Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Vallás - Archívum 01 (téma lezárva)

Hozzászólások

(#2751) kymco válasza vivo (#2750) üzenetére


kymco
veterán

:R

www.refujvaros.hu

(#2752) guga válasza vivo (#2750) üzenetére


guga
Közösségépítő

Azért ne szaladjunk ennyire elébe a dolgoknak, Jézus ezer évig fog még uralkodni a földön az övéivel és akkor a Sátán nem lesz itt a földön, mert meglesz kötözve s utána egyszer még elengedi Isten, hogy akit ellehet hitetni, az hagy adja magát oda annak, akihez való.

1. És láték egy angyalt leszállani a mennyből, a kinél vala a mélységnek kulcsa, és egy nagy láncz a kezében.
2. És megfogá a sárkányt, azt a régi kígyót, a ki az ördög és Sátán, és megkötözé azt ezer esztendőre,
3. És veté őt a mélységbe, és bezárá azt és bepecsételé ő felette, hogy többé el ne hitesse a népeket, míg betelik az ezer esztendő; azután el kell néki oldoztatni egy kevés időre.
4. És láték királyiszékeket, és leülének azokra, és adaték nékik ítélettétel; és látám azoknak lelkeit, a kiknek fejöket vették a Jézus bizonyságtételéért és az Isten beszédéért, és a kik nem imádták a fenevadat, sem annak képét, és nem vették annak bélyegét homlokukra és kezeikre; és éltek és uralkodtak a Krisztussal ezer esztendeig.

--------

7. És mikor eltelik az ezer esztendő, a Sátán eloldatik az ő fogságából.
8. És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévő népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, a kiknek száma, mint a tenger fövenye.

De soha nem az a fontos, hogy Jézus mikor jön vissza és mikor ragadja el az övéit. Lehet még meghalunk testben, lehet hogy részünk lesz az elragadtatásban, de nem ez a fontos. Hanem az, hogy hozzá tartozunk vagy sem.

A földnek még sok van hátra, minimum 1200-1500 év mire Isten végleg elpusztítja. De egy biztos, a föld lakosainak már többé nem lesz nyugalma. Isten a nyugalmat Jézusban rejtette el és neki adta. Ha valaki Jézusnak része, akkor nyugalma is van.

Ha valaki nem hozzá tartozik, akkor ad neki az Isten foglalatosságot, hogy gyűjtögessen magának és a hiábavalóságnak és fusson még ha nem is üldözik. Nem lesz rá mód, hogy közönyösen végignézzük a sorozatos tragédiákat a tévéből, mert rövid idő kérdése és itt is történik majd valami.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2753) guga


guga
Közösségépítő

Érdekesség gyanánt hagy említsem meg, hogy a Biblia elején még Isten kígyónak nevezte a Sátánt, mert még senki nem tartozott hozzá csak Ádám és Éva, de a Biblia végén mikor lejár az emberiség ideje, akkor már Sárkánynak nevezi, mert úgy meghízott és annyi ember adta neki a lelkét.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2754) vivo válasza guga (#2752) üzenetére


vivo
csendes tag

Szerintem is az a fontos, hogy hozzá tartozunk, vagy sem. A magam részéről, én feltétel nélkül elfogadom őt, mint megváltót, aki egyrészt az idők kezdetén mint a Teremtő ige létezett, és aki, mint az Atya egyszülött fia, feláldozta önmagát, hogy eltörölje a bűneinket, és legyőzve a halált, megmutatta nekünk az utat, mert Ő az út, az élet és az igazság.

Ha Jézus 1000 évig fog uralkodni, itt a földön, akkor miért is nem lesz nyugalom, azalatt az 1000 év alatt?

Én ezeket az igéket kicsit másképp olvastam, úgy, hogy 1000 évig a Sátán hatalma bizonyos korlátok közé lesz szorítva. De tény még ezt az időszakot nem tudtam elhelyezni a történelemben. Szerinted mikor lesz ez az időszak.

Azért is nehéz szerintem az időkről egyértelmű kijelentést tenni, mert a próféciák nem sorban következnek egymás után, hanem práhuzamosan történnek az események. De világosíts fel ha rosszúl látok.

A végtelenbe és tovább!

(#2755) vivo válasza guga (#2752) üzenetére


vivo
csendes tag

Érdekes, hogy minnél jobban Jézusnak szentelem az életemet, annál kevésbé tud izgatni, hogy mennyi pénzt keressek. Békességem van amellett, hogy egy csomó befejezetlen munkám van, amik régen leküzdhetetlen tornyokként magasodtak felém. Most meg csak magasodnak, de már nem érzem azt a félelmet, amit régen.
Ráadásul a megoldatlan párválasztásomban is megleltem a nyugalmat, ami azért elég vicces. Érzem, hogy megint az EGO csapdája felé hajózok.

Hol van az a gyülekezet, ahova jársz? Szívesen meghallgatnálak titeket.

A végtelenbe és tovább!

(#2756) kymco


kymco
veterán

4. parancsolat
2Móz. 20,8-11
''Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!
Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!
De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálód, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény.
Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az ÚR a nyugalom napját.''


5Móz. 5,12-15
''Tartsd meg a nyugalom napját, és szenteld meg azt, ahogyan megparancsolta neked Istened, az ÚR.
Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!
De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak a nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se lányod, se szolgád, se szolgálód, se ökröd, se szamarad és semmiféle állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Hadd pihenjen szolgád és szolgálód hozzád hasonlóan!
Emlékezzél arra, hogy szolga voltál Egyiptomban, de kihozott onnan Istened, az ÚR, erős kézzel és kinyújtott karral. Ezért parancsolta neked Istened, az ÚR, hogy tartsd meg a nyugalom napját.''


Először is a naptárunkat kell egy kicsit magyarázni... A naptári hét első napja a zsidóktól eredeztetve a vasárnap. Ez néhány angolszász naptárnál még látható, és így a hét utolsó napja szombat.
Amikor a Bibliában is a hét első napjáról beszélnek a vasárnapot érik alatta. :)

A tízparancsolat dupázva található meg, én általában csak a Mózes második könyvéből idézek igehelyet, de a negyedik parancsolatnál fontos idézni a másik előfordulást is.
A parancsolat mindkét helyen ugyanaz, de az elrendelésének magyarázata eltérő.....
Az első idézet a parancsolat elrendelését a teremtéssel magyarázza, a második igehelynél pedig az egyiptomi fogságból való szabadulással.

Ez a parancsolat nagyon tetszik, mert megparancsolja a nyugalmat. Nem csak a családfőknek, nem csak a teljesjogú embereknek, hanem az ószövetségi kor társadalmi rendjén erőteljesen túlmutatva megparancsolja a szolgáknak, de még az állatoknak is.... (természetesen a parancsolat a nekik munkát adó uraknak szólt).

Hat napig végezd a munkád, a hetedik pedig legyen Istené. ennél nagyobb volumenü dolog volt, hogy elrendeltetett a szomat év is, ami azt jelentette, hogy hét évente parlagon kellett hagyni a földet, és csak annyit lehetett szüretelni, amennyi a parlagon kikelt össze nem szedet magvakból származott. És még létezett egy 7*7 év után bekövetkező 50. év, mikor az elzálogosított földek visszaszáltak az eredeti tulajdonosaikhoz és az adósrabszolgaságba került izraeliták újra szabaddá lettek.

Ez a munkaszünet, ''vagyonvesztés'' feltételezi az Isten gondoskodását, azt, hogy a hetedik napon, a hetedik évben.... gondoskodni fog népéről, ha ezt a nép megtette az előző 6 napon, hat évben.... Ez a gyakorlattá váló hit.

Meg lehet/kell pihenni, az erőt, energiát Istennek kell szentelni, rá kell figyelni....
A ''megáldás és megszentelés'' kifejezi, hogy a hetedik nap nem jelenthette a semmittevést.

Hat napig szolgálsz (dolgozol az ételért, ruháért, lakásért stb), a hetedik nap jelzi, hogy szabad vagy, és azt a szabadságot Istentől kaptad.

A második igében a parancsolat magyarázatában a szabadítás jele a nyugalom napja. Erre emlékezteti népét. Erre is emlékeztek a zsidók a nyugalom napján....

A 4. parancsolattal 3 gond is akad.

1. Jézus korában már rendkívül részletes szabálykönyv létezett arra, hogy mi tekinthető munkának, és mi nem. Ezen rendelkezések aprólékos betöltése meg is izzasztotta az embereket. Pld szombaton tilos volt tüzet gyújtani, gyógyítani stb stb.....
Ez ahhoz vezetett, hogy egy mai ortodox zsidó településen a szállodában a lift szombaton minden szinten megáll, mert munkának tekintik a gombok megnyomását, de éppen ezért a villanykapcsolók is fényérzékeny automata rendszerek, a főzés/melegítést is automata végzi. Megy van határozva (meg volt), hány lépést tehet a nyugalom napján egy hívő zsidó ember....
Ebből is látszik, hogy a szabadság jele hogyan tette az embereket rabbá, a parancsolat rabjává. Jézust, mikor megfeddték szombatnapi gyógyításáért, kalásztépéséért, akkor azzal válaszolt, hogy a nyugalom napja van az emberért és nem fordíva. Ez nem jelenti a parancsolat elvetését, de a parancsolat helyes értelmezését mindenképpen.

2. A második nagy probléma pedig a másik véglet, mkikor az ember Jézus szavait sajátosan értelmezve öncéluvá teszi azt, amit az Isten megszentelt. Mert bár a nyugalom nagyon fontos része a parancsolatnak, legalább annyira fontos, hogy kinek a nyugalomnapja.

3. A harmadik probléma, ami felvetődhet, hogy ez a parancsolat a nyugalom napját szombatként nevezi néven, a keresztények pedig vasárnapot ünnepelnek.
Ez a pont sok hitvita, felekezeti elkülönülés forrása. Nem szándékozom vitát gerjeszteni, de szeretnék egy pár szót szólni ebben a kérdésben.
A szomabat Izrael jele arra, hogy a nép a szabadító Isten népe. Ez az egyiptomi fogságból való szabadulás előképe Jézus Krisztus munkájának, ami húsvéti feltámadásban teljesedett ki. A keresztények számára a kezdetektől fogva, a szabdulás jele a vasárnapi feltámadás emléke, a szabadító Istenhez tartozást jelentette és jelenti ma is. Mert a tökéletes szabadulást Jézustól kaptuk.... :) az Ő váltsága által.

www.refujvaros.hu

(#2757) vivo válasza kymco (#2756) üzenetére


vivo
csendes tag

Ha nem lenne a 4. parancsolat, már régen kidőltem volna. De hála Istennek van.
Amint Jézus mondja nem az emberek vannak a szombatért, hanem a szombat van az emberekért.
A magam részéről ezt a szombat/vasárnap kérdést úgy intéztem el, hogy szószerint vettem (gondoltam legalább azt a részét vegyem szószerint, amit Isten saját maga vésett kőbe), és a szombatot szombaton tartom.
Történelmileg ha jól tudom, akkor az i.u. 321-es zsinat döntötte el, hogy a nap ünnepét egybeveszik a keresztények nyugalomnapjával. Gondolom ebben erősen közrejátszott az akkori szemitizmus és a Római császár döntő szava.
Ezért nem tudom magamat egyetlen történelmi egyház követőjének se vallani.

Ugyanakkor azt mondja Jézus:
''Más juhaim is vannak nékem, a melyek nem ebből az akolból valók: azokat
is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és lészen egy akol
és egy pásztor.''

tehát, nem kell attól tartanunk, hogy épp melyik gyülekezethez tartozunk, mert Jézus a lelkeket vizsgálja, és nem hallás után dönt, hanem igazságban, és ebben van a békesség, hogy Ő valóban igazságosan tud ítélni. És ezt már itt a földön is bebizonyította.

Más:
A saját utánajárásom szerint a szombat ünnepe, a 7. nap vagyis az örökkévalóság ünnepe. Amikor Isten megphien, és az emberek (mint befejezett teremtmények) romolhatatlan anyagból lesznek, és már nem a nap, hanem Úr Isten világossága fog ragyogni (nem lesz árnyék - se). Ez utóbbi megjegyzés egyéni vélemény, de a Biblia azt mondja, hogy:

''Én az Úr vagyok a te Istened ... ''

Azaz mindenkivel személyes kapcsolatba akar kerülni Isten, és el is várja, hogy személyes Istenismeretre jussunk.

A végtelenbe és tovább!

(#2758) emitter válasza vivo (#2757) üzenetére


emitter
őstag

Igen, egyetértek, h semmivel nem vagy Isten szemében kevesebb azért, mert a szombatot tartod meg. Viszont a keresztyének azért vasárnap tartják az Úr által rendelt pihenőnapot, mert Jézus ezen a napon támadt föl, és ahogy sok más ószövetségi szokás, parancsolat, így a szombat megtartása is megváltozott, vasárnap lett belőle. Én nem hiszem, h az antiszemitizmus lett volna az oka.
Éppígy a mai ortodox zsidók, akik teljesen az ószövetséghez tartják magukat, sem azért fognak elkárhozni, mert még mindig a szombatot tartják meg, még mindig áldoznak, stb., hanem mert nem fogadják el Jézus váltságművét, és szabadítását.

(#2759) RedAnt válasza emitter (#2758) üzenetére


RedAnt
aktív tag

te honnan tudod hogy ők ezért el fognak kárhozni?

╚╦╦╦

(#2760) emitter válasza RedAnt (#2759) üzenetére


emitter
őstag

Nem mondom, h mindegyikük elkárhozik, de a többség biztosan, hiszen az Újszövetségben a Jézusban való hit által lehet csak üdvözülni, nem pedig az ószöv-i hagyományokat követve, áldozatokat bemutatva, stb.
És az sem lehet számukra mentség, h esetleg nem hallottak volna Jézusról, és az evangéliumról...


Más a helyzet egy civilizációtól elszigetelt kis törzsnél, akik soha nem hallották az evangéliumot, ott valószínűleg nem a hit fog dönteni, hanem esetleg a jócselekedetek, erkölcs, de ezt persze nem tudhatjuk biztosan, van aki ezt gondolja.

(#2761) vivo


vivo
csendes tag

Egy érdekes link, ami komolyan elgondolkodtatott:

http://golgotha.uw.hu/hiszel%20a%20szentharomsagban.html

A végtelenbe és tovább!

(#2762) RedAnt válasza emitter (#2760) üzenetére


RedAnt
aktív tag

szerintem ez nem így működik, bárki üdvözülhet, aki Istennek tetsző életet él, legyen az zsidó, keresztény, mohamedán, vallás nélküli, stb. Mint ahogy az, hogy valaki keresztény, nem jelent garanciát arra, hogy üdvözülni fog. Mert sokféleképpen nevelkednek az emberek, sok mindent másképp látnak, lehet hogy egész életükben nincs lehetőségük a megtérésre, vagy elriasztja őket valami a kereszténységtől. De amúgy meg szerintem senki sem kompetens abban a kérdésben, hogy ki üdvözül és ki nem, egyedül Isten. Ezért én istenkáromlásnak érzem, ha bárki bárkiről azt állítja, hogy ő egészen biztosan elkárhozik.

╚╦╦╦

(#2763) emitter válasza vivo (#2761) üzenetére


emitter
őstag

beraktam könyvjelzőnek, ha egyszer több időm lesz, elolvasom
most első a tanulás a holnapi zh-ra:DDD

no persze közben kikapcsolódásként egy kis ph-zás sem árt;)

(#2764) emitter válasza RedAnt (#2762) üzenetére


emitter
őstag

Igen, ez így jól hangzik, a kérdés csak az, mit értesz ''Istennek tetsző élet'' alatt?
Mert Istennek az tetszik, ha hiszünk az ő Fiában, azaz elfogadjuk a megváltását, és az ő parancsolatai szerint élünk. Csak a jócselekedetek önmagukban nem elegek az üdvözüléshez, ezt gondolom te is így látod. Erre ott van példaként a gazdag ifjú története, aki minden ószövetségi parancsolatot megtartott, mégis elkárhozott...
Ha pedig a mai ortodox zsidók nem fogadják el Jézust Messiásuknak, akkor csak egy lehetőségük van az örökkévalóságban, a kárhozat. Ezt akárhogy szépítgetjük, így van. És ezzel nem akarok ítélkezni senki felett, igazad is van, h ez nem a mi dolgunk, egyedül Istené, de azért mégis érdemes elgondolkodni a dolgon.

(#2765) kymco válasza vivo (#2757) üzenetére


kymco
veterán

A szombatról vasárnapra váltásnak nincs köze a az antiszemitizmushoz, mert már az újszövetségben is azt olvassuk több helyen, hogy a hét első napján jöttek össze. Már a korai egyházatyák is (1-3 század) is az Úr napjaként ünneplik a vasárnapot, de mivel üldözött egyház a kereszténység, nem lehetett hivatalos ünneppé. Az elismertsége után válhatott hivatalossá. Tény, hogy ekkor már ezzel is meg akarták magukat különböztetni a zsidóktól...

www.refujvaros.hu

(#2766) guga válasza vivo (#2754) üzenetére


guga
Közösségépítő

''Ha Jézus 1000 évig fog uralkodni, itt a földön, akkor miért is nem lesz nyugalom, azalatt az 1000 év alatt?''

A kronológiai sorrend a következő:

A hét Angyal kitölti az Isten haragjának hét poharát.
Babilon leomlása.
A Bárány menyegzője.
Krisztus megjelenése.
A Sátán ezer évre megkötöztetik: első feltámadás.

Amikor Isten megkötözi a Sátánt ezer évre, akkor leszáll a mennyei sátor és abban/onnan fog uralkodni a földön Jézus ezer évet. Mivel a gonoszság magja megvan kötözve, így nem tud cselekedni semmit.
Nincs háború, nincs bűnözés, nincs félelem ebben az időszakban. De addig, amíg Isten megnem kötözi a Sátánt, addig ''A hét Angyal kitölti az Isten haragjának hét poharát.''

Erre céloztam pontosan azzal, hogy az embereknek többet már nem lesz nyugalmuk.
Hiába van sok pénze, épít szép s takaros, biztonságos házat, befolyásos ember, mindent megvásárolhat, amit csak a szeme megkíván és abban hisz, hogy egy felvart vigyorral élheti le az életét. Ha ezt nem Istennel való közösségben teszi, akkor csak látszólagos és egy csöppet sincs irígylésre méltó helyzetben.

Amikor Ábrahám könyörgött Istenhez, hogy ne pusztítsa el Sodomát, akkor Isten a végén azt mondta:

1. 1Móz 18,23
És hozzá járula Ábrahám és monda: Avagy elveszted-é az igazat is a gonoszszal egybe?

Ábrahám 50-ről lealkudta 10-re:

32.

És monda: Ne haragudjék kérlek az én Uram ha szólok még ez egyszer: Hátha találtatnak ott tízen? És Ő monda: Nem vesztem el a tízért.
------------

Sodomában akkor csak egy igaz ember találtatott Lót és családja. Őket Isten kimenekítette és utána elpusztította a várost.

Nézzük meg New Orleans-t. Isten azt vallja magáról a Bibliában, hogy nem változik. Ami azt jelenti, hogy ugyanúgy járt el New Orleans esetében is, mint Sodománál. Kimenekítette a Lótokat és utána elpusztította a várost. Lótnak azt mondta, hogy meneküljön a hegyre és vissza se forduljon.

Lk 9,62
És monda néki Jézus: Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.

Az eke az Isten Evangéliuma, az igehirdetés, a föld az ember lelkét jelképezi.
A hegy pedig a következő:

Ézs 52,7
Mily szépek a hegyeken az örömmondónak lábai, a ki békességet hirdet, jót mond, szabadulást hirdet, a ki ezt mondja Sionnak: Uralkodik a te Istened!

-----------------
Miért kell lelki értelemben elhagynunk Sodomát és a hegyre menekülni?

1. Mk 4,19
De a világi gondok és a gazdagság csalárdsága és egyéb dolgok kívánsága közbejővén, elfojtják az ígét, és gyümölcstelen lesz.
2. 1Jn 2,16
Mert mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.
3. 1Jn 2,17
És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.

--------------

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2767) kymco válasza RedAnt (#2762) üzenetére


kymco
veterán

Istennek tetsző élet nem létezik... Jézussal meghalt. Csak annak lehet üdvössége (a Biblia szerint és a hitem szerint), aki Jézus Krisztusban hisz....
De abban igazad van, hogy mi emberek ne ítélkezzünk mások felett, mert ez Isten dolga.... de Ő maga mondja, hogy senki sem mehet az Atyához, csak Jézus által....

www.refujvaros.hu

(#2768) RedAnt válasza emitter (#2764) üzenetére


RedAnt
aktív tag

Az azért más, ha az ember világos döntési helyzetbe kerül. Ha a tudatosan nem azt választja, amit a lelkiismerete diktál. De szerintem sokan egyáltalán nem kerülnek ilyen helyzetbe. Ha most van egy zsidó ember, aki kisgyerek korától kezdve ebben nőtt fel, mindig ezt hallotta a szüleitől, ez neki a természetes, és a keresztényeket valami szekta-félének tartja, mert ezt mondték neki - ő ezért miért kárhozzon el? ha emellett mindig kitart a lelkiismerete mellett, és azt teszi, amit jónak lát... Még ha az nem is mindig jó, szerinted vagy szerintem. A tévedés bűn?? szerintem nem.

Úgy írsz mintha az ortodox zsidók mind pontosan ismernék a keresztény tanítást, élnek pár évig keresztény közösségben, de ennek ellenére mégis elvetik... Pedig szerintem még akkor sem mondhatjuk biztosra, hogy elkárhoznak. Honnan tudod hogy nem bánja e meg a halálos ágyán? Vagy honnan feltételezed, hogy Isten nem kegyelmezhet meg nekik?

Tehát én azt gonolom Istennek tetsző életnek, ha az ember figyel a lelkiismeretére, és a szerint cselekszik.

kymco: csak Jézus által: ez sztem nem azt jelenti, hogy csak ha keresztények, Krisztus-hívők vagyunk. Jézus által: én ezt úgy értelmezem, hogy Jézus közbenjárásával, ő általa. Ez pedig megadathat mindenkinek, vallástól függetlenül, nem?

[Szerkesztve]

╚╦╦╦

(#2769) RedAnt válasza guga (#2766) üzenetére


RedAnt
aktív tag

azért óvatosan ezzel az összehasonlítással. úgy hangzik, mintha az összes New Orleansi áldozatot velejéig romlott gonosztevőnek tekintenéd, aki megérdemelte a pusztulást. Remélem nem így gondolod:U

╚╦╦╦

(#2770) emitter válasza RedAnt (#2768) üzenetére


emitter
őstag

Persze, ez megadathat mindenkinek, de ha már hisz a mohamedán Krisztusban, akkor többé nem mohamedán, hanem keresztyén, ha még nem is keresztelkedett meg. Előbb-utóbb pedig saját döntéséből meg fog kersztelkedni, és át fog hivatalosan is térni vmilyen keresztyén vallásra, de legalábbis soha többé nem fog Allahhoz imádkozni.

Tehát én úgy gondolom, h aki Krisztusban hisz, az többé nem (lehet) tagja semmilyen olyan vallásnak, amelyik nem fogadja el Krisztust megváltónak. Ezzel tehát azt mondom, hogy csak keresztyének lehetnek üdvözültek. Tudom, h kicsit sarkosan fogalmazok, meg keményen, de sztem ez így van.

(#2771) emitter válasza RedAnt (#2769) üzenetére


emitter
őstag

Sztem a Sodomai példa nem igazán hozható ide, a 21.sz-ba. Tutira voltak NO-ban is hívők, nem tudjuk, h velük mi lett, megmenekültek-e vagy nem, néha (sokszor) engedi Isten szenvedni a népét is, és nem is biztos, h átlátjuk a célját, de sztem Istennek mindennel van célja.

(#2772) RedAnt válasza emitter (#2770) üzenetére


RedAnt
aktív tag

nyilván, a Krisztus hit és a kereszténység nagymértékben összefügg:)
Nem erre gondoltam. Én a magát a Krisztus-hitet sem tartom az üdvösség nélkülözhetetlen előfeltételének, előzőekben leírt okok miatt.
arról nem is beszélve, hogy mivel Isten igazságos, akkor nem nagyon lenne fair dolog tőle ugyanazokat a feltételeket állítani a kiskoruktól keresztény nevelést kapott emberek, és azok elé, akik talán sosem kerültek közel az egész kereszténységhez. Ha ez nem az ő hibájukból van, Isten miért büntetné meg őket?

╚╦╦╦

(#2773) kymco válasza RedAnt (#2772) üzenetére


kymco
veterán

Szerintem ezt hagyjuk Istenre... bizonyos vagyok, hogy igazságosan ítél Krisztusban. Sokkal inkább kérdés az, hogy aki hallja az evangéliumot... vele/velük mi lesz.

www.refujvaros.hu

(#2774) guga válasza kymco (#2767) üzenetére


guga
Közösségépítő

Ebben az esetben tévedsz. Megpróbálok minél kevesbb saját gondolatot hozzáfűzni, inkább úgy, hogy a Bibliából idézem a megfelelő helyeket számodra, hogy mi az Istennek tetsző élet:


Péld 3,5
Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál.

Mt 16,24
Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.

Jn 9,31
Pedig tudjuk, hogy az Isten nem hallgatja meg a bűnösöket; hanem ha valaki istenfélő, és az ő akaratát cselekszi, azt hallgatja meg.

Jn 1,13
A kik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából, hanem Istentől születtek.

Mk 3,35
Mert a ki az Isten akaratát cselekszi, az az én fitestvérem és nőtestvérem és az én anyám.

Rm 12,2
És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.


Menjünk csak sorba, először azt kéri Isten, hogy bízzak benne, ne a saját értelmemben. Mindegy milyen iskolai végzettségem van, nem azt kérte hogy tanulj sokat, hogy légy okos ebben a világban és akkor jól boldogulsz. Azt kérte nem a magam értelmére támaszkodjam, de hogy mégjobban kiélezzem:

Jer 17,5
Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!

Sem más emberben nem bízhatok, sem magamban, mert én is ember vagyok, ha ezt teszem, akkor átkozott vagyok, Isten azt kéri benne legyen minden bizodalmam.

Miért fontos, hogy tagadjuk meg önmagunkat? Ha az én lelkem ura saját magam vagyok Isten nélkül, akkor a Sátán tulajdona vagyok, mivel A Sátán azt mondta Évának a Bibliában, hogy bizony nem haltok meg, hanem olyanok lesztek, mint az Isten. Az aki önmaga Istene és a saját dicsőségét keresi, igyekszik, sikeres, de mindezt Isten nélkül teszi, akármennyire is tud az emberek fölé kerekedni és kiemelkedni, attól még nem tud Isten helyébe lépni. Az az ember, aki ezt felismeri és önmagát megtagadja és Isten kegyelmét, Isten igazságát tartja nagyobb értéknek, az a saját értelmét automatikusan eldobja hisz haszontalan és értéktelen. Az ilyen ember az, aki Isten lelkétől születik meg s nem férfiúi indulatból, ember akaratából.
A saját tudásunkból, erőnkből és akaratunkból lehetetlen Istennek tetsző életet élni és követni Őt, Péter is azonnal kudarcot vallott, amikor fogadkozott, hogy követlek uram halálomig.
Szép emberi gondolat és akarat volt, de nem Istentől, hanem embertől származott, emberi buzgóság volt és magában hordozta a bukás lehetőségét. Péter csak utána tagadta meg magát, mikor ezt felismerte és utána már Jézus mondta neki, hogy kövess engem.
Jézusnak nem csak akarata van, hanem hatalma is, ha Ő mondja Péternek, hogy kövess engem, akkor soha nem fog elbukni. Láthatjuk a parázna nőt is, akit a zsidók halálra ítéltek, de Jézustól kegyelmet kapott, hogy teljesen megsemmisülve állt Jézus előtt, nem volt hozzá sem ereje, sem bátorsága, hogy fogadkozzon Jézusnak, hogy uram ha elengedsz akkor többé nem vétkezem.
Jézus mondta ezt neki, hogy eredj el és többé ne vétkezzél, s mivel ez Jézus akarata volt, így biztosak lehetünk benne, hogy így is történt.

Az az ember, aki önmagát megtagadja, üres azt Isten nagyon könnyen tudja használni. Istennek nem csak addig volt szüksége emberekre, amíg Jézust keresztre feszítették, hanem a világ végezetéig szüksége van emberekre, akiket használhat és rájuk bízhatja az Evangéliumot.

Na mostan, hogyan bízhatná mondjuk rám az Evangélium titkát ha nem élnék neki tetsző életet? Hogyan kérhetné tőlem azt, hogy bízzak benne és hirdessem a kegyelmét ha közben Ő undorodik tőlem?

Mk 3,35
Mert a ki az Isten akaratát cselekszi, az az én fitestvérem és nőtestvérem és az én anyám.

Ha Evangéliumot hirdetek az nem a magam akarata, hanem Isten akarata és ha az Ő akaratát cselekszem, akkor testvérének, nővérének, anyámnak nevez Jézus, azaz családtagnak. Bennem is ugyanaz a Szentlélek van, ami Jézusban és Isten lelke is. Isten olyan életet él, ami nem tetszik saját magának sem? Jézus olyan életet élt a földön, amire Isten hunyorgott és megfenyegette a mutatóujjával? Bennem is ugyanaz a Szentlélek lakik, ami Istenben. Ha ugyanaz, akkor?

Természetesen Istennek tetsző. Istennek inkább az nem tetszik ha olyasmit hirdetsz vagy mondasz másoknak, amit Ő nem mondott vagy nem bízta rád és így ezzel több kárt okozol, mint hasznot.

Rm 12,2
És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.

Én is mehetnék most nézni a Nascar racing-et vagy a Moto GP-t, ami a kedvencem és kényelmesen hátradőlhetnék és élvezhetném a tévéműsort. De megtagadom önmagam, mert Isten igéjének a hirdetése sokkal becsesebb és nemesebb feladat, mintsem elpazarolni az időmet holmi kellemesnek tűnő de annál haszontalanabb elfoglaltságra.

Te is ha Istennek tetsző életet szeretnél élni, akkor most nem az emberi énednek engedsz, amelyik azonnal lázongani kezd, hanem fejet hajtasz Isten akarata előtt és önmagadat megtagadva nem a büszkeséged pátyolgatása lesz az első és hogy azonnal bebizonyítsd hogy neked akkor is igazad van, mert ember vagy és nem lehet igazad Isten előtt. Ha kidobod a magad értelmét és a helyére Isten igazsága lép és azt hirdeted, akkor én sem azt fogom mondani, hogy most bizonyára tévedtél, hanem mivel Isten igazsága, így én is automatikusan fejet hajtok előtte.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2775) guga válasza RedAnt (#2769) üzenetére


guga
Közösségépítő

Nem én pusztítottam el New Orleanst hanem Isten, nála érdeklődj :B

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2776) kymco válasza guga (#2774) üzenetére


kymco
veterán

Egyetértünk... Pontosítok (eredetileg is így gondoltam :) ) Istennek tetsző élet Jézus nélkül nem létezik. :)

www.refujvaros.hu

(#2777) guga válasza RedAnt (#2769) üzenetére


guga
Közösségépítő

Nézd, Noé idejében is éltek megátalkodott gonosztevők, kedves nyugdíjas házaspárok, akik édeskettesben teáztak a gyertya mellett, orvosok, elöljárók és aranyos pici gyerekek.

Nioé hirdette Isten kegyelmét a bárkát, ami Jézus előképe volt, hogy egyedül csak az menekül meg, aki az özönvíz idején a bárkán belül lesz. De nem vette komolyan senki, így nem az számított, hogy gonosztevő vagy becsületes, hanem az hogy bárkán kívül van, vagy bárkán belül.

Ha a megátalkodott gonosztevő felismerte volna Isten kegyelmét és bemegy a bárkába, akkor életben marad.

Most is így van ez Jézussal. Aki Jézuson belül van az megmenekül, aki Jézuson kívül van az hiába ügyvéd, miniszterelnök, ács, barlangász vagy természetvédő vagy elítélt börtönlakó.

Nem az ember cselekedete számít, hanem Isten cselekedete.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2778) vivo válasza guga (#2775) üzenetére


vivo
csendes tag

''Jövének pedig ugyanazon időben némelyek, kik néki hírt mondának a
Galileabeliek felől, kiknek vérét Pilátus az ő áldozatukkal elegyítette.

És felelvén Jézus, monda nékik: Gondoljátok-é, hogy ezek a Galileabeliek
bűnösebbek voltak valamennyi Galileabelinél, mivelhogy ezeket
szenvedték?

Nem, mondom néktek: sőt inkább, ha meg nem tértek, mindnyájan,
hasonlóképen elvesztek.

Vagy az a tizennyolcz, a kire rászakadt a torony Siloámban, és megölte
őket, gondoljátok-é, hogy bűnösebb volt minden más Jeruzsálemben lakó
embernél?

Nem, mondom néktek: sőt inkább, ha meg nem tértek, mindnyájan
hasonlóképen elvesztek.''

A végtelenbe és tovább!

(#2779) kymco válasza guga (#2766) üzenetére


kymco
veterán

''Nézzük meg New Orleans-t. Isten azt vallja magáról a Bibliában, hogy nem változik. Ami azt jelenti, hogy ugyanúgy járt el New Orleans esetében is, mint Sodománál.''

Amíg Sodomáról a Biblia lapjain olvasunk és bizonyosak lehetünk, hogy Isten ítélete teljesedett be, addig én akárhogy forgatom a Bibliámat nem olvasok konkrétan NO-ról....
Hacsak nem kaptál kijelentést, én nem bátorkodnék messzemenő kijelentéseket tenni az ott elhunytak lelki életéről...
A Titanic pusztulásakor is haltak meg hívő emberek, egynek lelkigondozói munkája bizonyságtételként a mai napig embereket gondolkodtat el. (Másokat mentett meg maga helyett a haláltól, mert neki magának már üdvbizonyossága volt)
És az érvelésed itt át is csaphat téves következtetések sorába... Isten, a benne hívőket kiemeli, megvédi a tragédiáktól, velük nem történhetnek rossz dolgok stb... ez pedig nagyon nem igaz. A tizenkét tanítvány közül a hagyomány szerint egy halt meg természetes halállal.... de álljon biblikus példaként Jeremiás és István vértanú esete ....
És az a hamis kép továbbgyűrűzik abban, hogy akik megmenekültek hívő emberek voltak.
Valójában a gazdagabb emberek tudtak hatékonyan kimenekülni javaikkal, a szegények pedig, akiknek még saját kocsijuk sem, befogadó családjuk sem volt.... ezek az emberek haltak tömegével....
A te kijelentésedet ezek fényében felelőtlenségnek és érzéketlenségnek tűnhet. :(

Számomra jelértéke annak van, hogy semelyik fejlett civilizáció nem lehet bizonyos abban, hogy ő irányítja a világ eseményeit... a legnagyobbakat is képesek sodorni az események.... és ez így lesz mindig.


[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#2780) guga válasza kymco (#2779) üzenetére


guga
Közösségépítő

Ennyire azért nem bonyolult ez, Isten mikor hoz egy ítéletet és végrehajtja, akkor nem a szentimentalizmus vezérli vagy a humanizmus.

Noé idejében bárkán belüli és bárkán kívüli emberek voltak.
Egyiptomban az ajtófélfára felfestett vér volt a jel, ha ott volt a vér megmenekültél, ha nem volt ott a jel, akkor elpusztította az elsőszülöttet.

Van egy koreai lány, akit az internetről ismerek, de amúgy a gyülekezetünkbe jár csak koreában, december óta. 10-en voltak lányok és elhatározták, hogy elutaznak indiába 2 hétre. Ennek a lánynak azonban volt egy barátnője, aki már 2 éve járt a gyülekezetünkbe. Javasolta neki, hogy inkább vele utazzon el ausztráliába a gyülekezetünk által szervezett Bibliai szemináriumra. Sokat vívódott a dolgon, mert vonzotta az indiai kirándulás, de végül ausztrália mellett döntött, az okokat, ami erre rávezette most nem részletezném. A 9 lány elutazott indiába és a tsunami áldozatává vált, egyedül ez a lány menekült meg, mert Isten mellett döntött. Ilyet tudnék leírni neked sokat és mindegyik önmagában hordozza Isten gondviselését azokon az embereken, akik mellette döntenek.

Ne felejtsd el, hogy lehet színlelt hívő életet is élni, amerikában ez nagyon népszerű dolog, hogy hétvégenként eljárunk tartalom nélkül hallelújázni. Istent nem lehet becsapni, pontosan tudja, hogy ki az, aki Jézuson belül van, kinek van az ajtófélfáján ott a vér.

+ még egy dolog, ha Isten embere hal meg, az sem történik úgy, hogy lelki értelemben abból mások ne húznának hasznot vagy maga Isten. Isten igaz emberei nem halnak értelmetlen halált, mert nem arra vannak szánva, de erről majd később és beidézem neked a Bibliából a pontos helyét, hogy amikor egy igaz ember meghal az mivel jár és miért és hogyan. Nagyon nagy különbség van igaz ember és bűnös ember halála között.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2781) guga válasza kymco (#2779) üzenetére


guga
Közösségépítő

Olvasd el ezt légyszíves:

6. A dögvésztől, a mely a homályban jár; a döghaláltól, a mely délben pusztít.

7. Elesnek mellőled ezeren, és jobb kezed felől tízezeren; és hozzád nem is közelít.

Vegyünk egy konkrét példát a madárinfluenzát. Isten akarata az, hogy az Evangéliumot, amely Isten igazsága, arra koncentráljak és azt hirdessem. Hogyan tehetném ezt ha megosztanám a figyelmemet vagy teljesen egészében attól rettegnék, hogy jaj mi lesz velem és a családommal? Orvoshoz rohangálnék, védőoltásért a gyerekemnek és egyéb óvintézkedések, elmenekülnék vidékre vagy ilyesmi. Elmenekülhetek Isten ítélete elől?

Menjünk kicsit időben előre, ha valós helyzetté válik a madárinfluenza vagy bármilyen járvány, amit Isten az emberekre szabadít, akkor azt látom, hogy az emberek ezrével hullanak el mellettem és mindenki csak jajveszékel, mert elveszítette gyermekét, férjét, feleségét, anyját, apját és siratja. Egyedül én nem jajveszékelek és én nem rettegek és nem az orvoshoz rohangálok, hanem egyedül Istenben bízom, akinek az az akarata, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére.

Az igazság ismerete pedig a következő:

7. Elesnek mellőled ezeren, és jobb kezed felől tízezeren; és hozzád nem is közelít.

Nekem nem Isten ítéletétől kell rettegnem, hanem az Evangéliumot hirdetni. Bárki aki az Evangéliumot befogadja és üdvözült, bűntelen s igaz emberré válik, automatikusan vonatkozik rá, hogy Isten ítélete hozzá nem közelít.

Egy nappal a földrengés után már hegyekben sorolták a dollárszázezreket és dollármilliókat, hogy melyik ország mennyit adakozott s mennyivel segített az áldozatokon. Sehol sincs Isten neve megemlítve. Teljesen Istennel szemben állnak az adakozók, mert a Biblia azt írja:

4. Mt 6,3 Te pedig a mikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a te bal kezed, mit cselekszik a te jobb kezed;

Ezzel szemben világgá kürtölik és elsők közt sorakoznak az országok, hogy elvegyék a dicsőséget, amiért azokon könyörülnek, akit Isten elítélt.

Furcsa és néha érthetetlen ez az egész, de mindenképpen igazságos.

Azoknak az embereknek nem könyöradományokra van szükségük, mert mi értelme ha kapnak enni, van újra hol lakniuk, de a bűn benne marad a szívükben? Akkor újra Isten ítéletével találják magukat szemben. Egyik ország sem azzal büszkélkedik, hogy látva Isten cselekedeteit lelkészeket küldtek oda, hogy hirdessék Isten evangéliumát, hogy ezáltal megszabaduljanak a bűntől és automatikusan Isten védelme alá kerüljenek.

Inkább újra megerősítik a pozíciójukat Istennel szemben.

Isten Akháb király kezébe adta egyszer a szír hadsereget és megparancsolta, hogy pusztítsa el az egészet. Akháb király szíve azonban meglágyult irántuk és megkegyelmezett nekik. Lehet emberek szemében ez nemes cselekedet volt és megsímogatták a buksiját cserébe, de Isten előtt nem. Isten utána megígérte Akháb királynak, hogy amit a szír hadseregen akart végrehajtani azt Akháb királyon cselekszi meg és attól nem tér el. Így lett.
Saul volt az első királya a zsidóknak, mert a zsidók azt szerették volna ha rajtuk is ugyanúgy király uralkodik, mint a többi népen Isten helyett.
Amikor a zsidók vonultak ki egyiptomból, akkor az amalekiták megtámadták a lemaradozott csoportokat és mindet megölték. Isten ezért azt mondta el kell pusztulnia annak a népnek kicsinytől-nagyig és még az összes élő barom is ami hozzájuk tartozik.

Megparancsolta Saulnak, hogy menjen el és hajtsa végre az ítéletet.
De Saul megkímélte a számára ép állatokat és elhajtotta azokat hogy Istennek áldozzon belőle. De Isten már megátkozta az amalekitákat és mindenüket, ami hozzájuk tartozik. Istennek nem vihetünk olyan ajándékot, amit Ő megátkozott.

Ezért Saulnak is megkellett halnia.

Mindezekből láthatod, hogy sem humanizmusnak, sem szentimentalizmusnak nincs helye a Bibliában.

Isten igazságos s minden, aki Isten igazságát hordozza, annak a hatását kapja.


Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2782) Noddy válasza guga (#2781) üzenetére


Noddy
senior tag

Ha Isten ennyire igazságos, hogy hogy van még ember a Földön. Ezt nem igazán értem.
Végül is hiba volt Noét is életben hagyni hisz ő is sokmindenben bűnös volt nem?
Isten előtt nem maradhat meg senki. (nem tudom hol van ez leírva, nem vagyok nagy írástudó :( )
Van valami baj Isten igazságosságával, vagy csak mi vagyunk nagyon kegyeltek?

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#2783) guga válasza Noddy (#2782) üzenetére


guga
Közösségépítő

Noé nem volt bűnös ember, ugyanolyan üdvözült, igaz ember volt, mint én.

1. 1Móz 6,9
Noénak pedig ez a története: Noé igaz, tökéletes férfiú vala a vele egykorúak között. Istennel jár vala Noé.
2. 1Móz 7,1
Monda az Úr Noénak: Menj be te, és egész házadnépe a bárkába: mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben.

A kérdésed jogos és van is válasz rá:

. Zsolt 76,8
Te, te rettenetes vagy, és ki állhat meg orczád előtt, mikor haragszol?

-----------
24. Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát:
25. És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett.
26. És valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, a ki a fövényre építette házát:
27. És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása.
-----------



Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2784) Noddy válasza guga (#2783) üzenetére


Noddy
senior tag

Az az ha azt cselekszem, amit Jézus mond akkor meg maradok. De itt pedig az a bökkenő, hogy saját cselekedetemből üdvöt nem nyerhetek, nem?
Bocs hogy annyit akadékoskodok, csak szeretnék tisztán láttni (bár a Biblia szerint a Feltámadásig nem fogunk tisztán látni csak tükör által homályosan), habár lehet, hogy ezekbe a dolgokba még nem kellene bele mennem.


[Szerkesztve]

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#2785) guga válasza Noddy (#2784) üzenetére


guga
Közösségépítő

Nagyon jó a kérdésed és pont az boncolgatod, ami tulajdonképpen a Biblia titka.

Péter fogadkozott Jézusnak, hogy követi Őt haláláig.
Ez nem sikerült neki, mert másnap hajnalban 3X is megtagadta Jézust, nem hogy a haláláig követte volna. Jézus ezért nem kárhoztatta Őt. Péternek erre azért volt szüksége, hogy felismerje a következőket:

Péld 3,5
Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál.

Mt 16,24
Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.

Jn 9,31
Pedig tudjuk, hogy az Isten nem hallgatja meg a bűnösöket; hanem ha valaki istenfélő, és az ő akaratát cselekszi, azt hallgatja meg.

Jn 1,13
A kik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából, hanem Istentől születtek.

Mk 3,35
Mert a ki az Isten akaratát cselekszi, az az én fitestvérem és nőtestvérem és az én anyám.

Ez egy lelki folyamat. Bűnösök vagyunk eredendően, amit Ádámtól örököltünk, de ezért nem mi felelünk, pontosabban Isten nem minket vont ezért felelősségre. Jézus halt kereszhalált ezért és Jézustól pedig automatikusan örököljük lélekben a bűntől való végleges szabadulást.

Az az ember, aki nem önmagában bízik, nem a saját értelmére támaszkodik, az automatikusan be tudja fogadni Jézus beszédét. Jézus beszédjének hatalma van. Ha megtagadod önmagad, akkor a te helyedbe Jézus lép a lelkedben és a Szentlélek segítségével cselekedheted Isten akaratát. Magadtól nem.

Péter Péterként, akarta követni Jézust és Istennek szolgálni, ám az ember átkozott, mert Isten megátkozta, ezért magunktól nem mehetünk Istenhez. Ha én cselekszem valamit azt Isten nem fogadja el, egyenesen elutasítja. De ha általam cselekszik valamit Jézus, akkor az Isten előtt is megáll.

Jn 9,33
Ha ez nem Istentől volna, semmit sem cselekedhetnék.

Rm 8,1
Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, a kik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint.

Rm 15,18
Mert nem merek szólni semmiről, a mit nem Krisztus cselekedett volna általam a pogányoknak engedelmességére, szóval és tettel.

De ami igazán összefoglalja a lényeget, hogy miképpen lehet követni Jézust, szolgálni Őt és cselekedni Isten akaratát:

Gal 2,20
Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.





Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2786) Gergőőőő


Gergőőőő
csendes tag

Hé srácok ez nem egy vallással foglalkozó topic???:F
Na akit egy icipicit is érdekli a vallás, az tévedjen el erre az oldalra!
http://www.regionaplo.hu

May the force by with you!

(#2787) emitter válasza Gergőőőő (#2786) üzenetére


emitter
őstag

ez most hogy jön ide?

(#2788) kymco


kymco
veterán

5. parancsolat
2Móz. 20,12
''Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked!''

Ez a parancsolat könnyen tekinthető a szocializáció parancsolatának, hiszen igaz az, hogy amit látnak a gyermekeink tőlünk hogy hogyan bánunk a saját szüleinkkel, azt teszik majd velünk is, mert ezt tanulták tőlünk....
A család (akkoriban a nagy, többgeneráció együttéléséből álló család) alap építőköve a társadalomnak, és ha az alap építőelemek rosszak, akkor az épület, a társadalom sem lehet hosszúéletű....És ez igaz is, de mást is jelent ez a parancsolat....
Ez a parancsolat lehetne a gyermeknevelés egyik fenyegető botja: ''Látod fiam, tisztelni kell apád és anyád!'' De nem erről szól az ötödik parancsolat.
Egyrészt ez a parancsolat úgyanúgy a felnőtt emberekhez is szól, mint a többi parancsolat. Másrészt ez a parancsolat nem arról szól, hogy feltétel nélkül tiszteljük a szülők cselekedeteit, elképzeléseit.

Ez a parancsolat abból ered, hogy az Isten az Ő hatalmából, bölcsességéből ad a szülőknek, és amikor a szülői tiszteletről beszél, akkor valójában az Isten tiszteletéről van szó. Ez a dicsőség és bölcsesség a bűn miatt sokszor töredékesen jelenik meg a szülők életében, sőt talán nem is látható, de a tisztelet akkor sem maradhat el. Sokkal több az annál, hogy ''feláldoztam az életemet a te boldogulásodért'', több ez a ''megszültelek, neveltelek'' frázisoknál....

Izrael számára kötelesség volt gyeremekei hitbeli nevelése. Nagyon fontos feladata volt a szülőnek az ünnepek idején Isten cselekedeteinek bemutatása, megismertetése.
És a szülői gondoskodásban kiábrázolódhat az Isten gondoskodó szeretete. Ezeket a feladatot tette fajsúlyossá az 5. parancsolat.
Egyrészt szól a szülőnek, hogy be kell tölteni azt a tisztet tisztességgel, amire Isten rendelte. Adott Isten az Ő hatalmából, dicsőségéből és bölcsességéből, és ezt számon is fogja kérni.....
Másrészt szól a gyermekeknek, hogy a hosszú és szabad élet az Isten tiszteletén és így a szülők tiszteletén múlik. De a tisztelet nem jelenti a feltétel nélküli engedelmességet, mert az ige figyelmeztet sok helyen, hogy inkább Istennek kell engedelmeskedni, mint az embereknek....
Érdekesség, hogy a patriarchális társadalmon túlmutatóan a szülők tiszteleténél egyenlő helyen volt az anya tisztelete az apáéval.... :)

www.refujvaros.hu

(#2789) csirkemano válasza kymco (#2788) üzenetére


csirkemano
csendes tag

Hja, egyik se könnyű! Se gyerekként, se szülőként helyt állni...

Aja, kéjsz teját? Akkoj hozz magadnak...

(#2790) kymco válasza kymco (#2788) üzenetére


kymco
veterán

Egy személyes dolgot szeretnék ehhez még hozzáfűzni... Nekem személy szerrint nagy problémát jelent, hogy másfél éve édesanyám apukám halála miatt egyedül maradt.... Mivel más településen élünk, szinte megoldhatatlan feladat számomra, hogy jó szülőként a gyerekeimmel, és jó gyerekként édesanyámmal is együtt legyek annyit, amennyire a szükség kívánja.... Azt érzem az egyik jósága csak a másik rovására lehetséges.... Nem is beszélve arról, hogy jó férjnek is kell lennem.... Néha úgy érzem, hogy egyik sem megy igazán....

www.refujvaros.hu

(#2791) b14


b14
senior tag

Van egy ilyen dícséret, amiben ez a szöveg szerepel kb. senki se mondhassa: miattam nem láthathatta meg Őt.
És nem tudom, hogy hanyadik. Ha valaki meg tudná nekem mondani nagyon örülnék.

''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax

(#2792) kymco válasza b14 (#2791) üzenetére


kymco
veterán

419. dicséret Ó Sion ébredj... 5. vers

www.refujvaros.hu

(#2793) b14 válasza kymco (#2792) üzenetére


b14
senior tag

Köszönöm.
Ennyire vallásos lennél?

''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax

(#2794) kymco válasza b14 (#2793) üzenetére


kymco
veterán

Református gyülekezet tagja és hívő ember vagyok :)

[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#2795) Viszlát válasza guga (#2775) üzenetére


Viszlát
addikt

Azért ezzel én vigyáznék. Azt elfelejted, hogy Sodoma a régi szövetség ideje alatt történt, míg jelenleg egy új szövetség feltételei szerint létezhet a világ, ami nem mást jelent, minthogy kegyelem időszaka van, vagyis nincs közvetlen ítélet az emberen a cselekedetei miatt, hanem egy ítélet lesz majdan. Ennek tudatában megtagadom azt a kijelentésedet, hogy Isten pusztította el New Orleans-t. Mi, az emberek pusztítjuk a Földet, ennek vannak következményei, nem kell mindenbe beledumálni Istent. De a lényeg mégegyszer az, hogy nincs közvetlen ítélet, ily módon Isten nem avatkozik közbe a mostani időszak alatt, vagyis a Jézus vére által megszerzett kegyelem alatt.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#2796) bobace válasza Viszlát (#2795) üzenetére


bobace
őstag

minden eseménynek mögé kell látni, amint pásztorunk elmondta( nem saját fejéből vette), nem véletlen volt New Orleans és a Távol keleti katasztrófa sem.
Előbbinél az ok amire visszavezethető hogy bizony NO egy mondjuk ugy meleg központ ahol nagyon terjed a dolog és a bűnözés melegágya, ahol már semmi nem volt szent csak ugye ezt a média nem mondja, a Cunami esetében pedig nem mondják hogy ott van a világ paráznasági központja, és bizony oda járnak a gazdag kéjencek fajtalankodni,akik közül bizony rengeteg oda is veszett, szvsz mindkét eset Isten büntetése volt. Bocs hogy nem tudtam el mondani tökéletesen, de már nem tudom ugy visszadni ahogy hallottam.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#2797) kymco válasza bobace (#2796) üzenetére


kymco
veterán

Mi emberek hajlamosak vagyunk ítéletet látni a dolgok mögött, és az OKOKAT keressük. Pedig Istennek CÉLJA van velünk... Jézus egyrészt nem engedte elpusztítani azt a samáriai falut, ami kidobta őt, és követőit... (Ez Jézus lelkületéről jó képet mutat)...
Amikor a beteg embeket nézték a hívő zsidók, mindig emögött személyes bűnöket, vagy családi bűnöket sejtettek, miközben a vak láttán Jézus Isten dicsőségéről beszélt.... Hát én is óvatosabban nyilatoznék ezekben a dolgokban......

www.refujvaros.hu

(#2798) bobace válasza kymco (#2797) üzenetére


bobace
őstag

oké én nem saját véleményem mondtam hanem Erős István bácsiét,aki azért megélt már ezt azt élete folyamán(pl. halálbol vissazjött, és azota is erről evangélizál,ha ismered,igy szokták emlegetni,ha nem ismered személyesen akkor mindegy)

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#2799) kymco válasza bobace (#2798) üzenetére


kymco
veterán

Őt személyesen nem ismerem, de személyes kapcsolatom van Jézussal.... :)

www.refujvaros.hu

(#2800) bobace válasza kymco (#2799) üzenetére


bobace
őstag

jó ez természetes, én csak azt mondtam hogy nem a saját hanem egy hitben sok mindent megélt ember gondolatatit mondom el, én ugyanis nem tartom magam elég hitelesnek ehhez, de hát a Magasságos gyomlálja ki belőlem, thx:R

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Vallás - Archívum 01 (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.