Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007
    veterán

Ott véted a legsúlyosabb problémát, hogy átlagot kell nézni. Átlagot! Nem pedig kiragadni egy-egy értéket.
    Márpedig az átlagéletkor az elmúlt 100 évben több évtizeddel megnőtt!

Nekem is van rokonom, aki már 88 éves. Viszont az ő bátyja pl már a 70-es években meghalt. Természetes halállal. Na bumm. Ennyit érnek a kiragadott példák.
    És igen, ahogy mondod az évszázad közepére-végére a jelenlegi tendenciák alapján a 120 év lesz az átlagéletkor. Akkor biztos meglepődsz ha azt mondom, hogy az 50-es években az átlagéletkor még 55-60 év környékén volt. Ma ez már megközelíti a 70-80-at, de a fejlett országokban akár a 90-et is.

Szóval amiket írsz nincs közöttük közvetlen összefüggés. Pl ólmozott benzin. Hiába van most nagyobb füst a több autó miatt ha azok már komolyan beszabályzott rendszerek természetesen ólom nélkül. Szintekkel kevesebb a káros anyag kibocsájtása mint akár csak a 30 évvel ezelőtti autóknak.

Értem én mit mondasz. Én is elfogult vagyok a saját gyerekkorommal szemben. De azért tudni kell szelektálni és nem lehet kompletten az egészre azt mondani, hogy az volt az überfasza most meg szar...
    Pl ha nagyapám csak 10 évvel tovább húzz akkor az agyi érelmeszesedését már tudták volna gyógyítani. Szóval nem mindegy honnan nézzük. A realitást nem szabad, hogy elmossák a szép emlékek.

Én meg láttam egy filmet amelyikben a srác a falakon mászott! És nem esett le! Huh?

@Loveless:

Mondom, én is visszamennék. :) Csak nem véglegesen.

• Dany007
    veterán

Ja már én is olvastam egy ilyet valahol. És tényleg, érdekes elgondolkodtató. Valóban kicsit átadja a feelinget. Őszintén szólva én kipróbálnám milyen lehetett az élet 40-50 évvel ezelőtt itthon.
    De hosszútávon biztosan nem.

Ugyanis az írás - gondolom a hangulat minél jobb átadása érdekében - erősen csúsztat. Csúnya nagy hülyeségek vannak benne, ami miatt az ember azt hiheti mennyivel jobb volt akkor... Ami csak részben, sőt nagyon kis részben igaz. Ráadásul a 15-16-17-18-19-es kérdéseknek nincs semmi értelmes szerepe, csupán annyi, hogy igazolja benned azt a hitet miszerint az írás igaz és az írásnak lehet hinni. Mintha az író tényleg ismerne téged vagy a típusodat stb...
    Mert nyilvánvaló, hogy ha az ember egy ilyen listát olvas egy idő után nem nézi a számozást. Ha meg ilyesmire felhívják a figyelmet akkor adja magát, hogy megnézi az ember. Ez teljesen logikus. Ez a 20-as években is így működött volna. Viszont az írás ezzel is olyan irányba akarja manipulálni az olvasót, hogy azt higgye az író "ismeri" őt. Hiszen ha fejbe dobnak hógolyóval akkor is visszanézel, hogy ki volt az. És ez így volt 100 éve is, nem kell hozzá ismerni az adott korosztályt.

Na mindegy. Ezen kívül az állítások jó részébe is bele lehet kötni. Csapvíz pl... A régi időkben - mesélték apámék - még simán lehetett inni a folyókból. De a kisebb patakokból is. Na aki ezt ma megpróbálja nagy valószínűséggel kap valami szép kis gyomorfertőzést. Ma meg már az iható csapvizet is maximum agyonklórozva tudják megoldani. Tehát nem az egyén tehet erről.
    Viszont van egy másik oldal is. Például a születéskor várható élettartam évtizedeket nőtt az elmúlt 50-60 évben is még Magyarországon is. Ez tény. Ennek pedig nyilván oka van.
    Plusz az író nem beszél például arról, hogy akkoriban - tehát a 80-as évek előtt - még javában mindenhez azbesztet használtak aminek következtében emberek százezrei haltak "kínhalált" jóval idő előtt. Ahogy arról sem beszél, hogy akkoriban még használtak ólmozott benznit. Aminek köszönhetően szinten sokan lettek betegek vagy közvetve emiatt haltak meg, butultak el stb...
    Nem beszélve az orvostudományról, a kommunikációról. Amit lehet, hogy pozitívan állít be és van is pozitív oldala, de összességében sokkal több a negatív. Úgyhogy a ferdítés összességében igen erős.

Új hozzászólás Aktív témák