Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pc-user

senior tag

válasz tolts.hu #5067 üzenetére

Újra és újra visszatérő probléma az ember számára az Istentől való eltávolodás, pedig Isten az embert a Vele való együttlétre teremtette. Ha az ember hátat fordít ennek a kapcsolatnak, bűnt követ el. Látjuk a Bibliában is, hogy Izrael népe gyakorta elpártolt Istenétől (idegen istenekhez folyamodtak) és ezeknek megvoltak a következményei (büntetés, pl. idegen országok által való leigázás). Úgy gondolom, Isten az ember javát akarja a büntetéssel is, tanítói szándékkal, még ha nehezen is érthetőek az összefüggések számunkra.

Megbocsájtás: Isten irgalmas, kegyelmes, kész megbocsájtani és ráadásul úgy, hogy bűneinket, amiket megvallunk (bűnvallás!), nem említi fel többé.

Ez egy NAGYON NAGY dolog! :)

[ Szerkesztve ]

• kymco

veterán

válasz tolts.hu #5067 üzenetére

Bűn:
    Állapot, és nem maga a cselekvés. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy elfordultunk Istentől, és nem az Ő értékrendje szerint akarunk élni, hanem mindenki maga akarja az értékrendjét... és ennek az a következménye, amit a köznyelv is bűnnek nevez.

Büntetés:
    Ha léteznek objektív törvények, ha létezik ezeknek a a megsértései valamint szerepe van a rendszerben az igazságosságnak, akkor ezeknek következményei kell, hogy legyenek és ez a büntetés.
    Ha valaki Isten nélkül akar élni, és erről nem lehet lebeszélni, akkor az igazi büntetés számára az lesz, hogy megkapja az Isten nélküliséget.

Bűnbocsánat:
    Ha a fiam figyelmeztetésem ellenére idétlenkedik a mobiltelefonommal és összetöri azt játék közben, akkor én "ítélkezhetek", mert én szabtam a feltételeket, az én tulajdonommal történt a káreset, én vagyok a jogosult ennek rendezésében. Lehet büntetni is pld, hogy (vezekelje le), zsebpénzéből térítse meg az árát, de meg is bocsáthatok... ez látszólag nekem nem is kerül semmibe, csak ki kell mondani: "megbocsátok".
    De akkor a fizetség engem terhel, ahhoz, hogy működőképes mobilom legyen nekem kell a zsebembe nyúlnom...
    No ez hasonlóan van nagyban is... Ha Isten megbocsát, akkor Ő viszi el a balhét. A bűn fizetsége a halál, és ebben az Istentől való teljes elszakítottság. Ezt élte meg Jézus a kereszten, Ő fizette meg a büntetés következményét.
    A dologhoz hozzátartozik, hogy a bűnünk "értéke" Istennel szemben rosszul fejeződik ki a példázatomban a mobilom árának és gyermekem zsebpénzének arányával... Talán közelebb lenne, ha a telefonom értékét az USA 10 éves GDP-jének összegében határoznám meg. A fiam soha nem tudná kifizetni.... minimális esélye sem lenne rá...
    Nos ez az "adósság" arány még csak nem is közelíti az Isennel szemben felhalmozott adósságunkat....

www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés