Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz SLD #84 üzenetére

Lehet hogy én vagyok naív, de nekem meggyőződésem, hogy így van.

Aki embert öl, az aszerintem nem érzi az élet fontosságát. Talán soha nem is gondolkodott rajta, vagy gondolkodott, de arra következtetésre jutott, hogy értéktelen. Vagy tudja, hogy értékes, de képes arra, hogy elfojtsa magában (ami utólag úgyis súlyos lelki válsághoz, esetleg még öngyilkossághoz is vezet). Vagy a körülmények, a környezet, más emberek befolyásolják és folytják el benne (pl. a katonákban). Aki egyik kategóriába sem esik, hanem érti és tudatosítja, mennyit ér az élet, az szvsz nem tudná meghúzni a ravaszt.

Pár évtizede folytattak egy kísérletet, aminek az volt a lényege, hogy embereket vettek rá, hogy kínozzanak másokat azzal, hogy áramot vezetnek a testükbe (film is készült belőle, sajna a címe nem jut eszembe). De az egész személytelen volt, a kísérleti alanyoknak csak a gombot kellett megnyomniuk és képernyőn látták, hogyan szenved a másik (persze valójában senkibe sem vezettek áramot, csak megrendezték). A legfontosabb az volt, hogy levették a teljes felelősséget az emberek válláról. Azt mondták nekik ha a kínzott ember meghal, őket akkor sem vonják felelősségre érte, noha ők nyomták meg a gombot. És amennyire emlékszem 1/3-2/3 volt az aránya azoknak akik nem voltak hajlandóak megölni a másikat annak ellenére, hogy felszólították rá őket hogy nyomják meg a gombot. Először soknak tűnik, hogy 60% képes lett volna megölni a másik embert, aki nem ártott neki, sőt még ellenségnek sem nevezhető. De ha belegondolunk ez azt jelenti, hogy 30%-uk érezte az élet értékét! Ez elég sok, én kevesebbre tippeltem volna. Vagyis valószínűtlennek tartom hogy azok közt, akik megnyomták a gombot legyen olyan, aki átérezte a másik ember helyzetét. Remélem érthető az érvelésem.

Új hozzászólás Aktív témák