Új hozzászólás Aktív témák
-
_Atesz
addikt
A bojlerhez külön vezetékek mennek szabvány szerint, azt nem lehet se megszakítani, se leosztani. Mindenesetre mint megoldás biztos jobb a semminél, ha onnan le van osztva, de ez nem szabványos. (ideiglenesen, mondjuk festésig ok, de akkor festés előtt tessék behúzni egy plusz földelést)
Még amit lehet, az a nulla vezető átkötése dugaljon belül a földelésre, az a feltétele, hogy utána nem szabad egyesíteni, vagy felcserélni a vezetékeket. Továbbá az átkötő vezeték keresztmetszete nem lehet kisebb, mint a nulla vezetőé. Bármilyen meglepő, de ez is szabályos. (persze ez esetben is fáziscerkával, multiméterrel ellenőrizni kell az akció után, nehogy meglepi legyen..)
Szerk: bármit is követsz el, áramtalaníts először és tájékoztass minden otthonit, hogy mi zajlik, nehogy valaki visszanyomja a kismegszakítót, miközben épp markolászod a fázist..
[ Szerkesztve ]
-
_Atesz
addikt
Itt tessék reklamálni első körben: link
Szerintem rendben van a dolog, elég figyelmeztetést adtam, illetve védelmi ajánlást. Azt is leírtam, mindenki saját felelősségére végezze. Ráadásul nem kötelező..
Tényleg ennyi erővel a féleszűeket ne engedjük ki az útra, ne adjunk a kezükbe kést, stb. Ugyan már.
Ez egy egyszerű ellenőrzés. -
_Atesz
addikt
válasz Blindmouse #19 üzenetére
Leírtam világosan mit és hova kell kötni, milyen méréstípust kell választani a műszeren. Megint csak az van, hogy a 0 műszaki érzékkel rendelkező emberek figyelmeztetve lettek.
Ennyi erővel konnektor közelébe se kell engedni a műszaki analfabétákat, hátha egy darab drótot dugnak bele..[ Szerkesztve ]
-
_Atesz
addikt
válasz Blindmouse #17 üzenetére
Aki 500ft-os műszerrel mér, az a 0 műszaki érzékkel rendelkező ember kategória, őket már a bevezetőben megkértem ne végezzék el a műveleteket. Egyébként még az sem okoz áramütést, max. hamar elromlik.
A leggagyibbnak is van szigetelése.. -
_Atesz
addikt
Akkor amit használsz APC "cucc" RJ11-es csatival, azt próbálnám meg első körben a barátod szüleinél.
lócitromHa van multiméter, akkor meg tudod mérni mennyi is az a feszültség, ami ráz. Ha 50V-nál kisebb (jobb ha 24V alatt van), az még törpefeszültségnek minősül. Nekem is ráz kicsit a külsős vinyóm, de nem vészes. Ugyanígy ráz a bejövő UPC koax vezeték is.
A kislámpádnál lehet komolyabb a baj, annak nem szabadna ráznia.[ Szerkesztve ]
-
_Atesz
addikt
Ez nehéz ügy. A telekomról röviden, tömören a következő a véleményem: tré-home. Szörnyű az a cég.
A hozzáállásával, az eszközeivel, szakértelmével, az elavult telefonos internethálózatával, mindennel együtt egy rakás....
Amúgy APC márkát javaslok, ha a telefonvonal szűrése hibát okoz, akkor a modemből kijövő LAN vezetéket kell leszűrni: link
LaudaAz még nem nevezhető földelésnek. Erre meg van a szabvány, hogy hogyan kell kivitelezni.
Használj hozzá direkt erre szánt földelő rudat/rácsot/lemezt. Megfelelő mélységig kell leverni ezt és persze megfelelő keresztmetszetű vezetékkel kell csatlakozni rá, a levert földelő test felületének a mérete is számít.
Egy kis írás hozzá: link doksi link[ Szerkesztve ]
-
_Atesz
addikt
Ha betartod amit leírtam, nem lesz bajod.
Villanyász szakmám is van, tudom a mikéntjét. Azt is tudom, hogy itthon nem divat betartani a munkavédelmi előírásokat..
Ha nincs földelés egy mosógépnél, kádnál, PC-nél, stb, az sokkal nagyobb veszéllyel jár.
sanyiksaborzRészben igazad van, mindenkinek meg kell találnia azt a szakit, aki megbízható. Ebben nem tudok segíteni, biztos szerelt valaki rokonnál, ismerősnél, tessék elkérni a telefonszámot.
Amiért írtam a szakembert és ez nagyon fontos, az az, hogy ne kezdjetek el babrálni a hálózattal, mert veszélyes.
Láttam rossz szerelést szakiktól is, de sokkal gyakoribb, amikor Józsi bácsi követi el ezeket. Tehát csak az a Józsi bácsi legyen kihívva, akinek tényleg ismeritek a munkáját. Aki csak "már csinált ilyet", ne legyen elég.
SethdobaloahEzt írtam: A nulla és a védőérintkező közt 0V (védőnullázás esetén), 1-5V (védőföldelés esetén) az érték.
Ez még a kalsszikus védőföldelésnél szokott lenni, amikor a bejövő nulla van leosztva, akkor nem jellemző.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla