Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kicsiguszti
tag
Sziasztok! En is vettem egy ilyen laptopot. Feltelepitettem ra egy win10-et, de a vga drivert leszedtem az amd honlapjarol, de nem engedte telepulni. A lenovo oldalan talalhato vga drivert tegyem fel? A win10 telepito pendrivera mar elore rapakoltam minden drivert. Letezik, h a windows a telepites soran ezeket magatol felrakta? Mindket vga illesztoprogramjara azt irja az eszkozkezelo, hogy rendben mukodik, pedig en kulon nem telepitettem meg fel. Egyetlen jatekot jatszanek a gepen, az pedig az americas army proving grounds. Nem egy aaa jatek, de megis 15-18 fps-el megy low-on, 1280*720 felbontason. Ez igy gyakorlatilag jatszhatatlan. A feladatkezelot elinditva jatek kozben, latom, h az rx540-et nem is hasznalja. Nem tud olyat a rendszer, hogy a ket vga-t crossfire modban egyutt hasznalja a minel nagyobb teljesitmeny erdekeben? Vagy legalabb az 540-et onmagaban, hogy jatszhatobb legyen a game? Koszi elore is a segitseget. (U.i.: 4 giga ram van meg csak a gepben, de tervezem boviteni ssd-vel es +4 gb rammal)
[ Szerkesztve ]
-
Kicsiguszti
tag
Tenyleg, azzal nem ugrik a garancia, ha leveszem az also burkolatot es bovitem a gepet?!
-
Kicsiguszti
tag
Az integralt es a diszkret vga tud egyszerre egyuttmukodve uzemelni? Vagy csak az egyik es csak a masik?
-
Kicsiguszti
tag
Megjelent egy új BIOS 2019.01.03-i dátummal. Valaki tesztelte már? Úgy láttam, csak két kisebb hibát küszöböl ki.
A VGA-val kapcsolatban láttam, hogy az AMD Radeon szoftverei támogatni fogják az összes AMD alapú notebook-ot. Ezek szerint a jövőben minden friss driver működi fog a notin?
Rájöttem, hogy hol lehet működésre kényszeríteni a diszkrét VGA-t, esetemben az 540-est (a legfrissebb Win10 esetében). A grafikai beállításoknál be kell tallózni a játék .exe indító fájlját, beállítani a "nagy teljesítményű" sémát.
Teszteltem is egy játékban, és rá kellett jönnöm, hogy nagyjából azonos teljesítményű az 540 a dedikált 2 GB RAM-jával, mint a Vega8 a megosztott rendszermemóriával :/
Ebből az jön le nekem, hogy kielégítően erős az integrált Vega, azonban elszomorít, hogy az 540 így tényleg csak dísznek van a gépben.
Azért vásároltam ilyen gépet, mert bíztam az 540-es plusz teljesítményében, ami így számomra tök felesleges.Legalábbis amivel játszok, America's Army PG játékban, nem látok FPS különbséget a két VGA között. Lehet, hogy más játékban markánsabb a különbség az 540 javára.
Én is frissítettem a gépet egy SSD-vel és + 8 GB RAM-mal
-
Kicsiguszti
tag
válasz raider21 #196 üzenetére
Jó hírek ezek, köszönjük a tesztet. A kis fejlődés is fejlődés. Viszont én nem tudtam frissíteni a BIOS-t. A decemberi van fent, de a januárinál azt írja ki még Windows alatt, hogy valami írási hiba van. :/
(Semmilyen program nem fut közben a háttérben.)
A korábbi bejegyzésemben írtam, hogy legfrissebb Win10 alatt hogy lehet működésre bírni az 540-es VGA-t.
A grafikai beállításoknál van ilyen opció, hogy klasszikus program, ott be kell tallózni a játék indító .exe fájlját és beállítani a legördülőből a nagy teljesítményű opciót. A Radeon szoftverben nem működik a felhasználói kijelölés.
Nálam így az 540-est használja a kijelölt játékokban.
Az lenne csak az igazi, ha tényleg összedolgozna az 540 és a Vega8. Én is a TDP keretet és a gyatra hűtést látom szűk keresztmetszetnek.[ Szerkesztve ]
-
Kicsiguszti
tag
válasz raider21 #202 üzenetére
Kis kutakodás után rájöttem a problémára. Az SSD kavart be valóban. Az MBR-t kellett GPT-be konvertálni, és utána engedte a BIOS frissítést.
A konverzióról lövésem sincs, de ajánlották hozzá az AOMEI partíciós szoftvert, és azzal csináltam.Hátha ezzel tudtam segíteni valakinek.
-
Kicsiguszti
tag
Én inkább vettem volna mondjuk ugyanilyen konfigot olcsóbban, de cserébe kihagyhatták volna az rx 540-et. A Vega8 kb. ugyanolyan teljesítményű, és nem dolgozik össze crossfire módban az integrált és a dedikált VGA. Így konkrétan felesleges felárnak látom az 540-est. Ahogy a többiek is mondták, csak raktárkisöprés lehetett...
Én személy szerint ajánlom ezt a gépet, mert szép vékony, jó az anyaghasználata, és fehérben gyönyörű lehet.
A 4/8-as proci és a vega szerintem nagyon jó páros, főleg ilyen baráti áron.
-
Kicsiguszti
tag
Véleményetek szerint mennyire intelligens a laptop töltése? Mivel nem kivehető az akksija, így nem tudom csak hálózatról használni. Félek, hogy hamar tönkremegy így, ha állandóan hálózatról kapja a kakaót. Mondjuk akkor is hamar elhasználódik, ha folyamatosan lemerítem és újra töltöm...
Néha azért érdemes csak akkuról használni, nem?! Hogy tudom a lehető legtovább a legjobb kondícióban tartani az akkut?Egyébként ennek a laptopnak az akkuja borzasztóan kis kapacitású, csak az energiahatékony hardverek miatt lehet 1-2 órát kihozni belőle. Egy régebbi konfiggal szerintem fél órát ha bírna...
-
Kicsiguszti
tag
válasz z123456z #228 üzenetére
Köszi az infót, én már frissítettem is a VGA-t. Az UI továbbra is bug-os, amit beállítok, nem úgy használja a rendszer. Az adott játékhoz hozzárendeltem az 540-et, a laptop töltőn van, és így is a VEGA-t használja
Várom már, hogy az AMD-s driverek közvetlenül telepíthetőek legyenek erre a gépre. Hátha.
Amúgy nem tudja véletlenül valaki, hogy a VEGA-hoz rendszer által írt 256 MB memória az külön az alaplapra forrasztott dedikált memória-e, vagy a sima RAM-ból lecsípett rész?
Mikor játszom, ugye nem csak azt a 256 Megát használja?! Legalábbis a 12 GB RAM-ból csak levesz magának valamennyit... -
Kicsiguszti
tag
válasz Kicsiguszti #229 üzenetére
Sikerült életre kelteni az új driverrel az 540-et. Csak újra bekapcsoltam a gépet, és már azt használja a játékban. Sokkal gyorsabb lett. Eddig kb. 30 fps volt, most 50 körül mozog. Érezhető a különbség.
-
Kicsiguszti
tag
Igen, ezt irtam mar en is korabban. Igy is mukodott, de a steam jatekoknal nem. Most mar azokkal is jol megy. Viszont a ket vga nem dolgozik ossze nalam. Most csak az 540 megy, de valamivel erosebb a jatekban. Szerintem a sajat vram miatt.
-
Kicsiguszti
tag
válasz VidékiUfo #252 üzenetére
Szia!
A HDD 5400 rpm-es. A hibátlan HDD-vel ugyanúgy csiga volt nálam is. Egy SSD csodákat tett. Ha játszani is akarsz, akkor még +4 vagy +8 Giga RAM-ot dobj bele pluszba.
Én így nagyon elégedett vagyok a géppel.A VGA driverét egyelőre nem tudod használni az AMD oldaláról. Csakis a Lenovo oldaláról szedd le a drivereket. Kettő részből áll, mindkettőt tedd fel!
-
Kicsiguszti
tag
Nekem ugyanúgy pörgeti a ventit, de még több fps-t produkál. Több helyzetben éri el a 60-at, mint eddig. Szóval én érzek egy kis teljesítménybeli növekedést.
-
Kicsiguszti
tag
Az elmúlt hetekben azt vettem észre, hogy random módon összeomlik a gép. A hibajelenségek:
- elfeketedik a képernyő, és semmit sem lehet csinálni. Ctrl-alt-del-re sem reagál
- játék közben kifagy a képernyő, és a hang "beakad". Csak zúg...
- egyszer csak minden előjel nélkül újraindul a gép
- kékhalálozik egy qr kóddal és hibaüzenettel. A hibaüzenetben valami atimag nevű fájlra hivatkozikSzerintem valami grafikai probléma lesz :S
Járt már így valaki? Remélem, hogy csak szoftveres baj van, hardveres nincs.
-
Kicsiguszti
tag
Úgy láttam, hogy a legfrissebb Radeon szoftver már minden AMD-s notebookon futni fog, nem szükséges a Lenovo oldaláról specifikus drivert letölteni.
Ha valaki próbálta, írja már meg a tapasztalatát. Illetve azt is, hogyan érdemes telepíteni. Köszönöm előre is[ Szerkesztve ]
-
Kicsiguszti
tag
válasz Victoryus #289 üzenetére
Én is feltelepítettem kíváncsiságból. Még nem igazán tudtam tesztelni, de nálam viszonylag jól működik az új driver. Azért viszonylag, mert eddig a kedvenc játékomban (America's Army) 720p-ben egész stabilan tartotta 45-50 fps körül magát. Bizonyos körülmények között elérte a 60 fps-t.
Az új driver esetében úgy tapasztalom, sokkal jobban ingadozik az fps szám. A 60-at itt is gyakran eléri, de sokkal hektikusabban ingadozik. Most kb. 40-60 között mozog, de úgy, hogy egyik pillanatban mondjuk 40, utána meg 60.
(60 fps-ben limitáltam a frame-eket)
-
Kicsiguszti
tag
Sziasztok!
Nekem még mindig elég gyakran kékhalálozik a rendszer
Van, hogy random módon, minimális terhelés mellett is, de legtöbbször Chrome alatt, leginkább youtube videózáskor.Bárki járt hozzám hasonló helyzetben? Valami megoldást tudnátok javasolni?
A win10 + driverek a legfrissebbek, a Chrome is, az ESET SS is.
-
Kicsiguszti
tag
Sikeresen frissítettem az új BIOS-ra.
Frissítést követően kék háttérrel és hibaüzenettel várt a gép (ha jól emlékszem valami winload.exe fájlra hivatkozott). Azt kérte, hogy tegyem be a telepítőlemezt/pendrive-ot, hogy a helyreállítást lefuttassa. Beléptem a BIOS-ba, beállítottam a boot sorrendet a 1. helyen a pendrive-ra, de nem indult el a helyreállítás. Bármit csináltam, vagy újraindult a gép, és csak eddig a hibaüzenetig jutott el, vagy csak újra és újra beadta ezt a képernyőt. Kis ideig otthagytam a gépet, hogy telefonról keresek valami megoldást erre. Egyszer csak kikapcsolt a gép magától. Visszakapcsoltam pendrive nélkül, és tökéletesen elindult a gép. Nagy kő esett le a szívemről.
Pár nap múlva Youtube-ozás közben ismét újraindult a gép magától (amit korábbi bejegyzésekben is írtam - atikmpag.sys-re hivatkozik legtöbbször), de most ismét nem tudott elindulni a Windows. Újra ugyanabba a hibaüzenetbe futottam. Mérgemben kikapcsoltam a gépet, majd újra be, és akkor ismét hibátlanul elindult a Windows. Ilyesmi furcsa anomáliákba belefutottatok már? Van, hogy egyébként 5 percenként újraindul a gép, ha Youtube-ot nézek.
A Win10 a legfrissebb, 12 GB Ram van a gépben, és túlmelegedés sincs, mert hűtőpadon használom. -
Kicsiguszti
tag
-
Kicsiguszti
tag
válasz SPeti1984 #383 üzenetére
Nagyon jó kis laptop ez a Lenovo. A kijelzője viszont pocsék. Nagyon rosszak a betekintési szögei és a színei. Egy IPS-sel szerintem nem összehasonlítható. Korábban volt itt a fórumban egy kalibrált sablon belinkelve: [link]
Nekem nem hozott érzékelhető különbséget, de a lelkemnek jobb lett tőle -
Kicsiguszti
tag
Sziasztok. Frissitettem a vga driveret, es azota az a jatek, amivel jatszani szoktam, nem teljes kepernyon fut. Nativ felbontasban sajnos szaggatna, ezert a fullhd kijelzon 720p-ben szoktam hasznalni. Regen gond nelkul atmeretezte teljes kijelzore, most azonban a bal felso sarokban egy kis teruleten fut. A kepernyo tobbi resze fekete. Az ATI szoftvereben minden beallitas helyes, aminek a neten utananeztem, es igy sem jo. Valakinek van otlete? Hogy tudok visszavaltani korabbi driverre?
-
Kicsiguszti
tag
válasz Victoryus #388 üzenetére
Köszi a tippet. Visszaraktam a 7. havi drivert, és kilépett minden indítást követő 1 percen belül a játékból. Jó esetben csak kilépett, de sokszor kifagyott az egész gép
Frissítettem a legújabb driverre, de ugyanúgy kis méretű ablakban indította el a játékot, és még cserébe ki is fagyogatott. Megelégeltem a dolgot, leformáztam a rendszert, mert azóta nem tudtam egyáltalán játszani vele.
A formázás kínszenvedésekkel történt meg, azóta rendszeresen kékhalálozik a gépem. Van, hogy 5 percenként, van, hogy óránként. De a játék legalább rendben működik a júliusi driverrel. A drivert azóta sem merem frissíteni, mert félek, hogy ugyanaz a kis képernyős hiba fordulna elő
Fogalmam sincs, hogy mi lehet a hiba. Nagyon vigyázok a gépre, eredeti a Win10 is rajta. Remélem nem hardveres hiba kezd kialakulni. Pl. memória gondok -
Kicsiguszti
tag
válasz Victoryus #390 üzenetére
Leformáztam az SSD-t, majd nem engedte telepíteni rá a Win10-et. Azt írta, hogy nem telepíthető erre a partícióra. Hosszabb kutakodás után azt találtam, hogy nem mindegy, milyen módon bootolunk. UEFI vs. Legacy. Ezután elkezdte telepíteni, és közben többször újraindul a gép a szokásos módon. Ha nem húztam ki a pendrájvot, akkor újra elkezdte telepíteni az OS-t. Ha kihúztam, kék képernyőre futottam, hogy nem tud bootolni a gép.
A szokásos hibaüzenetek:
- atikmpag.sys-re hivatkozva
- IRQL not less or equal
- KMODE EXCEPTION NOT HANDLED
- vagy csak szimplán fekete képernyő, majd bootscreen és rebootMegpróbálom tesztelgetni, de azt gyanítom, hogy driver probléma lehet, mert legtöbbször az atikmpag-os fordul elő.
Később jelentkezem, mire jutottam.
-
Kicsiguszti
tag
válasz raider21 #427 üzenetére
Köszi az infót! Te már feltelepítetted? Ha igen, mik a tapasztalataid?
Egyébként van fent új VGA driver is (2019.12.31. keltezésű azt hiszem). Mivel egy ideje az AMD oldalán lévő drivereket használom, nem tudom, érdemes lenne-e visszatérnem a Lenovo-s verziókra. Még mindig sűrűn kékhalálozik a gépem, vagy csak minden előjel nélkül újraindul. Viszonylag friss driver van fent, így kicsit kevesebb az összeomlás mint régebben volt, de lehet, hogy megér egy próbát a 2019. januári UI driver + 2019. decemberi VGA driver kombó. Erről van valakinek tapasztalata? -
Kicsiguszti
tag
válasz raider21 #431 üzenetére
Hmm, másoktól sem hallottam még ilyen tüneteket, mint nálam vannak. Én is sokszor gondoltam hardveres hibára, több fórumot is áttúrtam már, és mindenhol memória hibára gyanakodnak. Tettem bele +8 GB RAM-ot, de nincs kedvem újra szétkapni a gépet, hogy teszteljem modul nélkül pár napig, utána meg visszaszerelni, ha anélkül is ilyen hibába futok.
Egyébként a novemberi Radeon driverrel, és a legfrissebb Win10-zel szignifikánsan kevesebb ilyen hibába futok. Emiatt is reménykedek, hogy nem hardveres a hiba.
Memória tesztet is futtattam már le. Egy rövidebb tesztnél hibát nem mutatott, egy hosszabb stressz tesztnél pedig teszt közben újraindult a gép, így szerintem a log-ból sem olvasható ki hibakód (már ha van ilyen).
-
Kicsiguszti
tag
válasz VidékiUfo #443 üzenetére
Szia, én nem tapasztaltam ilyet. Szedted szét mostanság a gépet? Pl. HDD->SSD csere, RAM bővítés, stb. céljából? Vagy esett le a gép a földre? Én érintkezésbeli hibára gyanakodnék. Egy korábbi laptopomban, mikor procit cseréltem, és teljesen szét kellett kapni a gépet, akkor a billentyűzet szalagkábelét nem jól dugtam vissza a helyére, és akkor tapasztaltam hasonló hibát. Bár akkor egyetlen karaktert sem érzékelt. Ha garis még a gép, inkább gariban próbáld elintéztetni.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsiguszti
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest