2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Mibe tegyem megtakarításaimat?

Az írásban röviden szeretném áttekinteni a jelenleg lehetséges, biztonságos befektetési formákat.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az írásban röviden szeretném áttekinteni az én szemszögemből nézve a jelenleg lehetséges, biztonságos befektetési formákat. Elsősorban a Prohardveren már jelenlévő, hasonló című [fórum] ihlette az összefoglalást. A témában amatőr vagyok, és kizárólag az én meglátásomat tükrözi.

Mivel a Logout-on már olvastam tőzsdei befektetésekkel foglalkozó írásokat, ebben a cikkben nem ezt a nagyobb kockázatot jelentő befektetési formát szeretném áttekinteni, hiszen sokan vannak, akik nem mernek így befektetni, fontos részükre a biztonság. Ezért maradnék a banki lekötött betéteknél. Persze nem csak ez a két forma létezik, illetve ezek kettéválnak, (betétek, befektetési jegyek, kötvények) most leginkább a lekötött betétekről, illetve a nemrég előtérbe került Prémium Magyar Államkötvényről írnék. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a banki betétekre 13 millió Ft értékhatárig garanciát vállal, szemben a banki kötvényekkel, melyek értékpapírnak minősülnek, és nem védettek. Az Államkötvények esetén a teljes összegre a Magyar Állam vállal garanciát, ami nem évül el.

A banki lekötött betétek általában megfelelő biztonság mellett elfogadható, de nem kiemelkedő kamatot biztosítanak. Nem is olyan rég a bankok egyre másra hozták ki jobbnál jobb akciós ajánlataikat. Az 1-2-3-6-12 hónapos betétek kiemelkedő kamatot biztosítottak, érdemes volt kihasználni. A Magyar Nemzeti Bank viszont folyamatosan csökkenti a jegybanki alapkamatot, és ez kihatással van a kamatokra is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.