Új hozzászólás Aktív témák
-
somag
tag
válasz valenteen12 #69 üzenetére
Nem tudom, hogy mi köze van hozzá, de nekem is ez volt és csak akkor ment fel rendesen, ha 2 sata-s vinyó volt rádugva.
Amikor 1-el próbáltam, meghalt a pat telepítésénél. -
somag
tag
Válasz magamnak és annak aki szeretné használni pendrive nélkül.
Pendrive nélküli használat:
Ezt a leírást azért csináltam, mert másnál is működhet. Erre persze nincs garancia, amíg más nem teszteli.
A telepítéssel a leírás alapján mentem végig (részben).
Ott vannak a letölthető fájlok./Lehet, hogy egyéni sajátosság, de amikor 1 hdd volt ráduva a gépemre akkor a pat fájl telepítése minden esetben elszállt, így maradt a 2 HDD /
Win 10 laptopon csináltam az előkészületeket, usb pendriveokat.
Szóval, ami kell:
- 2 hdd (nálam ez egy hdd és egy 120-as ssd, mert, ha csak az egyiket tettem be elszállt a pat telepítés)
- 2 pendrive (ideiglenesen)(elég 1 is, de akkor 3-szor kell kiírni)
- usb-s külső hdd tok (ideiglenesen)
- balenaEtcher program a boot usb írásához.(nem kell utána mókolni.)
Az előkészületek:
Az első pendrivera bootolható gparted iso kiírása a balena progival.A 2. pendrivera mehet a loader kiírása a balena progival. (Ha befelyezte, nem kell semmit állítgatni, átírni. Bootol.)
Szerverben mindkét merevlemez. SATA 1-en a HDD és SATA 2. portban az SSD.
(Ha nem a HDD volt az 1. helyen akkor meghasalt a móka a végén)
Boot a gparted penrdiveról.
Mindkettő merevlemezen 1db elsődleges partíciót hoztam létre és formáztam. HDD ntfs-re, ssd fat32-re.
Leállítás.
Boot a loaderrel, telepítés a leírás szerint.
Ha kész, leállítás.
SSD ki és be a külső hdd tokba.
SSD-re mehet a loader kiírása a balena progival. (Ha befelyezte, nem kell semmit állítgatni, átírni.)
Lehet visszatenni a szerverbe. A másik HDD sata kábelt lehúzva (csak ez legyen a rendszeren) boot a gparteddel.
Jelzi a gparted, hogy vmi hiba és javítaná. Javítsa, majd az unallocated (nem használt terület formázása ext4-re.
Ha kész, akkor leállítás.
Mindkét merevlemezt bekötni, pendrive nincs a gépben irány a bios.
Be kell állítani, a boot sorrenet hogy arról a merevlemezről bootoljon először amelyikre a loadert tettük a külső hdd tokkal.
Boot, indul.
A webes felületen jelzi, hogy új hdd miatt hiba és javítja. Javítás után látja mindkét merevlemezt és mehetnek raidbe. Nálam az SSD-re ment a loader. A maradék, utólag formázott ext4-es területet látja a dsm, míg a boot rész láthatatlan lesz, így nem barmolhatjuk szét.
Teszt. Restart.[ Szerkesztve ]
-
somag
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek!
Minden felmegy szépen, de ha a pendrive nincs a gépben akkor ha restart van keresi a grubot. Ez normális?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Házimozi belépő szinten
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T470, 14" FHD IPS, i5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1
- Lenovo Thinkpad T470, 14"HD, i5-6200U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év gara
- Lenovo Thinkpad T460, 14"HD/FHD, i5-6200U CPU, 8GB RAM, 256GB SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év garanc
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500