Hirdetés

2019. október 18., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) matyi012345


matyi012345
(őstag)

Mivel ez a szakág eléggé elkülönül a fotográfia területén belül, úgy gondolom megérdemelne egy külön topikot. Tárgy, termék, reklámfotók megosztása, egymás fotóinak véleményezése mehet a topikban. Világítás diagram feltöltése ajánlott, de nem kötelező.

Kezdeném is egy párossal. :

[kép]

diagram

(#2) Wa2x_ válasza matyi012345 (#1) üzenetére


Wa2x_
(veterán)

Megtöröm a hullaszagot, semmi világítástechnika, csak a természetes fény.

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#3) matyi012345 válasza Wa2x_ (#2) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Remek, már 3 hsz-nél tartunk :D

DOF lehetne nagyobb, az elején a perem életlensége zavaró, meg hátul is lehetne élesebb. Focus stackingel diffrakció nélkül is el lehet érni, ill a háttér életlen maradna. Az jó, hogy elöl a peremen van egy szép átmenet lent, de a szöveg olvasható maradt. Amin rajta van az nekem nem áll össze, illetve alapvetően a fotón két fontos felületfajta van, az egyik az obi teste, másik pedig a lencsék. Az objektív testén könnyebb kontrollálni a fényeket, mert matt felület, nem tükröződik benne közvetlenül semmi, rendszerint a tükröződések az ilyen felületeken világosságkülönbségként köszönnek vissza (mondjuk ebből itt éppen kevés látszik a szög miatt), viszont az üvegfelületek nem túl szépek így, oda már nem alkalmas a természetes fény mert minden beletükröz. Megoldást jelentene, ha egy áteresztőlap lenne tükrözve benne, és lámpával, vakuval vagy bármi fényforrással hátulról szögben át lenne lőve, így kialakulna benne egy szép gradiens. Másik megoldás a PS gradiens eszköze lenne. Maga a kép amúgy a témát tekintve informatív, feliratok rajta vannak, nincs belevágva a feliratokba és látszanak is a peremen lévő átmenet ellenére is.

[ Szerkesztve ]

(#4) Wa2x_ válasza matyi012345 (#3) üzenetére


Wa2x_
(veterán)

Köszi a tanácsokat, gyerekcipőben jártok még az ágazattal, de érdekel az étel- és a tárgyfotózás is.

..: Old Honda's never die - they just get faster :..

(#5) matyi012345 válasza Wa2x_ (#4) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Hálás téma, nem mászik el, ottmarad, mindig elérhető :)

(#6) kayaman


kayaman
(senior tag)

Sziasztok!

Én egy kérdést szeretnék elsőre feltenni, hátha tudtok segíteni.
Szeretnék csinálni egy tárgyasztalt, mert amit a boltokban lehet kapni az méregdrága.
Fotósátrat csinálatm már régebben fehér papír háttérrel, de elég hamar bekoszolódott a papír.
Ilyesmit szeretnék csinálni: link
A kérdés pedig a plexire irányul. Hol tudnék ilyet venni? Az egyik oldala matt, a másik fényes.
Ebay-en találtam, de elég drága az is, ráaádsul hibás is:) link

Fehér, fekete, szürke színekeben lenne jó, habár 3 különbőző színű táblát venni szintén elég húzós...

[ Szerkesztve ]

(#7) matyi012345 válasza kayaman (#6) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Szia!

Ezeknek elég húzós az ára de ennél olcsóbban én sem tudom, hogy hol lehetne. Esetleg a méretén lehet spórolni, ha nem kell nagy tárgyakat fotóznod akkor előnyösebb lenne egy kisebb ami olcsóbb, és jobban meg tudod világítani a tárgyat tőle. Egy nagy táblán könnyen visszatükröződik a tárgyon maga az alap, ami sokszor nem jó. Én inkább azt javasolnám, hogy a nagy mellé egy kisebbet is vegyél jóval olcsóbban mert megkönnyíti a munkát. Mekkora tárgyakat szoktál fotózni és milyen háttérrel?

(#8) kayaman válasza matyi012345 (#7) üzenetére


kayaman
(senior tag)

Szia!

A jelenlegi sátor 1m x 1m alapterületű, és ebben van fehér papír háttér. Tetején fehér lepedő, oldalán pauszpaír megvilágítva 2 x 160W feflektorral. (amik nem igazán erre a célra valók)
Műanyag játékokat, gumicukrokat, rágókat is fotózok, web katalógusba egyszerű fehér háttérrel. (A játékokat körbe kell vágni, mert azok kapnak egy minimális grafikát maguk köré.)
Most sikerült vennem egy rendszervakut és van hozzá egy 80 x 100 cm-es softbox is.
Kb. 40x30x30 cm méretű dobozok a legnagyobbak. De lehet lesz nagyobb is.
Szeretnék más jellegű tárgyfotókat is csinálni, ezért is fejlesztem a világítással együtt az asztalt is. Na meg egyszerűbb kezelni, tisztán tartani.

[ Szerkesztve ]

(#9) matyi012345 válasza kayaman (#8) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Alapvetően az a baj ezekkel a nagy sátrakkal, hogy nem tudod a tárgyadat rendesen megvilágítani tőle. Azt javasolnám, hogy alapnak vegyél egy fekete és fehér plexit, a hátteredet pedig válaszd le az egészről és külön legyen. Így úgy nézne ki a dolog, hogy lenne egy horizontod is a képen és a tárgyakat körbe tudnád világítani rendesen oldalról és hátra is be tudnál tenni visszaverő lapokat vagy stripboxokat élfényhez. A leválasztott háttér miatt pedig külön meg tudnád villantani a hátteredet alulról és egy szép átmenetes háttér lenne ami letükrözne az alapra ha megfelelő szögben világítasz és fotózol.

[link]

Olyasmire gondolok, ami pl itt az első oszlopban alulról a harmadik kép (Bleu De Chanel parfüm), de sok más ilyen is van még. Ezt egy végtelenített háttérrel nem tudod elérni. A végtelenített háttérrel maximum olyan háttérfényt tudsz elérni ami kör alakú (vagy amilyen éppen vetítesz) és az a megfelelő szögben letükröződik az alapodra és elválik, attól függően milyen magasra rakod a fényt és milyen a gép helyzete. Viszont ezt ugye a nem végtelenítettel is el lehet érni, ami fény megtörik a plexi határán azt meg utólag PS-el ki lehet húzni ha direkt nem akarsz horizontot. [link]

Saját oldalamon is találsz példát : [link]

Szóval én inkább azt javasolnám, hogy válaszd külön a hátteret az alaptól és az alapnak jók plexik, háttérnek pedig fehér-fekete-szürke papír lenne jó, vagy akár valamilyen kreatív háttér is. Így később ha veszel vakukat még akkor sokkal jobban fogsz tudni világítani. A háttérlámpára ha veszel színezőfóliákat és irányítod a fényét, pl snoottal vagy akár alapreflektorral akkor bármilyen színben tudsz háttérfényt is előállítani.

Ha meg egyszerű fehér háttér és alap kell, akkor közel tudnád vinni a hátteret az alaphoz, kihagyod a háttérlámpát és ugyanúgy fotóznád a kis tárgyakat a katalógushoz egyszerű fehér háttérrel.

(#10) psycroptic


psycroptic
(őstag)

Még a végén kedvet fogtok csinálni a tárgyfotózáshoz... :DDD
Kár, hogy csak egy vakum van. Élfénynek ki kellene találni egy másik alternatívát vagy elég egy derítő lapról(ezüst/arany) vissza irányítani a vaku fényét?

PSNID: Tomy83PS

(#11) matyi012345 válasza psycroptic (#10) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Leginkább egy stripbox alkalmas élfényhez, de egy ezüst lap ha jó helyre rakod akkor megfelelő lehet, ha elég fény éri. Ha mégsem elér akkor PS-ben ráhúzol :)

(#12) phaseOne


phaseOne
(tag)

Sziasztok,

jöttem gyarapítani a hozzászólások számát :)
Én ehhez a témához (még) abszolút semmit nem konyítok, de eddig is érdekelt, és Matyi képei, informatív hozzászólásai engem is idecsábítottak.

Meg is mutatom egy régebbi "tárgyfotómat".

Mai szemmel már már vannak vele bajok, de szívesen hallanám a véleményeteket :)

(#13) matyi012345 válasza phaseOne (#12) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Nagyon örülök neki, hogy idecsábítottalak, megtisztelő amit írsz :)

Kiindulásnak szerintem egész jó képet csináltál, két dolgot vennék észre:

Az egyik a háttérfény lenne ami szerintem egy kicsit rendezetlen. Ezen PS-ben cseppfolyósítással lehet javítani, de érdemes már a nyers képen kialakítani ami mindenképp pontosabb lesz és később nincs vele munka. Érdemes alapvetően egy kör alakból kiindulni és a tárgytól függővé tenni, például mint a te tárgyad is magasabb, akkor egy függőlegesen elnyújtott ovális háttérfény menne hozzá szerintem leginkább. Fekvő tárgynál fektetett ovális alak, stb...Persze ízlés kérdése is, ha valaki épp ellenkezőleg csinálja és a végső kép esztétikailag szép lesz tőle, akkor lehet. Másik ami még a háttérfényhez tartozik az a tónusátmenet: a kép a (rendezői) jobb oldalon sokkal sötétebb tónust vesz fel mint a bal oldalon, ezt utólag LR-ben még a RAW fájlnál egy átmenetes szűrővel könnyen lehet korrigálni, szerintem érdemes úgy kialakítani a háttérfényt hogy az egész képet ne foglalja el világos és középtónusokkal, hanem a kép szélén már vegyen fel egy sötétebb árnyalatot.

A másik dolog a világítás lenne, a tárgy testén még jó is lenne ez a fajta világítás, viszont a kupak nem az igazi, úgy kéne kialakítani, hogy a felirat egyértelműen látszon, még az esetleges tónuskülönbségek ellenére is. Jó lenne, ha az egyik fényed gradiens reflexió lenne, így nem lenne olyan nagy a tónusváltás, a másik pedig egy szélesebb de gyengébb fény lenne, akár egy négyzet alapú derítőlap vagy valami más megoldás. Kupakfényen gondolkoznék még (felső élfény) , bár ahhoz egy kicsit lentebbi szögből kéne fotózni hogy igazán indokolt legyen, és a háttérfény is még viszonylag világos tónussal jelenik meg a kupaknál, viszont a feliratnak lehet hogy jót tenne. Ezt sem csinálnám erős fénnyel, inkább csak egy ezüst lap kéne a tárgy fölé, nagyjából 45-60 fokban az alaphoz képest és a kamerához közelebb. Így összességében informatívabb lenne a kép a felirat miatt.

Egyébként örülök ennek a képnek mert jól igazolja ez is a fenti állításomat a háttér és az alap szétválasztásáról. :)

[ Szerkesztve ]

(#14) phaseOne válasza matyi012345 (#13) üzenetére


phaseOne
(tag)

Köszönöm a választ, és ezért is jó téged megkérdezni, mert ezek egy része fel sem tűnt.

Itt a háttér valóban le volt választva és attól ilyen design-os a fény, hogy egy A4-es lapból hajtogattam a snoot-ot :D Az oldalsó stripbox szintén 1-1db A4-es lap. Az asztal egy üveglap ami alá fekete papírt tettem.

Ahogy mondtad, a kupakkal valószínűleg az a baj, hogy nagyon reflexív, így ha nincs ott egy nagyobb fényforrás, akkor bizony fekete lesz. A kupakfény is egy nagyon jó ötlet. Mi az a gradiens reflexió? Mitől gradiens?

Ezeket a fényes felületeket (pl a tárgy vagy épp az asztal) tényleg ilyen szépre takarítod munka előtt és közben, vagy ps azért segít?
Inkább egy, vagy több képből dolgozol jellemzően?

(#15) matyi012345 válasza phaseOne (#14) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Elég sok időt fordítok a tárgy és az asztal tisztítására, van ecsetem, szivacsom, meg egy olcsóbb fajta szemüveg tisztítóm is erre a célra. Nagyon sok utómunkát lehet spórolni, ha tiszta a lefotózott tárgy. Hogy hány képből csinálom az változó, de a legtöbbször 1 képből csinálom meg a végsőt. igazából nem annyira lényeges hogy hány képből van meg a végleges kép, ha jó az utómunka akkor nem látszik hogy hány képből van. Csak ugye idő..ha magamnak fotózok akkor mindegy mennyi időt vesz el, de ha megbízásból kell valakinek (általában bonbonokat fotózok időre) akkor azért nem mindegy, hogy végez az ember. Nem mindig jobb egyébként a helyszínen minden tökéletesre csinálni, mert előfordulhat hogy amivel a fotózáskor 5-10 percet foglalkozok hogy tényleg tökéletes legyen, azt PS-be 30 másodperc alatt behúzom. Téma függő igazából..

gradiens reflexió

(#16) kayaman válasza matyi012345 (#9) üzenetére


kayaman
(senior tag)

Köszi! Megfogadom a tanácsod, kipróbálom leválasztott háttérrel.

(#17) phaseOne válasza matyi012345 (#15) üzenetére


phaseOne
(tag)

nagyon jó videó, köszi.

(#18) kilozsul


kilozsul
(aktív tag)

Sziasztok!

Szimpatikus topik, én is jövök majd. :) Lehet, hogy picit off, de én azt vettem észre (legalábbis a környékünkön), hogy baromi nagy igény lenne tárgy (termék) fotózásra, mert minden fotós "művészkedni" akar csak, és lerázza az ilyen melókat. Pedig lehet ez fogja megkeresni 1-2 új obimat. :D

(#19) matyi012345 válasza kilozsul (#18) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Én BP-n pont azt vettem észre, hogy akinek kell az megoldja magának. Nem egy ember jött fel a másik topikokban, hogy van egy boltja vagy webáruháza, de nem tud jó képeket csinálni, segítsünk hogyan kéne. Hát mondjuk úgy, hogy elviszem szakemberhez, nem otthon mókolok vele egy nyamvadt sátorban. :( Nemigazán van ebben munka, mert az embereknek az egyszerű és olcsó megoldások kellenek, nem az igényes.

(#20) kayaman válasza matyi012345 (#19) üzenetére


kayaman
(senior tag)

Persze, az a tuti, ha szakemberhez viszed, de akkor te sosem leszel szaklember (már ha szeretnél az lenni).
Valahol mindenki elkezdi. Ha meg a saját webáruházán, akkor még azzal sincs gond, hogy vajon elégedett lesz a megrendelő vagy sem. :D
Szerintem nem baj, ha próbálkoznak az emberek. Sokan nem csak az ár miatt, hanem mert érdekli is őket a téma. És ki tudja mi lesz belőle...
Ez nem az esküvőfotó kategória, amit nem tudsz megismételni. Itt lehet gyakorolni.
Szerintem. :)

(#21) matyi012345 válasza kayaman (#20) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Egész addig amíg gyakorolgat vevőket veszít a gyengébb képei miatt :) Mire valaki eléri azt a szintet ebben a műfajban, hogy tudjon folyamatosan kiváló minőségben dolgozni, akármilyen tárgyról is van szó az évek kérdése. Persze lehet próbálkozni, ha érdekli csinálja, de maga ellen dolgozik ha középszerű képekkel illusztrálja a saját termékét.

(#22) kayaman válasza matyi012345 (#21) üzenetére


kayaman
(senior tag)

De ha kifizeti a profi fotóst, akkor azt is bele kell építenie a termék árárba és ezzel is vevőket bukhat. Mondjuk neki is meg kell venni a felszerelést, de az egyszeri beruházás. Hosszú távon jobban megéri, ha normálisan megtanulja, akár évek alatt, és így legalább több lábon áll ő is. :)
Ha érdekli a téma valóban, úgysem áll le addig, amíg tökéletes nem lesz.
De lehet én látom rosszul a dolgot. :)

(#23) matyi012345 válasza kayaman (#22) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Hát ha van rá ideje valakinek és pénze a felszerelésre akkor meg lehet próbálni, de én még nem láttam ilyenre példát, hogy valaki abszolút profi szinten űzte volna ezt a szakmát, csak a saját webáruháza miatt. Tökéletes példa pl a Tokajiaszushop.hu Borzalmas képeik vannak, pedig aki ilyen minőségi termékekkel foglalkozik, azoknak kellenének a rendes képek, amik illenek az arculatba. Csak aki nincs benne ebben a szakmában, azt nem érdekli. Nem látják, hogy rosszak a képek, de a vevő meg érzi hogy ez azért nem az igazi. Aki szakmabeli az meg egyenesen a falnak megy tőle. :( Legalábbis szerintem.

Meg ugye sokszor nem is a tanulással meg a felszerelés megvásárlásával van a gond, hanem azzal hogy akinek nem ez a fő profilja az nem tud kellő időt fordítani a képekre.

[ Szerkesztve ]

(#24) kilozsul


kilozsul
(aktív tag)

Az ősz vége/tél eleje felé tervezek beszerezni pár állványt, softboxot, tárgyasztalt, mert ez az időszak amúgy sem kedvez a kinti fotózásnak. A kérdésem az lenne, hogy ti mivel világítjátok be a témákat? Rendszervakukat tervezek használni majd, esetleg lámpát is, de abból végképp nem tudom milyen lenne megfelelő.

(#25) matyi012345 válasza kilozsul (#24) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Rendszervakukat szerintem nem éri meg használni ha csak bent kéne. Egy studiovaku szettel jobban kijöhetsz és jobb használni. Rendszervakuba nincs modellfény, ez pl nagyon nagy hátrány. Plusz minek akksikkal foglalkozni és plusz pénzért megvenni és töltögetni, ha mehet közvetlenül áramról. Szóval szerintem érdemesebb studiovakukkal próbálkozni. Mikrosat oldalát nézd meg, vannak hobbi vakuszettek, pl 2*120Ws elég lehet és mindent kapsz hozzá ami kell. Rendszervakukkal amúgy árban sem jössz ki túl jól..ha kiszámolod nem éri meg. Mondjuk 2 átlagos vaku 2-2 szett akksival kb 50, plusz állványok, átalakítók, fényformálók...ha olcsón megúszod akkor is 100 körül vagy, míg a Mikrosatnál kapsz két 120-as vakut, állvánnyal, softboxokkal 53-ért. És nem kell akksikkal foglalkozni mert áramról megy és van modellfényed ami hasznos. 120ws-től meg nem kell félni, bőven elég a teljesítményük.

(#26) kilozsul válasza matyi012345 (#25) üzenetére


kilozsul
(aktív tag)

Hmm, mondasz valamit... Használtál konkrétan ilyet?

(#27) matyi012345 válasza kilozsul (#26) üzenetére


matyi012345
(őstag)

180-as studiovakukat használok, plusz van egy 45-ös villanjkörtém. elégedett vagyok velük, nem térnék vissza rendszervakukra. És árban is jobb.

(#28) kilozsul válasza matyi012345 (#27) üzenetére


kilozsul
(aktív tag)

A topiknyitó hozzászólásodban lévő diagramnál elmondanád pontosan, honnan mi villant? A két hátsó is softbox volt amiről rávillantottál hátulról az áttetsző háttérre?

(#29) matyi012345 válasza kilozsul (#28) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Csak ezüst visszaverő lapok, PS-ben ráerősítettem kicsit. :) 1 fényforrás volt azon a képen, egy stripbox az áteresztő lap mögött szögben.

(#30) kilozsul válasza matyi012345 (#29) üzenetére


kilozsul
(aktív tag)

Az igen! :D Megkérdezhetem, hogy ezeket a cuccokat (fényvisszaverő, áteresztő) honnan szoktad beszerezni? Novembertől 'asszem én is nekifekszem a tárgyfotós témának :)

(#31) matyi012345 válasza kilozsul (#30) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Mikrosat :) Minden van náluk amit el tudsz képzelni és világítástechnika :D

A két vakut állvánnyal softoboxal együtt amúgy a hardveraprón vettem, de a lapokat, körtét, meg még pár apróságot a Mikrosattól. Ha megmondod mennyit szánsz rá akkor konkrétabban is tudok segíteni benne.

(#32) .DLL


.DLL
(veterán)

Remek topik! :C és erős kezdés! :R

Én általában csak apróhirdetésekhez, vagy hozzászólásokhoz, cikkekhez készítek tárgyakról fotókat, de nem gondoltam rájuk úgy mint "tárgyfotó" (mint ahogy Matyi galériájában van) de azért törekedtem rá, hogy az látszódjon amit be szeretnék mutatni (tehát inkább informális).

Legutóbbi ami kicsit tán jobban sikerült szintén egy fórumposzthoz készült illusztrációnak, de hogy ne tűnjön el a topik bugyraiban, feltettem Logoutra is: Superlux HD681 + Beag fülpárnák

Szerintem a fotók is valahogy olyan retrósak lettek, mint ahogy a fejes is kinéz. :D

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#33) matyi012345 válasza .DLL (#32) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Örülök, hogy egyre több a lakója a topiknak :) :R

Tényleg retro-sak a fotók, persze nem általános tárgyfotók, főleg amelyiken fogod is a fejest, de hangulatosak ezzel a háttérrel szerintem :)

Jól szól amúgy ezekkel a párnákkal meg ugy amúgy? Nekem 662 van, de érdekelne milyenek a nyitott Sluxok. Bár szerintem elsőre fura lenne.

(#34) .DLL válasza matyi012345 (#33) üzenetére


.DLL
(veterán)

Igen, itt csupán egy asztallap volt, de pl. máris mit tanultam a topikból: nem csak hajlított egybe háttér van, hanem leválasztott is, így külön-külön kezelhető. ;)
Én amúgy 60x60cm-es fénycsöves lámpákkal világítok, mert videózáshoz is használom. Itt a segítségemre volt még egy ezüstözött katonlap és egy fürdőszobai tükör is. :D
Olyat kértek már tőled, hogy a háttér legyen homogén színes (nyilván olyan ami amúgy nincs a képen, de köznyelvben "Blue screen"), hogy kulcsolással a megrendelő később (ha pl. változik az oldal dizájnja) olyan hátteret tehessen be amilyet akar? (vagy ebben benne van annak a lehetősége, hogy elqrja pl. egy hullámzó tengerrel a képet, és így inkább nem) :D
(jaj találtam is egy jó kis példát erre: )

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Én a 662B-t hallottam egyszer 1 éve, az nekem mélytúlsúlyos volt, persze a 681-et sem kell félteni, de a tere és a dinamikája miatt egyből megfogott. Persze a 7e Ft-os árához mérten. De így is kapott jópár módosítást, a legfontosabb ez: Link (PDF) hogy elviselhető legyen a magas tartomány. (Na pl. ilyen széjjel vakuzott képeket fel nem tennék a netre)

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#35) matyi012345 válasza .DLL (#34) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Az a baj, hogy aki képet rendel az általában a PS-hez is épp annyira nem ért mint a fotózáshoz és neki az kell, hogy legyen egy meghatározott háttér és rajta a kép :)) Esetleg reklámügynökségek kérhetnek így, de olyannal még nem volt dolgom.

Milyen zenéket hallgatsz rajta?

(#36) .DLL válasza matyi012345 (#35) üzenetére


.DLL
(veterán)

OFF
Mindenfélét, tényleg :) Rock és metál legkevésbé, de ha olyanom van, egy kis Ramms+ein, Dream Theater vagy AC-DC is befigyel, egyébiránt jazz, jungle, DnB (igényes), funky/groove (80-as évek), korai Kraftwerk, egyéb elektronikus zenék, pl. french house (Duft Punk, Madeon), Hip-hop (pl. Nujabes), ambient, atmoszférikus és akár kísérleti zenék, amíg nem megy át zajba és csapkodásba.
Aztán ilyenek amiket így hirtelen nem tudok besorolni mert elég vegyes: Bonobo, Korai Öröm (atmoszférikus népi rock?), Parov Stelar, London Grammar, stb-stb
Eddig még nem is szedtem össze mi mindent hallgatok... :) És ebben nincs benne a klasszikus zene, de ott még nagyon zöldfülű és válogatós vagyok, de kaptam már jó tippeket: Bartók: Concerto for Orchestra (James Levine) ezt élveztem. :) (ehhez azért bőven kevés a HD681)

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#37) matyi012345 válasza .DLL (#36) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Én ennyire nem vagyok mindenevő :)) Mostanába egyre ritkábban is hallgatok zenét, a másik fejesemet el is adtam. Egy shure SRH240 volt még mellette, szerettem nagyon de annyira ritkán hallgatok már hogy elég ez az Slux is. Mostanába inkább csak akkor rakom fel a fejest ha aludni akarok délután, akkor valami klasszikussal lelazítom magam.

Hoztam egy képet is [link]

[link]

(#38) .DLL válasza matyi012345 (#37) üzenetére


.DLL
(veterán)

Szép, ízletes. ;) A jobb oldalán végigfut még egy fénycsík is ami a bal oldalon nincs, az is a jobb derítőlapról ered?

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#39) kayaman válasza matyi012345 (#37) üzenetére


kayaman
(senior tag)

Egy workshopon azt mondták nekem, hogy az üvegen nem szabad, hogy megszakadjon a fénycsík.
Ott készítettem egy hansonló képet: [link]
Jó nagy stripbox kellett ehhez az üveghez :)

(#40) matyi012345 válasza kayaman (#39) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Jól mondták, kell egy fény ami végigfut az üvegen, amit linkeltél ott is végigfut a keményebb fény, az én képemen pedig az élfény. Nemrossz az a kép, de kellett volna mégegy fény mert így a címke másik fele már bebukik, nem is olvasható túl jól és a körvonalait már ki sem tudom venni. Egy derítőtábla kellett volna még, az mindenképp jót tenne a címkének és a jobb oldali végigfutó fény lehetne vékonyabb, ilyen vastag élfény szerintem ízléstelen. Ez volt a végleges kép, tovább nem is vitték a világítást a workshopon? A gradiens reflexió szép amúgy.

.DLL:
A jobb élfényt PS-ben rajzoltam meg, de stripboxxal ugyanezt el lehet érni, ha valaki nagyon pontos és precíz, lappal elég nehéz.

(#41) kayaman válasza matyi012345 (#40) üzenetére


kayaman
(senior tag)

Hát konkrétan az üvegre ennyi volt a világítás.
Nekem bejön ez az élfény amúgy :D

[ Szerkesztve ]

(#42) matyi012345


matyi012345
(őstag)

[link]

Tegnap fotóztam egyet megint. Már régen vettem elő a vakukat, ideje volt kicsit megizzasztani őket. :))

(#43) .DLL válasza matyi012345 (#42) üzenetére


.DLL
(veterán)

Hűvös elegancia. :)

(P.H.)

(#44) kilozsul


kilozsul
(aktív tag)

Megtennétek, hogy ha feltesztek egy ilyen szuper képet, akkor a megvilágítási irányokon túl az obi típusát és az exif adatokat is melléírjátok? Sokat jelentene fejlődés szempontjából! (legalábbis nekem tuti :) )

(#45) tailor válasza kilozsul (#44) üzenetére


tailor
(őstag)

Nem akarok beleszólni, de szerintem az exif adatok helyett jobban jársz / járunk, ha a megvilágítási infókat / beállításokat beszéljük meg. Tárgyfotónál a világítás a lényeg - azt helyesen kiexponálni már gyerekjáték :)

(#46) tailor


tailor
(őstag)

De, hogy ne rögtön csak száj-jártatással kezdjek:

A megvilágítás egy álló szobalámpa volt kb. 3 méterről, balról, valamint egy ledes videólámpa jobbról. Ultraprecíz beállításokat nem tudok, mert mindig kísérletezek.

(#47) matyi012345 válasza kilozsul (#44) üzenetére


matyi012345
(őstag)

Semmit nem számít szinte ;) Egyébként Nikon D70 + 28-70 3,5-4,5 AF D | ISO200, f11, 1/125 az enyém. Világítás diagram számítana inkább, ahhoz a [link] nagy segítség.

Exifről annyit, hogy az ISO egyértelműen alap ISO mert ha villanóvakut használsz akkor annak az erejét állítod be, ha meg hosszabb záridő kell a folyamatos fény miatt, akkor ott az állvány. Rekeszt beállítod DOF szerint, záridő pedig a vakuszinkron alatt legyen, hogy a vaku villanásának idején a teljes szenzor elérhető legyen egy pillanatra.

tailor: Ahhoz képest hogy mit használtál világításhoz szerintem nagyon jó képet hoztál össze. :)

[ Szerkesztve ]

(#48) tailor válasza matyi012345 (#47) üzenetére


tailor
(őstag)

Köszönöm :) Szeretek próbálkozni, megnézni, hogy egyszerű eszközökkel mit lehet elérni. Majd jól követem ezt a topikot is, mert kíváncsi vagyok mások tapasztalataira / eredményeire :)

(#49) matyi012345


matyi012345
(őstag)

Hozok egyet, kicsit pörögjön a topik :D

[link]

háttérfényen sokat segítettem PS-ben, de egyébként egy szűkítő volt betéve az elején egy méretre vágott zsírpapírral, mögötte egy színezőfóliával (ez volt hátulról rávetítve egy A0 kartonra), a főfény pedig egy 50/70-es box volt. Néha a kevesebb több elven.

Mivel volt rá igény az exifeket meg egyebeket is leírom:

Nikon D70
Nikon 28-70 3.5-4,5 / 70mm

f16
1/125
ISO200

[ Szerkesztve ]

(#50) kilozsul válasza matyi012345 (#49) üzenetére


kilozsul
(aktív tag)

Nagyon jó! :) Köszi az exifet is, de az is érdekelne, hogy úgy ejtetted bele a vízbe? Vagy honnan jöttek a fröccsenések? :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.