Hirdetés

2020. július 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#17) frescho válasza robohw (#16) üzenetére


frescho
(addikt)

Részben igaz, az Apple kicsi volt az első hármasból. De a Commodore vagy a Tandy nem volt kis cég. A mérnökök az addigi ismereteik alapján hoztak döntést. Ha a Commodorenál maradunk, akkor a PET nem az első amiben Peddle részt vett. Túl volt már a KIM-1-en és Woznak is segített az Apple I megalkotásánál. Egy új terület úttörői voltak és azon a területen ők voltak a profik. Analógiával egy mai koca síelőn jobb felszerelés van, mint az 50-es években a legprofibb versenyzőn, mégsem mondhatnánk rájuk, hogy amatőrök voltak.

Szemi grafikát lehetett vele rajzolni, mint amilyen később a Norton Commander vagy DBase alapú szoftverek voltak. Kapcsolási rajt elemek nem szerepelnek a karakterek között. Nincs dióda, tranzisztor...

kpbendeguz: Ugyanarról beszélünk más szemszögből nézve. Csak pletkákat lehet olvasni, de a futó fejlesztések és az addigi munkássága alapján két dolog látszik. Agresszív árpolitikával akart tovább terjeszkedni. Ebben a VIC-20-at a C64 váltotta volna le. Közben készült a lefelé terjeszkedésre. A TED széria a C64 alatti vonalat támadta volna meg. Ez managelték félre és a C116 helyett készítettek belőle C16-ot és Plus/4-et.

Hogy mi a közös a kettőnk állításában? Az, hogy az árcsökkentés és az agresszív terjeszkedés pénzbe került volna. Irvin Gould pénzt akart kivenni, nem visszaforgatni, vagy ne adj Isten még lóvét betenni. Ez már évek óta vitás kérdés volt közöttük. A két nézőpont (fejlesztés+terjeszkedés vs. pénzkivétel) vezetett el Tramiel távozásához. A végső nagy vita a C64 árcsökkentésének CES-en történő bejelentésén robbant állítólag ki, de ez már csak a jéghegy csúcsa lehetett. Volt ott korábban is bőven vitás kérdés, mint pl. a PET jet kérdése.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.