Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cigam

titán

válasz ubyegon2 #28852 üzenetére

A megfontolandó neked nem azt sugallja, hogy meggondolásra érdemes, és ha egy megfelelő ismeretekkel nem rendelkező aká suggalatnak is veheti? Mert nekem annak tűnik.

Megfontolandó, mert az SSD-t kímélni akarjuk az írástól.

Azért ezt ne nagyon terjeszd. Természetesen a működésükből adódóan minden változás csökkenti az életciklusukat. De! Megnézted már hogy az SSD-dre mennyit adatot írtál eddig? Nekem 447 nap alatt (mondjuk legyen ez bő egy év 17.59TB-ot írtam, 17.29TB-ot olvastam. Úgy hogy nem volt semmi finomkodás, minden fájl és könyvtár az SSD-n volt, lévén a laptopban nincs is más meghajtó. Az SSD-k jóval több mint 100TB írás/olvasást viselnek életük során. Tehát esetemben például több mint 5 évig kéne hasonló módon használnom, hogy az első 100TB-ot elérjem. Ez ráadásul nem is az életciklusának a vége, csak az első 100TB-ja.
    Szóval miért kell annyira félteni az írástól?

A megfontolás után már követendő példaként le is írja, hogyan tudod a tmp könyvtárat a RAM-ba áthelyezni. Természetesen ez nem csak az SSD kíméletről szól, hanem a praktikumról is. De! Nem ártana megemlíteni, hogy a kevés rammal szerelt, régebbi gépeken nem biztos, hogy jó ötlet az amúgy is kevés memóriából lecsípni. Amit nyerünk a réven, elvesztjük a vámon.

+ A mostani népszerű linux kiadások mindegyike fel van készítve az SSD kiszolgálására, legyen szó alignálásról, vagy trimmelésról. A cikk egyetlen előnyének azt tartom, hogy egy helyen össze vannak gyűjtve a specifikus parancsok pl. a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM

Új hozzászólás Aktív témák