Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
Na mi a helyzet?
Ma én is kipróbáltam az enyémet nyomtató tápegységről! 30 volt 500ma. Több, mint a duplája az alapnak amit kellene kapnia...Már értem miért írtad, hogy figyelni kell a hűtésre! A kondi majdnem eldurrant! Már füstölt meg jött ki valami trutyi a tetejéből...
De megúsztam gond nélkül.
Most egy nagy ventilátor hűti. Hogy lehetne hatékonyabbá tenni? Mármint a hűtést.
Van egy tranzisztor és azon egy borda, az is piszkosul melegszik. Meg persze a kondi is, a tekercsről nem is beszélve... =/
De így sokkal durvább mint 12 volton! Mondjuk én leszedtem róla a gömböt és csak a kilógó vezetékkel játszok... : ) Szép kisüléseket produkál. Elég látványos. Ellenben amit 12 volton mutat, annyit egy öngyújtó is tud...Mi a helyzet a Tesla projecttel?
-
Bitta07
újonc
Üdv! Milyen gázzal van töltve a plazma gömb? Házilag lehet tölteni? köszönöm
-
moha21
veterán
válasz
Silentfrog #44 üzenetére
Frekvencia hasonló, feszültség és áramerrősség paraméterek a mások. :>
-
Silentfrog
veterán
Megtaláltam ezt az irást és rájöttem nekem ilyen kell.
Persze elég a "sima" nem kell a húzott orajelű! -
-
moha21
veterán
Nem kell összekötni a végét a szekundernek a negatívval !
AC nem jó csak egyenáram. A képemet ha megnézed, látszik ( bár kicsit kusza ), hogy van bekötve a szekunder teljesen, galvanikusan el van választva.
Csak ami Nálam G, D, S az nálad B, C, E mert ugye a 3055 az bipoláris tranzisztor. -
moha21
veterán
Hát igen, nekem is megadta magát egy billentyűzetem, mikor a közelében volt. A nagyfrekvenciás elektromágneses zavart okoz, amiket a félvezetők nem nagyon szeretnek.
A gépem teljesen vasból van, így oda nem jut be, bár azért a 0,75m távolságot tartom.
TV, rádió is meghülyül. -
Egyik haveromnak van egy ilyen, csak amikor számológépet a közelébe visz, meghülyül.
Ez miért történhet meg? -
Gratulálok!
-
SAMYka
senior tag
Köszi a rajzot
Nem volt fet a boltban ezért vettem egy 3055-öt furán is néztek rám hogy miért ezt kérem helyette de mondtam hogy jó lesz
A 3055-höz kell majd keresnem egy lábkiosztás és már építem is a plazmám
Amúgy mekkora áramerőség kell neki 1A elég?De látom hogy te 5W-os ellenálást használtál mindenütt én a 33-ohmosnak 1W-ost vettem a rajz szerint majd meglátjuk hogy bírja ha kell meghűtöm azt is
-
moha21
veterán
Így néz ki ez a FET-es megoldás ennek kell legalább 24 V.
3 tekercs visszacsatolás ( feedback ), 5 tekercs primer.
A feedback vékonyabb, mint a primer tekercs, de ha ugyanolyan vastag az sem hoz szemmel látható különbséget.
Ezeket Hőre lágyuló ragaszóval ragasztottam oda, mint látható PC tápból való kábelek, annyira nem számít a méret.
Egy 33 és egy 220 ohmos ellenállást használtam.3055N Bipoláris tranzisztor 1-2 száz forint lehet, de azt nagyon hűteni kell.
Ez a MOS-FET IRFP 250N. 500 Ft. Itt értelemszerűen a Gate-re megy a feedback, a Source a negatív oldal, a Drain a primer.
-
művésznő4
senior tag
Húúú olyan gyönyörű
És én láttam közületek legelőször ezeket a videókat...
Ügyes vagy kis ezermesterem!Még bejegyzést, méég, MÉG!
-
moha21
veterán
Hát nem valóban nem gyenge.
Köszi ezt a videót még nem is láttam.
Ám ez sem gyenge:Biggest Tesla Coil
-
moha21
veterán
Most fejből nem tudom az adatokat, de estére teszek fel képeket. Arra emlékszem, hogy a primer oldal az szétbuherált PC-táp kebelből van és a feedback is.
Elvileg a feedback-nek vékonyabbnak kell lennie, de nincs számottevő különbség, ergo készülhet mindekettő bontott PC táp kábelekből.
Az a FET kb 500-600 FT körül van viszont sokkal jobban bírja, mint a 3055-ös. A 3055-ösnek is kell egy hatalmas borda, sőt még egy ventilátor sem árt neki.Ám ha TV-t bontasz akkor abból is ki lehet szedni a tranzisztort, mondom valami bu208 stb lesz. Azok jobbak, mint a 3055-ös és ingyé van.
Este teszek majd fel képeket!
(#20) madstunt: Köszönöm!
-
SAMYka
senior tag
A primer oldalnak milyen huzalt milyen keresztmetszettel és hány menettel használtál?
Ha jól emlékszem a sorkimenő az ferit magon van mert a vas már nem képes ekkora frekvenciát transzformálni
A FET-nek kb mennyi az ára? Régen építettem már ilyen kapcsolástazt tudom hogy a 3055 az nem drága és könnyű hűteni
Meg esetleg csinálhatnál valami közeli képet a te nagyfesz tekercsedről
-
madstunt
addikt
Grat
-
moha21
veterán
Ha minden igaz nyáron csinálok 1 nagy tesla tekercset.
A Van Der Graaf genertor is jó, de az csak egyenáramot állít elő meg hát az mechanikus eszköz!
Igen nem ugyanaz boltban venni, ezért is álltam neki a plazmagömb átalakításához.No-kia & Dany007: örülök tetszett nektek!
Egyébként következő projekt ilyen lenne, mert szeretem az ilyen PC-speaker szintű elektromos zenét: Tesla music
-
No-kia
addikt
bejövős
-
moha21
veterán
Az hiszem valami erősítőből marad tarfó és az lett egyenirányítva. 1-2 ampert vesz fel egyébként szóval nem sokat. Van másik meghajtóm is az 30V-nál kb 25 ampert vesz fel, mondjuk az nem fogdosnám.
Íme egy videó róla: ZVS driver@ 30V
-
moha21
veterán
2N3055 bipoláris tranzisztor helyett használj IRFP250N MOS-FET -et az 30-40V-ig bírja a bemenő feszt
A primer és feedback tekercset neked kell feltekerni a sorkimenő vasmagjára.!
Egyenirányított monitor trafó nem jó, mert váltó áram kell, régi TV-k az ideálisak amikben külön van a nagyfeszültségű feszültségsokszorozó ( ami egyenirányít is ).
TV-ből is lehet bányászni tranzisztort hozzá általában BU*** szoktak lenni. -
Dany007
veterán
-
moha21
veterán
Nem fake!
Mivel saját magam fogdosom.Még mondom is apumnak közben, hogy az alufóliához nem nyúlok hozzá többet.
Íme egy kép róla:
(#5) Silent77: vaterán vettem.
(#6) Dany007 : Ha a közelében még mindig világít az energiatakarékos izzó, akkor valószínű, hogy az üveg ment tropára.
-
Nekem nagyon tetszik gratula.
Hol lehet venni 2500-ért?Sztem aki az izzót fogja az is moha21.
-
Az a 60W-os videó mekkora fake...a csóka fogja az energiatakarékos izzót, és az világít a kezében...persze...a gömb amúgy érdekes, karácsonykor én is gondolkodtam egy ilyen "olcsó" változat beszerzésén...
-
moha21
veterán
Azért az első 2500 Ft-os és a moddolt között van némi különbség.
Az intenzitásra gondolok. Nem tudom 15 rongyért milyet vesztegetnek, nekem meg kellett úsznom az egészet 3000 FT-ból.
Persze, hogy világítani fog nálad is, az elv ugyanaz csak fel van turbózva.
Így gyakorlatilag az elektronika részét én csináltam és ennek örültem.
(#1) szablya: Arra, hogy bámuld élőben csodálatos, főleg sötétben.
-
Dany007
veterán
Kvúl. De nem tudom mit kell nézni a moddolton : P
Az enyém, az teljesne sima 7köznapi boltban anno 15 ezerért vásárolt gömb. És ha a takarékos égőt a közelébe viszem elkezd világítani!Pont ahogy a videón is. De ahhoz nem kellett modding
De azért hajrá!
Hátha mégtöbbet ki lehet facsarni belőle.
-
szablya
aktív tag
Mi ezazizé és mire jó? A második verzsön bejövős
Új hozzászólás Aktív témák
lo Ebben a kis bejegyzésben be szeretném mutatni, hogy a piaci kis plazmagömbünket hogyan is turbózhatjuk fel.Bizonyára...
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- sziku69: Szólánc.
- eBay
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest