Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
Új hozzászólás Aktív témák
-
Katancol = lófrál (szerintem az orosz кататься segédigéből van)
És ugyanez ez is: séremórál -
Ma jutott szembe klét szó, amit a szülőfalumban használnak, és megnéztem, nulla találat van rájuk a neten
cincárol = cseszeget, bosszant, b*szogat, nem hagy békén (szerintem a román tantar [cüncár] vagyis szúnyog szóból ered)
ószentál = ajánlgat, de az a jó szó rá, hogy tukmál (kicsit erősen, és nem nagyon kell neked) -
Dyrtyho
őstag
Koketál, koketálni = intenzívebben ismerkedni, flörtölni
-
kutyafülű
csendes tag
Ha a hódmezővásárhelyi piacon kótyot kértek, akkor sárgadinnyét kaptok.
Nem ismeri valaki a kóty = sárgadinnye etimológiai magyarázatát? -
giraff
csendes tag
Uppolok én is, roppant rajok az írások.
Sparhelt:
Német jövevényszó, spar=spórolni, Herd=tűzhely, azaz spóroló tűzhely, mert egyszerre lehet vele fűteni és főzni. Régen ugye csak ez állt a konyhában, nem volt külön fűtőtest. Az összes magyar verzió a német Sparherd szó elértése/elírása/elmagyarbaátjövevényesedése.Német jövevényszavakból van jópár:
slank (schlank) - karcsú
sibeda (Schiebedach) - tolótető (autóban)
fuksz (Fuchs - róka) - nyakban lógó drága cucc, ékszer, eredetileg rókaprémre mondták
snájdig (schneidig) - rendes, korrekt, szép, csinos, a pontos jelentése az hogy "jóvágású" (schneiden - vágni)
trotli (Trottel) - hülye, félkegyelműstb, lehetne folytatni. A -tli / -dli végű szavaknál is lehet mindig gyanakodni, pl.
betli (betteln - koldul, kéreget) - kártyában olyan játék mikor azt vállalom hogy nem ütök egy kört sem
svindli (Schwindel) - szélhámosság, csalásHa már itt vagyok, akkor néhány zalait is, gondolom már volt pár, de azért írom ami eszembe jut:
sindő - tetőcserép
véndő - zsírosbödön
kerembózsál - megy körbe-körbe (pl kergebirka)
kinyetrűtt - ollóra hallottam, amikor elereszt a csavar ami összefogja a két felet és emiatt már nem feszülnek egymásnak a vágófelületek (kinyetrűtt az olló)illetve mostani erdélyi kedvencem:
botlasztó - fekvőrendőr :-))--
giraff -
Gabeszku
senior tag
van még 2 jó szó amit biztos nem ismertek
nagyanyámtól hallottam borsodban
Bócér -> torzomborz hajú, szakállú ember
Hapucca -> mulya, együgyű, kicsit dilinyós ember
-
Gabeszku
senior tag
Na akkor én is benevezek
fiskundál
Még a góógli sem ad rá semmit
Egy gödöllői barátom és családja használja, amikor kifigyel, kiles valamit, vagy valakit.Van itt valami amire viszont várnék magyarázatot:
brunz
Apámtól hallottam, amikor már nagyon kell vizelniemajd be brunzolok...
-
Talma
tag
uppolom ezt a karaj topikot
-
Huma
addikt
zagy, dágvány, zsombék
Látom kell a jelentés is.
Zagy: Zavaros víz. Olyan ami tele van törmelékkel, átlátszatlan, stb. (egyszer scrabble-ben nem fogadták el mert senki nem ismerte és azt hitték csak kitaláltam)
Dágvány: Puha, nedves süppedékes hely.
Zombék: Növényekből álló bucka. Lehet élő vagy holt is. Általában nedvesebb terülteteken fordul elő.
-
DJ WOKKY
addikt
up a topiknak, hogy visszataláljak
kotulék = edénybe maradt maradék
dücskő = tuskó
nagy idő = vihar
csak hirtelen pár ami eszembe jutott -
Csemike
aktív tag
Csoze: szakadt, topis, rongyos.
-
puttputt
őstag
válasz
Borify Péter #1004 üzenetére
stafírung: Felénk inkább szimplán sok holmit jelent, cuccokat, felszerelést...
A székelyek mennek a Vicctopikba is
-
Armahun
addikt
-
Borify Péter
aktív tag
hát én pl azt se tudtam sokáig,hogy a stafirung az a kelengye
-
Louro
őstag
Ebben a totyikban az a nehéz - számomra -, hogy bár vidéki vagyok és elég bő szókinccsel rendelkezek, de nekem sose tűnik fel, ha sokak számára érthetetlen szót mondok. Csak utólag szoktak szólni rám, hogy mit is akartam mondani.
Legutóbb munkahelyemen pl azt nem értették, hogy mit jelent a 'menődik' szó. Pedig a mondatból is megtudhatták volna - szerintem
'Mikor menődik le ....-re?'
Platnyi - tűzhelyre tehető vaslap, amin lehet finom pirítóst csinálni (csak, hogy valami érdekeset írjak
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Oukitel OT5 tablet 12" 2K Display 12 GB memória, 256 GB háttértár, 4G LTE Dual SIM, 11000mAh Akku
- Új Thinkpad P16 Gen2, 16" QHD+ IPS 165Hz, i7-14700HX, RTX 3500 Ada, 32GB, 1TB NVMe, gar
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB White
- AirPods Max 2024 A3184 Lila/Hibátlan/2026.12.13.Gar./p4261/
- Elado Corsair MP600 LPX GEN4 SSD 1TB hűtőbordás
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest