2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo IdeaPad 330 15ARR

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jó ár/érték arány, jó teljesítmény, de a kijelző csak TN és az USB csatlakozók száma is kevés.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Úgy hozta az élet, hogy megint szükségem lett egy erősebb laptopra. Ezt most annyira nem részletezem, de új munkahely, költözés stb. Az asztali gépem nem vittem magammal.
Nézelődtem, keresgéltem, teszteket olvastam. A szokásos kérdés: használtat vagy újat vegyek? Az előző kettő használt volt, mindkettő konzumer gép. A PackardBell a mai napig megvan, ő lesz a viszonyítási alapom. Másfél évesen vettem, és nagyon megérte az árát. (PB Easynote, AMD A8-3520M 4 magos processzorral, 4GB RAM, 128GB SSD, HD6620G) Anno ezt se ajánlotta senki, de ár-érték arányt nézve jó vásárt kötöttem.

Igényeim: 14-15 col, FHD, dedikált VGA, gigabites LAN, legalább 4 magos processzor, minimum 4GB RAM, SSD vagy bővíthetőség SSD-vel. Felhasználás: Office, VirtualBox, képszerkesztés, weblaptervezés, programozás, filmnézés, néha játék is.

Szóval nézegettem az aprót, de nem igazán találtam olyat, ami tetszett. Őszintén szólva meg is lepődtem, milyen fura árak vannak a piacon, káoszszerű. A régi laptopommal azonos teljesítményű gépeket, vagy rosszabbakat is 70-80 ezer forint környékén kínáltak. Hát, akkor nézzük, mi van feljebb... nem sokkal jobbak, általában üzleti gépek, i3 esetleg i5 4-5. gen, Intel grafikus lassítókkal. Hát köszönöm, abból nem kérek. Így aztán elkezdtem nézelődni milyen új gépeket lehet venni 120e forint körül, majd 130e körül... Itt is újonnan i3 max. Intel fronton, Ryzen 3 AMD oldalon.

No akkor nézzük mennyi egy i5, vagy Ryzen 5. Utóbbi van 140e körül. Kacsintgattam az AMD felé (mert csak), az előző is az, meg az asztali gép is, mindkettő nagyon felhasználóbarát: alulfeszelhető, tuningolható stb... Közben év elején megjelentek a Ryzen processzoros asztali gépek, majd laptopok is. Végül megint AMD-s gépet vettem, mégpedig egy Lenovót. Ettől egyébként óva intettek a fórumlakók, főleg a hiányzó és pocsék szervizhátteret emlegetve, illetve a gyenge szerkezeti integritást. Meglátjuk.

Külsőleg

Hivatalosan csokoládé színű. Nekem tetszik. Letisztult design, vékony gép, most ez a divat. A régi masszívabbnak tűnik mellette, meg az is. Eleve vastagabb az egész.
Munkahelyen vannak 320-as IdeaPadok, kb. másfél évesek, i3-as konfiggal. Nem volt velük gond eddig, szóval belevágtam, és megvettem a 330-ast. 2 hónapos a teszt írásakor.
Körbenézve a gépet, az elején és a hátulján nincs semmi említésre méltó.
Jobb oldalt csak a kamu optikai meghajtó van, illetve itt lehetne lelakatolni.

Bal oldalt van minden, ami lényeges:
- 2xUSB3, egy USB type-c
- HDMI csatlakozó
- töltő csatlakozó
- memória kártyaolvasó
- jack aljzat
- gigabites LAN

Nincs külön LED sziget, inkább szétszórták a gépen a visszajelző fényeket. Mindegyik fehér színű. A billentyűzetbe 3 db LED-es gombot integráltak: Num lock, Caps lock, bekapcsoló gomb. A gép bal oldalán van a HDD és a töltés visszajelző led. Ja, meg a webkamera mellett is van egy, ami annak működését jelzi.

Belsőleg

Specifikációk

- AMD Ryzen 5 2500U Quad Core 2.0 GHz, Turbo Boost 3.6 GHz-ig, 4MB L3 Cache Processor
- AMD Radeon 540 2 GB GDDR5 videokártya, illetve VEGA 8
- 4096MB (4GB) DDR4 2400 MHz memória, az alaplapra integrálva. 1 szabad slot van bővítéshez.
- 1TB 5400rpm SATA merevlemez WD Blue 10spzx-24z10t0
- Optikai meghajtó nincs, de SATA csatlakozó van :)
- 15.6 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel 141 PPI, AUO B156HTN03.8, TN LED, AUO38ED, matt. A leírásokkal ellentétben tehát tn, és nem ips!
- Wifi 802.11 ac, bluetooth 4.0, webkamera, kártyaolvasó
- tömege: 2,2 kg
Egyéb:
- DOS
- 2 év garancia+ajándék hátizsák. Ez utóbbi tényleg pont ideális méretű a városban mászkáláshoz, és jól is néz ki.

Használatba vétel

A BIOS: F2-vel lehet belépni. Fapados. Nagyon. Állítható funkciók: virtualizáció támogatása, boot sorrend, boot/töltő csatlakoztatáskor csipogás ki/bekapcsolása, ami jelezném, hogy nagyon hangos, az ember este halkan dolgozik, asszony alszik, ez a retek meg felébresztette, egy morcos asszony meg senkinek se tesz jót... jelszavas védelem, FN gomb, alapból F1-F12 legyen vagy a plusz... alapból a plusz funkciók mentek.

Gyárilag DOS operációs rendszerrel érkezett a gép, ami nem túl felhasználóbarát. Megválogatja a felhasználóit jobban mondva. Szóval telepítettem rá egy Windows 10-et. Minden hardvert felismert, de a VGA kártyát furcsán kezelte. (GTA5 6 GB memóriát látott... de csak 800x600-on akart futni)
A Lenovo nem adott a géphez telepítőlemezt, a driverek letölthetőek. Az első Windows telepítés után frissítettem a BIOS-t, problémamentesen, automatikusan megcsinálta a frissítő. Jelenleg 2 elérhető verzió van.

Sajnos az AMD tuning programjai nem ismerik fel a processzort vagy az alaplapot. A neten keresgélve ez nem csak a Lenovo laptopokat érinti. Bízok benne, hogy idővel lesz ehhez a géphez is normális program, mint a régihez a K10Stat. A hűtésen lehetne még kicsit finomítani. (Notebook fancontrol hamarosan lesz rá, ha minden jól megy)

Elsőre nem nagyon sikerült a drivereket megtalálnom, célszerű rögtön a Lenovo globális oldalán kezdeni. Meg kell adni a gép sorozatszámát, akkor biztos megtalálja, ami kell. Van mindenhez driver, mindet letöltöttem, és második telepítésnél fel is tettem.

A lényeg az, hogy merevlemezzel nagyon lassú a laptop, főleg ha frissít a Windows. Szokásához híven fekete képernyő, majd, miután már felidegesítette a usert, pár perc múlva végre kiírja, hogy ja, frissítek, bocsi...
Végül az SSD-re inkább újratelepítettem, mint migráltam a rendszert. Piszok gyorsan készen lett, ennyi idő a migrációval is elment volna. Nem bántam meg az újbóli telepítést, jobb is lett, ezúttal a Lenovo drivereit tettem fel, nem bíztam a Windowsra a dolgot.

Bővíthetőség, szerelés

Röviden szólva: nem túl felhasználóbarát, de nem is szedi szét az ember minden héten. Le kell bontani az egész hátlapot. 13 db csavar ki-be+1db EU-s TB-kártya/SuperShop/bankkártya mínusz.... Nem árt hozzá valami műanyag kártya, amivel szét lehet pattintgatni, körömmel esélytelen. Az akkumulátor se kivehető, csak ha lent van a hátlap.

Bővítés SSD-vel: megoldható, van SATA csatlakozó is az optikai meghajtóhoz. Ezt egyébként nem annyira könnyű kideríteni a gép szétszedése nélkül. Vásárlás előtt biztosra akartam menni, így több boltnak is elküldtem a kérdést, van-e SATA csatlakozó ebben a laptopban. Hárman válaszoltak, 1 mondta biztosra, 1 szerint tuti nincs, 1 meg nem volt benne biztos. Írtam a Lenovónak is, ők is válaszoltak 2 napon belül, miszerint igen, van SATA csatlakozó.
IdeaPad 330-ból elég sokféle létezik, itt egy összefoglaló oldal.
Sajnos alapból nem tudtak egy nyomorult optibayt adni a fröccsentett optikai meghajtó utánzat helyett... ami tulajdonképpen az, csak elektronika nélkül. Mennyiből állt volna beletenni azt a 2 dolláros elektronikát? Legalább lehetne választható opció, akkor eleve úgy rendelné meg az ember, esetleg a webáruháznak lehetne hozzá alkatrésze. Bár, amennyiért az SSD bővítést elvégzik, úgy biztos senki nem venné igénybe... (extrán túlárazott SSD+6000 egy USB-s rack he-he)


Bal oldalt, a gyári keret, jobb oldalt az első, amit rendeltem


Végül megérkezett a várva várt SATA elektronika is, minden a helyére került. A HDD-t 2 kis fül rögzíti, de az alját oda is lehet csavarozni.

A laptopból nem egyszerű kiszerelni a merevlemezt, ellentétben a Youtube videókkal. Több csavar is rögzítette, többek között az akkumulátor-tartó csavarokat is ki kellett venni. A videókban simán csak lehúzták a SATA csatlakozóról, ami nem fedi a valóságot. Ha valaki megpróbálja, az utána keresztet vethet rá.
Eddig 2 optibayt rendeltem meg, majd adtam el, mert egyik sem volt tökéletes bele. Az elsőről hiányzott a kis fül, amivel rögzíteni lehet, a másodiknál meg rossz helyen volt. Sajnos egyik optibay elektronikája se fért el a laptophoz adott keretben. Végül találtam elektronikát, tökéletesen passzol, kemény 3 $ volt.

Addig is a HDD egy USB3-as rackben dolgozott, gyakorlatilag ugyanolyan sebességgel, mint SATA csatlakozóval. Szintén Alis rendelés, gond nélkül teszi a dolgát azóta is.

Memóriabővítés: A memória bővíthető, 1 hely van szabadon, 4 GB az alaplapra integrált. A fém védőkeretet csak le kell venni, és máris hozzáférhető. Plusz 4 GB-ot akartam bele venni, újonnan, de a memória árak is az egekben voltak. Így maradt a Hardverapró, ahol azt hinné az ember, hogy lehet normális áron is kapni. Lehet, ha éppen valaki nem csak hirdetgeti, meg hitegeti az embert, hanem tényleg el is akarja adni... Erről is lehetne egy komplett cikket írni. Szokásos szöveg: csak pestieknek, csak személyesen, csak 2-3 hét múlva, csak eladtam, hiába egyeztettünk, csak utánvéttel, csak utalva csak csak csak... kell a pénzem vagy nem?! Nem... Ha nincs terméked, akkor ne is hirdesd! Végül 8 GB-os lett, mert kisebbet nem tudtam senkitől se venni. Szerencsére találtam egy kaposvári, nagyon korrekt, és gyors fórumtársat, ezúttal is köszönöm neki! Másnapra meghozta a posta.
A dual channel megy 4+8 GB RAM-mal is. A VirtualBox meg hálás a sok memóriáért, köszöni szépen. Gyakorlatilag veri az asztali gépemet a laptopom, ilyen se volt még soha. (VGA terén csak majdnem, de minden másban igen.)

Munka közben rájöttem (egér+pendrive+kéne nyomtatni is...), hogy kevés az USB csatlakozó mert csak kettő van, meg egy type-c. No de sebaj, mert 3 dollárért vettem Aliról egy hubot, probléma megoldva.

Hardverek

Processzor: erős. 4 mag 8 szál elég szépen teljesít. Érdekesek a sebesség tesztek, nem mindenben érvényesül azért a papírforma. Sajnos nem tudtam minden gépet SSD-vel tesztelni.

Valós példa: VirtualBox, Windows Server 2016 telepítése+másik gépen WS2012+Win7 kliens. A laptopon minden megy, mindegyik reagál, plusz közben még a gazda gépen weblapok is megnyitva stb. 7. gen i5 fél perc mire reagál bármilyen műveletre, pedig USB3-as pendrive-ról telepítettem azt is. Ok, HDD van benne, de ekkora késéssel végrehajtani egy műveletet?
Mindent gyorsabban végrehajt a Ryzen, Inkspace szerkesztések, zoomolás, ami megfogja nagyon az i5-öt, ezt meg nem, de akár egy Gimp, vagy Photoshop is fürgébb rajta. Merevlemezzel is néztem a lapost, ne érje az a vád, hogy csak az SSD miatt. Az i5-ös gépek is újak, 3 hónaposak.

Videókártya: alapból a VEGA 8-at használja, de ha szükséges, akkor a Radeon 540-et.
BIOS-ban be lehet állítani, hogy csak az integráltat használja, ha valaki nagyon szeretné. A Lenovo honlapjáról letölthető a driver, bár a Windows 10 frissítésében is benne volt már. A korábban említett hibás konfignál a Windows által felrakott drivert használtam. A Lenovo oldaláról letöltöttel már sokkal jobb a helyzet.
Eddig csak a GTA 5-tel teszteltem, 1600x900-as felbontáson magas részletességgel játszható. FullHd-ben kicsit lejjebb kell venni belőle. Túl nagy különbség 15 colon úgy sincs. A jó öreg SpinTires-t is elővettem, szépen fut, megy a dagonyázás.
Filmeket, YouTube videókat 4K-s tévén simán lejátssza.

Update: időközben elég sok frissítés jött az AMD-től, tovább optimalizálva, növelve a teljesítmményt.GTA V 1600x900-on szinte minden magas részletességgel, megy 30-40fps-sel.Nyilván meg lehet találniaz optimális beállítást, és megvan a 60fps-is.

Egy apró negatívum: sajnos nincs VGA csatlakozó, csak HDMI. De sebaj, mert kb. 2 dollárért vettem egy HDMI-VGA konvertert, tökéletesen ellátja a feladatot. Még szerencse, hogy az Alin tényleg minden van, ami csak kell, igaz 3 hét mire ideér. Csak nem mindegy, hogy 580 forintot kérnek érte, vagy 4000-et :)

A kijelző sajnos csak TN, nem IPS, annak ellenére, hogy sok helyen azt írják. Célszerű kalibrálni valamilyen szoftverrel, mert gyárilag nem nagyon foglalkoztak vele, csak beledobták, mint Daciákba az első lámpát... (kalibrálás után az is ok, jól seggbe kéne rúgni az ilyen gyártókat, hogy így kiadnak bármit is a kezük közül) Van monitorom, így különösebben nem probléma a panel.

Billentyűzet, touchpad
Szerintem kifejezetten kényelmes rajta gépelni, van numpad is, és media vezérlő gombok. Olvastam más tesztben, hogy a billentyűzet gombjait pontatlanul érzékeli, meg recseg-ropog, hajlik az egész. Hát a francokat hajlik a billentyűzet! Hülyeség. Stabil! Ez ugyanaz, mint az autós újságírók mikor fikázzák a beltéri műanyagokat, aztán 10 évesen meg dicsérik, hogy jééé, meg se kopott.
Szeretem, ha nem kell mókolni külön programmal valamelyik felesleges gombot, ha a Winampot léptetni akarom. Plusz pont a média gombokért. Külön scroll lock nincs, de nem is hiányzik.

A touchpad kicsit furcsa, hogy egyben van az egész. A gombjai járhatnának rövidebb úton. Scrollozni nem sikerült megtanítani alapból, de láttam erre megoldást a neten. Nem életbevágó, nem foglalkoztam vele komolyabban. Egérrel használom úgy is.
update: scrollozás: 2 ujjal egyszerre

Hűtés
Kezdetben elég hangos volt, de már nem az. A Lenovo driverek jobban kezelik, mint amit alapból a Win10 feltett, vagy a frissebb BIOS-ban javítottak rajta.
Nagyobb terhelésnél, játék közben megjön a hangja rendesen. Lehetne még optimalizálni a szoftveren, mert nem tökéletes sajnos. Teljesen felesleges bekapcsolnia 50-55 fok alatt. A régi gépem ebből a szempontból jobb, mert teljesen néma ha nincs terhelve, ez meg ki-be kapcsolgatja a hűtést.
Találtam egy félkész projektet, NoteBook FanControl néven, de még nem teljesen kompatibilis a géppel. Hiába állítottam be neki a határértékeket, nem kapcsolja le a ventit, inkább folyamatosan alacsony fordulaton pörgeti. Ez számomra a kevésbé idegesítő, mint az állandó ki-be kapcsolgatás.
Másik megoldás, ha az ember az energiasémában kikapcsolja az aktív hűtést, akkor sem kapcsolgatja ki-be.
Szoba hőmérsékleten 22-24 fokon a merevlemez 32 fokos, az SSD 40, cpu 36 körül. 34 foknál szokott lekapcsolni a venti, majd 40 körül újra be.

update: 1 év alatt kijött legalább 3 BIOS frissíítés, AMD driverek. Ennek köszönhetően lényegesen javult a gép teljesítménye, hűtési házirendje. Most gyakorlatilag tartja a 65-70 fokot játék alatt is, de nem olyan hangos, mint a tesztel idején volt. Ha nincs terhelve akkor meg kifejezetten halk. (/P)

Akkumulátor
Körülbelül 3,5 órát bír kímélve, jól leterhelve játékkal kb. 1 óra 20 percig bírná, ha minden energiaséma beállítás maxon van. Lehet még trükközni a proci órajellel az energiasémáknál, így végső esetben a 4 óra is meglehet nagyon visszafogva mindent.
Volt egy furcsa jelenség kezdetben, az AIDA és a BatteryBar is akkumulátor elhasználódást jelzett az első, második töltés után, aminek az értéke 2-7% között ugrált, és 34420/35420 mWh-t mutatott. A 3. teljes merítés-töltés után helyreállt minden érték. Én alapvetően mindig töltővel használom, amolyan PC-pótlék. Az akkut 95% körül tartja a rendszer, ezzel is kíméli. Ha nem használom, akkor természetesen kihúzom a töltőt a konnektorból. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a jobb, hagyni merülni, vagy nem, majd kiderül. Havonta egyszer lemerítem 20%-ra. Elvileg az akku nem cserélhető. (Papíron... amúgy nem lehetetlen, kb. ugyanaz, mint a Lenovo P780 telefonnál. Anno azt se ajánlgatták annyira, mert nincs szerviz, tényleg nem is volt akkor még stb. mégis legendás akkubajnok telefon lett... (ok, az telefon ez meg laptop, de azért van analógia)
update: Lenovo Vantage: ez a program azoknak jók, akik hálózatról üzemeltetik szinte mindig, mint én. A program lekapcsolja a töltést, és 55-60% között tartja az aksit, kikapcsolt gépnél is! Az aksi elhasználódás továbbra is ugrál 2-7% között, szerintem ez szoftveres bug.

Hálózat
Wifi, bluetooth ok, nálam most 2.4ghz-es wifin TpLink wr3600-val 6-7 MB/s-mal tud stabilan letölteni. Lan gigabites, de nincs bekábelezve a lakás, és nem is lesz. 5 GHz-et próbáltam, működik. Ez a routerem nem nagyon csípi, passz hogy miért, nincs időm foglalkozni vele, meg újratelepíteni az openwrt-t. Állandóan lekapcsolja, és csak a 2,4 GHz-es wifi megy. Digis router meg bridge módban van... na mindegy, macerás. A laptop ok, tudja amit ígér. Xiaomi R1D-vel rendben ment a teszt, de azt meg nem hoztam magammal.
A digis gigabites netet ezen a laptopon se sikerült normálisan lemérni, ez eddig kizárólag a digis szerelőnek sikerült nálunk. Lol. A gigabites lant a Xiaomi R1D routeremmel teszteltem, hozta az elvárt 80-90 MB/s sebességet PC-ről történő másolásnál.

Hang
Átlagos, sima laptop hang. Ehhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni. Jack dugó van szerencsére, meg bluetooth is. Fülhallgatóval, 2.1-es hangrendszerrel szépen szól.

Munka közben akadást, lassulást nem tapasztaltam, azon kívül, ami a merevlemez miatt volt. SSD-vel meg szárnyal.
A kedves kis Win10 állandóan kikapcsolgatta a HDD-t, saját maga alatt. Nooormális? Ráadásul akkor is, ha minden energiasémában beállítottam, hogy soha. Linuxot még nem próbáltam a laptopon, de tervben van az is, kíváncsi vagyok, mit ismer fel, meg mit nem. A fórumtársak szerint nem a Windows a ludas, hanem a merevlemez, és célszerű HDSentinelben átállítani az energiagazdálkodását. Ha maximális energia felhasználáson van, akkor tényleg nem kapcsol le, a többivel igen, akár két MP3 lejátszás között is...
Ha már a Sentinel: hajlamos a 100/100-as állapotú SSD-ket is kevesebbnek kiírni, rám is rám hozta a frászt, amikor 80%-osnak írta az SSD-m. Ilyenkor egy újratesztelés után már a helyes értékeket méri.

A VirtualBox jól kezeli a gépet, és nagyon nem mindegy, hogy 4 vagy 8 szál van ugye... 12 GB RAM-ból jut neki bőven. SanDisk Ultrafit pendriveokat USB3-mal öröm használni, a virtual gépek per pillanat arról mennek, mert kellett a hely az SSD-n, a HDD meg nincs még beépítve fixen. (azóta már be lett) Majd átmásolom őket, egyelőre bírja a pendrive.

Tesztek

Túl sok tesztre nem volt időm, íme, ezeket mértem le:
Háttértárolók sebességei:


Sandisk UltraFit 32GB


SSD USB3-as rackben


SSD a laptoba beépítve

Összesítés: USB3 és USB-c, és SATA csatlakozóval a merevlemez 110/110 MB/s körüli sebességre képes, a SanDisk UltraFit pendriveok (32-64-120 GB-os) 140/45 MB/s sebességre, az SSD 220/200 MB/s-ra. A merevlemeznél nincs számottevő különbség a SATA és USB3-as sebességek között, de kényelmesebb, ha az optibayben van, nem külön rackben.

AIDA sebességtesztek

PackardBell EasyNote: AMD A8-3520m, 4 GB RAM, 128 GB SSD, Windows 10 64bit
PC1: ASRock 970 Extreme3, AMD FX-6200, 4,1 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, R9 270
PC2: MSI H81M-P33, Intel i3 4170 3,7 GHz, 4 GB RAM, HD4400, Toshiba DT01ACA050 (500 GB, 7200 RPM, SATA-III) Win10 Enterprise
PC3: Asus H110M-A/M.2, Intel i5-7400, 8 GB ddr4 RAM, Intel Hd 630, Toshiba dt01aca050 500GB Win10 enterprise

IdeaPad 330 15arr egyéb teszt eredmények:
Cinebench R15 single 64bit: 126 pont (Intel i5 7400: 149)
Cinebench R15 multi 64bit: 509 pont (Intel i5 7400: 564)
PcMark 10 2880 pont (Intel i5 7400: 5130)
3D Mark 11 1280x720 2290 pont
3DMark06: 10128 [kép]
3DMarkVantege: P7160
>3DMark Score7160.2 3DMarks
>Graphics Score6362.2
>CPU Score11479.7
>Jane Nash20.7 FPS
>New Calico16.5 FPS
>AI Test1573.6 operations/s
>Physics Test15.6 operations/s

A tesztek szerint a 7.gen i5 erősebb, a való élet tapasztalatai szerint meg nem, legalábbis amire én használom a gépet, ott nem jellemző.

Összegzés

2 hónapja mindennapi használatban van a laptop. Eddig nagyon elégedett vagyok a géppel, csak bűn volt bele gyárilag HDD-t tenni, nagyon visszafogta. Sajnos nem IPS a kijelző panel, ami meg is látszik. Célszerű kicsit kalibrálni a gammát, színeket, kontrasztot, sokat javított rajta. Nem véletlen ennyi az ára, valamin spórolni kellett.
Igen, még mindig elég skót vagyok, ez már nem is fog változni. Ha van rá keret, akkor is a legjobb ár/érték arányú termékeket veszem meg.
Az optibay-jel kicsit megszívtam, mert nem mindegy milyen megy bele, kell neki a megfelelő rögzítőfül. Szerencsére beszerzési áron pillanatok alatt el lehet adni a feleslegessé vált kereteket, és 3 dollárért igazán megérte a SATA elektronika. Békéscsabán 4-5000 forint boltban egy darab optibay, ugyanolyan, mint ami Alin 1200 Ft körül van.
Ez egy szubjektív teszt, nekem megfelel ez a gép. Hozzáteszem, hogy a laptopos topikokban abszolút nem ajánlott a Lenovo IdeaPad, de azért páran vettünk ilyet. Majd meglátjuk, mennyire fogja bírni, a topiclakók szerint hamarosan ki fog törni az egész zsanér a helyéről, meg ilyenek... Azért a Lenovo se hülye szerintem. Végső esetben Alin/Ebayen/aprón van, meg addigra mire elromlik lesz minden hozzá, legfeljebb akkor már nem lesz ennyire jó áron ez a konfig... de még mindig nem lesz 250e-300e forint javítással együtt sem.


- jó ár/érték arány
- jó teljesítmény
- bővíthető memória és háttértároló


- nem lehet scrollozni a touchpaddal (update: lehet, egyszerre 2 ujjal!)
- kijelző csak TN, nem árt kalibrálni
- per pillanat az AMD-s tuning programok nem támogatják ezt a procit/vagy ezt a gépet
- csak 2db USB3-as csatlakozó van

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.