Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Egy korszak vége
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbs
addikt
válasz p a s s e r #95 üzenetére
-
tbs
addikt
Hmmm. Majdnem egyetértek, azzak a kivétellel, hogy a fejlődéshez nem csak akarás kell, hanem képesség. A tanulás képessége. A befogadás képessége. Ami mindenképpen korlátos. Mindenkinél máshol. Van, aki azért tud kiváló grafikus lenni, mert a témához tartozó befogadási, tanulási képességének határa átlag fölötti. Ha az enyém átlagos, vagy mérsékelten érdekel, akkor hiába szeretnék jobb lenni, max átlagos+ rajzolóvá válhatok.
Páran ezt nevezik itt vele született tehetségnek, ha jól látom.
Amiben maradéktalanul egyetértek, hogy a dolgok tanulhatóak. Akarattal. A befogadás sebessége a nemmindegy. Az nem megy akarattal. 24/7 (akaratos művész) == heti 10 perc ("tehetséges" művész).[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
válasz p a s s e r #72 üzenetére
Értelek én, ne aggódj, viszont családi okokból rengeteg (százas nagyságrendű) kiskölökre van rálátásom születésük óta. A legidősebb most megy felsőbe. És ezek a manók még bármire képesek lehetnek, ha rájönnek, vagy foglalkoznak velük. Az egyenes vonalhúzás (amúgy klasszikus) problémaköre pedig gyógypedagógust igényel, nem "művész nem lesz soha" kategóriát...
Sörözés: ebben a tekintetben nagyon rugalmas vagyok, gyakorlatilag akármikor szóltok, rá tudok érni. (Extrém esetek azért előfordulhatnak. )
Tocsa: Jó kis DFT meg FFT... Tán lekódolom még, de már ne kérdezzék meg, hogy mi a matek mögötte...
[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
Klasszikus probléma: ha nem tanulod meg az összes trükköt, honnan tudod, hogy újat csinálsz..? Stb.
Zsigeri művész szerintem nincs. Ha vki fiatalon "művész" jelzőjű, az szerencsés ráhibázás, de mérget vehetsz rá, hogy minden klasszikust meg fog tanulni később...
Igazság szerint ez egy érdekes téma. Én hiszek a tudatosság erejében, szerintem ti is valahol, csak nem eléggé holisztikusan nézitek a dolgot.
Példa: "... nagyon sokról még a társadalmi befolyásoló hatások előtt ki lehet jelenteni..." (gyerekekről)
Nos. A társadalmi érintkezés a születés pillanatában kézzelfogható, sőt megkockáztatom, hogy az utolsó harmad is fontos már ebből a szempontból.Sörözés egy óvatlan pillanatban a téma körül..? Így nagyon nyögvenyelős.
[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
válasz p a s s e r #66 üzenetére
Ezért (is) tettem korábban az átlagnál picit magasabb iq kitételt. Nyilván egy oxigénhiányos/cukros babából alacsonyabb valószínűséggel válik zseniális művész, de nem kizáró ok. Amúgy meg szerintem 7-8 értelmi-éves kor alatt nem igazán lehet eldönteni valakiről semmit sem ezen a téren... De azt sem szabad elfelejteni, hogy a "művészet" folyamatosan változó, társadalmanként is eltérő esztétikai értéket képvisel.
Azaz valaki vagy rátapint magától az őt ért hatások alapján (ezt nevezed tehetségnek), vagy tudatosan képzi magát abba irányba.
Arra sincs garanciá, hogy a magától rátapintó tehetséges tehetséghatára magasabb, mint a művészeti ágat tanulással elsajátítóé...
-
tbs
addikt
válasz philoxenia #63 üzenetére
Csak azt próbálom hangsúlyozni, hogy inkább a tanulás és a kitartás tesz valakit művésszé, nem születéskor elboronált dologról van szó. Minden kölök potenciális művész, azzal csodálatosan nyitott és lényeglátó elméjével. Csak a társadalom betöri majdnem mindet a normái közé...
Amúgy az igazi művészek nem önjelöltek szoktak lenni... Max. elfogadják a "jelölést".
-
tbs
addikt
válasz philoxenia #56 üzenetére
Nem. A művészet nem teljesen olyan, mint a sport. A sporthoz fizikai, genetikai adottságok kellenek. Nekem pl. rohadt laza az izomzatom, de az izületeim szabadságfoka alacsony, így képtelen vagyok/lennék csúcs sportteljesítményre, akármennyit küzdenék érte.
A tudatos művészethez átlagosnál picit nagyobb intelligencia kell (genetika), születni a megfelelő helyre (lsd. alább) és kitartás. Szóval a művészet elsősorban szerzett, extragenetikus, a sport kapott, intragenetikus tudás. (Ne kövezz meg, nem én találtam ki. Az intelligenciám, hál isten, átlagos.) -
tbs
addikt
válasz #51736960 #50 üzenetére
A legnagyobb fényképészek legjobb munkái posztumusz válogatások eredményei... Ráérsz még legnagyobb lenni...
Születni kell -> szociálisan, látensen tanulni. Persze a tanulási képesség, mint adottság fontos. De most így hirtelen nem sok 2évest tudnék mutatni fotós adottságokkal...
-
tbs
addikt
válasz Gábor vitéz #43 üzenetére
"...Ha a látásmód hiányzik", és nem is akarja tanulni, "...az életben nem lesz (jó) fotós..."
SENKI nem születik "látásmóddal", kivéve a látáshibásak... Szerzett tudás. Szociálisan, látensen vagy direkt, mindegy. Mozart, Picasso, Dali keze is vezetve volt, Ken Rockwell meg pláne...
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Azaz implicit 888 RGB nincs a jpg-ben. (BMP, TIFF, stb.) A frekivágást nem a dct "után" szokták kódolni, hanem a kívánt harmonikusokig számolják a dct-t. Olyan nagy tudás nincs egyébként a frekielhagyásoknál. Extra picik-nagyok -> kuka.
Szóval a jpeg nem 888 RGB-t tárol, tartalmaz, akármi, hanem a benne lévő infókból a jobbnál jobb dekóderek gyártanak RGB képecskét. Így az rgb-s bitszám gyakorlatilag értelmezhetetlen, ha mégis erőltetjük, akkor drasztikusan csökken a forráshoz képest.
Amúgy nem fejeztem be azt az enkódert, mert elmentem egy bonyolultabb irányba: fraktális dimenzió számítás a dct paramétersorhoz... Az eredmény borzasztó lett... Ez még abban az időben volt (10+ éve), amikor MINDENT jobban meg tudtam írni, mint bárki... Gondoltam én.
Amúgy jó összefoglaló lett.
-
tbs
addikt
De, rossz az a jépeg... Fix dct mintákkal dolgozik... MINDIG szebbet lehet utólag gyártani. Ékes példája ennek a K10D, amelyik magán a fényképezőgépen szebb jpg-t konvertál a saját raw-jából, mintha közvetlenül jpg-be lőtte volna az ember...
A hw jpeg kódolók szarok. Amelyik nem, az sokat fogyaszt.
Tárhelyprobléma: pillanatnyilag olcsó. És nem látom, hogy drágulna... Ha meg necces, durván kell szelektálni.
[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
válasz bLaCkDoGoNe #11 üzenetére
RT-t próbáld ki. Na AZ LASSÚ, nem az LR... Viszont problémamentes megoldás nemwindowson...
-
tbs
addikt
Hmmm... Amikor próbáltam jpeg konvertert írni az első problémám az RGB -> Luminancia + Crominancia konverzióból eredt... Szerintem bazira nem 8bit/color... Max. dekódolás után, de 99%, hogy nem tárol 888bitet implicit sehogy sem...
Ja, LR kényelmes, csak mi lesz az LR katalógusaiddal pár év múlva..? Életem legdurvább pénzkidobása volt a Lightroom megvásárlása... Állítólag az 1.2-1.3 már jobb, de már nem érdekel.
-
tbs
addikt
válasz philoxenia #5 üzenetére
Lightroom... Komolyan mondom, nem értem mit zabáltok rajta. Fogalmatlan tologattyúk, klikkentyűk, azok is kevesen. Debayere messze nem a legjobb. A nikon gyárija is jobb, pedig az sem csúcs darab... Persze egyszerű valamennyire, de ennyi...
Hájp. Marketing. Adobe.
-
tbs
addikt
Lightroom... Nekem nagyon nem jön be. RawTherapee.
Jépeg: szerintem nem 8x8x8bit RGB. A jpeg nem rgb... Általánosságban elmondható, hogy 12-16bitnyi teljes színinformációra "csonkol" a jpeg enkódolás kezdeti színtérkonverziója. Aztán kergetik át egy DCT alapú tömörítőn a cuccot. Ami ugye nem 100%-os (veszteséges), ezért lehet 16bitnyinél (65535) több szín egy jépegben dekódolás után. (Jpeg atifacts.)
Valamint: a gép beépített debayer algoritmusa az erőforrások szűkössége miatt biztosan rosszabb eredményt ad 0.2 másodperc alatt, mint egy powercomputer 10-30 másodperc alatt...
Stb.
Éljen a RAW!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fehér Villám új GAMER PC 2év garancia / NVIDIA GTX1660Super / Ryzen5 / 16GB DDR4 /
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- ! 2 év gyártói garancia ! + Ajándék AULA F87 PRO Vezeték Nélküli Mechanikus Gamer Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest