Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• _q

addikt

válasz cigam #38485 üzenetére

Alapból HDD-re írom már ki a Rasberry lite-ot, mert már van stabil bootloader Pi4-re és én 2-3 napja frissitettem is, hogy tudjam így használni SD kártya teljes kihagyásával. Legalább is én ennek tudatában voltam eddig. Az említett 50+ próba azt is jelenti, hogy annyiszor kellett újra rakni a rendszert mivel a partícionálás után nem tudtam elérni. A partícionálás előtt újraindítás után is jó volt minden esetben.

Hogyan érem el:
    cfdisk-ben a root partíción "resize", megadom hoyg 64GB legyen a root, az új meg a maradék, majd write és elvileg kész. Újraindítom a rendszert és onnantól nem elérhető. Próbáltam azt is, hogy külön partition magic-el partícionálom még az első indítás előtt az unallocated részt, de azzal se sikerüt. Próbáltam (#38475) body007 linkje alapján is.

vcgencmd bootloader_version:
    Jun 15 2020 14:36:19
    version c302dea096cc79f102cec12aeeb51abf392bd781 (release)
    timestamp 1592228179

sudo blkid /dev/sda1 |grep PARTUUID
    Próbáltam azt is, hogy az PARTUUID-t beírtam fstab-ba, de újraindítás után ezzel se ment. Egyébként ezt adja a parancs:
    pi@raspberrypi:~ $ sudo blkid  /dev/sda2 |grep PARTUUID
    /dev/sda2: LABEL="rootfs" UUID="706944a6-7d0f-4a45-9f8c-7fb07375e9f7" TYPE="ext4" PARTUUID="c2e7f533-02"
    pi@raspberrypi:~ $ sudo blkid  /dev/sda3 |grep PARTUUID
    /dev/sda3: PARTUUID="c2e7f533-03"

Desktop verzióval nem próbáltam még, persze ránézhetek, talán az elején akad el. Esetleg még SD kártyával is megpróbálhatom a partícionálást.

(#38486) dew28
    q1: Raspberry Imager-el teszem fel a HDD-re a rendszert. Ez alapból magától formázza és partícionálja: [kép]
    Próbáltam az így kapott unallocated részt leválasztani manuálisan, de akkor alapból el se indult az OS.
    q2: amikor cfdisk-el partícionálom, ott sda1, sda2... hivatkozik nem UUID alapján. Hol kellene amúgy figyelembe egyem? fstab-ba mikor beírtam a partícionálás után a PARTUUID-t akkor már nem sdaX... írtam be.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés