Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
NemMo
őstag
Pályakezdő rendszerüzemeltetőként 2 hónap alatt sikerült elhelyezkednem nagyvállalati környezetben. Szerintem ez így vállalható. Aki gondolkodik az okj elvégzésén annak csak ajánlani tudom.
-
Ha kellene hozzá valami alap akkor nem lehetne anélkül jelentkezni rá. Szinte biztos, hogy lesz olyan része a képzésnek ami általános dolgokat tanít a programozás mellett. Magához a programozáshoz kell egy logikus, analitikus gondolkodásmód. Az angol nyelvtudás pedig alap.
Nem vagyok programozó de már lefutottam ezeket a köröket, hogy mi kell hozzá. Az, hogy neked bejön-e azt viszont csak te tudod.
-
Primax
újonc
Sziasztok, segítségeteket, meglátásotokat kérem szépen:
szoftverfejlesztő tanfolyam indul (Oktáv, vidéken), 3 féléves, van előzetes tudásszintmérés, de elvárás semmi.
Nyilván nem jelentkezik, aki bekapcsolni sem tudja a számítógépet, de hol van mégis az az alap, mellyel elindulhatnék egy ilyen képzésen?
A tanfolyamszervezőnek írtam pár napja, válasz még nem érkezett; egy másik címen is érdeklődtem, ők nemes egyszerűséggel bemásolták a tanfolyam részleteit..Ahogy kutatgatok: van, ahol a gondolkodásmenetedet nézik, van, ahol az angol nyelvtudás az alap, van, ahol az Office-t is tanítják, szóval tanácstalan vagyok.
Nem használok IT-szlenget, így érezhetitek, hogy szinte szűz terület számomra, de érdekel.
Gyermekként a Commodore 64-eshez több könyvet kiolvastam, gyakoroltam szorgalmasan; úgy gondolom, képes lennék rá. Csak kérdés, hol kezdjem? (Oké, magamtól is, persze.Előre is köszi!
-
NemMo
őstag
Én pár hete fejeztem be a ruanderben az informatikai rendszerüzemeltető képzést elhelyezkedni még nem sikerült, de folyamatban van. Nagyon jófej volt a tanár és hasznos gyakorlati tudást kaptunk én csak ajánlani tudom a Ruandert.
-
tutitibi
senior tag
A Ruandernél írják aszongya:
Figyelem!
Az OKJ rendszer változik, lehet ez az utolsó lehetőséged elvégezni a Szoftverfejlesztő képzést!Figyelem!
Az OKJ rendszer változik, lehet ez az utolsó lehetőséged elvégezni a Szoftverfejlesztő képzést!Hogy utána mi ? Talány , szerintem a Műszaki Informatikus de az egy gyengébb sokkal kevesebb tudást adó képzés, mint a rendszerüzemeltetői.
A Szerver op rendszerek és a CISCO hálózatok van belőle kivéve. Ezek nélkül nem sokat ér.... -
2011-2013 között végeztem el egy Informatikai hálózat telepítő és üzemeltető OKJ képzést. Engem nem zavart, hogy jófej-e a tanár, oké ne legyen egy rosszindulatú gyökér de sokkal nagyobb probléma volt, hogy az ott megszerzett tudás szinte 0 volt. Ha nem ingyen lett volna akkor hagyom a fenébe de munka mellett is lehetett rá járni. Sajnos egyszerűen semmi értelme nem volt, 1 tanár volt aki próbálta korrektül leadni azt ami úgymond a tananyag volt, ha kellett fél órával tovább is maradt csak korrektül legyen befejezve az óra. Egy másik tanárnak meg ez lehetett a hatodállása, valami rendszergazda féle volt, főleg iskolákba járt de jó párszor elmaradtak az órái, egy másik meg egy hatalmas idióta aki folyton sztorizgatott.
Jó tudni, hogy semmi nem változott, nem tudom mi a helyzet más területen de egy fillért nem fizetnék OKJ képzésért max. ha mondjuk részletbe fizetném és akkor látnám mondjuk az első pár órát, hogy milyen és ha semmit érő akkor ott hagyhatom.
(#49) tutitibi: milyen változás? Megfizetik a tanárokat, hogy ne a legnagyobb gyökerek "tanítsanak"? Az jó hír lenne.
-
gergejly
aktív tag
Hadd írjam meg a tapasztalataimat: Pécsre járok szoftver fejlesztő okj képzésre. Kéthetente van tanítás szombaton. Első tanárnőnknek hála a jelentkezők fele lemorzsolódott. Oktáv a szervező. Az már az elején világossá vált, hogy programozni nem ott fogok megtanulni, hanem otthon, szorgalomból. De ha már elkezdtem, végig csinálom. Kell a papír is róla. Meg vidéken nem olyan nagy a választék képzésekből, mint Pesten.
Komolytalannak tűnik, eddig 3 tanárhoz volt szerencsém, abból 1 mondható jó fejnek. A többit nem tudom, honnan szalajtották. Majd megírom, ha elvégeztem, mire volt jó, és a többi tanulságot. De ha felétek van más is a témában ,mint az oktáv, próbáljátok inkább az alternatívákat!
Ja, és egyébként nem olcsó, főleg ,hogy bohóckodjunk ott...
-
tutitibi
senior tag
válasz
enginev3.0 #46 üzenetére
Ha csak hétvégén van időd, akár az is jó lehet. Én most félintenzív angolra járok szintén kedd-csütörtökön de a csütörtöki nap után már tényleg zokni az agyam, annyira elég a hétből.
Én a hétvégéimet pihenéssel töltöm és regenerálódással így a szombati suli nem jön szóba de lehet, hogy ki kéne próbálnom.
Ha az időd így engedi jó lehet, de legyen időd a felkészülésre, az otthoni gyakorlásokra is.
-
Mr Root
csendes tag
Két és fél év rendszergazda munkák után én is okj szoftver fejlesztő képzésen akarok részt venni . Mi a véleményetek a ruander oktató központról. Milyen a képzés színvonala?
-
tutitibi
senior tag
Mivel többen is írtatok PÜ-t és én nem akarok mindenkinek egyenként válaszolni leírom ide a tapasztalatokat:
Amiket a rendszerüzemeltető OKj- tanítanak:
- Informatikai alapok, Oracle Virtualbox, ebben WIN10 kliens telepítés, Win file és lemezkezelés,
hw és sw ismeretek , alapok.- CISCO Routing and Switching RS1 és RS2 valamint az RS3-asból egy kevés az( EIGRP haladó beállításai).
Switchwek, routerek, IP címzés, hálózatok, VLAN-ok, forgalomirányítás, RIP, OSPF, EIGRP.
DHCP, ACL listák, Packet tracer minden mennyiségben ebben többféle hálózatok modellezése, 3-4 más-más IP hálózat összekapcsolása, routing.- Hálózati operációs rendszerek, Win Server r2012 ,2016 és Linux Ubuntu server16, Lubuntu kliens.
mindkettőben: routing , beállítás, AD, DNS, DHCP beállítás, hálókártyák beállításai , webserver, Apache server, felhasználók, jogosultságok, file rendszerek, kvóták stb.NTFS és Windows jogok, Linuxnál chmod, ACL stb.PHP server, FTP server, levelező szerver- HTML+CSS alapok, statikus honlapok. SQL adatbázis kezelés (1 illetve többtáblás lekérdezések, SQL függvények) , C# programozás (objektum orientált is, kivételkezelés )
- informatikai szakmai angol nyelv
Az anyag jó része a CISCO és a hálózatok voltak, szinte minden dolgot tanultunk, ami a hálózatokhoz kell csak a nagyon haladó dolgokat nem. p. nagyvállalati hálózat frame relay stb ez nem volt. Az már egy másik szint, meg az egészre van 9 hónap.
Munka mellett így is sok volt, haladós az anyag és a tanrend is.A Ruandernél jártam.
A vizsgákat meg lehet csinálni de komolyan kell venni és készülni kell rájuk.
Sőt, nem árt végig tanulni kihagyások nélkül és lehetőleg nem hiányozni az órákról. Az órai gyakorlati feladatokat (Packet tracer) is komolyan kell venni, ha ott megcsinálod már otthon is menni fog majd , de gyakorolni kell és menni fog a vizsgákon is. Nagyon meg kell tanulni az IP címzés elméletét, gyakorlatát és az alhálózatok létrehozását , képzését ezek szabályait. Ezek nélkül semmit nem ér az egész és nem fogjátok érteni az anyagot.Nem lesz könnyű mert haladós az anyag és nagy mennyiségű, naponta 2-3 óra tanulás szükséges lesz a sulin+munkahelyen kívül, nekem kellett pedig egyébként rendszergazda vagyok.
Mi kb.. 25-en indultunk de a végére mire jött a központi vizsga már csak kb. 15-en maradtunk.
Akit érdekel a téma az vágjon bele, akit nem annyira érdekel de azért megy el, hogy hátha jó lesz valamire a papír, amit adnak , az inkább ne kezdje el. Nem, nem lesz jó semmire ha félvállról veszük. és nem is fogjuk tudni befejezni úgy. Minen modul végén van modulzáró vizsga, amit teljesíteni kell. Ha ezekből akár 1 is hiányzik már nem lehet menni OKJ vizsgára.
Viszont aki elvégzi az már addigra megtudja melyik téma fekszik neki jobban és a papír birtokában már abba az irányba képezheti magát. Még akár angolul is el fogja tudni mondani mihez ért.
Ez nem tanít meg mindent de az egyetem sem, sok gyakorlatot lehet itt szerezni és sok-sok elméleti tudást. Nincsenek töltelék tárgyak és nincs töltelékanyag. 9-10 hónap kemény tanulás és bejárás.
Egy nagyon széles alap meglesz olyan, ami nem mindenkinek van meg és ez a jó benne
Kb. erre lehet majd számítani. -
tutitibi
senior tag
válasz
liaviolet #39 üzenetére
Megvan !!!! Megcsináltam az Informatikai rendszerüzemeltetőt !!!!
10 kemény hónap volt de megérte.
Az utolsó pár hét igencsak húzós volt munka mellett , az OKJ vizsgák is sikerültek sok tárgyból 5-öst kaptam
Végeredmény : 4-es.Nagyon örülök, hogy végigjártam, programozással és angol nyelvvel együtt letudtam komplexen az egészet.
-
DIEGO15
őstag
válasz
liaviolet #39 üzenetére
Bocs, hogy csak így "idepofátlankodok", de én is elég erősen ebben a témában vagyok.
Infó szakon végeztem középiskolát, szereztem egy 2éves OKJ-s papírt és 2éve (mégis) elkezdtem a főiskolát, mert diploma nélkül rendkívül nehéz elérni, hogy komolyan vegyenek.
Vagy egy olyan iskolába mész, ahol szerződésben állnak cégekkel és végzés után be tudnak lökni egy kezdő állásba, vagy könnyen más pályán találod magad. kb 5 éve bruttó 150-200eft-ot tudtak ajánlani, amikor még az OKJ-s papírommal próbáltam állást szerezni, rendszergazdaként, rendszerüzemeltetőként, webprogramozóként.Vagy azt az utat választod, hogy autodidakta módon megtanulsz mindent, ami a szakmához kell, legyen szó bármilyen területről, vagy személy szerint a következőket ajánlanám.
- Bootcamp pl.: codecool, metujump, greenfox
- Egyetem/Főiskola Üzemmérnök informatikus (BProf) szak+ folyékony angol nyelv. Utóbbi mindenképp kell, mert enélkül nem fognak komolyan venni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Eredeti játékok OFF topik
- Microsoft Excel topic
- Külpolitika
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Bosch GMS 120
- https://www.mac-audio.de/en/car-audio/subwoofer//mac-mobil-street-sub-108a
- BOMBA ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 640 G9 Laptop! / i5-1235U 16GB 256GB 14"col garancia/
- Akciós áron eladó HP Elitebook 850 G7 / I7 10610U/16 GB/512 SSD/15"/FHD/IPS/MX 250
- Szuper áron eladó új ACER SWIFT EDGE 16 /R7-7735U/16GB/512SSD/ 4K OLED
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest