Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) peby92


peby92
csendes tag

Gratula az építésért!

Én is csináltam hasonlót a szüleimhez, ott fatüzelésű kazán+puffer tartály van két külön körön. Én ATMega16-al oldottam meg mert az volt a fiókba de ha újra kezdeném biztos vmi ESP-vel csinálnám. Hőmérséklet ugyanúgy 1-wire szenzor, szobatermosztát vmi használt vezetéknélküli cucc aminek a jelét optokapuval illesztettem. Kijelzőnek én 16x2 soros kijelzőt használtam, és mivel nincs bluetooth vagy wifi, így csináltam 3gombos kezelő felelület neki ahol a legtöbb paraméter állítható. A kazán-puffer szivattyút és a puffer-szoba szivattyút egy-egy relével kapcsolom. Hagytam helyet további szenzornak és relének egy későbbi esetleges napkollektoros bővítésre is.

Vezérlés logikája hogy mérem kazán előtt után a hőmérsékletet, különbségéből tudom hogy ég-e a tűz. Ha ég és melegebb a kilépő mint a puffer akkor megy a szivattyú. Pufferből kihordást simán a szobatermosztát jele kapcsolja. Az egészet megfejeltem hisztérizéssel (én idővezérlést nem akartam bár lehet jobb lenne), illetve védelmi funkciókkal (85 fok fellett, 5 fok alatt vagy elveszett szenzor jel esetén minden szivattyú be, illetve egy piezo hangszóró visít). Tanulságos project volt.

Most kiderült hogy nagyon különböző a szobákba a hőmérséklet, a kézi szelepekkel nem tudtuk beállítani, így következő lépés a termofejek a szobákban lesznek. Illetve már egy relé megadta magát (zárlatos lett a szivattyú), köszi az ötletet ezt én is SSR-re fogom cserélni.

(#2) ViZion válasza peby92 (#1) üzenetére


ViZion
félisten

:R
Védelem itt is van, nekünk is kellett termofej. Az emeletre felszáll a meleg így is, szal. még azokkal is néha túllövünk a célon. Puffer-kazán kör nálam gravitációs, nincs szivattyú. Szivattyúsnál jobban lehet a kazán hőfokot tartani, hogy ne kátrányosodjon.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#3) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Zsír :)

A legmeglepőbb az a 2000Ft körüli wifis mikrokontroller volt, lehet beszerzek, főleg, hogy Arduinoval is megy... :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Degeczi válasza hcl (#3) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Attól is függ, mire szeretnéd használni. A cikkben szereplőre tökéletes a legegyszerűbb noname Wemos mini klón, ha azonban táplálsz is róla bármit (pl. szenzort), már mindenképpen jobbfajtát, vmi márkásat (pl. "Lolin") érdemes beszerezni, különben mindenféle problémára lehet számítani az alulméretezett saját tápegysége miatt.

(#5) ViZion válasza Degeczi (#4) üzenetére


ViZion
félisten

A banggood-os verziókról több helyen olvastam, h "picit" mások... :U
Ezzel nincs baj, 3 szenzor még nem a világ vége neki. Hazai beszerzés, eddig ezekkel nem volt gondom.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#6) hcl válasza Degeczi (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Vagy rendes tápot kiépíteni :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) Degeczi válasza hcl (#6) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A boardnak 5V-ot adsz USB-n, és abból egy azon lévő saját tápegysége készít 3.3V-ot, arról dolgozik az ESP chip - és esetleg még amit magad táplálsz, mint pl. szenzorok.
Itt okoz könnyen problémát, h ez nagyon alulméretezett a noname Minik esetén, épp csak el tudja látni az ESP-t. Pl. itt van erről szó: a legtöbb példányra csak 150 mA terhelhetőségű (amit már maga az ESP is képes meghaladni rövid tüskékkel...) táp kerül, ami fölött már gyorsan esni fog a kimeneti feszültsége. Hogy okoz-e ez problémát az adott felhasználásban, az persze mindig egyedi eset, de nem érdemes a sorsot kísérteni.

(#8) hcl válasza Degeczi (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Tudom, mire gondolsz, beszívtam már ezt Arduino klónnal én is. Nem néztem ezt a boardot, de pl. van-e neki külső táplába? Mert akkor nem nehéz elérakni valami értelmes stabilizátort sem. Vagy pl. az sem ördögtől való, hogy az ESP kap 5V-ot, a többi cuccnak meg adsz külön tápot.

Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Degeczi válasza hcl (#8) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Persze, de ennél már egyszerűbb egy korrekt építésű Wemos Minit használni, ezért említettem azt.

(#10) hcl válasza Degeczi (#9) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, nekem van itthon minden normális táphoz, a drágább eszköz meg pénzbe kerül :D
Nem mellesleg megesik, hogy a korrekt stabilizátor sem elég, ami a Minin van, szóval akkor ugyanott vagy, hogy kívül kell a többi elemnek tápot építeni.
És elég könnyen belefut az ember, hogy egy USB táp már úgysem elég.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#11) Degeczi válasza hcl (#10) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A különbség annyit tesz, h mondjuk $3 noname helyett $4-5-ért veszel jobbfajta Wemos-t, de OK, vedd úgy, h nem szóltam, mindenki azt csinál, amit akar.

(#12) hcl válasza Degeczi (#11) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, az tényleg nem sok.
Arduinonál azért sokkal durvább a különbség, ha hivatalost veszel, de igazából a klónoknak nem sok hátrányát láttam eddig.

Mutogatni való hater díszpinty

(#13) Donki Hóte válasza peby92 (#1) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Fatüzeléses kazánhoz minek okos vezérlés?

Ha ki kell salakolni, akkor hangosan szirénázni kezd a rendszer, ha pedig be kell gyújtani, akkor 24 V-ot küld a bal lábad kisujjába? Ha pedig a pincében a maradék fa mennyisége 10 napos tartalék alá csökken, akkor elkezdi villogtatni a nagyszobában a lámpát?

Egy gőzmozdonyt nem úgy érdemes korszerűsíteni, hogy ABS-t, kipörgésgátlót és sperrdiffit teszel rá ;]

Ettől függetlenül minden tiszteletem a témán való agyalás miatt, de ez akkor is csak egy játék.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#14) Graphics válasza Donki Hóte (#13) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Az írás témája pedig egy vegyestüzelésű kazán volt. :)

Az okos vezérlés sejtésem szerint még mindig s szabályozashoz kell.

[ Szerkesztve ]

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 91999 FT - ingyen szállítással

(#15) ViZion válasza Donki Hóte (#13) üzenetére


ViZion
félisten

Hááát, eléggé átolvastad. :B Nem a tüzelést figyeli, hanem a lakás hőmérsékletét. Nem a kazánt vezérli, hanem a keringetést. A kazán nem közvetlenül a lakást fűti, ha így lenne, akkor teljesen jogos, hogy felesleges vezérléssel szórakozni, mert vagy rakok rá, vagy nem.

YT-on ennél még jóval összetettebb rendszerekről is van videó, ahol a vegyestüzelésű kazánnál a huzatszabályozást és a pufferbe keringetést is vezérlik, mert van egy ideális hőfok-tartomány, ahol nem kátrányosodik, nem kormol, hatékonyabban, tisztábban ég. Ez a kazán élettartamban is mérhető. Ha megnézed az árakat, akkor láthatóan nem mindegy, h a kazánod 8 vagy 20 évet lesz kazán.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#16) Wendelke válasza Donki Hóte (#13) üzenetére


Wendelke
senior tag

Felteszem nem használsz vegyestüzelésű kazánt?

Én igen, és pufferrel mint az írás szerzője. Így gratula az íráshoz. :C Az okos vezérléssel egyrészt a hatásfokát tudod a rendszernek növelni, másrészt a biztonságát, illetve a kazán élettartamát tudod növelni a megfelelő kazán vízhőmérséklet szinten tartásával.

Ettől még be kell gyújtani, ki kell hamuzni, és a fát is fel kell dolgozni kazánkészre, de nem mindegy hogy milyen füstöt eregetsz ki a kéményen, és az sem, hogy mennyi fát használsz fel a téli fűtésre. Hozzáteszem, hogy ez csak a pufferes fűtésre vonatkozik, mert egy hagyományos vegyeskazán, puffer nélkül másképp van üzemeltetve.

Szóval lehet ezen poénkodni, csak kár volt, mert jó magyar szokás szerint mindenhez IS értünk, és persze hozzá is szólunk. :W

"Aki hülye, haljon meg" Moldova Gy.

(#17) Donki Hóte válasza Graphics (#14) üzenetére


Donki Hóte
veterán

És ViZion:

Ez van a cikkben:

Pár év után sor került egy alaposabb korszerűsítésre: új kazán és puffertároló lett beépítve.

Nem gondoltam volna, hogy az új kazán is vegyestüzelésű :O

Komolyan mondom, hogy gulagra küldeném a vegyestüzelésű kazánnal fűtőket :(

Falun élek, ahogy a jó vidéki atyafiak által csak büdöspestnek nevezett helyen lévő munkahelyemről közelítek hazafelé, már kb. 2 km távolságból megcsap a vegyestüzelésű kazánok semmivel sem összehasonlítható füstjének az illata :U

A vegyestüzelésű kazánokra nem okosvezérlést kell telepíteni, hogy kettőszázhuszonkettő szempont szerint méricskéljék a puffertárolóban lévő víz hőmérsékletét, a külső levegő nyomását, a szoba páratartalmát, hanem egyszerűen be kell tiltani a vegyestüzelésű kazánokat!!!

Egy vegyestüzelésű kazán felér egy atomtámadással a környéken lakók számára.

Elhiszem, hogy nagyon jó a vegyestüzelésű kazán tulajdonosának az, hogy egész nyáron nem kell költenie szemétszállításra, mert folyamatosan gyűjtögeti a szemetet, kilyukadt gumicsizmát, döglött macskát, hogy aztán az első hűvősebb ősz végi napon az egész környékkel tudassa, hogy igen, neki még mindig vegyestüzelésű kazánja van (még ha okosvezérlés is van hozzá) :W

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#18) ViZion válasza Donki Hóte (#17) üzenetére


ViZion
félisten

Hááát, elég rossz környéken élsz. :P

Nekem van erdőm, veszek is fát, fával fűtök. Kiegészítőnek vannak fűtős klímák. Itt nincs gáz, mivel kellene fűtenem? Tartályos gázat néztük, ott a feltételek olyanok, hogy a mi fogyasztásunkkal nem éri meg, nem kapnánk ócón. Szemétszállítás az van, bár csak 50-75%-os kukát visznek el, mert szelektíven gyűjtünk.

Ahogy írtam, aki egyszer-kétszer vett már kazánt, az tudja, h vigyázni kell rá, mert nem olcsó (400-470k+fuvar). A gumi-nejlon-miegymás lerakódik a falán, csökken a hatékonyság és az élettartam.

Mivel a gulagot említed, gondolom gázzal fűtesz, ezzel is támogatva az agresszor országot. :Y

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#19) tordaitibi válasza Donki Hóte (#17) üzenetére


tordaitibi
veterán

"Komolyan mondom, hogy gulagra küldeném a vegyestüzelésű kazánnal fűtőket'

Kicsit keletebbre pl. Borsod környékén ezt a szlogenedet azért ne harsogjad bele a pusztába mert esetleg veled is begyújtanak :K :D

Látom már a szomorú sorsomat, ráadásul Pest megyébe lakok a Bp. határtól 2 kilométerre és vegyeskazánnal fűtök.
5 éve teljesen legálisan ingyen kapom a tűzifámat, 1. osztályú akácfa, és ez még 4-5 évig így is marad.
Te az én helyembe mennél a Gulágra, vagy szembefordulnál a saját pénztárcáddal és használnád a gázcirkódat?
Ne válaszolj azonnal, adok időt elgondolkodni.

(#20) tordaitibi


tordaitibi
veterán

Röviden próbálom az én sztorimat.

15 éve vettem a putrimat, szó értelmében az, 1927-ben épült sárház amihez 2x toldottak, egyik kisméretű tégla, a másik ytong. A belmagaság 2,25-2,35 méter közötti, nem kell sámli hogy égőt cseréljak a plafonon vagy a föggönyök feltételéhez.
Első évben, ez 2008 azaz nem ennyi volt a gáz ára!! 480ezer FT volt a fűtésem.
Mellbevágott, így kb. 6 év alatt és sacc. 5-6millió Ft beruházással próbáltam valamit helyrehozni.
Nyílászárócserék, 10cm Dryvit, aljzat hőszigetelése, vizesedés salétrom megszüntetése, padlásfödém hőszigetelés, kondenzációs gázkazán beépítése, a teljes fűtésrendszer cseréje.
Ezzel az ingatlant Z energiaosztályból felhoztam valahova F, G szintre és kész, itt a pózna teteje, továbbmászni nem lehet, ebből jobbat lehetetlen.

8 éve beszereztem egy használt vegyeskazánt és ez életem egyik legjobb döntésének bizonyult, azóta a kondenzációs cirkó dísz a falon.
Mert mindig tudtam annyi FÁT, nem gumicsizmát! ​összeszedni hogy kifűtsem a teleket.
Nem tudom mennyi lenne most gázból, 250ezer felett biztos. Marad a vegyes az tuti, pedig én ultrazöld vagyok amúgy. És az a meleg amit egy vegyeskazán csinál, a gázfűtés a lába nyomába nem ér.

Viszont az ingatlannak annyira eltér akár helyiségenként is a fűtésigénye hogy csak a zónázás maradt.
3 zóna, 3 szobatermosztát, ez képes a cirkót vezérelni, elsőbbségi vegyeskazán prioritás, a vegyes teljesen leautomatikázva, nő gyerek és bolondbiztos és ez megfejelve egy saját építésű UPS ami 2 napig elviszi a rendszert atomvillanás esetén is.
Az egész analóg, sajnos nekem a mikrokontroller nem megy de teszi a dolgát 8 éve a rendszer hiba nélkül.

A cikk szerzőjének gratula, amíg az ember elhobbizgat és ennek ráadásul nem kevés gyakorlati és komfort haszna is van addig így tovább.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.