Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Vallás - Archívum 01 (téma lezárva)

Hozzászólások

(#2601) vivo válasza kymco (#2599) üzenetére


vivo
csendes tag

Amit a #2580-ban írtam - mint tetremtés történet magyarázatot -, tulajdonképpen vitaindítónak írtam, hogy több véleménnyel ütköztessem a meglátásomat, hogy kiderüljenek a buktatói.

A végtelenbe és tovább!

(#2602) kymco válasza vivo (#2601) üzenetére


kymco
veterán

Bocsi, csak már/még nem voltam teljesen magamnál...... nem gondoltam, hogy ütköztetni akarod, átolvasom mégegyszer, ha több, és nyugisabb időm lesz.... És akkor ütközhetünk....

www.refujvaros.hu

(#2603) guga válasza kymco (#2378) üzenetére


guga
Közösségépítő

''Csak Krisztusban vagyok igaz ember. A földi életemben nem bűntelen''

Ez csak azért gondolhatod így, mert nem Jézus cselekedeteiben bízol, aki áldozatával eltörölte az egész emberiség bűnét, hanem a sajátodban. Sokkal nagyobbra tartod azt ha valamit elkövetsz naponta, mint azt, hogy Jézus cserébe ezért a vérét adta. Ha azt vallod magadról, hogy bűnös ember vagy, akkor nemesebbnek tartod a bűneidet Jézus áldozatánál.

A Bibliában ez áll:

Rm 1,17
Mert az Istennek igazsága jelentetik ki abban hitből hitbe, miképen meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él.

Én igaz embernek vallom magamat, aki Isten előtt csak Istentől származó, Istentől kapott hitben élhet, amit maga Isten is elfogad.
Ha azt vallod, hogy bűnös ember vagy, akkor a Biblia ekként fogalmaz rólad:


1. Jn 9,31
Pedig tudjuk, hogy az Isten nem hallgatja meg a bűnösöket; hanem ha valaki istenfélő, és az ő akaratát cselekszi, azt hallgatja meg.

------

Ebből könnyen leszűrhető, hogy Isten kiket hallgat meg. Az igaz ember hitből él. A hit pedig hallásból, a hallás Isten igéje álltal, Isten igaz szolgája által. Aki pedig bűnös azt Isten nem tudja sem meghallgatni, sem vezetni, hiába él erkölcsös életet, hiába pap, hiába elismert ember, hiába teréz anya, hiába minden. Istennek elsősorban az a legfontosabb, hogy bűntelen legyen, mivel Isten maga is bűntelen. A bűnös emberrrel nem tud együtt élni, ahogy az élő ember sem tartózkodik együtt a halott emberrel és nem éli mellette az életét.

Ha magadról azt vallod, hogy bűnös vagy, akkor Istennel szemben állsz. Azt mondják Jézus azért jött a földre, hogy elvigye a bűneinket, Ha a te szívedben még mindig bűn van, akkor Jézus érted hiába munkálkodott. Ugyanis nem hiszel az Ő cselekedeteiben.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2604) Füleske válasza guga (#2603) üzenetére


Füleske
addikt

Nem az van , hogy ha megvallod a bűneidet , akkor vagy ''igaz ember'' ? Vagy a gyónás mire való akkor ?

(#2605) kymco válasza guga (#2603) üzenetére


kymco
veterán

No, az elején el kell mondanom, hogy Jézus váltságában bízom, enélkül értelmetlen lenne az életem. Sőt bizonyoso vagyok afelöl, hyogy Jézus váltsága tökéletesen elég az én megváltásomra, ezért üdvbizonyosságom van.
És nem azért, mert szépen olvasom a Bibliát, nem azért, mert szépen imádkozom és még csak nem is azért, mert szépen élek. Egyefül Jézusért.

Ezek után merem azt gondolni, hogy ugyanarról beszélünk úgy, hogy fogalmakat másképp használunk, értelmezünk. Pld bűntelen.
Egy ideig (hívő életem egy szakaszában) úgy gondoltam, hogy a hívő ember, mivel megtisztíttatott, nem követ el soha sem bűnös dolgokat. Nem bánt meg mást indokolatlanul, nem kívánja más tulajdonát, nem gondol kivánsággal más asszonyára....
Na elég hamar rájöttem, hogy én nem lettem mentes ezektől.... És megtanultam azt is, hogy ez csak arra mutat rá, hogy nekem életbevágóan fontos Jézus váltsága. Nélküle életképtelen vagyok (lelki értelemben).
Valami fura csoda folytán (nem fura, de csoda), Isten, amikor ítél majd, nem engem lát az ítélőszéken, hanem a bűntelen Jézust, aki helyettem lett elítélve az én bűneimért. Miattam szenvedett, és értem halt meg a kereszten. És így kapok/kaptam kegyelmet.

www.refujvaros.hu

(#2606) kymco válasza Füleske (#2604) üzenetére


kymco
veterán

Természetesen a bűn megvallása fontos, de nem ez veszi el a bűnt és nem ettől válik az ember ''tisztává''.
A háborúkban a katolikus papok jártak a frontvonalon és keresték a haldoklókat, hogy feladhassák rájuk az utolsó kenetet, és így megnyugvással ''tisztán'' mehesenek Teremtőjükhöz. De sok emberhez csak ''későn'' érhettek oda.... A papok útvonalától, a kapott repesz által okozott sebtől függött az üdvösségük?
Nem, az üdvösség szerzője nem valami cselekedetünk, hanem Jézus cselekedete.

www.refujvaros.hu

(#2607) guga válasza Füleske (#2604) üzenetére


guga
Közösségépítő

Üdv!

Ez egy folyamat. Minden ember Ádámtól származik testben és bűnös emberként születik a világra, az egy napos csecsemő is bűnös ember, ugyanis nem attól vagyunk bűnösök, hogy elkövetünk valamit, hanem attól követünk el cselekményeket, mert a lelkünkben bűn van.
Természetesen Isten előtt más elbírálás alá esik egy csecsemő és egy felnőtt ember. Mikor Dávid megölette az egyik katonáját, mert megtetszett neki a felesége, akkor Isten fellépett Dávid ellen. Nem adta áldását arra a házasságra. Született egy gyermekük, de rögtön születése után meg is halt. Dávid kérdezte Istentől, hogy mi lesz a gyermekkel? Isten nem mondott semmi konkrétumot, csak annyit hogy a sorsát bízd rám.

Nem szabad abból kiindulni, hogy igen bűnös emberként születtem a világra és ezért bűnösként is fogok meghalni. Aki bűnös emberként hal meg az nem tud bejutni a mennyországba, mert oda a bűnösök lelke nem juthat be. Ezt a Biblia világosan kimondja.

A hangsúly ezen van:

Rm 5,18
Bizonyára azért, miképen egynek bűnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása.

Tehát testben Ádámtól származom, ezért elhatott hozzám is a kárhozat, de lélekben Jézus által újjászülettem, ezért a lelkemben nincsen bűn. Mert Jézus lelke bűntelen, ha az én lelkem tőle származik, akkor szintén bűntelen.

De van itt egy probléma. 2 féle ember él a földön. Mindkettő testben, de az egyik igaz ember, a másik bűnös ember. Mindketten követnek el bűnöket, viszont van egy alapvető különbség a 2 ember vétke között.

Zsid 12,6
Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, a kit fiává fogad.

Pál Apostol így vallott magáról:

14.
Mert tudjuk, hogy a törvény lelki; de én testi vagyok, a bűn alá rekesztve.
15.
Mert a mit cselekeszem, nem ismerem: mert nem azt mívelem, a mit akarok, hanem a mit gyűlölök, azt cselekeszem.
16.
Ha pedig azt cselekszem, a mit nem akarok, megegyezem a törvénnyel, hogy jó.
17.
Most azért már nem én cselekszem azt, hanem a bennem lakozó bűn.
18.
Mert tudom, hogy nem lakik én bennem, azaz a testemben jó; mert az akarás megvan bennem, de a jó véghezvitelét nem találom.
19.
Mert nem a jót cselekeszem, melyet akarok; hanem a gonoszt cselekeszem, melyet nem akarok.
20.
Ha pedig én azt cselekeszem, a mit nem akarok, nem én mívelem már azt, hanem a bennem lakozó bűn.
21.
Megtalálom azért magamban, ki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a bűn megvan bennem.
22.
Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint;
23.
De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban.
24.
Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?


Mikor a zsidók tetten érték a házasságtörő asszonyt, akkor Jézus elé citálták, hogy megkísértsék Jézust, hogy vajon mit mond a törvénnyel szemben, ami kimondja hogy azonnal meg kell kövezni.

Jézus azt mondta, hogy aki közülük nem bűnös az vesse rá az első követ. Természetesen mindenki elment, csak az asszony maradt, aki Jézus által kegyelmet kapott és életben maradt.
Majd jött a legfontosabb:

10.
Mikor pedig Jézus felegyenesedék és senkit sem láta az asszonyon kívül, monda néki: Asszony, hol vannak azok a te vádlóid? Senki sem kárhoztatott-é téged?
11.
Az pedig monda: Senki, Uram! Jézus pedig monda néki: Én sem kárhoztatlak: eredj el és többé ne vétkezzél!

Jézus szemében az az asszony igaz ember lett, mert kegyelmet adott neki, ahogy én is kegyelmet nyertem általa. Azt mondta neki menjen el és többé ne vétkezzen. Ugyanezt mondja a Biblia nekem is, menjek el és ne vétkezzek többet.
Vajon megtudom tenni? Igen, mert nem én mondtam, nem a saját akaratom. Jézus akarata volt az, hogy menjek el és ne vétkezzek. Ha a saját akaratomat követem test szerint, akkor én is elbukok naponként és sopánkodhatok, hogy jaj én bűnös mit tettem, ahogy Pál Apostol is mondta, hogy nem azt cselekszi, amit akar, hanem azt cselekszi, amit nem akar.
Ha Jézus akaratát követem lélekben, akkor az történik, hogy neki nem csak akarata van, hanem hatalma is. A testem és a lelkem nem a saját tulajdonom, hiszen mindenki láthatja hogy nem mi magunk rendelkezünk felette. Nem a saját akaratunkból születtünk a földre, nem is a saját akaratunkból halunk meg és sokan azt sem tudják mi történik a lelkükkel a haláluk után.

Vegyünk néhány kirívó esetet:

Mózes megölt egy egyiptomi embert és hosszú évekre elbujdokolt. Dávid király megölette az egyik szolgáját, hogy megszerezze a feleségét. Noé részegen meztelenkedett a gyerekei előtt. Ábrahám mikor egyiptomba menekült, akkor letagadta a feleségét és hogy az életét mentse a húgának vallotta azt. Később pedig a saját szolgájával hált, hogy gyermeke szülessen. Mózes testvére Áron mikor Mózes magukra hagyta Őket 30 napra, akkor engedett a nép kívánságának és megcsinálták az aranyborjút, hogy az vezesse Őket.

Mindezekért Isten nem pusztította el Őket, hanem:

Zsid 12,6
Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, a kit fiává fogad.

Én is naponként fegyelmezem meg a saját fiamat. Ha az iskola udvarán egy másik gyerekkel hancúrozva olyasmit csinálnak, ami magára és rám nézve is bajt hozhat, például gyufával tüzeskednek, akkor kettejük közül csak az én fiamat fogom megfegyelmezni és felpofozni. A másik gyerek nem hozzám tartozik.

Ha én igaz ember vagyok, akkor bármit teszek, azért Isten vállalja a felelősséget, mint ahogy nekem is felelnem kell a fiam cselekményeiért. Hiszen akármit tesz azt mondják az én fiam, én neveltem s nyilván úgy viselkedik, ahogy tanítottam, ahogy neveltem.

Ha te magad bűnös ember vagy, akkor Isten nem vállalja a tetteidért a felelősséget, mert semmi közötök egymáshoz. Mint ahogy ha engem is megkérdezett volna a tanár az iskola udvarán a másik gyerekről, akkor azt mondtam volna:

22.
Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
23.
És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.

Én sem ismerem a másik gyereket, nem az én fiam, ezért nem vállalok érte felelősséget.


--------------------------

Jn 8,32
És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.
Kit kell megismerni ahhoz, hogy szabadok legyünk?

Jn 14,6
Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

--------------------------

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2608) kymco válasza guga (#2607) üzenetére


kymco
veterán

Jó reggelt!

www.refujvaros.hu

(#2609) kymco válasza guga (#2607) üzenetére


kymco
veterán

De jó! Most először értelek!!! És még egyet is értek!! :))

www.refujvaros.hu

(#2610) guga válasza kymco (#2605) üzenetére


guga
Közösségépítő

Ez így már megállja a helyét :D

Van egy nagyon szép történet a Bibliában arról, hogy miképpen működik az, amit leírtál.


Jákób és Ézsaú története:

Szóla Rebeka Jákóbnak az ő fiának mondván: Ímé hallám, hogy atyád szóla bátyádnak Ézsaúnak mondván:
7.
Hozz nékem vadat, és csinálj nékem kedvem szerint való ételt, hogy egyem; és megáldjalak téged az Úr előtt, minekelőtte meghalok.
8.
Most azért fiam, hallgass az én szavamra, a mit én parancsolok néked.
9.
Menj el, kérlek, a nyájhoz, és hozz nékem onnan két kecskegödölyét a javából, hogy csináljak azokból a te atyádnak kedve szerint való ételt, a mint ő szereti.
10.
Te pedig beviszed atyádnak, hogy egyék, azért, hogy téged áldjon meg, minekelőtte meghal.

------------------------------------

Jákób anyja egyenesen arra biztatja a saját fiát, hogy bűnt kövessen el a saját édesapjával szemben, hogy így csalja ki az áldását. Ugyanis, akit Jákób (Isten embere) megáld, azt Isten is megáldja életében. Nos nyilván tudni lehet, hogy Isten nem vak, mindez a tudtával történt és nem azért, mert jó lesz ez így is, áldás-áldás csak legyünk már túl rajta :DDD

Sőt maga Jákób is igen félt és azt mondta:

Jákób pedig monda Rebekának az ő anyjának: Ímé az én bátyám Ézsaú szőrös ember, én pedig sima vagyok.
12.
Netalán megtapogat engem az én atyám s olyan leszek előtte, mint valami csaló, és akkor átkot és nem áldást hozok magamra.


És monda néki az ő anyja: Reám szálljon a te átkod fiam, csak hallgass az én szavamra, és menj és hozd el nékem.

------------------

Majd végül atyja megáldotta Őt:

És beméne az ő atyjához és monda: Atyám! és az monda: Ímhol vagyok. Ki vagy te fiam?
19.
Monda Jákób az ő atyjának: Én vagyok Ézsaú a te elsőszülötted, aképen cselekedtem a mint parancsolád, kelj fel, kérlek, űlj le és egyél vadászatomból, hogy megáldjon engem a te lelked.

--------------------------

Ez jelképe Isten, Jézus és az ember viszonyának. Mint ha Jézus arra bujtogatna engem is, hogy vigyem Isten elé bátran, amit Jézus elkészített számomra és úgy elnyerem Isten áldását.
Én meg bátortalanul azt mondanám, hogy Netalán megtapogat engem az én atyám s olyan leszek előtte, mint valami csaló, és akkor átkot és nem áldást hozok magamra.


És monda néki az ő anyja: Reám szálljon a te átkod fiam, csak hallgass az én szavamra.

Ezt mondja nekem is Jézus, hogy minden átok, amit én kapnék az Őrá szállt és megfizetett a bűneimért.





Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2611) Asshur


Asshur
tag

Szervusztok

Engem arról érdekelne itt a hozzáértők véleménye,hogy ki is volt szerintük Jézus?
(tekintsünk most el attól,hogy személyének létezésére sincs bizonyíték,amit a történettudomány elfogad)
Ha a Szentírást veszem alapul,Jahve FIA,ebből ugye az következik,hogy egy önálló entitás,egy különálló istenség(esetleg félisten,tekintettel arra,hogy nem volt halhatatlan)...ha meg Jahve megtestesülése,emberi testben isteni alkotórészt hordozó lény,akkor leginkább Isten avatárjának nevezném...

Tisztelettel: Asshur

(#2612) guga válasza Asshur (#2611) üzenetére


guga
Közösségépítő

Az Atya, a Fiú és a Szent Lélek az egy és ugyanaz.
Halandó ember számára ezt nehéz felfogni akár a végtelen fogalmát.

Isten önálló személyiség, Jézus is önálló személyiség, a Szent lélek pedig az, ami Isten lelke is és Jézus lelke is ill. minden üdvözült igaz emberé.

A Biblia elején úgy fogalmaz Isten mikor az ember bűnbe esik, hogy:

1Móz 3,22
És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közűlünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakaszszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:

Azt mondta, hogy mi közülünk egy, többes számot használt.

------------

Ezt most nem neked címzem, csak úgy általánosságban.

Nem mindegy, hogy ki milyen célzattal keresi az ismereteket. Aki csak azért, hogy többet tudjon a Bibliáról és okosabb legyen, annak felesleges, mert hasznát nem fogja látni, Isten nem azért gondoskodott a Biblia elkészítéséről, hogy a lexikális tudásunkat gyarapítsa.

Van olyan, aki segítségre szorul, mert reményvesztett és minden emberi igyekezete ellenére elbukik vagy eltiporják. A Biblia mentőöv a fuldokló embereknek. Akik szeretnek érvelgetni, cáfolgatni azok gyorsúszóknak minősülnek és nem Isten keresésére és segítségére van szükségük, hanem éremre.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2613) guga


guga
Közösségépítő

Mt 11,27
Mindent nékem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya; az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni.

Ebből a mondatból világosan kiderül, hogy felesleges erőlködni, hogy megtudjuk Jézus kicsoda. Nem rajtunk és az akaratunkon múlik, hanem:

''és a kinek a Fiú akarja megjelenteni.''

---------------------

Isten pedig így van ábrázolva:

1Tim 6,16
Kié egyedül a halhatatlanság, a ki hozzáférhetetlen világosságban lakozik; a kit az emberek közül senki nem látott, sem nem láthat: a kinek tisztesség és örökké való hatalom. Ámen.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2614) RedAnt válasza Asshur (#2611) üzenetére


RedAnt
aktív tag

(tekintsünk most el attól,hogy személyének létezésére sincs bizonyíték,amit a történettudomány elfogad)
:F Tudtommal az hogy elt egy Nazareti Jezus, az a torteneszeknek nem kerdeses, legfeljebb az hogy ki is volt o, es mit csinalt. Itt Bővebben: link osszeszedtek par okori szerzot akik irnak rola.

Inkabb az a kerdes hogy tenyleg feltamadt e. Erdemes ezt elolvasni: Bővebben: link, asszem szol par megfontolando erv emellett.

mod. ezt a google dobta ki, nem teritesnek szanom:DDD nem tudom melyik egyhazhoz kotodik. De sztem nem is lenyeges.

[Szerkesztve]

╚╦╦╦

(#2615) Asshur válasza guga (#2613) üzenetére


Asshur
tag

Köszönöm a válaszodat!
Elgondolkodtató,igazat kell adjak Neked,logikával ezt valóban nehéz megközelíteni,azt gondolom,annyira különbözőképp látjuk a világot,hogy nem is tudnánk érdemben vitatkozni,inkább flame irányába menne a dolog...Luciferc már próbálkozott ezzel,és nem látom hogy kapott volna olyan választ,ami a materiálisan gondolkodó(ilyen vagyok én is) embert kielégítené.

(#2616) Asshur válasza RedAnt (#2614) üzenetére


Asshur
tag

Nos,én történészhallgató vagyok így van egy kis rálátásom a dologra(nem sok).
Én úgy tanultam,hogy Jézussal egykorú mű nem készült,melyben említést tesznek róla,Tacitus nem vele egykorú,csak az ő ideje előtt keletkezett forrásokból merített. Ami Josephus Flaviust illeti,az ő írása szintén későbbi,ráadásul forráskritikai elemzések kimutatták,hogy egyszerű hamisítvány...
Ez a tudomány mai álláspontja Krisztus személyének kérdésében,nem tudjuk igazolni a létezését,de nem is tudjuk cáfolni azt.
Szakmai szemmel nézve az első dolog,az igazolás hiánya a lényeges.
Persze ez merőben materiális megközelítés;)

(#2617) BosX válasza Asshur (#2616) üzenetére


BosX
aktív tag

akkor szólni kéne a történelemkönyveket író történészeknek, hogy tán nem kéne tananyagnak beleírni a műveikbe Jézus, mint vallásalapító létezését.

Tényleg, akkor ki ''alapította'' a kereszténységet, vagy csak úgy lett magától?
Egyszercsak többezer ember el kezdett hinni egy embernek, aki nem is volt?
És ez terjedt el villámgyorsan az egész Római Birodalomban?:F

mentality, tradition, history. these things never change.

(#2618) RedAnt válasza Asshur (#2616) üzenetére


RedAnt
aktív tag

Mondj egy embert az okorbol akirol fennmaradtak vele egykoru irasok!

Bővebben: link -> itt nezd meg a Comparison alatti tablazatot. Vagy van itt is egy hasonlo: Bővebben: link Az adatok magukert beszelnek, es ha tortenelmi tenykent kezeljuk Caesar, Herodotus, Livy, Tacitus, Thacydides irasait, akkor ezek szerint az Ujszovetseget sokkal inkabb annak kell tekinteni...

╚╦╦╦

(#2619) Asshur válasza BosX (#2617) üzenetére


Asshur
tag

''Ez a tudomány mai álláspontja Krisztus személyének kérdésében,nem tudjuk igazolni a létezését,de nem is tudjuk cáfolni azt.''

Ha visszaolvasod,nem TAGADJA a tudomány azt hogy élt ez az ember,hanem azt mondja,hogy nem igazolható hogy élt...tehát várakozó álláspont,amiről szó van.
Ha nincs hitelesen bizonyítva,világszerte elfogadott tudományos módszerekkel
(itt most a történészekről beszélek),akkor nem jelenthető ki egyértelműen egyik verzió igazsága sem.
Mesebeli figurák köré is lehet vallást építeni...hallottam hogy van egy ilyen személy,ezt és ezt tette,ezt és ezt tanította...és az emberek hiszékenyek,hamar továbbterjednek az ilyen dolgok,különösen ha a hallgatóság kellőképpen nyomorúságos körülmények között él,(mint Palesztína zsidó lakossága akkortájt),
valószínűleg soha nem is látták a saját szemükkel azt,akiben hinni kezdtek...
A Birodalomban való gyors terjedése a kereszténységnek egyszerűen az újdonságából,másfajta életszemléletéből fakadt.
Ez szigorúan az én véleményem,no offense.

(#2620) Asshur válasza RedAnt (#2618) üzenetére


Asshur
tag

Példának okáért az általad is emlitett Caesarról is van egykorú forrás.
Amiért annyira erőltetem az ''egykorú forrás'' kérdését,az az,
hogy számomra nehezen elképzelhető,hogyha Jézus tevékenysége(ha volt ilyen)
valóban akkora jelentőséggel bír,mint ahogy a követői gondolják,miért nem említi senki Őt a saját idejében? Hiszen csodákat tett,halott embert hozott vissza az életbe...ezt nem nevezném érdektelennek.
(a cenzúra akkor is létezett,de mint mindenhol,ott és akkor sem 100%-os hatékonysággal működött)

(#2621) RedAnt válasza Asshur (#2619) üzenetére


RedAnt
aktív tag

Sztem teljesen egyertelmu hogy elt, ezt nem muszaj elfogadni, de akkor azt sem hogy letezett xy romai csaszar, vagy Buddha, Mohamed, vagy akarki aki akkoriban elt. Aztan ott volt a 12 apostol. Roluk pedig meg tobb adat fennmaradt (ld. elozo hsz-em).Persze, elmeletileg lehet hogy osszebeszeltek, es kittalaltak egy meset az embereknek, leirtak nehany konyvben, meg levelben, de ennek mi ertelme lenne? Es aztan megerne ezert mindegyikuknek vallani a kinhalalt?:F

╚╦╦╦

(#2622) BosX válasza Asshur (#2619) üzenetére


BosX
aktív tag

hát furcsa mód a már emlegetett törikönyvekben szó sincs várakozó álláspontról, tényként van kezelve a létezése. sőt a töri tanárunk meg is jegyezte anno, hogy minden egyházi felhang nélkül el kell fogadni Jézus, mint történelmi személy létezését. Bocs, de én inkább ezeknek/nekik hiszek, ők már el is végezték a töriszakot:P ( ne vedd magadra csak gonoszkodás:) )

mentality, tradition, history. these things never change.

(#2623) RedAnt válasza Asshur (#2620) üzenetére


RedAnt
aktív tag

En Caesar sajat irasara gondoltam, eminek sokkal kesobbiek es ritkabbak a legregibb keziratos masolatai, mint az ujszovetsegi konyvek.

Jezusrol szerintem azert nem maradt fenn vele egykoru leiras, mert a mukodese 3 evig tartott. Ha Caesar 3 evig uralkodott volna, talan rola sem lenne:)

╚╦╦╦

(#2624) RedAnt válasza BosX (#2622) üzenetére


RedAnt
aktív tag

Ezt a sulineten talaltam: Bővebben: link;]

╚╦╦╦

(#2625) Foobar válasza guga (#2607) üzenetére


Foobar
tag

Hali!
1 kérdésem lenne ezzel a részletes és elgondolkodtató postoddal kapcsolatban: (bocsáss meg, ha nagyon nagy hülyeség)
Tehát: honnan tudod, hogy mikor követed Jézus akaratát és mikor a sajátodat?

(#2626) kymco válasza Asshur (#2620) üzenetére


kymco
veterán

Mit jelent, az egykorú forrás. A forráselemzésnél azt tanultam, hogy nagyon sok esetben nincs pontos forrás, csak másolat. Es több másolat. Ezeket a másolatokat összevetve, a változásokra figyelve, továbbá a másolt keletkezésének és tényleges esemény bekövetkezése közötti eltelt idő alapján lehet hitelesnek tekinteni. (elég bonyolult voltam :) )
Ezzel mérve már több 90 körüli János evangélium töredék ismeretes, ami tökéletesen egyezik a késöbbi teljes másolatokkal. Történelmi távlatokban 60 év nem jelent sokat.... Főleg az írásveliség akkori szintje miatt.
Tehát bár én nem vagyok történész, de olvastam olyan tanulmányokat, ahol történelemtudományi szempontok szerint (pld forráselemzés) hitelesnek tekintették (érvekkel) Jézus létezését. És tekintheted forrásoknak az Újszövetséget is.... annak ellenére, hogy irracionális elemeket tartalmaz..... legalábbis nem hívő szemmel nézve :) Szerintem tök racionális.... :)

www.refujvaros.hu

(#2627) kymco válasza RedAnt (#2624) üzenetére


kymco
veterán

A tanárom volt a cikk írója :)

www.refujvaros.hu

(#2628) kymco válasza Foobar (#2625) üzenetére


kymco
veterán

Bár nem engem szólítottál meg, és nem is a kédésedre válaszolok (sokkal inkább egy gondolatot indított elbennem a kérdésed, és egy felismerésre jutottam általa).
Általában nem foglalkozom tudatosan a két akarat megkülönböztetésére. ''Hú, ezt most én nagyon akarom de Jézus mást...''
Persze vannak sarkított helyzetek is...... De ezekben a Biblia szellemisége már jó szűrőt jelenthet.
(Pld. el akarom lopni a szomszéd autóját)
Sokszor utólag jövök rá, hogy a két akarat egyezett.

www.refujvaros.hu

(#2629) Asshur válasza RedAnt (#2624) üzenetére


Asshur
tag

Antiquitates Judaicae

No látod,pont erről a könyvéről beszéltem Flaviusnak...
A cikk többi része pedig megint csak semmi bizonyítékot nem szolgáltat,sőt,inkább az én nézetemet erősíti;]

(#2630) Asshur válasza kymco (#2626) üzenetére


Asshur
tag

Mivel apostata vagyok(rk egyház szerint),számomra akár az Ó- akár az Újszövetség nem több mitológiai gyűjteménynél,és ugye minden mitológiai történetnek van igazságmagja...de ez kevés bizonyítéknak;)

(#2631) kymco válasza Asshur (#2630) üzenetére


kymco
veterán

Az evangélium(ok) és az Apostolok Cselekedetei több, mint monda, vagy rege, források.
Aztán nekiesik a tudomány, analizálja őket a maga módszerével és megállapításokat tesz.
Ha objektív a megközelítés, akkor a benne leírtak gerince hitelesnek tekinthető....
Ha fontos több részlet megemlítése, akkor megteszem a jövő héten, mert ma már nem lesz időm, a hétvégét pedig nem otthon töltöm.

www.refujvaros.hu

(#2632) kymco válasza Asshur (#2629) üzenetére


kymco
veterán

Celsus retorikája is? A római birodalomnak nem az lett volna a legegyszerűbb, hogy megcáfolja a feltámadást, Jézus létezését a maga tényeivel?.... Ne csak szemezgess, vedd az egészet... :).

www.refujvaros.hu

(#2633) guga válasza Foobar (#2625) üzenetére


guga
Közösségépítő

''Tehát: honnan tudod, hogy mikor követed Jézus akaratát és mikor a sajátodat?''

Egyáltalán nem kérdeztél hülyeséget, ellenkezőleg, nagyon pontos kérdést tettél fel és nem is könnyű rá válaszolni, de szerencsére van a Biblia, amiben mindenre megtaláljuk a választ. Olyan, mint egy készülékhez adott használati utasítás, a Bibliát Isten a lelkünk számára készítette használati utasítás gyanánt.

Én magam sem szeretem az üres frázisokat, az érvelés érvelés hátán pufogtatásokat, sokkal jobban szeretem az életből vett, esetleg saját magam által megélt dolgokat, azok könnyen és egyszerűen érthetőek.

Szerintem kezdő lépésként vegyünk egy olyan mintát, ahol maga Jézus mutat példát számunkra, hogy nem a saját akaratát követi, hanem Istenét.

--------------
Lk 10,16
A ki titeket hallgat, engem hallgat, és a ki titeket megvet, engem vet meg; és a ki engem vet meg, azt veti meg, a ki engem elküldött.
Jn 4,34
Monda nékik Jézus: Az én eledelem az, hogy annak akaratját cselekedjem, a ki elküldött engem, és az ő dolgát elvégezzem.
45. Jn 5,30
Én semmit sem cselekedhetem magamtól; a mint hallok, úgy ítélek, és az én ítéletem igazságos; mert nem a magam akaratát keresem, hanem annak akaratát, a ki elküldött engem, az Atyáét.
46. Jn 5,37
A ki elküldött engem, maga az Atya is bizonyságot tett rólam. Sem hangját nem hallottátok soha, sem ábrázatát nem láttátok.
48. Jn 6,38
Mert azért szállottam le a mennyből, hogy ne a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, a ki elküldött engem.
49. Jn 6,39
Az pedig az Atyának akarata, a ki elküldött engem, hogy a mit nékem adott, abból semmit el ne veszítsek, hanem feltámaszszam azt az utolsó napon.
50. Jn 6,40
Az pedig annak az akarata, a ki elküldött engem, hogy mindaz, a ki látja a Fiút és hisz ő benne, örök élete legyen; és én feltámaszszam azt azt utolsó napon.
51. Jn 6,44
Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.
52. Jn 6,57
A miként elküldött engem amaz élő Atya, és én az Atya által élek: akként az is, a ki engem eszik, él én általam.
--------------------------------

Bocs, hogy kicsit többet másoltam be, de fontos. Mindegyik mondatból világosan kiderül, hogy Jézus kinek az akaratát cselekszi. Egyértelműen nem a sajátját. Ha ezt magamra vonatkoztatom és feltenném Jézusnak a kérdést, hogy akkor én most mit csináljak, akkor ezt válaszolná:

Mt 16,24
Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.

De van egy furcsa dolog, Péter a Bibliában tett egy kijelentést Jézus felé:

Mt 26,35
Monda néki Péter: Ha meg kell is veled halnom, meg nem tagadlak téged. Hasonlóképen szólnak vala a többi tanítványok is.

Erre Jézus azt felelte, hogy:

Mt 26,34
Monda néki Jézus: Bizony mondom néked, ezen az éjszakán, mielőtt megszólal a kakas, háromszor megtagadsz engem.

-----------------------------------------------------

Jézus hazudott volna? Péter szerette volna Őt követni és megfogadta, hogy a halálig követi. Ember szempontjából nézve ez egy nagyon szép gondolatnak látszódhat, de Isten elutasítja. Mert Péter Péterként kívánta követni Jézust a saját maga akaratából és ez magában hordozta a bukás veszélyét.

Jézus azt kívánta Pétertől, hogy tagadja meg magát és Péter szívében Jézus királyként tudta volna Őt szolgálni. Ha Péter lelkében Jézus ül a trónon és az Ő akaratát követi, akkor lehetetlen elbuknia, hiába szól ellene bármi, hiába van a halál torkában, Isten végig mellette van és vigyáz rá. Ezért utasította el Pétert Jézus.

-----------------------------------------------------

Egy másik helyen Jézus maga szólítja fel az egyik tanítványát, hogy kövesse Őt:

Monda pedig másnak: Kövess engem. Az pedig monda: Uram, engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat.

Monda pedig néki Jézus: Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat: te pedig elmenvén, hirdesd az Isten országát.

Monda pedig más is: Követlek téged Uram; de előbb engedd meg nékem, hogy búcsút vegyek azoktól, a kik az én házamban vannak.

És monda néki Jézus: Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.
--------------------------------------------------

Az egyik nagyon fontos dolog, hogy most Jézus akaratáról van szó. Kérte, hogy kövesse Őt az egyik tanítványa. Jézusnak nem csak akarata van, hanem hatalma is, hogy ha valakit elküld, akkor az el is végezze a dolgát bukás nélkül. Emberi szempontból teljes mértékben egyetértek a tanítvánnyal, akinek éppen elhunyt az édesapja, hogy szerette volna illendően eltemetni és végső búcsút venni tőle. De ezt a dolgot, hogy kövess engem, nem a sarki fűszeres kérte, hanem minden élő és holt embernek a tulajdonosa, minden valaha élt és élő emberi lélek birtokosa. Nagyon könnyen nyomonkövethető, hogy a tanítvány a saját akaratát szerette volna követni. S még egy ami nagyon fontos, hogy Jézus úgy fogalmazott, hogy ''Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat''. Ugye senki sem hiszi azt, hogy abban a faluban mindenki meghalt egy betegség miatt és egyedül a tanítvány maradt életben? Majd Jézus viccesen odaszólt, hogy hagyjad majd a hullák elföldelik a hullákat, inkább menjünk szaporítsunk egy kis veknit meg halat az jobb mulatság :DDD

Jézus halottaknak nevezte az embereket.

Ahhoz, hogy ezt megértsük nem kell kétségbe esni, a választ szintén a Biblia adja meg:


Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere:

Ez jöve Jézushoz éjjel, és monda néki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul; mert senki sem teheti e jeleket, a melyeket te teszel, hanem ha az Isten van vele.

Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.

Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é?

Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.

A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az.

Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.

-----------------------------------------------------

Nikodémus éjjel ment Jézushoz. Nikodémus egy volt az akkori főpapok közül, aki sokkal jobban félt az emberek megvetésétől és kirekesztésétől, mint sem fontosabbnak tartotta volna Jézus kegyelmét. Egyszerűen csak kíváncsi volt, de szégyelte az emberek előtt Jézust és azt, hogy hozzá ment.

Lk 10,16
A ki titeket hallgat, engem hallgat, és a ki titeket megvet, engem vet meg; és a ki engem vet meg, azt veti meg, a ki engem elküldött.

-----------------------------------------------------

Azok az emberek abban a faluban, ahol a tanítványa is élt még nem kaptak üdvösséget, nem kaptak kegyelmet. Ezért nevezte Jézus őket halottaknak. Mint, ahogy én belerúgok egy halott emberbe és az nem reagál, lélekben ugyanígy van, Jézus nem tud beköltözni annak az embernek a szívébe, aki a saját maga akaratát cselekszi és csak a testének él.

Mt 5,3
Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa.

Ezt az igét általában megvetésből szokták az emberek emlegetni, pedig nagyon komoly, sokminden van mögötte. Ugyanis kit nevezünk lelki szegénynek? A könnyebb megértés végett előbb közelítsük meg a test alapján. Ha valaki testi szempontból gazdag, akkor biztos van gyönyörű háza, szép autója, csinos felesége és finom eledelek az asztalán, szép ruhák a szekrényében és mindenki irigyeli Őt, mert mindezek tetejében még a bankszámlája is kifogyhatatlan.

Aki testileg szegény, az egyszobásban lakik, suzukival jár vagy az sincs neki, 2db nadrág a szekrényben és egy pár szelet felvágott a hűtőben, bankszámlája sincsen.

Az előző embernek, aki mindenben dúskál, nagyon nehezen lehetne adni 10dkg olasz felvágottat, mert rögtön azt kérdezné milyen márka és kibontaná, szagolgatná, fínyálgatná majd visszaadná, hogy ezt inkább add oda annak, akinek nem tellik jobbra ennél. Ha egy autóval szeretnéd meglepni Őt hasonlóképpen járnál. Ha ruhát szeretnél neki adni, hogy legyen mit felvennie, akkor fellapozná a divatszalonok lapjait, hogy vajon említett név e vagy sosem hallottak róla.

Annak az embernek viszont, akinek üres a hűtője, bátran adhatsz egy kis ételt, mert rendkívül hálás lesz érte, a ruháért is és az autóról nem is beszélve.

Isten azt mondja a Bibliában, hogy boldogok a lelki szegények. Nyilván boldogok, mert nekik könnyen lehet adni és mindenért hálásak. Ha valaki hálás, akkor pedig az ember annál szívesebben ad számára. Isten is így viszonyul hozzánk emberekhez.

Az az ember, aki lelkileg szegény, annak az sincs a lelkében, hogy követlek uram és az sem, hogy hagy menjek el eltemetni. Isten azt az embert nevezi boldog embernek, aki:

Jak 5,12
Mindeneknek előtte pedig ne esküdjetek, atyámfiai, se az égre, se a földre, se semmi más esküvéssel. Hanem legyen a ti igenetek igen, és a nem nem; hogy kárhoztatás alá ne essetek.

A válasz mindig egyszerű, Isten nem kétértelmű. Ha Jézus kér valamit, hogy tegyük meg, akkor bátran rábízhatjuk magunkat hisz nem a mi akaratunk, tehát 100% hogy véghezvihetjük. Nyugodtan mondhatjuk bármire, hogy igen uram.

Ha Jézus valamit nem kér tőlünk, de az emberek megkövetelik, bátran figyelmen kívül hagyhatjuk, akármilyen veszélyesnek is tűnhet és mondhatjuk a nemet. Köszönöm nem, mert ez nem Jézus akarata, Jézus nem kérte tőlem hogy megtegyem, ezért nem is támogatja.
---------------------------------------------------

Ha én most elutaznék Bukarestebe az ott élő lelkészhez, aki vezeti az ottani gyülekezetünket, akkor mindenféleképpen rá kellene hagyatkoznom, az Ő helyismeretére és hiába mondanám neki az egyik utcasarkon, hogy köszi innen már boldogulok nem így lenne. Nem jártam még Bukarestben soha, ezért szükségem van egy vezetőre és ha az ottani lelkész felajánlja a segítségét, hogy amíg ott tartózkodom velem lesz, akkor én nagyon hálás leszek érte és könnyen s gyorsan előrehaladok minden dolgomban.

Isten ezt mondja a Bibliában:

Péld 3,5
Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál.

Képzeljük el mi lenne ha Bukarestbe utaznék és a lelkész ajánlására így reagálnék, hogy köszönöm nem boldogulok én magamtól is, ha lehet ne légy a terhemre, ne zaklassál az állandó útmutatásaiddal, mert idegesít.
Aztán a magam értelmére támaszkodva a nyakamba venném a várost. A lelkész meg mindvégig mögöttem jönne észrevétlenül és itt is ott is ciccegne, amikor rossz buszra szállok vagy órákig a térképet bújnám, hogy erre kellett volna, ott van a szemed előtt nem látod? De nem merne előjönni, mert tartana attól, hogy megint elutasítanám és lekiabálnám, hogy már megint itt lábatlankodsz?

-----------------------------------------------------------

Elnézést ha hosszúra nyúlt és sok emészthetetlen Bibliai idézetet tartalmazott.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2634) Asshur válasza guga (#2633) üzenetére


Asshur
tag

Ezzel most kicsit összezavartál...jól értem,azt mondod,a szabad akarat lényegében annyit jelent,hogy hagyatkozhatunk a saját értelmünkre,ha úgy látjuk jónak,vagy követjük az Úr akaratát,mint a birkák a pásztor akaratát a legelőn?
Ha csak Jahve útja a helyes,mi végre adta nekünk a választás lehetőségét?
Hisz Ő maga mondja,hogy ne hagyatkozzunk a saját értelmünkre...
És ki vitatkozna azzal,amit a Mindenható mond?
:DDD

Utána te magad cáfolod,hogy fel kéne adjuk a saját értelmet...
(ha hülyeséget beszélek,fogd rá a fáradtságra:))

[Szerkesztve]

(#2635) kymco válasza guga (#2633) üzenetére


kymco
veterán

Sajnos érdemi hozzászólásra nincs időm, csak az ''engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat'' kifejezést akkor is használták akkoriban,mikor a szülő még nem halt meg, lehet, hogy beteg sem volt, csak idős és kapcsolatba hozható a várható örökség elrendezésével is......... Jézus követése nem kezdődhet úgy, hogy várok, amíg kedvezővé lesznek a körülményeim, sőt az én körülményeim Jézus nélkül soha sem lesznek kedvezőek.... Erről lehetne még sokat írni, de mennem kell.....
Tetszett a hozzászólásod.... teszik, hogy sok igét hozol fel... :C

www.refujvaros.hu

(#2636) kymco válasza Asshur (#2634) üzenetére


kymco
veterán

Szeretnék én is válaszolni, de idő van...... majd ha vasárnapig senki sem tette, és időben érek haza, akkor.....

www.refujvaros.hu

(#2637) vivo válasza guga (#2633) üzenetére


vivo
csendes tag

Nem szeretnék úgy járni, mint Péter, hogy csak a saját elgondolásom alapján követem őt. Viszont, ahogy én olvasom a teremtést történetet, az egészen máshogy szól, mint amit általában kiolvsanak belőle az emberek. A legfontosabb külömbség, hogy szerintem még nem zárult le a teremtés, hanem ez csak a ''mai nap'' azaz a 6. nap végén fog megtörténni, és az újjászületés Jézus eljövetelével zárja le a 7. nap elején. Így a 7, nap egyben az örökkévalóság.

Ezt az olvasatomat évek óta próbálom ütköztetni a Bibliával, amit teljes egészében elfogadok, mint Isten ihletett útmutatóját az emberek számára. De eddig nem találtam olyan részt, ami ezt megcáfolta volna, sőt számos rész így lett nekem egyértelműbb.

Arra kérnélek, ha időd engedi vesd össze a #2580-ban leírtakat az Írással és írd meg a véleményedet.

A végtelenbe és tovább!

(#2638) guga válasza Asshur (#2634) üzenetére


guga
Közösségépítő

Nem ismerem sem a korodat, sem az élethelyzetedet, sőt azt sem tudom fiú vagy vagy lány :DDD ezért joggal tételezhetjük fel, hogy irányodban nem vagyok elfogult.

Először testi szempontból vázolom neked. Te egész eddigi életed folyamán a legjobb képességed szerint, a legjobb tudásod alapján, a kínálkozó lehetőségek közül mindig a jobbnak ígérkezőt választva jutottál el idáig. Hangsúlyozom nem tudom milyen helyzetben vagy, de nyilván, mint minden embernek neked is vannak problémáid. De tegyük fel, hogy holnap reggel előáll egy ember és egy csapásra elintézi az összes problémádat. Kifizeti a tartozásaidat, befejezi a hosszú évek vagy hónapok óta húzódó ügyeidet, meggyógyítja a betegségeidet és leveszi az összes terhet a válladról. Utána azt mondja, hogy a piramis játék elvét követve ezt te is megtudod tenni másokkal, s nem kell tenned mást, mint követni az Ő tanításait és aszerint élni, ahogy Ő javasolja, ugyanis ha így teszel, akkor ezer százalékos a siker és hamarosan te is problémamegoldóvá válsz a problémáktól szenvedő helyett.

Ez emberi szempontból úgy értelmezhető, hogy eddigi legjobb tudásodra támaszkodva és önmagadban bízva, amit elértél azt hirtelen kidobod az ablakon, mert elértéktelenedett számodra, hisz láttál valamit, megtapasztaltál valamit és rögtön rájöttél, hogy sokkal érdemesebb Őt követni és neki hálát adni.

Csak egy rövid és egyszerű példa. Én számítástechnikai alkatrészekkel kereskedek. Sokan ismernek és sokan megkeresnek személyesen. Előfordul, hogy némelyeknek nincs elég pénze és ártatlan arcal elém állnak, megkérnek, hogy hagy vigyék el az áhított videókártyát vagy a nagyobb processzort, esetleg kölcsönkérnek egy alkatrészt egy hétre a lanpartyhoz, hogy hamarosan hozzák.

De 90%-ban már akkor a szemembe hazudnak, amikor előttem ülve előadják a történeteiket. Semmi más nem vezérli őket, mint az önző céljaik. Gyorsabb videókártyáktól és nagyobb MHz-ektől várják a boldogságot. Ideig óráig repes a szívük ha látják a pörgő fps-eket és már rég megfeledkeztek rólam és a nekem tett ígéretről, hogy pár nap és hozom a pénzt, csak egy hét és hozom az alkatrészt.

Amikor előttem ülnek a széken és hazudnak, mint a vízfolyás még nem láthatok bele a lelkükbe. Eltudják rejteni előttem a gondolataikat és elérhetik azt, hogy megbízzam bennük. De Istent nem tudják becsapni. Isten pontosan ismeri a szívük minden egyes gondolatát. Ezért írja azt a Biblia, hogy:

Péld 3,5
Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál.

Ha ezt az igét követve hallgatnám a velem szemben ülő embereket, akkor mielőtt kölcsönadnám az alkatrészt vagy adnék egy kis haladékot a fizetésre és egyébb kedvezményekre, amikre éppen rábeszélnek. Előtte elkéne olvasnom a Bibliában azt, hogy Isten mit mond az emberekről. Milyenek az emberek valójában?

Rm 3,23
Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.

Ha ezt az igét követve válaszolnék nekik, akkor megspórolhattam volna magamnak soktízezer forintot, amit soha nem hoztak már vissza. Megspórolhattam volna magamnak sokezer forint telefonszámlát is, amit csak azért kellett eltelefonálnom, hogy a megígért és soha be nem tartott ígéreteket bevasaljam. Megspórolhattam volna sok órát magamnak és a magyarázkodások helyett, amiket a telefonon keresztül hallgatnom kellett, meg a hebegések helyett olvashattam volna a Bibliát.

Isten már kijelentette a Bibliában, hogy:

Péld 26,25
Mikor kedvesen szól, ne bízzál ő hozzá; mert hét iszonyatosság van szívében.
Ézs 3,1
Oh szünjetek meg hát az emberben bízni, a kinek egy lehellet van orrában, mert hát ugyan mire becsülhető ő?
Jer 17,5
Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!

--------------------------------

Minden esetben, amikor az ember a saját becsületéért pedálozik emberek előtt és minden percét azzal tölti, hogy emberektől dicsőséget és megbecsülést nyerjen, bebizonyítsa hogy Ő mennyire becsületes ember és erkölcsileg kifogástalan életet él, sőt mások számára követendő s minőségi életet, ami irigylésre méltó. Akkor Isten mindig elérak egy olyan akadályt, amiben a magában bízó és dicsőségre váró ember elbotlik, hogy utána legyen lehetősége arra, hogy Isten becsületét, Isten bölcsességét, Isten dicsőségét hirdesse, ami valóban követhető és ha azt választjuk, akkor nincs lehetőség a bukásra, mert amit Isten cselekszik értünk az valóban megmarad és akkor fáradtság nélkül nyerhetünk emberektől megbecsülést és tisztességet, mert maga Isten járja ki nekünk előttünk az utat.

Elég ha a Bibliában élt életek közül József példáját vesszük. Ő minden esetben félredobta a maga értelmét és Isten értelmét választotta. Bár eleinte minden amellett szólt, hogy jobb ha idejekorán feladja, mert a testvérei megakarták ölni, bedobták egy kiszáradt kútba a sivatag közepén, majd végül mégis inkább haszonért eladták rabszolgának. Majd ártatlanul börtönbe került és a cellatársai is becsapták, akiknek segített, mert megígérték neki, hogy szólnak a Fáraónak az érdekében, hogy ártatlanul van bebörtönözve. De amint kitették a lábukat elfelejtkeztek Józsefről és mentek az önző érdekeik után. Jogosan gondolhatta volna magában József, hogy nem érdemes hallgatnia Istenre, mert ha így cselekszik, akkor bizony ez lesz a vége. Ki bírná ki közülünk ezt a helyzetet? Ki olyan erős lelkileg, hogy még ebben a helyzetben is Istenhez imádkozzon kegyelemért és ne inkább átkozza Őt, hogy látod mit tettek velem a szemeid előtt és Te meg hagyod, holott az egész világ ellenem fordult. De Isten nem felejtkezett el Józsefről. József Isten szívében már akkor is király volt, amikor a testvérei bedobták a kútba, amikor Potifár felesége csábította majd hamisan megvádolta, pedig akkor még csak rabszolga volt. Ha Potifár felesége akkor Egyiptom vezető emberét látta volna benne, akkor lekellett volna borulnia előtte.
Ahhoz, hogy József bölcs és szelíd ember tudjon maradni és Isten szíve szerint, Isten bölcsessége szerint tudja kormányozni egyiptomot, muszáj volt neki mindent átélnie.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2639) guga válasza vivo (#2637) üzenetére


guga
Közösségépítő

Üdv! Elolvastam a hozzászólásodat és azt kell, hogy mondjam jobb ha nem merülök bele sem te, sem én a fejtegetésekbe. Ennek rendkívül egyszerű az oka. Pusztán elméleti tudásunkat csiszolgathatnánk és élesíthetgetnénk, amivel egy kvízjáték során biztos nagy sikereket érnénk el, de az életben gyakorlatilag semmire sem tudnánk használni.

Vegyünk egy egyszerű példát: hétfőn nehéz helyzetbe kerülsz, megbetegszel súlyosan, vagy kilátástalan anyagi helyzet áll elő, ami miatt elkeseredett leszel, nem szólsz senkihez, magadba fordulsz és legszívesebben kimenekülnél a világból is, el a föld túloldalára, hogy azok a problémák, amik itt nehezednek a lelkedre, ne gyötörjenek és szabadulnál. S útközben a föld túloldala felé magadban mormognál néhány zsolozsmát és mellé eszedbe jutna, hogy vajon hatodik nap vagy hetedik? Vajon befejezte a teremtést vagy még váérat magára? Mit jelent a negyedik nap? Miért így és miért úgy? S akkor nem megnyugvást lelnél az igékben és kiutat, hanem újabb kételyeket, újabb kérdéseket.

Isten azért adta az embereknek a Bibliát, hogy megnyugvást leljenek benne és a problémáikra megoldást. Az ott vázolt emberek történetei nem történelmi események, hanem minták és megélt élethelyzetek, ami alapján mi is könnyen kiigazodhatunk az emberek között.

Azzal kezdeném, hogy bármilyen problémával is találtad magad szemben, bármilyen élethelyzet állt elő, azt számodra Isten engedte. Ezért Ő vállalja is a felelősséget érte. Bármilyen nehéznek és megoldhatatlannak tűnik, nem azért adta, hogy küszködj vele, épp ellenkezőleg. Isten a nagyon nehéz problémákat nem azért adja az embereknek, hogy azt Ők egyedül megoldják és egyre ügyesebbek legyenek és büszkébbek, hanem azért adódnak súlyos helyzetek, hogy azok álltal könnyebben tudjunk fordulni Istenhez kegyelemért. Ha számomra egy probléma megoldhatatlannak tűnik és van két lehetőségem, hogy erre vagy arra de egyik sem válik be, akkor biztos lehetek benne, hogy Istennél van egy negyedik, egy ötödik és mivel Isten végtelen így a megoldások sora is számtalan, ezért mondja Isten, hogy ne önmagamban bízzak és ne a saját értelmemre hagyatkozzak.

Ahogy írtad is valóban a Bibliában soha nem az a lényeg, hogy szó szerint olvassunk el mindent.
Ha már a teremtés könyvéből vettél példákat és arra voltál kíváncsi, akkor maradjunk annál.

-------------------------------------------
Mózes I. könyve 1. rész

1.
Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.
2.
A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.
3.
És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.
4.
És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.


Mivel Isten lélek így minden esetben lelki tartalmat hordoz egy egy ige, mindig a saját lelkünkről van benne szó. A szimbólumrendszereket értelmezni felesleges dolog addig, amíg az ember nem rendelkezik kellő tapasztalattal. Ugyanis könnyen válhatunk annak az áldozatává, hogy valaki feltesz egy kérdést, amire Ő pontosan tudja a választ, mi pedig bizonytalanok vagyunk, de büszkeségből inkább odaírunk valami badarságot és utána azzal kell szembesülnünk, hogy amit írtunk az nem állja meg a helyét és utána felesleges vitákba torkollik az egész. Ez odáig vezethet, hogy aki a vitát megnyerte az diadalittasan távozik és tovább pátyolgatja az egóját és egyre magabiztosabb lesz, gyakorlatilag nem tudja használni a felhalmozott tudását, életképtelen, de arra tökéletesen megfelel, hogy egy éppen csírázó hitet a végletekig összetörjön és végleg elbizonytalanítson. Szóval nem a minél magasabb tudás a cél és nem az, hogy okosok legyünk. Ezt csak az emberek várják el és tanítják így. Ha Isten csak az okos embereket szeretné, akkor a Bibliában minden egyes fejezet után ott lenne a vizsgaanyag és a tesztkérdések is. No meg ha a mennyországba csak a legokosabbak mehetnének be, akkor helyből hazugság lenne ez az ige is:

1Kor 1,28
És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmisítse:

Visszatérve a teremtés könyvéhez:

A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.

Mit jelenthet ez? Valóban csak egy történet akarna lenni?

A hangsúly ezen van ''kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén''. Az előbb írtam, hogy minden esetben lelki tartalmat hordoz, mivel Isten lélek. Ezért a szimbólumrendszer, amit használ a mi lelkünket ábrázolja. Azokról az emberekről van szó, akik még nem kaptak üdvösséget és Isten nélkül élik az életüket. Akik arra a bizonyos első napra várnak. Minden ember lelke, akiében bűn van az kietlen és puszta. Bár sokan élnek olyan életet, amire egyesek csettintenek a nyelvükkel, hogy ez igen ez már döfi, mert elhúz az utcán egy hatalmas csillogó autóval és utánafordulunk s megirigyeljük. Isten is utánafordul de nem azért, hogy megcsodálja, hanem azon munkálkodik, hogy annak az ebernek is eljöjjön az életében az első nap. Tudja meg Ő is, hogy ki volt Jézus, hogy eltöröltettek a bűnei és bátran Isten elé tudjon állni ha kimegy a lélek a testéből és ne az legyen a vége, hogy Istentől távol kelljen élnie a végtelenben, ahol setétség vala a mélység színén. Egyszer azt mondta a lelkészünk, hogy sokan használják a pokol szót, de nincsenek tisztában azzal, hogy az milyen borzasztó hely. Nem azért mert folyamatosan ég az olthatatlan tűz, hanem azért mert ott nincs Isten.

És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.

Jézus azt vallja magáról, hogy én vagyok a világ világossága.

Rólunk üdvözült emberekről pedig így ír a Biblia:

Mt 5,13
Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.

Mt 5,14
Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.

Mt 10,20
Mert nem ti vagytok, a kik szóltok, hanem a ti Atyátoknak Lelke az, a ki szól ti bennetek.

Ez utóbbi pedig arról is szól egyben, amiről már volt szó, hogy ''aki engem akar követni, az tagadja meg magát'' Ha nem tagadom meg önmagamat, akkor mindig rólam van szó ha megjelentem magam az emberek felé és erre azt mondja Isten, hogy képmutató vagyok. Ugyanis minden esetben saját magam a legfontosabb és azt nyújtom mindenkinek.
Sokszor lehet hallani a médiákban és akár az utcákon is a mai korunk mételyét, légy önmagad, ne törődj semmivel, az a fontos hogy önmagadat add, legyen színes a világ és attól szép, hogy minden ember más, az viszi előre a világot.

Jézus pedig pont az ellenkezőjét kéri tőlem, hogy tagadjam meg önmagam. Érthető, hisz ha a lelkemben nem Zvolenszi Zoltán van és nem arról teszek bizonyságot, akkor üres a lelkem, azaz lelkileg szegény vagyok, mert nincs ott semmi. Addig, amíg Jézus nem tesz oda valamit, addig hiába kérdeznétek csak bámulnék bambán. De ha megüresítem magamat és megtagadom önmagam, akkor:

''nem ti vagytok, a kik szóltok, hanem a ti Atyátoknak Lelke az, a ki szól ti bennetek. ''

Jézus azt kéri tőlem, hogy a lelkemben minél kevesebb helyet szorítsak magamnak, Ő királyként szeretne helyetfoglalni a lelkemben és királyként szeretne engem szolgálni , azon a trónon ahol eddig én ültem, most Ő szeretne ülni, hogy minél kisebb legyek.

Cserébe pedig ezt kínálja:

Lk 9,48
És monda nékik: Valaki e kis gyermeket befogadja az én nevemben, engem fogad be; és valaki engem befogad, azt fogadja be, a ki engem elküldött; mert a ki legkisebb mindnyájan ti közöttetek, az lesz nagy.

Azt kevesen tudják, hogy Pál Apostol neve nem Pál volt eredetileg, hanem Saulus, ami héber nyelven azt jelenti nagy. Saulus nem ismerte Istent és minden erejével azon munkálkodott, hogy megfogja a Krisztus tanítványait és megölesse őket, nagyon sok alkalommal vett részt emberölésben és sokak életét megkeserítette. De Isten mindezek ellenére megkegyelmezett neki és utána már így valott magáról Pál:

1Kor 15,9
Mert én vagyok a legkisebb az apostolok között, ki nem vagyok méltó, hogy apostolnak neveztessem, mert háborgattam az Istennek anyaszentegyházát.

Pál (Paulus) azt jelenti a héber nyelvben, hogy kicsi. Ezt pedig a köznyelv úgy ismeri, hogy pálfordulás. Isten azt szeretné ha minden ember életében bekövetkezne ez a pálfordulás, azon munkálkodik, hogy világosság költözzön a szívünkbe és Isten bölcsessége, hogy az alapján tudjunk élni.

Továbbmenve a teremtés könyvébe:


Isten ha a lelkemre néz, akkor ha rám tekint Zvolenszki Zoltánra, akkor azt mondja:

A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.

De ha ott sokkal több Isten igéjét talál a saját gondolataim helyett, akkor azt mondja:

És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.

Erre mondják azt, hogy kiválasztott vagyok. Sokan félreértelmezik, mert azt hiszik van valami különleges képességem, amit mások nem tudnak és Isten ezért engem kiválasztott. Hát persze, teszik hozzá könnyű neked, mert te kiválasztott vagy, neked minden sikerülhet az életben.

Ez így van, Isten minden olyan embert kiválaszt magának, aki megtagadja önmagát és nem e világ tanítását követi, mert bár csalóka és vonzó és ki tud ellenállni a kísértésnek hisz könnyebb mindig választani a szemünk előtt felbukkanó jó lehetőségeket, de Isten azt mondja, hogy:

1. 1Kor 7,31
És a kik élnek e világgal, mintha nem élnének: mert elmúlik e világnak ábrázatja.
2. 1Jn 2,17
És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.

Ebben a világban azoknak az embereknek van Isten szempontjából a legnehezebb sorsuk, akik jólétben és problémamentesen élnek. Mert nekik hiába szeretne Isten kegyelmet adni, segítséget nyújtani, nem fogadnák el tőle. Minek, hisz minden rendben van, nem szenvednek hiányt semmiben, ezért nincs is szükségük Istenre.
Az emberek sopánkodnak, hogy nincs pénz, nincs ruha, nincs étel, nincs bútor, nincs autó, nincs ez, nincs az. Rengeteg nincset lehetne felsorolni. Én akkor vagyok a legjobban kétségbeesve ha nincs Isten. Mert jóllehet nekem is vannak problémáim, mint másoknak, de legalább azzal tisztában vagyok hogy ha Istenhez fordulok a problémámmal kegyelemért, akkor azt a kegyelmet meg is kapom és Isten maga fog munkálkodni azon, hogy a problémám elháruljon.

''
És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.''

Ennek az a folytatása, hogy:

26.
És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy a kik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek.

Ahhoz, hogy valaki át tudjon menni a sötétségből a világosságba Jézusra van szüksége. Jézus azt tanítja, hogy:

Jn 14,6
Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.

--------------------------------------------

Végezetül, hogy egy kicsit engedjek a szimbólumrendszer utáni olthatatlan kíváncsiságodnak, írok egy kicsit arról is:

1 azaz az első nap vagy az egyes szám . A szentháromság mindegyik tagja az Atya, a Fiú és a Szentlélek az 1-es számot kapta. Én vagyok az Alfa és az Omega. Isten egyszer így szólt Mózeshez:

2Móz 3,14
És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok.

Ezért tud teremteni olyat is, ami nincs vagy aki nincs. Bocs, hogy így tömören fogalmazok, de mindegyikről lehetne beszélni még órákat.

Évekkel ezelőtt pontosan tudtam, hogy mit jelent a kettes és mit a hármas szám, de mivel nem erre/ilyesmire fordítok kellő figyelmet így sajna elfelejtettem, de fel van írva úgyhogy később ha fontos előkeresem.

A 4-es az büntetés, teher, nélkülözés és ítélet.

400 évig voltak egyiptomban, 40 évig vándoroltak a pusztában, nem sorolom tovább. Bárhola a Bibliában találkozol a négyes, negyvenes, négyszázas szimbólummal, az mind Isten ítélete.

Az 5-ös a kegyelem. Rögtön ugye az elszenvedett büntetés után kegyelmet ad. Akkor teremtette a madarakat és a halakat. A halak mindig árral szemben úsznak, a madarak minden akadályt átrepülnek. Özönvíz után csak a halak és a madarak maradtak meg, rajtuk kívül minden élőlény elpusztult, ami nem a bárkában volt. A bárka pedig Jézus jelképe. Ha Jézus Krusztusban benne vagy, akkor mentesülsz Isten ítélete alól és kegyelemben részesülsz.

A hatos az ember száma, az embert a hatodik napon teremtette. Érdekes ha összeadod a 6+1 az 7 azaz tökéletes, az a nyugalom napja.

A 666 pedig a szentháromság tagadása, ami 111.

15.
És adaték néki, hogy a fenevad képébe lelket adjon, hogy a fenevad képe szóljon is, és azt mívelje, hogy mindazok, a kik nem imádják a fenevad képét, megölessenek,
16.
Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;
17.
És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.
18.
Itt van a bölcseség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.

A 666 az IBM által kifejlesztett vonalkódrendszer, amivel jelenleg is kereskedünk. A vonalkód első, középső és utolsó szára a hatos számnak felel meg.

Minden ember fog kapni a kézfejére vagy a homlokára egy pecsétet (Hand, Forehead) hogy így tudják növelni a biztonságot és ezáltal elvetik Isten gondviselését.

Mivel az ember nem bízik Istenben, így azt sem tudja elhinni, hogy Isten megtudja Őt őrízni, tud rá vigyázni stb.

Vajon a pápának miért van szüksége testőrökre és pápamobilra ha Őrá Isten vigyáz és Ő Isten földi helytartója? Miért a vatikán gondoskodik a saját maga biztonságáról? Miért az a sok felhalmozott arany? Sok-sok érdekes kérdés. Pedig Jézus azt mondta, amikor elküldte a tanítványait, hogy :

7.
Elmenvén pedig prédikáljatok, mondván: Elközelített a mennyeknek országa.
8.
Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok.
9.
Ne szerezzetek aranyat, se ezüstöt, se réz-pénzt a ti erszényetekbe,
10.
Se útitáskát, se két ruhát, se sarut, se pálczát; mert méltó a munkás az ő táplálékára.
11.


Na befejezem, mert nagyon hosszúra sikeredett.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2640) guga válasza vivo (#2637) üzenetére


guga
Közösségépítő

De egyébként, hogy a kérdésedre érdemben is válaszoljak:

1. És elvégezteték az ég és a föld, és azoknak minden serege.
2. Mikor pedig elvégezé Isten hetednapon az ő munkáját, a melyet alkotott vala, megszűnék a hetedik napon minden munkájától, a melyet alkotott vala.

A Teremtés belett fejezve, most is munkálkodik Isten, de már nem teremt semmit, mindent, amit szeretett volna megteremteni, azt elkészítette számunkra.

Az elvégezteték szón van a hangsúly.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2641) kymco válasza kymco (#2636) üzenetére


kymco
veterán

A válasz megszületett, Guga után nem koptatom a billentyűzetet :).

www.refujvaros.hu

(#2642) vivo válasza guga (#2639) üzenetére


vivo
csendes tag

Köszönöm a választ, igazad van abban, hogy ennek az elméleti fejtegetésnek nem lenne sok eredménye. Sokat tanultam belőle. A VAGYOK AKI VAGYOK mondat engem is megragadott a Bibliában és tisztázta, számomra Isten személyét.

[Szerkesztve]

A végtelenbe és tovább!

(#2643) Asshur válasza guga (#2638) üzenetére


Asshur
tag

No,ez így számomra is értelmezhető:C
(24 és férfi)
Nagyon meglepő(ugye jól tudom hogy Tanú vagy),
hogy mennyi előítélet van veletek szemben.
Legalábbis ha a Te hozzáállásodat nézem a témához,nagyon racionálisnak találom,a vallásosságod mellett is.
Építő jellegű,ahogy bele tudod helyezni magad egy ''hitetlen'' bőrébe...ez tényleg pozitív csalódás
:R

(#2644) guga válasza Asshur (#2643) üzenetére


guga
Közösségépítő

Üdv! Nem Jehova tanúja vagyok.

Én Jézus gyülekezetéhez tartozom, pontosabban a gyülekezetünk. Jézus elküldte a 12 tanítványát, hogy hirdessék az Evangéliumot az egész világon. A 12 tanítvány tovább adta az evangéliumot és ez a folyamat tart a mai napig és tartani fog Jézus visszajöveteléig.

Mk 16,15
És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek.

A Szentlélek még kivan árasztva a földre, van még lehetőség Jézus vére által kegyelemből üdvözülni, de miután Jézus visszajön és megtörténik az elragadtatás, utána már mindenki csak a saját vére által tud üdvözülni.

2Thess 2,7
Működik ugyan már a törvényszegés titkos bűne: csakhogy annak, a ki azt még most visszatartja, félre kell az útból tolatnia.

Ami visszatartja az Antikrisztus kiűzetését a földre az az üdvözült emberek gyülekezete, Jézus teste. Ebbe tartozom én magam is bele. Minden ember, aki üdvösséget kapott és bűntelen igaz ember, az Jézus testéhez tartozik. Én magam nem szoktam így megkülönböztetni, hogy Katolikus, Református, Jehova tanúja vagy bármi más.

Egy egyszerű matematikai példával tudnám ábrázolni, hogy miért nincs értelme ennek: 1 vízcsepp meg egy vízcsepp az egy vízcsepp. Azaz ugyanaz a Szentlélek van bennem, mint Jézusban.

5. 1Kor 12,13
Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.

A vallásbéli kölönbségekre nagyon is jellemző, hogy hatalmas eltérések vannak a gyülekezetek és a vallások között. Ha csak a kereszténységet veszem alapul már széles palettát tálalhatunk és választhat ki-ki kedve és ízlése szerint. Ez azért van, mert az emberek sokfélék és szeretik a másságot és a versengéseket. A Sátán minden nap azon munkálkodik, hogy meghamisítsa az Evangéliumot. Nagyon pontosan ismeri, de nem hisz benne. Viszont ahhoz nagyon jól ért, hogy meghamisítsa. Ugyanazt hozza létre csak mégis egy kicsit másképpen. A fő cél az, hogy elhidd és ne ismerd fel az igazságot, aminek az a lényege, hogy Jézus eltörölte a bűneinket, azaz nincs bűnünk.

Egy példával szeretném szemléltetni, hogy miként viselkedik Jézus igazi gyülekezete az üdvözült emberek sokasága:

Egy tanár matematika órán felrajzol egy példát a táblára. Egy juh akolban van 15 juh, amiből 5 elmegy. Hány juh marad az akolban? Ez a feladat és felszólít egy fiút felelni. 10 juh marad az akolban válaszolja egy fiú. Helyes válaszolja a tanár és megdicséri, beír egy ötöst a naplóba. Erre egy másik jelentkezik, hogy tanár úr ez nem igaz, én tudom a pontos választ. Parancsolj Lacika mondja a tanár. Tanár úr kérem nem marad egyetlen juh sem az akolban. Micsodaaaaaaaaaaaaa?? Vonja kérdőre a tanár. Ha 10-ből elveszel 5-öt, akkor az mennyi?

Tanár úr! A juhok soha nem mozdulnak maguktól, van egy vezérjuh kolomppal a nyakában. Ha 5 juh elment, akkor csak azért mehetett, mert a vezérjuh elindult, de ha a vezérjuh elindul, akkor egy sem marad az akolban, mert mind a 14 azonnal utána megy. Ha a vezérjuh jobbra fordul, automatikusan fordul a többi is.

S, hogy alátámasszam ezt egy pontos Bibliai idézettel is:


Ruth pedig monda: Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert a hova te mégy, oda megyek, és a hol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem.
17.
A hol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.


Jézus gyülekezete minden esetben ilyen formában működik.

S, hogy mi lesz az a folyamat, amikor megtörténik az elragadtatás és az üdvözült emberek elvétetnek a földről s kiűzetik utána a földre az Antikrisztus:

40. És vannak mennyei testek és földi testek; de más a mennyeiek dicsősége, más a földieké.
41. Más a napnak dicsősége és más a holdnak dicsősége és más a csillagok dicsősége; mert csillag a csillagtól különbözik dicsőségre nézve.
42. Épenígy a halottak feltámadása is. Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban;
43. Elvettetik gyalázatosságban, feltámasztatik dicsőségben; elvettetik erőtelenségben, feltámasztatik erőben.
44. Elvettetik érzéki test, feltámasztatik lelki test. Van érzéki test, és van lelki test is.
45. Így is van megírva: Lőn az első ember, Ádám, élő lélekké; az utolsó Ádám megelevenítő szellemmé.
46. De nem a lelki az első, hanem az érzéki, azután a lelki.
47. Az első ember földből való, földi; a második ember, az Úr, mennyből való.
48. A milyen ama földi, olyanok a földiek is; és a milyen ama mennyei, olyanok a mennyeiek is.
49. És a miképen hordtuk a földinek ábrázatját, hordani fogjuk a mennyeinek ábrázatját is.
50. Azt pedig állítom atyámfiai, hogy test és vér nem örökölheti Isten országát, sem a romlandóság nem örökli a romolhatatlanságot.
51. Ímé titkot mondok néktek. Mindnyájan ugyan nem aluszunk el, de mindnyájan elváltozunk.
52. Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk.
53. Mert szükség, hogy ez a romlandó test romolhatatlanságot öltsön magára, és e halandó test halhatatlanságot öltsön magára.
54. Mikor pedig ez a romlandó test romolhatatlanságba öltözik, és e halandó halhatatlanságba öltözik, akkor beteljesül amaz ige, mely meg vagyon írva: Elnyeletett a halál diadalra.

De, hogy a kérdésedre konkrétan válaszoljak, természetesen én is járok gyülekezetbe és a formalitás megkívánja, hogy neve is legyen: Jó Hír Misszió. Ennyi, semmi különös, tiszta Evangéliumot tanítunk a Biblia alapján és nincs semmi felesleges ceremónia mellé.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#2645) bcs válasza guga (#2644) üzenetére


bcs
aktív tag

''Ha 5 juh elment, akkor csak azért mehetett, mert a vezérjuh elindult, de ha a vezérjuh elindul, akkor egy sem marad az akolban, mert mind a 14 azonnal utána megy. Ha a vezérjuh jobbra fordul, automatikusan fordul a többi is. [...] Jézus gyülekezete minden esetben ilyen formában működik.''

nekem az a megoldás szimpatikusabb, hogy a kerítések között oda megyek és akkor, amikor akarok, és azzal, akivel akarok, sőt, ha úgy tetszik, kiugorhatok a kerítésen is, és vissza is engednek.

(#2646) kymco


kymco
veterán

2Móz. 20,4-6
''Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.''

Megint egy olyan parancsolat, ahol az Isten nélkül élni akarók beleütköznek megtartásának korlátaiba.
Mi a baj az istenszobrokkal? Miért nem tűri Isten ezeket?. Azért, mert ezek az emberek alkotásai, és ha ők alkották, vásárolták, akkor tulajdonuk, oda viszik, ahova akarják, azt tesznek velük, amit akarnak.....

Egyszer egy római polgár becsmérlően beszélt zsidó embereknek az Izrael megfoghatatlan láthatatlan Istenéről, közben hosszasan méltatta a saját kertjének istenszobor parkját..... Márványszobrok drágakővel, nemesfémmel díszítve voltak láthatók az elzárt udvarban.... A zsidók megkérdezték, hogy miért vannak a kertben, és miért nem az utcán.... A meglepett válasz az volt, hogy azért nem, hogy el ne lopják őket...
A zsidók nevettek egy nagyot, majd ezzel zárták a beszélgetést: Milyen hatalmasak a te isteneid, hogy kerítéssel kell védened, hogy el ne lopják őket, a mi Istenünket nem tudja ellopni tőlünk senki, és nem mi vigyázunk rá, hanem Ő gondoskodik rólunk....

A történet lehet, hogy csak egy butuska tanmese csupán, de megragadja a parancsolat lényegét. Az isten szobrokkal az ember valahogy úgy gondolja, hogy istenének hatalma, ereje is vele van általa. De Isten hatalma nem szorítható szobrokba, nem irányítható emberek által. Izrael népének aranyborjú készítése is ennek a parancsolatnak a figyelembevétele nélkül történt.... Azt szerették volna, ha Istenük velük legyen, készítettek valamit, ami rá emlékezteti őket (Nem kell pont olyannak lennie, elég, ha csak szimbólumok szintjén van hasonlóság pld a termékenység isteneit a természeti népek sokszor mai szemmel nézve csúnyának, sokmellű, akár kilenc mellű nőnek ábrázolták. Szerintem ez elég kifejező :).

Belátható, hogy az istenszobor ábrázolásának megtiltása nem jelenti a képzőművészetek megtiltását....

Ha mindenképpen ki kellene ábrázolni Istent szimbólumokkal, akkor arra ott van az ember maga. Isten képmása, és ha Istennel van kapcsolata, akkor ez a képmás viselkedésében, cselekedeteiben mégha töredékesen is kiábrázolja Istent. De Istennek van egy tökéletesen megvalósult megtestesítője: Jézus Krisztus. Benne lakozik az Isten teljessége testileg.

Az első parancsolat az igazi Istenre mutatott, a második parancsolat az igaz istentiszteletre. Pontosabban annak legnagyobb buktatójára. Olyan buktatóra, ami túlnyúlik a nemzedékeken. Egy nemzedék hibáját elsajátítva a hamis istentisztelet az unokáknál már hamis isten tiszteletévé válhat.
Erre utalnak többek között a szankciók is. Statisztikai adatok igazolják, hogy valamely bűn a családban nagyobb valószínűséggel öröklődik, mint egynémel örökletes betegség. Aki veri a feleségét rendszeresen, az könnyen ezt látja majd a fiánál is, és ugyanez igaz az alkoholizmusra is. A bűn következménye túlnyúlik a generációkon.
Jól látszik a szülői felelősség. De ez nem jelent automatizmust, nem matematikai képlet, ahol az egyik oldal értékei meghatározzák egyértelműen a másik oldalt. Egyrész mindig van lehetőség kitörni ebből az átok körből, másrészt az apa hite sem öröklődhet a gyermek számára. Példát mutathat negatív és pozitív értelemben, segíthet a gyermeknek a döntéseiben, de a gyermek döntéseiért, cselekedeteiért a gyermek lesz felelős.
A szankciók aránya nagy aránytalanságot mutat. Szerintem elég beszédes.

[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#2647) kymco


kymco
veterán

3. parancsolat:
2Móz. 20,7
''Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét, mert nem hagyja az ÚR büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!''
Ennél a parancsolatnál az ember általában a káromkodásra, káromlásra asszociál, de ez a parancsolat nem csak erről szól. Nem mintha a káromkodás Istennek tetsző dolog lenne...
Ez egy kicsit hasonlít az előző parancsolathoz. Abban az időben a névnek komoly jelentése volt. Egyrészt az uralkodó a szolgáinak új nevet adhatott, ezzel is kifejezve az alárendeltségi viszonyt, másrészt a név ismerete (főleg az isten neveknél) hatalmat jelentett a név viselője felett..... Ezt ma már nem igen értjük.
Sok példa van a Bibliában ezekre, Dániel és társai új nevet kaptak Nebukadneccar udvarában.... (Dániel 1,7). És Nékó fáraó, mikor szolgasorba döntötte Júdát és új királyt helyezett Júda trónra (bábkirályt), ő adott neki nevet 2Kir 23,34. Ez akkor elég jelentős dolog volt.
Isten nem akarja, hogy a nevével visszaéljenek. Nem akarja, hogy azt higyjék az emberek, hogy bármikor megidézhető hatalma, és az ember szolgálatába állítható.
De van más jelentése is ennek az igének.
Nem akarja, hogy az emberek önző cselekedeteiket és döntéseiket Isten akarataként állítsák be, és nem akarja, hogy ''hamis próféták'' Isten szaváról beszéljenek akkor, mikor Isten hallgat.
A keresztény/keresztyén szó nem a keresztre vezethető vissza, mint ahogy ezt sokan gondolják, valójában a jelentése: Krisztus követője. Jézus mondta: ''Én és az Atya egy vagyunk'' Jn 10,30.... ''Aki engem lát, látja az Atyát'' Jn 10,30.....Mi valljuk, hogy Jézus Krisztus a megtestesült Isten. És mivel a nevünkben ott szerepel Isten neve, nem mindegy, hogy a keresztény névvel mit illetünk. Nagy felelősség, mert kereszténynek nevezni valamit lehet Isten nevével való visszaélés.....
Így válhatnak a parancsolat megszegőjévé azok az emberek, akik visszaélnek ezzel a névvel pld azok a politikusok, akik csupán a válaszók megszerzéséért lesznek keresztény szinezetűek, vagy azok a családfők, akik elvárják családjaiktól a keresztény értékrendet, miközben a saját életük másról tanúskodik stb....


[Szerkesztve]

www.refujvaros.hu

(#2648) kymco


kymco
veterán

Ha nem érdekel senkit, inkább leállok.. Nem akarok önjelölt igemagyarázóvá lenni.... :)

www.refujvaros.hu

(#2649) CYBERIA válasza kymco (#2648) üzenetére


CYBERIA
őstag

Engem érdekel, csak a héten nem nagyon értem rá;)

APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.

(#2650) kymco


kymco
veterán

Jövő héten folyt. köv. :)

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Vallás - Archívum 01 (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.