Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
dunc
nagyúr
Igen sajnos 4 évet,illetve csak 3.5 felet,mert fel lettem(tünk) mentve 8 . ba már a második félévbe....Utáltam kegyetlenül a nyelvet is és a rendszert is....És a gusztustalan orosztanárnőt is ,aki szerint az orosz a legszebb nyelv
(hazaáruló) a rubel erösebb volt a dollárnál,és a szovjetunióba nincs bűnözés....
Sajnos nem Angolt tanultunk,mert más volt a politika...
Grrrr szóval nekem rossz emlékeim vannak. -
presbazsi
tag
válasz
(ÉN)közPONT #47 üzenetére
"Eta nye sutka"
-
(ÉN)közPONT
őstag
Régen...
Bár most aki nagyon vágja az Oroszt az megélhet belőle mint tolmács
csak nehogy egy olyan Vologyának fordítson aki ..bizonyos üzletekbe hasít
-
hoby36
senior tag
da
-
jpm
senior tag
6 évig tanultam/tanították
olvasni még tudom, köszönhetően ukrajna közelségének. Megérteni már kevésbé
Szívesen megtanulnám. -
ABnormal
őstag
én is ott voltam az oroszórákon... "ocseny harosaja pagoda"
erre ki emlékszik még?
-
Eastman
addikt
válasz
Fortissimus #40 üzenetére
-
Fortissimus
őstag
volt valami ujsag, asszem Kolobok-nak hivtak, ha jol emlekszem meg egy kek szinu lemezt is adtak hozza
(de lehet keverem valamivel) -
Bubu79
addikt
Attól függ mennyire használod az adott nyelvet.
Amikor nekünk tanították, már leginkább nyűgnek éreztük - sokan már akkor németül, angolul tanultak, attól függően, hogy milyen iskolában kezdtek. A legtöbb helyen a rendszerváltás után sorra küldték el az orosztanárokat más nyelvet is tanulni, hogy legyen miből választani a szülőknek.
Az akkori orosztanárom angolul tanult amikor minket kezdett tanítani, de ugye egy új nyelv elsajátítása nem három perc...
Az angolt azért inkább használhatja az ember a mindennapokban - sok az angol nyelvű műsor a TV-ben, internet szerte belebotlani angol infókba jóformán mindenről, de gyakori a német is. Használhatóbbnak tűnik ilyen szempontból, bár az is igaz, hogy cirill betűs oldalak is akadnak szép számmal, rengeteg tartalommal.
Amit nem használ az ember, azt az agy elrejti jó mélyre, vagy kiselejtezi, ezért lehet, hogy alig hagyott a többségben nyomot a sok év nyelvtanulás is.
-
presbazsi
tag
Ez valóban érdekes...így visszaemlékezve én inkább erőltetettnek éreztem alsóban ezt az egész orosz nyelvtanulást, épp hogy megtanulsz írni, olvasni erre behozzák az oroszt mint idegen nyelvet, új betűk, egy teljesen más világ, stb.... Középiskolában németet, technikumban angolt tanultam, ma is megy mindkettő úgy ahogy, pedig nem ma volt...
-
Carlo009
tag
Ez nagyon érdekes,hogy szinte senki nem emlékszik a nyelvre,pedig évekig tanulták.
Aki ma Angolt tanul az iskolában az ugyanúgy elfelejti majd évek múlva azt a nyelvet? -
presbazsi
tag
És a másik...
-
presbazsi
tag
Ezekre emlékszik még valaki? Mi ebből tanultunk anno. Sajnos csak ezt a kettőt találtam meg...egy kis nosztalgia
-
Bubu79
addikt
Kolobok - egy orosz nyelvű kis újság neve, mely érdekes mellékletet tartalmazott: kék színű, átlátszó, hajlékony, már-már gumiszerű LP kislemezt, melyen az aktuális számban olvasható cikkekhez volt hanganyag
Fortocska - egy mesekönyv jellegű könyv, amiben a jóságos boszi főszereplésével, a nyugati mesék orosz átiratait lehetett olvasni - és még csak nem is voltak rosszak a sztorik
6 évig tanultam ( vagy inkább tanítottak?
) általános iskolában, orosz tagozatos osztályban - ami annyit jelentett, hogy emelt óraszámban
-
presbazsi
tag
Da.
8 év kőkemény orosz, hatodiktól dupla óraszámban. Emlékszem nyáron még naplót is kellet vezetni, hogy mi történt veled, merre nyaraltatok, mit csináltál...utáltam és minden évben a szokásos sztenderd mondatok kerültek a nyári naplóbaNéha, néha eszembe jut még 1-2 szó, de a betűket már nem ismerem.
-
Nowhereman
őstag
-
nyunyu
félisten
Moszkvai utamon hajamra kenhettem az angol meg nemet nyelvvizsgamat, lakossag 95%-a csak oroszul beszel. (vagy bevandorlo, aztan meg ugy sem, de a kaukazusi kinezetuektol felnek, mint a tuztol, bar azokat a mindenhol jelenlevo jardok elobb viszik be igazoltatni...)
Igy kifejezetten vicces volt Lonely Planetbol olvasni, hogyan kene elvartyogni, hogy negy metrojegyet kerek, aztan nagy bociszemekkel nezni a penztarosra, hogy miert csak kettot ad, bezzeg a 40 rubelt elvette.
Aztan meg karomkodott, mint a vizfolyas, hogy feltartom a sort, kotrodjak onnan.Utana jottem ra, hogy ott van tobbszor hasznalatos metrojegy is, aztan ket duplat adott...
-
nyunyu
félisten
Nyet.
Igy vicces volt 2 hetes ceges moszkvai ut elotti este memorizalni, melyik hieroglifa milyen betut takar
Mondjuk igy is eltevedtem cirill betus terkeppel a kezemben, mert a keruletben 12 utcat ugyanugy hivtak (csak a sorszam valtozott), ebbol a terkepen csak 7 volt feltuntetve, ami nekem kellett, az pont nem...Ott osszeszedett szlav nyelvtudasomat felig lengyel haver lagzijan probaltam kamatoztatni, mikor a kovetkezo kor vodkat hangos nazdarovjeval probaltam felkonferalni, egybol le lettem a hurrogva, hogy ez fuj, oroszul van, lengyelben elmarad az elso szotag, es total mashol van a hangsuly...
Egyebkent a szlav nyelvek kozul a lengyel ut el a legjobban az orosztol, kb. 40%-at ertik csak.
-
Petya25
őstag
Én is tanultam 9 évig, akkor nem szerettem, de még sok szó ma is eszembe jut.
Hasznosabb lett volna inkább angolt tanulni, de hát ki tudhatta még akkor... -
Eastman
addikt
Én az úszó EB-n leptem meg az ukrán műugró lányokat a Szpásszíbá, pázsálusztá udvariassági formulával.
Néztek nagyokat aztán mosolyogtak mint a vadalma.
A megnyitó előtti estén még kicsit zavartuk őket az edzésben a kamerák kiépítésével.Az első komolyabb randim ált. isk. 7-ben egy lengyel lánnyal volt akivel ó, rosszul beszélgettünk. ...aztán mikor nem nagyon ment, inkább csókolóztunk. Végül felkínálta a kebleit. Éva nénire az orosztanárnőmre keveset gondoltam közben, de utólag hálás vagyok neki.
-
God Vazzeg
veterán
Da
-
neduddki
nagyúr
HI!
na egy 10evel en is benevezek, de egy veszett szora sem emlexem belole
udv
neduddki
-
hossszú
őstag
Tanultam-e oroszt? Inkább azt mondanám jártam orosz órára, 8 évig.
-
Nowhereman
őstag
válasz
Fortissimus #17 üzenetére
Volt néhány év, de sajnos akárcsak a franciát folytonos gyakorlás híján lassan megkopik a tudásom. Pedig ha belegondolok, lehet, hogy az orosz nyelv tanulgatása nélkül az a szánalmasan kevés flört fele sem eset volna meg az életemben... (ужас!)
-
Szólista
senior tag
válasz
Fortissimus #13 üzenetére
Arra az 1 mondatra gondoltam.
Carlo009 már le is irta.
-
Carlo009
tag
válasz
Fortissimus #13 üzenetére
Taváris ucsítyelnyicá nyikto nye át szúsztvujet!
-
33as
senior tag
Én is négy évet középsuliba, arra emlékszem, hogy mákom volt a tanárnővel mivel anyám barátnője volt és így elkerültem a bukást oroszból!
-
Psychonaut
veterán
Da.
-
róbert gida
tag
4 évet általánosban 4 évet középiskolában
.Persze semmit nem tudok már belőle csak ha megerőltetem magam talán még eltudok olvasni egy két dolgot és tízig számolni .
Az még megvan ,hogy "pacsemu tü placses" vagy "nyikto nye a cucvujet"
-
Szólista
senior tag
Sajna 8 évig tanultam,de minek? Ami megmaradt belöle,hogy 1-10ig elszámolok és 1 mondat.
-
joshua7
veterán
Igen. 86-ban kezdtem az általánost, 5 évig tanultam oroszul. Öcsém, aki egy évvel járt alattam, már csak 1 évig, 4. osztályban.
-
Palkó
tag
Hogyne tanultam volna ! Igaz, hogy 1964-es születésemnél fogva, muszáj is volt.
A középiskolai orosztanárnőm szerint, nagy hibát követtem el, hogy nem érettségiztem belőle. Egy két dolog még rémlik, de orosz kiosztású billentyűzet híján, inkább nem erőltetném.... -
Вы прыгнул в метро в 2033
-
Darth_Revan
veterán
нет
-
Eastman
addikt
Вы изучали русский язык в школе?
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- SSD kibeszélő
- Hamarosan érkezhet a Western Digital kis híján 15 GB/s-os SSD-je
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest