2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Home computerek - 2. rész

A home computerek első szériája után nem sokkal eljött az idő, amikor megfizethetővé váltak a gépek.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Jó lenne ráfogni a BRSZK-ra, hogy nem értem rá mellette írogatni, de az igazság az, hogy nem jött az ihlet. A kiállítás annyiban segített, hogy pár történet vissza-vissza tért és így már megvan az inspiráció, hogy a hónapok óta félig kész írást befejezzem.

Az első részben három gépről írtam részletesebben. Most is ezt fogom tenni két ok miatt. Először is azért, mert egyszerűen még a gyártókat sem tudnám felsorolni, annyian voltak. A második ok az, hogy szinte csak a Texas Instruments-Commodore árháborúról fogok írni. Pár további modellre fogok hivatkozni, ezeknek egy részét majd egy másik cikkben tervezem bemutatni.

A PET, TRS-80, Apple II trióra jellemző volt az alacsony integráltság. Mindegyik több tucat alap logikai áramkörből épült fel. Az is elmondható róluk, hogy a képességeik limitáltak voltak. Csak az Apple tudott színeket megjeleníteni, a kis- és nagybetűkkel mindegyik küzdött, és a hang terén sem álltak túl jól. A következő generációnál ezeket a hiányosságokat már igyekeztek kiküszöbölni. Néhány fő jellemzőjük:

- Céláramkörök megjelenése: glue, hang, videó...
- Színes megjelenítés.
- Kis- és nagybetűk kezelése, tipikusan 40x25 karakterrel.
- A csipogónál fejlettebb hangkeltő, többszólamú generátorral.

Természetesen a piacon egyszerre versenyzett a régi és az új generáció. Több gyártó indult olyan modellel, ami átmeneti volt a kettő között. Két példa, hogy mire is gondolok:

- Az Apple fejlesztette a II-es szériát, de csak apránként haladtak előre. Ebből az írásból ezért (és azért is, mert máshová pozicionálták őket) kimaradnak az Almák.
- A Sinclair ZX-80 nem teljesítette a fenti feltételeket, de még az egy éven belül következő ZX-81 is csak a fent leírtak egy részét teljesíti. Az integráltság (ULA) mellett nem lett okosabb, de cserébe nagyon olcsón lehetett megvásárolni.

Volt még sok további gép, amit itt sokan megemlítenétek. Többek között ott a Spectrum, ami már teljesítette a fenti feltételeket a csipogó kivételével, de a többi angollal megérnek egy külön cikket. Egy nem teljes lista a Speccí mellé: Amstrad CPC, Oric, BBC Micro...

A következő oldalon ismertetett három gépre viszont már igaz az összes kitétel. Ráadásul mind a három részt vett az USA-ban kirobbant árháborúban. A nemzetközi helyzet persze fokozódott, mert az egészet áttételesen rá lehet fogni Sinclairre és a japánokra. De nem akarok előreszaladni, következzen a három kiválasztott:

- A Texas Instruments TI-99/4A 1981-ben jelent meg, de a közvetlen előd már '79-ben a piacon volt. A felépítése elég bonyolult, de 16 bites processzorral és sok céláramkörrel rendelkezett. Az árpárbajban először a kezdeményező, majd egyre inkább a védekező szerep jutott a gépnek.
- Az Atari 8 bites széria a korai második generációs gépek közé tartozik. A konzolok között etalonnak számító VCS mellé érkezett. Fontosnak gondolom, mert jól be lehet rajta mutatni, hogy mennyire számít az ár, a piaci környezet, a jó időzítés is a gép tudása mellett. Inkább csak szenvedő alanyként vett részt a történtekben, de a szappanregény későbbi részeiben többször elő fog kerülni.
- A Commodore VIC-20 kicsit kilóg a sorból, és azt hihetnétek, hogy eleve vesztes helyzetben kezdett: Később érkezett és a tudása is kisebb volt, mint a többieknek. Mégis több, mint 1 millió darabot adtak el belőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.