Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: 2025, zárás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Pajac: 27 ezer kilométerrel közelebb, mint átlagosan
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Novics
senior tag
Jönnék egy újabb kérdéssel.

Van egyszer a fentebb megoldott lekérdezés, ahol megkapjuk a legkorábbi kezdődátumot. De vannak olyan userek, akiknél nincsen ilyen dátum, hozzájuk egy másik táblázatban lévő kezdődátumot kellene beírni.
Van tehát 2 tábla:
szemad - itt található a jelenlegi kezdődátum
kmh - itt vannak felsorolva a korábbi munkahelyek, innét kellett a legkorábbit kikeresni
Nekem a jelentésre a kezdődátumhoz vagy a kmh-ban szereplő legkorábbi dátumot, vagy ha ilyen nincsen, akkor a szemad kezdődátumot kell kiíratnom. A két tábla a szemad.id = kmh.dolg mentén van összekapcsolva.Az IIF-re, és beágyazott lekérdezésekre gondoltam - de gondolva az előző megoldásra, lehet, hogy megint ágyúval megyek verébre -, amivel megvizsgálom, hogy a kmh-ban van-e érték, ha nincs, akkor a szemadból kérdezem le a jelenlegi kezdődátumot, ha van érték, akkor az ottani legkisebbet keresem meg.
SELECT szemad.id, szemad.nev, IIF(ISEMPTY((SELECT kmh.kezdete FROM kmh INNER JOIN szemad ON kmh.dolg = szemad.id WHERE kmh.beszamithato =YES)),(SELECT szemad.jogvisz_kezd FROM szemad),(SELECT kmh.kezdete FROM kmh INNER JOIN szemad ON kmh.dolg = szemad.id WHERE kmh.beszamithato =YES))
FROM szemad INNER JOIN kmh ON szemad.id = kmh.dolg
GROUP BY szemad.nev, szemad.id;Azt kapom vissza, hogy ez az allekérdezés legfeljebb egy rekordot képes visszaadni. Nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan is kell érteni, de arra magamtól is rájöttem, hogy ez így nem lehet jó. Az allekérdezések ugye nem egy-egy értéket adnak vissza, szóval valahogyan meg kellene mondani nekik, hogy a külső SELECT szemad.id-hoz igazodó értéket adják csak meg. Ha a szemad.nev/id-t átneveztem AS-zel, és az allekérdezésekben meg a WHERE záradékban beírtam, hogy kulso_nev = szemad.nev, akkor meg azért rinyált, hogy a kulsp_nev nem szerepel összesítő függvényben, akkor sem, ha mindegyik függvénybe beleírtam. Szóval totális a káosz, és már nincsen több ötletem.
Közben azért guglizok, és felmerült, hogy esetleg valami olyan megoldás kellene, mint a programozásnál a szubrutinok. Lehet olyat, hogy megírja az ember a 3 lekérdezést, elnevezi őket, és utána csak rájuk hivatkozik? Gyanítom, hogy a külső FROM-ba bele kellene írni ezeket a lekérdezéseket is.
Van valami jó oldal, ahol érthetően, de nem 28ezer oldalon keresztül bemutatják a lekérdezéseket?
A Taylor-féle SQL for Dummies mennyire jó, mennyire szakmai?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Battlefield 6
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Foxpost
- Még nincs is Vivo X300 Ultra, de már a nemzetközi kameratrónra pályázik
- LG LCD és LED TV-k
- AliExpress tapasztalatok
- Óra topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- -ÚJ,2 ÉV GAR- DDR5 GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR5! SZÁMLA!
- Dell Latitude 7430 x360 Ütésálló Érintős Hajtogatós Profi Ultrabook 14" -60% i7-1265U 16/512 IRIS Xe
- HP E24m G4 Monitor FHD IPS webkamerával, Windows Hello-támogatással
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/16GB/512SSD/FHD/garancia!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon 9th i7-1165G7/16GB/512/FHD/Magyar
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - MAGYAR - 42 Ciklus - 98% akku - 1,5 év gari
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3714, 97% AKKUMULÁTOR
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő