatni és azt leállítva leválasztani. Bár az eSATA hotswap képes.

Leállítást a hardver biztonságos eltávolításánál értettem, illetve alvó mód alatt az üresjáratban történő automatikus HDD leállítást x perc után.

[ Szerkesztve ]

(#3520) Valkűr válasza King Unique (#3519) üzenetére


Valkűr
őstag

Ok köszi, kellett neki az újraindítás...A lekapcsolást még nem próbáltam. De meglesem mindjárt. A hardver biztonságos eltávolitásban nem látom, de ehhez lehet USB-vel kell csatlakoztatni nem?

[ Szerkesztve ]

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3521) King Unique válasza Valkűr (#3520) üzenetére


King Unique
titán

Ha eSATA-n ott nem lehet leválasztani, akkor a fentebb linkelt programot kell használni, ami direkt erre való. Egyszerre csak egyféle csatlakozás megengedett, vagy USB, vagy eSATA.

[ Szerkesztve ]

(#3522) Valkűr válasza King Unique (#3521) üzenetére


Valkűr
őstag

Aham, igy be is tette tálcára...Tehát ha itt leválasztom, akkor elvileg alvó módba ki kell kapcsolnia, ha ezt a ház támogatja?

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3523) King Unique válasza Valkűr (#3522) üzenetére


King Unique
titán

NEM, az alvó mód az, amikor üresjáratban x perc után, vagy gépet alvóba rakva a külső HDD is leáll. Ha tálcán leválasztod, akkor meg eltávolítod a rendszerből és leáll akkor is (optimális esetben merevlemezt leállítja, LED kialszik stb.) Ezeket kérdeztem én is.

[ Szerkesztve ]

(#3524) Valkűr válasza King Unique (#3523) üzenetére


Valkűr
őstag

Leválasztva nem állt még le...

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3525) Valkűr válasza Valkűr (#3524) üzenetére


Valkűr
őstag

A gépet kikapcsolva sem állt le, pontosabban a Hdd leállás megtörtént, csak a ház nem kapcsol ki. Ahogy bekapcsoltam a gépem a hdd azonnal elindult és a kék led villog, mikor leállítás történik akkor nem villog csak folyamatosan világít. Ugyan ez történik levalasztaskor is. SZerintem alvò modban is ezt csinálja. Tehát a ház aktiv de a Hdd benne leáll mert hallani is, h kattan és lekapcsolja.

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3526) King Unique válasza Valkűr (#3525) üzenetére


King Unique
titán

Ez normális így, mert eleve teljesen áramtalanított állapotba csak akkor kerül, ha a hátulján lévő kapcsolóval lekapcsolod.

Köszönöm az információkat! :R

(#3527) Valkűr válasza King Unique (#3526) üzenetére


Valkűr
őstag

Igazán nincs mit, hőfok újra mérve úgy, h egy jó 1,5 órája nyúzom.

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3528) King Unique válasza Valkűr (#3527) üzenetére


King Unique
titán

Nagyon baba. :))
Persze függ a szoba hőmérsékletétől is, de ha egy 7200 RPM-es vinyót (milyen pontosan?) ilyen jól hűt, az frankó. Korábban mások is dicsérték, hogy nyáron sem ment nagyon 35°C fölé a HDD hőmérséklete.

(#3529) Valkűr válasza King Unique (#3528) üzenetére


Valkűr
őstag

A HDD pontosan egy Toshiba

[link]

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#3530) King Unique válasza Valkűr (#3529) üzenetére


King Unique
titán

Aha, az új 3,5" Toshiba. Aktív hűtéses külső házban nyilván sima ügy, de egy passzívnál már vsz meglátszana a 7200 RPM. Kösz az infót.

(#3531) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Amennyire én látom ez a Captiva állandóan pörgeti a HDD-t. Van rá bármilyen megoldás, hogy csak akkor pörögjön, amikor ténylegesen használom is? (Btw. a csavarok, amiket hozzá adtak a határ szar kategória, be se lehet hajtani őket a menetbe rendesen, ha nincs valami extra csavarhúzód, és nekem sajna nincs.)

szerk:
Úgy nézem ezzel az MP tool-al meg lehet mahinálni a dolgot, hogy működjön. Ez csak Windows-hoz van? Nem igazán láttam oprendszerenkénti felosztást a letöltő oldalon.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3533) King Unique válasza inf3rno (#3531) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Pontosan mi a probléma, alvó mód / leválasztás utáni HDD leállítás nem működik?
Aki vett ilyen külső házat, annál Windows alatt használva ok volt mind a kettő. Ismerős vagy Linux topikokból, így gondolom az alatt használod. Az alvásnak általában Linux alatt is kéne működnie, legalábbis nálam szokott Mint, Ubuntu és hasonló disztrók esetében. Viszont a leválasztás utáni leállítás már DE függő [link], [link].

Az ASMedia MP Tool pedig kizárólag Windows alatt használható, nem tudok róla, hogy a másik két platformra is készült volna belőle külön verzió. Ha PID: 55AA nálad is a Captiva külső ház azonosítója, akkor szinte bármit be lehet állítani. Vannak összefoglalóban is feltüntetve különféle firmware-ek, van ami alapból tiltja az alvó módot és van olyan, amelyiknél 10 perc után aktiválódik. De akár még az időtartam is módosítható. Továbbá a fő támogatott rendszer működés terén is leginkább a Windows, így más operációs rendszereknél néha esetleg előfordulhatnak furcsaságok.

A legtöbb külső házhoz sok esetben valóban eléggé kicsi és gyenge csavarhúzókat mellékelnek, de ennek az egyik oka, hogy ne lehessen túlhúzni a csavart és beleszakítani a menetet. Ha viszont arra érted, hogy a csavart alapból nehéz behajtani, az már más, de a topikban eddig nem panaszkodtak erre a beszámolók során.

[ Szerkesztve ]

(#3534) inf3rno válasza King Unique (#3533) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Van egy Odroid XU4-em, azon van egy Ubuntu 14.04 LTS szerver (szóval nincs DE). Ahhoz lenne ez háttértár, NAS-nak használnám leginkább, SMB-vel osztanék meg fájlokat róla. Azt szeretném elérni, hogyha csak az SD kártyás alkalmazások futnak, de nincs kérés az SMB szerver felé, szóval nem olvas a HDD-ről, akkor ne pörögjön nekem feleslegesen és fogyassza az áramot. Nem tudtam, hogy 5-10 perc is lehet a standby, azt hittem, hogy kb. azonnali. Amit furcsállok, hogy akkor is felpörög a HDD, ha nincs is mountolva, és ugyanúgy megy perceken át. Hosszabb ideig még nem néztem, de mindjárt bekapcsolom. Ami nem világos ezzel kapcsolatban, hogy ez Linux driver függő, vagy a firmware-t kell módosítani, hogy standby-ba menjen mondjuk fél perc használatlanság után. Szóval igazából ez a kérdés, hogy mibe kell belenyúlnom?

A csavarral szerintem az lehet a gond, hogy nem számolták bele a festékréteg vastagságát, szóval kb úgy kell belevágni a menetbe. Ahhoz elég gyenge anyagból készült a csavar, hogy eközben nem menjen szét a feje, szóval minél többet babrálom, annál valószínűbb, hogy kihajtani már nem fogom tudni. A csavarhúzó, amit adtak hozzá, hasonlóan silány anyagból van. Van csavarbehajtó szettem itthon, azon van olyan fej, amivel be tudtam hajtani, úgy, hogy az eleje nem volt rajta, csak hogy tágítsam a menetet. A probléma ott van, hogy ez túl vastag ahhoz, hogy beférjen a lyukba, ami a doboz elején van, szóval úgy nem tudom behajtani vele, hogy fent van az eleje is. A csavarhúzóval, amit hozzá adtak így sem megyek semmire, mert elforog kb a menet felénél, nem lehet erőt kifejteni vele. Valszeg az lesz, hogy elmegyek egy csavarboltba, aztán veszek hasonló csavarokat, csak valamit minőségit, meg csavarhúzót is, mert ez így kb használhatatlan, lötyög az eleje az egésznek. Ami szintén nem tetszik, se ezen, se az Odroidon, hogy ilyen mikroméretű csavarokat adtak hozzá. Fogalmam sincs miért nem lehet rendes nagy csavarokat ezekbe beletenni, amihez nem nagyító kell, és minden hagyományos csavarhúzó behajtja őket.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3535) King Unique válasza inf3rno (#3534) üzenetére


King Unique
titán

A gyári beállítás ennél az, hogy működnék az adott funkciók, legalábbis Windows alatt a beszámolók alapján. Viszont, hogy egyéb más estekben mi a helyzet, az már más dolog. Pl. nálam is xy külső ház PC-n, notebookon Windows és Linux alatt altatja, leállítja a merevlemezt, de médialejátszó, set-top box és társai esetében már nem. De van, hogy bizonyos chipeknél a teljes leállítás épp Linux alatt sem működik. Tehát, ha az adott gazdaeszközön és oprendszeren ez alapból nem támogatott, alapból máshogy működik, akkor nem biztos, hogy egy firmware update ezen segít. Le kéne csekkolni, hogy pl. Linuxot / Windowst futtató asztali gépen működnek-e ezek, mert ha igen, akkor inkább a gazdaeszköz és Ubuntu szerver beállítási lehetőségei felől kéne megközelíteni a dolgot.

Érdekes ez a csavarozás probléma, ezidáig ennél a külső háznál nem vetette fel senki. Lehet szórás ezeknél, az is előfordulhat, hogy valaki egy gyengébben sikerültet fog ki.

[ Szerkesztve ]

(#3536) inf3rno válasza King Unique (#3535) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet, passz, emiatt biztosan nem küldöm vissza, megoldható filléres összegből. Fedora alól próbáltam ki eddig, működni működik a cucc, írt, olvasott szépen. Ma próbálom majd fellőni a Samba server-t és megosztani a fájlokat az Odroidos gépről. Maga a HDD 15 perc után is ugyanúgy pörög a rackben Linux-nál, szóval biztos, hogy állítani kell valamit rajta, már ha a standby tényleg azt jelenti, hogy leáll a pörgés, és csak hozzáféréskor pörög fel újra. Egyébként nem gond, hogy függőlegesen van benne a vinyó, és nem vízszintesen?

Buliban hasznos! =]

(#3537) King Unique válasza inf3rno (#3536) üzenetére


King Unique
titán

"már ha a standby tényleg azt jelenti, hogy leáll a pörgés, és csak hozzáféréskor pörög fel újra"

Azt jelenti, csak ezen funkció minden egyes készüléken és oprendszeren való működése már nem garantált. Windows alatt általában működni szokott, de ha fent van pl. a HDS, akkor többeknél nem ment alvóba, nálam sem. Tehát még ha külső rack felől támogatott is a dolog, attól még bizonyos rendszer -és programfolyamatok akadályozhatják az alvó mód működését.
Illetve van, aki szerint nem is jó a túl gyakori leállítás és felpörgetés, mert hosszabb távon jobban igénybe veszi a mechanikát, mint a folyamatos üzem. Viszont legjobb talán az arany középút, mert az sem feltétlenül ideális, ha inaktív állapotban állandóan pörög és emiatt többet fogyaszt, növekszik az üzemidő, fejparkolás stb.

"Egyébként nem gond, hogy függőlegesen van benne a vinyó, és nem vízszintesen?"

Nem gond, nyugodtan lehet így használni.

(#3538) inf3rno válasza King Unique (#3537) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nálam az esetek többségében valszeg aludni fog. Igyekszem a napi dolgaim az SD kártyán meg a kliens gépeken megoldani, szóval csak a ritkábban használt statikus fájlok kerülnek majd a HDD-re. Így az ideális az lenne, ha pár perc tétlenség után leállna. 24 órában fog menni a gép, szóval semmiképp nem jó, ha nem tud aludni a HDD.

Egyelőre ennyi, a géphez mountolni sem tudtam még, valamiért nem került fel a listába fdisk -l és lsblk esetében sem. Az USB portok pedig jók rajta, legalábbis egér meg billentyűzet megy róluk hiba nélkül.

Buliban hasznos! =]

(#3539) King Unique válasza inf3rno (#3538) üzenetére


King Unique
titán

Hát ilyen Raspberry klón Odroid XU4 kütyüm nincsen és Ubuntu szervert sem használtam még. De nálam egy másik külső házzal próbálva asztali gépen és notebookon megy az alvó mód Ubuntu 14.04 LTS/ 15.10 alatt. Esetemben az ASMedia ASM1053 chip firmware beállításai támogatják eme funkciót és 10 perc után leállítja a merevlemezt, a LED is kialszik. Ha fájlkezelőben megnyitom, akkor újra felpörgeti. Nem tudom mi a helyzet Fedora esetén, de asztali gépen elvileg annál is kéne működnie, ha támogatja a firmware? Ha egyáltalán nem és Windows alatt próbálva sem, max azután érdemes piszkálni a firmware-t. Kicsit kutakodva a témában, találtam egy leírást, aminek talán még hasznát lehet venni.

Linux - Automatic Spin-Down For Idle External Hard Drives

(#3540) inf3rno válasza King Unique (#3539) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Majd elolvasom amit linkeltél, hátha segít. Egyelőre valamiért nem ismeri fel a cucc sem a racket, sem a pendrive-ot, így mountolni sem tudom, mégis folyamatosan pörög. Írtam fórumba, hátha tudják mi a gond vele. Néha hibás USB-vel kerülnek ki ezek a kütyük, de teszteltem egérrel és billentyűzettel, és mindegyik működött.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3542) King Unique válasza inf3rno (#3540) üzenetére


King Unique
titán

Hát, ha már fel sem ismeri, az megint problémás...de hogy az ilyen mini eszközök mennyire stabilak ilyen téren, milyen esetleges anomáliáik vannak, azzal nincs tapasztalatom.

Egyébként beleolvastam a másik topikba. Az ott leírtakkal kapcsolatban 2 megjegyzésem lenne:

1.) Az USB 3.0/3.1 maximális sebessége csak UASP módban használható ki és ehhez viszont már SSD kell. Az, hogy egy külső ház és az operációs rendszer támogatja az UASP-t, attól még nem feltétlenül lesz gyorsabb az adatátvitel HDD-vel, mint a normál BOT csatlakozási mód esetében. Max speciális alaplapok és szoftverek által érhető el további plusz növekedés [link], [link]. Egy ilyen ODROID-XU4 meg nyilván nem képes erre... valamint a tesztek alapján a normál adatátvitel sebessége is bőven elég egy merevlemezhez [külső SSD teszt].

2.) A linuxos Ext2/3/4 fájlrendszert külső driverek segítségével simán tudja olvasni & írni a Windows [link]. Én a használatuk közben nem tapasztaltam semmilyen hibát, nem ment tönkre az Ext4 partíció. Persze, mivel nem natív támogatásról van szó, így lehet fenntartásokkal kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#3543) inf3rno válasza King Unique (#3542) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja látom, köszi. A HDD 130MB/s-et tud, ahogy nézem a BOT-al 200 feletti is elérhető, úgyhogy tényleg nem kell hozzá az UASP.

Linuxos topic-ban írta valaki, hogy gallyra ment vele az ext4-es partíciója. Egyébként használtam már én is, de ezek után inkább hanyagolom.

Buliban hasznos! =]

(#3544) King Unique válasza inf3rno (#3543) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az csak egy dolog, hogy hardver és szoftver felől is támogatott az UASP, de egy mezei (külső) HDD attól még nem nagyon lesz gyorsabb.

Biztos, én nem olvastam ilyet, de elhiszem. Kis panaszt talán az Ext2Fsd stabilitása felől hallottam, de a Paragon ExtFS-re még nem.

(#3545) inf3rno válasza King Unique (#3544) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát most nem keresem elő, szerintem hónapokkal ezelőtt írta valaki.

Buliban hasznos! =]

(#3546) Gruba


Gruba
csendes újonc

Sziasztok!
Lenne két régi winchester aminek külső merevlemezházat akarok keresni. Lehetőleg egyet.
Az egyik Maxtor 5T020H2 (IDE), a másik Western Digital WD1200JB (Ultra ATA/100).
Nem nekem kellene, így ahogy a neten nézem a képeket a két hdd csatlakozása hasonló.
Szerintetek meg lehet oldani 1 külső házzal?

(#3549) King Unique válasza Gruba (#3546) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezek a modellszám alapján 40 pin IDE csatolósak lehetnek. Vannak 3,5" IDE | IDE/SATA külső házak, bár egyre szűkebb belőlük a kínálat és a legtöbb csak USB 2.0-ás. Viszont eleve egy egylemezes házba nem rakható bele egyszerre 2 db HDD, oda alapból többlemezes (multi-bay) kell...vagy HDD dokkoló. Előbbiek viszont drágák és nem is tudom van-e olyan, amelyik egyszerre tudja kezelni mindkét interfészt?

Tehát a lehetőségek:

a.) Veszel 2 db 3,5" IDE | IDE/SATA külső házat. Összefoglaló táblázatában és a végén lévő gyártók listájában vannak ilyen típusok. Pl. ezen Delock, Ewent, König, RaidSonic, Sharkoon modellek itthon is kaphatóak. Vagy akár eBay és társai oldalakon még olcsóbbakat találni.

b.) Veszel egy HDD dokkolót, amibe beletehető 2 db IDE/SATA merevlemez. Összefoglaló végén megtalálod a gyártók listáját, pl. a Sharkoon kínálatában akadnak ilyen megoldások.

(#3550) Gruba válasza King Unique (#3549) üzenetére


Gruba
csendes újonc

Köszönöm szépen a segítséget!
Egy darab elég lesz, csak egy ezer éves pc-ről szeretne haverom átmásolni pár dolgot laptopra a 2 winyóról. Ahogy nekem mesélte a dolgot, nagyon régi pc-ről van szó, ami az elmúlt években be sem volt kapcsolva. Megnézem a linkeket amiket adtál, és egyeztetek az emberkével.
Még egyszer köszönöm! :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.