Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
(PH! addikt)

Hasznos link lehet.

(#2) janeszgol


janeszgol
(PH! kedvence)

Amikor gyanúsan hamar lemerül a telefonom, akkor szándékosan túltöltöm. Hiába 100%, menjen a csepptöltés is 1-2 órát még. Aztán lemerítem kikapcsolásig, majd megint 100% és csepptöltés. Akkor utána jó. Amúgy érdemes 85-90% környékén leszedni a töltőről és 30% körül rátenni.
A melegedés az, ami igen csak károsítja az akkut. Mind az akkunak a hőmérséklete, mint a külső hőmérséklet káros, ha magas. Erre figyelni kell. Ugyan akkor az Apple termékek egy bizonyos fok érték alatt kikapcsolnak. Ez már 2008-ban is így volt és ma is így van. (Ezt hívják hibának, holott nem az.)

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#3) Elf


Elf
(újonc)

Kérdés hogy a li-ion cella védőelektronikája mikor mondja azt a telefonnak hogy 0 vagy épp 100% a töltöttség.
Mert ha az akku tényleges 15 és 85%-nál akkor okafogyott az egész plusz védelem.
Nemtom a cellavédelmek hogy vannak programozva de az tuti hogy mikor a védelem letilt 0%-nál még akku halál nélkül lehet kivenni töltést a cellából.

(#4) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Ez nekem egy kicsit furának tűnik. Tudtommal nem 0-100 amit a rendszer mutat és a valós 0-100 kapacitás nem ugyan az, pont ez 10-20% van benne, hogy ne a parasztnak kelljen figyelni.
Ezért is tud megbolondulni a töltéskijelzés. Tehát eleve csak 80-ra lehet feltölteni a telefonok nagy részét. A régi telefonomnál pl ha kikapcsoltad 0%-on, majd kivetted az aksit néhány percre utána visszarakva még több mint 10%-on volt.

Azért a gyártónak sem érdeke, hogy kinyírd az aksit nagyon hamar, mert rossz sajtó. Azért a 300 ciklus elképesztően kevés, sokan napi 2x töltik a telefonjukat. Navizik pár órát, egy tucat hívás és már meg is ette az aksit délelőtt.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#5) .mf


.mf
(PH! kedvence)

A cikkíró még egy kicsit alaposabban is utánajárhatott volna, de 100%-ra töltés elkerülésének kiemelése helyes és az app hasznos.

A Li-alapú akkukat a gyártók sosem engedik teljesen lemeríteni, mert akkor akár a polaritásuk is megfordulhat. Amikor egy akku már 0%-ot mutat, még akkor is 3V felett van, még van benne 5-10%. Ezért én a teljes második bekezdést törölném, mert félrevezető és a témában nem releváns.

A "100%"-ra, pontosabban a "3.6 / 3.7V névleges" akkuk gyártó által megadott 4.2V-ra töltése jelentősen csökkenti az élettartamot, ez volt a Tesla megállapítása is. Ezért ők csak 4.1V-ig töltik a cellákat, kapacitásban mindössze 2-4%, de élettartamban többszöröse. Az eredmény a gyakorlatban is mutatkozik: az egyik első S 300k mérföld (közel félmillió km) futás után is még csak 6%-ot vesztett a tervezett kapacitásából, és az alapján úgy becsülték, hogy 2 millió km után kell csak az akkut cserélni.

Janeszgol: az ott szoftveres kalibrációs hiba. Amit csinálsz, az a kalibrációt helyreállítja, de az akkunak árt.

(#6) ncc1701 válasza Elf (#3) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

A saját védelme simán hagyja brutál magas feszültségre tölteni a cellát. Úgyhogy az a 300 cilklus, amit olvashatsz a cikkben, már egy nagyon jó érték, ma már simán 100-150 ciklus után csökkenhet az akku kapacitása 20%-ot.

(#7) ncc1701 válasza .mf (#5) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

És az ideális az tudtommal a 3.92V/cella. :)

(#8) mrszitya


mrszitya
(senior tag)

Sem csontra meríteni, sem csutkára tölteni nem engedi az elektronika az akksikat. Nem volna túl bölcs döntés kétnaponta/kéthavonta garanciális procedúrákba belekényszeríteni a vásárlókat. Senkinek sem. Számszerűleg, arányaiban legyen kevés gond az akksikkal (+ biztonsági tényezők), ennyi a cél a kapacitás maximumának a meghatározásánál.

Hogy mondjuk Xiaomi 4000 mAh körüli akksijai valójában hány %-ra mehetnek fel vagy merülhetnek le, igazából nem különösebben érdekes. Nekem nem fogja megmondani a gyártó, igaz nem is fogom megkérdezni. :)
Azt tudom, hogy mostanra látványosan legyengült a Redmi Note 3-ban lévő akksim is, nagyjából 1,5 év után. 5-10% alá elenyésző esetben ment le, 100 (közelébe) viszont szinte minden nap felment. Persze az elején inkább csak 2 naponta volt még töltve. A képernyő idő még 10ó is megvolt hozzávetőlegesen anno, ma már csak 3-4ó. Önmagáért beszél.
(Ugyanez szinte az összes többi telefonnal, laptoppal a környezetemben. Kicsit persze más használati körülményekkel és következményekkel).

A leírtakat hál' Istennek nem nekem kell statisztikailag alátámasztani, a bejegyzés a Battery University egyik cikkét is felhasználva született. Itt egyrészt gyártói becslésekre is hivatkoznak, másrészt a saját méréseikkel erősítik meg a néhány száz ciklust (folyamatos teljes töltöttségnél).

Ha csak kis kapacitású az akksink alapból is, és úgyis cseréljük a telót 1-1,5 évente, lényegében tárgytalan ezzel időzni. Ha tovább szeretnék megtartani - mint egy laptopot mondjuk (és elég nagy a kapacitás), akkor érdemes megpróbálni kitolni az élettartamot. Vagy venni egy új akksit, ha hajlandóak vagyunk szétszedni a készüléket.

[ Szerkesztve ]

(#9) EclipseGT


EclipseGT
(PH! addikt)

Szóval akkor ha jól értelmezem, elég sokat tolhat az élettartamon, ha nem töltöm 85-90% fölé a telefont?
A lemerüléstől meg nem tartok, mert 50% alatt még soha nem volt. Szerencsére jól bírja. :K

(#10) wwenigma


wwenigma
(Jómunkásember)

Ennyi hulyeséget összehordani....

Többféle akkutipus letezik, mas mas feszultséggel.
Nem lehetséges tútltölteni vagy mélykisütésbe menni az elektronika miatt.

Nem lesz hosszabb eletu semmilyen mágiától vagy papi áldástól. Az élettartama javarészt a szerencsétől és gyártási minosegtol fugg. Amikor még a NiMH és NiCd akkuk voltak, akkor kellett ilyenekkel foglalkozni.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#11) ncc1701 válasza EclipseGT (#9) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Konkrétan 3.7V-3.92V között érdemes használni. Ez inkább a 30-70% tartomány szokott lenni.

(#12) justflash


justflash
(tag)

Szép meg jó, de alapvetően úgy van méretezve az akku - nem made in dzsunka gyártóknál - hogy a telefon életciklusát (2 év) normál használat mellett kibírja.

Utána pedig 10E-ből ki lehet cseréltetni a sarki GSM boltban egy újra, bár addigra a telefon sem lesz a legjobb állapotban, és inkább újat veszel. :)

mióta a barátnőm terhes lett minden megváltozott...a telefonszámom, a lakcímem, minden...

(#13) ncc1701 válasza wwenigma (#10) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Sajnos a tapasztalatok alapján tévesen osztod az észt itt. Az akkuk elektronikáját nem a mérnökök ajánlásai alapján állítják be, hanem a managerek elvárásai alapján. Mert így ugyanaz az akkura nem mondjuk 2000mAh kapacitást, hanem mondjuk 3000-et lehet ráírni.

(#14) ncc1701 válasza justflash (#12) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Ne magadból indulj ki, enyém végig tokban volt + tempered glass rajta, gyakorlatilag kívülről karcmentes, újszerű.

(#15) wwenigma válasza ncc1701 (#13) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

Nah ezt nevezem eszosztasnak....az akkumulator fizikai kapacitasat nem az hatarozza meg hogy mennyi van rairva és nem az elektronikától függ. :U Minimalisan lehet kitolni ha nagyobb merülést engedélyeznek, ennyi a nagy titok viszont ezzel nem fogod megduplazni a kapacitasat (ha 3,2V helyett 3V-ra engedik ) illetve rendkivul szuk a rendelkezesre allo mozgaster a mélykisütés miatt ahonnan nem lenne normalis visszaut. Sehol a vilagon nem használnak ilyet mint amit allitasz.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#16) ncc1701 válasza wwenigma (#15) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Tanulmányozd át a legelső hozzászólásom linkjét. Li-ion akku ideális maximális feszültsége 3.92V, ma már 4.3-4.35V-ra is képesek felmenni. Ezt párosítsd össze azzal, h a nagy cella feszültség hatványozottan rombolja a cellát.

(#17) Fall-N válasza Elf (#3) üzenetére


Fall-N
(őstag)

Na igen, ettől urban legend az egész. A gyártók sem hülyék. A 0 és a 100 %, ami megfelel a 15 és a 85 %-nak. Nekem az eddig használt összes mobilom két évig biztosan bírta rendesen, érezhető kapacitás csökkenés nélkül.

Annyi a trükk, hogy vettem egy digitális időzíthető konnektort. Be van állítva, hogy aktiválás után 2,5 óra múlva lekapcsol. Problem solved. Ez is inkább környezet tudatosság miatt van, mint hogy káros. Minek töltsem órákon át éjszaka, ha kész a töltéssel?

Ja és a legfontosabb: inkább a magas feszültség (üdv fast charging) és az ezzel járó (túl)melegedés, ami káros az akkumulátorra, mintsem a csepptöltés.

[ Szerkesztve ]

(#18) wwenigma válasza ncc1701 (#16) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

Sajat tapasztalataim alapjan meglehetosen téved az a hasznos link. Elözö telefonom 2,5 éves, az elso évben megvolt a 200-300 ciklus a 4,35V-os akkujával és még mindig bőven 80% felett teljesit.

Ha jól latom az informaciok java a linkelt oldalon 2002-es azaz 15 éves, nem kicsit elavult.

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#19) Lacccca87 válasza wwenigma (#18) üzenetére


Lacccca87
(őstag)

Hát igen, kicsit elavultak :D, kb mint hogy egyesektől még mindig látom telefonvételkor 3x nulára merítik meg csutkára töltik a telót mert az jó :D

[ Szerkesztve ]

(#20) KISDUCK


KISDUCK
(senior tag)

Z3 compact 6.0-ás gyári rom: Töltésoptimalizálás: A töltés mennyiségének módosítása az akkumulátor élettartamának növeléséhez. Előfordulhat, hogy ez lerövidíti készüléke használati idejét.
Elérés: Beállítások > A telefonról > Állapot > Töltésoptimalizálás

Szóval ez benne van gyárilag a rendszerbe.

Kapcsold ki az oldalon a reklámblokkolót, mert ennyit tehetünk az oldalért! Köszönöm!

(#21) EclipseGT válasza wwenigma (#18) üzenetére


EclipseGT
(PH! addikt)

Ezeknek akkor semmi valóságalapja nincs? Mert akkoriban szinte minden oldalon lehoztak ilyen akksi kímélő cikkeket. Pedig ez nagyon nem 2002 volt.

(#22) nyisziati válasza nemlehet (#4) üzenetére


nyisziati
(őstag)

"Azért a 300 ciklus elképesztően kevés,"
Igaz, nem drága telókat használok, de mostanában fél év a maximum, ami után cserélnem kell.

Redmi Note 2 (CyanogenMod 12.1); QKZ kd8 HEAVY BASS; Pebble Time Steel

(#23) turkishzoli


turkishzoli
(kvázi-tag)

Haverral egyforma telónk van kb egy éve. Ő minden este felteszi tölteni, reggel leveszi. Én 10% alatt teszem fel töltőre és 90-100% ig töltöm /mikor hogy veszem észre/.
Az övé majdnem olyan kapacitású, mint új korában, az enyém pedig....... IS. :U

[ Szerkesztve ]

Dobolok, nézd meg, ha érdekel fps-ben: https://www.youtube.com/user/turkishzoli

(#24) ericssonfan2 válasza wwenigma (#18) üzenetére


ericssonfan2
(tag)

Ugyanezt tapasztalom évek óta, szerintem is felesleges (sőt félrevezető) ez a sok áltudományos machináció.

"A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."

(#25) fornettisuti


fornettisuti
(PH! addikt)

Az egész bejegyzés létjogosultsága megkérdőjelezhető, már ott, hogy évek óta úgy van az elektronika-szoftver megtervezve, hogy nem lehet se túl tölteni, sem lemeríteni ezeket az akkumulátorokat.

Samsung S7 - LG Gpad 8.3 - Xiaomi MiBand2

(#26) Kolondrum


Kolondrum
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én mióta @##&m ezt. Ennek megfelelően töltöm a telefonom. 20-96% között max, de inkább 35-40%-90% között. 4100mAh-s Note 4 global.
Anno app szólt ha elértem egy X százalékot, ma már ha látom h zöld a LED (90%) akkor lehúzom. Így is több mint 24 óra a stand by-om és 6 óra a SOT. Nekem így jó.

Az éjszakai töltés nálam kizárt.

[ Szerkesztve ]

(#27) szaszlaci


szaszlaci
(PH! kedvence)

Eléggé ellentmond ez a cikk az ismereteimnek. Mondhatni butaságnak tűnik. Pedig még csak végig se olvastam, mégis észt fogok osztani.

Kb. 3 Volt az, ami alá nem enged normál terhelés mellett az elektronika. Ez nem egy "buta szabvány", ez így van, az alá nem szabad menni, mert elsőként a normál töltésnél fog majd károsodni. Aztán ha még jobban lemerül, akkor pusztán attól, hogy túl alacsony lett a feszültség. Sajnos az állástól egy ilyen szimplán lemerített akku tovább csökkenhet, tehát töltve tegyük félre!

A 3.7 - és 3.8 Volt az névleges. Normál lítium-ion töltése 4.2 Voltig megy korlátozott töltőárammal. Ha ezt eléri, akkor kb. 90 % lehet a töltöttsége. Utána feszültségkorlátot tart a töltő, és a töltőáram is elkezd csökkenni, hogy meglegyen a 100 %. Ha a töltőáram elég kicsi már, akkor azt mondja, hogy kész. Az akkura rakott elektronika egyébként sem engedi ez fölé menni. Plusz a töltő sem, az védőelektronika nélküli akkukat is képes tölteni minden gond nélkül.
LiPo 4.3 Voltot tud. Illetve van pl. Samsung LiIon, ami 4.35 Voltra képes, ez nem elhanyagolható kapacitásnövekedés. Ha pedig ez fölé menne (4.2/4.3/4.35), akkor a LiIon szépen elhalálozna, a LiPo meg púposodhat, ki is gyulladhat szélsőséges esetben. Ez így van a kezdetektől, tehát a töltők mindegyike "korszerű, okos" töltő. A védőelektronika miatt a nagyobb feszültségű LiPo töltővel sem lehet túltölteni, elvileg. Gyakorlatilag viszont erre oda kell figyelni!

Hogy a teljesen lítium feltöltött akkut szabad-e töltőn hagyni? Tippem szerint az sem kéne, hogy gondot okozzon, hiszen a cella akkor már nem vesz fel több áramot, a feszültség pedig limitált.

Ha rátöltünk a nem teljesen lemerített akkura, akkor ugyan károsodik a kristályszerkezet, azonban – szemben a nikkel akkukkal – itt a következő merítésnél a hiba helyrejön, nem maradandó a károsodás, vagyis nem is beszélhetünk valódi károsodásról.

A kapacitás az meg nem úgy működik, hogy töltöm, míg akarom. A technológia tudtommal nem igen változik. Egyedül az a műanyag fólia tud egyre vékonyabb lenni, amit felcsavarnak az akkuba, ezért tud növekedni az adott térfogatra jutó kapacitás.

Ellenben ha nem töltöm teli, akkor annyival gyakrabban töltök. Hogy ez csökkent-e élettartamot? Nem tudom.

Egy lítiumnak egy dolog, ami nagyon csökkenti az élettartamát: a túl nagy kisütő- vagy töltőáram. A gond tehát itt van. Régi telefonokban tíz éves lítium nem volt elképzelhetetlen. Használok 18650-kat, nem nagyon terhelve, korszerűeket (2400 mAh), és bár nagyon nem is terhelhetőek, mégiscsak kb. hozza a gyári kapacitás értéket. Ja, és azok is tíz évesek. Igaz, nem töltöttem sok alkalommal, de akkor teli.

Szóval hajrá akkuélettartam növelő applikáció! :D

[ Szerkesztve ]

■■■

(#28) German_TD válasza fornettisuti (#25) üzenetére


German_TD
(őstag)
LOGOUT blog

Ez a lényeg, a többi csak maszatolás. :)

Apple iPhone 6S (32 GB, Space Grey) / Ego sum via, veritas et vita. / Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar!

(#29) justflash válasza ncc1701 (#14) üzenetére


justflash
(tag)

Ne magadból indulj ki, sok embernél (nagy átlag) már a tempered glass+valamilyen 1000ft-os szilikon hátlaptok is nagyon nagy szó.

Egyébként pedig:

-kikopó USB csati
-kilazuló fizikai gombok
-gyengülő hangszóró és mikrofon teljesítmény

Ezek is tipikusak, hiába hordod tokban. Ha esetleg vízálló készüléked van az sem biztosan lesz annyira vízálló két év után.

Én pl. mindig 2 éves kiterjesztett garival veszek telefont, és le is cserélem amikor lejár. Ennyi a tervezett életciklus is, lásd pl a google update policyjét. Nem volt még olyan, hogy ne bírta volna ki az akksi ezt az időtartamot.

Hogy ne legyen teljesen off, a 18650-es Li-ion akksik amiket az e-cigimben használok hivatalosan 4.2-3.4V között használhatóak, amellett, hogy 3.7V a nominál feszültségük. Ha folyamatosan abban a tartományban használnám amit megadtál naponta 5x cserélhetnék akksit. Vagy tölthetném 40 percenként a telefonom. Életszerű nem?

mióta a barátnőm terhes lett minden megváltozott...a telefonszámom, a lakcímem, minden...

(#30) ->Raizen<- válasza turkishzoli (#23) üzenetére


->Raizen<-
(PH! nagyúr)

Emiatt is hatalmas bullshit az egész cikk és tök haszontalan az egész. Az elektronika nem engedi teljesen lemerülni a telót és azt sem hogy túltöltődjön.

(#31) gabe_ válasza ericssonfan2 (#24) üzenetére


gabe_
(őstag)

Egyetértek

Sovány szakácsban sose bízz!

(#32) kmisi99 válasza ->Raizen<- (#30) üzenetére


kmisi99
(PH! kedvence)

Itt semmi túltöltődésről nincs szó, nem tudom pár ember annyira ennek érti. Itt arról van szó, hogy az egyértelmű tény, hogy maximális kapacitást nem kedvelik az akkuk. Senki se szeret "csúcson járatódni" épp ezért egészségesebb pár százalékkal kevésbé feltölteni. De egyébként, ez inkább laptopoknál fontos én úgy látom, egy telefon 100% on van 4-5-6 óráig amíg este töltődik utána hamar 90% alá esik ez annyira nem vészes. De a laptopokat a legtöbben töltőn használják és folyton 100% on az akkuk erősen roncsolódnak, persze hosszú távon. Az értelmes gyártók értelmes gépeiben van is lehetőség beállítani a max töltési százalékot.

Meg egyébként tényleg igaza van, hogy a marketingesek hajszolják maximumokra a telefonokat. Az újabb samsungok akkujai már 4,4V fölött vannak maxon. A végletekig elhúzzák a technológiát, hogy tényleg nagyobb profitálás legyen belőle.

[ Szerkesztve ]

Dell Precision M4600

(#33) Kolondrum válasza kmisi99 (#32) üzenetére


Kolondrum
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Notik alatt is hasonlóan járok el, okkal világít 90%-on más színnel a LED .

(#34) ericssonfan2 válasza kmisi99 (#32) üzenetére


ericssonfan2
(tag)

3 éven keresztül napi ~10 órán át töltőn volt az iPhone 4-em, mert az "szórta" a netet, nappal pedig használtam. Ez négy éve volt, és a mai napig kibír végig egy napot az akksija.

Totál felesleges ez az egész hisztéria, az elektronika azért van, hogy ne nekünk kelljen a töltésoptimalizációval szórakozni.

Tegyük már fel a kérdést: én vagyok a telefonért, vagy a telefon van értem?

"A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."

(#35) turkishzoli válasza ericssonfan2 (#34) üzenetére


turkishzoli
(kvázi-tag)

Ezaz! Én is fullra töltöm, néha jól jött az a pár óra, amivel többet bír. Első dolgom volt letiltani a töltésoptimalizálást. :D
Soha nem volt még a birtokomban mobil annyi ideig, hogy érezzem az akku "gyengülését".

[ Szerkesztve ]

Dobolok, nézd meg, ha érdekel fps-ben: https://www.youtube.com/user/turkishzoli

(#36) erer1000


erer1000
(őstag)
LOGOUT blog

nekem egy 20éves toshiba satellite 300CDS laptopom van, amiben a gyári 10.8V 4800mAh Li-ion akku van.
nem tudom mennyit bírhatott annó, de jelenleg egyetemen a másfél órás előadást kihúzza. végén 65%körüli eredményt mutat, de 60%körül egyik pillanatról a másikra leugrik 2%ra és 1-2percen belül ki is kapcsol.

ez a nagy zuhanás mitől van pontosan?

[ Szerkesztve ]

Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

(#37) mrszitya


mrszitya
(senior tag)

Cseppet frissítettem a cikken. Bekerült több új hivatkozás, olvasnivaló.

Látom, jó magyar szokás szerint mindenki többet tud - e témáról is - a másiknál. A korrektúránál írták is a srácok, hogy "rövid, de jó vitaindító téma" ... :DD

(#38) wwenigma válasza mrszitya (#37) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

Nem, semmi jo magyar szokas nincs, csupan kiigazitanak... :U Mert a java hulyeség manapság.

erer1000: valszeg 1-2 cella halott benne.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#39) mrszitya válasza wwenigma (#38) üzenetére


mrszitya
(senior tag)

Pont ezért kerültek be újabb hivatkozások. Gyártóktól, forgalmazóktól és tudományos publikációkból származó adatokkal, megannyi grafikonnal. Tessék azokat az adatokat megcáfolni előbb.

(#40) wwenigma válasza mrszitya (#39) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

BUs linkek tovabbra is elavultak. Egyszeruen tok marhasag ilyenekkel foglalkozni manapsag mert egyreszt hamarabb megy tonkre az eszkoz masreszt pedig a modernebb gyartastechnologia es fejlesztett elegyek miatt joval lassabban degradálódik.

A legutolso linkeden pedig ott meg is alltam ahol illusztrálja 0-1000-2000 ciklus utan az atomszerkezetet, mivel ti azt mondjatok jobb a több ciklus kevesebb toltessel...es mivel GIFekben vannak a kepek az is valami multezredi maradék.

Olyat mutass ami friss, mai technologiaval keszul akkumulatorokat tesztel.

----------

Endless sphere linked:

Deterioration to 80% of original capacity:

10C produces ~ 300 cycles
7.5C produces - 525 cycles
5C produces ~ 1000 cycles
1C produces ~ 2000+ cycles

Tehat ha 10C-vel van toltve akkor a 80%-ig 300 ciklus alatt degradalodik...hat, 2C-s átlagosat figyelembe véve 1500 ciklus eleg messze van a korabbiaktol.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#41) ericssonfan2 válasza mrszitya (#39) üzenetére


ericssonfan2
(tag)

Ilyen, amikor a gyakorlat/tapasztalat mást mutat, mint az (egyébként elavult) elmélet... :C

"A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."

(#42) mrszitya válasza ericssonfan2 (#41) üzenetére


mrszitya
(senior tag)

Kolléga kiválasztotta szándékosan legrégebbi cikket, hűha. Többit is tessék elolvasni. Személyes tapasztalat csak akkor ér valamit, ha alá is tudjuk támasztani. A fenti cikkek nagyrésze az elmúlt években készült, frissült.

[ Szerkesztve ]

(#43) wwenigma válasza mrszitya (#42) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

Napi 1 teljes toltessel és átlagos 2C-vel szamolva a linked alapjan 1500 töltés utan esik vissza 80%-ra a kapacitas. Az 4-5 év. Ezek utan meg mirol beszelunk?

A linkek java resze max frissult de sehol nem mertek ujra semmit a jelenleg elerheto akkukkal.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#44) ddekany


ddekany
(PH! kedvence)

Az egyébként önmagában nem elégséges érv, hogy majd az elektronika megvédi, azé' van... Mert attól még van egy ilyen dilemma a gyártó oldalán, hogy milyen ütemben amortizálódjon gyorsabban az akku, azért cserébe, hogy újonnan viszont kicsit tovább bírja. Amíg nem lesz belőle garis probléma, addig gondolom az üzleti érdek, hogy utóbbi felé billenjen a mérleg. (Talán mellékes, de amúgy a tesztek is az új akkuval készülnek. Notebook-nál azért gondolom már sokan megnézik, szóval azon a meccsen kell lenyomni a konkurenciát.)

Ez az egész amúgy talán leginkább notebooknál érdekes, mert a legtöbb szinte mindig konnektorról van használva manapság. Tehát ott azért talán számít, hogy, mondjuk, csak 40%-ig töltöd, vagy arra, amit 100%-nak jelez ki. (Nyilván, ha tudod hogy ügyfélhez ki kell szállni stb, akkor előtte 100%-ig engeded.)

(#45) mrszitya válasza wwenigma (#43) üzenetére


mrszitya
(senior tag)

Vannak ott friss tesztek is.

Igen, a technológia fejlődik, de attól még nem fog bekerülni a legújabb Li akksi a telókba, más eszközökbe egyből. Ha sokkal többe kerül, és nem hoz az üzemidőben jelentős változást, nem éri meg. A csúcskészülékekbe esetleg, de abból is lehetnek problémák.

Laptopok akksijánál gyönyörűen lehet látni követni a degradálódást. Ott van API, ami alapján meghatározható a kapacitás csökkenés. Három-négy év alatt simán, de hamarabb is könnyen le lehet ölni az üzemidejüket pár percesre.

Egyébként nálam az összes okostelefon amit használtam, szintén jelentősen vesztett a kapacitásából. A mostani másfél éves, és kijelző ideje max a 2/3-a a korábbinak, de inkább kevesebb.

[ Szerkesztve ]

(#46) Dare2Live válasza wwenigma (#43) üzenetére


Dare2Live
(PH! nagyúr)

T400, T410, T420, T430... aksija intenziv akár többműszakos munka, HO, ügyelet... használat mellett kb 3-4.5év közt válik alap nem CPU intenzív használat mellett is 10percessé.

Aki viszont anno bekaapcsolta a "92%ig" töltünk aku kímélő modot annak most 9.évében is bír az aksi 120percet.

Csináltam egy fotót is gyorsan. [link]

Igen biztos semmi értelme nincs az ilyeneknek, kamu az egész, nincs is értelme csak 92%ig tölteni.... :)

[ Szerkesztve ]

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#47) wwenigma válasza Dare2Live (#46) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

500 ciklus utan birja a 6 eves aksi, nos figyelj, olvass fentebb. 2C-s toltessel 1500 ciklus utan lesz 80%-os mindenfele kimeles nelkul.

Mi értelme van mobiltelefonnál? Mi ertelme van szivni a rovidebb uzemidovel? Hogy a vitrinben allo telefonra egy evtized mulva, amit semmire nem hasznalunk, elmondhassuk hogy jajj meg mindig 90%-os?

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#48) Elf válasza Dare2Live (#46) üzenetére


Elf
(újonc)

A laptop meg a mobil két külön téma.
Laptopokba több cellás akkuk vannak amikbő 2-3 van sorba kötve.
Mivel nem pont egyformák, nem egyformán öregszenek és egymáshoz képest elmásznak a paramétereik.
Aztán 100%-os töltésnél szépen megfekszik a leggyengébb a túltöltésektől.
Hibás cellával meg sokminden lehet de üzemidő nem. :-)
Ezt laptop akku bontások igazolják. A 10 perces akkupakban a jó cellák majdnem tökéletesek.
Mindez a mobilok egy cellás akkujaira nem igaz.
Persze lehet kímélni 90%-os töltéssel de nem számít annyit mint egy laptopnál.
Szerintem! :-)

(#49) Dare2Live válasza wwenigma (#47) üzenetére


Dare2Live
(PH! nagyúr)

Mobilnál nincs ilyen több száz gépes ekzatk tapasztalatom, csak sajátok. Az meg az, hogy 3év után cserélni kell aksit. Van, hogy ld S4 1.5-2 év után. Igen S4 aksiját elcseszte Samsung.

"Mi értelme van mobiltelefonnál? Mi ertelme van szivni a rovidebb uzemidovel? Hogy a vitrinben allo telefonra egy evtized mulva, amit semmire nem hasznalunk, elmondhassuk hogy jajj meg mindig 90%-os?"

Itt elsőre had mutassak vissza a linkelt képre. Igen egy 9. évét taposó noti. Napi használatban van. Soha nem okozott gondot, hogy csak 92%ra volt feltöltve.

Mobil aksi detto. Ráadásul ez az egész dolog, így a zárt/"nem cserélhető" aksik korában sokkal problémásabb lett.

Uez a mobil vonalra is igaz, nem csak aksira. 4évet használtam egy S4et, most feleségem használja. Most járja az 5.évét. Aksi megint 3*ra is csereéretté vált kérdeztem feleségem, hogy cseréljünk e mobilt vagy 20ad annyiért megint új aksi. Ebbe ugye még simán hőlégfúvó nélkül is lehet cserélni. Hülyén nézett rám, hogy mért akarok én egy hibátlan telefont lecserélni.
Eközben pedig még elég aktívan használja is mobilt: privát gmail, céges mail, ms exchange, cisco webex, maps, chrome, office 365, no meg napi szinten fotó/video ha vmi megörökítendő van, márpedig kisgyerek mellett van.

Amúgy remélem, hogy pár év múlva már gyereknek is kell mobil :) akkor megkaphatja feleségemét, enyém mehet hőlégfúvózós aksicsere után feleségemnek, én pedig vehetek magamnak vmi új csodát. Nem vitrinbe kerül 6-7év után hanem a fiam kezébe.

De persze értem én a másik vonalat is. Uristen T400 abba még az egyik legelső core2 volt vitrinben kéne lennie vagy a szemétdombon. Uristen S4 abba még 600as Snapi volt alig dob antutuban 45.000et, miközben egy Redmi 4 Note, Huawei P9 Lite tud 60.000+t... vitrinben/szemétdombon lenne helye.

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

(#50) Dare2Live válasza Elf (#48) üzenetére


Dare2Live
(PH! nagyúr)

Nincs akkora tapasztalatom mobilnál mint notinál, logikusnak tűnik gondolom igazad van. Ettől még ez egy kinek mi. Valakinek számít az a 8%nyi töltés vkinek meg nem az viszont igen, hogy 2-3év után nemkell aksit cserélni.

Amúgy noti aksit balancolni nem lehet vhogy? Ceruza... aksikhoz direkte emiatt vettem töltőt, mert az idióta Sanyo/Panasonic akukhoz adott töltő nem mér semmit, csak tölti 16hig...

A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.