- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
dudee1983
üzenetére
a rotate MINDIG a modelview aktuális origója körül forgat.
Ha a P pont körül akarsz forgatni, azt több lépésben kell megtenni:
translate( -P )
// ettől a modelview origója P-be kerül
rotate( szög, vektorkoordináták )
//ez a modelview origója (most már P) körül forgat
//ide jön a forgatni kívánt objektum leírása,
//teszem azt egy kávéskanna :-)
translate( P )
// visszateszi a modelview origóját oda, ahol korábban volt.
// ehelyett lehetne popMatrix() is, ha a legelején pushMatrix()-al
// kimented az aktuális modelview matrixot.ahol persze rotate a glRotate3f, vagy d, amelyik tetszik.
-
-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
Gergello
üzenetére
van erre valami @overriding tag is, de azt nem nagyon ismerem
A példádban Gyerek osztály f2() metódus deklarációja elé beírod, hogy @Override, ennyi, csókolom:@Override
public void f2() { ... }Hatása a futásra nincs, nem kötelező beírni sehova, DE azért hasznos mégis, mert ha ezt az annotációt egy olyan metódus elé írod, ami nincs az ősben (tehát nem override), akkor a fordító dob hibaüzit.
normálisan beconfolt idék ezt alapból beírják...

-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
sanzi89
üzenetére
Csak arra gondoltam, hogy nincs-e valami speckó parancs, mint pl Java-ban az instanceof amely megmondja, hogy melyik osztályból származtattuk.
Ha ez most Java, akkor hogy a manóba ne lenne
ezt beírod az f1-be / f2-be / ahova tetszik:StackTraceElement[] stackTrace = Thread.currentThread().getStackTrace();//visszaadja a szál egész stacktracét egy tömbben
StackTraceElement topStackElement = stackTrace[1];//a 0. elem az akkor épp végrehajtott metódus, a getStackTrace(). Az 1. elem a stackben eggyel lentebb levő, ez kell nekünk
System.out.println( "Osztály neve: " + topStackElement.getClassName() ); //ennek a StackTraceElement-nek ilyen hasznos metódusai vannak
System.out.println( "Metódus neve: " + topStackElement.getMethodName() ); // bizonyoszt kalap

ha menőzöl, akkor ezt kirakod egy static osztály static metódusába, mondjuk Monddmeg.kiVagyokEn(), vagy hasonló, persze akkor már nem az 1., hanem a 2. elem kell neked a stacktraceből, mert a getStackTrace() lesz a 0., kiVagyokEn() az 1. és az a 2., akire tényleg kíváncsi vagy..

egyébként is, az Object osztály getClass() metódusa visszaadja az objektum osztályát, annak meg van getName() metódusa, szóval az osztály nevét megkaphatod pikkpakk, az épp futó metóduséhoz kell kicsit ügyeskedni, mint fent (persze ennek kb akkor lenne értelme, ha egy másik szál futását figyelnéd, transzparens keresztmetszetvizsgálat közben, mondjuk, így nem sok van...)
csak mondom, hogy van ilyen, de vszg tőletek ilyen System.out.println("Sanyi f1-e vagyok") szintű kódot kérnek

-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
snow.man
üzenetére
OK, igazad lehet abban, hogy nem az a jellemző, nem tudtam, csak szúrópróbaszerűen belekerestem pár itt korábban felmerült névre, akikkel korábban nem találkoztam (és ezért gondoltam, hogy demonstrátorok), néhányuknak volt 8-10 órájuk hetente, de lehet, hogy nem ez a jellemző, nem tudom

A studos tanrendi kereső viszont megújult, de nem találtam benne egy "mutasd meg a progalap gyakorlatvezetőket óraszám szerint csökkenő sorrendben" opciót
úgyhogy megnéztem az infen itt, kik vannak és akinek nem ismerem a nevét, elkezdtem mindre rákerestni név szerint a studon
Aztán kiderült, hogy a kettő ellentmond egymásnak 
Ha abból indulunk ki, hogy ami az infen van fent táblázat, az az OK, akkor Novák 3, Bodnár 11, Kasza 2, Kertész 2, Végh 2, Apró 12, Bordé 4, Tóth 7 (de az sztem két külön ember lehet), Ambrus 6, Fischer 4, Hegedűs 6, Lúgos 3, Móra 3, Reiz 3, Lévai 3, Cindel 4, Filkus 5, Szántó 5, Lukács 4, Pénzes 4, Németh J 3, Németh G 3, Domokos 4, Sánta 3, Muhi 4, Antal 4, Nagy Cs 1, Bocsor 4, Erdélyi 4, Bartók 3, Tömösközi 4, Csatlós 4 órát tart egy héten, összeszámoltam
(csak csütörtökig, gondolom utána levelezős órák vannak.)
ez 134 óra a 33 főre, teljesen igazad van, átlagban az "csak" 4 óra, sorry
én meg persze megnéztem a Bodnárt meg az Aprót a tavalyi studban és nekik akkor is sok órájuk volt, de persze belenyúltam 
Aztán a pontosabb becslés érdekében ezt találtam, ahonnan kiderült, hogy Hegedűs, Móra, Németh J, Bartók, Hegedűs (ezek szerint ők is ketten vannak, mindegy), Kasza, Reiz, Végh, Fischer, Nagy Cs, Németh G, Tóth G és Domokos Phd hallgatók meg predokok, levonjuk a 12-jük által tartott 38 órát (Tóth G-nek adtam négyet a 7 Tóth-gyakból, ezt a studról szedtem), marad 21 főre 96, ami kb 4.5 óra hetente, szóval továbbra is neked van igazad, visszavonulok
Hanem, eszerint egy doktorandusz pont hogy kevesebb órát tart, mint egy demonstrátor.(azért továbbra is: nem tartom olyan kevésnek azt a 36.000 átlagpluszpénzt. Viszont: DoL hozzászólásod alapján kíváncsiságképp meggugliztam, hogy mennyi az ösztöndíj és 1.8-ra komolyan jár pénz? 12.000 Ft? hehh, nálunk a max volt ha jól emlékszem 10-12k, érdekes, sokat gyengülhetett azóta a forint
mondjuk akkor a 2.0 alatti átlag nem jöhetett ki, szóval ez valami másmilyen szám, mint a másik volt. No ehhez képest az ötegészre szintén olyan 38-40.000 pénz jár - öö amúgy az igaz, hogy ötegészt "csak" háromszor olyan nehéz csinálni, mint 1.8-at? nem tudom, mennyi ez az 1.8, de nem úgy hangzik, mint egy remek eredmény, sőt
- , a kettő együtt tényleg egészen elegendő ~70khuf vissza nem térítendő adómentes támogatásnak látszik, bár nem tudom, mennyi plusz munka lehet a demonstrátorkodás mellé az adminisztráció.)(alapos vagyok-e?

Frászt! a táblás órák kimaradtak. Ahhoz viszont nincs táblázat és nem keresek a studos tanrendben többet, mára elég volt

bocs mindenkitől a szóf0sásért, utána akartam járni

-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
snow.man
üzenetére
..lássuk csak, számoljunk..
3x3 óra esetén progalap demonstrátor (belenézve a tanrendbe ennyit kioszthatnak nekik) egy hónapban kap 4x3x3x2k ~ 72.000 Ft adómentest, úgy, hogy gyakorlatilag nincs szűrés, sem elvárt tapasztalat, akár másodévesen - szvsz a "nemtúlsok" relatív
vagy félreértem és nem órabér a 2k? nem hiszem..sanzi: +1
-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
PowerBuldog
üzenetére
szia,
talán (de csak talán) a kapcsolodik függvényben a mysql_connect visszatérési értékét add oda a $kapcs mezőnek, mert ez így bizony null marad

ha ez nem segít, akkor írd még be, hogy (azon kívül, hogy mit nem csinál) melyik végrehajtási ágon terminál a kód.
Arra még érdemes figyelni, hogy a header()-t (location átállításnál) csak akkor tudod kiadni, ha még egyáltalán semmit nem írtál ki, ezekben a phpkban nem írsz ki ugyan semmit, de ha valamelyik behívottban mégis, akkor a header() nem fog menni.
Harmadik: szerintem ne vegyítsd a formról jövő érték $_POST['acc'] és $acc-ként való hivatkozását, erősen registerglobals függő, hogy az $acc beáll-e egyáltalán vagy sem, inkább vagy $_POST['acc'] (esetleg $_REQUEST['acc'], akkor nem kell átírni a kódot, ha postról esetleg getre váltasz valahol), vagy kézzel dobáld ki $acc-be a $_POST['acc']-ot és utána használd végig így, de a vegyítés az mindenképp veszélyes.Ha tippelnem kéne, akkor a registerglobals flag szívat meg, ha az elseif issetek $acc helyett $_POST['acc'], $jelszo helyett $_POST['jelszo']-val hívódnak, akkor mi történik?
(Emiatt érdemes lenne talán egy záró else die("gondomvan"); ágat bedobni az első php végére, akkor látnád, hogy merre megy a vezérlés, az meg nem árthat sose
-
Agyaggalamb
csendes tag
Szia,
vegyük az alábbi elosztást: két arc, Aladár és Béla, kapják az Olajat és a Fát.
Mindkettőjüknek tökmindegy, melyiket kapják, 1 a hasznuk.
Akkor egy Pareto-hatékony elosztás: Aladár - Olaj, Béla - Fa is meg a másik is, Aladár - Fa, Béla - Olaj, mindkettő elosztás esetében 1-1 mindkét résztvevő haszna.
Vagyis: az AO,BF Pareto-hatékony elosztást megváltoztathatjuk AF-BO elosztásra, Pareto-hatékony marad ÉS nem lesz rosszabb senkinek a helyzete
röviden: ha a haszonmátrixnak egy konstans almátrixán belül permutálunk egy Pareto-hatékony elosztásban, akkor i) mindenkinek ugyanannyi lesz a haszna, ii) Pareto-hatékony elosztást kapunk eredményül, iii) ha a permutáció nemtriviális, akkor változtatunk az eredeti elosztáson.
Szemét egy kérdés, de a válasz tényleg 'hamis'

-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
Frenky89
üzenetére
szomszédot nézted?
-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
snow.man
üzenetére
Megkésve bár, de törve nem, írok egy regényt :-)
Amit meglátásom szerint érdemes komoly szinten tolni, de az egyetemen nem sok szó (volt) róla, vagy csak nem hangsúlyozták ki, hogy "ez kelleni fog majd":
* C++ és/vagy Java: nem csak a szintaxist, de ezeknek rengeteg hasznos osztály- és függvénykönyvtára van, amikről (emlékeim szerint) maximum érintőlegesen láttunk anyagot. Az OO szemlélet úgy általában is lényeges.
* Adatbázis-kezelés. Érdemes átfutni (mondjuk) egy Oracle könyvet, hogy a select-from-where kombónál bonyolultabb dolgokat is rutinból tudj majd megcsinálni.
* Dokumentáció olvasása, specifikáció/manuál megértése! gyorsan!
Erre például jó volt egy-két olyan kurzus kötelező programja, amiben olyan feladatot kellett megcsinálni, amihez semmi, de tényleg semmi nem hangzott el a tárgy előadásán. Magunk szedtük össze hozzá webről, hogy egyáltalán mit jelent a feladat, utáltuk nagyon - de ez is fejleszti az önálló problémamegoldást, utólag hasznosnak látszik.
* Hatékony Google-használat
(komolyan: biztos, hogy találkozol olyan technológiával, amit nem láttál soha korábban. Ez nem azért van, mert elavult dolgokat tanulsz, hanem mert tényleg képtelenség lenne (és fölösleges is) minden létező és majdani dolgot berakni az oktatásba. Az egy dolog, hogy a rutinosabb kollégákat biztos lehet kérdezgetni, de amire a google fél perc alatt ad választ, szerintem jobb, ha önállóságot mutatva megkeresed magadnak.)
* Angol nyelv! előző kettővel persze összefügg, de az interneten fent lévő és megtalálható hasznos anyag túlnyomó része nyilván angolul lesz. Nyilván van, ami le van fordítva (jól-rosszul). De korántsincs minden.
* Tervezési minták és ellenminták. Rutinból menjen egy singleton, factory, adapter, decorator, stb. implementálása, ugyanúgy, mint egy ellenminta felismerése, hogy elkerülhesd.
* Alapvető adatszerkezetek és algoritmusok. Senki nem szereti, ha azért lassú a program, mert a kóder nem gondolta át, hogy ez most itt egy Set legyen vagy egy LinkedList. Tudd, hogy mire kell majd használni a modulodat, és ahhoz válassz algoritmust és adatszerkezetet.
* A felhasználó úgyis beleszól, a specifikáció változni fog.
Semmit ne vegyél készpénznek, még ha kőbe is van vésve. Erre fel kell készülni.
* Tudd eladni, amit csináltál/csinálnál. Ha túl akarsz lépni a droid coder szinten, akkor tudnod kell emberekkel szemben érvelni amellett, amit csinálsz vagy ahogyan csinálni akarod.
* Ne játssz gurut
(ld pár poszttal fentebb, amit írtam, azóta kinőttem
)
Ha a "szép" megoldás nem sokkal rosszabb, mint az átláthatatlan optimális, akkor inkább legyen szép
de működjön helyesen.
* Elvileg az egyetemről már úgy jönnek ki a népek, hogy meg tudnak érteni és visszaadni dolgokat. Ha két napod van megnézni egy sosem látott rendszerről, hogy mire való és beszámolót kell tartanod arról, hogy az aktív projektben érdemes-e felhasználni, mennyire integrálható a meglévő rendszeretekbe, az kemény, ha korábban nem szereztél rutint ilyesmiben.Így kapásból ennyi jut eszembe, nem biztos, hogy a kérdésre válaszoltam, sorry

és persze erre rájön még a cég profilja, ha mondjuk webre fejlesztenek, akkor (nagy eséllyel) php,js,css, ha meg embedded tech, akkor más kell még. De a föntebbiek jó részét szinte mindenhol hozni kell. Szerintem. -
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
Putbill
üzenetére
sorry, nem bunkózom, jogos
célnyelvre nem gondoltam, annyira kevés helyről hallottam, ahol célnyelves embedded technológiával foglalkoznak itthon, hogy fel se tételeztem.Meg közben csak eszembe jutott, hogy egyszer volt, hogy beleszőttem egy ifbe egy gyorsított kiértékeléshez kötött amolyan "ha ez van, akkor hívd rá ezt a függvényt, aztán nézd meg ezt a változót, amit a függvény mellékhatása majd beállít" ágat egy ifbe, amit aztán később valaki -- hogy saját maga átlássa -- refaktorolt, persze figyelmen kívül hagyva a donottouch kommentemet.. na ott kellett a cvs, hogy debuggolás után helyreállítsuk, nehezen jöttünk rá, hogy hol változott rosszra a kód

-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
Putbill
üzenetére
Hehh
ilyenkor szoktam felhúzni magam és inkább újraírni az egész modult, ha mondjuk 1-2kLOCon belül van, nem éri meg a fáradtságot a karbantartás
(zárójelben: ennek akkor van értelme is, ha pl A és B valamiféle metódusok és azt szeretnéd, hogy az egyik esetben az egyszer-egyszer, a másikban kétszer-kétszer etc. fussanak le. Ad absurdum más eredményt is visszaadhatnak, mint korábban. No ilyenkor lehet, hogy nem tudsz egyszerűsíteni. De hogy ilyet élesben még nem láttam, az száz
) -
Agyaggalamb
csendes tag
Hát nem tudom, most hogy van, de korábban az "ACM felkészítő" becenevű kurzus az ACM programozási versenyre készített fel, egy rakat versenypéldát kellett megoldani
vagyis mivel az egyetem két darab, egyenként max három fős csapatot nevezhet (nem, nem évfolyamonként - összesen), ez nagyjából arra volt, hogy a top max 10-15 algoritmusguru hallgatót még pengébbé változtassa a mondjuk, nem is tudom, legalább ezer informatikus hallgató közül. Ez úgy számolom, hogy max a top 1%-ról szól..
(nopersze lehet, hogy már nem erről szól a kurzus, de pár éve ez volt vele a Magasztos Cél.) -
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
PowerBuldog
üzenetére
hello,
btw assembly volt korábban is, 2002 körül vonták össze az addig külön futó architektúrát* és az assemblyt, mindkettő tán harmadik féléves tárgy volt. Most meg akkor mégiscsak szétszedik. van ez így

*akkor persze az architektúrának nem volt gyakorlata
-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
DarkByte
üzenetére
Ilyenkor mindig azt csinálják, hogy nappalin "oktatásmentes munkanap", levelezőn "oktatási munkanap" van az adott virtual pénteken, ld pl itt:
http://www.sci.u-szeged.hu/sztettk/news/hivatalnyitv_munkanap%20athelyezes.pdf -
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
Gergello
üzenetére
Hello,
Igen, egyes bankoknál (pl az OTP ilyen) alapból 8 db nullára végződik a default folyószámlaszám (az első nyolc a bankot ill. számlavezető fiókot azonosítja, a második nyolc az ügyfelet, a hátsó nyolc jegy pedig az alszámlát), és ők nem szokták odaírni, de ahova 3x8 jegyet kell megadni, ott 8 db nulla a vége.
-
Agyaggalamb
csendes tag
válasz
DarkByte
üzenetére
hello,
ámét: általánosan művelő értelmiségképző tárgy. Ez a rövidítés még akkorból való, amikor még nem ETR meg KV meg SZV volt, csak blokktárgy, szakirány, speckoll meg ámét. Meg testnevelés meg nyelv
ösztöndíj átlag:
Hatályos TVSZ ügyrend: [link]
§16.4 ügyrendi kiegészítés:
''[...]
A kari hallgatói önkormányzat döntésének értelmében a 2006/2007-es tanévtől a tanulmányi átlagszámítás alapja a kreditindex.
A kreditindex számításánál a félévben teljesített tantárgyak kreditértékének és érdemjegyének szorzataiból képzett összeget az átlagos előrehaladás esetén egy félév alatt teljesítendő harminc kredittel kell osztani. 30-nál kevesebb kredit felvétele esetén, jeles érdemjegyek mellett is, az átlag 5.00 alatti lehet.''
Vagyis mindenképp 30-cal osztás van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Mesterséges intelligencia topik
- Linux Mint
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Google Pixel topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% AKKSI
- 228 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- 223 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- LG UltraGear 45GX90SA-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámitOK
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extrákkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ezt beírod az f1-be / f2-be / ahova tetszik:

Aztán kiderült, hogy a kettő ellentmond egymásnak 
- , a kettő együtt tényleg egészen elegendő ~70khuf vissza nem térítendő adómentes támogatásnak látszik, bár nem tudom, mennyi plusz munka lehet a demonstrátorkodás mellé az adminisztráció.)