Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kymco

veterán

válasz Huma #16933 üzenetére

Sajnos a lényeget nem érted. Az amish-ok különleges státuszú közösség adókedvezménnyel, turisztikai vonzerő, kvázi nemzeti kincs...
    De én itt az átlagemberről beszéltem, aki benn lakik a Mester utcában, vagy a Havannán egy városi lakásban, ahol, ha napokig nincs vízszolgáltatás, akkor még a wc-t sem lehet üríteni, ahol ha lemész az utcára az aszfaltdzsungelbe, még a nagydolgodat sem tudod hol tisztességesen elvégezni.
    Nem ihatsz a Duna vizéből, és fel sem tudod forralni, ha nincs gáz és villany. Az átlagember nem dönthet most úgy, hogy ezért elmegy tanyára, mert nem tudna a tanyasi létből megélni, a városba is azért jött, mert itt keres annyit, hogy elláthassa jó esetben a családját, meg azt a csomó bankárt, a hitele miatt.
    Persze, dönthet az egyén az amish életforma felvállalásáról, de egy Budapestnyi ember nem... Nincs annyi terület az országban, hogy ennyi tanya kialakításra kerülhessen... hülyeség már a felvetés is.
    Ha csak Magyarországot nézzük, akkor is vsz igaz, de a túlnépesedett világra még inkább, hogy a nagyüzem hatékonysága nélkül nem maradnánk életben (ennyien). Nincs annyi mezőgazdasági terület, ami el tudná látni hagyományos módon. Amish módon egy kis közösség megél, de az egész ország, az egész világ nem.
    És nem beszélve arról, hogy a mai idők szele nem a közösségekről szól, hanem az individuumról. Az individuum jobban manipulálható, jobban kiszolgáltatott, jobban rávehető bármire. A közösség tartást ad, védelmet, szociális hálót nyújt, ha kell.
    Az Amish közösség a közösség miatt erős. A lakótelepen azt se tudjuk, hogy hívják a szomszédot...
    Tehát ez az Amish hivatkozásod több sebből vérzik...

A mikor volt jobb vitát azzal zárnám le részemről, hogy nem győztél meg arról, hogy ma jobb, mint régen volt. Számos dologban tényleg van előrelépés, de számos dologban visszalépések történtek, amik az átlagember (nem a zsellér, jobbágy) életminőségét rosszabbá tették. Lehet, hogy kevesebb ma a tüdőgyulladás okozta halál, de korábban kevesebb volt bizonyíthatóan a cukorbeteg, magas vérnyomás betegség... (nem azt mondom, hogy nem volt korábban ilyen, mint ahogy ma is halnak meg nagyon sokan tüdőgyulladásban).
    Lehet, hogy ma, a légkondicionálónak örülünk, mint vívmány, de anno a jól megépített vályogház ugyanezt jobban biztosította, mert pld olcsóbb volt az üzemeltetés és és a falu végén bárki tudott magának vályogtéglát csinálni...
    Szerintem nem lett jobb a világ az évszázadok során, csak jobban el tudja adni magát.

Nos ezzel én részemről ezt lezártnak tekintem.

www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés