Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) BoB


BoB
veterán

A jó öreg Cyrix... Ha jól emlékszem a PR200-MMX volt. Vagy a PR200+.... Naplóba feljegyezhettem volna, akkor még nem gondoltam hogy ezeket majd így elfelejtem :D

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#2) vrob válasza BoB (#1) üzenetére


vrob
tag

Nagyon szerettem a Cyrix procikat.
Az első 6x86-om az egy eredeti Cyrix P120+-os volt, ami 50MHz busszal 100MHz-en ment alapból.
Még emlékszem a boldogságra ahogy sorban konstatáltam, hogy elindul 133+ -on 110MHz-en, elindul 150+ -on 120MHz-en és 166+-on 133MHz-en, és ezeken atom stabil is volt.
Nem írtam be minden eredményt fentebb, ne legyen unalmas, de most hogy mondod a 200+-os eredményemet feltétlen pótoltam. Updateltem.
Azon viszont nem is bootolt alapból, se kép se hang. Na az mélyhűtős sztori volt. Éppen addig tartotta a hőfokot fagyasztott állapotában, hogy bedobtam a foglalatba, gyors boot, és egyszer lefutott a teszt.
De az az érzés, amikor kiírta a képernyőre hogy ez egy 200+ -os processzor. :D Az abszolút csúcs volt (itt már 1997-et írtunk) Mint most egy 13900KS Intelben.
Egyébként kifejezetten olcsó volt ez a 120-as. 12.000-17.000 Ft körül lehetett.

[ Szerkesztve ]

(#3) tthom


tthom
senior tag

Ú, de szerettem volna anno egy Cyrix 5x86-ot.. Akkor valamennyire legendaszámba ment, mint foglalatának a legerősebbje, de nem nagyon lehetett beszerezni, csak az AMD párját..

(#4) vrob válasza tthom (#3) üzenetére


vrob
tag

Én is nagyon szerettem volna egyet ... de végül évtizedekig nem is találkoztam vele, nem ismertem senkit akinek lett volna, annyira nem érte meg.
Pedig a kiállítások sztárja volt. Szép zöld volt a hűtője, már messziről kérette magát :D

(#5) Hieronymus válasza tthom (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"de nem nagyon lehetett beszerezni, csak az AMD párját.."

Egyetlen előnye az ára volt. Lassúak de legalább problémásak is voltak. A kereskedők nem erőltették a forgalmazást. Érdekes módon a VIA sokkal később adta fel a harcot, pedig Cyrix procikat is alul múlták.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) totron


totron
addikt

Az igazi élharcos naplója. A HC (Commodore) -korszak után a PC-korszak kezdődött egy, a tételes számlán 233 MHz MMX-nek írt kössz ponti egységgel. Hogy szándékos csúsztatásként-e vagy elírás történt, nem tudom, de MX volt a valóságban. Akkoriban ugye az MMX utasításkészlet volt az egyik húzónév. 266-on nem volt stabil. Az én arcom is örült bootkor a 266-nak, de tartósan nem vált be, később meg már jobbára lekattantottam milyen gépem van. Beszerezni egyébként nem volt nehéz, az alapkonfigot Cyrix-szal adták és pont. A bolt eggyel fentebbi ajánlata jobban megérte - 300 MHz Pentium - de zsenge szereplőként nem sok ráhatásom volt a családi büdzsére. Következő lépcső már Pentium képében szerződött be, használtan, 433 MHz-en, az mégtovább megvolt, már megvételekor is kifutottnak számított. Aztán laptopkorszak.

Nemrég szembe jött talán komment, amiben a Cyrix korabeli felsőbbrendűségét taglalta egy tag játékok terén és hogy LAN partyn csodájára jártak a teljesítménynek, részletek nem maradtak meg. Valamilyen fajta részelőnye rémlik, de nem úgy és nem egységes erőfölényt gyakorolva a Pentiumokra játékfuttatás terén (sem) ahogy azt a szóban forgó visszaemlékezés állította.

Ha az IBM-korszak felől nézzük menő volt azért egy 6x86-tal csapatni, más kérdés, hogy nyomult be a Pentium-éra és senkit nem hatott már meg az előző korszak remeke.

(#7) tthom válasza Hieronymus (#5) üzenetére


tthom
senior tag

Persze, azt én is hallottam, hogy néha problémásabbak, mint az Intel / AMD társai, de hát.. ;]
Utána következő nagy kedvencem volt tuningban az AMD Thunderbird kerámia tokos.. Na, az aztán szépen húzta a oldalra a korabeli tápokat, belül kellett potival korrigálni a feszültségeket.. De az már a következő világ. :D

(#8) vrob válasza totron (#6) üzenetére


vrob
tag

Az MX-es verzió már nem volt olyan nagy durranás mint előtte 1-2 évvel az alap 6x86, már keztek az emberek átállni Windowsra.
De még éppen befért az űrbe amit az Intel hagyott a Celeroncsok érkezéséig.
A legolcsóbb MMX-es proci volt, az ár/teljesítménye szerintem jó volt. Windows 95 alatt, a háttérben mp3-akat lejátszó Winamp mellett, egy Moto Racert is egész jól elfuttatott.

(#9) totron válasza vrob (#8) üzenetére


totron
addikt

A Winre átállás hogyan kapcsolódik?

Az MX nem tudta az MMX-et, nem?

(#10) vrob válasza totron (#9) üzenetére


vrob
tag

Talán nem is annyira a Winre átállás volt a lényeg. Eleinte arra is jó volt, a 200Mhz körüli mezőnyben még helyt állt.
Később, ahogy jöttek a 300-as, 400-as Intel gépek, azok ellen nem volt semmi esélye. Akkoriban brutálisan megindult a mezőny, amivel úgy tűnik nem sikerült tartaniuk a lépést.
Az MMX-et tudta, ilyen szempontból nem vágtak át.

(#11) hege8888


hege8888
aktív tag

Húú, köszi ezt a kis írást, ezt kipróbálom!

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.