Hirdetés

Aktív témák

• gromble_ziz

aktív tag

A célom az volt, hogy a gépem a kis vekkeremnél ne legyen hangosabb, de halkabb sem, mert akkor meg vekker kattogásától nem tudok aludni :DD .

Nem értek a moddinghoz, de mégis sikerült elérni a célomat.

Mint mindenki, én is elkezdtem törni a fejemet azon, hogy hogyan tudnám a házamat hallkítani, illetve jobban hűteni.
    Sokat olvasgattam hozzáértő modderek topic-jait, majd én is nagy lelkesen nekiláttam. (gép ki) Valamennyire kiparafáztam a házat (gép vissza), de csak a tipikus fémes dobozzúgást szüntette meg.

Gondoltam kitágítom a hátsó plusz venti nyílását, jobb lesz a hűtés is, meg egyébbként is... (02-24 szereztem tűreszelőt)
    Vasárnap este (02-29) úgy gondoltam, hogy legalább a gépet kipakolom, hogy hétközben bármikor reszelni támad kedvem, akkor minden kéznél legyen (gép ki).

Itt jött a nagyon elborult ötletem ;] (a hihetetlen történetek hűtés nélkül topic-ból, vagy valami hasonló), vajon hogy melegszik a proci, ha a ventit lehúzom.
    Illetve mi olyan rohadt hangos a gépemben... hát persze, hogy a procihűtő.
    Ahogy sejtettem szép lassan, de biztosan emelkedett. 60foknál nem engedtem tovább.
    A pluszba berakott 12V-os ventinek is volt hangja, de mégsem akkora ;] oda raktam a hűtőborda mellé, prociventi le ... és nagy meglepődésemre jobban hűtött és halkabb volt.
    12V-ról 5V-ra váltottam a tápját... :DD így melegedett ugyan, de a többihez képest tényleg nem volt hangja.

Hozzávalók:

- AMD 1700+XP 2000MHz-en és alapfeszen
    - MSI KT4-V
    - Spire FridgeRock (3500-4200RPM között változik a hőmérséklet függvényében)
    - 768MB RAM
    - ATI 8500LE 128MB
    - IMB 60GB
    - MAXTOR 80GB
    - mezei(számtech bolti) 8cm-es tápventi (1100HUF, de tavaly vettem)
    - egy Y tápelosztó vezeték (250HUF)
    - Codegen ház, Codegen táp

Mérési módszerek:

- SpeedFan 4.11
    - Aida
    - kézrátétel és odafülelés
    - a proci folyamatosan 100%-on hajtva Seti-vel

Mérési eredmények:

Házban eredeti elrendezésben a parafázás után:
    CPU: 45-46 fok
    Hang: alig változott az alapállapothoz képest
    Kézrátétel a bordára: hideg, réz része is ahol hozzáértem

Asztal tetején:
    CPU: 41-42 fok
    Hang: picit hangosabb lett, de már korábban sem volt elviselhető kategória
    Kézrátétel a bordára: hideg, a réz része is ahol elértem

Asztal tetején, prociventi áll, csak a 8cm-es(12V-on) fújja oldalról:
    CPU: 38-39 fok
    Hang: határozottan halkabb, de azért még zavaró, és a vekkert sem hallani még
    Kézrátétel a bordára: hideg, réz része is ahol elértem

Asztal tetején, prociventi áll, csak a 8cm-es(5V-on) fújja oldalról:
    CPU: 51-52 fok
    Hang: határozottan még halkabb, a többi eszköztől már nem hallani, csak ha közel hajolok hozzá (5-10 cm), este simán hallom a vekkert is :DD
    Kézrátétel a bordára: hát... :) meleg lett na, még a borda legtetején is (simán megfogok egy neont, ami kb 40fok asszem, de a borda azért nem esett jól)

Végeredmény:

Pozitívumok:
    - a gép lelke a szoba egyik felében, a ház a másikban
    - a gépem tényleg halk lett, bár még a winchik ciripelését el kell fednem
    - még jól is néz ki
    - bizonyos szempontból könnyebb elpakolni és hurcolni

Negatívumok:
    - hát azért mégis csak beleeshet valami (tavaly már leöntöttem az egeremet teával... ez öt évig balesetbiztosította a gépemet fröccsenő folyadék ellen)

Képek:
    [L]http://kep.tar.hu/gromble_ziz/index.phtml?aid=27632291[/L]

Gondolatok:
    Mindenki azt használja moddingra, amilye van, meg amit talál... én nem találtam semmit

Elméleti/gyakorlati tapasztalatok:

Hűtés:
    - Úgyis a szoba levegőjét keringetném a házban, ha nincs ház, akkor jobb lehet a légáramlás
    - SZVSZ jobb az oldalsó borda ebben a helyzetben, mert jobban segíti a hő áramlását a bordában a borda teteje felé, mint az a vetni, ami jelen pillanatban fentől fújná lefelé a levegőt

Hang:
    - Mitől is lesz a levegő áramlása hangos??? SZVSZ attól, ha valamit az útjába teszünk, és megtörjük az útját, illetve ha a venti forgásából adódó hangoktól.
    - Attól, hogy benne van valamiben a zajforrás, attól nem biztos, hogy halkabb lesz, még akkor sem, ha azért odafigyel a rezgéscsillapításra az ember.

Egyéb:
    - Van eladó parafám :)

Hozzászólásaitokat előre is köszönöm.

üdvözlettel: gromble_ziz

Aktív témák