Hirdetés

2022. augusztus 15., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
nagyúr

Jaja, nagyon igazad van! Hollywood tiszta idiótának nézi az emberiséget... :W
Legutóbb a Mentőexpedíción buktam ki. Amikor a srác egy tűzőgéppel magyarázza a parittyaműveletet (pályamódosítás, gyorsítás stb.) a NASA igazgatójának! :Y :W

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#2) Zolaash


Zolaash
aktív tag

:B :K

Rip and tear

(#3) Käytöskukka válasza Zolaash (#2) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Nagyon helyes, pont ez a DVD kiadás nekem is megvan, Őrzöm, mint a lovag a Grált az Indiana Jonesban.

(#4) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Bárcsak mindössze ez lenne a baj hollywooddal. :D

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#5) joysefke


joysefke
veterán

Nem kell az Interstellart ennyire habos szájjal védeni, volt éppen elég logikai (és fizikai) bukfenc benne.
Ettől függetlenül, no meg a szórványos liberális agymosástól eltekintve ami elő-előfordul benne még a bőven jó kategóriába tartozik (IMAX-ban néztem).

J.

[ Szerkesztve ]

(#6) Käytöskukka válasza joysefke (#5) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Az első mondatban írtam, hogy ez a bejegyzés nem konkrétan erről a filmről szól. Az elsőben!!!
Írhattam volna az Event Horizont is, abban is benne van a papírlapos dolog. Hagyjuk már a habzó szájú támadásokat. Így is elég sok habzó száj van itt mindenfelé. Trollkodni meg nem ér.

(#7) t72killer válasza Syl (#1) üzenetére


t72killer
titán

Sajna az egész világ ebbe az irányba tart. Egyetemen hallottam olyan előadót, aki 4x megismételte egy bevezetőelőadás alatt, hogy a félévenkénti két alkalom az a 4éves képzés alatt 8, mindezt olyan sebességgel, hogy a tej megaludt a szájában... :W. Aztán a másik véglet, amikor a 4. fejezet közepén található diffegyenletrendszertől kezdjük tanítani a kvantumfizikát, mert a korábbiak ugye óvodától kezdve adottak. Kihalófélben a "szellemi középosztály", van zokni és van aki korábbról már szerencsésen betárazott tudásból:(

A filmtermés ezt követi le, számomra kb évi 1 művet tartok nézhetőnek (a természetfilmeken kívül). Amúgy érdekes, elég sok gagyi film termett már a 70-80as években is, de valahogy kisebbnek érzem a régi filmek között a selejtarányt. Egy piszkos 12-t pl bármikor újranézek, még akár a remake-eket is.

[ Szerkesztve ]

Mindíg meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#8) Rive


Rive
addikt

Hát, nekem ennél a másik szokásos filmes trükk (amikor afféle szenzoros flooddal fedik el a történet hiányosságait - esetenként teljes hiányát) jobban fáj.

Illetve kifejezetten a felhozott problémával kapcsolatban nekem a filmet magyarázó félművelt okostónik sokkal inkább az agyamra mennek, mint az, ha szájbarágósan magyaráznak el valamit egy efféle filmben.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#9) Käytöskukka válasza Rive (#8) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Az Annie Hall-ban mekkora, mikor a mozipénztárnál a sorban mögöttük valami barom próbál okoskodni, Alvy meg csak húzza fel magát rajta, aztán végül odahívja a rendezőt, hogy szembesítse vele a mögöttük álló okoskodót.
"Istenem, ha minden ilyen flottul menne!"

(#10) buherton


buherton
őstag
LOGOUT blog

Ez a szellemi szint nem csak a filmekre, hanem a humorra is vonatkozik. Ha valaki kicsit több tudást igénylő viccet süt el, akkor már nem biztos hogy értik. A stand-uposok is azért ilyen népszerűek, mert az egység sugarú user is megérti. Nem kell hozzá semmi.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#11) buherton válasza Rive (#8) üzenetére


buherton
őstag
LOGOUT blog

Ha jól értem a bejegyzést, akkor elsősorban nem az okozattal, hanem az okkal van problémája az írónak.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#12) Polllen


Polllen
nagyúr

Én sem kedvelem, ha mindent a számbarágnak egy filmben, de ha a nagyközönségnek készül, húzni kell egy határt. Azt el kell feltétlenül magyarázni, ami szükséges az események megértéséhez.
Az Interstellar-ban pl. pont jól húzták meg ezt a vonalat. A vissza a jövőben pedig fel sem tűnik, hogy Marty mennyire laikus, mivel egy átlagos kölyök.

Szóval én nem dőlök a kardomba, mert elmagyaráznak valami olyat, amit már tudok. Én sem úgy születtem, hogy tudtam mindent. A probléma ott kezdődhet, ha az embert nem hagyják gondolkodni. Ha elmagyarázzák 23. alkalommal is, hogyan működik a féreglyuk, az nem probléma. Ha egy jól felépített csavaros sztoriban idő előtt hagynak rájönni a megoldásra, az baj.

Amúgy semmi szükség mások minősítésére sem.

"és odaszalad egy férfihoz: Apám! A férfi átöleli: Fiam! aztán odafordul a 3 főszereplőhöz: Ez az apám."

Egy gyerek pontosan így viselkedik. Téged is akkor minősítsünk, hogy ennyit sem tudsz? :P

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#13) Käytöskukka válasza Polllen (#12) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Persze, megértem én. Itt lehet hogy nem a legjobb példákat hoztam fel, csak ezek voltak a legszembetűnőbbek nekem. Az a baj, hogy mindenhová beférkőzött ez a magyarázás.
Pl pont tegnap este nézem a Supernatural 6. évadot.

*SPOILER*

A Sam elmonjda Deannek, hogy már egy éve visszatérrt, de nem szólt neki, mert látta, hogy végre normális élete van a barátnőjével és annak a gyerekével. Dean eléggé ki van emiatt akadva. Egy vadászat miatt elmennek Bobbyhoz, Dean lép be először, Bobby nagyon örül mikor meglátja, kb egy éve nem is beszéltek. Aztán belép Sam, Dean mereszti a szemét Bobbyra, kb ilyen "na ezt figyeld" arccal. Sam biccent Bobbynak, Bobby biccent Samnek:
- Helló Sam!
Aztán bocsánatkérően ránéz Deanre és világos, hogy ő is tudta, hogy Sam visszatért. Aztán Dean megkérdezi:
-Te is tudtad, hogy Sam egy éve visszatért?
-Igen, tudtam.

Igen, én, a néző is azonnal rájöttem, mikor csak félvállról köszöntél Samnek.

*SPOILER VÉGE*

Szóval a lényeg, hogy nem kell mindent elmagyarázni a végletekig. A film egy vizuális műfaj, mutasd és ne mondd, ha nem muszáj.

(#14) Polllen válasza Käytöskukka (#13) üzenetére


Polllen
nagyúr

No várj, itt megint arról van szó, hogy az egyik karakter megdöbben és így reagál mérgében. Amúgy ha jól rémlik abban a mondatban volt bőven szemrehányás/bosszankodás is, ami teljesen életszerű. Ezt várjuk el általában tőlük.

Amúgy a Supernatural-t szeretem, követem is, de azért nem a legek legje. Vannak jó pillanataik, jó csavarok, de sokszor nem tudnak magukkal mit kezdeni és csak úgy mennek a semmit mondó epizódok.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#15) Käytöskukka válasza Polllen (#14) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Akkor én magyarázok bele túl sokat ezekbe az "elmondjuk, amit az előbb megmutattunk" dolgokba.

(#16) D1Rect


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Én kérek elnézést az autószerelők, gipszkartonozók, bolti eladók nevében, hogy nem követik az elméleti tudományokat.
Nagyon sajnálják, de semmi szükségük az életükhöz erre a tudásra, de ők is szeretnék érteni a filmet.
Tényleg, bocsi.

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#17) joysefke válasza Rive (#8) üzenetére


joysefke
veterán

Ezzel én is így vagyok, ha már választani kell, akkor inkább magyarázzák el szájbarágósan, de a dolognak legyen füle farka és a film akkor tartsa is magát ahhoz, mintsem hogy valami áltudományos halandzsát hordjanak össze kutyafuttában.

Ettől eltekintve a szájbarágásnak is hihetőnek kell lennie. Az ha egy NASA pilótának több hónapnyi utazás után kell elmagyarázni, hogy a fekete lyuk, ami az úticéljuk hogyan működik, hogyan akarják a misszió keretében használni, az számomra nem hihető (nem emlékszem már pontosan jelenetre, de kb. ez volt a lényeg).

Ehelyett be lehetett volna rakni egy olyan jelenetet, hogy híradó egy rövid összefoglalót tudósít az űrhajósokról és az egyik űrhajós, vagy a földi személyzet dióhéjban elmondja hogy mi van.

Persze ez egy kicsit már kákán is csomót keresés kategória, de akkor is, ilyesmire lehetett volna figyelni.

J.

(#18) Käytöskukka válasza joysefke (#17) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Na te jobban megfogalmaztad. Nem azzal van a baj, hogy bizonyos dolgokat érthetőbben is elmondanak egy filmben, hanem hogy néha minden egyes apró dolgot akkurátusan elmagyaráznak. Igen, egy mozifilm arra való, hogy jó sokan megnézzék, ne érezze már magát rosszul egy nem magasan képzett valaki de azért legyen már hihető a dolog. A híradós példa például nagyon jó.

Az a baj, ha azt érzed a film közben, hogy jó, hogy időnként nem fordul a kamerába a szereplő, hogy: Most nagyon szomorú vagyok, mert ez meg ez történt (Basszus most esett le, hogy a Családi titkok vagy micsoda az pont ilyen, hogy elmondja a szereplő a kamerába, hogy: Áthívtam Bélát beszélgetni, mert ez meg ez van és meg akarom vele beszélni. Aztán látjuk, hogy beszélgetnek errről meg erről. Aztán Béla mondja a kamerába, hogy: beszélgettünk erről meg erről. Jesszus!)

(#19) Rive válasza joysefke (#17) üzenetére


Rive
addikt

Az a film kifejezetten azért készült, mert egy saját elmélettel házaló kutató magyarázni akart, és talált hozzá rendezőt meg - mivel a cucc eladhatónak tűnt - pénz is került a projekt alá.

Nem az ölte meg azt a filmet, hogy az a magyarázni akarás annyira kikandikált. Azért vált hihetetlen sebességgel tabuvá majd' mindenhol, mert elfogadhatatlan mennyiségű troll kezdte ontani a 'de ez az igazi, a hiteles, a tudományos' hülyeséget saját alapok nélkül, viszont a mögöttes kutató vitát nem tűrő biztatásával.
Effélére viszont minden komoly helyen elég háklisak - a tudomány nem marketing dolga.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#20) joysefke válasza Rive (#19) üzenetére


joysefke
veterán

Na, a mögöttes dolgokról én semmit nem tudtam/tudok :)

SPOILER VESZÉLY

Én addig próbáltam természettudományos nézőpontból szemlélni a filmet, amíg át nem lépte a főszereplő az eseményhorizontot, addig a pontig a film a sok kisebb nagyobb logikai (és fizikai) bukfenc ellenére szerintem elég jó volt és a paraméterek megfelelő (megfelelően extrém) megválasztásával a film a fizikához eléggé hű marad.

Az egyébként elhangzott a filmben, hogy a Gargantua eseményhorizontjának rendkívül gyorsan kell forognia, hogy a legközelebbi bolygó stabil pályán, szinte az eseményhorizont határán tudjon maradni?
15 percig ezen emésztettem magam a moziban, míg elfogadtam, hogy akkor, bár nem emlékszem, hogy mondták volna, de biztosan forog az a fekete lyuk.

A másik pedig az, hogy a fekete lyuk körül, de nyilván belső bolygón kívül keringő izzó korong (accretion disk, mi magyarul?) fénye akkora eltolódást szenvedne a kék felé, hogy megsütné a belső bolygót.
(és még van pár ilyen bukfenc)

Onnantól kezdve hogy átlépte a főszereplő az eseményhorizontot én feladtam a tudományos nézőpontot és csak mint egy fantazmagóriát néztem tovább... Igazából annak sem volt rossz, de azért remélem egyház nem fog épülni rá :))

J.

[ Szerkesztve ]

(#21) joysefke válasza joysefke (#20) üzenetére


joysefke
veterán

A másik pedig az, hogy a fekete lyuk körül, de nyilván belső bolygón kívül keringő izzó korong (accretion disk, mi magyarul?) fénye akkora eltolódást szenvedne a kék felé, hogy megsütné a belső bolygót.

Megkövetem magam, a fölső kijelentés a Gargantuára pont nem igaz (nem kell jelentős kékeltolódás) legyen.. :B
Ettől eltekintve is sok bukfenc volt

[ Szerkesztve ]

(#22) Syl válasza joysefke (#20) üzenetére


Syl
nagyúr

Mintha nem fekete lyukról, hanem féregjáratról lett volna szó a filmben.

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#23) Rive válasza joysefke (#21) üzenetére


Rive
addikt

Beírtam, hogy miért rakták bele, de a többi sz'tem offtopik itt...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#24) Käytöskukka


Käytöskukka
újonc

Ki is vetttem a filmet a bejegyzésemből, mert annak csak egy kis jelenetét hoztam fel, mint a cikk lényegére egy példa és nem akartam a filmről szóló vitává dagasztani a kommentfalat.
Na mostantól ON!

(#25) joysefke válasza Syl (#22) üzenetére


joysefke
veterán

Mintha nem fekete lyukról, hanem féregjáratról lett volna szó a filmben.

A féregjárat túloldalán a Gargantua egy szupernagy tömegű fekete lyuk volt, léte a fizika jelenlegi állása szerint több mint elképzelhető, a film pedig egész jól bemutatta a a fekete lyuk eseményhorizontján kívül megfigyelhető fizikai jelenségeket:
-Gravitációs lencse
-Árapály jelenség
-Idődilatáció
-akkréciós korong
stb.
A vöröseltolódás bemutatására már nem emlékszem, illetve a feketelyukat körülvevő Foton-pályák bemutatására sem (bár lehet hogy impliciten valamilyen effektben benne volt, tudja a fene már).

Ezek a jelenségek megléte a fekete lyuk közelében a fizika jelenlegi állapotában eléggé elfogadottnak számítanak, tehát amikor ezekről volt szó én arra koncentráltam, hogy mennyire adja vagy nem adja jól vissza a film a jelenlegi ismereteinket.

Az hogy a filmben a Gargantua a fekete lyuksága mellett még mi volt, az a science-fiction műfajának inkább a "fiction" részéhez tartozik, ezért onnantól kezdve, hogy a főszereplő beleesett a Gargantuába és kikapcsoltam a fizika receptoraimat és hagytam kibontakozni a mesét (ugyanezt tettem a mesés átkeléssel a Naprendszerünkből a Gargantua rendszerébe).

Féreglyukról, tér meg időutazásról illetve annak a fizikailag reális ábrázolásáról szvsz fölösleges beszélni, mert ezek megléte az én ismereteim szerint jelenleg semennyire sem bizonyított. Szóval én a Gargantuára mint egy szupernagy fekete lyukra tekintek, ez eddig a science fiction-nek a science része, hogy emellett még mi lehet,illetve hogy mi lehet az eseményhorizontján belül az pedig a science fiction-nek a fiction része.

[ Szerkesztve ]

(#26) Käytöskukka válasza joysefke (#25) üzenetére


Käytöskukka
újonc

Megint egyet kell értenem. Volt, amit tényleg valósághűen mutattak be és volt, aminél a fantáziájukra hagyatkoztak a készítők és kész. Ezért nem dokumentumfilm, hanem science fiction. Az a baj, hogy sokan a fiction részbe kötnek bele, hogy "Az nem úgy van, az nem úgy néz ki, az lehetetlen, stb"
Kábé akkor baromság ezekbe belekötni, mint pl, (hallottam, állítólag megtörtént) Valaki a Gyűrűk ura nézése közben azon akadt ki, mikor Gandalf hívja a lovát, hogy elmenjen él segítséget kérjen a gondoriaktól a Helm szurdoki csatában, hogy olyan ló nincs is. :W Varázslók, hobbitok, tündék meg a többi az van, de olyan ló az nincs, az hülyeség.
Na kb ennyi értelme van ezekről vitatkozni.

(#27) lezso6 válasza Käytöskukka (#26) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Ez így igaz. Nem értem miért kell széttrollkodni egy filmet, az egy film. Nincsenek benne téveszmék. A sci-fi tudományból és fikcióból áll, az intersparban pedig mindkettőt megkapod a pénzedért. Mondjuk én lehet kicsit elfogult vagyok, mert nagyon szeretem a sci-fi műfaját, ami egyébként nem feltétlenül lézerpisztolyból és űrutazásból áll.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#28) Rive válasza Käytöskukka (#26) üzenetére


Rive
addikt

Az a baj, hogy sokan a fiction részbe kötnek bele...

Ezzel a filmmel pont az volt a baj, hogy veszett sokan - még tudományos fórumokon is! - troll-lázadás szintjén kötötték az ebet a karóhoz, hogy igenis minden részlete pontos és tudományos.

Valahol itt a fórumon a film dícsérete mellett le mertem írni, hogy nem is, aztán majd' kiátkoztak. Vicces volt.

A 'kemény' sci-fi, mint irányzat egyik fő élménye (könyvben és filmben is) pont az, hogy lehet a tudományos oldaláról is beszélgetni, gondolkodni. Az Interstellar esetében (a troll-had érkeztéig) lehetett - mert annak a filmnek volt tudományos része.

Aztán, mivel mégse lehetett róla beszélgetni, megdöglött.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#29) Simi87


Simi87
senior tag

Legkisebb gond lenne, ha csak a muricai filmek lennének ilyenek. Kb. minden második embernek 4X kell elmondani a mondokámat. Ha az ötödiket úgy kezdem, hogy: 4x qrva szépen elmondtam, csapó 5…
akkor én vagyok a hülye bunkó.
Már teljesen átszoktam az európai filmekre, nagyon kevés holivúdi filmet nézek. Sorozatokat persze falom. :)

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.