Új hozzászólás Aktív témák
-
DarthSun
nagyúr
válasz Szirtimorc #33 üzenetére
Összességében én is jobban kedvelem amúgy a W8.1- et
Bár a Xeonra 10- est tettem bizonyos dolgok miatt, és a retro XP- t, ami feelingesebb rajta...A 3 test probléma nem megoldható.
-
Szirtimorc
senior tag
Köszi! Én is úgy érzem
Már olvasom is!
A proci hűtőm nagyon tákolmány lett azokkal a hatlapfejű csavarokkal, de nem találtam semmi normálisabbat itthon. Szebb (Noctua, Cryorig C7) hűtő meg a világ pénze, így maradt a turkálós doboz. Szerencsém volt a házzal, belefért a nagy EEB-s alaplap, csak a távtartóhelyek egy részét kellett újrafúrni.
Win 8.1 van rajta, az újabbakkal nem tudok megbarátkozni. Az IPMI modul már úton van.[ Szerkesztve ]
Az ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
DarthSun
nagyúr
válasz Szirtimorc #31 üzenetére
Szuper gép Sztem elleszel a 10C/20T procival is egy darabig
Közben én is házba építettem, - Power on fotó - , meg tesztelgettem egy másik blogban.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
DarthSun
nagyúr
Értem, köszi. Nem háborgatom, BIOS- át nem írom felül, nem is frissítem újabbra sem(vagy régire, mert lehet hogy az jobb). Örülök hogy működik szépen, ennél nem kockáztatok - bár sok lap BIOS- át frissítettem már.
P/C/T state van benne amúgy.A 3 test probléma nem megoldható.
-
DarthSun
nagyúr
válasz Bile Demon #27 üzenetére
Ok, nagyjából értem.
Egyébként ha le van fixálva az órajel, a VRM terhelő árama akkor is ugrál a tényleges CPU használat függvényében - akkor nem is érdemes fixálni, csak olvastam valahol hogy az impulzusszerű terhelés nagy terhet ró a VRM- re - onnan jött ez nekem, de akkor nem kell foglalkozni vele.
-
Bile Demon
őstag
Igen. Értem. Nálam a BIOS-ban minden lehetséges energiatakarékos funkció engedélyezve van. A package C6 is, az biztos. Illetve még a VRM-nél is úgy van beállítva, hogy kis terhelésnél lekapcsolja a felesleges fázisokat. Az LLC manuálisan LLC1-re lett téve, hogy a legNAGYobb legyen a droop. (Auton valami közepest használt az MSI lap. )
Hiába esik lesz a fesz terhelésre 1.8V-ról akár 1.7V-ra a procinak nem gond, mert belül kistabilizálja magának az 1.15V-ot. Kb. min. 0.5V különbség kell, hogy tudjon stabilizálni.
Cserébe, amikor megszűnik a terhelés, akkor nem ugrik fel nagyon 1.8V fölé. Ha aggresszívabb lenne az LLC, akkor jelentősebb pozitív fesz. tüske alakulna ki a terhelés megszűnésekor (és eleve magasabb szintről is ugrana fel/vissza). Szerintem az se okozna gondot, mert láttam sokan meg szokták emelni ezt az 1.8V-ot akár 2-re vagy nem is tudom meddig. Extrém OC-nál számít, hogy 2V-nál (+11% fesz.) az áram is 11%-al csökken. Illetve akkor magasabb Vcore célozható meg.Egyébként ha le van fixálva az órajel, a VRM terhelő árama akkor is ugrál a tényleges CPU használat függvényében.
Bruhe
-
DarthSun
nagyúr
válasz Bile Demon #23 üzenetére
BIOS- ban van : CPU P/C/T state. EIST- et nem találtam.
Win alatt úgy próbáltam, ahogy leírtad - nálam hatástalan.
Nem gond, kiegyensúlyozottra téve a nyugalmi 1.2GHz megy, terhelve pedig felugrik.
XP alatt pedig allcore 2.6-2.8GHz- en jár, terheléstől függően.
Jó lesz ez akkor, ha az van hogy nem nyírja a VRM- et...A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bile Demon
őstag
Simán lehet fixálni az órajelet, a desktop Haswellnél. Szerintem Xeonnál is, ha megvannak a BIOS opciók.
EIST OFF (szorzó állítgatás)
C state OFF (órajel kapuzás, részleges táp lekapcsolás, core parking)Ja még egyszerűbb a Windowsban limitálni a minimumot, most próbáltam, működik:
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
DarthSun
nagyúr
-
DarthSun
nagyúr
válasz Bile Demon #19 üzenetére
Aha, akkor azért volt gyanús már az első bekapcsoláskor hogy a lap 1.8V- ot mutat a CPU- ra. Mondtátok is a retro topikban hogy az nem rossz kijelzés, hanem tényleg annyit kap kívülről, aztán ossza be magának. Más rendszer. Meg akkor emiatt nem is tudta a Win fixálni, hiába is erőlködtem.
Ez alapján a Haswell még annál is jobb, mint amit eredetileg gondoltam róla.
Mivel nekem sosem volt, nem ismertem. Kössz ismét az értékes információt, megnyugtató.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bile Demon
őstag
Semmi baja nem lesz a VRM-nek. Főleg Haswell esetén. Ott konstans 1.7-1.8V feszt kap kívülről az alaplaptól a proci és chipen belül vannak a VRM-ek (magnak, cachenek, mem vezérlőnek külön fesz.-ek). A gépemben 7 éve "nyírja a VRM-et az ugrálás". Teljesen stabil ugyanazokkal a beállításokkal, amiket 2015.05-ben kicentiztem. Overclock + undervolt. Soha, egyszer nem fagyott, kékhalálozott vagy resetelt azóta se. (Néha kb. évente szoktam overnight Prime95 maratont is tartani, csak a biztonság kedvéért, hogy tényleg minden OK.)
Ja és nem profilozok...
800MHz-n elketyeg a böngészés, filmnézés GPU gyorsítással. Ha kell akkor meg ugrik egyből 4.5GHz-re. 4 mag 8 szál teljes terhelésen akár 170W AVX-es terheléssel.
A RAM időzítés is szépen ki van centizve. 2400MHz, minimális stabil időzítéskkel. 45 vagy 42ns a késleltetés. Ilyet a Ryzen se tud 4GHz RAM-al se.[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
DarthSun
nagyúr
Az a gond evvel, hogy ez az ugrálás nyírja a VRM- et. Ha egy folyamatos fix közepes terhelést kap, azt jobban bírja hosszú távon. A nagyobb órajelű AMD- k esetén 2.4GHz fixet lövök be, ami általános felhasználásra elegendő, sőt még a 4k videot is viszi szépen. Ha gamere váltok, akkor meg fix 4GHz, had szóljon, kivéve a Zen, mivel az 3.5GHz- en is 3x gyorsabb mint az FX 4GHz- en.
Radeon R9 280x nem ment ?
-
DarthSun
nagyúr
Custom energiaprofilt meg hiába készítek, pld CPU power/60/60%, akkor is ugrál a freki 1.2-3.4GHz között. AMD Phenom-II/FX/Zen procik eseteén pedig működik a custom fix. Xeon esetén csak akkor nem ugrál, ha az energiatakarékost kapcsolom be, akkor marad fix 1.2GHz- en. Lehet hogy a BIOS- ban kell valamit belőni ehhez
Valamint a 15- ös CineBench- el flexelek itt is, elég jól megy.
-
DarthSun
nagyúr
Jók a linkek. Részletesebb leírások vannak a procikról és lapokról is. Látom a rev2.0- ban a VRM is kisebb lett(130W max, ami még ajánlott), meg a BIOS beállítások némelyike állítólag korlátozott. Utóbbiakat meg sem próbáltam még átállítani, a T3 is pld megfelel nekem. Inkább legyen szerverszintű a stabilitás. A 2640 jelenlegi teljesítménye is elegendő, az allcore turbot nem is fogom alkalmazni.
Meg írják a desktop RAM kompatibilitást is, amit Te is említettél, ezek alapján az éppen kéznél levő RAM- jaim is szerencsések lettek, jól működnek benne. Lehet hogy nagyobb frekis, más chipes RAM- okkal meggyűlt volna a bajom.
Videokártya...hát igen eléggé drága. Fő kártyának megpróbálok kifogni egy belépő vagy közepes szintet, másodlagos félretrora pedig a HD6850- et tervezem. A retro topikban épp mos volt szó a kétféle videokártya működéséről, ezt még le kell próbálnom, hogy setelhető-e a lapban. Ha nem akkor a 6850 marad csak, mivel elsődlegesen hobbigép, félretro feelinggel. Átfogással 97-2010- ig. Vagy ha megy egy modernebb kártya is a régebbi mellett, akkor 97-napjainkig.A 3 test probléma nem megoldható.
-
kenand
veterán
2678 v3-on is megy a turbo unlock
2673 -on is csak kisebb a turbo orajelDe nagyon erős VGA (ami most nagyon drága) kivételével nem lesz különbség játékokban 2640 és 2666 között... a +2 mag miatt max renderlésnél video tömörítésnél.
[ Szerkesztve ]
-
DarthSun
nagyúr
Korábban leszűrtem egy listát, ebben látható is a 2666v3. A támogatási listában viszont nem szerepelt. A honlapon pedig fel vannak sorolva a DDR3- at támogató procik(2678V3/2676V3/2673V3/2629V3/2649V3/2669V3/2696V3). Ha megnézed a leszűrt listát, ott pedig azt jelzik, hogy ezek egykében sincs turbo. A 2666- ban jelzi hogy van, de az meg nem szerepel a támogatási listában. Bár ettől még lehet hogy menne a lapomban...nemtom
Mivel 2011- ben kezdőnek számítok, ezekből tudtam kiindulni. A 2666- ra ténylegesen akkor figyeltem fel, mikor a cikked hozzászólásainál jelezted. Mivel a támogatási listában nem szerepel, esetleg ha kölcsön adta volna valaki egy próba erejéig, max akkor mertem volna berendelni. Bár akkor sem biztos, mert inkább kisebb TDP- st terveztem, így lett a 2640.
-
kenand
veterán
-
DarthSun
nagyúr
A 2609- el tehát lett 2 méréssor, 2 kártya, 2 oprendszer, valamennyi viszonyítási pontot azért adnak hogy a nagyobb CPU mennyit képes majd plusszolni.
Lemérve :
E5-2609v3/1.9GHz/nV8600GTS/Win10/64 Enterprise
E5-2609v3/1.9GHz/nV6600GT/WinXP/32 Pro SP3Táblázat itt, ide kerül majd a többi méréssor is.
-
DarthSun
nagyúr
válasz Bile Demon #6 üzenetére
Így legalább nekem is több rálátásom lesz, nem kell keresgélnem, kössz a linkeket, átolvasgatom majd .
Most méregettem, lesz már 2 viszonyítási pont a 2609<-->2640 csere után, táblázat kitöltése, aztán belinkelem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bile Demon
őstag
A klasszikus desktop Haswell teteje a I7-4770K / I7-4790K LGA1150 foglalattal. Persze vannak kisebb tesók is I3-4xxx, I5-4xxx.
Aztán volt belőle a HEDT platform, LGA2011 foglalattal, később a LGA2011-v3-al. 3 lehetséges desktop CPU-ra emlékszem, erre a platformra:
Core i7-5960X Extreme Edition
Core i7-5930K
Core i7-5920K
HEDT: [link] [link]2015 körül eljátszottam a gondolattal, de ami elrettentett az az ára és a "csekély" órajel. Akkoriban többet számított a magasabb órajel, mint a 4 extra kihasználatlan CPU mag.
Alaplapból ezek közül lett volna valamelyik: [link] [link]
De végül maradtam a klasszikus 4790K-nál, hozzá ezzel a lappal (amit nagyon szeretek): [link]Szerver fronton sokkal több Haswell architektúrájú CPU érkezett. Ezek, amik elérhetőbbek a desktop változatoknál.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
DarthSun
nagyúr
Valamint itt egy olcsóbb lap, de ez meg csak DDR4(ECC) ramokkal megy.
Nekem volt már 2x8 DDR4(ajándékba kaptam), ehhez vettem még 2x8 ugyanolyat, emiatt maradtam a nem ECC- t is támogató lapnál - bár a TF- ben az ECC is megy.A 3 test probléma nem megoldható.
-
DarthSun
nagyúr
Ajánlom is, nekem nagyon bejött, főleg ha megjön az erősebb proci. Akkor már kettő érdeklődő
core i-4xxx : ezt nemtom sajnos, nekem teljesen kimaradt Core i széria. A Xeon is, de ezeknek nemrég utánanéztem, amire figyelni kell, pld az én lapomnál.
- támogat DDR3- at és DDR4- et is(4-4 foglalat a lapon mindegyikből), de a 2011v3 procikból, csak néhány megy DDR3- al : Xeon V3V4 and Core5/6,when use DDR3 memory support Intel® Xeon 2678V3/2676V3/2673V3/2629V3/2649V3/2669V3/2696V3, viszont ezekben nincs turbo.
- sima 2011- et nem figyeltem, de gondolom ott mindegyik támogatott proci megy DDR3- al.
- sajnos a lap ára is felment azóta, én még 126$- ért vettem, most meg már 157,58 USD, ráadásul a valutaárfolyam is rosszabb...
- a linkelt EU Spanyol raktárból érdemes venni, pár nap alatt megérkezik.
- az X99 chipsettre az XP csak moddolt telepítővel megy fel, a sima 2011- re viszont állítólag még van natív XP támogatás - nekem a v3 volt a bakancslistán, de szerencsére meg tudtam oldani az XP- t is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
tzoli79
tag
Nagyon frankó ósszeállítás, én is tervezek egy hasonló ósszeállítást xp-win10 átfedésére. Így tovább, kiváncsian várom a folytatást.
Videokari az már megvan egy Geforce 9800Gt pci-e ez bőven elég, ddr3 rammok(12gb) is megvannak mivel haswell alapú rendszerre gondoltam ha jól emlékszem az a core i-4xxx széria. A többi az alaplap és proci még beszerzésre vár. -
DarthSun
nagyúr
válasz Bile Demon #1 üzenetére
Van. Bár csak HD6850- ből van 2db, még soha nem próbáltam hogy mennek-e párban. Örülök hogy érdekel. Ha már legalább 1 ember kíváncsi, akkor méregetek. Bár kedden vagy szerdán ki kell cserélnem a procit, másikat kell majd lepróbálnom ha megérkezik, avval folytatom. De lehet hogy a 2609- el is még mérek előtte.
-
Bile Demon
őstag
Úgy látom CroffFire és SLI-re is van lehetőség.
Várom a folytatást!Bruhe
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS ROG STRIX SCAR III makulátlan állapotban.
- VADI új MacBook Air M3 15" 8/10/16 16GB 256GB 3év gar, MAGYAR BILLENTYŰZET!
- Akció! Dell Latitude E6420 laptop (14/i5-G2/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4
- Vadonatúj Barrow external cooling box