- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Prímszámokról beszélünk, tehát triviális, hogy 0 megoldásuk lesz:
- Szorzás: két szorzat akkor egyenlő, ha a prímtényezős felbontásuk azonos. Ha mindkét oldal más prímekből áll, nem lehet azonos.
- Osztás: a/b=b/c esetben azt kellene bizonyítanod, hogy b=n*a és c=n*b, vagyis nem lennének prímek.
- Hatvány: mint a szorzásnál, prímtényezős felbontásokat készítesz, amik a kitételeid miatt soha nem lehetnek egyenlők. -
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ez meg megint a Goldbach-sejtés. Ha megoldod, rögtön hozzád fognak vágni 1 millió dollárt, viccen kívül.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Nem tudsz vele tovább jutni:
- ha x 3-as maradéka 0, akkor x osztható 3-mal,
- ha x 3-as maradéka 1, akkor x+2 osztható 3-mal,
- ha x 3-as maradéka 2, akkor x+4 osztható 3-mal.#6655 egyenletrendszere pedig, ha jól értem: a + b = b + c, és a, b, c prímek. Ekkor csak egy megoldás létezhet, a triviális, hiszen ha b kiesik, akkor a = c marad, és b a kiesés által szabad változóvá válik. Ha kikötöd, hogy a < b < c, akkor a megoldás üres halmaz, hiszen ha a = c, akkor b nem lehet az egyiknél kisebb, a másiknál pedig nagyobb.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Sőt komplikálhatjuk úgy is, hogy nem csak a két különbségnek kell egyenlőnek lennie, hanem foglalkozunk avval is amikor a két összege egyenlő !
Izgalmas, hogy van-e olyan négyes, ami négyesnek a egyenlő a különbsége is és egyenlő az összege is ! Persze az abszolút értékük egyezése nem valószínű !
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
2-vel csak a 3, 5, 7 működik, nincs más, a fent említett okokból.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
nincs ertelme a szamparokat tobbszor mas sorrendben felsorolni, ezert az a<b<c egy jo kikotes es [a,b],[b,c] a szamparok parja
igy az is latszik hogy a ket kulonbseges felteteled ugyanaz [amugy kulonbozo a,b,c,d-re is tok trivialisan]
mire kell neked tobb, es tobb vagy nagyobb? iratsz chatgpt-vel egy programot ra es futtatod orrverzesig... ebben semmi matek azon tul, hogy egyszerusitettuk a feltetelrendszert
prog szempontbol az optimalizacio talan meg egy relevans kerdes: alulrol haladsz es a,b-bol krealt c-t ellenorzod vagy uj c primre nezed hogy van-e a,b [nyilvan alulrol a 3-mal osztas miatt csak a 3,b,c es az a,b ugyanolyan maradekot ad 3-ra esetek erdekesek, egyszerubb kulon halmazban nyilvantartani mint ellenorizni] - de az se ide valo mar -
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Magyarul olyan a - b = b - c esetet keresel, ahol a, b, c prím, erre rengeteg példa van a tiéden kívül, pl. 3 - 7 = 7 - 11, vagy 5 - 11 = 11 - 17. Valószínűsíthető, hogy végtelen ilyen számhármas létezik, de jelenleg a matematika egy meg nem oldott problémája, hogy milyen szabályrendszer van prímek távolsága közt (a Goldbach-sejtést kellene hozzá megoldani). Programmal könnyen találsz rengeteg ilyet, de egy idő után már nagyon lassan dobál ki új számokat.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Nem ertelek. Ket primpar kell, legalabbis a korabbibol ez jott ki. Mar ha a par azt ugy erted, ahogy szoktuk, hogy 2 kulonbseguek. Amik vannak vegtelenul, ugyhoyg a parok parjai is.
p1,p1+2 es p2,p2+2
ekkor a parokon belul nyilvan 2 a kulonbseg, hiszen olyanokat keresel
a p2-p1 pont annyi lesz, mint (p2+2)-(p1+2).
De mi az az 5 vagy 5 faktorialis?Vagy azt erted, hogy p1, p2, p3 primszamok parokba rendezve (p1,p2) es (p2,p3) ahol p2-p1 = p3-p2? A 3-mal oszthatosag ott is fennall, tehat p1=3 kell, es p2 prim ahol 2*p2-3 is prim. Ez a cel?
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
azt meg ertem hogy primparokat keresel, de mi az az 'ilyesmi'? nem tul standard a jelolesrendszered...
nyilvan tobb olyan nincs h p, p-2 es p+2 is prim, az egyik tuti oszthato 3-mal, igy az maga a 3
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Kitaláltam egy új halmazelméletet, természetesen a hozzá tartozó axióma rendszerrel együtt ! A ChatGPT MI sokat segített érte !
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ezen felbuzdulva megpróbáltam alkalmazni (⎖ ⍻ ∦) őket a pszichére is magyarul a lélekre ! A ChatGPT MI segítségével ez egészen jól is sikerült !
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Kitaláltam valami matekos új operátort ! Segítségével a különféle analitikus képletek közt teremthetünk képzelet beli kapcsolatot !
Az új kvázi-logaritmusom az egyesítő fizikákért !
Az ad hoc tudományok polcáról !
szürkébe tettem -
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
A kőkorszaki 2!5. kettes számrendszer !
Logaritmus számítás a kőkorszakban ?Bebizonyítottam, hogy a kőkorszakban a kettes számrendszert használták ! Ha elolvassátok e rövidke tanulmányomat, akkor ti is be fogjátok látni, hogy igazam van !
A 100 ezer évvel ezelőtti logaritmus számolásra meg alapos gyanúm van !
szürkébe tettem -
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ha már rögtönzött filozófia topikot tartunk senki élvezetére, olvasd el inkább újra, emészd egy kicsit.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Nem vagyok matematikus, de egy értelmiségi előtt két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Szóval általában szarul.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Mire jutok mivel?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Embeddált bizonyítás nélkül nem értem, hogy mi itt a nagy újdonság. Ha itt arra gondolnak, hogy C = 90° esetén a szinusztételből
a = c * sin(A),
és
b = c * sin(B) = c * cos(A),
mert A + B = 90°, akkor behelyettesíted Pitagoraszba, és kijön, hogy c^2 = c^2. Ezt tényleg össze lehet rakni középiskolában, max azt tudom elképzelni, hogy igény hiányában nem írta le senki, bár az is fura.Szerk: megnéztem, és persze, hogy erősen hibás volt a cikk, rengeteg előkövetelményt lehagyott, ezért nem olvasunk tech/tudomány cikkeket olyan oldalon, aminek nem ez a profilja.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Tudunk hatványozni és gyököt vonni, ennél azért jelentősen komplexebb problémaköröket szoktunk itt fejtegetni.
-
TDX
tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Szerintem nem érdekes az embereknek ebben a topicban, azért nem szól hozzá a hozzászólásaidhoz senki.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
nem azt mondtam h semmi koze a matekhoz, hanem hogy nem erdekes a topik szamara
de ott a lehetoseg, modiknal jelezheted hogy nem ertesz egyet -
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
https://erdosattilask01.lapunk.hu/helyerteku-szamolas-a-kokorban-1214376
Helyértékű számolás a kőkorban !Ellenőrizétek már, hogy nem tévesztettem-e el valamit !
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
A tortenelmi resz semennyire, de nem en szamitok, hanem az atlagolvaso.
Irj inkabb blog-ot (itt logout-on belul is tudsz), aztan ha parhavonta egyszer bekuldesz ide egy linket egy uj irasra az me'g belefer. -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Mar jeleztem, hogy ne spammeld a topikot!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
8.+
Nagyon úgy néz ki, hogy ezek a bogárjeleik a 0 jelünk megfelelője, csak ők - a kőkorszakiak - megint csak másképpen használták mint mi ! Náluk a más-más alakú bogárjelek más-más 0 jel csoportosítást jelöltek:pl. az egyik bogárjelük az ezresét, a másik bogárjelük a millióét, a harmadik bogárjelük a milliárdot jelölte !

-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
https://erdosattilask01.lapunk.hu/a-kokorszaki-szamabrazolas-logikaja-1214371
A kőkorszaki számábrázolás logikája !
"Tehát a kőkorszaki táblákon valamennyi számábrázolást alkalmazták ! Sajnos ennyi önmagában nem elég a kőkorszaki leletek általános megfejtéséhez, de e nélkül szinte lehetetlen megfejteni őket !Az, hogy egyáltalán van értelme a megfejtésükkel foglalkozni, csak az teszi lehetővé, hogy a rövid rézkorszak földrengés szerű törést hozott a bronzkorszakba való átmenetkor ♥ "
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
https://erdosattilask01.lapunk.hu/a-kesoi-neolitikum-korszak-irasa-es-matematikaja-1214353
A késői Neolitikum kőkorszak írása és matematikája !Sikerült megfejtenem, nem hagyhatjátok ki !
Ez meg a minószi lineáris A írás számábrázolása lenne a késői Neolitikum kőkorszakból : Jól látható, hogy egyszerre vízszintes is és függőleges is és főleg derékszögűek is ! - legalábbis jobban közelítenek a derékszöghöz, mint a Húsvétszigeti ilyenek .
Ezek a kereszteződő pálcika alakú ikongramok számokat is és szavakat is jelöltek egyszerre, mint egy katalógus .
A balra lévő első keresztes pálcák ikon szavakat jelölnek, a sorában utána következő ikongarmok meg már rendesen számokat és műveleteket jelölnek ! Majd a magyarázatomból ki fog derülni, hogy - hihetetlen, de - ismerték az összeadást is, a kivonást is, a proto-szorzást is és a proto-osztást is, hogy még mit az majd ki fog derülni a következő magyarázatomból ! - azoknak akik nem szeretik a matematikát: erősen nem ajánlott tovább olvasniuk: érted "allergiás rohamot" kaphatnak tőle .
Igazán érdekes, és a mi modern matematikánktól teljesen eltérő, de működő matematika: kattints érte a linkemre !igazán kíváncsi vagyok a véleményetekre róla
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ettol me'g ne itt reklamozd... ha zavar ez a verdikt, kerdezd a modikat. Vagy lasd be anelkul, es ne itt reklamozz.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Nem az a kerdes, hogy mennyire matek es ki milyen vegzettsegu, hanem egyszer mar ebbol nem kertunk... Kerdes johet, erdekesseg is adott esetben, de az onreklam nagyon nem idevalo.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Mintha egyszer megbeszeltuk volna mar, hogy ez nem a te jatektered. A privatokkal zaklatast is abbahagyhatnad! Meg a prog topik szetvereset, remelem azt is gatyaba razza valaki.
-
kovisoft
őstag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
A megoldás egy function lesz, csak azt a functiont neked kell megírni.
Ha fix az intervallum mérete, akkor az axioma által említett sliding window módszer szerintem teljesen jó lesz:
Sorbarendezed a számaidat. Elindulsz a legkisebbtől, és megszámolod, hogy mennyi esik a megadott méretű ablakba. Folyamatosan nyilvántartod, hogy melyik a legelső és legutolsó szám az aktuális ablakban, minden lépésben annyit tolod jobbra az ablakot, ahol a következő változás várható: azaz az ablakban lévő legelső vagy legutolsó szám után jön-e hamarabb a rákövetkező szám. Az utolsó és első indexe közötti különbség (+1) adja az adott ablakban a darabszámot. -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Marmint azt az intervallumot ahol a legtobb van? [Ha az int.v. hossza fix akkor sliding window-val trivi, igy gondolom ennel szofisztikaltabbat keresel.]
Ha meg eloszlast kovetnek irany a mat.stat. konyvek, abban nem en vagyok a megfelelo kontakt. -
lev258
veterán
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Nem pikkel rád, csak ő a topikgazda. És ez a fórum azért jött létre, hogy matematikai problémák megoldásában (és megértésében) segítsünk egymásnak.
Te viszont a saját szórakoztatásodra gyártasz elképzeléseket és módszereket, ami önmagában még nem lenne baj. Viszont ez a topik nem ezek reklámozására való. Ez a probléma. -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
hm, szereptevesztesben vagy... munkaltatokent [kello suskaert] elvarhatnad, de en nem feladatot kertem, hanem hogy ne ide szemetelj foleg ami nem matek...
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Konyorgom, miert azonos betu? Nem lehet azt mondani hogy n es m prim? Vagy n es m az adott halmazbol van? [Plane p1 es p2 ha primezel...]
Amugy meg algoritmusilag is veszett gyenge, ha eloallitod a halmazokat [k elemmel minimum O(k^2)], vagyis nem veletlen nem tud nagyobb szamossaggal menni [10 sec helyett hamar lesz 100 ev...]
2600->15000 eseten ez me'g kibirhato, de a skalazas nem itt kezdodik [es akkor me'g a szamabrazolasi problemakrol nem is beszeltunk... ami idobe es tarhelybe fordul at]
Nem lehetne hogy visszaadd a topikot az eredeti celjanak? Nem szeretnek TG-skedni pont itt. -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Rendben, kerdes: az n=n*n*2+1-nek, ha nalad az n csak ertekhalmaz barmely eleme, akkor a 31=3*5*2+1 miert nem jelolt megoldasa? A 31,3,5 eleme egyenkent...
Remelem nem azt akarod mondani hogy azt majd 'te tudod', hogy mikor melyik n azonos, melyik nem...
Ez igy nem matek.PS. 1. [Az elozoben a szogletes zarojellel csak a megoldasban az adott n jel erteket, azok eltereset szemleltettem...]
PS. 2. Ha mar primeket keresel, miert nem p(,q,...) miert az n ami a natural numbert jelenti mindenhol mashol? -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Az komoly, hogy egyenletben egy jeloles egyszerre ket kulonbozo erteket takar? [n[19]=n[3]*n[3]*2+1]
Ertem en hogy a brute force megoldas se feltetlen trivi, de mint feladatgyarto akkor lenne erdekes, ha a megoldasnak lenne "szep" human behatarolasa is, az meg ebbol nem derul ki.
[ChatGPT-t kene megnezni, tud-e ilyet, amugy megoldani lehet, hogy wolframalpha is megoldja megfelelo keresessel es/vagy elofizuval] -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Csak pozitiv velemenyt vars? indits blog-ot ott te moderalhatod a hsz-eket, itt nem...
-
TDX
tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ha tudsz angolul, [stackexchange link] érdekes lehet számodra. Én nem vagyok jártas a témában, de viszonylag gyorsan találtam választ “optimal integer polynomial factorization”-re keresve a googleben.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ha elmondod mi a feladat, akkor jobban tudunk segíteni.
Mert az, hogy "egész számokra gondolok", és a sokadfokú+ad hoc az úgy nem annyira fog menni egyszerre reálisan nézve. Persze lehet ilyen mázlid, de valószínűtlen.Leginkább arra számíthatsz ilyen módon, hogy még komplex gyökei is lesznek az egyenletnek.
Ha te magad akarsz olyan magas fokszámú egyenleteket, amiknek a megoldása egész, akkor inkább csináld fordítva. Szorozz össze olyan alacsonyabb fokszámúakat, amiknek ki tudod számolni (sőt, ránézésre látszik) a megoldását.
például (x+1)(x-4)(x^2-1)(x-3)(x+10)(x+4) = x^7 + 8 x^6 - 40 x^5 - 166 x^4 + 407 x^3 + 638 x^2 - 368 x - 480 = 0
Ránézésre látszanak a megoldások, hiszen akkor lesz nulla, ha a szorzat bármelyik tagja nulla: -1, 4, +-1, 3, -10, -4 -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
numerikus matematikara gondolsz?
kozelitve elmeletileg nyilvan barmit, lasd epszilonhoz delta keresese anal I-en -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
jelolesrendszer a 'hagyomanyos' matekhoz [vagy info vagy mas tudomanyhoz] kotes nelkul, annak megjelolese nelkul hogy miben tobb [mennyivel alkalmazhatobb] mint az eredeti, nem latom hogy hogyan lenne uj matek
[kulon fura fizikus nick-kel, kemia raaggatasaval az alapoknal, es informatikai felhasznalast emlegetve mateknak besorolni]
me'g azt se latom h hogyan lenne ebbol funkcionalis programozas amit talan el tudok kepzelni celnak [de nyilvan abban se uttoro], es attol me'g plane nem uj matematika... -
kovisoft
őstag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
A "haladvány" amúgy a számtani/mértani sorozat régies neve.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Tovabbra se erzem a topikba tartozonak.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Az nem uj matematika ha az evszazadok ota meglevotol eltero formalizmust vezetsz be [raadasul cel nelkul, szemben pl. a forditott lengyel jelolessel ami nem egy 'adhoc' kifejezesen hanem altalaban bizonyitja az ekvivalenciat s hagyomanyoshoz, kevesebb jelkeszlettel [zarojelek] es hatekonyabb kodolassal [veremmel trivi] a kiertekeleshez].
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Ha minden ke'p kulon jegy, akkor alulhatarozott [az egesz szamok halmazan is]. Az elso is tartalmaz duplat, szoval nem ertem hogy anelkul hogyan oldanal meg harmat anelkul hogy arra feltevest tennel.
Kezd az az erzesem lenni, hogy nincs matekbol semmi erdemi kepzettseged [es lusta vagyok visszakeresni hogy irtal-e errol valaha valamit].
Szabad kernem, hogy akkor irj ide ha vagy a valo vilag reszere megoldando feladathoz kapcsolodo kerdesed van [nem a sajat krealmanyodhoz], vagy kepes es hajlando vagy valakinek a kerdesere segito valaszt adni. Koszi! -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Basszus az egy rejtveny, logikailag nulla elteressel a valtozokhoz kepest [raadasul redundans az egyenletrendszer, a masodik kijon az elsobol es s harmadikbol].
Es szerinted akkor altalanos alsoban amikor kor meg haromszog van es farkasszaj nyilik jobbra nem valtozo es relacio, akkor ok is alternativ matekot tanulnak, csak kesobb oktatjak a rendeset?
Neked abbol a rejtvenybol kijon a 18 helyett a 3? -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Mi koze egy rossz megoldasu rejtvenynek a te algebradhoz? Nem latok erdemi osszefuggest.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
https://keresztlabda.hu/2022/12/08/napi-trukkos-matek-feladat-mi-a-megoldas-405/
Mások is foglalkoznak az ad hoc algebrával, csak nem így nevezik ! Lásd a linket ♥
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
☺ A halmazvarázs legfelső-sokszorozóm !
{~ set multiplier} ☻
Ez egy igazi matematikai legfelső-sokszorozó !
A kérdéseitekre szívesen válaszolok .
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Az ad hoc algebrámat kibővítettem:
4. ad hoc formális struktúrák !Ha felcsigázott az ad hoc algebrám, akkor e 4. bővítését se hagyd ki ♥
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Az ad hoc algebrámat kibővítettem:
3. ad hoc értékekkel !
Ha felcsigázott az ad hoc algebrám, akkor e 3. bővítését se hagyd ki ♥ -
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Tovább gondoltam e tanulmányomat:
ötlet, trükk:

Alkalmazzuk e tanulmányomra az Occam borotvája filozófiai elvet !Ja, máma épen 13. van ! - bár nem péntek, de láttam egy fekete macskát is .
