Hirdetés

2024. június 28., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3600) hdsentinel válasza geprombolo (#3598) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ahogy LikSoft írta, a low level format mint olyan nem programfüggő hanem magától a HDD-től függ. A régi MFM HDD-knél volt rá szükség (és egyáltalán lehetőség) mivel ott elképzelhető volt olyan, hogy a fej nem tudott minden esetben azonos helyre pozícionálni. A low level format ismételten felírta a szektorazonosítókat is, melyek a fej pozicionálást lehetővé tették.

Bizonyos programokkal lehetett "gyorsítani" a HDD-t, megfelelő interleave beállítással megadható volt, hogy a szektorok milyen sorrendben jöjjenek az egyes sávokon, hogy minél kevesebbet kelljen a lemez körbefordulására várni. Ezt is az "igazi" low level format tette lehetővé.

Az ATA (IDE/SATA) rendszerű HDD-knél egyáltalán nincs ilyen lehetőség.

Amiért mégis szokták ezt a megnevezést (low level format) használni az az, hogy a sima formázás (DOS-os FORMAT parancs ill. Windows-os formázás) gyakorlatilag csak olvasás műveletet hajt végre. A low level format-nak nevezett funkció pedig ténylegesen felülírja a felületet (akár többször, speciális mintákkal)- így a sima formázásnál már egy fokkal komolyabb lemez-diagnosztika szempontjából, mivel a HDD íráskor ellenőrzi az egyes szektorok integritását.

Több különböző (olvasás és írási) teszt is készül a Sentinelhez. Várható ilyen "low level format" (azaz teljes, többszöri felülírás) szerű működés, de lesz hasonló alapossággal működő de nem destruktív felületteszt is.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.