Hirdetés
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Aktív témák
-
tothjozsef
aktív tag
Közben alakultak a dolgok: megadtam ennek a topicnak a linkjét Dr Békés Andrásnak, az Országos Munkabiztonsagi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökének. Ő elolvasta a hozzászólásokat, majd kb 1 óra múlva küldte a választ:
''Elolvastam. Sajnos, nekem is az a véleményem, hogy a munkaügyi bíróság
az egyetlen járható út. Sok fog függeni a szerződés tényleges
megfogalmazásától és attól, hogy tudja-e hitelt érdemlően tanúsítani,
hogy az oktatás nem történt meg.''
Enyhén szólva meglepődtem, hogy, így gyorsan válaszoltam:
''Köszönöm szépen a gyors válasz, bevallom, nem számítottam erre a
segítőkészségre. Mindenesetre kellemes meglepetés! Még egy kérdésem lenne:
Ön szerint a munka-igazolására (a pontos nevét sajnos nem tudom) ráírhatják,
hogy ilyen tartozása van? Csak mert nem lenne túl jó magyarázkodással
kezdeni az új munkahelyen...''
Erre újabb fél óra múlva ezt írta:
A munka Törvénykönyve szerint:
98. § (1) A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor)
a munkavállaló részére a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú
igazolást állít ki.
(2) Az igazolás tartalmazza:
a) munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap);
b) a munkavállaló TAJ számát;
c) a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát;
d) a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultságát;
e) a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát.
(3) A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott tartozás nem terheli.
(4) Az igazolásnak tartalmaznia kell a munkavállaló pénztártag által választott magánnyugdíjpénztár megnevezését, címét, bankszámlaszámát. Ha a tagságra kötelezett pályakezdő munkavállaló nem választott pénztárat, ezt a tényt jelezni kell, és meg kell jelölni az illetékes területi pénztár megnevezését, címét.
99. § (1) A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.
(2) A működési bizonyítvány tartalmazza:
a) a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört,
b) a munkavállaló munkájának értékelését.
(3) A munkáltató a (2) bekezdés b) pontjában foglalt körülményről csak a munkavállaló kifejezett kérésére adhat tájékoztatást.
Szóval, vannak segítőkész tisztviselők is! Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! Jah, az ügy úgy néz ki, hogy bukott, de hát néha a saját hibánkból tanulunk... -
Nimrod
addikt
válasz
tothjozsef #18 üzenetére
Az. Nekem is most lett volna melóm: infót oktattam volna. Meg is volt az elbeszélgetés, a muksó azt mondta, hogy a héten felhív, és a rá következő héten ha minden OK, akkor vigyek önéletrajzot meg tartsak meg egy órát. Hívás nuku, hívom, azt mondja, keresett két nappal azelőtt, de nem tudott elérni (meg volt adva a mobil és a vezetékes számom is), mongya erre, hogy másnap délelőtt visszahív, hogy hogysmint. Nem hívott, én meg leszarom. Ez van. De azért mondhatta volna, hogy bazzeg te nem kellesz.
-
tothjozsef
aktív tag
Komolyan mondom, az az érzésem egyre inkább, hogy ebben az országban bármit meg lehet tenni, ha van eleg vastag bőr a pofádon. Szomorú, nem?
-
napos2600
tag
válasz
tothjozsef #14 üzenetére
azt az igazolast is alairta?
-
McJames
senior tag
válasz
tothjozsef #12 üzenetére
A munkaszerződést mikor írta alá? Mennyi ideig tartott a felvétele a céghez? Bizonyíható-e, hogy az első megkeresésé/interjú/stb. és a munkaszerződés aláírása között eltelt időben nem hallgathatott 30 órányi képzést? Harminc óra az még gombócból is nagyon sok, hát még órából - min. 3-4 nap!
Hol volt a képzés helye, mikor, ki tartotta, külsős vagy belsős munkatárs stb. Van-e erről a vállalat által hivatalosan megjelentetett adat?
A meg lehet nézni, hogy a cég által megadott helyszínt mire használták, a képzést megtartó személy nem volt-e kiküldetésen, külföldön stb. az adott időszakban. A vállalat adott-e elismervényt a képzésről? Ha nem, miért nem?
Tehát, elvileg megfogható a cég is. Legrosszabb esetben azért, mert a képzése nem ért 5000 Ft-ot óránként... :(
Amúgy M. Jackson véleménye szvsz helytálló. -
napos2600
tag
válasz
tothjozsef #12 üzenetére
nem 100 de ilyen jelenleti ives dologra gondolsz mert munkaidot csak azzal lehet igazolni nem?
azt pedig a dolgozonak a kozvetlen felettesenek es a nagyfonoknek is lattamoznia kell? ha tevedek javiccsatok ki! -
tothjozsef
aktív tag
Sajnos a munkaszerződésében van ez a bizonyos pont, hogy okatásban részesült, és ezt aláírta. Ha másra nem, akkor arra jó lecke ez neki és mindenkinek, hogy már akkor le kellett volna lépnie, amikor közölték, hogy ilyen feltételekkel veszik fel. Mindenesetre köszi a tippeket! Azert a munkaügyi felügyeletre beszólunk, hátha mondanak okosat, esetleg a munkaügyi bíróság is segíthet, akár csak jótanács szinten is. Még valami: a munka-igazolására (amiben az van, hogy ettől eddig itt meg itt dolgozott) ráírták, hogy tartozik még X ezer forinttal. Én úgy tudom, hogy ehhez jogerős bírói végzés kell. Mit tudtok erről?
-
michael jackson
csendes tag
sajnos a dolog teljesen szabályos, bár talán munkavállalói oldalról nézve nem etikus. alapvető, hogy a munkaszerződés egy speciális polgári jogi ügylet. a polgári jogviszonyok a felek egyenlőségén, egymás mellé rendeltségén alapulnak. mindenki tudja, hogy a munkaviszonyban ez az egyenlőség inkább csak elméletileg valósul meg, mégis feltételeznünk kell, hogy a felek a munkaszerződést kölcsönös egyetértéssel, konszenzussal fogadják el. ha a munkavállaló a munkaszerződésben a munkáltató ilyen ''visszatérítési'' igényét elismeri, később neki kell bizonyítania, hogy az oktatás mégsem történt meg, tehát a szerződés ezen része nem ment teljesítésbe, a visszatérítési igény tehát alaptalan. ehhez az ő saját tanúvallomása, ha egyedül áll vele, 99%, hogy nem lesz elegendő. ha további, hasonló helyzetben lévő munkavállalók is tanúsítanák az oktatás elmaradását, más lenne a helyzet. persze ettől függetlenül a munkáltató saját védelmében valószínűleg fel tudna mutatni egy papírt, hogy az oktatást megkapták a munkavállalói, hisz a munkáltatók sem hülyék, így általában aláiratnak egy ilyen okiratot a munkavállalóikkal, hogy saját magukat fedezzék.
a munkavállaló és a munkáltató is (a munkaviszony határozott vagy határozatlan tartamától függően, eltérő szabályok szerint) gyakorolhatja a felmondási jogát. ez a jog nem megvonható és nem lehet lemondani róla, hiszen akkor ez már a rabszolgaság és nem a munkaviszony kategóriája lenne. a felmondás joga egyébként önkényesen nem korlátozható, nem lehet olyan kikötést beépíteni a szerződésbe, amely a felmondási jog gyakorlását megakadályozza. MÉGIS, a munkáltató beépíthet olyan kikötést, amely ezt végül is (bár úgy veszem észre az esetből, hogy nem lényeges mértékben) korlátozza. persze nem a korlátozás az elsődleges cél, hanem a meg nem térült költségek megtérítése. legalábbis papíron.
szerintem ügyvédhez csak akkor érdemes fordulni, ha:
1. , tudja több tanúval is bizonyítani az igazát (az oktatás elmaradását)
2., a munkáltató nem íratott alá vele semmilyen elismervényt arról, hogy az oktatást megkapta.
ezek lennének a bizonyítás alapfeltételei. -
Ploszi
senior tag
a munkaügyi bíróság azért nem olyan gáz, én ismerek olyan bírónőket, akit előszeretettel adnak igazat a munkavállalónak, még akkor is, ha nem olyan tiszta az ügy!
-
JaniS
senior tag
válasz
tothjozsef #1 üzenetére
Üdv!
Szokás ilyenkor tanulmányi szerződést kötni, amiben le vannak fektetve a feltételek. Ha ilyen van és aláírta, akkor meg kell nézni mi van benne, aztán konzultálni egy ügyvéddel vagy jogásszal. Ha nincs, akkor nem követelhetnek tőled semmi. Elég gyakori ez a fajta szerződés, de a korrektebb cégek azért teszik, hogy maguknál tartsanak. Nincs jogi diplomám, csak tanács volt. -
Makker
tag
válasz
CsendPenge #6 üzenetére
a cég a tegnapi expresszben is hirdetett, valami hasonló szöveggel: ''...medencés házat, terepjárót 10 év munkaviszony után...''. ebből vághatod miről van szó. egyébiránt semmiféle papírt nem írtunk, én meg nem győztem zörögni nekik emiatt, hogy hogyan is lesz az elszámolás, mert senki nem vezeti, mikortól vagyok stb. szóval így számolnak el ők. de kifizettek szerencsére.
-
CsendPenge
őstag
válasz
tothjozsef #1 üzenetére
Hát, ebben szerintem csak egy ügyvéd tud segíteni(én esetleg annyit tudnék, hogy elküldöm a jogszabályokat, de azzal szvsz nem sokra mentek). De ez tényleg pofátlanság, mert ezzel lényegében kényszerítenek, hogy ne akarj elmenni két évig, mert akkor a ''felmondási díj'' 150.000 Ft. Ez kicsit durva! 5000Ft/óra! Lehet, hogy nem is hülyék az illetők a cégnél, mert ha azt nézzük, hogy valahogy ráveszik az új embereket, hogy menjenek, aztán máris megtérült a fizetésük, plussz még egy kis nyereség is van...
-
Makker
tag
igen, mostanság elég divat lett a munkavállalót lehúzni ahogy csak lehet. velem történt minap, hogy egy meg nem nevezett, i...o nevű cég alkalmazott, mesés fizetést ígérve... utóbb kiderült, hogy a felhalmozódott munka végett kellettem. ''neked nem jár fizetés'' volt a köszönet fizunapon. csak rámenősségemnek köszönhető, hogy mégis csengettek. az is kiderült, a cégnél ez bevett szokás.
-
Nimrod
addikt
Bíróság? Jaj! Akkor csak veszítesz, vagy csak nehezen nyersz.
-
Superman
nagyúr
Pofátlanság, de meg kellett volna néznie, hogy mit ír alá. Egyébként, ha csak ilyen feltételekkel alkalmazták volna, akkor jobb lett volna, ha oda se megy.
-
tothjozsef
aktív tag
Egy hozzám közel álló emberkének ilyen problémája van:
Gazdasági ügyintézőnek felvették egy munkahelyre, 3 hónap próbaidő után. A munkaszerződésében szerepel egy pont, miszerint 30 óra oktatásban részesült óránként 5000Ft-ért (ami kvázi meg se történt, hisz MINDEN új munkahelyen új dolgokat is csinálni kell, és ezeket meg kell tanulni), amit vissza kell fizetnie, ha 2 éven belül elmegy. Most felmondott, mert talált egy jobb helyet, és hát gondolhatjátok, a főnöke most szeretné bevasalni a dohányt. Véleményem szerint nem kérhet olyan okatásért pénzt, amit nem végzett el, illyetve ami a munkvégzéshez kell (különben nem tudná a munkáját végezni...). Így se szó se beszéd, az utolsó havi béréből az összeg 33%-át visszatartották, és valamilyen papírjára is ráírták, hogy tartozik. Mi erről a véleményetek, mit szóltok hozzá?
Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Flip6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest