Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3551) King Unique válasza Gruba (#3550) üzenetére


King Unique
titán

Ja, az más, mert azt gondoltam mind a kettőt használni is akarja külső merevlemezként. Ha csak az adatokat kell átmásolni róluk, ahhoz elég akár egy IDE / SATA - USB átalakító adapter is, amihez adnak külső tápot. Vagy egy HDD dokkoló is pont ideális ezen célra.
A fentebb említett külső házak egyébként mind megtalálhatóak árgépen is, illetve a König esetében a táblázatban is feltüntetett modellről van szó [link].

[ Szerkesztve ]

(#3552) Möhe


Möhe
addikt

Üdv.

Rendeltem Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0-t, és NAS-ra kötném rá, adatmentési céllal.
Ez ugye plug&play cucc? Nem kell driver,egyéb,stb...?

(#3553) King Unique válasza Möhe (#3552) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Igen az, mint nyilván maga az USB szabvány, nem kell semmit pluszba telepíteni.
Max régebbi rendszereknél (pl.Win7) kell felpakolni az USB 3.0 drivert, hogy annak sebességét ki tudd használni. Milyen, mekkora merevlemezt tettél bele?

[ Szerkesztve ]

(#3554) batagy válasza Möhe (#3552) üzenetére


batagy
őstag

Plug and Play. Nem kell semmi driver.
USB storage-ként kell felcsatolnia a linuxnak.

[ Szerkesztve ]

(#3555) anonymus89


anonymus89
addikt

Sziasztok!

Kaptam vagy 8 db hdd-t legtöbb pata-s néhány sata-s mivel már áttértem én is a h81 szériára így szeretném kérdezni mit ajánlanátok ezek tesztelgetésére van pár dvd író is.

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#3556) Möhe válasza King Unique (#3553) üzenetére


Möhe
addikt

Eredetileg wd red 6tb , de azt már befogtam másra. Seagate barracuda 2.5tb lesz benne.
Köszönöm az infót.

(#3557) King Unique válasza anonymus89 (#3555) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha nem akarod őket tartósan külső merevlemezként használni, akkor nyilván nem kell mindegyikhez külön külső házat venni. Csak tesztelgetéshez, rajta lévő adatok megtekintéséhez praktikusabb egy HDD dokkoló, vagy SATA / IDE - USB átalakító adapter. Ezekről pont nemrég volt szó, ha kicsit visszaolvasol.

"van pár dvd író is."

Ha natúr asztali DVD írók, akkor azokhoz ezt támogató 5,25" külső ház kell. Pl. LC-Power és Delock kínálatában vannak ilyenek. Notebookból kivett slim ODD-hez is lehet venni külső házat [link].

(#3558) anonymus89 válasza King Unique (#3557) üzenetére


anonymus89
addikt

Van egy noti hdd-m egy Transcend Storejet 25S3-házba nekem az pont tökéletes. Láttam a hsz-ed de én mondjuk egy vagy kettő vagy három konkrét ajánlatra volnék kíváncsi.
Ma voltam számteches ismerősnél és egy usb 2.0-ás Sharkoon Drivelink csücsült a polcon. A dokkolókról hallottam, hogy hamar elkopnak az érintkezők a sok be-ki művelettől. (bár ez nem tudom mennyire igaz)

Ki az aki használ pl. ilyen ketyerét sata-s pata-s hdd-hez?

[ Szerkesztve ]

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#3559) King Unique válasza anonymus89 (#3558) üzenetére


King Unique
titán

Igen, olvastam a másik topikban. :)
A dokkolóknál valóban fennállhat ez a probléma, de azért nem mindegyik típusnál, illetve kell egy bizonyos csatlakozásszám ahhoz, hogy ez előforduljon. A DriveLink is akár megfelelő lehet, ez egy afféle átmenet átalakító adapter és dokkoló között. Mindenképpen olyanra lesz szükséged, amihez adnak külső tápot. Ezen oldal alapján mellékelnek hozzá, illetve az USB 3.0 változathoz is [link].

Ajánlás terén ott az összefoglaló, ami a külső házakat illeti. Viszont gondolom nyilván nem akarsz 8 db külső rack-et venni. Ha mégis az kéne, akkor szerintem találsz a táblázatban megfelelőt. Továbbá időnként előkapni egyik-másik merevlemezt, viszont a dokkoló, esetleg átalakító adapter lenne a legpraktikusabb. De egyikkel sincs akkora tapasztalat, mint a külső házakkal. Dokkolók kapcsán csak néhány kósza infó van elhintve a topikban, ha rájuk keresel. Átalakító adapterből korábban ezt a típust vette a fórumtárs és röviden jellemezte [link]. Tehát ez se minden téren ideális és igazból a fix beépítés, külső házas megoldás talán a legstabilabb.

[ Szerkesztve ]

(#3560) anonymus89 válasza King Unique (#3559) üzenetére


anonymus89
addikt

Házat biztos nem vennék nincs kedvem csavarozgatni tenni venni akkor már inkább egy dokkoló.
Megéri usb 3.0-t venni belőle lenne egyáltalán valami különbség sebességben?

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#3561) King Unique válasza anonymus89 (#3560) üzenetére


King Unique
titán

USB 3.0 nyilván jóval gyorsabb, de a pontos sebesség a merevlemezek teljesítményétől függ. A régi IDE HDD nyilván közel sem lesz olyan gyors, mint egy mostani SATA típus. Amúgy időtállóság tekintetében is a 3.0 mellett érdemes letenni a voksot és ha nem túl nagy a felár, akkor érdemes egy ilyent venni. Később is jó hasznát veheted majd a plusz sebességnek, mert az USB 2.0-nak külső adattáraknál már nem nagyon van értelme.

(#3562) csabsz13


csabsz13
aktív tag

sziasztok!
router-re kötnék USB csatlakozással 2 HDD-t és jó lenne őket egy eszközbe tenni. dokkolót láttam - van is vele tapasztalatom, de jobb lenne egy olyan ház, ami befogad 2 HDD-t.
ami még jó lenne hozzá, ha USB3 és az alvást nem erőlteti :B
létezik ilyen? az összefoglalóban ezt nem láttam részletezve.

előre is köszi a válaszokat!

AMD Ryzen 2600x 3.6GHz - BE QUIET! Shadow Rock Slim - MSI B450 Tomahawk - KINGSTON HyperX Predator 32GB DDR4 3200MHz - ZOTAC RTX2070 AMP! EXTREME - FSP Aurum Gold 550M - Bitfenix Merc Alpha

(#3563) King Unique válasza csabsz13 (#3562) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Többlemezes külső házakkal nem nagyon van tapasztalat, azért nincsenek az összefoglalóban. Max a végén a gyártók listájában vannak feltüntetve az ilyen típusok. Viszont ezek eleve drágábbak, illetve a RAID-et tudná-e kezelni a router, azt nem tudom hirtelen?
Tehát utóbbi, vagy HDD dokkló / 2 db 3,5" külső ház megoldás. Az alvó mód meg lehet egy routeren alapból nem is működne, hisz nem ezek az elsődleges célhardverek. Valamint az ASMedia vezérlős és PID: 55AA azonosítós házaknál ez a funkció tetszőlegesen be/ ki kapcsolható, időérték megváltoztatható firmware frissítéssel.

(#3564) batagy válasza csabsz13 (#3562) üzenetére


batagy
őstag

Az ilyen dupla helyes 3.5" rackek nem olcsók és nincs is nagy választék. Ebayjen is 20eFt körül indulnak.

Lehet, hogy egy két vinyó helyes NAS-sal jobban jársz, bár az igaz higy kb 3-szor drágább. De legalább gyorsabb rajta az OS, mint egy routeren.

(#3565) csabsz13 válasza King Unique (#3563) üzenetére


csabsz13
aktív tag

elvileg több HDD-t kezelne a router, arra például pozitív választ kaptam, hogy USB HUB-ra kötve több HDD is mehet a routerhez csatolva.

kicsit több időm volt délután, így kb. annyit azért találtam, hogy RAIDSONIC és LOGILINK kínálat van elérhető és nekem tetszetős. esetleg csak márka alapján melyik lehet ajánlottabb? (a LOGILINK kb 30%al olcsóbb és nem tűnik sokkal gyengébbnek, de még részleteiben nem tudtam megnézni a vezérlőket stb.)

(#3564) batagy:
igen, eredetileg NAS-tól indultam el, de ami igényem lenne az inkább 80e körül van. routert viszont amúgy is cserélnék, tehát akkor már 80e+30e-nél tartanék. szóval úgy gondoltam lesz egy szuper routerem meg egy kis szerver hozzá (ami lenne ez a két tárhelyes, RAID-es házikó)

AMD Ryzen 2600x 3.6GHz - BE QUIET! Shadow Rock Slim - MSI B450 Tomahawk - KINGSTON HyperX Predator 32GB DDR4 3200MHz - ZOTAC RTX2070 AMP! EXTREME - FSP Aurum Gold 550M - Bitfenix Merc Alpha

(#3566) King Unique válasza csabsz13 (#3565) üzenetére


King Unique
titán

Igen, most nézem a LogiLink is már előrukkolt 2-bay megoldással UA0154 néven. Márkanév alapján természetesen a RaidSonic a kiforrottabb gyártó, de konkrét tapasztalat nincs a többlemezes külső házaikkal.

Csemegézni és teszteket nézegetni a TechPowerUp oldalát tudom ajánlani, ahol van külön gyári külső vinyós, külső házas, dokkolós kategória is.

[ Szerkesztve ]

(#3567) inf3rno válasza King Unique (#3539) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Agyaltam a témában. Nagjyából három szereplős a dolog, van a HDD firmware, van a SATA-USB bridge chip meg van az operációs rendszer, ami beleszólhat abba, hogy mikor legyen spindown. Vajon ennél az időzített spindown-nál melyik dönti el, hogy mikor érkezett el az ideje? Van egy fél tucat scriptem meg lehetséges megoldásom, de így, hogy nem látok bele a folyamatba, nem tudom eldönteni, hogy melyiket használjam, túl sokat meg nem akarok kipróbálni, mert gondolom ezeknek megvannak a maguk veszélyei, illetve gondolom zavarhatják is egymást.

Buliban hasznos! =]

(#3568) King Unique válasza inf3rno (#3567) üzenetére


King Unique
titán

A külső házban lévő chip és firmware gyakorlatilag egynek vehető, utóbbi határozza meg. Illetve az időtartam is leginkább ezen firmware beállításaitól függ. Magának a HDD-nek, rajta lévő firmware-nek nem sok köze van az alvó módhoz, sőt mondhatni semmi. Az operációs rendszernél meg egy dolog, hogy támogatja, de ha bizonyos rendszer -és/ vagy programfolyamatok közben használják, akkor azért nem fog alvóba menni. De ezt már fentebb kitárgyaltuk szerintem. A korábbi beszámolók alapján a 3,5" Captiva rack gyárilag támogatja az alvó módot, tehát a hiba inkább a gazdaeszköz és a Linux háza táján keresendő. Ha kipróbálod és Windows alatt sem működik, azután érdemes piszkálni a firmware-t.

Amúgy talán a legmarkánsabb ezen funkció működésénél a külső rack firmware beállítása. Ha az nem támogat semmilyen leállítást, akkor ez nem is fog egyáltalán működni. Erre jó példa a közelmúltban vásárolt 2,5" külső házam [teszt].

(#3569) i are robot


i are robot
senior tag

Sziasztok!

Sajnos nincs időm átolvasni mindent, viszont ma vagy holnap megoldást kell találnom a következőre. Laptop mellé lenne szükségem egy olyan usb 3-as külső házra, amibe 2 HDD fér, és tudja a Raid1-et (tükrözés). Jelenleg van két db 2 terás 3,5"-es vinyóm, azokat tenném bele, de valószínűleg később nagyobbakra cserélném. A laptopban egy 1 terás lemez van, csak sajnos kezd kicsi lenni, úgyhogy szeretnék kiarchiválni dolgokat a külső háttértárra, viszont néha dolgoznék is rá, tehát írás-olvasás menne rajta. Egyrészt erre elegendő-e sebességben az usb 3, valamint tudtok-e konkrét házakat ajánlani? Még 1-2 éve a RaidSonic Icy Boxokat nézegettem, azok jók, vagy van megbízhatóbb/ajánlottabb márka? Nincs szükségem hálózati képességre, közvetlenül csak laptophoz kell, ennek ellenére a NAS jobb megoldás lenne? Tudtommal azok jóval drágábbak is, viszont nem költenék most erre 50e+ pénzt, ha 30e alatt meg lehet úszni, az jó lenne.

Előre is köszönöm! :R

(#3570) King Unique válasza i are robot (#3569) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Épp nemrég tárgyaltuk, hogy többlemezes házakkal nincs tapasztalat, azért sem találhatók meg az összefoglalóban. Max a végén lévő gyártók listáját tudom ajánlani és igen, a RaidSonic elvileg jónak mondható. A NAS-nak is megvannak a maga előnyei, illetve van külön topikja: Milyen NAS-t vegyek?

(#3571) inf3rno válasza King Unique (#3568) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hú hát ez fura. Elvileg a HDD-nek is van ilyen feature-je, amit használ is ha satára van dugva, nem rackre. Ezek szerint akkor a rack felülírja ezt a feature-t, az oprendszer meg felülírja a rack-et? :DDD Nehéz a felfogásom, nem aludtam sokat. :DD

Buliban hasznos! =]

(#3572) VVoid válasza i are robot (#3569) üzenetére


VVoid
aktív tag

Szia,

én ilyet használok, 2 db-ot is, RAID1-ben, tudom ajánlani:

[link]

[link]

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#3573) King Unique válasza inf3rno (#3571) üzenetére


King Unique
titán

SATA-n lehet, bár ott is nagyban függ az OS-től. Az USB meg eleve más, illetve mint említettem korábban, bizonyos programok is akadályozhatják. Pl. Windows alatt a HDS. Linux alatt még nem futottam bele ilyenbe, de ki tudta ott mi kezdheti el használni a lemezt, ami az alvást meghiúsíthatja?
Igen, érdekes ez az egész. :DDD

(#3574) King Unique válasza VVoid (#3572) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Köszönjük a közérdekű infót, lassan gyűjteni kell e téren is a tapasztalatokat. Ha esetleg pár infót meg tudnál osztani, akkor a táblázatba is bekerülhetne, mint ajánlott modell. :R

(#3575) csabsz13 válasza VVoid (#3572) üzenetére


csabsz13
aktív tag

egy kicsit off kérdés: neked mire van rákötve a kütyü? én most egy ASUS router mögé szeretném betenni USB3-on. esetleg így használod te is? 1-2 mondatot írhatnál, mik a tapasztalatok.
köszi!

AMD Ryzen 2600x 3.6GHz - BE QUIET! Shadow Rock Slim - MSI B450 Tomahawk - KINGSTON HyperX Predator 32GB DDR4 3200MHz - ZOTAC RTX2070 AMP! EXTREME - FSP Aurum Gold 550M - Bitfenix Merc Alpha

(#3576) inf3rno válasza King Unique (#3568) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Na közben kibogoztam magamtól. Szóval szerinted arról van szó, hogy az operációs rendszer vizslatja, hogy mennyi ideig nem volt hozzáférés a lemezhez, és ha letelt ez a bizonyos idő, akkor küld egy spindown parancsot a lemeznek, hogy kapcsoljon le. Ahogy nézem az idle bash, amit küldtél legalábbis ezt csinálja.

Ami érdekes, hogy http://apmtimer.sourceforge.net/ ez direkt WD lemezekhez van, és eszerint a WD lemezekben van beépítve ugyanilyen automata idle spindown. Olvastam olyat, hogy pont emiatt a hdparm nincs semmilyen hatással rájuk, mert a lemezbe épített cucc felülírja a hdparm-al beállítottat, ami gondolom az operációs rendszer féle időzítős megoldás, vagy ha az nem működik, akkor a bash script, amit linkeltél előzőleg külső meghajtókhoz. Ezek alapján még mindig tanácstalan vagyok. :D Kipróbálom első körben a hdparm-ot, hogy hogyan reagál a lemezre, hátha valami csoda történik, és hatással van rá. Ha nem, akkor marad az apmtimer, de gondolom ahhoz ki kell venni rackből és satára dugni. Azt mondják a hatás permanens, mert gondolom a HDD firmware-ben írja át az időzítő beállításait, és pont emiatt garancia vesztéssel is járhat. Mondjuk ha csak néhány bájtot ír át, az visszaállítható, feltéve ha nem ment gallyra teljesen a lemez.

Buliban hasznos! =]

(#3577) i are robot válasza VVoid (#3572) üzenetére


i are robot
senior tag

Köszi, pont ezt néztem én is, illetve egy másikat, ami csak kicsit más:
http://raidsonic.de/products/external_cases/soho_raid/index_en.php?we_objectID=1010

(#3578) inf3rno válasza King Unique (#3573) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát nekem az umount megakadályozására elég volt az, hogy cd-vel bementem a lemez egy mappjába, szóval el tudom képzelni, hogy van olyan lemez vizsglató program, ami akadályozza a spindownt. Leginkább SMART, stb.. figyelőkre gondolok, amik jeleznek, ha tönkre akar menni a lemez.

Ahogy nézem amúgy használatban 8W-ot eszik. Remélhetőleg ha ezt a pörgést megszüntetem, akkor kb nullára fog redukálódni. Ami évi fél-egy rekesz sört jelent. Már kiöregedtem a bulizásból, de ha sikerül végre fellőni a szervert úgy, ahogy szeretném, akkor azért egy évig minden hónapban iszok rá egyet-kettőt, hogy kiélvezzem az ezzel megtakarított pénzt. ;-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3579) VVoid válasza King Unique (#3574) üzenetére


VVoid
aktív tag

Szia,
terveztem már részletesebb tapasztalat-leírást, más témákban is, csak valahogy mindig kevés az idő :) Inkább read-only user vagyok...

(#3580) VVoid válasza i are robot (#3577) üzenetére


VVoid
aktív tag

Ez is jó lehet, én a kisebb méret, meg a csicsamentesség miatt inkább az általam linkeltet választottam.

(#3581) King Unique válasza inf3rno (#3576) üzenetére


King Unique
titán

Amit még korábban linkeltem, azt én is úgy találtam, nem próbáltam ki. Nem is volt rá szükségem, mert nálam PC-n, notebookon működik Linux alatt az alvó mód. EZ a leírás inkább a fejparkolás csökkentéséhez kapcsolható talán, aminek van is külön topikja itt a fórumon.

SATA-n lehet működnek bizonyos dolgok, de USB-nél már koránt sem biztos. A korábbi linkben írják is, hogy a hdparm SCSI csatlakozású lemezekhez nem igazán használható minden funkció beállítására. Az apmtimer működése megint kérdéses USB-n...?
Nálad az még mindig nem világos nekem, hogy működik egyáltalán az alvás desktop Windows / Linux alatt?? Mert, ha nem, akkor lehet a firmware beállítása nem támogatja. Ugyanis eltérések lehetnek, mivel egyes házak előfordulhatnak többféle vezérlővel, firmware-rel stb.

"Hát nekem az umount megakadályozására elég volt az, hogy cd-vel bementem a lemez egy mappjába, szóval el tudom képzelni, hogy van olyan lemez vizsglató program, ami akadályozza a spindownt"

Csak akkor fog leállni, ha pl.10 percig nem piszkálja SEMMI. Ha közben hozzáférést intézel a lemezhez, akkor nyilván nem megy alvóba. Amúgy standby állapotban is lesz egy minimális fogyasztása.

[ Szerkesztve ]

(#3582) i are robot válasza VVoid (#3580) üzenetére


i are robot
senior tag

Ok, kösz mégegyszer! :R

Azt hiszem az általad javasolt lesz, nekem sem hiányzik, hogy karácsonyfa villogjon az asztalomon. :DDD

(#3583) inf3rno válasza King Unique (#3581) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem teszteltem ezt így külön, de ha szükséges megnézem mindkét oprendszerrel desktopon. Konkrétan Fedora desktop amit használok, szóval nem biztos, hogy ugyanúgy működik, mint az Ubuntu server, de egy próbát megér. Jó lenne azért, ha legalább le tudnám kérni a beállítást, hogy mennyi idő után kell elmennie aludni, hogy ne csak így vaktában próbálgassam. Azt írják egy hdd-vel foglalkozó fórumon, hogy az apmtimer és a hdparm tök más dolgokat állít, illetve van még egy harmadik tool is. Az apmtimer beállítása perzisztál, a hdparm beállítását meg minden power cycle-nél be kell tölteni. Azért is fut daemonként a háttérben. Rákérdeztem ennél a fórumnál is, hogy szerintük mit érdemes állítanom, hátha tudnak valami silver bulletet. :-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3584) inf3rno válasza inf3rno (#3583) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Egyelőre nekem az tűnik reálisnak, hogy apmtimer-el beállítom satán, aztán visszateszem a rackbe, hátha attól lelövi magát. Gondolom a rack maga nem cseszteti állandóan, csak ha hozzáférés kell. Legalábbis remélem. Ha igen, akkor ugrott az idle mód, hacsak nem sikerült valahogy a rack firmwarejét frissíteni, hogy ne csesztesse állandóan a HDD-t. A hdparm egyértelműen nem működik többek szerint sem USB-s cuccoknál és hiába állítom be SATA-n, ha utána a power cycle törli a beállítást. A script, amit küldtél elviekben működhet, szóval last resortnak jó, de ha lehet inkább a HDD firmware-jében oldanám meg alacsony szinten a problémát, mint az operációs rendszerben egy bash script futtatásával magas szinten. A harmadik toolról fogalmam sincs, hogy mire való. Ezen kívül a hdparm-nak is van egy pár konkurrense pl udisk vagymi. Azokat se néztem még meg, hogy mit tudnak.

Megnézem desktopon sata-ban, hogy működik e a spindown a lemezen, meg mennyire van állítva. Talán az kiírja. Kíváncsi vagyok. Aztán felteszem windowsra az asmedia toolját, hátha az ad infot arról, hogy a rack firmware-ben mik a lehetőségek. Legalábbis rémlik, hogy van valami, amivel infot lehet lekérni. Aztán ez alapján talán meglátjuk, hogy hova tovább.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#3585) King Unique válasza inf3rno (#3583) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy SATA-n mit állítasz be neki, az egy dolog. Átrakod USB-s házba, lehet máris nem fog működni, kivétel ha mélyen belepiszkálsz a HDD firmware-be, mint fejparkolásnál a wdidle3 gyári tool. De az a gyártó által kiadott program, ami véglegesen átállítja, ellenben egy külső program erre nem igazán képes.

Továbbá az alvó módot egy USB-s háznál eleve annak firmware beállításainál kell megoldani, ezt mondtam már. Viszont a pontos értéket vsz az ASMedia MP Tool sem fogja mutatni, mert újabban a gyári beállításoknál mindenhol X=kikapcsolt állapotot jelenít meg [link]. Valamint az alvó mód értékére is "Never" ír ki. Ettől függetlenül viszont még működhet simán az automatikus alvás és leválasztás utáni leállítás is. Nálam is mindenhol X van, mégis leáll az adott külső házakban a merevlemez 10 perc üresjárat után. Az egyes firmware-ek kapcsán pl. a Plugable oldalán megadják, melyik támogatja az alvást, melyikben van tiltva stb.

[ Szerkesztve ]

(#3586) inf3rno válasza King Unique (#3585) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben kiderült, hogyha megy a szerver, akkor 10 perc után spindown van, akkor is, ha mountolva van. Ha viszont nem megy a szerver vagy nincs bedugva az USB, akkor pörög 24 órában. Ha leállítom a szervert, akkor valamikor felpörög és úgy marad, valamikor nem, teljesen változó. Nem igazán tudom ezt mire vélni, de a gyakorlatban a szerver 24/7 menni fog, úgyhogy úgy néz ki, hogy nem lesz dolgom vele. Azt hittem nincs hatással rá, hogy a szerver ki van e kapcsolva, azért gondoltam, hogy mindig pörög.

Nem fogyaszt egyébként sokat, de az Odroidot is azért vettem és nem mást, mert az ARM eszi a legkevesebbet. Alapjáraton 2-3W az Odroid, ha meghajtom, akkor is csak 6W-ot eszik. Ehhez jön a HDD, ami 2W, ha nem pörög vagy 6W ha pörög, de nem ír. Az írás plusz 2W. A max fogyasztása a rendszernek pl nagy fájl tömörítésnél és kiírásnál 14W volt. A spin up-nál pár másodpercig eszik kb 30W-ot, de az elhanyagolható. A minimum fogyasztás így 4-5W körül van, ha nem pörög a HDD mert idle és üresen megy a szerver. Ha azt vesszük, hogy 1W kb 35Ft havonta, ha 24/7 megy, akkor a villanyszámlája 150 és 500Ft között lesz valahol attól függően, hogy mennyi ideig idle és mennyi ideig dolgoztatom. Szerintem ez azért nagyon jó.

Összehasonlítva egy integrált processzoros alaplap, pl J1900 csak magában 10W-ot eszik, terhelve meg 20W-ot. Ehhez még hozzájönne a HDD, ami 2 és 8W, szóval 12W minimum és 28W maximum fogyasztás összesen. Ez 400 és 1000Ft közötti összeg havonta.

Ha úgy vesszük, hogy napi 8 órában dolgoztatom, és 16 órában idle, ami ugye 1:2 arány, akkor árban az Odroid 250Ft-os üzemeltetésű költségű havonta, a J1900 meg 600Ft. Szerintem egyik sem vészes. Ha 5 évig megy így 24 órában (legyünk optimisták), akkor kb. 20.000Ft a különbözet villanyszámla terén, ami egy fél Odroid ára. Viszont ennél a kis szutyoknál nagyobb a kockázata annak, hogy idő előtt tönkremegy, mint egy J1900-nál, szóval én teljesen egált mondanék a két megoldásra.

Buliban hasznos! =]

(#3587) King Unique válasza inf3rno (#3586) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis, ahogy a korábbi információk és beszámolók is alátámasztották, működik a Captiva külső háznál az alvó mód, támogatja a vezérlő és a rajta lévő firmware. Viszont ehhez természetesen kell az is, hogy csatlakoztatva legyen és fusson az OS. Egyéb esetekben még ott a házon a power gomb, hogy be/ki lehessen kapcsolni.

(#3588) inf3rno válasza King Unique (#3587) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Igen, de ezeknek pont az lenne a lényege (legalábbis a szervernek), hogy ne kelljen manuálisan csesztetni. Pl ha elutazok otthonról, de hozzá akarok férni egy otthoni szolgáltatáshoz, akkor menjen, és ezt meg tudjam tenni. És ha mondjuk időközben áramszünet volt, akkor ha visszajön az áram, a szünetmentes ébressze fel a kütyüt. Na most pont ilyenkor, ha a rendszer elmegy alvásba, elég szarul jön ki, ha felpörög a HDD és feleslegesen eszi az áramot. Nem eszik sokat, de egy kisebb UPS-t néhány óra alatt így is le tud meríteni. Pl ami most a PC-hez van, az 80Wh körüli, szóval ha 8W-ot eszik, akkor 10 óra alatt meríti le. Ilyen szempontból jobb lett volna, ha USB-n keresztül kapja az áramot. De most már mindegy, ez a case marad, meg gondolom nem ilyen használatra szánták elsősorban.

Buliban hasznos! =]

(#3589) Joe fiú


Joe fiú
senior tag

Sziasztok!

Valakinek véleménye erről a külső házról?
Kolink

3,5" merevlemezt tennék bele, a lényeg, hogy adatmentés céljából néha USB3-n gyorsan lementhessem amit akarok. Megfelel, vagy van egyéb alternativa?

(#3590) King Unique válasza Joe fiú (#3589) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezzel a Kolink külső házzal nincs konkrét tapasztalat, de attól még természetesen lehet jó. Bár egyes webshopokban írják páran [link], hogy a belső műanyag rögzítőlapok nem feltétlenül az igaziak. Egyéb lehetőségek meg az összefoglaló táblázatban vannak.

Olvastam másik topikban, hogy 7200 RPM Toshiba HDD-t szándékozol beletenni. Nos, külső házakba inkább 5400-as javasolt, mint pl. a WD Red. Igaz abban a webshopban majd 7k-val drágább, de megbízhatóbb és van rá 3 év garancia. Azt nem tudom, hogy a 7200-as ebben a házban mennyire melegedne, de egyik fórumtárs pont ezért vett inkább aktív hűtéses külső rack-et [link]. Persze az megint nem olcsó...

[ Szerkesztve ]

(#3591) Joe fiú válasza King Unique (#3590) üzenetére


Joe fiú
senior tag

Köszi, nézelődök még. Igazából egy WD Greent tennék ebbe a házba, a melegedés szerintem nem lenne probléma.
Még várok, hátha találok valami ismertebbet, ha nem, akkor szerintem ez is megteszi, igazából csak azért kellene, hogy ne csupaszon dugjam a winyót a gépre. ( Eddig így tettem rá, ha hordozni kellett)

(#3592) King Unique válasza Joe fiú (#3591) üzenetére


King Unique
titán

Vannak még HDD dokkolók is, de azok se nagyon olcsóbbak és egy ilyen 3,5" külső ház a legstabilabb talán. A WD Green 5400-as, annál nem is, de egy 7200-as már kérdéses, főleg nyáron. Ha meg adatmentés a cél és valóban fontos adatokról van szó, akkor én nem feltétlenül spórolnék az egyes összetevőkön. Igaz 100%-os megbízhatósági garancia nincs egyikre sem...

[ Szerkesztve ]

(#3593) jakkrisz


jakkrisz
csendes tag

Sziasztok!

Véleményeteket, segítségeteket kérném két témában.
Az első külső 3.5 HDD ház vásárlása a másik HDD vásárlása.

HDD-ben kinéztem magamnak egy Hitachi 7k3000 2 Tb hdd, amiről jó vélemények vannak és a meghibásodási százaléka is 1-1.5% körül van, talán a legjobb. A másik választás WD lenne szintén 2 Tb-os, de nem tudom jó választás lenne-e, tekintve, hogy ezekről nincsenek olyan jó vélemények és nagyobb a meghibásodási aránya (5-6%) plusz gondba vagyok, hogy melyik szint válasszam 2. meghajtónak. A Hitachira 1 év, WD-re 2-3 garancia van, de drágább is jóval. Az, hogy több garancia van rá nem győzött meg eléggé. Vélemények?

A másik fontosabb a HDD külső ház lenne. Itt vagyok bajban. iMac-et használok és USB 3-n használnám második meghajtónak. Elsősorban megbízható típust szeretnék, ami 5-6 évig is működne és a későbbi bővítés miatt olyat, ami a nagyobb teljesítményű merevlemezeket is támogatja. Hármat néztem ki, de semmit nem tudok ezekről a márkákról és a minőségükről.

1. Chieftec CEB-7035S USB3.0/SATA 3,5
2. Sharkoon Swift Case Pro U3
3. RaidSonic ICY BOX IB-366STU3+B 3,5" SATA III

Esetleg más típusokat is szívesen várok.
Köszi a véleményeket

(#3594) King Unique válasza jakkrisz (#3593) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

1.) Külső házba való merevlemez felől a Milyen merevlemezt vegyek? topikban érdeklődj, illetve összefoglalóját nézd át! Külső házba inkább 5400 RPM HDD ajánlott, mivel az kevésbé melegszik és kevésbé "kopik" (akár tartósabb is lehet).

2.) Sharkoon Swift Case Pro modellt már többen is vettek, a topik összefoglalóban van róla beszámoló. Az IB-366STU3+B-vel nincs tapasztalat, de egy másik RaidSonic külső házról szintén van beszámoló. A CEB-7035S-ről pedig itt egy teszt, illetve az alábbi fórumtárs használ ilyet [link]. Az összefoglaló táblázatban pedig megtalálhatóak egyéb, a működéssel is kapcsolatos paraméterek.Támogatott rendszernél általában a Windowst adják meg a gyártók, de természetesen használhatóak ezek Linux és Mac OS X alatt is.

[ Szerkesztve ]

(#3595) VVoid válasza jakkrisz (#3593) üzenetére


VVoid
aktív tag

Szia,
RaidSonic ICY BOX IB-366STU3+B:
Használok ilyet pár hónapja. Ha fontos, hogy csavarozás nélkül, egy mozdulattal tudj benne HDD-t cserélni, akkor tudom ajánlani. Egyébként nagyon jó minőségű, kb, mint a Sharkoon Rapid-Case, ami az ajánlottak között szerepel. Összehasonlítva azzal, egy kicsit nagyobb, és ezért talán egy picit jobban szellőzik (1-2 fok), nem billenőkapcsolós, hanem nyomógombos (de nem tűnik rosszabbnak), illetve UASP-képes, ha ez fontos (vinyónál igazából mindegy). A ház nem állítja le a vinyót üresjáratban, ez számomra pozitívum, illetve leválasztáskor a vinyó leáll.
Összességében egy nagyon jó minőségű ház, de drága is, szóval ha nem fontos a csavarmentes, egy mozdulattal cserélhető vinyó, az említett Sharkoon jobb ár-érték arányú (a Swift Case-t nem ismerem).
Ja, és 7200 RPM-es vinyó nem igazán ajánlott passzív hűtésű házakba, pl. WD Red 5TB akár 44-45 fokra is felmelegszik intenzív használat közben.

(#3596) King Unique válasza VVoid (#3595) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Tehát nem rossz ez a toll-free rack, bár általában a RaidSonic jó cuccokat szokott gyártani. Anyagát tekintve full fémnek néz ki, az UASP meg valóban csak SSD-vel használható ki igazán. A chip a belsejében gondolom nem látszik, de biztos valami ASMedia / JMicron / Prolific lehet.

Külön köszönjük ezt a kis beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#3597) VVoid válasza King Unique (#3596) üzenetére


VVoid
aktív tag

Szia,
szívesen :R .
Az elő- és hátlap műanyag, maga a ház fém, egy darabból. A chip nem látszik, és nem is szétszedhető (legalábbis elsőre úgy tűnik :) ). Ha esetleg tudsz szoftveres módszert (Windows), hoy milyen chip dolgozik benne, szívesen megnézem.

[ Szerkesztve ]

(#3598) King Unique válasza VVoid (#3597) üzenetére


King Unique
titán

Szemrevételezés nélkül nehéz megállapítani a pontos chipet. De, ha megnézed HDS-ben a VID-PID azonosítót, akkor abból lehet következtetni rá. Ha UASP módban csatlakozik a külső rack, akkor Win8/10 esetén csak a 4.71-es verzió mutatja. Nálam a 4.60 még mást írt és Win7 alatt jelenítette csak meg az azonosítókat, mivel az nem támogatja natívan az UASP módot.

Valamint, ha ASMedia chipes, akkor megjelenik az MP Tool alsó sorában [link]? A firmware-ből meg akár lehet következtetni a chip típusára (ASM1053/1153). Hasonlóan a JMicron vezérlőhöz, ott is meg kell jelennie az MP Tool alsó sorában, ha olyan chipes [link].
A két programnál nem kell semmit futtatni, elég csak megnyitni a főablakot és lecsekkolni, esetleg screenshot, majd utána bezárni!

:R

(#3599) VVoid válasza King Unique (#3598) üzenetére


VVoid
aktív tag

Eszerint ASMedia 1051, VID 174C, PID 55AA, jól gondolom?

[ Szerkesztve ]

(#3600) King Unique válasza VVoid (#3599) üzenetére


King Unique
titán

Az ASMedia MP Tool alapból 1051-et ír a Product String mezőben, de ez nem jelenti azt, hogy a chip is olyan. Amit fentebb mutattam, az pl. ASM1153 chip. A firmware alapján a tied is bizonyosan ASM1153 / ASM1153E vezérlő, ami jónak mondható. A PID: 55AA pedig hab a tortán, mivel ASMedia esetén kizárólag ezeknél frissíthető a firmware és végezhető el egyéb dolgok beállítása. Tehát már csak emiatt is ajánlott ez az IB-366STU3+B, bár az ára kicsit borsos, az igaz [link].

Köszönöm a screenshotot! :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.