-
skoda12
aktív tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Az elemi geometriát az elemeiken értelmezett relációkkal együtt a Hilbert axiómarendszerrel szokták felépíteni matek szakon és ott már az egyenes vagy a sík is alapfogalom, nem halmazokból indulnak ki.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Varj, azt hianyoltam hogy miert biztos hogy halmazok [azaz mindenrol eldontheto hogy benne van vagy sem -> lasd tartalmazkodo halmazok sokasaganak tankonyvi esete]. Szerintem ha a matematikaban nem minden halmaz, akkor halmaz alapon nem tudsz matematikat epiteni... csak elsore finomabb utalassal eltem.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
En par bekezdes utan passzoltam. Eleve azt se tudom alapbol megitelni, hogy a halmazaid egyike-masika nem csak sokasag-e, es ezen a szinten ezeket azert valahogy igazolni kene (vagy legalabb kijelenteni) ha mar hasznalod a fogalmat.
-
TDX
tag
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Amennyire értem az írtásod (nem nagyon), a matematika “felgöngyölítése” számodra azt jelentené hogy a matematikai struktúrák közti hasonló szabályrendszereket/megoldásokat/módszereket/etc. vizsgálnád, általánosan. A kategóriaelmélet igazán hasonló témakör a matematikán belül és nem filozófiai/bölcsészeti alapon, hanem jól definiált axiómarendszerben mködik. Ajánlom például S. Mac Lane Categories for the Working Mathematician c. könyvét [Springer 1971 (second edition 1998)].
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Hat en nem csinalok ilyet... soha nem is ambicionaltam. Szegyenszemre me'g szabad szoftverbe se kontributaltam, bar talaltam hibat csak meloban es ott policy-erdon kellett volna atkuzdeni magam hogy jogosult legyek hozzanyulni...
Amugy szerintem eyg "forditoprogramok" kurzus tananyaga lehet neked hasznos, de azt nem tudom most hogy hivjak, 20+ eve volt hozza szerencsem.
De hatha szerencsed lesz es jon valaki, aki hozzad hasonlo palyan mozog. -
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Akkor mi a kerdes? Mit kene tanacsokkal segiteni? Ha jol ertem ott tartasz, hogy matematikai fuggvenytarat irsz. Me'g azt is felteszem hogy interpreteres a nyelved, szoval a mogottes nyelven nem letezo fuggvenyekrol van szo (ami mar fura mert library-kban kb. minden van, bar pont ket napja szivok egy letezo, tobbszor hivatkozott de botranyos kodminosegu python algo normalisabb atemelesevel, de mondjuk ha nem specko helyzetre kene akkor lenne keszen jobb lib-ben). A megoldando feladatok/formulak listaja a kerdes, vagy ujrafelhasznalast ertesz hatekonysag alatt, vagy mit?
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Hat en ebbol me'g nem egeszen ertem, igy sokat hozzatenni nem tudok... az se vilagos hogy matek vagy info resze a kerdes, es melyikbol milyen terulet. Bocs.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus
üzenetére
Attol fugg, mi a cel.
Ha az hogy hasznald, akkor nezd meg a wolframalpha.com-ot vagy a geogebra.org-ot, valoszinuleg nincs ertelme sajat tool-nak, ezek eleg nagy reszet lefedik a mateknak.
Ha arra hogy programozast gyakorolj, akkor inkabb algoritmusos dolgokat kene csinalni, nem sima linearis "levezetest". Ezerfele tananyagot talalsz.
Egyeb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- Arch Linux
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen routert?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Háztartási gépek
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 8-12. gen. 12-15"
- 27% - NiPoGi MINI PC AMD Ryzen 9 6900HX / 16GB DDR5 / 512GB NVMe
- AKCIÓ! Motorola Sound Flow XT2549-1 hangszóró hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch V2 32GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
axioma