Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DPD tapasztalatok
- Asszociációs játék. :)
- exLátóasszonyok & Táltosok topikja
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Egy korszak vége
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
Új hozzászólás Aktív témák
-
lesaux
veterán
http://buksz.blog.hu/2009/12/16/ezt_tudja_a_nyugdijrol_a_fidesz
Ha megpróbáljuk nagyvonalúan elengedni a fülünk mellett a pártpolitikai felhangokat, hasznos, új információkra bukkanhatunk a magánnyugdíjpénztárról, ráadásul közérthető tálalásban. -
joghurt
addikt
A demográfiai adatok alapján egy férfi átlagosan 45 évig fizet járulékot, és 3 évig kell nyugdíjat folyósítani neki. Ha mindent jelenértéken számolunk*, a befizetett járulék 15-szörösét kellene tehát kapnia nyugdíjként. Jelenleg 100ezer nettó fizetés mellé összesen 55ezer nyugdíjjárulék tartozik (munkaadói + munkavállalói). Ha tehát egy férfi most 100ezer nettót kap, a fentiek alapján átlagban havi (!) 820ezer nyugdíj járna neki egyéni számla esetén. Ehelyett most kb. 100ezer, amit kifizetnek neki. A többit lenyúlja az állam.
*: A göngyölt infláció, illetve a felhalmozott pénz kamatos kamata kb. kiüti egymást. Normális országokban a nyugdíjszámlára befizetett pénz az infláció felett gyarapszik. Mi nem vagyunk normális ország.
A tej élet, erő, egészség.
-
tkazmer
addikt
ok, elnéztem, azt hittem ez nem a kötelező hanem az amit az ember csak úgy magának félretesz. de igazából van egy olyan tippem, hogy az állam sem fizet vissza egy fillért sem, ha valaki "idő előtt" meghal...
a 18 év nagyon egyszerű:
3millió/14ezer=214,285/12=17,86~18évUtópisztikus elképzelésem szerint pénzügyi tranzakciókból, magyarul befekteti.
ebben az esetben viszont még az a 3millió sem garantáltúgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
lesaux
veterán
1. ha nem tetszik a szolgáltatás, nem kell igénybe venni
De kell, mert kötelező volt belépni. Nekem legalábbis. Persze sokan azért léptek be, mert örökölhetőnek volt meghirdetve. Vagy egy összegben felvehetőnek. Nemsokára egyik sem lesz igaz.2. kicsit kevesebb, mint 18 évre elég
A nyugdíjkorhatár 65 év. Az átlagos élettartam 72 (ffi: 68, nő: 76). Tehát átlagosan 7 évet kell magánnyugdíjpénztárnak fizetnie. Nem tudom, ez a 18 évre kiszámított összeg vagy maga a 18 év mennyire hasraütésszerű, de ha csak átlagosan 7 évet fizet ki a mnyp, az kevesebb, mint 39%, tehát a nyereség több mint 61%.miből fizetné a biztosító, ha nem abból a pénzből, amit az említett módon azoktól, akik korábban elhunytak, haszonként beszed?
Utópisztikus elképzelésem szerint pénzügyi tranzakciókból, magyarul befekteti. Mint ahogy egy biztosítótól vagy bármilyen pénzügyi szolgáltatótól elvárható lenne. -
tkazmer
addikt
válasz adequate_cou #117 üzenetére
1: ha nem tetszik a szolgáltatás, nem kell igénybe venni, elköltheted magadtól is azt a 3milliót, nem kell ahhoz pénzügyi szolgáltató. azért teszed be hozzá, mert azt feltételezed, hogy tovább fogsz élni, mint ameddig kitart a pénz.
2: az a 3millió havi 14-el számolva kicsit kevesebb, mint 18 évre elég. szerinted a 19.(meg 20., 21., stb) évet miből fizetné a biztosító, ha nem abból a pénzből, amit az említett módon azoktól, akik korábban elhunytak, haszonként beszed?úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
Cyberslider
őstag
válasz adequate_cou #117 üzenetére
Havi 14 ezer Ft? Jujj, nem lesz az sok? Ennyiből én még 1 évig sem húznám
Hát végülis ezt én is eljátszhatom egy bankbetéttel, ami kamatozik, és havonta teszek be amit tudok, csak meg kell állnom hogy kivegyem.. Vannak ilyen kis egyszerü megtakarítási számlák most is (pl cib malacpersely).. Aztán majd vénkoromban kifizetem belőle a gázszámlát, addig úgysem élek mire elfogy (legalábbis remélem hogy annyi összegyűlik ) A gyerek meg majd megkapja ha távozom a mennyekbe..
[ Szerkesztve ]
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
adequate_cou
senior tag
A magánnyugdíjpénztárral kapcsolatban ajánlom az alábbi cikket, nekem kinyílt a bicska a zsebemben...
"Ha például valakinek hárommillió forint gyűlik össze a számláján, és ebből elkezdenek neki havi 14 ezer forint nyugdíjat fizetni, majd egy év után meghal, a maradék pénzét már nem kaphatják meg az örökösei. Hiába maradt még elvileg több mint 2 millió 800 ezer forintja, az a közös kalapba kerül. Aki viszont szerencsés, és több mint száz évig él, akkor is nyugdíjhoz jut, ha különben már elfogyott volna a pénze. a korábban elhunytak tőkéje finanszírozza a tovább élők járadékát."
Tehát spórolsz egész életedben a nyugdíjra, de ha megdöglesz a gyerekeidnek köze nem lesz a pénzhez, bravó.
[ Szerkesztve ]
-
ABnormal
őstag
akkor nem kellene fizetnünk nyugdíjjárulékot,igaz? ha már nem létezőként kezeljük.... úgysem fogom megérni,hogy nyugdíjas legyek, a nyugdíjkorhatár magasabb mint az átlagéletkor,nem? és ki tudja,hogy mi jön még ezután... lásd a jövő nemzedéket az ovikban...ŐK biztosan nem fognak dolgozni,mert nem azt látják otthon...
-
joghurt
addikt
-
joghurt
addikt
Ez nem a magánpénztári tagság függvénye, hanem azé, hogy addigra a demográfiai folyamatok miatt fenntarthatatlanul a fejünkre fog borulni a nyugdíjrendszer. Aki reálisan akar gondoskodni a jövőjéről, az a nyugdíjrendszert nem létezőként kezeli.
-
olbaidhun
őstag
UP! Várjuk a folytatást!
7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/
-
PNG-001
újonc
A matracba.
-
g@bo
nagyúr
válasz Cyberslider #107 üzenetére
biztos lehetsz abban, ha lesz eurónk valamikor.... akkor a pénzünket nem 250 egységen váltják át. talán 300-on, hadd szóljon. én pl nem spekulációnak szántam az euró "befektetést", mert ha megint 320 lenne, nem merném visszaváltani... szimplán nem bízom a forintunkban, és ami mögötte van.
-
Cyberslider
őstag
Mindenesetre Magyarország költségvetése egyensúlyba kerül nagy nehezen (ezért szív mindenki - megint, és megint és...) azonban pont ez kell az ERM bevezetéséhez kb. 2011-re, amikortól már nem fog ingadozni a forint az euróhoz képest (najó persze ingadozhat, de csupán pár százalékról van szó). Úgyhogy akkor már búcsút lehet inteni az itt oly sokszor felemlegetett spekulációknak, mivel spekuláns az, aki az árfolyamra játszik. Persze megteheti, sőt nyerhet is rajta, ha szerencséje van. De ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő árfolyamon veszi ki, nem pedig a legjobbra vár. És mivel az árfolyam állandóan változik, a veszteség is csak akkor realizálható, ha épp, pont akkor adjuk/vesszük. Márpedig miért éppen akkor tennénk? A tőzsdén is csak akkor vesztessz, ha olcsóbban adod el. Ha visszatornászik, még nyerhetsz is. Már ha visszatornászik persze...
-
Cyberslider
őstag
-
g@bo
nagyúr
én az iden 266,5 alatt nem tudtam már venni, talán januárban még....
amúgy ha megint 320 lenne az ojró, bennem nem fogalmazódik meg a profitrealizálás lehetősége, mert félnék a 350+ tól... sokra mennénk a szuperforinttal....
tavaly én is vettem 150é dollár /mondjuk pont ez, amit nem vennék már/ gyanús volt az árfolyam, már tudjuk miért lett, és megismételhetetlen.... a gazd válság is betette a kaput. az árfolyam majdhogynem kizárólag a befektetőkön múlik, életveszélyes.
-
g@bo
nagyúr
válasz pet.andro #99 üzenetére
" Euro kockázatos... "
hogyhogy? elveszti az értékét v mi? nyilván nem hoz annyi kamatot mint egy faja forintbetét, de megnyugtatóbb megtakaritási forma, mikor a törvényes fizetőeszközünk 1 héten belül képes 10 ruppót is ugrálni (most, amúgy tud ócskább is lenni). figyelembevéve a remek gazdasági és politikai helyzetet, a szétrabolt országot, a 2 millió nyugdijas és 3 millió minimálbéresben rejlő lehetőségeket, a forint számomra rendkívül jó megtakaritási formának tünik...
annyi kell belőle, ami elég kajára csekkre, traffipax büntire. a többi ojró, lekötés, vagy vánkos.
-
WiZARD
addikt
vazze, ez fel se merült.
kollegáimnak mondom holnapügyfeleknek is ezt fogom mostantól ajánlani, és nem adok állampapírt senkinek
asszem furán néznének amikor pár tíz-száz milláért jóváírnánk a számlájukon párezer db bkv jegyetSoha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
jeki
csendes tag
titkos tipp:
a legjobb befektetés a BKV jegy...
érvényességét ugye nem veszíti el, ugyanakkor
egészen biztosan évről évre nagyon szépen, meredeken, jóval az inflációt meghaladó mértékben emelkedik az ára
15-20%-os biztos hozamot semmi más nem garantál...-
-
WiZARD
addikt
jó írás, magánembernek tényleg egyik legjobb, és legbiztosabb befektetés ez a prémium államkötvény jelenleg.
hozzászólásokat nincs erőm végigolvasni, de majd megpróbálom. amit Ádyka írt az elején, arra csak azt tudom mondani hogy balhézni kell, ha nem volt megfelelő tájékoztatás stb. meg megnézni hogy mit ír alá az ember. ismerősnek zsebéből nem 160k-t, hanem 20m körül akartak kiszedni ilyen módszerrel, kis ügyvédi fenyegetés hatására egyből visszakapta, és ők kértek elnézést...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
addikt
-
addikt
Nem szeretnék szociálpolitikai kiselőadást tartani, de a felosztó-kirovó rendszer már csak ilyen. A most befizetett nyugdíjjárulékokból (plusz az állami költségvetésből, de ez most nem tartozik ide) fedezik a folyó nyugdíjkifizetéseket. Ezen kívánt változtatni az 1998-ban bevezetett magánnyugdíj-pénztári rendszer. (Bár, hogy mi lesz a 2013-tól esedékes kifizetésekkel, azokat ki fogja teljesíteni és milyen formában, még nem eldöntött dolog.) S ezért van ma Magyarországon párhuzamos rendszer.
