Hirdetés
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DBob
őstag
válasz
Machinehead
üzenetére
Az nem jó ha ennek a videónak a mintájára csináltad, mert itt fix IP címekkel megy a variálás.
-
DBob
őstag
Meg kell hagyni, remekül működik, bár megbütyköltem kissé.
Nekem torrent nincs, steames játék letöltésével szoktak viszont gondjaim lenni az előző beállításokkal.
Most jön le maxon a 4.6gbo-s natural selection, de a böngészést nem akadályozza. Beraktam egy netrádiót szólni, viszont az akad rendesen, mert egy szinten van a steam letöltéssel.qos7 elvben mindent megfog, mert úgy van beállítva, hogy minden ami eddig nem volt bekategorizálható. Így qos8-ra nem tud ráfutni semmi sem.
Azon kívül nem értettem, miért van qos7-ben külön tcp, külön udp, és külön "maradék". Mivel nem port szinten kezeled már ott, kár megadni hogy tcp vagy udp, elég a "maradék" és abba beletartozik akkor az is.Plusz nekem ez a mangle felosztás picit átláthatatlan, később még átdolgozom és jobban beszintezem.
-
DBob
őstag
-
DBob
őstag
Mármint úgy értem, mindegy melyik portra dugod akkor a "betápot".
Egy portot szedjél ki a bridgeből, egyetlen DHCP szervered legyen.
Mivel kábelnetet mondtál, legyen DHCP kliens a bridgeből kiszedett portból (WAN). Utána srcnet + masquarade a kimenő portra. Firewall accept szabályok (fontos hogy LAN oldalról mehessen ki forgalom).
Ennyi. -
DBob
őstag
Sajnos RB532 elég régi példány, plusz más célra van igazándiból szánva.
Így nincs is benne SW IC, tényleg mindent bridge-be kell rakni.Az, hogy nem lehet átírni a MAC címet, számomra furcsa. Gondolom összefüggésbe van azzal hogy más architektúra, más ethernet vezérlő, más HW. Lehet ez még nem támogatta. Az meg másik dolog, hogy a rajta lévő RouterOS alapból vinné, de elutasítja a parancs végrehajtását.
Nekem 7xx és 9xx eszközön is ment a MAC cím átírása, szintén kábelnet miatt volt rá szükség.
Nem lenne jobb megoldás, ha lecserélnéd ezt a régi példányt egy újabbra? Mondjuk amit megkapni olcsón, "SOHO" szériák, elég béna WiFi-vel rendelkeznek, kivéve az egyetlen wifis példányt az RB2011 szériából.
mod: most látom, eth1 CPU-ba van integrálva. Próbáld meg átállítani az eth1 vagy eth2 MAC címét.
-
DBob
őstag
Melyik porton jön be a net? Egyáltalán melyik modellről beszélünk?
Csak hogy milyen switch IC van benne. A LAN-nak szánt portokat célszerű azon belül összekötni, hogy HW-ből legyen megoldva. A létrehozott bridge interface ugyanis SW-ből fut, eszi az erőforrásokat. Akkor is, ha csak két gép közt másolnál gigabiten mondjuk. Amit a SW IC kisujjából kiráz, router észre se veszi hogy történik valami.
Pont ezért - bár nem tudom a felállást amit használsz - kiragadnám a WAN portot, többit beraknám egy SW-be ha olyan modellről van szó amit támogatja, és a SW-master portot és a WIFI-t kötném össze bridge interface-be.
A wlannak külön nem kell DHCP szerver. Mivel bridge bekötötted, a bridge-n át megkapja a szolgáltatást. Viszont ha eth2 és eth3 is be van most rakva bridgebe, és külön DHCP-t csináltál mind a kettőre, egyiket töröld mert szükségtelen.
-
DBob
őstag
Összes RouterBoard tudja, csak a megfelelő queue szabályt kell alkalmazni.
-
DBob
őstag
A LAN-on van net?
Mert ha oda eljutottál már, hogy a router felcsatlakozik a netre, NAT működik mind a két irányba, akkor már csak egy bridge interface-t hozzál létre a LAN és a WIFI interface közé. Switch IC-kbe sosincs bekötve a WIFI emlékeim szerint, így bridge kell hozzá.
-
DBob
őstag
válasz
Zwodkassy
üzenetére
Nos, nem mondtad hogy két privát alhálózatról van szó. Azt mondtad "2 (vagy akár több) hálózat között".
A képen pedig több hálózat látható.

Ha statikus, egyszerű megoldást akarsz, akkor az is megoldás amit te magad felvetettél, routing tábla szerkesztése.
-
DBob
őstag
Gőzöm sincs.
Más egy E6420-as Core2Duo-val megold összesen 1.6GBit/s sebességet. De ehhez kellenek a kellően gyors hálókártyák is. Amit említettél Celeron, jó lenne hozzá némi egyéb infó is. Például a pontos típusa.
Vagy ha RouterOS, akkor meg kell várni amíg implementálják a HW-NAT funkciót. De ehhez kell SW és HW támogatás is, és egyéb kételyeim vannak még vele kapcsolatban. -
DBob
őstag
Véleményem szerint nem a MikroTik routerekben csalódtál, hanem az elvárásaidban.
Ne felejtsük el, hogy hatalmas teljesítményről van szó, amit nem is olyan rég még maguk a PC-k sem tudtak feldolgozni. Emlékszem, mekkora nagy szó volt, hogy a 100Mbit/s hálót ki tudta hajtani anno az 1GHz P3 Celeron. Sokan nem tudják, de ma is jelentős HW-es gyorsítással / támogatással működik csak a gigabites hálózat. Emiatt nem is tudok sokszor hibakeresésnél megfelelően sniffelni, csak ha kikapcsolom ezeket átmenetileg. A mai enterprise hálózati eszközök többsége is "csak" gigabites. Tesztelgetik a gigabites internetjüket a DIGI LAN topik lakói, és csodálkoznak ha 1-2 ember máris túlterheli a teszt szervereket, nyitott FTP oldalakat.
Ezek után bármilyen hihetetlen is, nem reális elvárás hogy egy tenyérnyi eszköz, 5-6W-ból gigabitet toljon át egyik portjáról a másikba. Mint korábban idéztem is, a MikroTik-es tesztek is nagyon ki vannak élezve.
Az említett TP-Link router sem fog megbirkózni a feladattal. Itt van például ez a másfél éve tesztelt ASUS top-router. Egy valag pénzbe került, és hiába tud papíron gigabitet, ha mások panaszkodnak rá. Csak ugye a tesztkörülmények között nem használtak PPPoE-t és egyéb, természetesnek tűnő szolgáltatásokat. Máris azt írták róla hogy a 200 Mbites nettel sem birkózik meg.
A te 500/100-as neted, valószínűleg világszinten az otthoni hálózatok több mint 99%-ánál gyorsabb. Sajnos ez egyben hátrány is; ha ki akarod használni, mélyen a zsebedbe kell nyúlni. DIGI LAN topicban volt aki ki tudta gyakorlatban is maxolni routerrel a friss gigás netjét, de kellett neki hozzá egy új, mai áron ~65kHUF-os router.
Mikrotik viszonylatban (a rengeteg funkcionális felár miatt) minimum 1100AHx2 szint, ~90kHUF árral.Persze értem, neked továbbra sem gigabites a neted, de külön 500-as netre nem gyártanak igazándiból routert. A mai "csúcs" SOHO eszközök legjava kb. 150-200 Mbit/s amit tud, mert a fast ethernethez van idomítva a WAN teljesítmény. Következő lépés pedig már a gigabit-es WAN, ahol az előbb említett RB már így teljesít

-
DBob
őstag
Természetesen nem kell neki tudni. Tessék elolvasni a kisbetűs részeket is.
Test results show device maximum performance, and are reached using mentioned hardware and software configuration, different configurations most likely will result in lower resultsSpeciális körülmények közt mérik ezeket, és nem lesz elérhető ez a valóságban. 500/100mbites Diginél csak akkor lesz meg az 500mbit lefelé, ha elég kevés NAT szabályt használsz, mangle, queues és társai nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GTA V
- Gitáros topic
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- YouTube
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Trifold, Pebble, Bosch, AI, AI, meg AI - CES 0. nap
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest