Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4838) Szten Márs válasza stepe (#4835) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

No, én kiegészíteném BemApo eszmefuttatását, mert nem ugyanaz a három, illetve a kettő, ha a mahagóni testűeket nézzük. Olyan specifikációval, hogy mahagóni oldal és hát, fenyő fedlap, rózsafa fogólap és híd, lehet kapni gitárt 15 ezer körül (pl Uniwell), 600ezer körül (pl Taylor), vagy egy millió felett (R.Taylor, McPherson). Specifikációra ránéz az ember, ugyanazt látja, de nagyon nem ugyanaz. Természetesen ilyen extrém eltérés itt nincs, de azért vannak lényegi különbségek így is.

Az egyik legfontosabb része a gitárnak a fedlapja, angolul néha szokták soundboardnak hívni, ez az elnevezés nem véletlen. A fedlap anyaga, minősége igen erősen meghatározza a gitár hangzását. A fenyő itt minden esetben sitka-luc lesz az eddig említett gitároknál, de a Cortnál tömör, tehát valódi fa, míg a másik kettőnél rétegelt lemez. A rétegelt lemez pedig alapból nem fog olyan hangzást adni, mint egy tömör fából készült fedlapos gitár - alapból roszabb lesz nála - ráadásul rétegelt lemezeknél az ún. ageing, a fa beérése sem igazán figyelhető meg - ez a folyamat azt jelenti, hogy ahogy öregszik a gitár (és közben persze sokat használod), egyre gazdagabb lesz a hangja, sitka fenyőnél tipikusan a mélyebb tartományok felé "nyit". Ilyenre rétegelt fedlapnál hiába vársz. Ezen kívül az egész minősége, a merevítés kialakítása is fontos, ráadásul ez utóbbi szintén nagyban befolyásolja a hangot. Szóval ne tévesszen meg senkit az, ha két gitárnál ugyanazt látja a specifikációban, az semmit nem jelent.

Az árkategóriában én egyrészt valóban a Cort Earth 70-et ajánlanám, másrészt a dreadnought gitárfazon talán jól néz ki, de nem a legkényelmesebb. Jobb lábra fektetve, főleg a kezdetekkor jóval kényelmetlenebb, mint sok más gitárforma, így, ha nem ragaszkodsz ehhez a formához, lehet válogatni kényelmesebbeket. A hangzást befolyásolja természetesen a forma is, de ez egy komplex dolog. Ha alternatív formákat akarsz, akkor két OM formájú gitárt tudok ajánlani a dreadnought helyett, az egyik a Samick OM5 (abszolút ajánlom), a másik pedig... hopp, most látom a másiknak felment az ára, vagy én emlékeztem rosszul rá, mindenesetre, ha már kikerestem belinkelem Ashton OM-35
Ennek a teteje nem sitka, hanem engelmann-fenyő, ami kevésbé csilingelő, inkább kissé vastagabb, húsosabb hangzást ad, valahol félúton a vöröscédrus és a sitka-fenyő között. Kézzel pengetésre pl remek gitár ez.

Amúgy a legtöbb akusztikus gitár nyaka 1 11/16" vastagságú, de relative sok 1 3/4"-es van, ami érezhetően vastagabb, és vannak 1 13/16" és 1 7/8"-osak is. Ezeket nehéz kishazánkban beszerezni, az 1 3/4"-es viszont pont jó, ha a szokásosnál vastagabb nyakú fémhúrosra vágysz. Üröm az örömben, hogy 100ezer alatt - legalábbis fejből nem tudok olyan gitárt, aminek ilyen nyaka lenne. Ettől függetlenül lehet, hogy találhatsz a megcélzott árkategóriádban is ilyet, természetesen nem ismerem az összes gitárt, amit Magyarországon lehet kapni.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.