Hogy mi lesz 30-40-50 év múlva? Na ezt senki sem tudja. Ha így marad, s nem változik semmi a jelenlegi negatív tendenciákból, akkor 80 éves korhatár, meg nem az elért jövedelem kb 60%-a (mint most), hanem max. 15...Na de azért vannak az országnak felelős vezetői, hogy ezekben a kérdésekben megfelelő döntéseket hozzanak....
De lehet takarékoskodni azért... (pl. önkéntes magánnyugdíj pénztárak)
[ Szerkesztve ]
Jó szerencsét!
-
-
Xero
nagyúr
Aug 20 körül 264-ért.
Nyilván nem erre kell alapozni, ha valaki nagy nyereséget szeretne, de egy kis hasznot szinte kockázat nélkül el lehet így érni a kamatokon felül. Bőven hozza a forint és euro lekötés közötti kamat különbséget, sőt.
szerk: Anno még otp részvényben is gondolkoztunk a válság közepén amikor a béka segge alatt volt szegényke. Azóta sajnálom hogy nem ugrottunk bele.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
Egyébként egy éve ősz elején jól ki lehetett volna használni a későbbi válság hatásait. Bár még nem volt totál válság, de amikor 150 alá ment, mondtam anyámnak, hogy ez tuti nem marad így, most kellene minden pénzünket beváltani. De nem merte... Volt utána, amikor 200-on jóval felülemelkedett az árfolyam, fél éven belül, ha jól emlékszem, és igazán alig kellett volna valamit tenni mellette.
-
tkazmer
addikt
ja értem, köszi
(#85) joghurt
nem tudom, hogy hány millió az a bizonyos korábban említett örökség, de az otp a privátbankos ügyfeleinek pl. elég kedvező árfolyamokat biztosít...(#86) dabadab
ez azért "saroktól függ", a balatonnál illetve a nagyobb bp-i bevásárlóközpontokban illetve utcákban annyira nem jók azok az árfolyamok...[ Szerkesztve ]
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
joghurt
addikt
Az eurózással csak annyi a gond, hogy milyen rohadt nagy marzzsal dolgoznak a magyar bankok. A te sztoridat én is máknak tartom. Feltételezem, hogy nem számíthattál előre a válságra, ami beborította az árfolyamot. Ha igen, akkor publikálj, mert esélyes vagy a következő közgazdasági Nobel-díjra.
Különben is, éves 20% hozamért szerintem találni kockázatmentesebb befektetést is. Ráadásul az árfolyamnyereség után elvileg kellene adóznod.Aki devizában gondolkodik, annak inkább külföldi bankot javaslok. Kicsit vicces, amikor ott látraszólóra jobb a hozam, mint itthon fél éves lekötöttre.
Mellesleg röhej volt, hogy a válság és a megugró euro/frank miatt mindenki sírt én meg csak vigyorogni tudtam. Minden nézőpont kérdése.
Na igen. Betétesnek lenni általában jobb, mint hitelesnek.
-
tkazmer
addikt
Megvan a kellemes kis sinus görbéje amire építhet az ember.
térjünk erre vissza márciusban(#82) kraftxld
felétek is van 20%-os kamatadó?[ Szerkesztve ]
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
kraftxld
félisten
Jó cikk, nekünk épp most szerencsénk volt, be tudtuk rakni 8.20%-os betéti kamatra, legalább nem veszik el... csak a kamat 20%-át lopják el kamatadó címén, hogy költség gyógyszerre
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Xero
nagyúr
válasz Dare2Live #80 üzenetére
Ha kicsit figyel az ember a szabályszerűségekre, a kül és belpolitikára ill gazdasági változásokra, akkor simán lekövethető. Nyilván akkora bummok nem lesznek mint a válság megjelenésekor de egy jó éves 20-25% fel-le ingadozása van az euronak. Megvan a kellemes kis sinus görbéje amire építhet az ember.
Meg kell szabni egy határt ahol az ember kiveszi illetve visszateszi. Persze mindezt előre. -
Xero
nagyúr
Mi kb 3 éve "játszadozunk" az örökségből megmaradt pár millióval. Ez idő alatt számunkra a legjobb döntés a rövid (max 3 hónap) futamidős euro lekötés volt. Ezzel van egy minimális kamat (3-6%-ok eddig) és nyilvánvalóan lehet jókat keresni a forint ingadozáson is.
Aszem tavaly nyáron vettünk 245 magasságában EUR-t, bent tartottuk, jött a válság 290 fölött kikaptuk. Vártunk, 260 körül megint vettünk és most bent ül.
Meglátásom szerint február március magasságában megint megugrik kicsit, akkor megint kereshet rajta az ember.
Ha most kivennénk és az alapvető kamatot nem, csak az "árfolyam játékot" számolva nézném a hasznot kijönne egy csinos 25% tiszta haszon másfél évre, amit ráadásul adóztatni sem nagyon tudnak. Ha minden kamatot számolok és az árfolyamot is akkor olyan másfél év/32%-ra jövünk ki perpill.Nyilván ez is rizikós, követni kell az árfolyamot és a gazdasági változásokat.
Mellesleg röhej volt, hogy a válság és a megugró euro/frank miatt mindenki sírt én meg csak vigyorogni tudtam. Minden nézőpont kérdése.
-
tkazmer
addikt
válasz Dare2Live #75 üzenetére
fentebb egy tag említette, hogy neki valami 20%-ot hozott, a kockázat pedig egyértelműen nagyobb, mint egy bankbetétnél, hiszen erre nem vállal állami szervezet garanciát.
de pont neked ne kelljen már magyarázni, hogy a többnyire ez mindennel így vanúgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
Dare2Live
félisten
"nagyobb kockázatért cserébe nagyobb hozamot produkálnak a kötvényalapok. "
a mondat nem mond ellent magának?amúgy akit ismerek és mezőgazdaságból él az magyar szemszögböl gazdag, nem is kicsit...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Crystalheart
őstag
Mezőgazdasági mikrogazdaságok induláskor gyakran inkább bt-be szerveződnek, mert ha az becsődöl, az ált. úgyis egy lassú folyamat (lassú a körforgás, a célzottan mez. gazd., vagy mez. gazd. eszköz hitelek egy része egy éves türelmi idejű, és viszonylag sok a lehetőség a támogatásra), de ha az ember tudja, mire van kereslet, akkor a bukásnak is nagyon kicsi az esélye, legföljebb egálban lesz. Egy család ha pl. belekezd valami jövedelmezőbe 3 millából, az a pár százezer Ft. évi kb. ugyanannyi bevételtől való elesést jelent (netto), ilyen kis összegnél még nagy arány. De tény, hogy a kft. az igazi, lehetőség szerint én is azt alapítanék - és ja, szerencsére már "csak" félmilla. (Nem dob meg valaki pár millával? )
[ Szerkesztve ]
-
tkazmer
addikt
válasz Crystalheart #71 üzenetére
régebben 3millió kellett, azt hittem, erre célzol amikor 3millió+ pénzt emlegetsz
egyébként milyen cég az, amelyikhez nem kell már félmillió ft? ha meg kell annyi, akkor meg felesleges vállalni a bt-vel járó kockázatokat...(#72) joghurt
gondolod, hogyha tudná akkor megmondaná?
nagyobb kockázatért cserébe nagyobb hozamot produkálnak a kötvényalapok. ennyi. a betétnél alacsony a kockázat, egész jó a likviditás, ellenben a hozam sem valami fényes.
ha magas hozamot szeretnél, vállalkozz, vagy vegyél részvényt - és vállald a kockázatokat.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Blindmouse #18 üzenetére
akkor számold ki, hogy 4/8év esetén mennyi lesz a mennyiből és az évi, hány %kamatnak felel meg.
az elmúlt 10évben lakáskaszán jellemzően a bank járt jól.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
tkazmer
addikt
válasz Crystalheart #68 üzenetére
még jó, hogy már félmillióval is lehet kft-t alapítani
-
Crystalheart
őstag
Emberek, ha már odáig eljut valaki, hogy van néhány (3+) millája, akkor az szerintem keressen egy - a válság által kevésbé sújtott - vállalkozót, akiben megbízik, és beszállhat csendestársként a pénzével, van ilyen. Vagy indítson maga. De odáig eljutni ma egyre nehezebb.
-
ló úr
őstag
Nekem már lassan 2 éve van lakáskasszám,és majd 1x ha oda jutok h vásároljak is lakást magamnak,vagy esetleg vmi leendőbelimmel összeköltözzünk,akkor elég jó feltételek közt kapok majd hitelt is rá,szal. szerintem is teljesen jó dolog ez
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni"
-
Findzs
addikt
a nyugdíjjal kapcsolatos megtakarítások engem is érdekelnének
jelen írás sajnos nem mert nincs mit félretenni
"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."
-
TR3
tag
Előre fektettem be, azért tudom mekkora volt a hozam, nem azért mert az árfolyam nézegetés a hobbim. De ha csak utólag lennék okos, az sem változtatna azon a tényen, hogy általánosan kijelenteni, miszerint a bankbetét jobb befektetés, mint a tőkegarantált alapok, igen meredek dolog.
-
dabadab
titán
"a mostani nyugdíjasok pénze a kommunizmus alatt tűnt el"
Egyaltalan nem tunt el, a modern magyar nyugdijrendszer mindig ugy mukodott, hogy a beszedett nyugdijjarulekot rogton szet is osztottak a nyugdijasok kozott. Volt (van) nemi batortalan kiserletezes abban az iranyba, hogy atallitsak a nyugdijrendszert megtakaritasi alapura (ez lenne a magannyugdijpenztar (amiknek tobbek kozt azert olyan alacsony a hozama, mert nagyon keves penz folyik be, amivel jo sok adminisztracio van)), de ezt igazan senki sem eroltette.
A mostani dolgozo korosztalynak meg a gyerekei altal befizetett nyugdijjarulek biztositana a nyugdijat - csak ez a korosztaly szepen ellogta a gyerekvallalast.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
dabadab
titán
-
Cyberslider
őstag
válasz concret_hp #56 üzenetére
A lap végén vannak a letölthető pdf dokumentumok amiben minden részletesen le van írva.
[pdf][ Szerkesztve ]
-
atike
nagyúr
Na ilyen cikket sem olvastam még itt! Érdekes!
Mióta család van nem igazán találkoztam azzal a fogalommal, hogy megtakarítás...
-
Dare2Live
félisten
amíg gyengén akarják tartani a jüant max mint a cikkben szájtéphetnek. amint nem, $ valutatartalékaiknak értéke durván leértékelődik.
ők csinálták/csinálják, hogy kb semmi nem versenyképes velük szemben és ez az ára.
[ Szerkesztve ]
-
DasH_001
tag
Nem rossz ingatlanba fektetni, de el is kell tudni adni.
Ráadásul eladáskor adózni is kell, az eladási és vételi ár különbözete utánm az itt leírtak szerint. Kérdés, hogy változtattak-e azóta rajta.[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
amugy lehet vak vagyok (vagy csak fáradt), de én nem találom ezen az oldalon [link] , hogy hol írják, hogy infláció +6%ot adnak
vagy fullba vagy sehogy :D
-
concret_hp
addikt
-
tildy
nagyúr
Ez így van, de én tőkegarantáltba akkor raknám, illetve rakom, ha lejtmenet körvonalazódik. Unit linkeden belül nem tudom bankbetétbe áthozni...
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
buherton
őstag
válasz Dare2Live #49 üzenetére
A londoni baloldali lap információ szerint Kína, Oroszország, Franciaország, Japán, Brazília és több arab állam titkos tárgyalásokon igyekszik megállapodásra jutni a dollár leváltásáról az országok közötti kereskedelemben. A tervek szerint az amerikai fizetőeszköz helyett devizakosár alapú elszámolásra térnének át.
A tervek szerint a dollár helyett a jövőben a japán jen, a kínai jüan, az euró, az arany és az arab országok által bevezetni tervezett új deviza is helyet kapna az érintett országok közötti kereskedelmi ügyletek - egyebek között az olajipari tranzakciók - elszámolásában. A dollár helyett a több deviza és az arany árfolyamából képzett elszámoló eszköz segíthetne az árfolyamkockázatok csökkentésében és a dollár - és vele az Egyesült Államok - egyeduralmának visszaszorításában.(The Independent)
Oroszország valutatartalékait érintő döntéseinél még nagyobb jelentőségű Kína stratégiája, tekintve hogy Kína tartalékai becslések szerint nagyjából nyolcszor akkorák, és mintegy 60%-ban dollárból állnak. E tartalékok biztonsága már a kínai nyilvánosságot is foglalkoztatja; felmérések szerint a lakosság nagy többsége aggódik a dollár értékvesztése miatt.
A kínai döntéshozók azonban csapdában vannak: ha elkezdik tartalékaikat átváltani más valutára, ezzel a dollár gyengülését váltanák ki, ami a megmaradó dollár-papírok értékét is csökkenti. Egy Kína által kiváltott dollárgyengülés pedig súrlódásokhoz vezetne az USA-val és más dollár-tartalékokat felhalmozó befektetőkkel. Ilyen helyzetben a legjobb stratégia fokozatosan, kis lépésekben módosítani a tartalékok összetételét; és úgy tűnik, hogy Kína épp ezt teszi.
Kína a közelmúltban lépéseket tett a renminbi (Kína saját pénzneme) nemzetközi szerepének növelésére, és egyes kijelentések szerint 2020-ig szeretnék elérni, hogy a renminbi fontos globális tartalék és tranzakciós pénznemmé váljon. Ez igen előnyös volna Kína számára, mivel jelentősen csökkenne az idegen valutákra szorultsága, és szükség esetén bármikor bocsáthatna ki pénzt, éppúgy ahogy az USA teszi ma.végén erre jut:
Kizárásos alapon tehát jó ideig a dollár marad a legfontosabb tartalék-pénznem, bár a dominanciája csökkenni fog. A renminbi és az euró egyértelműen növelni fogják a részesedésüket, elsősorban saját régiójukban.Amúgy nagyon érdekes cikk, csak jó hosszú ezek az idézetek, csak töredékek.
(Foreign Affairs - Barry Eichengreen közgazdász cikke a dollárról)
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Ipse89
tag
Hát ja kemény a mai helyzet... nekem is kezdö egyetemistaként.... mondom mjad de jó lesz, madj el éldegélek a nyáron keresett fizumból( nem volt kis pénz...) ja... azt mostmeg diákhitelt fel kellett vennem
Lenovo E430C; Xiaomi 13 ; Bianchi campione del mondo 1974
-
sanzi89
addikt
Hasznos írás, majd még átbújom részletesebben.
Én eddig a Kamatozó Kincstárjegyre tettem a voksom, mivel arra is állami garancia van, és nekem még egyetemistaként nem igazán van 100e ft-om - mivel a többi bank ajánlataiban általában minimum összeg is meg van adva, ami bizony nekem még magas -, ezzel szemben a Kincstárjegy értéke 10.000ft. Havi egyet meg ki tudok hozni. De pont a múlt hónapban szembesültem vele, hogy a kamat valami nevetséges volt ( talán 6%) úgyhogy útána nézek ennek a dolognak.
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
Dare2Live
félisten
kínának folyamatosan kell vennie a $ ha a jüant gyengén akarja tartani.
"usd kifog szorulni az egyeduralomból. Jönnek a lokális devizák ideje."
deficites külkermérleg nélkül nehezen.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
aram01
nagyúr
jó lett,várom a folytatást
Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...
-
buherton
őstag
Nem nagyon figyelem az arany árát. De várd ki a végét. Most az IMF aranytartalék egy elég nagy hányadát elakarja adni. Valszeg Kína fogja megvenni, mert nincs még sok aranyuk a devizában lévő tartalékukhoz képest. Amúgy aki aranyban gondolkozik, annak mindegy, hogy most vár pár évet míg lejjebb megy az ára, mert ő már sokkal hosszabb távra tervez. Addig tartja más devizában, pl: chf, jen, esetleg eur, de semmiképp sem usd. usd kifog szorulni az egyeduralomból. Jönnek a lokális devizák ideje.
(#46) tildy: lehet, hogy úgy van . De mint nem hozzá értő nekem ez jön le.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
tildy
nagyúr
Valódi biztosítótársaságok (nem máv biztosító meg ilyenek) befizetőit nem érheti kár, ugyanis ha csődbe is menne egy biztosító, átveszi őket más, különben az egész biztosítói piacba vetett bizalom inogna meg. Szerintem.
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
buherton
őstag
Lehet ám, más államok gazdaságába is befektetni (pl kína), és ebből akár életed végégi tartó nyugdíjat is tudsz biztosítani . Ahol garantált a hozam, legyen válság, vagy mi egy más.
Aki senkire nem akarja bízni a vagyonát, vegyen aranyat, nemzetközi, és elég jól tartja az értékét . És nem mellesleg a föld alatt sem megy tönkre .
Magánnyugdíjpénztár arra jó, hogy most adod nekik a zsetont, és amikor kéne a nyugdíj, hirtelen csődbe megy...
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
Egyik műsorban egy nagy koponyát megkérdeztek, hogy látja Magyarország helyzetét 2050 körül...a faszi csak értetlenül nézett, majd kibökte, addigra ez az ország már nem lesz...A legtöbb cég szürkén vagy feketén foglalkoztat, a legtöbb vállalkozó csal ahol csak tud, az a kevés pénz ami meg befolyik a tiszta pénzekből, megy ennek-annak-amannak..egyre több a nyugdíjas meg a munkanélküli, az eltartók meg fogynak...
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
g@bo
nagyúr
válasz angyalpc2 #39 üzenetére
remélem nem....
a magánnyugdij katasztófális, azért szüntetem meg, és kezelem én. bár ennek a kezelésnek megvan az a veszélye, hogy elköltődik most.nemtom mi a jó befektetés, igazság szerint egy kis föld lenne az. ha nem lesz nyugdij, legalább valami burgonya, répa megteremjen, vagy szőlö, egy kis házibornak...
-
angyalpc2
aktív tag
Ha csak nem változik drasztikusan a népesség szám valamint, ha továbbra is marad ez az legális rablásos magántakarékossági nyugdíj rendszer addig ne nagyon álmodozz nyugdíjról....
(apámnak 800e-res veszteséget mutattak ki, de a cég és nem csak ez az egy azért szép profitot ki termelt...) arról már nemi beszélve hogy a mostani ideig 10 év alatt kijött cirka 5-6%!!!!!!! ..ennyi erővel állami diszkont kincstárjegyet is vehetett volna az is jobb lett volna...
most még azt is elbaszták és van pofájuk azt mondani ha kiveszed akkor realizálódik a veszteségSzóval ébredj fel ha eddig nem tetted, mert kimentek a tankok bejöttek a bankok!
egyébként az állami részről amit most befizetsz azt el is költik azon nyomban:a mostani nyugdíjasoknak
[ Szerkesztve ]
-
g@bo
nagyúr
igaz, de a nemzet vagyonának elherdálása is besegít a kialakult helyzetbe.. azt meg az mdf gány kezdte.
magam részéről chf/eur/cad bankókba toltam a megtakaritásaimat, az eurót lekötöttem még a nyáron 6% ra, de már csak 3. ha ez marad a tendencia (-), akkor megy mindegy a vánkosba, mert én a magyar bankrendszert ingyé nem támogatom . amúgy is, kamat nélkül is jobbnak látom a vánkost... ( v elásni a kert végében ), választások után remélem vektor ( arra tippelnék, ők nyernek....) beugat a piacoknak, és lesz újra 300 az eur.
node politika off..
-
tildy
nagyúr
válasz DerStauner #34 üzenetére
Vannak tőkegarantált alapok is benne, ezt is érdemes figyelembe venni.
-
tildy
nagyúr
Kocsi volt, de eladtam, lakás nincs, hitel sincs, kivéve a diákhitelt. (Amit már bánok, hogy felvettem. )
Megtakarítás meg van annyi, amiből a diákhitel már kifutott volna rég."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
DerStauner
senior tag
részben helyesen mondod, de nem véletlenül írtam a hosszú távot. hosszú távon a kockázat úgymond "kisimul". volatilitás a részvényalapú befektetéseknél persze hogy megvan, na de az intervallum a nem mindegy. nézzél csak meg mozgóátlagos sorokat, amelyek kisimítják az árfolyamgörbét. ráadásul az UL esetében is nem kötelező a legkockázatosabba tenni. ott is lehet szinte 0 kockázatút választani.
-
fLeSs
nagyúr
az unit-linkedek kamatadómentességi előnye hamarosan elvész, ugyanis jövőre megjelenik a tartós befektetési számla, könnyen lehet, hogy a nyesz helyett.
3 év után csak 10%, 5 év után 0% a kamatadó, nem kell a nyugdíjig várni vagy 10 évet mint az UL-ek esetében."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
én a premium magyar államkötvényt ajánlgatom apámnak már hónapok óta amióta elindították, hogy ebbe tegye a pénzét amíg nyugdíjba nem megy.
sztem is jó befektetési forma."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Buko01
tag
válasz Porcupain #28 üzenetére
Énis egyet értek veletek, viszont ha ide leírnám a látásmódomat, szerintem két lábbal rugnának innen ki...Ezek a politikusok olyanok mint az ovodások....az ország előtt megjátszák hogy ők jót akarnak, és a másik párt igy sz@r ugy sz@r holott, mindegyik ugyanazt csinálja, és meggyőződésem hogy a háttérben, nagy haverok...
-
shadeofme
tag
Olvastam, h tartasz a tőzsdétől, mert kockázatos.
Ha árfolyamnyereségre mész és gyorsan akarsz "kaszálni", minden bizonnyal az, de ha osztalékra mész rá és hosszú távra tervezel, akkor már nem annyira.
Itt van is egy jó cikk erről.Ha privit irsz, tedd hozzá, h mi érdekel, mert több cuccot is hirdetek.
-
-
g@bo
nagyúr
válasz Porcupain #26 üzenetére
az egészben az a szép, hogy ez nem röhejes... ebben a szerencsétlen, szétlopott, kiárult, korrupt, megosztott országban, az utódaink is csak bérrabszolgák lehetnek. és nem is lesz addig semmi, amig viktorfecóviktorfecóviktorfecóviktor... és a régi, jól székbekövült politikai "elit" és cimborka köre szivatja a jónépet. bár tökmindegy ki lenne, akkor is szét van minden lopva. ennyi volt elvtársak. az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.
-
g@bo
nagyúr
tehát, akkor én miért tartom el a mostani nyugdijasokat, ha engem nem fog senki?
én gyűjtögettem nyugdijra valót, otp... válság.... ez elmúlt 2 évben hozamot nem produkáltak, de legalább elérték azt, hogy visszajött a megtakaritás az 2007 es állapotra. végre nem -500k a veszteségem. most készülök szépen letarolni a befektetési formát, és áttenni pl ingatlanba... v nemtommi, amit nem lopnak el. telek, akármi, bár lehet nem ebben a tróger országba kellene gondolkodni.
-
Porcupain
aktív tag
Bezony, minél nagyobb a kockázat annál nagyobb a nyereség, de veszteség esélye is.
Aki ilyenbe teszi a pénze egy részét az számítson azzal, hogy veszíthet vele. Az ilyen mindig csak kiegészítésnek jó, és nem az összes megtakarításunknak.[ Szerkesztve ]
velem érdemes üzletelni: http://goo.gl/xqTM9
-
bambano
titán
válasz DerStauner #21 üzenetére
A hozam mindig arányos a kockázattal. Amit írtál, az matematikailag és közgazdaságilag is lehetetlen.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Porcupain
aktív tag
válasz DerStauner #21 üzenetére
Ezt azért ne mond! A unit-linked általában részvény alapú magas kockázattal. Itt pedig biztonságosabb dolgokról van szó.
-
DerStauner
senior tag
nem olvastam át a cikket betűről betűre, de az unit linked életbiztosítást nem találtam benne. pedig azért ez is jó befektetési forma. ráadásul kamatadómentes, és a hozama is nagyobb az átlagosnál. ellene szól, hogy több mint 10 éves futamidő alatt éri meg, és hosszú távon a kockázat is szinte 0.
-
Porcupain
aktív tag
Azt viszont csak akkor éri meg, ha összegyűjtött pénzt valamire el is akarod költeni, ha jól tudom. Lakás vásárlás, felújítás.
Addig szerintem nincs miről beszélni, amíg sokan megveszik a napi 2 doboz cigit, vagy hitelt vesznek fel a karácsonyi ajándékokra, hitelből mennek nyaralni, és siránkoznak hogy nincs megtakarításuk.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Nem, a most befizetett nyugdíjjárulékodat pár napon belül kifizetik a mostani nyugdíjasoknak. Az csak egy ígéret, hogy most befizetsz egy halom pénzt, hogy legyen nyugdíjad. Megállapítva meg lesz, hogy x évig befizetett y forintért neked most járna havi z forint, csak nem lesz miből kifizetni.
#14: ha nem volt benne a szerződésben, akkor pereld vissza a pénzt. Ha benne volt, akkor nem a bank hibás azért, mert az ügyfél rosszul tájékozódott.
ideje lenne elfelejteni, hogy állambácsi fogja a kezünket és mindentől megóv. meg kellene szokni, hogyha a szakadék felé rohansz, akkor bele fogsz esni, önerőből.
[ Szerkesztve ]
-
Blindmouse
senior tag
Szerintem a legjobb befektetés a lakáskassza. Lehet hónapról hónapra fizetni, és ad hozzá az állam 30% hozzájárulást, kamatozik, szóval minden jóval meg van áldva. Most készülök kötni eggyet.
3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
Chaser
legenda
válasz Cyberslider #10 üzenetére
Az már lejárt, most már 3M a feltételK&H eletronikus sztem a legkorrektebb csomag, bővebben itt.
szerk: Ádyka: A szerződésben mi van, csak az számít. Ha fix kamatot vállaltak, akkor mindenképp teljesíteniük kell, kutyát nem érdekli a világválságos kifogásuk. Ha feltételekhez volt kötve, akkor meg nem kell aláírni.
ABnormal: A mostani nyugdíjasok kapják abból a juttatást, amíg egy nem is olyan szép és és nem is olyan távoli napon aktív kereső már csak annyi lesz, hogy töredékét se fedezi a szükséges összegnek...
[ Szerkesztve ]
-
Cyberslider
őstag
válasz Cyberslider #12 üzenetére
Kiegészítettem a cikket, betettem a PSZAF vonatkozó táblázatát.
-
Ádyka
őstag
Ennyire azért nem vagyunk ostobák. Ha valaki magyarázta volna akkor legalább talán másodszorra felfogjuk, ha elsőre nem is.
Nem volt itt szó rizikós befektetésről. Szerited egy nyugdíjas belemegy, hogy a spórolt pénzével hazárdírozzon, ha erről felvilágosítják? Sz@ros fix 7 % kamatnál te azt szűröd le, hogy milyen rizikos lehet ez a befektetés?A bank fektette be rosszul, nem én, és nem más ügyfél. Itt alapvetően a nem teljeskörű tájékoztatás miatt hoz rossz döntéseket az ügyfél, amit utólag nem korrigálhat.
Szerencsére ez mindösze egyszer fordult elő a családomban, legközelebb óvatosabbak leszünk.
-
sirzollee
tag
Jó írás .De sajnos aki megtakarítani tud-annak gondja nem sok.Az átlag-alatti keresők meg a fogukat szívják hónapról-hónapra.
-
Cyberslider
őstag
válasz Sandormaster #8 üzenetére
-
bambano
titán
Mit kell azon magyarázni, hogy rizikós befektetésbe fektetett és bukott rajta?
Ez az ország rákfenéje, hogy itt ilyeneket még magyarázni kell. Kapitalizmus van, minimum 20 éve, jóreggelt. A válságon egyébként nyerni is lehet, ha valaki jól csinálja, shortolásnak hívják. Nem úgy van, hogyha jól meg, akkor nyerünk, ha meg rosszul, akkor azt egyedül a bank viseli.
-
Cyberslider
őstag
Hát a kivétel már majd mindenhol max. 10e Ft, ill. 0.2-0.3%, kivétel a Posta (gyakorlatilag Erste biztosítja), mivel ott nem számolnak le kivételnél (!).
Egyébként szintén az Erste-nek van most akciója, az online számlacsomag 1 évig díjmentes, a kártya is díjmentes, a számlacsomagból eredendően az utalás is, tehát ha 1 évre szeretnéd berakni, ez ideális, mivel gyakorlatilag csak a végén szed le (vagy átutalod ingyen a saját bankodba, ha annak felvételi díjai kedvezőek). Az éves kamat is még úgy-ahogy jó. Kamatösszehasonlításra a cikkben ajánlott blogot ajánlom, tömör és lényegretörő. A PSZAF honlapján van egy excel összehasonlító táblázat a díjakról, úgy tudom![ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
K&H elektronikus számlacsomag
-
Sandormaster
aktív tag
Jó írás! Szívesen olvasnék arról is hol érdemes számlát nyitni, múltkor elkezdtem összehasonlítani az egyes bankokat, hol mennyiért lehet kivenni, éves díj, kamat, stb stb de belefáradtam annyi mindent kell figyelni
-
Cyberslider
őstag
Lekötött betétek esetében, ahol fix a hozam, (ismervén a feltételeket, hogy bizony ez jelen pillanatban jövedelemnek számít, és adóköteles) szerintem nem érheti meglepetés az embert. Kötvények, és értékpapírok esetében persze már mindjárt más a helyzet. Ott senki nem garantál semmit, maximum ha tőkegarantált.
Az én véleményem szerint még mindíg jobb, mintha a párnában áll, és inflálódik. De ha ennyire hidegrázást kapsz a bankoktól, ott az Államkötvény. De gondolom az Államnak mégúgyse adnádhttps://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
Ádyka
őstag
Bankkal kapcsolatban állni? Maximum annyira, hogy legyen egy számlám meg egy bankkártyám és kész. Még így is szépen fogy róla a pénz, amit nem én költök el.
Kb 1,5 éve, hogy nem bízom bankra a pénzem. Az utolsó banki tevékenységem az volt, amikor a kamatadó bevezetése előtt beraktam 2 évre, majd kivettem.
Nos nagymamám nem volt ilyen szerencsés. Ő nem vette ki. Ha akkor kivette volna, akkor nem loptak volna el kb 2 milló Ft-jából 160.000 ft-ot. Azzal magyarázták, hogy a válság miatt, nem a legjobb befektetést választotta a bank (ingatlan piac pangása). A veszteség egy az egyben ráhárítva az ügyfélre. Most magyárzd el egy 70 felett járó nyugdíjasnak, hogy miért lopták meg "legálisan". Nem volt egyszerű. Az neki 4 havi rezsi a panelban.
Ezek után mekkora örömhír, hogy az említett bank mekkora nyereséggel zárt. Pfúúj!Befektetés mostanában? Ahogy a reklám mondja: " Hasi tasi nem kér kódot! "
Inkább egy kicsit várni kell az lyesmivel. Szvsz. -
Gál István
senior tag
válasz Cyberslider #4 üzenetére
Engem pl a magánnyugdíjpénztár és az állami nyugdíj viszonya, feltételei stb érdekelnének hasonló előadásban.
Jó írás, grat!
-
Cyberslider
őstag
Hát igen, ezekben az időkben nehéz megtakarítani. Én is így vagyok ezzel, hiába én vagyok a cikk írója. Komoly probléma a hitel, sokan vettek fel, és most ez mindent elvisz. Itt sajnos gond az ingadozó forint árfolyam.
Cikkemmel ebben az időszakban nem éppen a nép javarészét szólítottam meg. De így van ez a konfigok táján is, nem mindenki engedhet meg core2duo-t, valakinek csak egy régebbi P3-asra futja, mégis itt van, és a közösség része. Talán akadnak páran, akiknek jól jön a cikk. Bár bizonyára ezt a részét ők is átrágták már tán alaposabban is, mint én!https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html
-
Tikakukac
titán
Érdekes írás, de a legnagyobb gond az hogy nincs mit betenni mert amit spórol az ember az elmegy hitelre és miegyebekre. Nekünk pont a válság előtt sikerült kifizetni a kocsit keresztszüleim meg pont beleestek ebbe, másfélszeres törlesztők mellett 2 kisgyerekkel az életben nem fog tudni az ember megtakarítani
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Építő/felújító topik
- DIGI kábel TV
- Interactive Brokers társalgó
- LEGO klub
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Elektromos cigaretta 🔞
- Videós, mozgóképes topik