Új hozzászólás Aktív témák

• luciferc

őstag

válasz Gh0sT #60 üzenetére

Tudtommal légköbméterre fizetsz, vagy legalábbis a lakás nagyságának megfelelő a díjazás.
    Igen is meg nem is. Ma már minden társasháznak van egyedi hőmennyiség mérője, vagyis a társasház összes lakója összesen csak annyit fizet, amit elfogyasztott. Ezt az összeget határozza meg a szolgáltató, és a legtöbb társasház esetében légköbméter arányában dobja szét a lakók között.
    DE!
    Maga a nyílászárók cseréje hogyan csökkenti a hődíjat, illetve mi az a költségosztó?
    Az előzőek alapján ha a ház nyílászárói jók, akkor kevesebb hőt lehet fogyasztani, mert minden radiátoron lehet szabályozni az átfolyás mennyiségét, tehát a fűtés szintjét is valamilyen mértékben. Sajnos a legtöbben nem élnek ezzel, inkább kiszellőztetik a meleget. Ez a módszer tehát nem hatékony, minden lakónak okosan kellene használnia. Erre megoldás a költségosztó, ami nem az efogyasztott hő tényleges mennyiségét méri, hanem ha minden lakás minden radiátorára fel van szerelve, akkor az egyes radiátorokon leadott hőmennyiség arányítható, kiváltva így a légköbméter alapú felosztását a központi hőmennyiségmérő által megszabott díjnak. Ez a módszer már egyedileg is jelentős csökkenést hozhat, hiszen ha te nem kiszellőzteted a meleget, hanem elzárod a szelepet, akkor a többiekhez képest kevesebb hőt használsz, így hiába nagy a lakásod, kevesebbet fizetsz.

ezért mondom, hogy ésszel bizony a távfűtéses lakások költsége is jelentősen csökkenthető, bár mindig több lesz mint gázos esetben. Persze ehhez gondolkozni kell, nem pedig hisztizni.

A Távhő szolgáltat ha tetszik, ha nem. A lakásban lerohad a gatyám, ha tetszik ha nem.
    lásd a megoldást fentebb

én olyan valamiért fizetek plusz költséget, amire nincs ráhatásom.
    ez nem igaz, lásd fent.

Nem mondhatom azt, hogy nekem elég a 18 fok télen a 23 helyett. Nem tehetem meg, hogy lekapcsolom a fűtést napközben, amíg nem vagyok otthon, vagy éppen arra a két hétre, amíg síelni mentem.
    de megteheted, lásd fent

Összességében tehát azt kell mondanom, hogy talán a leadott hőmennyiség még arányban is áll a díjakkal, mert mi van akkor ha egy egyedi gázas lakásban non-stop megy a konvektor... biztosan ott is lehetne vakarózni...

Köszönöm, hátha ezt megértik a többiek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés