Hirdetés
- Mr.Csizmás: ncore free regisztráció
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Akkor úgy fogalmazok, hogy gyorsult. 10% azért nem kevés, ha egyszer memória sávszélesség annyira kegyetlenül limitál akkor ennyi is sok.
Egyébként a GCN tipikusan az órajel arány felét hozza teljesítményben (ha memória oldalon is minden rendben), tehát 38%-ra max 19% lett volna elvárható.
Na mindegy.
Ez azért nekem furcsa, de ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a sávszélesség kellene neki. Ezt tudható volt már a megjelenés előtt is. Ezért is írtam korábban, hogy aki 7750 szintet várt tőle annak nem voltak reális elképzelései. (szerk: és ugyanezért írom mindig, hogy relatíve éppen dvga helyettesítésre a legkevésbé alkalmas egy APU. Ha beindul a HSA 1000 más dologra sokkal jobb lesz, mint vga-ként.) -
sb
veterán
válasz
Vartanus
üzenetére
Egyértelmű kellene, hogy legyen, mivel ugyanannyi shader, mint a 7750 mégis töredék teljesítmény.
Viszont épp a ph tesztben mérték ki, hogy a gpu freki emelésével jelentősen begyorsult. Ott van az összefoglaló grafikonokon.Ezt már kérdeztem korábban is, mert nem tudom mire vélni…
-
sb
veterán
Még szerencse, hogy van Pentium is, ami hozza az A6-A8 szintet is sokszor.
Abban igazad van, hogy egyre több a több szálat használnak a játékok, de mutassatok már plz, olyat ahol elvérzik a Pentium és az A6-A8 szalad.Több mag az AMD? És? Akármennyi tesztet megnézek, szinte az összes cpu limites szituációban ugyanott tart a 4 magos AMD, ahol a 2 magos Pentium. Szvsz átlagos felhasználásnál felesleges magszámról és szálankénti teljesítményről elmélkedni. Meg kell nézni a grafikont és rohadt mindegy, hogy jön ki a teljesítmény a cpu-ból. Ha kijön akkor ott van és kész.
Persze több magra erősen építő appoknál, pl. renderproginál nagyobb a 4 magos AMD előnye, de a 10-25e-es árkategóriának talán nem ez a célprogramja. Szintén többszálú, de általános appokban meg a fenti a helyzet. Szét lehet nézni.
Nem azt mondom, hogy gyorsabb a Pentium, de 80%-ban nem lassabb, sőt. A maradék 20-ban meg nem annyival amennyivel olcsóbb.
szerk: Játék/fps/felbontás/fullmaxgraf kérdéskörben: Felhívnám a figyelmeteket, hogy minden AAA cím cpu limites a maga nemében. Tévhit, hogy vga kell az utóbbi 10 évben a jó játékélményért. A FullHD/max gfx-hez igen, de szükséges egy jó proci is, mert fordítva már nem működik a képlet:ha leveszed a grafikát/felbontást attól a cpu kevés marad alatt nagyon sok esetben a kritikus jelenetekben. Ez szinte minden AAA címre igaz az utóbbi 10 évből.
Szóval azzal is óvatosan bánnék, hogy mire elég egy gyengébb cpu. Persze sok mindenre... ahogy a Pentium is. De közel sem mindenre.
-
sb
veterán
125W-tal meggyőzőbb lenne, csak annyi - valós - fogyasztásból kijön egy i5+7750 is.
Llano-tól a Kaveri-ig kb így néz ki a gpu összteljesítmény a ph tesztek alapján:
Llano 100%
Trinity 65W 120%
Trinity 123%
Richland 129%
Kaveri 65W 138%
Kaveri 151%Olyan óriási ugrás nem volt azért szvsz. A 65W-os Llano-ban is benne volt a legnagyobb GPU.
Ill. azt is megnézném mit tud egy Llano 2133-as ramokkal, amikkel a későbbi APU-kat méregették.Persze a kis 45W-ostól ez így is jó eredmény, ott látszik a hatásfok növekedés. De abszolút értelemben a nagyobbaknál nem igazán. Továbbra is azt mondom, a legkevésbé vga kiváltásra jó ez az apu. HSA-val majd minden másra jó lesz.
-
sb
veterán
"ezzel gyakorlatilag azt írod le, hogy az APU 3D-s része jelenleg semmire sem jó, mert HSA még a fasorban sincs, és a Mantle is csak BF4 jelenleg.
ez pedig azért nem igaz - casual gamingre kompromisszumokkal kitűnően használhatók ezek a cuccok, és annak még évekig nagyobb használati értéke lesz, mint a akár a HSA-nak, akár a Mantle-nek."Egyről beszélünk, csak máshogy fogalmazunk.
Természetesen jó a gpu alkalmi játékra is, de csak korlátozottan. Épp annyira jó kb, mint a korábbiak. Márpedig egyrészt ettől sokkal többet vártak, másrészt, ha dvga-ban gondolkodsz akkor nagyon könnyen ki is lehet hozni azt a sokkal többet az APU-hoz képest. Ráadásul sokszor olcsóbban, mint egy csúcs APU+2133-as rakat ram.Tehát: Igen, jó alkalmi játékra. Viszont nagyon, nagyon korlátozottan, alig előrelépve. Ráadásul ennél sokkal jobbat/olcsóbbat lehet összerakni APU nélkül.
Azért is összegeztem az egész Kaveri-HSA dolgot enélkül, mert látszik, hogy erre a feladatra a legalkalmatlanabb. Minden másban amit leírtam - ha terjed a HSA - akkor i5-i7-eket tud majd befogni a Kaveri. Vga-ként nem tud feljebb lépni.
-
sb
veterán
Egyébként ez az egész APU/HSA dolog sokszor félre van értelmezve. A legeslegutolsó funkciója egy APU-nak, hogy vga-ként jól menjen. erre van a legkisebb reális esély az ismert sávszélesség probléma miatt.
Amire jó:
1. HSA miatt általános számításokra bármilyen számításigényes felhasználói progiban. Vagyis itt cpu-kkal versenyez az APU.
2. HSA miatt fizika és egyéb számításokra játékokban, ha a konzolokról átjön pár heterogén kód. Eddig nem voltak ilyen nagy számítási kapacitást igénylő kódok. Ha most lesznek akkor a cpu ezekhez gyenge lesz. Itt is cpu-kkal versenyez az APU.
3. Mantle-ban szintén cpu-ra bízott feladatok adhatóak át az igp-nek, így a lassú cpu rész felszabadul. Itt is cpu-kkal versenyez az APU.Egyedül a dual graphics marad még, ahol az APU a dvga-nak, vga-ként segíthet direktben. De nyilván ez sem a legerősebb területe a sávszélesség-korlát miatt. Ugyanúgy, ahogy single gpu felállásban sem egyedül az APU-val.
Szóval arra, hogy kivált egy i3+7750-et sajnos nem alkalmas. Minden másra igen.
-
sb
veterán
Akkor lehet, hogy nem egyről beszélünk.
Írtad, hogy a Mantle sávszélességet csökkenthet szerinted. Ez szvsz nem igaz, mert cpu limitet csökkent, látszik a többi dvga-s teszten.Viszont én abból indultam ki, hogy Kaverin, dvga nélkül nem is gyorsít sokat a Mantle. Te meg ahogy látom az ellenkezőjéből...
Lehet, hogy félrenéztem valami? De én úgy emlékszem az összes tesztben inkább dvga mellett lódult meg sima cpu limitnél. Épp ott ahol ígérték.szerk: Közben látom már meg is beszéltétek.
Bevallom nem nagyon követtem az ígéreteket, de én is úgy emlékszem, hogy dvga mellett ígérték a gyorsulást. Én legalábbis végig úgy kezeltem a Mantle-t mint ami a cpu limitet lövi ki gyenge cpu-nál - és erős gpu-nál - vagyis összegezve, ha relatíve gyenge a cpu a vga-hoz képest. Ez dvga nélkül egy APU-n belül nehezen fordul elő sajnos. -
sb
veterán
válasz
MZperX75
üzenetére
Rosszul emlékeztem, ill. nem emlékeztem, hogy ekkora eltérés van a kijelzett bios fesz és a kapott között valami miatt a lapon.
Biosban 1.375 az alapfesz, -0.250V van beállítva, így 1.125V jönni ki 2.2GHz-re, de cpu-z szerint csak 1.050V-ot kap.Szóval ennyit bír 2.2-őn (+2.5 Turbonál van némileg magasabb fesz). 2GHz mellett 0.950V, 1.8GHz 0.850V. Ez utóbbiak már elég impresszívek. Bár itt már fogy a teljesítmény is.
Ami érdekes viszont, hogy a fogyasztásmérő szerint ebben a tartományban az órajel többet jelent mint a feszcsökkentés. 60W környékéről így 45W-ig sikerült lemenni a komplett konfigot tekintve. Cinebenchben 2.0 pont 1.8GHz-en. (Összehasonlításképp a G2020 2.4 pont, 35W - kb. ennyi a különbség a két proci között. )A gyári feszről -0.250V és az NB/GPU-nak ugyanennyi legalább -15-20W-ot eredményezett.
Eddig netezős gép volt normál frekin, de most HTPC lesz belőle, ezért próbáltam ki alacsonyabb órajelen is. Valószínűleg így kerül majd be a HTPC-be.
-
sb
veterán
a Mantle teljesen másképp működik, mint a DX, és miután a készítői mintegy sejtették, hogy APU-kkal is lesz használva / reklámozva, nem lepne meg, ha erősen takarékoskodna a sávszélességgel. fura is volt nekem az +45%, most már kezdem sejteni, honnan jön
Nem hiszem, hogy a Mantle ettől gyorsabb. Kaverin azért ne gyorsul olyan nagyot, mint egy gyengébb proci + (erősebb) dgpu párossal.
-
sb
veterán
"Ez kb olyan, h mikor elmész otthonról, nyilván becsukod az ablakot, mert a fűtés a legdrágább, de azért nem hagyod égve a villanyt se."
Rossz a példád, mert az ablakot semmibe nem kerül becsukni. Most viszont itt a Kaveri, olyan amilyen. Visszacsinálni kemény pénzbe kerülne. Ehelyett mondom, hogy jobban járnak, ha az sw oldalt nyomják.
Nyilván ha eleve nem így tervezik az lett volna a legjobb megoldás, mert kétségkívül kb. visszaléptek. Vagy legalábbis nem igazán előre.
-
sb
veterán
Akkor fordítsuk már meg.
A sok idióta aki csak cpu-t akar nem jön ide a topicba, te meg maradj itt a topicban és csak arról írj, ami Kaveri-konform: arról a 3db HSA tesztprogramról ami létezik.Sok értelme van.
De nem fogod fel miről van szó... inkább húszszor leírod, hogy a chip 40%-a csak a cpu és csak most ennyi az induló ár. Az nem zavar, hogy a vásárló az árat nézi és a teljesítményt, a chip tervrajza meg kevéssé érdekli.
ps: Már korábban is írtam: légyszi dobj már be egy real-life 15-25 programból álló tesztsort, ami nem intel-szemüveges. Ami jó a Kaverinek. Ami kihasználja a chip maradék 60%-át is. Köszi!
-
sb
veterán
Én nem álmodom. A legjobb példa erre, hogy mennyire ekéztek az AMD fanok a korábbi oldalakon ahol leírtam, hogy a Pentium+dvga mennyivel jobb választás MA lightos játékra, mint egy APU.
De más célra meg akár más...
Tisztában vagyok vele, hogy lóf*szt sem ér jelenleg a Kaveri és le is írtam.De ha ránézel arra az 1-2 HSA progis grafikonra, akkor látod az arányokat. Nem bonyolult ez, ott van benne a kraft. Nézd meg hány GFLOPS az i7 cpu része és mennyi a Kaveri cpu ill.gpu része.
A kérdés csak az, hogy használják-e. Eddig nem. De lehet...
-
sb
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Igen, a 20% azt jelentené, hogy lépi az i3-at. Pár HSA program meg azt, hogy lelépi az i7-et.
Szerinted melyikre érdemes költeni most?Mantle ahol kell ott sokat hoz. cpu limitet szüntet meg, kis cpu-val kell nézi és/vagy cpu limites környezetben.
Nem hoz csak 10%-ot egy i7-nek? Kit érdekel? Eddig is jól ment rajta minden.
Nem hoz csak 10%-ot az A8-nak egy nem cpu igényes játékban? Kit érdekel, az eddig is jól futott.
A lassú cpu-kon segít ott ahol nagyobb cpu erőre van szükség. A többi mind hülyeség. Még az is félig hülyeség, hogy átlag fps-t néztek a tesztekben. Min fps-nél még nagyobb difi lett volna.HSA-nál meg a szezont kevered a fazonnal. Én azt írtam sokat hoz, te azt írod, hogy kevés a program. A kettő között semmi összefüggés. Épp azért mondom, hogy az sw támogatásra kell ráfeküdniük. Hogy legyen több progi.
Eddig nehezen lehetett volna írni úgy, hogy nem volt HSA. Csak azok mentek, amik sima gpgpu-val meg lehet jól valósítani. A cpu-t igénylők alkalmazások meg maradtak cpu-n.
-
sb
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ezzel most nem értek egyet.
Nyilván a Llano-hoz képest égés, hogy nem jött ki több belőle, de pont semmit nem érne +10 vagy akár +20% sem cpu erőben. A szarnak egy pofon.Sw-ből meg épp most lehet szarból várat építeni. Csak rá kell nézni a:
1. Mantle grafikonok +40-60%-os eredményére.
2. Az 1-2 heterogén benchmark eredményére, ahol nemhogy i3-at, i5-öt, de i7-et is lealáz, nem kevéssel.A HSA pedig épp azt teszi lehetővé, hogy ne csak 1-2 spec gpgpu program legyen, hanem mindent heterogén kódra lehessen átírni.
Áttervezett hw-val kijönne belőle 110-120% teljesítmény, új sw-vel meg 150-1000% között valahol.
-
sb
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Az biztos, hogy jobb lenne, ha egy az inteléhez hasonlóan erős és hatékony cpu mellé tennék a kiváló gpu-t, de hát azzal főznek ami van. Sajnos ezt évek óta nem tudják megoldani. Most sem.
Ha pedig nincs rá esély akkor nem feltétlen rossz, ha a meglévő irányra koncentrálnak és nem vesződnek egy már amúgy elveszett résszel.
Ehhez kapcsolódóan egyébként épp az ellenkezője fogalmazódott meg bennem, amit itt többen is írtak. Szvsz nem a cpu részt kell faragni, sőt én a memvezérléshez, nagyobb sávszélesség felé sem feltétlen mennék.
Most szerintem ott tartanak, hogy az sw-re, támogatásra, fejlesztőkörnyezetre kell koncentrálni. Itt kell és lehet előrelépni. Tökéletes, mindenre jó és minden szegmensben megoldást nyújtó hw-t soha nem fognak tudni kihozni. Most kell egy kis megálló.
Egyébként el is indultak ebbe az irányba, hisz kihozták a Mantle-t, TrueAudio-t, HSA-hoz is kellenek a debuggerek, stb... -
sb
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Játékra a Kaverit elvileg nem a Mantle, hanem a HSA teszi alkalmassá. De kérdés abból lesz-e valami. Jelen felállás szerint nem mostanában. A Mantle-ről vannak hírek, de utóbbiról nem nagyon.
Ez így félig igaz, hiszen épp egy olyan grafikont bámulunk, ahol a Mantle teszi alkalmassá a játékra.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindkettő alkalmassá teszi más-más módszerrel.A Mantle csak a vga oldaláról a cpu-ra rakódó terhet veszi le a cpu-ról. Vagyis egyszerűen fogalmazva a "régi" játékok gyorsíthatóak vele cpu oldalon.
Ez egyértelműen jó az AMD-nek, hiába írja jocomen, hogy még így is cpu limites. Ha a Mantle tesztek alapján egy cpu igényes BF4 MP-ben átlag 60%-ot gyorsul (ami cpu limites részeken valószínűleg akkor még többet jelent) az bőven azt jelenti, hogy egy APU is játszható szintet hoz. Aki eddig MP-t akart játszani az minimum i5-öt vett. Most azt a szintet az AMD is hozza úgy, hogy 40-60 (vagy cpu limitnél 80?)%-ot gyorsult.
Oké, hogy az i7 még gyorsabb, de 1. minek? 2. akkor is több Intel cpu-val szemben alternatíva így az APU, mint eddig.A HSA pedig a nextgen játékban hozhatja fel a Kaverit, ha HSA kód kerül bele. Ezt mondjuk nem tudom, hogy fogják skálázni, de majd kiderül.
Nomeg a HSA kód a játékokon kívül is felhozhatja. Legalábbis a terv ez.
-
sb
veterán
válasz
pakriksz
üzenetére
"A kaveri ár miatt huhogóknak: Nem tűnt fel hogy eddig az összes friss AMD apu ugyan ilyen árról indult? Pár hónap múlva már 30 körül lesz..."
Az nem gond. Akkor majd azt mondjuk megéri.
Most amíg 50k addig meg nem éri meg.
Ha meg 1 év múlva tele leszünk HSA progikkal és egy átlag tesztben az i7-est is veri akkor is mást fogunk mondani mint most.
-
sb
veterán
Igen, ha épp ez a szint kell akkor nyilván jó, onnantól csak ár kérdése. egy 40-50e-es Kaveri sajnos ilyen szempontból sem versenyez. Ellenben a régi APU-k igen.
Az a baj, hogy ez nagyon határterület.
- Általában akinek játékra kell annak jobb egy dvga-val párosítva, mint a csúcs APU-k+gyors DDR3.
- Akinek meg netezni/filmezni oda meg felnőttek azért az Intel IGP-k is. Egy kis Celeron/Pentium is elég lehet.
A kettő között vannak valahol az APU-k, mint jó választások. A minimál játékok szintje lehet ez kb.Pénzre lefordítva:
- 40k körül/felett cpu+dvga, mint csúcs APU+ gyors ram.
- 20k alatt meg bármi jó lehet, Intel is.És akkor marad ez a szűk 30k körüli sáv, ahol kevés értelmes alternatíva marad APU-n kívül.
De még ez sem biztos egyébként, mert a fogyasztás és egyebek mentén ezen a szűk rétegen belül is lehet még válogatni APU és dvga-s megoldások közül. De egyetértünk, hogy itt összességében inkább már csak macera +1 komponens.nyakdam, igazad van. Ezt már leírtam én is.
Plussz harmadik pontként az integrált gpu akármibe is besegíthet, ami számításigényes. Sokkal gyorsabban, mint a cpu rész. Ehhez kellenek majd az új HSA-s programok.
Ki van ez találva, nincs ezzel gond, csak még nem valósult meg. -
sb
veterán
"ha nincs dvga..."
Továbbra is sikerül almát a körtével összehasonlítanod.
Adok még tippeket mivel szemben jöhet ki a Kaveri győztesként:
1. IGP nélküli Xeon. El se fog indulni a gép dvga nélkül... skandallum ezért több 100 dollárt kérni?!?!
2. IBM Power 8: tuti, hogy el sem indul rajta a LibreOffice, így ebben a MAI technológiát képviselő korszerű programban pont végtelenszer gyorsabb a Kaveri.
3. Talicska: ezen meg a DOS sem indul el! A Kaveri megint sokkal jobb!Miért nem sikerül megérteni:
- Ár/teljesítmény, teljesítmény/fogyasztás. Ez a két "célmutató" létezik, ebben MA, nem heterogén programokkal nehezen hozol ki egy Kaverit győztesként.
- A jövőben meg majd istenkirály lehet, de az meg nem MA van. Látszik a tesztekből is, ahol kb. 70 real life program mellé 2-3db spec heterogén progit sikerült csak berakni. Persze biztos szemellenzővel csinálták mindet. -
sb
veterán
válasz
MZperX75
üzenetére
Akkor szerintem te kifogtál egy igen jó példányt. Azért egyik adat sem általános szerintem a Llanoknál.
Az enyém ugye 2.2GHz, Turboval 2.5, de nem tud 1V körül ennyit. Másik Llanom még ennyit sem tudott és vétel előtt elég sokat túrtam a netet, még ez is viszonylag jó eredménynek tűnt azok alapján.Abban egyetértek, hogy a Pentiumhoz képest mégiscsak erősebb. Összességében is, meg hát 4 mag az 4 mag. Nekem speciel általános használatra kell a gép: net, kis videó. Erre akármelyik elég. Most plusszban némi játékra is kellene, az Intel optimálisabbnak tűnt erre.
- G3420 lett, ez még gyorsabb, mint a G2020, a tesztek alapján játékban kb. nincs semmi hátránya (multit kivéve, ami nem érdekel).
- Extra megkötés volt nálam a fogyasztás, mivel paneltáppal akarom hajtani, így az a -15-20W is sokat jelentett az APU-hoz képest. Teljesítmény/fogyasztásban is jobb így. Egy erősebb 100W APU kereteiből így több teljesítmény jön ki, legalábbis vga oldalon, cpu oldalon meg csak kicsivel kevesebb és nem is nagyon kell több.
- Plussz ár/teljesítményben is jobb így. A 3620-am nem a legerősebb gpu-s Llano, csak 1333-as ramom van. Szóval egy erősebb gpu-s Llano+ jobb ram kellett volna minimum, az kb. +60-70%. Csúcs Trinity/Richland +100% gpu-ban. Árban viszont már ugyanott lennék mint a Pentium+7750-nel. Apróság, de ramban is több jut a winnek. 4GB vs 3GB már határeset.
szerk: Persze a fenti érvekből a fogyasztásban jelentős különbség nincs. Az csak a saját "szoc problémám" a paneltáppal. Bár aki mITX konfigot épít - azért többen vannak, ha a paneltápot levesszük belőle - ott is számít azért 15-20W a hűtésben. Aki pedig nem alulfeszelőbajnok - ők még többen vannak - ott ennél is nagyobb a különbség az APU-k hátrányára sajnos.
szerk: Egyébként a 3620 sem megy a kukába. HTPC lesz belőle. A mostani G2020+2x3.5 HDD max 40W-os fogyasztása viszont így meg fog ugrani kb. 70W-ra. 75W-os külső tápnál ez megint necces lesz. (idle-playbacknél valószínűleg nem lesz +10W-nál nagyobb különbség, szóval az nem gáz) Lehet, hogy muszáj lesz frekiben is visszavenni. Persze HTPC-nek amúgy is felesleges a 2.2-2.5GHz 4 maggal. Még talán 3D-re is.
-
sb
veterán
Szerintem tanulmányozd kicsit a teszteket és a gyakorlatot is, mert amit leírtál az sajnos nem működik a valóságban.
65W TDP-s APU-nál 95-100W-ban áll meg a rendszer (egy alap, 1HDD-s, nyilván azonos rendszer, konnektornál mérve normál ATX táppal) komplett fogyasztása. De az összes tesztben is ugyanezt láthatod, Llano, Trinity, Richland... és most a Kaverinél is. Sőt! Volt linkelve egy rakás teszt, nézd meg, hogy a 45W-os Kaveri is többet eszik az i3-as konfigoknál. Pedig azok 53-65W közötti TDP-sek.
Az össze tesztet végignézheted, minden Pentium/i3 jóval a 65W-os AMD-k alatt fogyaszt.
Saját tapasztalatom is ez. A 65W-os Llanom van. ATX táppal 95-100W a teljes konfig 1db HDD-vel. Paneltáppal 80W. Brutál alulfeszeléssel (-0.250V a cpu-nak és NB/GPU-nak is) 60-65W-on áll meg.
i3-2100 (65W) alulfeszelés nélkül, gyárilag 60W a paneltáppal. Van köztük 20W és ez kb. a legnagyobb TDP-jű i3. Az Ivy-k még kevesebbet esznek 10W-tal. A Pentiumok 3-5W-tal.Van Ivy-s G2020-am. Alapon 1 HDD-vel 38W a kompett gép fogyasztása. SSD-vel, alulfeszelve 31W.
Ehhez képest sehol nincsenek sajnos a 45-65W-os AMD-k bármennyire is szimpatikusak."A jövő már a jelen".
Egy darab ábrát linkelsz, ez mitől lenne a jelen? Épp azért nem jelen, mert a maradék 500 progi még NEM használja. Akkor lesz jelen, ha össze tudtok rakni egy komplett tesztet, átlag programokból, amiknek mondjuk 70%-a hsa-s heterogén program lesz. Addig ez vágyálom. Prof is írt intel-elfogult tesztekről, de akkor állítsatok össze nem elfogultat. Tele mindennapi hsa progikkal.
ps: Felesleges egyébként ez az erőlködés. Épp azokkal vitatkoztok akik nem vonják kétségbe, hogy ez LESZ a jövő. Csak épp azt is látjuk, hogy a JELEN még nem ez. Teljesen más.
-
sb
veterán
Végül is ezt ígérték.
Ráadásul ezek átlag fps-ek, cpu limitnél még többet számíthat. Gyk. egy Pentium az i5-ök szintjére gyorsult egy 290X mellett is.
Szép.Most érzem csak hülye döntésnek a (közepes) Llano konfigom cseréjét G3420+7750-re. 15+22k újan. Használtan 30k-ból kijött és hol van ehhez akármelyik apu-s konfig? Vga-ban 1.5x gyorsabb, cpu-ban lassabb, de nem sokkal. Nyilván ha nem renderre veszi az ember (épeszű nyilván nem) akkor általános használatban kb. csak ezek a játékok foghatják meg. Épp ott fog gyorsulni ahol a leginkább kell. Apuból régi sem jött volna ki rammal együtt ennyiért. Kaveriről ne is beszéljünk. És itt most i5 szintet hoz.

Ja és 100, de inkább 90W a komplett konfig fogyasztása. Apu-ból ez a 65W-os példányokat jelenti. (Kaveriből fura módon több tesztben is a 45W-ossal jött ki 100W-os komplett fogyasztás.)
De Prof majd megmondja miért hülyeség. Már várom a tényszerű kifejtést.

Apu-t az apu-val, elfogult inteles a teszt, stb...
Visszatérve a mantle-ra. Az viszont látszik, hogy dvga mellett (nem önmagában) feljebb tolja 2 szinttel az apu-kat is. Ez persze csak gpgpu előny, emiatt az Intelek ugyanúgy nyernek vele, így előny nem sok van.
Annyi, hogy kvázi apu-ból is lesz csúcs proci, ami eddig nem volt elérhető.
A hsa pedig azon segíthet, hogy ne csak egy ilyen spec. célra, hanem általánosan is használható legyen a gpgpu. Akkor majd valóban szintet ugorhatnak általánosan is az apu-k. De ezt eddig is tudtuk. -
sb
veterán
válasz
stratova
üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nincs piaca. (És egyébként nekem is van APU-m.)
De ezen a piacon belül sem egyedüli megoldás az apu. A 7750 mondjuk legyen külön kategória, mert az már elég rendesen veri az összes APU-t.De akkor nézzük a 7730/GTX650/R7 250/240 szintű dvga-kat. Ez már az APU-k teljesítményszegmense, de egyszerűen itt is a dvga nyer ár/teljesítményben és fogyasztás/teljesítményben is.
Az egyedüli dimenzió, amiben nem tudnak vele versenyezni az a fizikai méret. De ITX konfigoknál, ahol számít ott sem minden a fizikai méret. Inkább teszek ITX konfigba 65W-ot (komplett konfigra nézve) mint 100W-ot plussz kártya nélkül. Sanszos, hogy az előbbit kisebb méretben és jóval egyszerűbben megépíted.
Már írtam korábban: 65, de inkább 45W TDP-s APU-któl lefelé van az a sáv, ahol a méret miatt is egyértelműen nyerő az APU. Ott - HTPC-ben, "apró dobozos" netes gépben - nincs helye dvga-s rendszernek.
Aki nem csak netezik vele az jobban járna a dvga-val a fenti szegmensből. -
sb
veterán
A jelenlegi piacon.
De most a piacot akarják a termékhez igazítani.Persze épp azért írtam így, mert elég elvetemülten hangzik, de így van.

És most van is rá némi esély. Eddig kb. 0 volt.A hw kész, a támogatásra is próbálnak gyúrni több frontról, az látszik. Csak eddig semmi eredménye nincs. HSA heterogén progi, Mantle, HSA játék. Ez a 3 terület van célban.
- A Mantle egyszer csak megjön. Most úgy néz ki többen is errefelé mennek. Persze ennek van a legkisebb hatása mivel a Mantle-hez nem kell APU.
- A HSA játék a legbiztosabb. A két konzol olyan bázis, aminek könnyedén át kell alakítani a PC-s játék piacot is.
- A HSA "felhasználói" sw-k a legnehezebb ügy. De erre írtam az előző hsz-t: szerintem ilyen fronton csak egy lehetőség a Kaveri amire viszont az évek óta lehetőség híján állók előbb-utóbb talán ráállnak. -
sb
veterán
válasz
djculture
üzenetére
Djculture, Enszuke, antikomcsi
Értem amit írtok és nyilván igaz is. Egy ma nem kihasználható technológia az semmit sem ér, hiszen tényleg 0 a hozzáadott értéke. Szó szerint. Ott pihen a gpu az apu-ban és semmit nem csinál. Vásárlói szemszögből sima ügy. Én sem venném meg ilyen áron egyiket sem.
De itt több igazság is van. Fordítsd meg: Amíg nincs hw addig hogy írsz rá sw-t? Min fog futni?
Ha van is hw... akkor sem fejlesztenek rá, ha nem elterjedt. Mivel az sw fejlesztés is pénzből él.
Pont ugyanolyan logikus, hogy apu nélkül egy darab heterogén programot nem fogunk látni. Nem?Szimpla tyúk vagy tojás esete...
Enszuke: Az egyetlen ami miatt lehet benne hinni, hogy már nincs hova fejlődni. Abban mindenki egyetért, hogy a cpu-k fejlődése (ne az ulv-t nézzük, mert az virágzik) évek óta helyben toporog. Az sw fejlesztés szintén. Nincs 3x gyorsabb/szebb render, photoshop, farcry, stb...
Márpedig eladni csak új dolgot lehet. Ha nincs jobb sw, nem veszed meg és ahhoz nem veszel hw-t se. Egy 4 (de akár több is) éves cpu-val lazán elvan bárki, még extra igényekkel is, nem csak excellel.
Ebből viszont valószínűleg mindkét tábor ki akar törni. Ha van heterogén sw és van mellé heterogén hw akkor olyat lehet előre lépni, amit évek óta nem. Ezt 1-2 benchben azért lehet látni. Az AMD most bedobta a kavicsot a vízbe. Semmit nem ér magában, de ha valaki ráugrik és csinál egy 2x gyorsabb sw-t az lépéselőnybe kerül, a többi hátrányba. És innen elindulhat a hullám.
Összefoglalva: Szerintem most lépéskényszerben van a piac. Évek óta nem sikerül előrelépni. Ha úgy tetszik egy szakadék szélén álltak. Most pedig megjelent egy út előre. Csak lehetőség, önmagában semmi haszna de új távlatokat nyitott.
-
sb
veterán
válasz
djculture
üzenetére
Látom amit írtam azt nem értetted meg. Ez egy más világba készült APU.
Képzelj el autót... benzin nélkül. A lovaskocsik lealázzák. Benzinnel meg...Ez direkt nem a mai felhasználásra készült. Az, hogy ez marketing és üzleti szempontból mennyire életképes egy más kérdés. Technikailag viszont nem hiszem, hogy "véletlenül" lett ilyen. Vagy úgy indultak neki, hogy eredetileg az FX-ek mellé akartak betenni egy 5 évvel ezelőtti alaplapi HD4200-at?
Nyilván nem. -
sb
veterán
És ebből a listából elvileg a multi gaming is kihúzható lesz a Mantle segítségével.
Vagy általánosabban fogalmazva: multi/hc játékhoz is kell az erős cpu, de hogy mi a lótúróért, azt nem tudjuk pontosan. Azért, mert ez van (directx-el, mindennel együtt).Ezen kívül meg minden single és nem brutál grafos játék elvan egy Pentiummal is simán. Még i3 se kell alá. Elég durva kontraszt...
-
sb
veterán
válasz
djculture
üzenetére
Fordítva ülsz a lovon. Vagy az AMD.

De viccen kívül: nem véletlen, hogy ezt az irányt követik.
Szerintem tisztában vannak vele, hogy MA:
1. A nyers, egyszálas cpu erő sokat jelent.
2. Hogy ebben a kategóriában semmit nem tudnak felmutatni.A fenti tényekkel ellentétben azért építettek mégis egy 50%-ban gpu-ból álló chipet, mert nem a mai irányt akarják követni.
Tiszta sor, hogy amíg nincs (a hatékonyság miatt HSA-val megtámogatott) heterogén programozás addig a cpu erő számít és abban nullák. De amint lesz ilyen az a 47%-nyi gpu többszörös erőt képvisel bármelyik cpu-nál.
Egyszerű mint a faék. A kérdés, hogy ez lesz-e a jövő.
ps:
Mivel nem nagyon várhatóak az Inteltől sem 10GHz-es, még jobb egyszálas teljesítményű procik így valószínűleg ez lesz az irány, mert egyszerűen nem lehet másfelé előre lépni. -
sb
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Nem nagyon értem ezt a szemléletet. Ha kevesebbet fűt a cpu+vga együtt, mint az APU akkor mi a gond?
Márpedig ma sajnos ár/teljesítmény és fogyasztás/teljesítmény fronton is jobban ki lehet jönni még mindig dvga-val.
Mondom ezt úgy, hogy nagyon szimpatikusak az APU-k, de egyszerűen nem jön ki belőlük az, ami potenciálisan bennük van.
Van APU-m: 4 magos Llano, 65W. Erősen alulfeszelve jön ki belőle egy 60-65W-os fogyasztás a teljes konfigra nézve X vga teljesítménnyel. 80W-ból dvga-val kijön 3.5X.
Jó, persze túlzok, mert ez az egyik leglassabb APU lassan a piacon, csak 1333-as ram van mellette, stb...
Jobb APU-val, rammal mondjuk 2X a teljesítménye. De a fogyasztás is inkább 70-75W körül lenne (szintén alulfeszelve, kisebb modellekkel, mert a 100W TDP-sek nem állnak meg 130W-on belül, az már egy más kategória...) és még mindig nem járunk a dvga-s megoldás közelében sem.Nem tudom egyébként mi a gond a Kaverivel. Egy ideig mindenki a sávszélességről, DDR5-ről írt, hogy hiányzik neki. Ez teljesen logikus is. Most a tesztben mégis eléggé meglódul a gpu tuningtól és ezt nevezik meg a fő gondnak. (Elegánsan átugorva azt, hogy bár megjósolták a +20%-ot korábban, de teljesen más feltételezésből, a sávszélességből.
)
Viszont akkor wtf, hogy 512 shader ennyire elég? Egy 7750-hez képest? Vagy akár az A8-7600-hoz képest?Az biztos, hogy a DDR3 sajnos igazi dvga kiváltásra kevés. A Kaverit sem erre szánták (Csak DDR5-tel), hanem a HSA-ra. Ott viszont az 512 shader mindent (cpu-t) lever, ha egyszer használják majd. HA!
Szóval a lényeg, hogy az APU-k azért erős kompromisszummal használhatóak csak igazán játékra. Persze a mindennapi cuccokra százszor jobbak, mint az 5 évvel ezelőtt szinte nem létező IGP-k és az is tény, hogy 90%-nak erre van csak szüksége. De igazi kiváltásra csak a sávszélesség probléma megoldása után lenne alkalmas.
De ha ettől eltekintünk, akkor még mindig ott van sajnos az ár paraméter, ami ma még mindig nem billenti az APU-k felé a mérleget. Amíg drága, több ram kell hozzá, de még fogyasztásban (és épp ezért hűtésben) sincs igazi előnye, addig nem jobb megoldás.
Persze egyszerűbbnek egyszerűbb egy APU. És ahova nem kell teljesítmény a 65W alatti régiókban, olcsó rammal, oda ez a tökéletes megoldás. HTPC-nek, netezős, exceles, multimédiás gépnek nincs jobb alternatíva egy APU-nál.
-
sb
veterán
Akkor ott valami nagyon el van cseszve, mert egy 1080p film DXVA mellett egy (régi, sz*r lassú) Atom vagy Brazos cpu-t se hajt meg 10-30% felett.
Valamiért az energiamenedzsment nem olyan kiforrott valóban. Ahogyan AMD-nél (d)vga terén is kijön a DXVA-nál egy kis többletfogyasztás... nem beszélve a multi-monitoros mókáról. Ezeket hosszú évek óta nem tudják megoldani.
Ami jó: A 65 és főleg a 45W-os A8. Alig látható teljesítményvesztés mellett hozza majdnem a legnagyobb APU-k számait a benchekben. És ez a teljesítmény átlagos használatra bőven elég is. 65-45W-ból ez nagy előrelépés a korábbi modellekhez képest. Persze 25-30k-ért lenne ez is jó vétel.

A többit nem sorolom: HSA, stb... sokat hozhat, de most tényleg nincs semmi haszna. Az emberek meg nem adnak ki ígéretekért és ugyanazért a jelenlegi teljesítményért 2x annyi pénzt.
Ezért gyászos, hogy nincs Mantle BF4. Ha lett volna a start előtt legalább egy kézzelfogható (valószínűleg jó) eredményt lehetett volna mutatni a jövőből.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Mr.Csizmás: ncore free regisztráció
- TP-LINK routerek
- Sorozatok
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Call of Duty: Black Ops 7
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Chieftec-Prohardver nyereményjáték
- További aktív témák...
- FÉLÁRON!!! Intel Core i3-13100 4-Core 3.4GHz LGA1700 Processzor
- Intel Core i7-6700 + Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 + 16GB DDR4 HyperX RAM komplett szett
- Intel Core i7-4702MQ Mobile Notebook Processzor
- Bomba ár! i7-12700 + Msi B660 alaplap!!!
- i7-840QM processzor (4 mag, 8 szál, 1,87-3,2 GHz, 8 MB cache) - csomagküldés 1070 Ft-tól
- Apple iPhone 13 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HP Zbook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1200 400NIT, 100% sRGB Garis!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070Ti 8GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Lehet, hogy félrenéztem valami? De én úgy emlékszem az összes tesztben inkább dvga mellett lódult meg sima cpu limitnél. Épp ott ahol ígérték.